ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και την προοπτική εξόδου από την κρίση είναι οι έλληνες πολίτες σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO που μεταδόθηκε χθες από το MEGA. Ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα και αντίστοιχο ποσοστό θεωρούν ότι μετά την τριετία στήριξης, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
- Στο ερώτημα "πόσο αισιόδοξοι είστε για την πορεία της χώρας", οι 8 στους 10 απαντούν "λίγο/ καθόλου". Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ απαισιόδοξοι είναι ποσοστό 65,7% και μεταξύ αυτών της ΝΔ απαισιόδοξοι δηλώνουν το 34, 3%.
- Στην ερώτηση "αν πιστεύουν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα", οι ερωτηθέντες απάντησαν "σίγουρα ναι/μάλλον ναι" κατά 48,5%, "σίγουρα όχι/μάλλον όχι" το 48,1%. Ποσοστό 44,2 % των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν το ίδιο.
- Στην ερώτηση "τι θα γίνει μετά την τριετία στήριξης της οικονομίας". Το 54,9% θεωρούν ότι η χώρα "θα ξαναβρεί το δρόμο της" ενώ ένα ποσοστό 42,8% θεωρούν ότι η χώρα θα βρεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 72,5% θεωρούν ότι "θα βρει το δρόμο της" ενώ το 26,8% θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 57,5% θεωρούν ότι "η χώρα δεν θα βρει το δρόμο της" και 38,3% θεωρούν ότι "θα ξαναβρεί το δρόμο της".
- Στην ερώτηση "ποια κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση;" το 29,5% θεωρεί ότι ευθύνονται "όλες", το 22,1% "η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ", το 19,2% "η κυβέρνηση Σημίτη", το 16,1% "η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου", το 4,2% "η σημερινή κυβέρνηση", το 3% "η κυβέρνηση Μητσοτάκη" και το 3,9% "η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή".
Ως προς την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 28,6%, δύο μονάδες χαμηλότερα από τη δημοσκόπηση της GPO στα τέλη Απριλίου, η ΝΔ στο 21,1% με αντίστοιχη πτώση, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 9%, ο ΛΑΟΣ το 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2,8%, οι Οικολόγοι το 2,8%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά το 1,7%. Στο 27% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, δείγμα της μεγάλης δυσαρέσκεια των πολιτών. Την δυσαρέσκεια αυτή φαίνεται πως δεν καρπούνται τα άλλα κόμματα, καθώς αυτό που υπερισχύει σε ποσοστό 27% είναι "το λευκό και το άκυρο", αλλά και η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Σχόλια