Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Μια βδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, οι Γερμανοί πολίτες την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να εκλέξουν την νέα τους Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern» η συμμαχία των Χριστιανοδημοκράτων (CDU/CSU) προηγείται με ποσοστό 35% έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 13%, και ακολουθεί η Αριστερά (Die Linke) του Οσκαρ Λαφοντέν με 11% και οι Πράσινοι (Gruenen) με 10%.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, που τελειώνει αύριο στη Γερμανία ήταν οι φόροι, η ανεργία, η καθιέρωση του ελάχιστου ημερομίσθιο, οι νέες πηγές ενέργειας - ενεργειακή ασφάλεια, η απόσυρση του γερμανικού στρατού από το Αφγανιστάν και η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση.
Η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, θα κληθεί να δώσει λύση στο ζήτημα της φορολογία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν τη μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 14% στο 12% με αντίστοιχη αύξηση του όριου υπαγωγής στον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, που ανέρχεται στο 45%, από το ετήσιο εισόδημα των 52.500 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 60.000 ευρώ, με σκοπό να ανακουφίσουν τα μεσαία εισοδήματα, για να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Οι Φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDΡ), που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπράξουν σε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό, επιθυμούν μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης, στο 10%, αλλά και μείωση του υψηλότερου συντελεστή από 45% στο 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν επίσης μείωση του χαμηλότερου συντελεστή στο 10%, αλλά και αύξηση του ανώτατου στο 47%.
Στο ζήτημα της ανεργίας η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει το ποσοστό γύρω στο 8%, παρά την οικονομική κρίση, το οποίο καταγράφεται στα θετικά της Α. Μέρκελ. Το SΡD, οι Πράσινοι και «Η Αριστερά» ζητούν τη θέσπιση κατώτατου εθνικού ωρομισθίου διαφωνώντας μόνο ως προς το ύψος αυτού. Το CDU και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αντιτίθενται στην καθιέρωση εθνικού ημερομισθίου, καθώς πιστεύουν ότι θα μειώσει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας.
Στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας πάντως κανείς δεν επιθυμεί την κατασκευή τέτοιων νέων εργοστασίων. Η κυρία Μέρκελ επιθυμεί να σταματήσει η υλοποίηση του 12ετους σχεδίου για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να παραταθεί η λειτουργία ορισμένων εξ αυτών, μέχρι αποδώσουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. SPD και Πράσινοι θα ήθελαν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ «Η Αριστερά» ζητεί να κλείσουν άμεσα.
Σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι υπέρ μιας ειδικής σχέσης και όχι υπέρ της πλήρους ένταξης. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας.
Στο θέμα της παραμονής γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν συμφωνούν όλοι πλην του κόμματος της Αριστεράς.
Αν δικαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό την Δευτέρα ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκράτων (CDU/CSU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), να μην μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Γερμανία, δεδομένου ότι ένας νέος «μεγάλος» συνασπισμός CDU/SPD είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΦΡΕΣΚΑ "ΜΥΑΛΑ"

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερους βλέπω να συναθροίζονται στα πασοκικά στέκια γύρω από το Κολωνάκι και την Βουκουρεστίου. Είναι πρώην στελέχη του κόμματος που κατείχαν κάποτε κρατικές θέσεις. Συζητώντας μαζί τους μου λένε ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν εκ νέου τα ηνία του «κράτους».
Ελπίζω πως θα γίνουν πραγματικότητα αυτά που λένε στο ΠΑΣΟΚ και οι συγκεκριμένοι καρεκλοκένταυροι του παρελθόντος, είτε προέρχονται από το «παλαιό» ΠΑΣΟΚ, το εκσυγχρονιστικό ή αυτοί που έχουν διεισδύσει κοντά στην σημερινή ηγεσία του Κινήματος (είδαμε μερικούς από αυτούς στην Θεσσαλονίκη) να μην έχουν θέση στο «κάδρο» του νέου ΠΑΣΟΚ, όπως το οραματίζεται και το θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Πολύ σωστά ο εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τους έστειλε το μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά : «Βλέπουμε σε όλη τη χώρα ορισμένα στελέχη του κόμματος που είχαν κάποτε κρατικές θέσεις, να ετοιμάζονται να επανακάμψουν» και προσέθεσε, «εμείς λέμε το πολύ απλό: θα κριθούν όλοι εκ του μηδενός και μια γενική αρχή- εγώ δεν λέω ότι δε θα υπάρξει καμία εξαίρεση από τη γενική αρχή, αλλά ξεκινάμε με μια γενική αρχή - ουδείς στη θέση που κατείχε και πριν».
Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην αυριανή κυβέρνηση δεν έχουν θέση τέτοιου είδους φαινόμενα. Η στελέχωση του κράτους πρέπει να γίνει από ανθρώπους με φρέσκα «μυαλά», σύγχρονες αντιλήψεις και μακριά από παλαιοκομματικούς μηχανισμούς.

ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ μετά και από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα η μέτρηση της Marc για την εφημερίδα «Το Έθνος» ανεβάζει τη διαφορά στις 7,5 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 36,7%, η Ν.Δ. 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,7% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 3,4%. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 41,5% (153 έδρες) και να ακολουθεί η Ν.Δ. με 34,9% (95 έδρες), το ΚΚΕ με 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6,3% (17 έδρες) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 4,2% (12 έδρες).
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ποσοστό 41,5% που μεταφράζεται σε 153 έδρες, έναντι 35,5% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με 4% εμφανίζεται να διασφαλίζει τη είσοδο στη νέα Βουλή, σε αντίθεση με τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 2,5%.
Σε συνομιλία που είχαμε με γνωστό δημοσκόπο μας ανέφερε ότι η αυτοδυναμία θα κριθεί αν θα συντρέχουν τρεις βασικό λόγοι.
-Αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει το 40% - 41% είναι πολύ πιθανή η αυτοδυναμία. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στο σημερινό εκλογικό σύστημα δεν παίζει κανένα καθοριστικό ρόλο.
-Η μη είσοδος στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων αυξάνει επίσης τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, και τέλος
-Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας (1,5 εκατ. ψηφοφόροι) τη Β’ Αθηνών. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 48% στην Β’ Αθηνών «κλειδώνει» σχεδόν με βεβαιότητα τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΥΜΕ "ΚΑΡΕΚΛΕΣ" ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «το Έθνος» ο Δημήτρης Κουσελάς υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Μεσσηνία δηλώνει ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση προσπαθεί με αλχημείες να κάνει την τρίχα... τριχιά, αντί να απαντήσει τι έκανε τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία φόρτωσε το δημόσιο χρέος. Το πραγματικό κόστος των άμεσων εξαγγελιών μας δεν είναι ούτε το μισό του αναφερόμενου».
Προσθέτει ακόμη πως το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ είναι «η ισχυρή πολιτική βούληση και το συνολικό σχέδιό του για την ανάταξη της οικονομίας, που δεν εγκλωβίζεται στη λογιστική διαχείριση της κρίσης, αλλά ανοίγει συνολική προοπτική για τη χώρα, τη δημοκρατία και τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ καταξιώνεται πλέον ως η μόνη πολιτική δύναμη που και θέλει και μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας στην εξαιρετικά δύσκολη σημερινή συγκυρία».
Τέλος αναφερόμενος για την επόμενη μέρα των εκλογών ο Δημήτρης Κουσελάς υπόσχεται ότι «οι πολίτες της χώρας δεν θα δουν μια από τα ίδια και πρακτικές αντίστοιχες της ΝΔ, που μας βύθισαν σε κρίση και ανυποληψία πολύ πριν από τη διεθνή κρίση, και από τις 5 Οκτωβρίου δεν πιάνουμε «καρέκλες» αλαζονείας, σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά! Για να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα. Με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και προπαντός με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας, του λαού και του τόπου μας...»

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, στην ετήσια έκθεσή του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού, θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων κατά 25 εκατομμύρια μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010.
Ο ΟΟΣΑ διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, εάν «το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010».
Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί σε 19,8% και 15,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα άνω του 1 εκατομμυρίου απολύσεις προβλέπει ο ΟΟΣΑ ότι θα προκαλέσει η κρίση στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία). Ήδη στην Ισπανία 2,2 εκατ. εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από την αρχή της κρίσης και περίπου 500.000 ακόμη θα απολυθούν στο προσεχές 18μηνο. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι ακόμη και αν ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον, τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την επίλυσή τους.

*Στοιχεία από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές Απασχόλησης»

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Το ξανασκέφτεται ο Γιώργος Παπανδρέου όσo αφορά την τοποθέτηση της κυρίας Τζούλη Κλώνη-Πανουργία, ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκονται εκτός από τον Γραμματέα του Κινήματος Γ. Ραγκούση, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης, ο συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος. Επίσης μία θέση έχει δεσμευθεί για την Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

"ΑΚΑΛΥΠΤΗ" Η ΑΓΟΡΑ

Σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας εξελίσσονται οι ακάλυπτες επιταγές. Στα 2,3 δισ. ευρώ ανήλθαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2009 οι ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η «Τειρεσία Α.Ε.»
Το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών για την περίοδο Ιανουάριου- Αύγουστου διαμορφώθηκε στα 2,164 δισ. ευρώ, έναντι 714 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2008. Τον Αύγουστο, ανήλθαν στα 209,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 114,84% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008. Τον Ιούλιο, ήταν 1,9 δισ. ευρώ.
Τα σφραγισμένα τεμάχια ήταν 22.973, αυξημένα κατά 151,3% έναντι του Αυγούστου 2008. Τον Ιούνιο είχαν ανέλθει στα 33.732 τεμάχια. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έχουν φτάσει στο ποσό των 159,64 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 43,7% σε ετήσια βάση, ενώ τον Αύγουστο το ύψος τους άγγιξε τα 19,59 εκατ. ευρώ. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι νέες εγγραφές στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ανήλθαν στις 317.000.
Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα ένα σοβαρό σχέδιο ‘‘άμεσης δράσης’’ για τη στήριξη της αγοράς, με μέτρα όπως πάγωμα για ένα χρονικό διάστημα των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, αλλαγή των κριτηρίων καταγραφής στην «Τειρεσία Α.Ε.», δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και φυσικά άμεση ρευστότητα στην αγορά.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΑΙ Ν.Δ.

Μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία όπως δείχνουν και οι νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την παρουσία των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό από 34,9% - 37,6%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά από 29% - 29,7%, με τη διαφορά να βρίσκεται μεταξύ του 5,9% και 7,9%. Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την ίδιες έρευνες, είναι σταθερά τρίτο κόμμα με ποσοστό από 6,5% - 7,5%, ενώ τέταρτο κόμμα ο ΛΑΟΣ με τα ποσοστά του να βρίσκονται γύρω στο 5,5%. Σε πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστό του να συρρικνώνεται στο 3% με κίνδυνο να μην εισέλθει στην νέα Βουλή, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι κάτω από το όριο εισόδου, με ποσοστό 2,4%.
Η συσπείρωση της ΝΔ ανέβηκε στο 64,1% (από 60%) εξακολουθεί όμως να έχει μεγάλες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (9%) και προς το ΛΑΟΣ (6%). Υψηλή, στο 81%, παραμένει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με μικρές απώλειες προς τη ΝΔ (2,8%) και σχεδόν μηδενικές προς το ΣΥΡΙΖΑ (0,9%).
Η παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στην 74η ΔΕΘ φαίνεται να βγάζει «νικητή» τον κ. Παπανδρέου, αφού το 54,8% κρίνει συνολικά θετικά την εμφάνισή του. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Καραμανλή ήταν 42%.Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται και στη μέτρηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» όπου το προβάδισμα 0,5% του κ. Παπανδρέου στην προηγούμενη μέτρηση της GPO αυξήθηκε στο 2% (Κ. Καραμανλής 35,5% - Γ. Παπανδρέου 37,5%). Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι με 35,9%.
Θετική εντύπωση από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου αποκόμισε το 63,2% των ερωτηθέντων σε έρευνα της MRB . Αντίθετα, σκληρά χαρακτηρίζονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής από το 71,4%, αν και το 63,5% των πολιτών βρίσκει πως είναι απαραίτητα.
Τέλος, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ, τo 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν μάλλον αποτυχημένη, έναντι 23% που τη θεωρεί μάλλον επιτυχημένη. Mάλιστα, στο ποσοστό αυτών που έκαναν λόγο για αποτυχημένη διακυβέρνηση το 44% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τα προβλήματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση του Σαββατοκύριακου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ο Γ. Παπανδρέου, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έδωσε διευκρινήσεις για το πρόγραμμα και τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αν κερδίσει τις εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση γυναικών της Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, με αέρα Πρωθυπουργού και αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα που εμποδίζουν την ανασυγκρότηση της χώρας, αναδεικνύεται νικητής της μάχης ων εκλογών μέχρι σήμερα.
Με βασικούς στόχους «ρευστότητα στην οικονομία», «στήριξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων» παρουσίασε πρόγραμμα 100 ημερών για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Μίλησε για πλειοψηφία αυτοδυναμίας, «αλλά αν είναι ισχνή δεν θα δικαιολογεί νέες εκλογές». Εξήγγειλε μικρό κυβερνητικό σχήμα, και χαρακτήρισε ανεκτίμητο το έργο Σημίτη.
Αναλυτικότερα ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα και τόνισε ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ΦΠΑ . Απαντώντας σε ερώτηση που θα βρει τα λεφτά για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του είπε ότι αυτά θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα και την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Επίσης αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ασφάλισης στη χώρα, δεν μπορεί να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο. Οι προτεραιότητες των 100 ημερών είναι: Στήριξη εισοδήματος μικρομεσαίων, επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προστασία δανειοληπτών, καταπολέμηση ακρίβειας, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προώθηση επενδύσεων, προστασία της απασχόλησης και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων.
Στην αντίπερα όχθη στα πρόθυρα κατάρρευσης, ψυχολογικής και πολιτικής, βρίσκεται η Ν.Δ.. Στο παρασκήνιο φουντώνει η γκρίνια υπουργών, βουλευτών και στελεχών για την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού. Χωρίς πολιτικά αντανακλαστικά, με έναν πρωθυπουργό που ακόμα δεν έχει βγει από την Αθήνα, που φαίνεται να δυσκολεύεται ακόμα και να κλείσει τα ψηφοδέλτια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών βέβαια θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής της 4ης Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι έχουν ήδη κριθεί.

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γκάφα τεραστίων διαστάσεων διέπραξε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Μega. Ενώ επέμενε ότι η οικονομική πολιτική του είναι «μονόδρομος», εμφανίστηκε να αγνοεί τα αποτελέσματά της και, το βασικότερο, ότι με τη θέσπιση του ΕΤΑΚ ευνοείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία!
Σε ερώτηση του Γ. Πρετεντέρη για τη μείωση της φορολόγησης των ακινήτων μεγάλης αξίας που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή του, ο Κων. Καραμανλής επιχείρησε να τον διαψεύσει τον λέγοντας μάλιστα ότι «μαθηματικά δεν βγαίνει»!
«Επί φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή, για ένα σπίτι ενός εκατομμυρίου ο φόρος ήταν 4.376 ευρώ. Το ίδιο σπίτι επί Ν.Δ., επί των ημερών σας, πληρώνει φόρο 800 ευρώ», ανέφερε ο δημοσιογράφος.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κων. Καραμανλής: Αποκλείεται. Δεν έχουν λάβει υπόψη το ΕΤΑΚ.
Γ. Πρετεντέρης: Με το ΕΤΑΚ το υπολογίσανε.
Κ. Καραμανλής: Αποκλείεται. Μαθηματικά δεν βγαίνει. Δεν μπορώ να σας κάνω τώρα τους υπολογισμούς, αλλά μαθηματικά δεν βγαίνει.
Από τους υπολογισμούς που κάναμε αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. έχει μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα- σε σχέση με την περίοδο του ΠΑΣΟΚ- τους φόρους για τα πολύ ακριβά σπίτια, διαχέοντας μέσω του ΕΤΑΚ τα βάρη σε πολύ μεγάλες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, που πριν δεν επιβαρύνονταν φορολογικά.
Η πρωθυπουργική γκάφα μούδιασε τα στελέχη της Ν.Δ., πολύ περισσότερο γιατί συνδυάστηκε και με τα «μηνύματα ηττοπάθειας», που εξέπεμψε ο κ. Καραμανλής.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια». Με αυτή την λιτή ανακοίνωση ο Κώστας Σημίτης αποχαιρετά την ενεργό πολιτική, αφού προηγουμένως ευχήθηκε στο ΠΑΣΟΚ καλή επιτυχία και νίκη στις εκλογές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιπποκράτους, ο κ. Σημίτης απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας ή στην Α' Πειραιά και ζήτησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε με αυτό τον τρόπο να «κόψει» κάθε δεσμό με το παρελθόν και να ξεκαθαρίσει το «παλαιό» από το «νέο» ΠΑΣΟΚ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η υποψηφιότητα Σημίτη.
Προσκλητήριο σε μια νέα εθνική προσπάθεια απευθύνει ο Γ. Παπανδρέου.
Την αισιοδοξία του ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει την μάχη των εκλογών εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη.
Προβάδισμα 5,5% του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα της διακυβέρνησης στη νέα συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ για το Κυπριακό.
Κάτω από το όριο της φτώχειας περίπου 40 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ.
Διεύρυνση του αμερικάνικου εμπορικού ελλείμματος κατά 16,3%.
Σταθεροποιείται η οικονομία της Ευρωζώνης
Σε MAGNA και SBERBANK το 55% και 10% στους εργαζομένους της OPEL
Άνοδος στη Wall Street-Μεικτή εικόνα στα Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ ;

Σε σύγχυση βρίσκονται οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όσον αφορά την χρηματοοικονομική κρίση. Ενώ μόλις χθες με δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) Ντομινίκ Στρος-Καν προέβλεπε ότι είναι πιθανόν να έρθει η οικονομική ανάκαμψη τρεις μήνες νωρίτερα, σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν σε συνέντευξή του στο BBC προβλέπει νέα χρηματοοικονομική κρίση. «Η κρίση θα επαναληφθεί, αλλά θα είναι διαφορετική», δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο πως η έξοδος από τη σημερινή ύφεση, αν και θα είναι δύσκολη, τελικά θα επιτευχθεί. «Οι οικονομικές κρίσεις είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά προέρχονται από μια ουσιαστικά πηγή. Αυτή είναι η ακατάσβεστη δίψα των ανθρώπων , όταν βιώνουν μεγάλες περιόδους ευημερίας, να θεωρούν δεδομένο ότι αυτές θα συνεχιστούν», τόνισε ο Γκρίνσπαν.
Αναφερόμενος επίσης στη βρετανική οικονομία, η οποία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση, εκτίμησε ότι η ανάκαμψή της θα είναι αργή.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει περάσει ακόμη. «……... Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να πούμε ότι η κρίση έχει περάσει ……..», δήλωσε ο Τρισέ, τονίζοντας την ανάγκη για αξιόπιστα σχέδια επιστροφής σε διατηρήσιμες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.
Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαλέξετε πιο σενάριο είναι πιο κοντά σε σας. Προσωπικά εμείς φύση αισιόδοξοι πιστεύουμε (ή θέλουμε να πιστεύουμε), ότι όλα τα «κακά είναι πίσω……»

ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα πεντέμιση χρόνια που κυβέρνησε η Ν.Δ., η φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων αυξήθηκε δραματικά, ενώ αντιθέτως ωφελήθηκαν τα μεγάλα εισοδήματα και οι επιχειρήσεις. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν το αποτέλεσμα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. και μίας συστηματικής πολιτικής φοροελαφρύνσεων για τους λίγους και αφαίμαξης των πολλών.
Από την νέα κυβέρνηση θα απαιτηθούν ριζικές τομές που θα έχουν ως στόχο τη φοροδιαφυγή, την μείωση της σπατάλης του Δημοσίου τομέα αλλά και το πλέγμα της αντιαναπτυξιακής γραφειοκρατίας που επιτρέπει την μεγάλη σε έκταση παραοικονομία και την κυριαρχία κυκλωμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει άμεσα στους πολίτες τα μέτρα αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθούν αυτά.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό είναι :
Η κατάργηση του ΕΤΑΚ,
Η επαναφορά φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,
η φορολόγηση μεγάλων κληρονομιών,
νέος μικρότερος συντελεστής φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα και
στην φορολογική κλίμακα τα μερίσματα, όχι όμως οι τόκοι.
Μέσα από τα παραπάνω μέτρα το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην επιβάρυνση των μεγάλων περιουσιών και ελάφρυνση των μικρών εισοδημάτων

ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Με επίκεντρο τον άνθρωπο στο ΠΑΣΟΚ προωθούνε πέντε βασικούς στόχους που θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης . Σήμερα όσο πότε το ΠΑΣΟΚ καλείται να απαντήσει πειστικά σε μια σειρά ζητημάτων των όσο αφορά την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, την παιδεία και την ανάπτυξη του τόπου. Είναι οι Πέντε Εθνικοί Στόχοι, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν στελέχη του Κινήματος. Μέσα από την υλοποίηση αυτών περνά και η επιτυχία του προγράμματος της νέας κυβέρνησης. Εξωτερική πολιτική που δίνει φωνή στον Έλληνα . Μια εξωτερική πολιτική που να παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια, να διατρανώνει την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.
Ανάπτυξη βασισμένη στον άνθρωπο. Φρένο στη διασπάθιση των πόρων, την απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, την υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και του ανθρώπινου πλούτου της πατρίδας μας. Προώθηση του νέου πρότυπου οικονομικής ανάπτυξης: Την «Πράσινη Ανάπτυξη».
Παιδεία με ποιότητα, γνώση για όλους. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα αληθινά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη δια βίου εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων.
Κοινωνικό κράτος που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών, απέναντι στη λογική που παρουσιάζει την υγεία και την πρόνοια ως προνόμια των λίγων και την ανασφάλεια ως φυσική κατάσταση των πολλών, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δημιουργείται ένα κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Κράτος που λειτουργεί για τον πολίτη. Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό των προηγούμενων χρόνων είναι ανάγκη να οικοδομησεί ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που να σέβεται, προστατεύει, στηρίζει τον πολίτη.

Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ;

Στην τακτική έκθεση του, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την οικονομία. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν την περασμένη εβδομάδα που προβλέπει ότι είναι πιθανόν να έρθει η οικονομική ανάκαμψη τρεις μήνες νωρίτερα. Χαρακτηριστικά αναφέρει : « ….Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζαμε για ένα χρόνο ότι η ανάκαμψη θα έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2010. Τελικά ίσως έρθει ένα τρίμηνο νωρίτερα ………. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε σε κρίση».
Από την άλλη πλευρά ο Μανουέλ Γκονζάλες-Παράμο, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κάνει λόγο , για υπερβολική αισιοδοξία, αναφερόμενος στην αντίδραση των αγορών στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Expansion, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι, παρά την πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επανέλθουν οι χώρες σε διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. «Οι υπερβολές είναι πάντα κακές, είτε είναι απαισιοδοξία, είτε αισιοδοξία. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή ίσως αντιμετωπίζουμε το δεύτερο, ότι ίσως υπάρχει μια υπερβολική αντίδραση σε μερικά αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία, όπως στην περίπτωση των ανοδικά θεωρημένων (οικονομικών) προβλέψεων (της ΕΚΤ)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας το οικονομικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχει ως βασικό στόχο την κατάργηση του κράτους της πελατειακής σπατάλης και των αδιαφανών οικονομικών συναλλαγών.
Μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις των οικονομικών μέτρων θα είναι:

-Παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά και την αγορά,
-αλλαγή φορολογικού,
-περιστολή κρατικών δαπανών
-η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων,
-η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για επέκταση δραστηριοτήτων με δημιουργία θέσεων εργασίας,
-ο περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο
-η περιστολή των δαπανών του κράτους,
-η χορήγηση ονομαστικών αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό,
-η ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και
-η δραστηριοποίηση του «ΣΔΟΕ»

Στόχος της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην οικονομία «για να πάρει μπροστά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του Κινήματος. Ένα πρόβλημα που σίγουρα δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν είναι αυτό της χρεοκοπίας της χώρας, ένα ενδεχόμενο το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο. Επιτελείς του Προέδρου πιστεύουν πως «μπορούν να έχουν τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται η χώρα για τις κατάλληλες εκείνες διορθωτικές κινήσεις. Σκοπός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι την επόμενη μέρα να είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις, και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα καθώς και η φερεγγυότητα της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απέναντι σε αυτούς που μας δανείζουν.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση παλαιών δανείων, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει πολιτική συνεννόηση με την Κομισιον ώστε να προσαρμοστεί στις επιταγές της με σχετική άνεση χρόνου.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Προβάδισμα αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν χθες βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τον ΑΝΤ1, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 6,1% έναντι της ΝΔ. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 35,7% έναντι 29,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,0%, ο ΛΑΟΣ με 4,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,6%. Στο ερώτημα «μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 34%, έναντι 33% του Γιώργου Παπανδρέου.
Παράλληλα, η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA δίνει προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,5%, το ΠΑΣΟΚ 32%, το ΚΚΕ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, ο ΛΑΟΣ 6,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,3%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προηγείται οριακά ο Γιώργος Παπανδρέου με 0,5%. Συγκεντρώνει 36% έναντι 35,5% του Κώστα Καραμανλή.
Σε υψηλά επίπεδα (75%-90%) κινέιται η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ, σε σχέση με εκείνη της Ν.Δ. (60%-75%), ενώ σημαντικές διαρροές εμφανίζει η Ν.Δ. προς το ΛΑΟΣ (7,5%).
Με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει την αυτοδυναμία 43% και 156 έδρες, έναντι 35,5% και 96 έδρες για την Ν.Δ.

ΚΩΔΙΚΟΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Οι πολίτες σήμερα αναζητούν ελπίδα, προοπτική και μια πειστική πρόταση εξόδου της χώρας από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα που μας αφήνει πίσω της, φεύγοντας η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής.
Με άλλα λόγια ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που να εμπεριέχει ως βασικό συστατικό την ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Χωρίς αυτήν την διάσταση η όποια πολιτική είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τον Γιώργο Παπανδρέου. Να καταφέρει να το επεξεργαστεί και να το επικοινωνήσει στους πολίτες και μετά με κατάλληλους συνεργάτες να το θέσει σε εφαρμογή. Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.
Αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν δικαιούνται να αποτύχουν.