ΔΙΠΛΗ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΒΛΕΠΕΙ Ο J.STIGLITZ


Με την απειλή της «διπλής ύφεσης» βρίσκεται η ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών επιλέγουν να εφαρμόσουν πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Δουβλίνου RTE Radio.
«Η πολιτική μείωσης των επενδύσεων, χωρίς σχεδιασμό, που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα του ελλείμματος, είναι πραγματικά ανόητη», σχολιάζει ο Στίγκλιτς.
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επικεντρώνονται, στον στόχο μείωσης των ελλειμμάτων τους κάτω από το 3% (τεχνητό νούμερο) του ΑΕΠ που έχει όριο η Ευρωπαϊκή Ένωση ο οποίος δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και εστιάζει σε μία μόνο πλευρά του προϋπολογισμού. Η Ευρώπη κινδυνεύει να περιέλθει σε διπλή ύφεση», τονίζει ο Στίγκλιτς.
«Το πρόβλημα είναι ότι έτσι δεν βγαίνουμε γρήγορα από την τρέχουσα κρίση» προειδοποίησε και καταλήγει: «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μία παρατεταμένη αδύναμη ανάπτυξη όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι αρκετός κόσμος μιλάει πλέον για μία νέα τάξη πραγμάτων» με ποσοστά ανεργίας ανώτερα του 10%

Σχόλια