Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΔΙΑΣΩΣΗΣ"........

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το γερμανικό σχέδιο διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης που προβλέπει και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», το οποίο θα κατατεθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα, με την εφημερίδα και το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό σχέδιο, που θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, είναι έτοιμο και φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου, με τον τίτλο «Ένας διαρκής μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για την ευρωζώνη».
Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο;
Η βασική ιδέα του μοντέλου βασίζεται στην συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες:

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ ... ΤΙ;

Επιτεύχθηκε τελικώς συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και της Τρόικας για την εκταμίευση των 9 δις. ευρώ, τα οποία είναι η τρίτη δόση του δανείου.
Οι κύριοι Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Σερβάς Ντερούζ (ΕΚΤ) ανέφεραν ότι επιτευχθεί ο στόχος του Σεπτεμβρίου για το έλλειμμα και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί και ο στόχος του Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι : «Το υψηλότερο κατά 1,5% έλλειμμα οφείλεται απλώς στην αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat και στην υστέρηση των εσόδων».
Οι άνθρωποι της Τρόικας επισήμαναν επίσης για να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ για το θέμα των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού ακόμη και σε εθελοντική βάση. ....

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.........

Γράφει ο Δευκαλίων


Στον χθεσινό Δευκαλίωνα χαρακτηρίσαμε τον Προϋπολογισμό 2011 ως τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.
Γιατί:
· Προβλέπει ότι το Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2010 θα είναι 9,4 % του ΑΕΠ και το Έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα είναι 9,9 % του ΑΕΠ. Δηλαδή προβλέπει για το 2010 πλεόνασμα «άσπρη τρύπα» 0,5 % του ΑΕΠ από την λειτουργία της Γενικής Κυβέρνησης.
· Προβλέπει ότι το Έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2011 θα είναι περίπου 17 δις ευρώ η 7,4 % του ΑΕΠ και το Έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα είναι 20,8 δις ευρώ η 9,1 % του ΑΕΠ. από την λειτουργία της Γενικής Κυβέρνησης.

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Γερμανία εναντίον ΔΝΤ. Θα μπορούσε να ήταν και έτσι. Πως να εξηγήσει αλλιώς τις σκληρές δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι "το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό, καθώς η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η οικονομική ανάκαμψή σε εκείνες είναι αργή". Ενώ σε άλλη δήλωσή του αναφέρει ότι "δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων, τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα".
Έχει ιδιαίτερη σημασία η χρονική στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2011 με ρυθμό 2,5% λόγω των σημαντικών εξαγωγών και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Η G.M. ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

Την Πέμπτη η General Motors επέστρεψε και πάλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την μετοχή της να αυξάνεται αισθητά.  Ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η αύξηση της τιμής της μετοχής της General Motors δείχνει ότι είχε δίκιο όταν αποφάσισε να διασώσει την εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία από πτώχευση χορήγησε στην GM πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν πάνω από ένα χρόνο.   Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι τότε η απόφαση αυτή είχε επικριθεί έντονα, αλλά οδήγησε στη διάσωση της βιομηχανίας αυτοκινήτων και πολλών εργασιακών θέσεων. Η GM χρησιμοποίησε την κρατική βοήθεια για να αναδιαρθρώσει την εταιρεία, περιορίζοντας τον αριθμό εργαζομένων, τους μισθούς τους και καταργώντας ορισμένες ζημιογόνες μάρκες αυτοκινήτων.  Την Πέμπτη παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Volt, που μέχρι στιγμής έχει πάρει καλές κριτικές........

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011... ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Τα όρια στενεύουν για την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Ο προϋπολογισμός του 2011 που κατέθεσε χθες στο Bουλή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχει.
Αν το δει κάποιος με κρύα ματιά φαίνεται ότι βάζει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη. Επιχειρείται , για δεύτερη συνεχή χρονιά μία ακόμη ιδιαίτερα φιλόδοξη και πρωτοφανής προσαρμογή που ελπίζει ότι το 2011 δεν θα παρεκκλίνει των στόχων της. Ιδιαίτερα αισιόδοξος έως και αιθεροβάμων εμφανίστηκε και ο υπουργός ο οποίος προέβλεψε ότι είναι εφικτό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011.
Κατηγόρησε με σφοδρότητα την πολιτική της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας πρωτοφανούς μεγέθους δημοσιονομική εκτροπή αυτό που συνέβη την περίοδο 2007-2009. H κυβέρνηση επιδιώκει το 2011 εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 14,33 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων συνολικής απόδοσης 6,7 δισ. ευρώ, πέραν αυτών που προβλέπει το Mνημόνιο. ......

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Σε σωστή κατεύθυνση είναι η κίνηση της Κυβέρνησης για μείωση κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του τουριστικού ΦΠΑ στη διαμονή, δηλαδή από το 11% σε 6,5%. Το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών (ΙΤΕΠ), επισημαίνει ότι «αποτελεί ένα σημαντικό προωθητικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού».
Η παραπάνω μείωση ουσιαστικά θα εξαλείψει την διαφορά των ελληνικών τιμών σε σχέση με τις κύριες ανταγωνιστικές χώρες την οποία και εκμεταλλεύτηκαν την τελευταία χρονιά. Υπογραμμίζεται ότι η πτώση του ΦΠΑ αυξάνει το περιφερειακό εισόδημα και ενισχύει την απασχόληση στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει αυξητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση η μείωση του ΦΠΑ θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γ. Τσακίρης  σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Philoxenia, στη Γερμανία η μείωση του ΦΠΑ από 18%-19% σε 7%, οδήγησε σε διάστημα οκτώ μηνών, σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 70.000-80.000, ενώ τα άμεσα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 860 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, στη Λετονία όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ, χάθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας και τα έσοδα έπεσαν κατακόρυφα.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η "ΕΞΟΔΟΣ"


Γράφει ο Επιμηθέας

Την ώρα που η κρίση στις διεθνείς αγορές φαίνεται να τίθεται αργά αλλά σταθερά υπό έλεγχο, οι προβληματικοί εθνικοί προϋπολογισμοί θέτουν πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας .
"Η ιστορία του κόσμου είναι μια ιστορία χρέους. Ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τεράστια χρέη ζώντας σε βάρος άλλων". Αυτό υποστηρίζει ο Ούβε Βαγκσάλ, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και συμπληρώνει: "οι κρίσεις χρέους οδήγησαν συχνά σε εμφύλιους πολέμους και στην κατάρρευση ολόκληρων κρατών και συνεχίζει ότι το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε για την Ελλάδα, δίνει απλώς μια χρονική ανάσα στις χώρες με χρόνια προβλήματα προκειμένου να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημοσιονομικών τους"
Και ενώ τα μέτρα σε αρκετές χώρες δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προσδοκώμενα, τα μέτρα περικοπών έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Για τις δυο άλλες "προβληματικές" χώρες, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αυτό της στασιμότητας........

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ "ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ"

Αναφορές στην ελληνική κρίση έκανε κατά την ομιλία της στο συνέδριο της CDU η καγκελάριος Μέρκελ, κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι έκλεισαν τα μάτια στην πραγματικότητα για να εντάξουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ
Η Άγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους κατηγόρησε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση του ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος, ήταν η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων που ήθελε οπωσδήποτε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και έκλεισε τα μάτια στα πραγματικά γεγονότα.
Η κ. Μέρκελ απάντησε επίσης στις κατηγορίες των Ευρωπαίων εταίρων ότι άργησε πολύ να αντιδράσει στην ελληνική κρίση. «Καλοί Ευρωπαίοι δεν είναι πάντοτε αυτοί, οι οποίοι ενεργούν γρήγορα, αλλά αυτοί που ενεργούν έξυπνα», τόνισε.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟΝ "ΔΡΟΜΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η φημολογία που θέλει την Ιρλανδία να προσφεύγει σύντομα στον Ευρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης, παρά τις διαψεύσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης. Το πακέτο βοήθειας που συζητείται θα έχει ύψος 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ύψος της βοήθειας μπορεί να προσεγγίσει το ποσό των 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, δηλώνει στο περιθώριο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ότι η Ιρλανδία μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την άσχημη οικονομική της κατάσταση, αλλά διευκρινίζει ότι αν χρειαστεί ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος για να προφέρει τη βοήθειά του. Στο μεταξύ και παρά τις διαψεύσεις βρετανικά μέσα υποστηρίζουν ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει. Οι Financial Times αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Oικονομικών της ΕΕ για το πρόβλημα ένταξης της Ιρλανδίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"

ΠΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΠΕΙ".......... ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ........

*αποστολή απο την φίλη G.V.

ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble σε δηλώσεις στο περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι ετοιμάζει πρόταση για ένα νέο μηχανισμό στήριξης των κρατών της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που θα προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή των πιστωτών και θα ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Προβλέπω ότι όλα τα ομόλογα στα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες που θα διευκρινίζουν ακριβώς τί θα πρέπει να γίνει με τα αιτήματα του πιστωτή στην περίπτωση κρίσης", δήλωσε ο Schaeuble στο Spiegel.
Ο ίδιος περιέγραψε ένα σύστημα δύο φάσεων, στο οποίο στην πρώτη φάση η ΕΕ αρχικά θα ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, παρόμοιο με αυτό που καθορίστηκε για την Ελλάδα. Στην φάση αυτή, οι διορίες εξόφλησης των ομολόγων θα παρατείνονται.

ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΛΕΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ…..

Η Morgan Stanley θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο την εξάρτηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ και την επιμήκυνση του προγράμματος χρηματοδότησης.

O αναλυτής του οίκου εκτιμά ότι η Ιρλανδία και άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, ενδεχομένως να επωφεληθούν από έναν αντίστοιχο μηχανισμό στήριξης όπως αυτός που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Κατά την άποψή του οι κυβερνήσεις του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης προσφέρουν αυτή τη βοήθεια σε επιτόκια που εξασφαλίζουν την δημοσιονομική σταθεροποίηση και γι' αυτό το σενάριο αυτό λειτουργεί προς όφελος των περιφερειακών χωρών με προβλήματα.
Καταλήγοντας ο αναλυτής επισημαίνει ότι έτσι «επιτρέπεται η σταθεροποίηση του χρέους σε υψηλά μεν αλλά σταθερά δεν επίπεδα».

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΙΛΗΜΜΑ» ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εκτενείς αναφορά γίνεται τις τελευταίες μέρες στο Γερμανικό τύπο σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις επιπτώσεις αυτών στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ειδικότερα η συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή όχι μόνον τους νέους κοινοτικούς και δημοτικούς τους άρχοντες, αλλά και το πακέτο περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Αν αναλογιστούμε όμως τα μέτρα που κατόρθωσε να επιβάλει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση Παπανδρέου, τότε τα ποσοστά που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις είναι καταπληκτικά. Ασφαλώς κυριαρχεί απαισιοδοξία, αλλά ακόμη και πριν από ένα μήνα το 40% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι ο Παπανδρέου είναι ο πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός για τη χώρα.
Αντίθετα ο αντίπαλός του Σαμαράς, ο δημαγωγός αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, αγγίζει μόλις το 20%. Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία των υποψηφίων του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές της Κυριακής είναι αβέβαιη».

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η έκθεση επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας("Doing Business" report) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι σημειώθηκαν μεταρρυθμίσεις με στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικότητας σε πολλές χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα 117 οικονομίες προέβησαν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει ευκολότερη στις πλουσιότερες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δυσκολότερη στις υπό την Σαχάρα Αφρική και στις χώρες της νότιας Ασίας. Αλλά πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτίωσαν την θέση τους στον δείκτη επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα το 66% των χωρών προέβη σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, το τελευταίο χρόνο.
Η Ελλάδα, όμως, φαίνεται πως τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει στην γενική κατάταξη των χωρών, από την 97η στην 109η θέση. Ποιο συγκεκριμένα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι σε θέματα δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν το τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την χώρα στην 149η θέση και σε θέματα προστασίας των επενδύσεων στην 154η θέση. Για ποιο λόγο λοιπόν να έρθει ο ξένος επενδυτής στην Ελλάδα ;

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Tου Σταθη N. Kαλυβα* Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” 31/10/2010


Η επιτυχία έχει πολλούς διεκδικητές, ενώ η αποτυχία είναι ορφανή. Και οι δύο όμως έχουν τις ρίζες τους σε συστήματα ιδεών, αντιλήψεων και αφηγήσεων που συνήθως αποκαλούμε «ιδεολογίες». Αν αναζητήσει κανείς τα χαρακτηριστικά της ιδεολογίας με την οποία πορευτήκαμε προς την χρεοκοπία μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να εντοπίσει τρία θεμελιώδη συστατικά: λαϊκισμό, ναρκισσισμό και «αριστερισμό».
Ο λαϊκισμός είναι ένα σύνολο κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών που περιλαμβάνει τον εξισωτισμό (την επιθυμία της ισοπέδωσης προς τα κάτω), την αναζήτηση του ατομικού βολέματος εκτός των νόμων και σε βάρος του κοινού συμφέροντος, την ολοκληρωτική αποποίηση κάθε ατομικής ευθύνης και την συστηματική εξαγωγή προσόδων από το κράτος. Ο λαϊκισμός έγινε πολιτική πρακτική όταν λειτούργησε ως βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου, σύμφωνα με το οποίο οι πολιτικοί παρείχαν απλόχερα κρατικές προσόδους σε ομάδες ή άτομα, με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Η «υλική βάση» αυτού του κοινωνικού συμβολαίου υπήρξε η λεηλασία, αρχικά των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αργότερα του φτηνού χρήματος της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη λειτούργησε για την Ελλάδα κάπως σαν τον φυσικό πλούτο στις χώρες που τον διαθέτουν άφθονο, οπλίζοντας με χρήμα ανεύθυνους πολιτικούς.