ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ


Μία στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο τους επόμενους μήνες, ενώ εντείνεται ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) έως το τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου
Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ. Ασημακόπουλο, και τους εκπρόσωπους τη εταιρείας MARC που πραγματοποίησε την έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, σε επισφάλεια βρίσκονται 120.000 θέσεις εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγή της επιχειρηματικής τους έδρας σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους, ενώ οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι προσανατολίζονται ακόμη και σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς θεωρούν ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας.
Ακόμα από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Και καταλήγει η έρευνα: «Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 88.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους βρίσκονται σε κίνδυνο 120.000 θέσεις εργασίας, καθώς και ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μία μονάδα επιπλέον αύξησης του ΦΠΑ».

Σχόλια