Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης ανέφερε ότι «Το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει να κάνουμε νέα αρχή, ή τώρα ή ποτέ», προσθέτοντας ότι "Μόνοι μας θα βγούμε από την οικονομική κρίση". Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα λοιδωρείται σχεδόν καθημερινά από ξένους οίκους και δημοσιεύματα, γεγονός που κανέναν δεν χαροποιεί. Τόνισε δε ότι γίνεται μια μεγάλη προπάθεια από την πρώτη στιγμή και ήδη υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι είναι η ώρα οι ίδιοι οι πολίτες και η Ελλάδα στο σύνολό της να αναλάβουν την αλλαγή αυτής της εικόνας.
Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά ότι στους επόμενους μήνες θα δωθεί προτεραιότητα σε ζητήματα όπως αυτό του νέου φορολογικού συστήματος, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του νέου εκλογικού συστήματος καθώς και τα ζητήματα της ευρύτερης λειτουργίας του κράτους με αιχμή τον «Καλλικράτη» και του νομοσχεδιου για τους μετανάστες.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα συναντήσουν αντιδράσεις και αντιστάσεις, ωστόσο, τόνισε ότι οι πολίτες είναι ώριμοι πλέον να δεχθούν τις ανατροπές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας. Κάνοντας την αυτοκριτική του ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τα λάθη τα οποία έγιναν στις πρώτες 100 μέρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνον όσοι δεν κάνουν τίποτα είναι αλάνθαστοι». Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι «Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να δικαιώσουμε όσους πίστεψαν σε εμάς και μας έδωσαν μια μεγάλη πλειοψηφία».

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την ελληνική οικονομία, καθώς κατατίθεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας, ενώ την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου καταφθάνουν στη χώρα μας κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες μας, στο προσχέδιο, το οποίο θα υπερβαίνει τις 40 σελίδες, θα περιγράφεται η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας - έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός - για την τετραετία 2010 - 2013. Επίσης, θα υπάρχουν και όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό (π.χ. περικοπή επιδομάτων), καθώς και μια πρώτη πρόβλεψη για την ποσοτικοποίηση των στόχων.
Βασικό σημείο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι η άμεση απόδοση των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
Πρόσθετα έσοδα θα αποφέρει η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και την επαναφορά τoυ ΦΜΑΠ, των γονικών παροχών και κληρονομιών αναμένονται επιπλέον έσοδα 390 εκατ. ευρώ.
Το οριστικό σχέδιο, θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου. Θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι θα επιδιώκει μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010, καθώς έναντι ελλείμματος 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο πήχης θα τεθεί χαμηλότερα στο 8,7%, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου.
Το έλλειμμα του 2009 θα ανακοινωθεί από την Eurostat στις 19 Ιανουαρίου κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 12,7% του ΑΕΠ το 2009.