Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΥΟ - ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΒΕ


Μία «αισιόδοξη» πρόβλεψη για μικρότερη μείωση του ΑΕΠ το 2010 και μια απαισιόδοξη για εκτόξευση της ανεργίας περιλαμβάνει η τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ.
Συγκεκριμένα η έκθεση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί το 2010 κατά 3,5 μονάδες και όχι κατά 4 μονάδες όπως έχει προϋπολογιστεί, ενώ η ανεργία θα διαμορφωθεί σε ποσοστό πάνω από 12% το 2010 και 13,5% το 2011. Προχωρώντας σε μία ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην ευημερία της κοινωνίας.
Παρατηρεί, ωστόσο, ότι συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα και κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες, σε βραχυπρόθεσμο όσο και μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα που πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Στους άμεσους κινδύνους το ΙΟΒΕ αναφέρει:
δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με το στόχο,
έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αναφορικά με την έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή μπορεί να αμβλυνθεί, αν οι τράπεζες προβούν σε αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, κατά το παράδειγμα της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, ή κάνοντας χρήση των 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αξιολογώντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό και την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, ενώ το ΙΟΒΕ τις επαινεί, θεωρεί ότι δεν αρκούν.

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ;;;;


Σε υποβάθμιση της αξιολόγησής της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας ενδέχεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η MOODY’S, με την προσοχή των αγορών να εστιάζεται κυρίως στον βαθμό της μείωσης αυτής. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα επηρεαστούν έντονα μόνο εάν η αξιολόγηση της χώρας μειωθεί περισσότερο από μια βαθμίδα ή αν ο οίκος χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές της χώρας.
Στα τέλη Ιουνίου, η MOΟDY'S έθεσε την Ισπανία υπό τρίμηνη παρακολούθηση και προειδοποίησε με πιθανή υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες. Αν και η ισπανική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο οίκος θα διατηρήσει αμετάβλητη την σημερινή αξιολόγηση «ΑΑΑ», οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο οίκος θα υποβαθμίσει τη χώρα μετά τις ανάλογες κινήσεις των οίκων Standard & Poor's και FITCH την άνοιξη.
Νωρίτερα, η FITCH RATINGS αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η Ιρλανδία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης, εκτός και αν πείσει τις αγορές ότι έχει θέσει υπό έλεγχο το τελικό κόστος διάσωσης της ANGLO IRISH BANK.

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.


Μιλώντας, χθες, σε συνέδριο στην Κουάλα Λουμπούρ, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκτίμησε ότι τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου πιθανόν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω μετά τα «άσχημα» στοιχεία του Ιουνίου για τον τομέα του real-estate. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο γνωστός οικονομολόγος «βλέπει» αυξημένες πιθανότητες νέας ύφεσης στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει «αναιμικές» τις προοπτικές για την ιαπωνική οικονομία. Για την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, ο Ν. Ρουμπινί εκτιμά ότι ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα αν η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι αδύναμη.
Ο Ν. Ρουμπινί τόνισε «Γνωρίζουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι χειρότερο από το πρώτο εξάμηνο» και πρόσθεσε ότι το βασικό σενάριο είναι μια «αναιμική ανάκαμψη» χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «ένα ποσοστό ανάπτυξης 1% θα είναι σαν ύφεση». Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό 1,6% το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών για τη μείωση των ελλειμμάτων τους πλήττουν την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες περιορίζουν και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΠΑΓΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.


Τις νέες νομοθετικές προτάσεις θα παρουσιάσουν αύριο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της βελτίωσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ..
Σύμφωνα με ακριβής πληροφορίες μας οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους. Για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως. Στις προθέσεις της Επιτροπής είναι να προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιοοικονομικά μεγέθη ενός κράτους μέλους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές συστάσεις προς το συγκεκριμένο κράτος.
Τα κράτη-μέλη που δεν θα συμμορφώνονται στις συστάσεις της Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος και χρέους θα υποχρεώνονται σε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ τους, καθώς και πιθανό «πάγωμα» των κοινοτικών επιδοτήσεων. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί, μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;;;;;


Ριζικές αλλαγές που σηματοδοτούν το τέλος εποχής για το σημερινό Πανεπιστήμιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προτείνονται ανατροπές, από τη διοίκηση έως τη χρηματοδότηση και τους όρους φοίτησης. Παράλληλα κάλεσε τους πανεπιστημιακούς να συμβάλουν στην αλλαγή του τοπίου που υπάρχει στην Ανώτατη Εκπαίδευση λέγοντας ότι έχουν εμπλακεί στην πελατειακή αντίληψη με ευθύνη της πολιτείας.
Αναλυτικά οι αλλαγές που προτείνονται είναι:
-Οι υποψήφιοι θα εισάγονται απ’ ευθείας σε σχολές ή Ιδρύματα και θα φοιτούν σε ευέλικτο πλαίσιο χωρίς εξεταστικές, αλλά με προαπαιτούμενα και παρουσίες
-"Καλλικράτης" και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγχωνεύονται, κλείνουν ΑΕΙ, ΤΕΙ και καταργούνται τμήματα.
-Οι πρυτανικές αρχές παραδίδουν τη διοίκηση σε “Συμβούλιο Διοίκησης” κατά τα διεθνή πρότυπα. Managers και συμβούλια θα διοικούν τα ιδρύματα
-Μόνο σε ακαδημαϊκά καθήκοντα οι πρυτάνεις
-Τέρμα η συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση
-Διεθνείς οίκοι θα αξιολογούν τις σχολές
-Από την αξιολόγηση θα εξαρτάται η χρηματοδότηση
-Τα ίδια τα Ιδρύματα ανοίγονται στην αγορά προς εύρεση κεφαλαίων
-Καταργούνται οι εξεταστικές περίοδοι
-Κομμένη η πολυετής φοίτηση
-Η αριστεία γίνεται κλειδί για πολλά προνόμια (έρευνα, μεταπτυχιακά).
-Αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος,
-Διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων

Μέσα από τις παραπάνω αλλαγές η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο Πανεπιστήμιο. Το εγχείρημα δεν φαίνεται καθόλου εύκολο. Για να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές και να εφαρμοστούν θα πρέπει αναγκαστικά να έρθει σε σύγκρουση με κατεστημένα πολλών ετών νοοτροπίες και συμφέροντα τα οποία δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρέπει να προχωρήσει κλείνοντας τα «αυτιά» στις σειρήνες των συντεχνιών καθηγητών και φοιτητών. Αυτό θα το καταφέρει αν στη διάρκεια της διαβούλευσης, δείξει αυτοπεποίθηση και προσήλωση στις απόψεις της.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι το νέο Πανεπιστήμιο να στηρίζεται στην γνώση, την έρευνα και την καινοτομία που ουσιαστικά είναι τα ισχυρά εργαλεία για την αναγέννηση της χώρας.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ.... Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑΣ


Εισπρακτικές αθλιότητες
Του Στεφανου Μανου*

Μπορεί κανείς να διαφωνεί σε πολλά πράγματα με τον Στέφανο Μάνο, σε ένα όμως πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 25/9/2010 αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το παράλογο του ελληνικού κράτους. Την επιβράβευση της ασυνέπειας και της παρανομίας και την τιμωρία των πολιτών που τηρούν τους νόμους και τις «γραφές του κράτους»….

Όλοι όσοι έγιναν υπουργοί Οικονομικών είχαν προηγουμένως καταδικάσει την «περαίωση» στην οποία, εν τούτοις, κατέφυγαν «για τελευταία φορά» αφού ανέλαβαν το υπουργείο. Ετσι και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για ποιο λόγο; Για να εισπράξουν, όπως όπως, λεφτά. Είμαι αντίθετος με τη λογική της «περαίωσης», όπως είμαι αντίθετος με τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ημιυπαιθρίων κ.λπ. Όλες αυτές οι εισπρακτικές αθλιότητες συγκαλύπτουν τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, ευνοούν όσους παρανομούν και τιμωρούν όσους τηρούν τους νόμους. Οι συνέπειες: περιορίζεται η πίεση στη διοίκηση να κάνει καλά τη δουλειά της και σπρώχνονται οι πολίτες προς την παρανομία. Αλλά και η αποτελεσματικότητα της κάθε νέας «περαίωσης» φθίνει, μια και οι πολίτες έμαθαν ότι αν δεν συμπράξουν θα έλθει η επόμενη «περαίωση». Τελικό αποτέλεσμα: εθισμός στην παρανομία και μείωση των φορολογικών εσόδων. Ελπίζω να κατανοήσει η ηγεσία του Οικονομικών ότι για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την αναβάθμιση των φορολογικών υπηρεσιών (ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα) και να εμπεδώσει στους πολίτες την πεποίθηση ότι απέναντί τους η εφορία είναι δίκαιη, αμερόληπτη και γρήγορη. Για το τελευταίο, αντί «περαίωσης», θα άρχιζα με την άμεση καθιέρωση τριετούς παραγραφής για τις ανέλεγκτες χρήσεις αντί της σημερινής δεκαετούς ομηρίας. Οσο δεν αναβαθμίζεται η αθλιότητα της σημερινής διοίκησης, όσο δεν εξοβελίζονται οι άχρηστοι και οι κλέφτες, όσο δεν ενισχύονται οι καλοί, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ξεφύγουμε από την κρίση που οδηγεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία.
* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της Δράσης.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ 2014-15


Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», για την εξέλιξη των δανειακών αναγκών της χώρας στη διετία 2014-2015, όταν θα έχει λήξει το πρόγραμμα στήριξης Ευρωζώνης και ΔΝΤ και η Ελλάδα θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει παλαιά δάνεια από ομόλογα, αλλά και να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας.
Το ύψος των χρεολυσίων στη συγκεκριμένη περίοδο φτάνει στα 145 δισ. ευρώ.
Το 2014, λήγουν ομόλογα 40,6 δισ. ευρώ και δάνεια του μηχανισμού στήριξης 28,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει από τις αγορές ποσό ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό, το 2015, αυξάνεται σε 75 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία ανησυχούν έντονα Κυβέρνηση και τρόικα. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται στον ορίζοντα πιθανή λύση του προβλήματος.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ!!


Επειδή τον τελευταίο καιρό, όλοι μας τα έχουμε βάλει αποκλειστικά με το κράτος και τις ευθύνες που έχει για την στρεβλή ή ανύπαρκτη ανάπτυξη στην Ελλάδα καλό είναι να πούμε και λίγα λόγια για του έλληνες επιχειρηματίες. Η αλήθεια είναι, και ας αποκρύπτεται σήμερα, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών μεγαλούργησαν χάριν του κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εξ αυτών είχαν έναν και μοναδικό πελάτη το δημόσιο. Επιχειρήσεις που ουσιαστικά επιβίωναν χάρη στο κρατικό προστατευτισμό αλλά και στις κατά καιρούς εγχώριες ή ευρωπαικές επιδοτήσεις. Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πλήρως εκτεθειμένη στο διεθνές πεδίο λόγω της οικονομικής - νομισματικής Ένωσης αλλά και της παγκοσμιοποίησης. Με την είσοδο μας στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ, την υιοθέτηση από την Ελλάδα του ευρώ, η οικονομία μας στερήθηκε των όπλων της υποτίμησης και διολίσθησης που αποκαθιστούσαν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της.
Βλέπουμε αρκετούς από τους σημερινούς επιχειρηματίες που βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοπτικών καναλιών και δηλώνουν φανατικοί οπαδοί της μείωσης του κράτους, από την άλλη να ζητούν τη βοήθεια του.
Η σημερινή κρίση ανέδειξε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αυτό της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Η λύση του βέβαια δεν είναι να συνεχίζουν και σήμερα οι έλληνες επιχειρηματίες να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα τους αποκλειστικά από το κράτος. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών και επίπονων για τους εργαζομένους μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό ή το εργασιακό...
Είναι πραγματικότητα επίσης ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις ανταγωνιστές τους. Δεν προχώρησαν σε επενδύσεις όπως στην τεχνολογία, τεχνογνωσία, έρευνα, εκπαίδευση του προσωπικού, σε νέα προϊόντα. Όσες το έχουν κάνει τις βλέπουμε να πρωταγωνιστούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή αγορά.
Το μοντέλο του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία πέθανε και όποιος δεν το έχει κατανοήσει χάθηκε. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρώτοι αυτοί οφείλουν να κατανοήσουν την νέα πραγματικότητα και να πάψουν να τα περιμένουν όλα από το κράτος, γιατί σε τελική ανάλυση θα χάσουν το «τρένο» δια παντός…….

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ


Προσδοκίες για αλλαγή του κλίματος στην Οικονομία προς θετική κατεύθυνση γεννούν η υπογραφή, ανάμεσα στη χώρα μας και στο Κατάρ, του μνημονίου μελλοντικής συνεργασίας απ’ όπου μπορούν να προκύψουν επενδύσεις έως και 5 δισ. ευρώ. Τέτοιου είδους συμφωνίες δείχνουν ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα αλλά και εύπορες χώρες όπως το Κατάρ με μεγάλη κεφαλαιουχική επάρκεια, έχουν πάντα την Ελλάδα στον χάρτη των επενδυτικών ενδιαφερόντων τους.
Στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες κρατούσαν χαμηλούς τόνους για τη συμφωνία για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τη φημολογούμενη αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πολιτική ενημέρωση : «…Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε συγκεκριμένα για επενδύσεις. Θα υπάρξει ένα πλαίσιο και σ’ αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά, αλλά και η πλευρά του Κατάρ, αυτονόητα, θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα και φυσικά σε αναπτυξιακό επίπεδο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τελική έκβαση αυτών θα είναι ένα πρώτο τεστ κατά πόσο είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων. Τώρα πρέπει να δείξει πόσο ικανή είναι να ενσωματώσει άμεσα και αποτελεσματικά τα σχέδια των υποψήφιων επενδυτών. Αγκυλώσεις δεκαετιών όπως γραφειοκρατικά εμπόδια θα πρέπει να πάνε στην «άκρη».
Εδώ όμως εκτός από την Κυβέρνηση την ευθύνη έχουν οι φορείς της οικονομίας αλλά και οι οργανώσεις της κοινωνίας που πρέπει να κινηθούν χωρίς προκαταλήψεις, αν θέλουμε στην Ελλάδα να ξεκινήσει άμεσα η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, και να γίνουμε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Το επενδυτικό μέλλον μας σήμερα βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας. Όσο πιο γρήγορα τα καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα δούμε και τα αποτελέσματα της ανάπτυξης.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 1,9 ΤΡΙΣ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.


Φαίνεται πως το προνόμιο των ελλειμματικών ταμείων δεν το έχει μόνο η Ελλάδα. Σε έκθεσή του ο βρετανικός ασφαλιστικός όμιλος AVIVA, διαπιστώνει έλλειμμα-μαμούθ στα ασφαλιστικά ταμεία της Ε.Ε., αντίστοιχο με το 19% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ .
Η συγκεκριμένη έκθεση που, κατά την εταιρεία, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να μετρηθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την AVIVA, οι εισφορές των Ευρωπαίων εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι κατά 1,9 τρισ. ευρώ λιγότερες από εκείνες που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθεί η συνταξιοδότησή τους τα επόμενα χρόνια.
Το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει για μια ακόμη φορά πως αν δεν υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα των χωρών μελών της Ε.Ε. είναι πολύ πιθανό να καταδικάσει τους μελλοντικούς ευρωπαίους συνταξιούχους σε φτώχεια .

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Με στόχο την πραγματοποίηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προχώρησε στην τελική έγκρισή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές, όσον αφορά τον τρόπο εποπτείας των τραπεζών, των χρηματαγορών και των ασφαλιστικών εταιριών, αρχής γενομένης από το 2011.
Συγκεκριμένα το πακέτο αλλαγών προβλέπει να συσταθούν τρεις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες εποπτικές επιτροπές. Η δυναμική του ρόλου τους θα ξεπερνά κατά πολύ τον απλό συμβουλευτικό ρόλο που ισχύει με το παρόν σύστημα, και η δυνατότητα να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες εξασφαλίζεται με μία ισχυρή ρήτρα επανεξέτασης. Θα συσταθεί επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) που θα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την παροχή προειδοποίησης σε περιπτώσεις συσσώρευσης κινδύνων στην οικονομία της ΕΕ.
Το νέο αυτό σύστημα θα παρέχει καλύτερη προστασία ώστε να μην επαναληφθούν περιπτώσεις όπως η κρίση στην τράπεζα Fortis, η απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων στη Γερμανία και οι απώλειες των κατόχων ασφαλειών ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της κατάρρευσης της Equitable Life. Σκοπός του νέου συστήματος είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να παράσχει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές.

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

1 ΣΤΟΥΣ 7 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για το 2009 ένας στους επτά Αμερικανούς ζουν στο όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των φτωχών στις ΗΠΑ το 2008 παρουσίασε αύξηση κατά 4 εκατομμύρια φτάνοντας στα 43,6 εκατομμύρια. Ως όριο φτώχειας ορίζεται η δυνατότητα επιβίωσης μίας τετραμελούς οικογένειας με λιγότερα από 22.000 δολάρια το χρόνο. Ο αριθμός των φτωχών αυξάνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2009, ωστόσο τη χρονιά αυτή έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του ‘60. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια είναι οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι.
Ο Ντέιβιντ Τζόνσον, στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι «…Το ποσοστό φτώχειας έφθασε το 14,3% το 2009, έναντι 13,2% το προηγούμενο έτος που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1994 και η φτώχεια πλήττει ένα άτομο στα επτά...» και πρόσθεσε ότι «...Το ποσοστό της φτώχειας το 2009 είναι κατά 8,1 βαθμούς χαμηλότερο από ό, τι ήταν το 1959, πρώτο έτος καταγραφής αυτών των στατιστικών στοιχείων».
Οικονομικοί παράγοντες των ΗΠΑ θεωρούν πως η άνοδος της ανεργίας είναι ο βασικός λόγος για την αύξηση της φτώχειας.
Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 51 εκατομμύρια το 2009, σε σχέση με τα 46,3 εκατομμύρια το 2008. "Είναι ο πιο μεγάλος αριθμός από το 1987, όταν αρχίσαμε να συλλέγουμε τα στοιχεία αυτά", υπογράμμισε ο Τζόνσον. Το πρόβλημα αυτό θα προσπαθήσει να λύσει η Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με την αναμενόμενη μεταρρύθμιση για την κοινωνική ασφάλιση οποία όμως πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως το 2013.

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΩΛΕΙΑ 175.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ 2011


Στην έκθεσή του για οικονομία και απασχόληση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια 175.000 θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα ανέλθει το 2011 το 20% ( 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά), φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Με την ακολουθούμενη πολιτική ούτε το 2015 δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στα ποσοστά ανεργίας του 2008.
Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν το βιοτικό τους επίπεδο κατά 30% και θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης.
Το 1/4 της προόδου που είχε συντελεσθεί σε ότι αφορά την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μέσων αποδοχών στην διάρκεια μίας δεκαετίας θα αναιρεθεί εντός της διετίας 2010 – 2011.
Οι μέσες πραγματικές αποδοχές ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4% το 2010 μετά από αύξηση 4,2% κατά το 2009 και 1,1% το 2008. Κατά το 2010 - 2011, η ανοδική πορεία της σύγκλισης των αποδοχών στην Ελλάδα έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου της Ε.Ε.-15 θα ανακοπεί και ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί από το 82,5% του μέσου όρου της Ε.Ε.-15 στο 78%, οπισθοχωρώντας κατά μία πενταετία και φθάνοντας στο επίπεδο των ετών 2004 - 2007.
Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και οι περικοπές των δώρων και των επιδομάτων στο δημόσιο σε συνδυασμό με τις τιμές που δεν πέφτουν, δείχνει ότι η αγοραστική αξία των Ελλήνων έχει μειωθεί από 55 έως 70 ευρώ τον μήνα.
Πηγή : στοιχεία απο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Νομοσχέδιο των συναρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών προβλέπει, εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή τους, την άμεση ολοκλήρωση της εκδίκασης των προσφυγών των φορολογουμένων από τα φορολογικά δικαστήρια.
Η δικάσιμος δεν θα μπορεί να απέχει περισσότερο των δύο μηνών από την εισαγωγή στο δικαστήριο του φακέλου και η απόφαση θα δημοσιεύεται σε δύο μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Οι υποθέσεις για την αναστολή της λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης, αφαίρεσης πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας οχημάτων για φορολογικές παραβάσεις, θα εκδικάζονται ταχύτατα από τα Πρωτοδικεία, και το σημαντικότερο θα είναι ότι δεν θα μπορούν να ασκηθούν εφέσεις κατά αυτών των αποφάσεων.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ .....


Στη σχετική της έκθεση η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την ανάπτυξη και το εμπόριο (Cnuced) επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει φρένο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να περάσουμε στην σφαίρα του αποπληθωρισμού. Χαρακτηριστικά στην έκθεση επισημαίνεται ότι «….πρέπει μέσω των προϋπολογισμών να τονώνεται η ανάπτυξη, για να αποφευχθεί οπωσδήποτε μία δίνη αποπληθωρισμού (γενικής υποχώρησης τιμών, παρά την όποια ζήτηση), που βέβαια θα ταλανίσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο πεδίο της απασχόλησης…».
Εξ άλλου όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης «Παγκοσμιοποίηση και αναπτυξιακές στρατηγικές» της Υπηρεσίας του ΟΗΕ Χέινερ Φλάσμπεκ, υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού για τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι κατά συνεπεία, «με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι αναπτυξιακές πολιτικές (με κρατική ενίσχυση), μόνον και μόνον ώστε να καμφθεί η νευρικότητα στις χρηματαγορές και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους».
Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση, στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που υιοθετούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και Ισπανία, σημειώνοντας πως πρόκειται για οικονομικά μέτρα «που διακυβεύουν την ανάκαμψη της ούτως ή άλλως ευάλωτης διεθνούς οικονομίας». Σε ότι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η υπηρεσία προβλέπει ότι «θα τρέξει» με περίπου 3,5%, φέτος. Για του χρόνου όμως εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει μεταξύ 2% και 2,5%.

ΔΥΣΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Συνολικό ποσό 1,17 δισ. ευρώ άντλησε από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Η έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82% από 4,65%, ήτοι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο. Το παραπάνω επιτόκιο, σε συνδυασμό παραμονή του spread δεκαετών ομολόγων στην περιοχή των 900 (σήμερα 898) μονάδων βάσης, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την έντονη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτέλεσε ο όγκος των προσφορών που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας το διεθνές πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε : “Το επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από το 5% που χρεώνει η Ε.Ε. για το δάνειο του μηχανισμού στήριξης”. Παρ’ ότι συγκρίνει το επιτόκιο ενός βραχυπρόθεσμου και ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού, είναι σαφές ότι θέλει να επισημάνει για το υψηλό επιτόκιο με το οποίο “χρεώνουν” την Ελλάδα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ .

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Ένας ακόμη ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βλέπει με μελανά χρώματα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Πέερ Στάινμπρουκ ζητά αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, και εκτιμά ότι
«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της», προσθέτει δε ότι «θα ήταν σοβαρό λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών, να αναβάλλεται διαρκώς και εις βάρος των φορολογουμένων το αναπόφευκτο». Αναφέρει δε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλάξουν τη χώρα οι πιστωτές από ένα μέρος των χρεών της, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής, χαρίζοντας τα τοκοχρεολύσια ή- όπως είναι ο τεχνικός όρος- εφαρμόζοντας ένα haircut».
Αποφεύγει βέβαια να αναφερθεί στις πιέσεις για αγορές οπλικών συστημάτων που δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και για τα ανταλλάγματα της εισόδου στην ΟΝΕ λόγω αυτών των αγορών, καταστάσεις που έχει καταγγείλει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Κον Μπετίτ.
Ο Στάινμπρουκ επέκρινε επίσης την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη διστακτικότητά της κατά τη διάρκεια της ευρωπαικής κρίσης και τον εαυτό του για την αδράνεια που επέδειξε ενώ ήξερε τη γινόταν στην Ελλάδα.: «Κατά την κρίσιμη φάση της ελληνικής κρίσης και της ευρωπαική κρίση η γερμανική κυβέρνηση δεν κατέστησε επαρκώς σαφές ότι το ευρώ δεν αποτελεί απλώς ένα νόμισμα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επέτρεψε να ανέβουν οι εθνικιστικοί-σοβινιστικοί τόνοι. Αυτό ήταν εκρηκτικά επικίνδυνο», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών.
Στην ερώτηση εάν η ευρωπαική κρίση οφείλεται στους κερδοσκόπους, ο Πέερ Στάινμπρουκ απαντά ότι «για την ελληνική κρίση ευθύνονται οι κυβερνήσεις» και διευκρινίζει: «Οι μεν (σ.σ. οι ελληνικές) επειδή υπερχρεώθηκαν και εξαπάτησαν και οι δε (σ.σ. οι ευρωπαϊκές), επειδή παρέβλεπαν για πολύ καιρό τα «κόλπα» που γίνονταν. Σ’ αυτή την τελευταία παρατήρηση συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ


Με υψηλούς ρυθμούς αναπτύσσονται οι αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτη την κινεζική, τάση που θα αποβεί μέχρι το 2015 επιζήμια για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου «για την οικονομική και επιχειρηματική έρευνα». Το μερίδιο των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ στον παγκόσμιο πλούτο θα κατέλθει κάτω από τα δύο τρίτα του συνολικού, από μερίδιο 77,1% το 2004 στο 65,7% αυτού στο τέλος του 2015, αναφέρει μελέτη του «Κέντρου για την οικονομική και επιχειρηματική έρευνα» που εδρεύει στο Λονδίνο.
Ειδικότερα, μετά την τελευταία πολύ βαθιά οικονομική κρίση, εμφανίστηκε το φαινόμενο να μεταφέρονται αναπτυξιακά κεφαλαία από τη Δύση προς την Ασία. Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν σε ποσοστό 22,6% στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2015, από ποσοστό 25,3% το 2007. Αναλόγως, η Γαλλία το 2015 θα συνεισφέρει σε ποσοστό 4,2% στον παγκόσμιο πλούτο, από 4,8% το '07, ενώ για την Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 5,3%, από 6,1% .
Στον αντίποδα, η κινεζική οικονομία θα συμβάλει το 2015 με ποσοστό 11,4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, από 7% προ ολίγων ετών- είναι, η σημαντικότερη απ' όλες τις μεταβολές. Αλλά και η Ινδία θα συμμετέχει το 2015 με 2,9% στον παγκόσμιο πλούτο, με το ίδιο ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχει φέτος η Ρωσία, του χρόνου ο Καναδάς και μόλις το 2013 η Ισπανία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ : ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

JP MORGAN : ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 3-6 ΧΡΟΝΙΑ


Μεγάλες πιθανότητες δίνει ανώτατο στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας JP Morgan για επέκταση του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 110 δισ. ευρώ, κατά 3-6 χρόνια.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής για τη στρατηγική επιτοκίων της Τράπεζας στην Ευρώπη κ. Pavan Wadwa δήλωσε: "Είτε οι άλλες χώρες θα αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια της Ελλάδας ή αυτή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και η αγορά θα αρχίσει και πάλι να "παγώνει". Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, μετά τη λήξη του πακέτου, για να αποφύγει μία ανοικτή χρεοκοπία".
Το πακέτο των 110 δισ. ευρώ έχει σχεδιασθεί για να χρηματοδοτήσει τα δάνεια της Ελλάδας έως το 2012. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει το 2011 στις διεθνείς αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Έντονους προβληματισμούς προκάλεσε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δεν ήταν και τόσο πολύ ήρεμη. Τριβές και πολλές διαφωνίες προκάλεσε το νομοσχέδιο του κ. Χάρη Παμπούκη για την επιτάχυνση των επενδύσεων. Ακούστηκαν διάφορα μεταξύ των οποίων ότι νόμος είναι πιθανόν να κριθεί αντισυνταγματικός, δημιουργεί ανισότητες και στρέβλωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και ότι καταστρατηγεί την νομοθεσία που προστατεύει το περιβάλλον.
Άμεσα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπουργείων με την πολυπόθητη ανάπτυξη, γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητές του και όλοι ερίζουν για το ποιος θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο τομέα.
Καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην ανάθεση των αρμοδιοτήτων στους υπουργούς για το ποιος έχει την ευθύνη για κάθε τι σε αυτή την κυβέρνηση. Αλλιώς ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος η ανάπτυξη, να μείνει όνειρο φθινοπωρινής νυκτός.

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 3,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ


Τις πρώτες συνέπειες από τις καθυστερημένες αποφάσεις φαίνεται ότι πληρώνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά φέτος η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, καταδεικνύουν πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στα 14,49 δισ. ευρώ, έναντι 21,38 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2%, έναντι στόχου για μείωση 39,5%.Το υπουργείο το αποδίδει στη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και στη σημαντική υστέρηση, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που εμφανίζεται στα έσοδα, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τηνη θέση μας ότι κάποιοι σχεδιασμοί έχουν καθυστερήσει δραματικά, ή κάποια μέτρα δεν είχαν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος για το έλλειμμα που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι τα 18,69 δισ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, προχωρώντας σε καινοτόμες αποφάσεις, όπως η έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων στις φορολογικές υποθέσεις ή η ανάδειξη σε σοβαρά ποινικά αδικήματα των φορολογικών παραβάσεων (π.χ. μη έκδοση απόδειξης), οι οποίες θα συμβάλουν σταδιακά στην αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα αν δε καλυφθούν άμεσα τα πολλά και σοβαρά κενά στη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το φωνάζουμε……. Σήμερα η καθυστέρηση είναι χρήμα. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Διαφορετικά θα επιδοθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών χωρίς τέλος ή για να το πούμε ορθότερα με ένα «κακό» τέλος.

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ


Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WORLD ECONOMIC FORUM (WEF) σε σύνολο 139 χωρών, βυθίστηκε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η θέση που κατείχε το 2009.
Σύμφωνα με την έκθεση WORLD ECONOMIC REPORT, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την Κίνα, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι απόρροια της δραματικής επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της, των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα και η βαθιά ύφεση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη σχεδόν λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, φέρνει την Ελλάδα χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας, δίνοντάς της την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με τους δείκτες ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, "η Ελλάδα κατρακύλησε από την 71η θέση πέρυσι στην 83η φέτος μεταξύ 139 χωρών και βρίσκεται χαμηλότερα ακόμη και από χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, τα Σκόπια και η Μποτσουάνα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 133η θέση ως προς το δημόσιο χρέος και στην 138η ως προς το έλλειμμα, στην 128η ως προς τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος και στην 89η στις παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες. Κατατάσσεται 133η ως προς την ευελιξία των μισθών, στην 126η ως προς το θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων και απολύσεων. Είναι επίσης 118η στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και 128η στον αριθμό των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων".
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό για μια ακόμη φορά πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, για να διευκολύνουν τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Να σημειωθεί τέλος, ότι η βαθμολόγηση των χωρών πραγματοποιείται με στοιχεία, που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας, καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

ΣΤΟ 11% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ


Στο 11% έχει φτάσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στον τέταρτο χρόνο εφαρμογής του, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε σειρά ερωτήσεων του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαν σημείωσε ότι «το ποσοστό υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρό σήμερα» και εξήγησε ότι «έως τα μέσα Μαΐου 2010 (τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα), ο συντελεστής απορρόφησης των ελληνικών ΕΣΠΑ (σύνολο των προγραμμάτων και των ταμείων) ήταν 11% περίπου».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα απορροφητικότητας, εντοπίστηκαν από τον Επίτροπο στους τομείς του περιβάλλοντος, της ψηφιοποίησης, του ανθρώπινου δυναμικού και της δημόσιας διοίκησης.

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΥΛΩΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Θ.ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ


Ο Πρόεδρος της ATEbank σε σημερινή του δήλωση στο Reuters τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας. Συγκεκριμένα ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης ανέφερε: "Η δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα που θα συγκέντρωνε την ATEbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία".
Η παραπάνω δήλωση έρχεται ουσιαστικά σε αντίθεση με την πρόταση που υπέβαλλε η Τράπεζα Πειραιώς στην κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου για την εξαγορά των κρατικών μεριδίων της ATEbank και του ΤΤ, ύψους 701 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας βυθίζεται η ελληνική οικονομία με το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του έτους να παρουσιάζει συρρίκνωση 3,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). όμως με τον κίνδυνο αυτή να αποδειχθεί πολυετής «παγιδεύοντας» την οικονομία σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, οικονομικής δυσπραγίας και υψηλής ανεργίας βρίσκεται η Eλλάδα.
Σε μηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,8%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 19,3%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 10,6%, οι λοιπές κατασκευές κατά 27,0% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 20,9%, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 8,4% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 4,2%.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε κατά 28,1%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Μείωση 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 21,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,4%. Μείωση 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.
Έτσι, μοναδική διέξοδος για την ελληνική οικονομία είναι οι γενναίες μεταρρυθμίσεις , που θα απελευθερώσουν πόρους, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος της πολιτικής ατολμίας ,του πολιτικού κόστους και των εκάστοτε συντεχνιών. Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι έρθουν ξένες επενδύσεις για να ξεκινήσουν σταδιακά να εισρέουν κεφάλαια στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αρκετά με το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων. Δύσκολα «μέτωπα» που όμως άμεσα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει αποτελεσματικά είναι αυτά των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων - αναδιάρθρωση των προβληματικών ΔEKO, με αιχμή τις συγκοινωνιακές. Τέλος κρίσιμος τομέας, για τον οποίο ήδη υπάρχει δυσφορία όσον αφορά στις καθυστερήσεις που καταγράφονται, είναι και εκείνος της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του EΣΠA, καθώς πρόκειται για... δωρεάν πόρους που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά, η οποία καθημερινά βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην καταστροφή.

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

50 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ


Ενώ η Ευρώπη ακολουθεί πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δημοσιοποίησε χθες ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές σε οδικές αρτηρίες, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς με την ελπίδα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Κογκρέσο.
Για την εξαγγελία του προγράμματος αυτού, ο Ομπάμα μετέβη στο Μιλγουόκι (βόρειες ΗΠΑ), την ώρα που οι δημοκρατικοί εταίροι του στο Κογκρέσο διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία. Αυτό το νέο πρόγραμμα "δεν θα δημιουργήσει μόνο θέσεις εργασίας άμεσα αλλά θα οργανώσει καλύτερα την οικονομία μας μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας συνδικαλιστικής συγκέντρωσης με αφορμή της Γιορτή της Εργασίας, που σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Το πρόγραμμα, εξαετούς διάρκειας, προβλέπει την κατασκευή και την ανακαίνιση οδικών αρτηριών (240.000 χλμ.) σιδηροδρομικών γραμμών (6.400 χλμ.) και 240 χλμ. διαδρόμων αεροδρομίων, διευκρίνισε ο Ομπάμα, ιδρύοντας μια "τράπεζα υποδομών" για το συντονισμό των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων. Ωστόσο για την καταβολή των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ : ΣTO 5,5% ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ


Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) , ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα και τον Αύγουστο παραμένει στο 5,5%,
Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Αυγούστου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2009 προκύπτει αύξηση 5,5%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2010 σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2010 παρουσίασε μείωση 0,7%, έναντι μείωσης επίσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 09 – Αυγούστου 10 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 08 – Αυγούστου 09 παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.....


Καλώς ήλθατε στο 1938
Tου Paul Krugman / The New York Times

Ιδού πώς έχουν τα πράγματα: η αμερικανική οικονομία βρέθηκε σε κρίση. Οι πολιτικές του προέδρου περιόρισαν τη ζημία, υπήρξαν όμως πολύ συγκρατημένες και η ανεργία παραμένει καταστροφικά υψηλή. Χρειάζεται σαφώς περισσότερη δράση. Ωστόσο, το κοινό αντιδρά στον κυβερνητικό ακτιβισμό και μάλλον επιφυλάσσει στους Δημοκρατικούς σοβαρή ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο περί ου ο λόγος πρόεδρος είναι ο Φράνκλιν Ρούζβελτ. Το έτος, το 1938. Μέσα σε λίγα χρόνια, βέβαια, η Μεγάλη Υφεση είχε τελειώσει. Είναι όμως διδακτικό όσο και αποθαρρυντικό να ρίξουμε μια ματιά στην κατάσταση των ΗΠΑ γύρω στα 1938. Διδακτικό γιατί ο χαρακτήρας της ανάκαμψης που ακολούθησε ανατρέπει τα επιχειρήματα που κυριαρχούν στη σημερινή δημόσια συζήτηση. Και αποθαρρυντικό γιατί δύσκολα βλέπουμε κάτι που να μοιάζει με το θαύμα της δεκαετίας του ’40.
Βέβαια, υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να ζήσουμε ξανά τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Οι οικονομολόγοι του Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκαν να μην επαναλάβουν τα λάθη του 1937, όταν ο πρόεδρος απέσυρε πολύ νωρίς τα δημοσιονομικά κίνητρα. Ωστόσο, με το πολύ μικρό και βραχύβιο πρόγραμμά του, ο κ. Ομπάμα έκανε ακριβώς αυτό: η στήριξη παρέσχε ανάπτυξη όσο κράτησε, επηρέασε όμως ελάχιστα την ανεργία. Και τώρα τελειώνει.
Και όπως φοβήθηκαν κάποιοι από εμάς, η ανεπάρκεια του αρχικού οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης έκλεισε την ίδια και τη χώρα σε πολιτική παγίδα. Χρειάζεται κατεπειγόντως νέα στήριξη, αλλά στα μάτια του κοινού η αποτυχία του αρχικού προγράμματος να επιφέρει πειστική ανάκαμψη απαξίωσε τις ενέργειες για τη δημιουργία νέων θέσεων. Εν ολίγοις, καλώς ήλθατε στο 1938.
Η ιστορία του 1937, της καταστροφικής απόφασης του προέδρου, να ακούσει όσους υποστήριζαν πως ήλθε η ώρα να μειωθεί το έλλειμμα, είναι πασίγνωστη. Λιγότερο γνωστό πόσο λάθος συμπέρασμα εξήγαγε το κοινό από την ύφεση που ακολούθησε: αντί να ζητήσουν νέο Νιου Ντιλ, οι ψηφοφόροι έχασαν την πίστη τους στη δημοσιονομική επέκταση. Κι ύστερα ήλθε ο πόλεμος.
Από οικονομική άποψη, ο Β΄ Παγκόσμιος ήταν πάνω απ’ όλα ένα κύμα κυβερνητικών δαπανών χρηματοδοτούμενων από το έλλειμμα, σε κλίμακα που δεν θα είχε ποτέ εγκριθεί αλλιώς. Στη διάρκειά του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανείσθηκε ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του 1940, ισοδύναμο με σημερινά 30 τρισ. δολάρια.
Αν είχε κανείς προτείνει δαπάνη μέρους, έστω, αυτού του ποσού προπολεμικά, θα άκουγε αντίστοιχες με τις σημερινές απαντήσεις. Θα τον προειδοποιούσαν για το χρέος και τον πληθωρισμό. Θα του επεσήμαιναν, ορθώς, ότι την ύφεση την προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό το υπερβολικό χρέος και πως κάτι τέτοιο δεν το διορθώνεις με νέο χρέος.
Ιδού, όμως, που τέτοιες δαπάνες δημιούργησαν οικονομική έκρηξη, η οποία έθεσε τα θεμέλια της μακρόχρονης ευημερίας. Το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- συρρικνώθηκε ως προς το ΑΕΠ. Και μετά τον πόλεμο, χάρις στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση του ιδιωτικού τομέα, η οικονομία μπόρεσε να ευδοκιμήσει χωρίς διαρκή ελλείμματα.
Το οικονομικό δίδαγμα είναι σαφές: όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες. Οταν προσπαθείς να μειώσεις το χρέος σε εποχή λιτότητας, δημιουργείς ύφεση και αποπληθωρισμό, και το χρέος μεγαλώνει. Η ιστορία του 1938 δείχνει επίσης πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοσθούν οι θεωρίες. Στην περίπτωση του Ρούζβελτ, η τελική λύση δόθηκε ουσιαστικά κατά τύχη. Είχα ελπίσει πως αυτή τη φορά θα τα πηγαίναμε καλύτερα. Αποδεικνύεται ότι πολιτικοί και οικονομολόγοι πέρασαν δεκαετίες «ξεμαθαίνοντας» και είναι αποφασισμένοι να επαναλάβουν τα παλιά λάθη.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η κάμψη διορθώνεται. Χρειάζεται μόνο λίγη πνευματική διαύγεια και πολλή πολιτική βούληση. Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε αυτές τις αρετές στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ.... ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΗΜΑ... ΓIAΤΙ;


Ανασχηματισμός με βασικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός στον ένα χρόνο λειτουργίας της Κυβέρνησης εντόπισε αδυναμίες, αρρυθμίες , κατέγραψε παραλείψεις και αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να καταστεί το κυβερνητικό σχήμα αποτελεσματικότερο.
Ο Γ. Παπανδρέου βασίζεται για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε μια ισχυρή πεντάδα υπουργών η οποία απαρτίζεται από τους κκ. Ι. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοϊδη, Α. Λοβέρδο, Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Παμπούκη. Με την επιστράτευση έμπειρων στελεχών θα επιδιώξει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και θα διαχειριστεί τις ρήξεις (κλειστά επαγγέλματα, ΟΣΕ κ.α.) που προγραμματίζονται τους επόμενους μήνες καθώς και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.
Με τις δομικές αλλαγές επιχείρησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου να συγκροτήσει ένα νέο, πιο ισχυρό σχήμα που θα συνεχίσει τη μάχη για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την έξοδο της χώρας από την ύφεση και την προώθηση της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Στα αρνητικά που καταλογίζονται στον Πρωθυπουργό είναι το πολυάριθμο του νέου υπουργικού συμβουλίου 48 μέλη - 12 μέλη περισσότερα- καθώς και οι επτά αναπληρωτές υπουργοί.
Η ερώτηση είναι : Η πραγματικότητα είναι γνωστή ….. . Δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε μια μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση στην Ελλάδα (λόγοι γνωστοί….) γιατί συνεχώς το υποσχόμαστε;

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ


Μέτρα - αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση που θα επιφέρει στα νοικοκυριά η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό “Μega”, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκαν τα τρία μέτρα:
1. Μείωση στο φόρο του πετρελαίου κίνησης στα 390 ευρώ/λίτρο από 412 ευρώ/λίτρο, που ισχύει τώρα, ώστε η επιβάρυνση στα νοικοκυριά να είναι λίγο μικρότερη.
2. Παροχή επιδόματος θέρμανσης σε 2 ή 3 δόσεις, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης μελετάται να συμπέσει με την πρώτη παραγγελία πετρελαίου θέρμανσης. Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.
3. Να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στο φυσικό αέριο, από 20% που είναι σήμερα να φθάσει το 30% έως 40%. Η πρόταση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και εφόσον η απόφασή του είναι θετική θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα, που επιστρέφει στις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση προωθεί τη ρύθμιση για την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης αντί της ένταξης ειδών πρώτης ανάγκης στον υψηλότερο ΦΠΑ 23%.

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ


Μήπως ζούμε σε κάποια χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου και δεν το γνωρίζω; Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση στην δήλωση του Πρωθυπουργού «…πως οι πολίτες πρέπει να βλέπουν τους φόρους όχι ως χαράτσι, αλλά ως δείγμα αλληλεγγύης...». Αλληλεγγύη θα ήταν αν η καταιγίδα των φόρων το τελευταίο χρόνο ενίσχυε τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας - τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους – και όχι να συντηρούν ένα αντιπαραγωγικό σπάταλο, διεφθαρμένο δημόσιο τομέα.
Οι πολίτες θα ένιωθαν επίσης καλά εάν έβλεπαν πραγματικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και αν ένιωθαν ότι είχαν ανταποδοτικότητα οι φόροι που πληρώνουν έχοντας καλύτερες υπηρεσίες από την πλευρά του κράτους. Βλέπουμε ότι οι έως σήμερα αντιλαϊκές αποφάσεις της Κυβέρνησης, να έχουμε κατανοηθεί σε έως ένα βαθμό από μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Οι νέες θυσίες δεν είναι δυνατό να ζητηθούν από τις κοινωνικά αδύνατες ομάδες γιατί είναι ο εύκολος στόχος. Δεν μπορεί πάντα οι ίδιοι να πληρώνουν το μάρμαρο. Η αύξηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και η πιθανολογούμενη αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά 40 λεπτά το λίτρο, θα πλήξουν αποκλειστικά και μόνο τα χαμηλά εισοδήματα. Μια και μοναδική λύση για τα έσοδα υπάρχει και αυτή είναι η αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί πιο ευέλικτα και πιο πραγματιστικά. Ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πρέπει να κινηθούν άμεσα έχοντας ως μοναδικό τους στόχος την ανάπτυξη.Δεν θα κουραστούμε να το φωνάζουμε. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά εκείνο που τώρα ενδιαφέρει είναι να μην καθυστερήσει κι άλλο ο σχετικός σχεδιασμός.

36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ .......


Σαν σήμερα στις 3 του Σεπτέμβρη το 1974 ο ο Ανδρέας Παπανδρέου (1919- 1996), ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Κίνγκ Τζόρτζ», ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).
Η ανακοίνωση συνοδευόταν από τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», το ΠαΣοΚ ξεκινά την πορεία του στην Ιστορία. Βασικός κυρίαρχος στόχος του Κινήματος ήταν η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του έθνους και στην υπηρεσία του λαού.
Χαρακτηριστικά η Διακήρυξη ανέφερε: «….. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. …..»
Το κόμμα συμμετέχει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αναδεικνύοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει ποσοστό 27% καταλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οκτώβριο του 1981 και το ΠαΣοΚ με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48%, σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δημοσιεύθηκε χθες και έχουν συντάξει οι αναλυτές Κάρλο Κοταρέλι, Λορέντζο Φόρνι, Γιάν Γκότσαλκ και Πάολο Μάουρο, θεωρούν υπερβολικές τις εκτιμήσεις των αγορών σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης και θεωρούν απίθανο τo ενδεχόμενο χρεοκοπίας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν , αν και σε γενικές γραμμές είναι ορθή η εκτίμηση ότι η θεμελιώδης εικόνα των οικονομικών του κάθε κράτους αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο των αγορών, πολλές φορές αυτές αντιδρούν υπερβολικά με αρνητικές συνέπειες για το κόστος χρήματος που καλείται να καταβάλει το κάθε κράτος.
Όπως επισημαίνεται στα τελικά συμπεράσματα της έκθεσης, το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών είναι υπερεκτιμημένο καθώς:
- Η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή είναι δυσχερής, αλλά έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν.
- Η στάση πληρωμών δεν θα μείωνε ιδιαίτερα την ανάγκη της (σ.σ. απαιτούμενης) προσαρμογής, καθώς το πρόβλημα των προηγμένων οικονομιών, αφορά το πρωτογενές έλλειμμα και όχι την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους
- Μολονότι τα οριακά επιτόκια είναι σήμερα υψηλά στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στις λοιπές περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες, τα μέσα επιτόκια παραμένουν σχετικά χαμηλά, παρέχοντας περιθώριο χρόνου ώστε να πεισθούν οι αγορές σχετικά με την προωθούμενη δημοσιονομική προσαρμογή.
- Τα κράτη δεν αποφασίζουν να κηρύξουν στάση πληρωμών ως τμήμα της (σ.σ. ευρύτερης) στρατηγικής τους, αλλά υπό το βάρος κρίσεων αναχρηματοδότησης.
- Το πολιτικό και οικονομικό κόστος που θα συνεπαγόταν μια υποθετική στάση πληρωμών δεν θα ήταν μικρότερο από εκείνο που συνεπάγεται μια στρατηγική βασισμένη αποκλειστικά σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ


Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «πάγωμα» του σχεδίου που προέβλεπε τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%, Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι η υιοθέτησή του θα βύθιζε σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στην πορεία των εσόδων που βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», παρά τη βελτίωση των εισπράξεων από το σκέλος του ΦΠΑ που αυξήθηκαν κατά 10,8% τον Αύγουστο, είναι αναγκασμένο να αναζητήσει νέες «πηγές» προκειμένου να «καλύψει» 1 δισ. ευρώ το 2011 και άλλα 600 εκατ. ευρώ το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εναλλακτικά σχέδια που εκπονούν οι παράγοντες του υπουργείου προβλέπουν:
 νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν είτε τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με τη χορήγηση σημαντικών εκπτώσεων για την εξόφλησή τους, είτε την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων,
 νέα ρύθμιση για την απόδοση ΦΠΑ και ΦΜΥ.
 Εξίσωση ΕΦΚ καυσίμων, που συνεπάγεται φυσικά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.