Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΠΤΥΞΗ "ΧΘΕΣ"...........


Oι αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση από αρχές του έτους έχουν εν πολλοίς εξαντλήσει κοινωνικά και πολιτικά τους πολίτες αυτής της χώρας και όπως ήταν φυσικό ( αυτό μόνο εμείς το βλέπαμε….) δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα έσοδα του οκτάμηνου υπολείπονται θεαματικά του στόχου. Κάθε εισήγηση για επιπλέον αύξηση της φορολογίας, άμεσης ή έμμεσης, πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως, καθώς η υψηλή φορολογία μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον, που δεν έχει εκείνους τους μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής πέφτει στο κενό και εμποδίζει κάθε πιθανή αναπτυξιακή διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Eλλάδα, επιβαρύνονται με πολύ πιο υψηλούς φόρους αλλά και έκτατες εισφορές σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ξένες αγορές.
Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται άμεσα η Κυβέρνηση να σχεδιάσει μια αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα βασίζεται στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση θα είναι ανταγωνιστική και όχι πελατειακή ή επιδοτούμενη. Το 2011 όπως φαίνεται θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν εδώ και δεκαετίες με δανεικά, κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση. Το όχημα του πελατειακού κράτους πρέπει να τελειώσει. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα τοπίο που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να προσελκύει τις επενδύσεις.
Βασικός στόχος πρέπει να είναι, πρώτον, η «ολική» μείωση όλων των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου τομέα και δεύτερον, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο έτσι υπάρχει μια πιθανότητα να αναστραφεί το κλίμα και να ξεφύγουμε από τον κλοιό της ύφεσης.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση αλλά και την προοπτική εξόδου από την κρίση είναι οι έλληνες πολίτες σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO που μεταδόθηκε χθες από το MEGA. Ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα και αντίστοιχο ποσοστό θεωρούν ότι μετά την τριετία στήριξης, υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.
- Στο ερώτημα "πόσο αισιόδοξοι είστε για την πορεία της χώρας", οι 8 στους 10 απαντούν "λίγο/ καθόλου". Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ απαισιόδοξοι είναι ποσοστό 65,7% και μεταξύ αυτών της ΝΔ απαισιόδοξοι δηλώνουν το 34, 3%.
- Στην ερώτηση "αν πιστεύουν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα", οι ερωτηθέντες απάντησαν "σίγουρα ναι/μάλλον ναι" κατά 48,5%, "σίγουρα όχι/μάλλον όχι" το 48,1%. Ποσοστό 44,2 % των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ πιστεύουν το ίδιο.
- Στην ερώτηση "τι θα γίνει μετά την τριετία στήριξης της οικονομίας". Το 54,9% θεωρούν ότι η χώρα "θα ξαναβρεί το δρόμο της" ενώ ένα ποσοστό 42,8% θεωρούν ότι η χώρα θα βρεθεί σε κίνδυνο πτώχευσης. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 72,5% θεωρούν ότι "θα βρει το δρόμο της" ενώ το 26,8% θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 57,5% θεωρούν ότι "η χώρα δεν θα βρει το δρόμο της" και 38,3% θεωρούν ότι "θα ξαναβρεί το δρόμο της".
- Στην ερώτηση "ποια κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση;" το 29,5% θεωρεί ότι ευθύνονται "όλες", το 22,1% "η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ", το 19,2% "η κυβέρνηση Σημίτη", το 16,1% "η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου", το 4,2% "η σημερινή κυβέρνηση", το 3% "η κυβέρνηση Μητσοτάκη" και το 3,9% "η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή".
Ως προς την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 28,6%, δύο μονάδες χαμηλότερα από τη δημοσκόπηση της GPO στα τέλη Απριλίου, η ΝΔ στο 21,1% με αντίστοιχη πτώση, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 9%, ο ΛΑΟΣ το 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2,8%, οι Οικολόγοι το 2,8%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά το 1,7%. Στο 27% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, δείγμα της μεγάλης δυσαρέσκεια των πολιτών. Την δυσαρέσκεια αυτή φαίνεται πως δεν καρπούνται τα άλλα κόμματα, καθώς αυτό που υπερισχύει σε ποσοστό 27% είναι "το λευκό και το άκυρο", αλλά και η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ "LIGHT"


Στην τελική ευθεία για την λήψη σημαντικών αποφάσεων βρίσκεται ο πρωθυπουργός εν όψει και της επίσκεψης του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αρνητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με την εξάντληση των ορίων οικονομικής αφαίμαξης εργαζομένων και επιχειρηματιών- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων- καθώς και ο επικείμενος ανασχηματισμός προδικάζουν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πιθανότερο εντός της εβδομάδος, το Μέγαρο Μαξίμου θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιέχουν και «κοινωνικό πακέτο» μέτρων σε μια προσπάθεια ανακούφισης των οικονομικά αδύνατων στρωμάτων.
Η Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» αναφέρει ότι «το εν λόγω πακέτο θα συνοδεύεται με κονδύλια που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ οι σχετικές εξαγγελίες δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και θα αφορούν άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, νέους πτυχιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις δομές της Υγείας και της πρόνοιας».
Την ίδια ώρα τετράμηνο φοροεισπρακτικό σαφάρι σε εκατομμύρια φορολογούμενους αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία. Η εκστρατεία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα αφορά την επώνυμη φοροδιαφυγή, τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου, τους οφειλέτες φόρου εισοδήματος, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ 2010, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ελπίζουμε πως θα έχει και αποτελέσματα……

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

ΠΑΙΔΕΙΑ....... ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ;


Το παρακάτω άρθρο από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" το μεταφέρουμε χωρίς κανένα σχόλιο γιατί πιστεύουμε πως λέει τα πράγματα με το "όνομα τους"......
Tου Πασχου Μανδραβελη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σχολιάστηκε δεόντως εκείνος που πέρασε στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με μέσο όρο 0,9. Οι εφημερίδες και τα κανάλια πλημμύρισαν από σαρκασμούς, οιμωγές και κλαυθμούς και κραυγές «ωιμέ, πού βαδίζει η χώρα!». Ενα πράγμα δεν μάθαμε: Ποιος είναι αυτός; Είναι «ξύλο απελέκητο» (όπως τον χαρακτήρισε μια εφημερίδα) ή κάποιος που έχει δρομολογήσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και απλώς παρέδωσε λευκές κόλλες για να φύγει τον Σεπτέμβριο; Εδώ, καλά-καλά, δεν ξέρουμε καν αν είναι «αυτός» ή «αυτή» • τόσο φεμινιστικά είναι τα Μέσα που το 0,9 πρέπει να ανήκει αναγκαστικά σε άνδρα; Μάλλον όχι. Απλώς είναι η Ημέρα της Μαρμότας και για τον Τύπο. Είναι η επανάληψη των προ δεκαετίας οιμωγών. Οπως με τη βάση του δέκα είχαμε τους κλαυθμούς για τα χαμένα νιάτα και τις κλειστές σχολές.
Υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα. Ο ίδιος υποψήφιος με τις ίδιες επιδόσεις δεν θα γινόταν δεκτός από κανένα ίδρυμα της αλλοδαπής; Σίγουρα δεν θα περνούσε στο Harvard, αλλά κάποιο Polytechnic της Αγγλίας θα άνοιγε τις θύρες του. Θεωρούμε, λοιπόν, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ίδρυμα ισάξιο του Harvard ή έστω πολύ καλύτερο από τα Polytechnic της Βρετανίας;
Το τρίτο ερώτημα αφορά εκείνους που αφενός θέλουν την κατάργηση της βάσης του 10, αλλά ταυτόχρονα φοβούνται την απελευθέρωση της ανώτατης παιδείας. Λένε ότι με τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πέσει το επίπεδο σπουδών, λόγω εμπορευματοποίησης της παιδείας. Αν και κανείς δεν θέτει ζήτημα ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά μόνο μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, ας υποθέσουμε ότι αυτά θα θελήσουν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους και θα χαμηλώσουν τον πήχυ εισαγωγής. Πόσο πιο χαμηλά όμως από το 0,9 μπορούν να τον πάνε;
Το αντίστροφο ακριβώς ερώτημα αφορά τους υπέρμαχους της «βάσης του 10», οι οποίοι κατά κανόνα είναι και υπέρ της απελευθέρωσης της ανώτατης παιδείας. Ομως: στα συμβεβλημένα με πανεπιστήμια του εξωτερικού κολέγια, οι σπουδαστές μπαίνουν χωρίς εξετάσεις. Πού ξέρουμε, αν μεταξύ αυτών των χιλιάδων που εισρέουν στην ιδιωτική παιδεία δεν είναι κάποιος τού 0,9 ή και τού 0,5; Τα επαγγελματικά δικαιώματα, έτσι κι αλλιώς, με οδηγία της Επιτροπής είναι αναγνωρισμένα για όλους.
Οπως γίνεται με όλα τα πράγματα στη χώρα, έτσι και η συζήτηση για την παιδεία κινείται με τα εκάστοτε στερεότυπα της μόδας. Τη μια, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη Σκύλλα και, την άλλη, λατρεύουμε τη Χάρυβδη. Από το «Παιδεία για όλους» περάσαμε απέναντι στο «ε, όχι και γι’ αυτούς!». Δεν κάνουμε καν μια ενδιάμεση στάση να αναλογιστούμε ότι «με βάση το δέκα τα βάζουμε, χωρίς βάση το δέκα τα βγάζουμε, τι έχουν τα έρμα και δεν μορφώνονται;». Μήπως δεν πρέπει να ψάχνουμε τους «ιδανικούς αριθμούς» που ταιριάζουν σε όλο το σύστημα; Ετσι κι αλλιώς πειραματιστήκαμε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς: στις εξετάσεις δοκιμάσαμε βάση του 10 και μη βάσεις• προσπαθήσαμε με 4, 6, 8, 10, 14 εξεταστέα μαθήματα• θεσμοθετήσαμε μία, δύο και τρεις εξεταστικές περιόδους. Ολα απέτυχαν, διότι δεν ανταποκρίνονταν στη σύνθετη πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο έχουμε ένα 1989 για την παιδεία κι εμείς επιμένουμε ότι το σοβιετικό σύστημα απλώς πρέπει να αλλάξει παραμέτρους. Μήπως είναι η ώρα να αλλάξουμε την κρατικοκεντρική θεώρηση της ανώτατης παιδείας;

ΥΠΕΡ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο ενισχυμένος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τα συμπεράσματα αυτά καταγράφει το εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Ε.Ε. που διενεργήθηκε στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το Μάιο και δημοσιεύθηκε χθες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το αίτημα ενός καλύτερου συντονισμού των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. προβάλλει πιο έντονο, καθώς το 75% των πολιτών ζητεί περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009). Η απαίτηση για οικονομική διακυβέρνηση εμφανίζεται συγκεκριμένα μεγαλύτερη στη Σλοβακία (89%), στο Βέλγιο (87%) και στην Κύπρο (87%).

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ


Μία στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες από 175.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο τους επόμενους μήνες, ενώ εντείνεται ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) έως το τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου
Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ. Ασημακόπουλο, και τους εκπρόσωπους τη εταιρείας MARC που πραγματοποίησε την έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, σε επισφάλεια βρίσκονται 120.000 θέσεις εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγή της επιχειρηματικής τους έδρας σε χώρες όπως η Κύπρος ή η Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους, ενώ οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι προσανατολίζονται ακόμη και σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς θεωρούν ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας.
Ακόμα από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Και καταλήγει η έρευνα: «Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2010 εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 88.000 θέσεις εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε ότι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους βρίσκονται σε κίνδυνο 120.000 θέσεις εργασίας, καθώς και ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μία μονάδα επιπλέον αύξησης του ΦΠΑ».

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

ΔΙΠΛΗ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΒΛΕΠΕΙ Ο J.STIGLITZ


Με την απειλή της «διπλής ύφεσης» βρίσκεται η ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών επιλέγουν να εφαρμόσουν πολιτικές αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Δουβλίνου RTE Radio.
«Η πολιτική μείωσης των επενδύσεων, χωρίς σχεδιασμό, που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα του ελλείμματος, είναι πραγματικά ανόητη», σχολιάζει ο Στίγκλιτς.
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επικεντρώνονται, στον στόχο μείωσης των ελλειμμάτων τους κάτω από το 3% (τεχνητό νούμερο) του ΑΕΠ που έχει όριο η Ευρωπαϊκή Ένωση ο οποίος δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και εστιάζει σε μία μόνο πλευρά του προϋπολογισμού. Η Ευρώπη κινδυνεύει να περιέλθει σε διπλή ύφεση», τονίζει ο Στίγκλιτς.
«Το πρόβλημα είναι ότι έτσι δεν βγαίνουμε γρήγορα από την τρέχουσα κρίση» προειδοποίησε και καταλήγει: «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μία παρατεταμένη αδύναμη ανάπτυξη όπως συνέβη στην Ιαπωνία. Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι αρκετός κόσμος μιλάει πλέον για μία νέα τάξη πραγμάτων» με ποσοστά ανεργίας ανώτερα του 10%

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ......... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ..................

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ..... ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ SPREADS !!!


Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα προς τις αγορές έστειλε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης MOODY’S, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η ανακοπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους νωρίτερα από το 2013 που προβλέπει το μνημόνιο. Προϋπόθεση βέβαια είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τότε το χρέος μπορεί να φτάσει στο ανώτερο σημείο (περίπου 150% του ΑΕΠ) και να αρχίσει μετά να υποχωρεί ακόμα και πριν από το 2013, σημείωσε σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η έκθεση της MOODY’S αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο θετικό σχόλιο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς ο ίδιος ο οίκος ήταν αυτός που τον Ιούνιο «βύθισε» την ελληνική αγορά ομολόγων υποβαθμίζοντας την Ελλάδα στην κατηγορία των “σκουπιδιών” junk. Το βασικό σενάριο με το οποίο υποβάθμισε τον Ιούνιο την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου κατά τέσσερις βαθμίδες, στο Ba1 από A3, είναι ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2013 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια.
Σήμερα λοιπόν έρχεται και αναθεωρεί εν μέρει την εκτίμηση της και υπογραμμίζει πως το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανόν να μην συμβεί, καθώς η σταθεροποίηση του χρέους θα μπορούσε να προκύψει νωρίτερα από το 2013. Σημειώνει δε ότι «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει μόνο ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προβλέπεται σταθερά σε τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά επίσης και ένα πλήρες πακέτο σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν πλήρως είναι πιθανόν να βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και επομένως την αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα».
Στους επόμενους μήνες, τόσο η MOODY’S όσο και άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (FITCH και STANDARD & POOR’S) αναμένεται να ελέγξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας για να επαναξιολογήσουν τη στάση τους έναντι της χώρας. Η Προσοχή τους θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων υψηλού πολιτικού κόστους. Με την οικονομία να βρίσκεται στη βαθύτερη ύφεση μετά τη Μεταπολίτευση η προώθηση των μεταρρυθμίσεων θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη τον συντομότερο δυνατό.
Από τις εκθέσεις των οίκων αυτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει να αποπληρώνει τα δυσθεώρητα χρέη της, με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο οι αγορές αγνόησαν το παραπάνω μήνυμα, με αποτέλεσμα το spread των 10ετών ομολόγων να διευρυνθεί έως τις 896 μονάδες βάσης. Άλλωστε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MOODY’S το χρέος θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, πριν αρχίσει να υποχωρεί, γεγονός που διατηρεί τις επιφυλάξεις των επενδυτών έναντι της χώρας.

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

ΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ 3% ΤΟΥ Α.Ε.Π. ΤΟ 2010


Πτώση του ΑΕΠ κατά 3% φέτος με αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 0% έως 0,8% προβλέπει η ALPHA BANK για φέτος και υποχώρησή του κατά 1% το 2011, μέσω της προσδοκώμενης ανάκαμψης των επενδύσεων του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου το 2011. Οι αναμενόμενες αυτές εξελίξεις σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τη συγκράτηση του ρυθμού πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στον περιορισμό της υποχώρησης του πραγματικού ΑΕΠ με το ονομαστικό να σημειώνει μηδενική αύξηση.
Όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, επιβεβαιώθηκε ότι η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης οδηγεί σε πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,9% στο εξάμηνο. Η ευκαιρία που είχε η χώρα να αυξήσει τις εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό, χάθηκε λόγω των κινητοποιήσεων συγκεκριμένων ομάδων που δυσφήμισαν τον ελληνικό τουρισμό.
Η ALPHA BANK τέλος σημειώνει ότι σημαντική συμβολή κατά 1,5% στην πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο είχε η μεγάλη πτώση των δαπανών δημοσίων επενδύσεων κατά 41,1% σε πραγματικές τιμές. Αντιθέτως, στο δεύτερο εξάμηνο οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων θα είναι σημαντικά αυξημένες και θα έχουν θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% περίπου, εφόσον πραγματοποιηθεί ως έχει ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων, που προβλέπει επενδύσεις 9,2 δισ. ευρώ και εισπραχθούν οι επιχορηγήσεις από την ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Πηγή : Εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ALPHA BANK.

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

ΣΕ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ....... ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ


Με θετικά λόγια, αλλά και με αρκετές συστάσεις προς την Κυβέρνηση , η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα που έχει στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, εκτιμώντας πως η Αθήνα εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν, τόνισε ότι "η σημερινή εκτίμηση είναι θετική", σημειώνοντας ότι "η μείωση του ελλείμματος κινείται πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει". Πρόσθεσε, δε, ότι "οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 16,9%, αυτά είναι εντυπωσιακά μεγέθη". "Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο", κατέληξε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, εκκρεμούν προκλήσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, την άρση των φραγμών στην ανάπτυξη του τουρισμού και το λιανεμπόριο, καθώς και την άμεση ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας.. Εξάλλου, ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται όσον αφορά στην διαφαινόμενη υστέρηση στα έσοδα (770 εκατ. ευρώ). Πάντως, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα στο πρώτο 6μηνο κατόρθωσε να εξυγιάνει σε εντυπωσιακό βαθμό τα δημόσια οικονομικά της και σημείωσε ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν μετά την συνάντηση τους οι κ.κ. Παπανδρέου και Προβόπουλος. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους- υπάρχουν ακόμα στόχοι που θα δώσουν ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να δώσουμε στην Ελλάδα προοπτική". "Οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας", είπε. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι "τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά τις δυσκολίες", μίλησε για "τολμηρές πρωτοβουλίες στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αποδώσουν καρπούς", ενώ έκανε και λόγο για "συνθήκες ενάρετου κύκλου", καθώς -όπως είπε- η χώρα αφήνει πίσω "ένα φαύλο κύκλο". "Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι", υπογράμμισε

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ........ ΕΡΓΑ


Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα μπουν στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων. Αυτό αποφασίστηκε , μεταξύ άλλων χθες, στη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα: - για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται - για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα - για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.
Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα διασταυρώσεων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις επιχειρηματικές αμοιβές που έλαβαν φυσικά πρόσωπα ως ομόρρυθμα μέλη ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και κοινωνίας κληρονομικού δικαίου, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικα μέλη. Όπως διαπιστώθηκε, πλήθος φορολογουμένων αν και έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρεία στην οποία συμμετείχαν, δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μέρος της αμοιβής αυτής, στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Η κυβέρνηση άργησε να ασχοληθεί συστηματικά και σοβαρά με τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. «Μεγάλες» εφορίες παραμένουν χωρίς Διευθυντές, ενώ πολλές φορολογικές υποθέσεις παραμένουν στα ράφια των αρμόδιων υπηρεσιών. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας ή αδιαφορίας. Όχι μόνο γιατί η κρατική μηχανή χρειάζεται άμεσα έσοδα για να μειώσει τα ελλείμματά της, αλλά και διότι θα χρειαστεί πόρους για να προχωρήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη, χωρίς την οποία, η επερχόμενη ύφεση θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
Μέσα σ’ αυτό το γκρίζο τοπίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιολογία να ολιγωρήσει σε προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Στην παρούσα φάση απαιτείται αποφασιστικότητα και ικανότητα. Η εικόνα αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τα εβδομαδιαία πυροτεχνήματα για στοιχεία που ανακαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις κάποιων οι οποίοι χρωστούν στο κράτος. Πρέπει να «μπουν» χρήματα στα κρατικά ταμεία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων, που εκτός από την αύξηση των εσόδων για το κράτος, θα επιφέρει σε περίοδο που το χρειαζόμαστε όλοι, το «περί δικαίου αίσθημα» ότι όλοι βρε αδελφέ αρχίζουν να πληρώνουν…….. Ζητούνται πράξεις όχι διαπιστώσεις και λόγια………….

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

ΥΦΕΣΗ ΣΟΚ 4,8% Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ECONOMIST


Η απροσδόκητη μείωση των δημόσιων εσόδων τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προοπτικές βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας (κατασκευές, εμπόριο, τουρισμός), θέτουν σε αμφισβήτηση την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση κάτω από 4% το 2010.
Οι οικονομολόγοι του περιοδικού «ECONOMIST» ανακοίνωσαν ότι προβλέπουν για τη φετινή χρονιά ύφεση- ρεκόρ, στο 4,8%! Αν η μείωση του ΑΕΠ φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, η προσπάθεια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το μνημόνιο θα πρέπει να εντατικοποιηθεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς.
Η πρόβλεψη του «ECONOMIST» στηρίζεται στα στοιχεία για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% στο β΄ τρίμηνο, στην άνοδο της ανεργίας στο 12% και στη σημαντική επιβράδυνση της οικοδομής, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το πάζλ συμπληρώνουν οι κακές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με τις εισπράξεις να συρρικνώνονται κατά 9%.
Πρόσθετη αβεβαιότητα αποτελεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή (όπως το ασφαλιστικό στο σκέλος των δαπανών).