Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ...

Πολύ σωστή η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, να ζητήσει βιογραφικά από ενδιαφερόμενους μέσω Internet, με σκοπό να επιλέξει τους επόμενους γενικούς γραμματείς αλλά και να στελεχώσει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο καιρός όμως περνά και σημαντικές θέσεις, είτε μένουν κενές ή δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι αντικαταστάτες τους.
Παραδείγματα πολλά όπου σημαντικά υπουργεία δεν έχουν Γενικούς Γραμματείς. Οι Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε από τις πρώτες να έχουν στελεχωθεί και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε από την ΝΔ, παραμένουν εδώ και δεκαπέντε ημέρες κενές.
Πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα η Κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση αν δεν «τρέξει» στο τομέα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε φίλος σήμερα το πρωί για την λειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ότι «….δεν κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ και το έργο αυτό το έχει αναλάβει η ΕΡΤ…».
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι αδυναμία της Κυβέρνησης η στελέχωση με νέα πρόσωπα τα οποία θα βρίσκονται κοντά στις ιδέες και απόψεις της.
Σύντροφοι ….καλή η συμμετοχική δημοκρατία αλλά αυτές τις ώρες πρέπει να είναι ταυτόσημη με την αποτελεσματικότητα.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ "ΚΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" ΕΥΡΩ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο βρίσκεται στα υψηλότερα των τελευταίων 14 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών συζητήθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν με προσοχή όλες τις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών αναφορικά με τη στήριξή τους στο ισχυρό δολάριο. Επανέλαβε, παράλληλα τη δήλωση των G7 ότι «η εκτεταμένη αστάθεια και οι μη οργανωμένες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν αρνητικές για την οικονομική ανάπτυξη». Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Λουξεμβούργο επεσήμανε ότι «Επιθυμούμε ένα ισχυρό δολάριο, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δολάριο». Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε δηλώσει πως είναι «πολύ σημαντικό» για τις ΗΠΑ να έχουν ένα ισχυρό δολάριο.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός συστήματος, όπου οι προβληματικές τράπεζες σε περίπτωση που καταρρεύσουν δεν θα επηρεάζουν τις οικονομίες των κρατών-μελών. Το προσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα πως κατέρρευσαν τόσο μεγάλες τράπεζες, εστιάζοντας στη Lehman Brothers η οποία και οδήγησε σε βαθύτερη κρίση το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Το προσχέδιο καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα πρώτον ότι κάθε σύστημα θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης μιας τράπεζας και δεύτερο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα χρηματοδότησης που θα αναλαμβάνει το προβληματικό κομμάτι μιας τράπεζας όταν αυτό αναγνωρίζεται ως τέτοιο και οι τράπεζες θα πρέπει να εμπλέκονται πιο στενά στα σχήματα που εγγυώνται τις καταθέσεις των πελατών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα στο μέλλον αναμένεται να προτείνει κανόνες ώστε οι εταιρείες να κάνουν συναλλαγές σε παράγωγα με λιγότερο ρίσκο.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καλείται από το βήμα της Βουλής να μετατρέψει τον προεκλογικό λόγο σε προγραμματικό. Θα πρέπει με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια να αναπτύξει το πρόγραμμα δράσης για την διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία.
Δώδεκα μέρες μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής σχετικά με το τι θα «δούμε» στο μέλλον. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι και μπορούν και θέλουν να πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Η κοινή γνώμη υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας των όσων θα ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι η συζήτηση θα γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι η πραγματικότητα δεν ήταν εκείνη την οποία εμφάνιζαν ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του.
Τα οικονομικά στοιχεία που αντίκρισε το οικονομικό επιτελείο της νέας Κυβέρνησης δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που προπαγάνδιζε προεκλογικά η ΝΔ.
Ειδικότερα για το χρέος η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι τελικά «το δημόσιο χρέος ίσως φέτος αγγίξει το 110% του ΑΕΠ (ήτοι 270 δισ. ευρώ), και προσθέτει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2009 το 10%». Αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και ως προς τη διάρκεια προσαρμογής της οικονομίας στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία.
Την ίδια υπευθυνότητα πρέπει να δείξουν και τα κόμματα ΄της αντιπολίτευσης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Σε μια περίοδο κρίσιμη, από κάθε άποψη, διακηρύξεις, κριτική χωρίς συγκροτημένες προτάσεις και προτάσεις οι οποίες δεν έχουν επαφή με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση –οικονομική και ηθική-. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν αξιολογούνται από την κοινή γνώμη και ότι δεν κρίνονται και οι δικές τους απόψεις και προθέσεις.
Η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αν υλοποιήσουν κατά γράμμα αυτά που εξήγγειλαν.

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Εξελέγη όπως αναμενόταν ο Φίλιππος Πετσάλνικος νέος πρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνοντας 168 ψήφους, οκτώ περισσότερες δηλαδή απο την κυβερνητική πλειοψηφία. «Αισθάνομαι βαθύτατη συγκίνηση, είναι μέγιστη τιμή για μένα και για τη βόρεια Ελλάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά την οποία εκλέγεται στη θέση του Προέδρου της Βουλής βουλευτής από τη Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος.
Από μας που βρεθήκαμε και αγωνιστήκαμε μαζί στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βόννης, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δυο σημαντικά θέματα, μεταξύ άλλων, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο αφορά η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το δεύτερο τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων – πολιτών.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή, θα είναι αυτό της αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ως βάση το γερμανικό μοντέλο με την καθιέρωση μικρών μονοεδρικών και ευρύτερων πολυεδρικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο νέος νόμος θα αποτελεί ένα «γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα», και θα διασφαλίζει την αυτονομία πολιτικών και κομμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πελατειακές νοοτροπίες που πληγώνουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Βασικός εχθρός μας είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία «όπου το βόλεμα του ενός, σημαίνει το ξεβόλεμα του άλλου».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Γνωρίζω ότι οι πιέσεις που θα υποστείτε για ρουσφέτια θα είναι μεγάλες, ακόμα μεγαλύτερες μετά τα 6 χρόνια της ΝΔ που κυβέρνησε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση υμετέρων. Όμως εμείς αλλάζουμε σελίδα για να εγγυηθούμε ότι η προσφορά όλων δεν είναι μία χαμένη υπόθεση που δεν πιάνει τόπο». Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για τον τόπο» ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι οι πολίτες μας ανέθεσαν ένα ιστορικό καθήκον να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Την τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου προβλέπεται να κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού. Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων για την εκτέλεση του ο φετινός προϋπολογισμός θα εμφανίσει υστέρηση εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ και υπέρβαση δαπανών κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η μεγάλη υπέρβαση στο έλλειμμα οδηγεί σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους που θα κινηθεί προς το 120% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 300 δισ. ευρώ, σε μία χρονιά που η ελληνική οικονομία μετά από αρκετές δεκαετίες, θα βρεθεί σε ύφεση. Οι τελευταίες εκτιμήσεις βλέπουν να μειώνεται φέτος το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1,5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην προγραμματισμένη συνάντηση του ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Αλμούνια την ερχόμενη εβδομάδα, ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το EcoFin για τις μεγάλες υπερβάσεις στο φετινό έλλειμμα (12% του ΑΕΠ.), ποσοστά διπλάσια από εκείνα που εκτιμούσε η Ν.Δ. όταν έστειλε τις προβλέψεις της στη Eurostat στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό τα νούμερα, για ανάπτυξη, έλλειμμα και χρέος, που θα παρουσιάσει η νέα Κυβέρνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές μεγάλες αναθεωρήσεις που θα δημιουργούσαν σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας έναντι των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, αναμένεται να τεθεί κατ' αρχήν στόχος για μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 2 - 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα περίπου από το 12% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος, κάτω του 10% του ΑΕΠ, προσαρμογή που μεταφράζεται σε αύξηση εσόδων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Άσχημα μηνύματα από το «μέτωπο» της ανεργίας. Στο 8,6% ανήλθε το ποσοστό για την περιοχή του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο, αυξημένο κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 2,3%, συγκριτικά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008.
Για τις χώρες της Ευρωζώνης, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,6%, 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2008, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,1% και 3,6%, αντίστοιχα, και έφτασε στο 9,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ιαπωνία η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,5%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2008.
Στην Ευρώπη, το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 9,9% (αύξηση 0,2% και 2,1%, αντίστοιχα), στη Γερμανία ανήλθε στο 7,7% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιούλιο και αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008) και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 7,8% (0,1% και 2,4% υψηλότερα, αντίστοιχα).

* Πηγή μηνιαία έκθεση ΟΟΣΑ

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η EFG

Ο συνδυασμός μιας ισχυρής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο ως τα μέσα του 2010 δημιουργούν θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα χρηματιστήρια.
Ο ίδιος συνδυασμός ευνοεί τις αναδυόμενες αγορές και τα εμπορεύματα ειδικά για κλάδους που έχουν ισχυρή συσχέτιση με την ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα.
Παρά τη μεγάλη άνοδο που καταγράφηκε από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι προοπτικές παραμένουν θετικές καθώς προβλέπεται σημαντική αύξηση των εταιρικών κερδών για το 2010. οι μετοχές να είναι φτηνότερες έναντι των ομολόγων ενώ συνεχίζονται και οι εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων με τους επενδυτές να ψάχνουν υψηλότερες επιδόσεις.
Αυτά και άλλα πολλά μπορεί κανείς να διαβάσει στην πρόσφατη έκδοση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG που αφορά την παγκόσμια οικονομία.
Οι ειδικοί αναλυτές της τράπεζας διαπιστώνουν ότι έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα αποδειχθεί μάλιστα πιο δυνατή από ότι αναμενόταν, κυρίως μάλιστα σε χώρες που «επένδυσαν» σε μεγάλα πακέτα στήριξης της οικονομίας όπως οι ΗΠΑ και σε ανοιχτές οικονομίες που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης τους από το διεθνές εμπόριο, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία. Η τράπεζα εκτιμά ακόμη ότι ο κίνδυνος για μία ύφεση τύπου W, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται ξανά μέσα στο 2010, είναι πλέον μικρός ενώ ο αποπληθωρισμός δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον απειλή.

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχεδόν την καθολική αποδοχή και εμπιστοσύνη (83%) των Ελλήνων απολαμβάνει η νέα Κυβέρνηση σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «Public Issue» για λογαριασμό της εφημερίδας "Καθημερινή", οκτώ στους δέκα Έλληνες απαντούν ότι έχουν «μάλλον θετική εντύπωση» από τη νέα Κυβέρνηση. Τα ποσοστά αποδοχής είναι σχεδόν καθολικά (96%) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα υψηλά (70%) ανάμεσα σε αυτούς που στις τελευταίες εκλογές προτίμησαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αντίστοιχες έρευνες που είχαν γίνει την επομένη των εκλογών του 2004 και του 2007, οι τότε κυβερνήσεις του Καραμανλή ελάμβαναν ποσοστά αποδοχής 73% για το 2004 και 57% του εκλογικού σώματος το 2007.
Για τους λόγους που ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες πολίτες απαντούν ως εξής:
Το 25% λέει ότι έχουν να κάνουν με τα «σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη σπατάλη και την αδιαφάνεια».
Ακολουθεί με 24% ως λόγος ήττας η «κακή διακυβέρνηση-λάθος πολιτική».
Ως τρίτος λόγος ήττας αναφέρεται η «αντιλαϊκή πολιτική-απόσταση από τον πολίτη».
Και ως τέταρτος λιγότερο σημαντικός λόγος ακολουθεί με ένα ποσοστό 9% η «ανακολουθία λόγων – έργων» και έπονται άλλοι λόγοι λιγότερο σημαντικοί, με χαμηλότερα ποσοστά.
Η διεθνής οικονομική κρίση είναι κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων είναι η λιγότερο βαρύνουσα παράμετρος της ήττας.
Επίσης με ένα ποσοστό 70% οι εκλογείς επιρρίπτουν στον Κώστα Καραμανλή την μεγάλη ευθύνη για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας μόνο το 49% αυτών θεωρεί ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει μεγάλη ευθύνη για την ήττα. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη σε ποσοστό 78%.
Αναμενόμενο κρίνουν 8 στους 10 πολίτες το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ 55% αυτών δηλώνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ως προς την νίκη του ΠΑΣΟΚ, 48% των Ελλήνων δηλώνουν «μάλλον ανακουφισμένοι» το 41% «μάλλον αδιάφοροι» και το 6% «μάλλον στενοχωρημένοι».

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Η ΑΓΟΡΑ ΘΕΛΕΙ "ΚΑΥΣΙΜΑ"

Επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούνε καύσιμα στην μηχανή που ακούει στο όνομα «αγορά» . Για την νέα Κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο πρέπει να είναι ο ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με ρευστότητα.
Στα θετικά της Κυβέρνησης είναι ότι χθες διευκρινίσαν από το υπουργείο Οικονομικών ότι «οι δράσεις που αφορούν την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή ρευστότητας στην οικονομία θα προηγηθούν από κάθε άλλο οικονομικό νομοσχέδιο, προκειμένου ακριβώς να “κινητοποιηθεί” η αγορά και να αντιμετωπιστεί η κρίση».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας , το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ρίξει άμεσα 3 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως: έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στις φτωχές οικογένειες (500 έως 1.100 ευρώ), «πάγωμα» των τιμολογίων των ΔEKO για ένα χρόνο, «προικοδότηση» του Ταμείου Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας (με προοπτική να φτάσει το 70% του μισθού) και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ανέργους από το κράτος για 4 χρόνια. Επίσης από τα παραπάνω χρήματα ένα σημαντικό μέρος θα "πάει" σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό (έως 2%).
Με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο -1,5% για το τρέχον έτος, η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, τόσο ιεραρχικά όσο και χρονικά, για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος.

ΧΡΗΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΣΕ

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της ΕΚΤ χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, για το μέλλον της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «άνιση», και θα στηριχθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο από προσωρινούς παράγοντες, αλλά σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα δεχθεί πλήγμα από ζητήματα που θα προκύψουν σε σχέση με τους ισολογισμούς χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του [1%] επίπεδο το οποίο ο Τρισέ χαρακτήρισε «ενδεδειγμένο», και υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι ισορροπημένοι.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτίμησε ότι θα περάσει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες. «Το αποτέλεσμα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση για χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΚΤ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 9/10/2009

Ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,63% κλείνοντας στις 9.786,87 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.123,93 μονάδες, με άνοδο 0,64%.
Στην Ευρώπη, τα κυριότερα Χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με άνοδο. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 5.154,64 μονάδες με άνοδο κατά 0,88%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX30 στις 5.716,54 μονάδες με άνοδο κατά 1,32%. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στο Παρίσι, όπου ο δείκτης ο CAC40 έκλεισε στις 3.806,81 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.738,74 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,72%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 299,7 εκατομμύρια ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 146 ενισχύθηκαν, 66 υποχώρησαν και 53 παρέμειναν αμετάβλητες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Η κατάσταση της οικονομίας, οι κυβερνητικές προτεραιότητες και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου στο επίκεντρο των πρώτων συσκέψεων υπό τον Γ. Παπανδρέου.
Το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ το 2009, λέει ο Γ. Προβόπουλος.
Τα πρώτα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση- «Παγώνουν οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους. Προς κατάργηση 1.162 επιτροπές και υπηρεσίες με 11.433 άτομα
Παραμένουν ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά, ετήσιος φόρος για αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.
Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο Πρωθυπουργός.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Ν.Δ. καθώς άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς το Συνέδριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ο τρόπος εκλογής του νέου Προέδρου.

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

" ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ "

«Αλλάζουμε σελίδα, σε μια εθνική προσπάθεια. Είστε υπουργοί της αλλαγής. Μαζί με τους πολίτες θα γράψουμε τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας της χώρας». Με αυτά τα λόγια τελείωσε την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασικές προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης , μεταξύ άλλων είναι:
το νοικοκύρεμα των κάκιστων δημοσιονομικών, το υπέρογκο έλλειμμα και τεράστιο δημόσιο χρέος
να μπει εδώ και τώρα μαχαίρι στις σπατάλες
να υπάρξει άμεση στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων
να αναμορφωθεί το πολιτικό σύστημα
να θεσμοθετηθεί νέος εκλογικός νόμος και το νέο Πόθεν Έσχες.
Επίσης, ζήτησε να καταργηθούν όλες οι επιτροπές και να αξιολογηθεί το έργο τους. Εφόσον, κριθεί ότι οι επιτροπές τελούν απολύτως απαραίτητο έργο, τότε θα επανασυσταθούν.
Όσο αφορά την λειτουργία και συνέχεια του κράτους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : «Δεν ερχόμαστε με ένα πράσινο κράτος να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος»
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα υπάρχει διαφάνεια παντού, καθώς ο πολίτες θα ξέρουν πού ξοδεύονται τα λεφτά.
Με την παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Γιώργου Καμίνη, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ανοιχτές, ο πρωθυπουργός θέλησε να επιβεβαιώσει την προεκλογική ρήση του ΠΑΣΟΚ : «Πρώτα ο Πολίτης».
Οι πρώτες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου κρίνονται μάλλον θετικά . Αποδεικνύεται απόλυτα συνεπής προς τις υποσχέσεις που είχε δώσει. Εμείς απλώς ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και με τις υπόλοιπες προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο χρόνος είναι εκείνος που θα δείξει αν και σε ποιον βαθμό θα τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από τον ίδιο και τα στελέχη του Κινήματος.

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με συγχωνεύσεις και αλλαγές σε υπουργεία, ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση θα είναι μικρή αριθμητικά 14 - 16 υπουργοί, με τους αντίστοιχους υφυπουργούς. Θα μετέχουν πολλές γυναίκες και θα σχηματιστεί ένα ισχυρό Γραφείο πρωθυπουργού, με σκοπό να συντονίζει και να παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος και των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν υποψήφιο υπουργό- υφυπουργού. Θα αρκεσθεί σε ένα μόνο τηλεφώνημα, ζητώντας από τον υποψήφιο να συμμετέχει στην νέα – μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Χώρας.
Τα ονόματα που ακούγονται ανά υπουργείο είναι:
Οικονομίας και Ανταγωνισμού (Ανάπτυξης): Λούκα Κατσέλη,
Οικονομικών : Γ. Παπακωνσταντίνου
Περιβάλλοντος : Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Κουβέλης
Υποδομών (δημόσια έργα και μεταφορές): Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης
Προστασίας του Πολίτη (δημόσια τάξη, πυροσβεστική, πολιτική προστασία): Θανάσης Τσούρας, Ανδρέας Λοβέρδος
Εξωτερικών : Πάνος Μπεγλίτης
Εργασίας (με αρμοδιότητες από το Παιδείας): Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Δικαιοσύνης : Ντίνος Ρόβλιας, Ευάγγελος Βενιζέλος
Υγείας : Ηλίας Μόσιαλος, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Κουτρουμάνης
Άμυνας : Χρήστος Παπουτσής, Καρχιμάκης
Πολιτισμού (μαζί με το τουρισμού): Τηλέμαχος Χυτήρης, Μαρία Δαμανάκη, Πέτρος Ευθυμίου
Γεωργίας : Πάνος Μπεγλίτης, Κατερίνα Μπατζέλη
Παιδείας : Αννα Διαμαντοπούλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου
Εκπρόσωπος πρωθυπουργού : Παύλος Γερουλάνος
Πρόεδρος Βουλής : Φίλιππος Πετσάλνικος
Επίτροπος Περιβάλλοντος : Σταύρος Λαμπρινίδης

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τις βασικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη των εκλογών, ανακοίνωσε ο αυριανός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Προανήγγειλε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, δεσμεύτηκε για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κόμμα και το κράτος.
Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε η κυβέρνηση του θα έχει μικρότερο αριθμό μελών, ενώ θα υπάρχει ειδικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα το κυβερνητικό έργο.
Χαρακτηριστικά- όπως είπε- θα υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, θα ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα εκεί θα υπάρχουν οι ευθύνες των τομέων της Πολιτικής Προστασίας, της Δημόσιας Ασφάλειας και της Πυροσβεστικής. Όσο αφορά σε συγχωνεύσεις υπουργείων ανέφερε ότι προτίθεται να δημιουργήσει υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα έχει την ευθύνη των δημοσίων έργων και θα αφομοιώσει το υφιστάμενο υπουργείο Μεταφορών.
Σχετικά με την δημόσια διοίκηση ανέφερε ότι αυτή θα στελεχωθεί από τους άριστους και όχι τους αρεστούς και συνέχισε πως «όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ, θα ανακοινωθούν και θα ζητηθεί από όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τα βιογραφικά τους».
«Τέλος στη λογική του ρεβανσισμού, τέλος στη λογική που θέλει το κράτος λάφυρο αυτού που κερδίζει τις εκλογές» διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ένα μήνυμα στα στελέχη του Κινήματος τα οποία βλέπουν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ σαν μια ρεβάνς που θα τους επιτρέψει να αλώσουν το κράτος.
Ανακοίνωσε ακόμη πως θα επιβληθεί ασυμβίβαστο κράτους - κόμματος σε ότι αφορά στα αξιώματα. «Αν κάποιο μέλος του εθνικού συμβουλίου κριθεί άξιο για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο» τόνισε. Ακόμη, αποκάλυψε πως το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη συνδρομή ξένων και Ελλήνων ειδικών.
Αν και ήταν αναλυτικός σε ότι αφορά στις θεσμικές αλλαγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πρώτη κυβέρνησή του.
Έθεσε, όμως, έναν κανόνα: «Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη ανανέωσης και της αξιοποίησης έντιμων στελεχών που μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά τους».
Οι παραπάνω δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου θορύβησαν πολλά κορυφαία στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ , τα οποία μετά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πήραν ένα ακόμη μήνυμα σχετικά με συμμετοχής τους στην νέα κυβέρνηση. «Θα είναι μια κυβέρνηση με εμπειρία, βούληση, φαντασία και ικανότητα» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν λίγες μέρες όσο αφορά την «ονοματολογία».