ΑΝΑΠΤΥΞΗ "ΧΘΕΣ"...........


Oι αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση από αρχές του έτους έχουν εν πολλοίς εξαντλήσει κοινωνικά και πολιτικά τους πολίτες αυτής της χώρας και όπως ήταν φυσικό ( αυτό μόνο εμείς το βλέπαμε….) δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα έσοδα του οκτάμηνου υπολείπονται θεαματικά του στόχου. Κάθε εισήγηση για επιπλέον αύξηση της φορολογίας, άμεσης ή έμμεσης, πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως, καθώς η υψηλή φορολογία μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον, που δεν έχει εκείνους τους μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής πέφτει στο κενό και εμποδίζει κάθε πιθανή αναπτυξιακή διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Eλλάδα, επιβαρύνονται με πολύ πιο υψηλούς φόρους αλλά και έκτατες εισφορές σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ξένες αγορές.
Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται άμεσα η Κυβέρνηση να σχεδιάσει μια αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα βασίζεται στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση θα είναι ανταγωνιστική και όχι πελατειακή ή επιδοτούμενη. Το 2011 όπως φαίνεται θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν εδώ και δεκαετίες με δανεικά, κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση. Το όχημα του πελατειακού κράτους πρέπει να τελειώσει. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει τις επενδύσεις.
Βασικός στόχος πρέπει να είναι, πρώτον, η «ολική» μείωση όλων των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου τομέα και δεύτερον, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο έτσι υπάρχει μια πιθανότητα να αναστραφεί το κλίμα και να ξεφύγουμε από τον κλοιό της ύφεσης.

Σχόλια