ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ....... ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ


Με θετικά λόγια, αλλά και με αρκετές συστάσεις προς την Κυβέρνηση , η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα που έχει στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, εκτιμώντας πως η Αθήνα εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, τόνισε ότι "η σημερινή εκτίμηση είναι θετική", σημειώνοντας ότι "η μείωση του ελλείμματος κινείται πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει". Πρόσθεσε, δε, ότι "οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9%, αυτά είναι εντυπωσιακά μεγέθη". "Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο", κατέληξε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο, καθώς και την άμεση ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.. Εξάλλου, ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται όσον αφορά στην διαφαινόμενη υστέρηση στα έσοδα (770 εκατ. ευρώ). Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα στο πρώτο 6μηνο κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν μετά την συνάντηση τους οι κ.κ. Παπανδρέου και Προβόπουλος. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους- υπάρχουν ακόμα στόχοι που θα δώσουν ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να δώσουμε στην Ελλάδα προοπτική". "Οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας", είπε. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι "τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίες", μίλησε για "τολμηρές πρωτοβουλίες στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αποδώσουν καρπούς", ενώ έκανε και λόγο για "συνθήκες ενάρετου κύκλου", καθώς -όπως είπε- η χώρα αφήνει πίσω "ένα φαύλο κύκλο". "Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι", υπογράμμισε

Σχόλια