Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μπορεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που γίνεται στην Ν. Αφρική να μην καταφέραμε και πολλά πράγματα αλλά στην φορολογία και την ακρίβεια η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια.
Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου που συμφώνησε με την τρόικα, έχουν καταστήσει την Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», “χώρα του κοινοτικού Βορρά” στην άμεση και έμμεση φορολογία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα επιβάλλεται το τέταρτο ψηλότερο ποσοστό ΦΠΑ στην Ένωση, ενώ στην άμεση φορολογία φυσικών προσώπων το ποσοστό που επιβάλλεται είναι 7,5 μονάδες ψηλότερο από το μέσο όρο της Κοινότητας. Ελαφρώς υψηλότερη του μέσου όρου είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων. Ο ΦΠΑ μετά τις τελευταίες αυξήσεις έχει φτάσει το 23% και στη φορολογία φυσικών προσώπων ο ανώτατος συντελεστής στην Ελλάδα ανέρχεται σε 45%.
Παράλληλα, σημαντικά ψηλότερες από το μέσο κοινοτικό όρο ήταν το 2009 οι τιμές ορισμένων εγχώριων βασικών τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, το ψωμί και τα δημητριακά, ενώ η “ψαλίδα” διευρύνθηκε φέτος μετά την αύξηση του ΦΠΑ.

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

14 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Σήμερα περισσότερο από ποτέ, γίνεται αισθητό το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε για το ΠΑΣΟΚ, το λαό και τον τόπο μας, η απώλεια του ιδρυτή του και φυσικού ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου.
Μας λείπει ο οραματικός του λόγος, η αποφασιστικότητα του, οι στρατηγικές και τακτικές του κινήσεις.
Οι αξίες και τα οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου πρέπει να παραμένουν πάντοτε ζωντανά και επίκαιρα.

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ.....

Ένα γεγονός που όλοι το περιμέναμε έρχεται να μας επιβεβαιώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μηνιαία έκθεσή της με θέμα την κατάσταση της απασχόλησης και τις ευρύτερες προοπτικές στον κοινωνικό τομέα, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση αναφέρει την εκτίμηση ότι το 2011 όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα, αναμένεται να επιστρέψουν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διατυπώνει
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη στη διάρκεια των τριών πρώτων τριμήνων του 2010 θα παραμείνει χαμηλή στην ΕΕ με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να εμφανίζονται περί τα τέλη του έτους και την ανάπτυξη να φτάνει το +1% για το 2010.
Για την Ελλάδα η Επιτροπή εκτιμά ότι θα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ΕΕ που θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2011, ο οποίος συνολικά στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το +1,7%. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην απασχόληση στην ΕΕ, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι "παρά τα προφανή σημάδια σταθεροποίησης, η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη", με την απασχόληση να μειώνεται κατά 0,9% το 2010 για να αυξηθεί κατά 0,3% το 2011.
Τα δυο παραπάνω θέματα - της ανάπτυξης και της απασχόλησης - θα πρέπει να τα δει άμεσα η Κυβέρνηση με περισσότερη πρΟσοχή και να προχωρήσει στις απαιτούμενες πολιτικές γιατί καλά τα εισπρακτικά μέτρα αλλά χωρίς ανάπτυξη καμία χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ


«H Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξυγίανσης της οικονομίας της» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Ήδη έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 40% σε σχέση με πέρσι» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και απέδωσε την ελληνική οικονομική κρίση «σε κακή διακυβέρνηση, έλλειψη διαφάνειας και νομιμότητας, κακή οικονομική διαχείριση από διογκωμένο κράτος προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων».
Συγκεκριμένα στα 8,978 εκατ. ευρώ, από 14,655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, διαμορφώθηκε το έλλειμμα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2010. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010.
Το θετικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%. Παράλληλα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.
Επειδή και τα καλά νέα πρέπει να λέγονται……….

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Χθες, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι «Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας», επισημαίνοντας ότι «οι κόποι και οι πόνοι του λαού μας πιάνουν τόπο» και «Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις» καταλήγοντας ότι «όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να τα καταφέρει».
Στο ίδιο πνεύμα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και αυστηρές κυρώσεις στους επίορκους εφοριακούς εκτιμώντας παράλληλα που υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
Ακούει ο πολίτης αυτής της χώρας ότι η κυβέρνηση του έχει εξαπολύσει σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής, πληροφορείται για τους ελέγχους και τα ευρήματα, μαθαίνει ότι επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά εκείνο που τελικά θέλει ν’ ακούσει αν θα μπει κανένα ευρώ στα δημόσια ταμεία από την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Και ο λόγος που εύχεται αυτή η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα είναι επειδή ελπίζει ότι όσο περισσότερο και συντομότερα αποδώσει αυτό το «κυνηγητό» και περιοριστεί η φοροδιαφυγή, τόσο ταχύτερα θα εξέλθει η χώρα από την κρίση και κάπως θα έχει περιοριστεί το κόστος πού καταβάλουν οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Άλλωστε, αν η φοροδιαφυγή δεν είχε γίνει εθνικό σπορ τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα βιώναμε σήμερα τέτοια αδιέξοδα και δεν θα είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2010

ΣΤΟ 11,7% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο 11,7% το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό τριμήνου που έχει καταγραφεί από το 2000 αυξήθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2010. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 το ποσοστό ήταν 9,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, 132.356 άτομα τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, στο πρώτο τρίμηνο 2010 ήταν άνεργα και άλλα 77.349 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Την ίδια περίοδο βρήκαν απασχόληση 85.244 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος, ενώ 65.734 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, 92.061 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 15,5% και είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών (9%). Σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά βρίσκονται οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών (22,3%).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 18/6/2010


Οριακά κέρδη σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.434,17 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,24% ενώ ο δείκτης Nasdaq παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, με κέρδη 0,05%, και έκλεισε στις 2.307,16 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's, έκλεισε στις 1.116,04 μονάδες, αυξημένος κατά 0,13%.
Στην Ευρώπη, τα σημαντικότερα Χρηματιστήρια κατέγραψαν άνοδο. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.253,89 μονάδες με άνοδο κατά 0,30%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 έκλεισε στις 6.223,54 μονάδες με άνοδο κατά 0,52%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 3.683,08 μονάδες με άνοδο κατά 0,19%, ενώ στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε στις 6.475,25 μονάδες με πτώση κατά 0,22%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.514,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,54%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,27% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,63%. Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων +2,20% και της Τεχνολογίας +1,45%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Ταξιδιών -2,89% και της Υγείας -2,40%. Ογδόντα εννέα μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 71 πτωτικά και 54 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,849 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2010

ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε εργασιακό μεσαίωνα, εν μέσω μιας από τις χειρότερες κρίσεις απασχόλησης που βιώνει η χώρα, μας οδηγεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κάνει φτηνότερες και ευκολότερες τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Για αιτία πολέμου μιλά η ΓΣΕΕ και δρομολογεί προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης παρουσιάζει στους εκπροσώπους της Τρόικας τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά στο εργασιακό, στην ουσία, με το ΠΔ διευκολύνονται οι απολύσεις με το ποσοστό να αυξάνεται από 2% στο 5%, και το κυριότερο, με την παροχή δυνατότητας στους εργοδότες με μια προειδοποίηση για την απόλυση από 1 έως 4 μήνες πριν (χρόνος που παλαιότερα έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες) να μειώσουν στο 50% την αποζημίωση. Το τελευταίο «ανοίγει το δρόμο» κυρίως για την απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη. Περαιτέρω, δίνεται διευκόλυνση στους εργοδότες, η πρόβλεψη για δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις.
Αναφορικά με το ποσοστό των απολύσεων προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα, ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα. Σε ό,τι αφορά την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας -ηλικίας κάτω των 25 ετών- προβλέπεται για τους έως 21 ετών μείωση αποδοχών στο 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου και για τους από 21-25 ετών μείωση στο 85% του κατώτατου μισθού.
Η μόνη πρόβλεψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική είναι ότι δίνεται σε εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται, το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟΝΟΜΙΟ" ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε έκθεση της η ΕΕ για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών της ένωσης το 2010, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη. Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο σημαντική, ως άμεση συνέπεια εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο, σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οικονομία θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν. Όσο αφορά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα φιλόδοξο και ότι για το 2010 επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των δαπανών .Τέλος εκφράζονται φόβοι για πιθανή καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων ενώ παράλληλα, διατυπώνεται και ανησυχία για τους χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης .