ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΔΙΑΣΩΣΗΣ"........

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το γερμανικό σχέδιο διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης που προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα, με την εφημερίδα και το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό σχέδιο, που θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, είναι έτοιμο και φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, με τον τίτλο «Ένας διαρκής μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για την ευρωζώνη».
Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο;
Η βασική ιδέα του μοντέλου βασίζεται στην συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες:
Tην πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η διαδικασία, θα την έχει το υπερχρεωμένο κράτος. Με την έναρξη της διαδικασίας θα τίθεται αυτόματα σε ισχύ η επιμήκυνση του χρέους, προκειμένου η εν λόγω χώρα να κερδίσει χρόνο. Στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα να ορίζεται ένας διαπραγματευτής, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να συγκαλεί όλους τους πιστωτές της υπερχρεωμένης χώρας για να αναλύσουν την κατάσταση. Στα επόμενα βήματα αποφασίζουν ομόφωνα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, ερήμην όμως της υπερχρεωμένης χώρας, σύμφωνα πάντα με την Die Zeit. Στην αρχή θα εξετάζεται εάν επαρκεί μια επιπλέον παράταση των οφειλών, η οποία υπό προϋποθέσεις θα συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ο διαπραγματευτής να προχωρεί με τους πιστωτές στην συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Στην φάση αυτή θα προβλέπεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πιστωτές από ένα ποσοστό των χρημάτων τους, από τόκους ή ακόμη και από τα κεφάλαια τους (Haircut) και να τους δοθούν νέες εγγυήσεις. Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses), τα οποία θα προβλέπουν το «κούρεμα». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι να κινδυνεύει το ευρώ και η χώρα να έχει αποκοπεί από τις αγορές.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα υποστηρίξει ότι για την υιοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού θα απαιτηθεί περιορισμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Τελικά όλη αυτή η στάση της Γερμανίας, οι αδιάλλακτες θέσεις της, καθώς και η συμπεριφορά της να ανοίξει μέτωπο, κυρίως με τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, προκαλεί έντονη δυσφορία και ανησυχία στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σχόλια