Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

SWAPS II

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", το οποίο επικαλείται δηλώσεις του τότε υπευθύνου του ΟΔΔΗΧ κ. Χρ. Σαρδελή, η επίπτωση του swap, δηλαδή η αλλαγή του χρέους 10 δισ. δολαρίων και γεν σε ευρώ αντιστοιχεί σε 1,1 %-1,2% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 0,12%.
Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω νούμερα η επίπτωση ήταν μικρή και εμείς πέφτουμε στην παγίδα να συζητάμε ουσιαστικά το πώς εισήλθε η χώρα στην ΟΝΕ την ώρα Γερμανοί και Ολλανδοί, απαιτούν την έξοδό μας.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ SWAPS......

Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Ελλάδος από τους "εταίρους" μας στην ευρωζώνη αυτήν την φορά με αιχμή τα swaps. Ανακάλυψαν ως "νέοι Κολόμβοι" την Αμερική. Ας δούμε τι είναι το swap και πότε η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο είναι ευρέως γνωστό και επίσης έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1990 από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες από αυτές που σήμερα μας κατηγορούν. Μάλιστα, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν δικαιολογείται ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, καθώς πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία, την οποία χρησιμοποιούσαν πολλές χώρες-μέλη.
Το swap λοιπόν είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο μέσω του οποίου το δημόσιο χρέος «απλώνεται» σε μελλοντικές χρήσεις. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ δεδομένου ότι αυτή κρίθηκε ότι πληροί τους όρους ένταξης με βάση τα στοιχεία του 1999 και όχι βέβαια με αυτά του 2001, χρονιά κατά την οποία πρώτη φορά η Ελλάδα χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο, όπως μας εξηγεί, ο καθηγητής Γ. Στουρνάρας οποίος την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κάτι που επιμελώς για δικούς τους λόγους αγνοούν τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες όπως η κ. Μέρκελ με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
Ο καθηγητής προσθέτει δε ότι το swap του 2001 έγινε για να περιοριστεί η επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος από τη διολίσθηση της δραχμής σε σχέση με το δολάριο και μάλιστα, προσμετρήθηκε στο έλλειμμα της συγκεκριμένης χρονιάς. Τέλος, σημειώνεται ότι δεν υπήρξε προμήθεια προς την Goldman Sachs.
Αυτά τα λίγα για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και μια ερώτηση στους εταίρους μας που βέβαια δεν περιμένουμε απάντηση. "Αν δεν μας στήριζαν πολιτικά σύμφωνα με την κοινή δήλωση τους στο Συμβούλιο Κορυφής τι άλλο θα έπρεπε να περιμέναμε;".
Τόση αλληλεγγύη δεν την αντέχουμε............. .
.

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ" ΔΗΜΟΣΙΟ..........


Το εντοπίσαμε στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και σας το μεταφέρουμε χωρίς κανένα σχόλιο. Το σπάταλο Δημόσιο, το αναποτελεσματικό, το αναχρονιστικό, το γραφειοκρατικό. Τα τελευταία χρόνια ακούμε απίστευτους χαρακτηρισμούς για τον δημόσιο τομέα και, δυστυχώς, όλοι είναι αληθινοί. Ενα μόνο παράδειγμα αρκεί να δείξει πόσο σπάταλο και αντιπαραγωγικό είναι. Σε συζήτηση στην τηλεόραση στέλεχος επιχείρησης, γνώστης του θέματος, ενώπιον υπουργού ανέφερε πως για τη μισθοδοσία 800.000 υπαλλήλων του Δημοσίου ασχολούνται περίπου 11.000 άτομα και το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε αντιδιαστολή ανέφερε πως για τη μισθοδοσία 400.000 εργαζομένων σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η επιχείρησή του χρησιμοποιεί μόλις (κρατηθείτε) πενήντα άτομα. Ναι καλά διαβάσατε, ΠΕΝΗΝΤΑ άτομα.

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η κλίμακα και οι άλλες βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, οριστικοποιούνται σήμερα είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθούν έως το τέλος της εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστούν ως τα τέλη Φεβρουαρίου.Η νέα φορολογική κλίμακα που πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, με βάση την οποία θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2010θα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις μόνο για τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία εισοδήματα, όχι όμως και για τα υψηλά.
i) Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους θα δίνεται μόνο με τη συγκέντρωση αποδείξεων (20% του εισοδήματος του φορολογουμένου). Έτσι, ο χαμηλόμισθος των 15.000 ευρώ αρκεί να προσκομίσει αποδείξεις 3.000 ευρώ για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ ο μισθωτός των 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει 12.000 ευρώ σε αποδείξεις για το ίδιο αφορολόγητο. Όσοι συλλέγουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που αναλογούν στα εισοδήματά τους θα κερδίζουν «μπόνους» αφορολόγητο και συγκεκριμένα 8% έκπτωση φόρου
ii) Τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δηλαδή το 95% των φορολογουμένων, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, καθώς δημιουργείται ένα νέο χαμηλό κλιμάκιο εισοδήματος 15% για εισοδήματα από 12.000 έως 15.000 ευρώ. Αυτό το νέο κλιμάκιο δίνει ελαφρύνσεις 100 έως 410 ευρώ σε όλα τα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
iii)Ο υψηλός συντελεστής 40% θα επιβάλλεται στο εξής σε εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Έτσι, όλα τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, ο οποίος όμως δεν θα ξεπερνά τα 740 ευρώ τον χρόνο για εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ.
Η ενδιάμεση ζώνη των εισοδημάτων μεταξύ 30.000 ευρώ και 60.000 ευρώ μένει ουσιαστικά ανεπηρέαστη από τη νέα κλίμακα. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξής διατάξεις, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:
Καθιέρωση αφορολογήτου πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ (επί της αντικειμενικής αξίας).
Έκπτωση του 100% των τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δάνεια έως το ύψος του αφορολογήτου.
Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητο 400.000 ευρώ και με συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 900.000 ευρώ.
Η νέα κλίμακα διατηρεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συνδέοντάς το με αποδείξεις και καθιερώνει χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15% από τα 12.000 και έως τα 15.000 ευρώ. Ο επόμενος φορολογικός συντελεστής προσδιορίζεται στο 24% και θα επιβάλλεται στο τμήμα εισοδήματος από 15.001 έως 26.000 ευρώ (ή ενδεχομένως 28.000 ευρώ, το ακριβές απομένει να «κλειδώσει» σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου), ενώ για εισοδήματα από 26.001 έως 60.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%. Από 60.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής παραμένει 40%, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις για αύξησή του στο 45%.
Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ θα δουν ελαφρύνσεις, με το μεγαλύτερο όφελος, της τάξεως των 410 ευρώ, να προκύπτει για εισοδήματα 26.000 ευρώ.
Μισθωτός που φορολογήθηκε πέρυσι για εισόδημα 26.000 ευρώ εκλήθη να πληρώσει φόρο 3.500 ευρώ, ενώ φέτος για το ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 3.090 ευρώ. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.000ευρώ και με τις αλλαγές θα πληρώσει 1.650 ευρώ ή 350 ευρώ λιγότερα. Αντίστοιχα, φορολογούμενος με εισόδημα 61.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλλει 40 ευρώ περισσότερο φόρο (από 15.350 σε 15.390), ενώ οι «μεγάλοι χαμένοι» της μεταρρύθμισης είναι όσοι δηλώνουν στην Εφορία πάνω από 75.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο υψηλότερο κατά 740 ευρώ τον χρόνο (στα 75.000 ευρώ ο φόρος που αντιστοιχούσε ήταν 20.250 και αυξάνεται σε 20.990).
Επιβαρύνσεις θα υποστούν αυτοί που διαθέτουν εισοδήματα τα οποία ώς τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς με χαμηλό συντελεστή όπως π.χ. ένα μέρος των επιδομάτων πολλών δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, επομένως όλα αυτά τα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και θα προκύψει σημαντική επιβάρυνση.
Το ίδιο ισχύει και για τα μερίσματα, που θα ενταχθούν και αυτά στην κλίμακα του φορολογουμένου.
Παράλληλα, σε επιβάρυνση θα οδηγήσει η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.
Όσες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα καταργούνται, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή φόρου που προβλεπόταν για ενοίκιο δημοσίων υπαλλήλων που έπαιρναν μετάθεση π.χ. από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.
Αντίθετα, αποδείξεις από δίδακτρα, ενοίκια, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. θα εντάσσονται κανονικά στις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία, από τις οποίες θα εξαιρούνται μόνο οι αποδείξεις για λογαριασμούς ΔΕΚΟ και πάγια μεγάλης αξίας όπως π.χ. αυτοκίνητα και ακίνητα.
Για τους ελεύθερους επαγγελαμτίες η κυβέρνηση αφήνει έως και την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειάζεται να συγκεντρώνουν αποδείξεις ύψους 12.000 ευρώ για να κερδίζουν το αφορολόγητο, ανεξαρτήτως των εισοδημάτων που δηλώνουν στην Εφορία ενώ είναι πολυ πιθανό θα ορισθεί ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 35.000 ευρώ .

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Άμεσα η Κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει την πρόταση του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη για φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ,με ερώτησή του, καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα μας με ποσοστό φόρου 5% κι ενδεχόμενη απαλλαγή φόρου για το ποσοστό που επενδύεται στη χώρα μας εντός δύο ετών, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ελληνικών ομολόγων.
Στην ερώτηση του προς την Κυβέρνηση ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σημειώνει την δραματική μείωση των αποταμιεύσεων των ιδιωτών που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ίδια στιγμή να ανθεί το φαινόμενο της φυγής κεφαλαίων ενώ ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό Ελλήνων διατηρούν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού κυρίως λόγω του σταθερού ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου. Τέλος αναφέρει αντίστοιχες περιπτώσεις όπως αυτήν της Ιταλίας, που αντιμετωπίζε ανάλογο πρόβλημα και προέβει στην παροχή φορολογικών κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων καθώς και παρόμοια μέτρα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια κι άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).
Πιστεύουμε πως μια ενδεχόμενη υιοθέτηση τέτοιων μέτρων απο την σημερινή Κυβέρνηση, που θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό αυτών των κεφαλαίων, θα δημιουργούσε σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα μας και θα βοηθούσε στην αύξηση των επενδύσεων.

ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της Κυβέρνησης σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον της Καρολίν Άτκινσον, εκπρόσωπου του Δ.Ν.Τ.. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ.. αναφέρει ότι «Πιστεύουμε σίγουρα ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα έχουν επιλεγεί σωστά» και συνεχίζει λέγοντας ότι «Είναι πάντα δύσκολο να γίνουν κατανοητά ειδικά τα αίτια των εξελίξεων της αγοράς σε μία μέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία για τις αγορές, είναι να υπάρχει μία ισχυρή οικονομική βάση».

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΝΟΤΟΣ

Η δημοσιονομική αστάθεια στις χώρες του ευρωπαικού νότου απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων και για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που προσπάθησε να διαμορφώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν –Κλοντ Τρισέ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, δηλώνοντας ότι θα εξέλθουμε από την κρίση αν εφαρμοσθούν τα προγράμματα σταθερότητας, δεν βοήθησε στον κατευνασμό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα. Οι φόβοι ότι η κρίση θα οδηγήσει κάποια χώρα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έχουν ενταθεί, προκαλώντας πανικό στις αγορές και γενικευμένες πωλήσεις.
Την ίδια ώρα στη χώρα μας, κριτική εκ των έσω για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και στη στελέχωση του κράτους δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των 65 βουλευτών του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας-Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μέτρα ΔΝΤ που υποχρεώνεται να λάβει η χώρα, τονίζοντας πάντως ότι οι αλλαγές θα είναι κοινωνικά δίκαιες. «Είναι το πιο στενό κοστούμι που μας έχει φορέσει η ΕΕ από το 1994 και μετά. Ουσιαστικά είναι ΔΝΤ χωρίς λεφτά. Η ΝΔ μας οδήγησε εδώ με την πολιτική της. Πρέπει να δώσουμε δείγματα δικαιοσύνης στο φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική άσκησε η Βάσω Παπανδρέου, που είπε στον υπουργό ότι καθυστέρησε να πάρει τα μέτρα και πως αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη, ενώ στο θέμα του φημολογούμενου δανεισμού από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σημείωσε: «Οι ατυχείς χειρισμοί, οι διαρροές και οι ασαφείς πληροφορίες για το θέμα του ομολόγου μάς στοίχησαν την αύξηση των spreads».