Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

ΠΩΣ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΧΑ ΚΑΙ .....ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, η ανεργία να πλησιάζει τον επόμενο χρόνο το 20% σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και η ύφεση να χτυπά επικίνδυνα την ελληνική οικονομία, η Ελληνική Βουλή προχωρά στην σύσταση όχι μιας, όχι δύο, ούτε τριών αλλά τεσσάρων Εξεταστικών Επιτροπών.
Το ένα τρίτο της Ελληνικής Βουλής το επόμενο χρονικό διάστημα θα ασχοληθεί με την εξέταση των υποθέσεων SIEMENS, ομολόγων, χρηματιστηρίου και του Βατοπεδίου. Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα "βγει" σοφότερος από αυτή την διαδικασία και επίσης είναι πολύ πιθανόν στο τέλος να μην βρεθούν οι "ένοχοι". Αυτό που σίγουρα όμως θα γίνει είναι να συνεχίσουμε την διαιώνιση της σκανδαλολογίας σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας.
Νομίζω ότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χαθεί χρόνος σε μια περίοδο που είναι πολύτιμος. Κατά τα άλλα μετά θα μας φταίνε οι ξένοι - ανθέλληνες οι οποίοι συνωμοτούν με σκοπό την εξαφάνιση μας. Για να μην παρεξηγηθώ όχι ότι οι ξένοι είναι «παναγίες» αλλά απέχει πολύ από το να τα "ρίχνουμε" όλα στους "κακούς".
Καλές επιτροπές κ. βουλευτές.....

ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ "ΟΙΚΟΙ" ;

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέουν η μια τράπεζα μετά την άλλη στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα επτά ακόμη τράπεζες σε έξι αμερικανικές πολιτείες έβαλαν «λουκέτο», με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 140 από τις αρχές του έτους και το κόστος για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια.
Mεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα συγκαταλέγεται και η Independent Banker's Bank, η οποία παρείχε διάφορες υπηρεσίες σε 450 κοινοτικές τράπεζες σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι αρχές της πολιτείας του Ιλινόι προχώρησαν στο κλείσιμο της Citizens State Bank, ενώ στη Φλόριδα, τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης η Peoples First Community Bank, με δίκτυο 29 υποκαταστημάτων. Επίσης, «λουκέτο» έβαλαν και δύο ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την Imperial Capital Bank και τη First Federal Bank of California. Επιπλέον, πτώχευση κήρυξαν και οι New South Federal Savings Bank, στην Αλαμπάμα, με στοιχεία ενεργητικού 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς και η RockBridge Commercial Bank, με ενεργητικό 294 εκατ. δολαρίων.
Μήπως τελικά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα ήταν καλό να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους στην Ελλάδα αλλά να δουν τι γίνεται στις «ισχυρές» οικονομίες και πόσο φερέγγυο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους…..

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Η "Α ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Σε ευχολόγια για τη σωτηρία του πλανήτη περιορίστηκαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, ύστερα από 13 ημέρες χαοτικών διαπραγματεύσεων και μαραθώνιων διαβουλεύσεων. Η "Συμφωνία της Κοπεγχάγης", όπως βαφτίστηκε από τους διαπραγματευτές, κατέληξε σε φιάσκο καθώς είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το νέο έτος.
Οι δύο σύγχρονες υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα χρεώνονται την αποτυχία της Συνόδου, δεδομένου ότι δεν έδειξαν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις και ουσιαστικά προχώρησαν σε συμφωνίες χωρίς κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα. Η ερώτηση που γεννάται από τους πολίτες της υφηλίου είναι "ποιος άλλος μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις ;".
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε το τελικό κείμενο σε συνεργασία με την Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος δεν πρότεινε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Δυστυχώς εκείνο το οποίο και στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται είναι ότι δεν υπάρχουν πια στην ηγεσία των μεγάλων και ισχυρών χωρών τέτοιες προσωπικότητες, ικανές να διαμορφώσουν και να επιβάλουν τις απαιτούμενες λύσεις για το περιβάλλον.

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ 2,1% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Στο 2,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2009. Είναι το ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ε.Ε., ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε τον περασμένο μήνα στο 2,1% από 1,2% που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και το πέμπτο ψηλότερο στην Ε.Ε.

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Μήνυμα αλλαγής της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, αναπτύσσοντας το τετραετές σχέδιο ανάταξης της οικονομίας με τομές στο Δημόσιο, την μείωση του ελλείμματος, την τιθάσευση του χρέους, αλλά και, ευρύτερα, τη ριζική ανασυγκρότηση της χώρας. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο και αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στις άμεσες αλλαγές περιλαμβάνονται ευρύτατες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και φορολογικό μαχαίρι στα bonus των τραπεζικών στελεχών. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα ασθενέστερα στρώματα και η μεσαία τάξη θα προστατευθούν και ζήτησε εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας προσθέτοντας ότι μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε τα εξής:
• Στο νέο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλει η χώρα μας στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου θα προβλέπεται μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως το 2013.
• Φορολόγηση 90% στα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών ιδιωτικών τραπεζών και κατάργησή τους στις κρατικές τράπεζες.
• Πάγωμα για τους μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ στο δημόσιο το 2010.
• Κλείσιμο του ενός τρίτου των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και όλων των γραφείων Τύπου τα οποία θα ενσωματωθούν στις πρεσβείες.
• Σύσταση ενιαίας αρχής για τις πληρωμές στο δημόσιο.
• Μείωση των μελών των ΔΣ των ΔΕΚΟ και των μισθών των διοικητών τους τουλάχιστον κατά 10%.
• Φορολόγηση συναλλαγών μέσω off shore εταιριών.
• Πόθεν έσχες στους εφοριακούς και παύση καθηκόντων για όσους δεν δικαιολογούνται επαρκώς τα εισοδήματά τους.
Με την επιλογή των παραπάνω μέτρων ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες και ότι απορρίπτει μια οικονομική πολιτική, που θα θίξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Επίσης ένας από τους βασικούς άξονες των μέτρων θα είναι η δραστική- και διαρκής- μείωση των κρατικών δαπανών.
Κανείς φαντάζομαι δεν αμφιβάλλει ότι τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η Κυβέρνηση είναι να βρει τρόπους εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είμαστε βέβαιοι ότι έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν στις συγκρούσεις για την πάταξη της η διαφθοράς.
Ταυτοχρόνως και όλοι εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας οι κοινωνικοί φορείς σε όλες τους τις εκφράσεις και τα συνδικάτα έχουν υποχρέωση να σταθμίσουν τις δυσκολίες της περιόδου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και υποχρέωση συμβολής στο μέτρο των δυνάμεων μας.
Τέλος θα επιμείνουμε για ακόμη μία φορά στην άποψη που επανειλημμένα έχουμε γράψει ότι ο χρόνος είναι εκείνος που θα κρίνει το προσωπικό, στοίχημα του Γ. Παπανδρέου για την κρίση αλλά και το μέλλον της χώρας.
Εμείς όπως εχουμε διακηρύξει κατά καιρούς θα βρεθούμε διπλά σ’ αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για να μην χάσει το τραίνο της Ευρώπης..

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Γ. Παπανδρέου διέψευσε τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους.
"Μειώνουμε το έλλειμμα με συστημικές αλλαγές και σχεδιάζουμε να το κάνουμε αυτό εντός τεσσάρων ετών", είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Reuters στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι "Πρόκειται για ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε".
Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε τέσσερα χρόνια, είπε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και διέψευσε τα σενάρια περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω του υπέρογκου δημόσιου χρέους της.
Έχουμε δύο από τους πιο διαπρεπείς Ευρωπαίους, που γνωρίζουν την οικονομία πολύ καλά, τον επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, που είπαν "Δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε", είπε ο Γ. Παπανδρέου.
"Μπορώ να πω ότι είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε νέα εντολή και η εντολή είναι για αλλαγή, συνεπώς προχωράμε πάνω σε αυτό. Ο κόσμος μας στηρίζει απόλυτα".

ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πολύ καλή και σε σωστή κατεύθυνση η κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να πάρει τον λόγο εκτός ημερήσιας διάταξης, χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να εξηγήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να εκφράσει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτά τα προβλήματα. Την ίδια ώρα κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες με δηλώσεις τους έστελναν μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους εταίρους ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι, και ότι οφείλεται στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες αναλαμβάνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της προστασίας της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την επιτυχή παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου ακολούθησε μπαράζ θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε δήλωση στήριξης προχώρησε η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για "κοινή ευθύνη" των εταίρων αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόθυμη δηλώνει η Κομισιόν να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα".
Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν.
Νωρίτερα, προσερχόμενος Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Στόχος, ήταν να αποσπάσει τη στήριξη τους στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η οικονομία μας αλλά και να δώσει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους "αξιόπιστους" διεθνείς οίκους αξιολόγησης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει άμεσα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μία από τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι το ‘’πάγωμα’’ για τρία χρόνια των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 2.000 ευρώ και η ταυτόχρονη δραστική περικοπή των πολλαπλών αμοιβών που εισπράττουν στελέχη του Δημοσίου.

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 60 μέρες καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για αλλαγή της εικόνας, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάσταση με εκείνη που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1993. Επανέλαβε μάλιστα τη φράση του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου "ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς". Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι με την πολιτική της παρέδωσε την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία.
Στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, όπως την κατάθεση του προϋπολογισμού, το άνοιγμα της διαδικασίας για τομές στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, επανέλαβε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: "Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος δήλωσε ότι "Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες» και επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες. τέλος κατέληξε λέγοντας ότι "Η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης".
Καλές οι δηλώσεις αλλά οι διεθνείς αγορές δεν περιμένουν και τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και το ταχύτερο δυνατό να υλοποιήσει αυτές. Από τη στιγμή μάλιστα που οι ξένοι εξαιτίας της αναξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι οι απλές υποσχέσεις, όσο ειλικρινείς κι αν είναι, δεν θ’ αποδώσουν, η λύση είναι εδώ και τώρα..
Διαφορετικά τα προβλήματα θα διογκώνονται και τα διεθνή κυκλώματα της κερδοσκοπίας θα επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται όσο συχνότερα και περισσότερο γίνεται τις ευκαιρίες που τους παρέχει η δική μας ολιγωρία. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο τα μέτρα, αλλά ο επαναπροσανατολισμός συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου στην ανάγκη αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος.
Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών να δίνει μάχη με τον χρόνο και την ίδια στιγμή να ανακοινώνονται καθ’ όλα συγχρονές και ανοικτές διαδικασίες πλην όμως χρονοβόρες , που έχουν ως συνέπεια να παραπέμπονται σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. Ούτε πολύ περισσότερο βέβαια είναι λογικό να υπολειτουργεί ο δημόσιος τομέας επειδή καθυστερούν ακόμη οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων.
Το γραψαμε και χθες. Η αγορά έχει τους δικούς της ρυθμούς και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο, πριν είναι αργά!

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ...

Σοβαρές αναταράξεις προκαλούν το τελευταίο διάστημα οι κακές εκθέσεις των διεθνών οίκων σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση. Ψυχραιμία συνιστά η κυβέρνηση, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι δυσμενείς εκθέσεις για την ελληνική οικονομία δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πρόβλημα δανεισμού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε το κλίμα των πιέσεων σε έναν συνδυασμό κερδοσκοπικών κινήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε "κλασικές", και της "ανυπομονησίας" των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επείγονται να δουν αποτελέσματα από την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχουν σχέση με την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας, κατάσταση την οποία η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη.
Η κυβέρνηση, πάντως, πρέπει να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους εταίρους, όπως έπεισε και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες για ν’ ανατραπεί το αρνητικό κλίμα, να καταδείξει ότι πραγματικά κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και ότι οι διαβεβαιώσεις για ουσιαστικά μέτρα δεν αποτελούν επανάληψη πρακτικών του πρόσφατου παρελθόντος.
Βασικό στοιχείο για την αλλαγή του κλίματος στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους δεν είναι μόνο η απόδειξη ότι υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές στην οικονομική πολιτική της χώρας, αλλά και η προώθηση αλλαγών το ταχύτερο δυνατό.
Δυστυχώς το χάος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια να χαθεί και άλλος χρόνος. Η κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί, γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν αρκεί ν’ ανακτήσουμε μόνο τη χαμένη μας αξιοπιστία. Πρέπει να επιτύχουμε το ταχύτερο για να αποδείξουμε ότι αυτά που προεκλογικά υποσχεθήκαμε μπορούμε και να τα υλοποιήσουμε ….

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ .......

Δέκα χρόνια πίσω γύρισε χθες η ελληνική οικονομία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης FITCH σε “ΒΒΒ+” από “Α-” μία ημέρα μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης που έλαβε από τη STANDARD & POOR’S και εν αναμονή της νέας βαθμολόγησης από τη MOODY’S.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του ‘‘Α’’, επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών, για κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό να εκτιναχθεί έως και τις 230 μονάδες βάσης από 203 μονάδες τη Δευτέρα. Αναλυτές απέδιδαν την υποχώρηση του ευρώ στις διεθνείς αγορές και στην υποβάθμιση από τη FITCH.
Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη FITCH, τις ανησυχίες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα. Παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος χαρακτηρίζει «επιτεύξιμο» το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 3,6%ς, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές, ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση των αγορών προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα με διατηρήσιμο τρόπο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η υποβάθμιση οδήγησε σε υποχώρηση όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και προκάλεσε εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη και ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.