Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Γράφει ο Επιμηθέας

Με την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ασχολείται και αυτήν την βδομάδα η γερμανική έκδοση των Financial Times. Με τον τίτλο «Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» η γερμανική εφημερίδα θεωρεί σχεδόν δεδομένη την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. «Εδώ και εβδομάδες οι επενδυτές έμαθαν πια να αποδέχονται στωικά κακές ειδήσεις. Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται». Και ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ συνεχίζει: «Προπαραμονή Χριστουγέννων ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δήλωσε ότι χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της. Και αναφερόμενος στην Πορτογαλία την προέτρεψε να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης για να δώσει τέλος στην αγωνία αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ούτως ή άλλως κάποτε θα το πράξει».........

ΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ ΤΟΥ........

Με τον τίτλο «Νηνεμία πριν από τη θύελλα» η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόβλημα που θα εμφανιστεί μετά τις γιορτές και δεν άλλο από την πληθώρα  των εντόκων γραμματίων που θα κάνουν την εμφάνιση τους τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά, με αρκετή δόση ειρωνείας : «Ακόμη και η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2011 μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Αυτά δήλωσε προχθές ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει επιτόκια ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά ασφαλώς να εκδώσει πολυετή γραμμάτια ή ομόλογα, αλλά θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια το ανώτατο δωδεκάμηνης διάρκειας.» «Αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα εκδώσουν έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα στις αρχές Ιανουαρίου. Ήδη έχουν αναγγείλει για  τις πρώτες τρεις εβδομάδες την έκδοσή τους η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Σλοβακία..».
Έρχονται τα δύσκολα για την Κυβέρνηση και ελπίζουμε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη γιατί δεν μας βλέπω καλά....

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΠΙΘΑΝΕΣ. ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ;

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης

Η σχέση της κυβέρνησης τόσο με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες αλλά και με πολλούς από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλησιάζει στον κόκκινο και δεν αποκλείεται σύντομα να το φτάσει, πυροδοτώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην κοινωνία αλλά και στο Κοινοβούλιο.
Αυτή είναι σημαντικότερη αιτία για να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές κατά το προσεχές τρίμηνο. Αν δηλαδή η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι τα επιπλέον, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, που απαιτεί η τρόϊκα για να εγκρίνει την τέταρτη δόση (ή έστω την πέμπτη) ξεπερνούν τα όρια αντοχής και ανοχής των πολιτών και προμηνύουν εκρηκτικές εξελίξεις που δεν θα μπορεί να ελέγξει, είναι πιθανόν να επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών.
Γιατί; Μα διότι ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα είτε να επανεκλεγεί, είτε, στη χειρότερη περίπτωση να δημιουργήσει κυβέρνηση ελεγχόμενης συνεργασίας.
Αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές είναι σίγουρο ότι θα γίνουν το αργότερο την Κυριακή 3 Απριλίου, αφού μέχρι εκείνη την ημερομηνία (μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες) μπορούν να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης και ο πρωθυπουργός ασφαλώς θα προτιμούσε να ελέγξει απολύτως την κοινοβουλευτική του ομάδα που φυλλοροεί και θεωρητικώς, τουλάχιστον, ανθίσταται...

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Σε λίγες ώρες θα αποχαιρετήσουμε το 2010. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, τόσο για την χωρά μας, όσο και για την Ευρώπη ολόκληρη. Το 2010 θα περάσει στην ιστορία ως η χρόνιά της αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής συνοχής. Φεύγοντας, εκτός των άλλων, μας αφήνει και σειρά από αναπάντητα ερωτήματα όπως έχει μέλλον το ευρώ; θα υπάρξει διάσπαση της ευρωζώνης; που το πάει η Γερμανία; θα χρεοκοπήσουν οι χώρες του Νότου;  Είναι ερωτήματα που έθεταν σε καθημερινή βάση από τις αρχές τουι χρόνου οι πολίτες της Ευρώπης, το πολιτικό προσωπικό των χωρών μελών καθώς οι επενδυτές και οι ειδικοί.
Η κρίση του ευρώ είναι πλέον κοινό μυστικό και βρίσκεται πια σε εκατοντάδες εκατομμύρια στόματα. Κι όμως όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες ενδείξεις της νομισματικής κρίσης κανείς δεν ήθελε να πιστέψει τι θα επακολουθούσε. Ήταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Όλι Ρεν «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, δηλαδή αδυναμίας πληρωμών, θα βρούμε τα μέσα και τους τρόπους για να διασφαλίσουμε την σταθερότητα του ευρώ». Ακόμα και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πλέον έγινε ορατή η αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος συνέχισε τις μάταιες προσπάθειες να καθησυχάσει με αόριστες διαβεβαιώσεις τις αγορές...

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΝΑ "ΔΟΥΜΕ" ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ ...

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Θεαματική είναι η ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας μετά την επιβλητική αντίσταση του λαού της, ο οποίος με δημοψήφισμα συνέτριψε την ψοφοδεή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που είχε υποκύψει στους ξένους δανειστές και την εξανάγκασε να μην πληρώσει στους ξένους καταθέτες τις οφειλές των ιδιωτικών ισλανδικών τραπεζών, αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. «Η ύφεση αποδείχθηκε λιγότερο βαθιά από όσο προβλεπόταν», ομολογεί ο Μαρκ Φλάνιγκαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ισλανδία, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι οι Ισλανδοί κατόρθωσαν να διαφυλάξουν «το πολύτιμο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής προστασίας».
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική.

Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.......

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΥ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ....

Γράφει ο Επιμηθέας

Ίσως η μοναδική επιτυχία της σημερινής Κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, είναι ότι κατάφερε όλοι να είναι εναντίον της. Μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαμε τους εργαζόμενους να βάλουν κατά της κυβέρνησης και να ασκούν κριτική για τα μετρά που μας επιβάλλονται και δεν οδηγούν πουθενά. Διαβάζοντας χθες την συνέντευξη του πρόεδρο της γνωστής και πετυχημένης εταιρείας Jumbo, βλέπουμε ότι και οι επιχειρηματίες αρχίζουν να χτυπούν το καμπανάκι στην κυβέρνηση, για την αναποτελεσματικότητα και τις επιλογές της στον οικονομικό τομέα.
Συγκεκριμένα ο κ. Απόστολος Βακάκης στην συνέντευξη που έδωσε στο www.capital.gr μεταξύ άλλων αναφέρει  «….γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Δημιουργούνται προβλήματα αντί να λύνονται σοβαρότατα ζητήματα. Είναι βέβαιο ότι απαιτούνται σκληρές αποφάσεις, όμως μέσα από αυτές πρέπει να παραχθεί και το καλό. Δυστυχώς, υφιστάμεθα μόνο τις αρνητικές συνέπειες και δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη θετικών δράσεων. Οι διαρθρωτικές αλλαγές παρότι θεωρητικά προχωρούν, στην πράξη εγκρίνονται με έναν τέτοιο τρόπο που δεν θα λειτουργήσουν….» .....

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Γερμανία έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο, το οποίο δίνει πρωτεύοντα ρόλο σε έναν νέο θεσμό, που θα προσφέρει βοήθεια σε χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και ευελπιστεί να βάλει τέλος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ευρώ. Προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό ο νέος θεσμός είναι οι χώρες να διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους στη βάση αυστηρών κανόνων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πρόθυμη να παρουσιάσει στο επόμενου Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, το σχετικό κείμενο θέσεων, που έχει ακόμα τον χαρακτήρα ενός non paper, και το οποίο θα περιγράφει τη δομή και τους κανόνες ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου σταθερότητας και ανάπτυξης». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε ότι το εν λόγω non paper συνιστά θέση της γερμανικής κυβέρνησης. «Οι θέσεις που διατυπώνονται στο κείμενο δεν έχουν την έγκριση του υπουργείου και της κυβέρνησης, ενώ η πρόταση για την σύσταση ενός ταμείου για την σταθερότητα του ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις επιλογές μας».
«Η συνέχιση του ευρώ με όλα τα μέλη του ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον της Γερμανίας», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Το ευρώ θα πρέπει όμως να προσανατολιστεί στα γερμανικά συμφέροντα όσον αφορά τη σταθερότητά του κοινού νομίσματος». Πρόκειται για ένα «αντίτιμο για το γεγονός ότι η Γερμανία, ως μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καλείται να είναι ο πυλώνας σταθερότητας».........

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΚΑ BLOGS
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!!!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!
ΕΞΥΠΝΟ ΤΕΑΜ
exypno.blogspot.com

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Του Νότη Παπαδόπουλου από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

«Μαζί τα φάγαµε. Αλλά τον λογαριασµό θα τον πληρώσουν οι πολίτες». Αυτό είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης – για να επεκτείνω τη, σωστή κατά βάση, δήλωση του κ. Πάγκαλου. Είναι σαφές πως για τη σηµερινή κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πολιτικοί που έπαιρναν τις λάθος αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κατά ένα µέρος και κάποιοι πολίτες που πίεζαν µε κάθε τρόπο για τον διορισµό του δικού τους παιδιού ή έκρυβαν από την Εφορία τα εισοδήµατάς τους στερώντας από το κράτος φόρους.
Ωστόσο για το χάλι της ελληνικής οικονοµίας τη λυπητερή την πληρώνουν και πάλι οι πολίτες και µάλιστα κυρίως οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι – αυτοί που δεν µπορούν να κρύψουν τα εισοδήµατά τους και υπόκεινταισε µειώσεις αποδοχών και έκτακτες εισφορές. ......

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ......

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, αλλά και η ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελούν βασικό θέμα σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.
«Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πολλές δομές της ελληνικής οικονομίας έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αποτέλεσμα αυτών των δομών ήταν ο μειωμένος ανταγωνισμός, ο οποίος είναι και μια από τις κύριες αιτίες για την υπερχρέωση της χώρας. Μερικοί κανόνες προέρχονται ακόμα από την εποχή των συντεχνιών. Έτσι περίπου 160 επαγγέλματα, από αυτό του φαρμακοποιού μέχρι της κομμώτριας, είναι αυστηρά καθορισμένα. Σχεδόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους τομείς αυτούς».......

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δεν φαίνεται να ξεπερνά εύκολα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, η Moodys, προειδοποίησε την Πορτογαλία την περασμένη Τρίτη ότι μπορεί να την υποβαθμίσει κατά μία ή δύο μονάδες. Την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα και ο οίκος Fitch, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο λεγόμενο επίπεδο junk. Εν τω μεταξύ, αυξήθηκε το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια.
Η κατάσταση στην Πορτογαλία και την Ισπανία αντικατοπτρίζει τους φόβους των διεθνών αγορών, ότι και οι δύο χώρες κάποια στιγμή μπορεί να αναζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χρέους τους, όπως έχουν ήδη κάνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Η Κίνα, ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές και  εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι στηρίζει την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.  Ωστόσο σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο με Ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους, η Κίνα ανέφερε επίσης ότι «παρακολουθεί στενά» τη δημοσιονομική κρίση για να δει αν μπορεί να συγκρατηθεί από την εξάπλωση και σε άλλες χώρες.

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ...

Γράφει ο Νίκος Κοτζιάς

Η κυβέρνηση επικαλούμενη το επιχείρημα του μονόδρομου έχει διαμορφώσει την πολιτική της ως εξής: στήριξη του μνημονίου διότι είναι αναγκαίο. Από αυτόν τον προσανατολισμό απορρέει, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως η ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας. Δηλαδή, των μισθών και ημερομισθίων, των συντάξεων και των ασφαλιστικών δαπανών.
Στη βάση αυτής της λογικής επιτέθηκε η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο στο μεροκάματο του απλού κόσμου. Όμως, όλο το επιχείρημα είναι ηθικά, πολιτικά και οικονομικά σαφώς λανθασμένο, υποκριτικό και άδικο.
Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί και το κοινωνικό κόστος εργασίας;
Το μέγεθος ενός μισθού είναι αποτέλεσμα ιστορικών – κοινωνικών παραγόντων. Σχετίζεται άμεσα με τους κοινωνικούς αγώνες που έχουν διεξαχθεί, την...
παραγωγικότητα της εργασίας σε μια χώρα (κλάδο, περιοχή), καθώς και το ύψος του ίδιου του μισθού κατά το παρελθόν και μέχρι σήμερα. ........

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ "ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ"......

Γράφει ο Επιμηθέας

Την Παρασκευή εγκρίθηκε και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ η τρίτη δόση του δανείου ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ -το ΔΝΤ παρέχει τα 30 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. που έχουν εγκρίνει μαζί με την Ε.Ε. προς την Ελλάδα-.
Από το περιεχόμενο της έκθεσης των ελεγκτών του ΔΝΤ, που συνοδεύει την έγκριση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου προκύπτει, ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή. Στην προσπάθεια της τροικα τα να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ οι δανειστές της χώρας μας προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό για νέα έκτακτα μέτρα πολυετούς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μας είχε προειδοποιήσει άλλωστε ο Στρος Καν στην τελευταία του επίσκεψη στην χώρα μας, ότι ακόμη δεν είδαμε τίποτα και τα χειρότερα έπονται τα επόμενα δύο χρόνια. Ποια όμως είναι τα χειρότερα; Αν κανείς ανατρέξει στις σελίδες της έκθεσης των ελεγκτών του ΔΝΤ, αποκαλύπτονται όλα τα νέα μέτρα. Μεταξύ άλλων είναι:........

ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΙΣΟΔΟ" ΣΕ ΑΥΤΗ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μας ζητά θυσίες για κάποιο αόριστο, αβέβαιο, ασαφή στόχο που περιγράφεται ως «έξοδος από την κρίση». Ταυτόχρονα σύσσωμοι οι κυβερνώντες αλλά και οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δανειστές μας, δεν χάνουν την ευκαιρία να συγχαρούν τον ελληνικό λαό για την υπομονή, την αντοχή, την καρτερικότητα με την οποία αντιμετωπίζει το στρίμωγμα και το χωρίς έλεος γρονθοκόπημα στο καναβάτσο της υποτέλειας, της ομηρείας, της ανέχειας...
Μπράβο μας, λοιπόν, που αποδεχόμαστε καρτερικά την λεηλασία των εισοδημάτων μας, την ακρίβεια, την ανεργία και το κυριότερο, την οπισθοδρόμηση σε συνθήκες ζωής και εργασίας που ουδεμία σχέση έχουν όχι με ανεπτυγμένα αλλά έστω με απλώς ...δημοκρατικά καθεστώτα.
Πως μπορεί να ανεχτεί και υποστηρίξει ο εργαζόμενος (πολύ περισσότερο ο άνεργος) την καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων που με αγώνες και αίμα κερδήθηκαν από τον Μάη του 36 μέχρι πριν λίγα χρόνια; ......

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ MOODY'S ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την Ισπανία σειρά έχει η Ελλάδα. Κάπως έτσι μάλλον σκέφτεται οίκος Moody’s και επανέρχεται με μια νέα προειδοποίηση, αυτή τη φορά για την χώρα μας.
Η απόφαση της Moody΄s να επανεξετάσει-αξιολογήσει τα κρατικά ομολόγα της Ελλάδας οφείλεται στην αυξημένη αβεβαιότητα για:
-Τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της σε διατηρήσιμα επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη σημαντική ανοδική αναθεώρηση των επιπέδων του χρέους.
-Τη σημαντική υστέρηση των εσόδων για το 2010 όπως έχει διαπιστώσει ο οίκος
-Το επίπεδο και τις συνθήκες για τη συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα στη περίπτωση που η χώρα παραμείνει αποκομμένη από τις αγορές.
Η Moody΄s προειδοποιεί ότι μια υποβάθμιση κατά πολλές βαθμίδες θα ήταν πιθανή αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μην καταφέρει να σταθεροποιηθεί στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια ή ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η στήριξη από την Ε.Ε. να αποδειχθεί λιγότερο ισχυρή μετά το 2013 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, η Sarah Carlson αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάλυσης της Moody΄s, σε συνέντευξη της στο Capital.gr υποστηρίζει ότι ιστορικά, με αξιολόγηση Ba1 (σημ: που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία), η πιθανότητα χρεοκοπίας τόσο σε κράτη όσο και σε επιχειρήσεις, είναι περίπου 7%. “Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα είναι ουσιαστικά χαμηλότερη από ό,τι βλέπει η αγορά. Η αξιολόγηση, όμως, είναι υπό αναθεώρηση”, σημειώνει με νόημα η αναλύτρια της Moody΄s.

ΑΝΤΕ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ" & ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ...

Γράφει ο Δευκαλίων


Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την Παγκόσμια Κρίση Χρέους που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία.
Ας επαναλάβουμε τα βασικά…
Έως το 2008, το σύνολο του Δημόσιου Χρέους των Ανεπτυγμένων κρατών ήταν περίπου το 70 % του συνολικού ΑΕΠ των ανεπτυγμένων κρατών. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανάληψη των τραπεζικών χρεών από τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, το σύνολο του Δημόσιου Χρέους των Ανεπτυγμένων κρατών εκτινάχθηκε σχεδόν στο 100% του συνολικού ΑΕΠ των ανεπτυγμένων κρατών, ενώ το 2010 αναμένεται το σύνολο του Δημόσιου Χρέους των ανεπτυγμένων κρατών να ξεπεράσει το συνολικό ΑΕΠ των Ανεπτυγμένων κρατών.
Η ανάληψη των τραπεζικών χρεών από τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, σηματοδοτεί το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που όπως έχουμε πει μπορούμε να την θεωρούμε σαν πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης και την έναρξη της δεύτερης φάσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που την ονομάζουμε δημοσιονομική κρίση η κρίση χρέους.........

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ "ΧΑΜΕΝΗΣ" ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αρχίζουν να μιλούν ότι τελικά το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι μόνο το χρέος αλλά η ύφεση που προκαλείται από τα μέτρα που υιοθετούνται για την μείωση του ελλείμματος.
Για το χρέος υπάρχουν οι πιθανές λύσεις όπως η αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση. Για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι το 2011 και 2012 ή ύφεση θα είναι ακόμη βαθύτερη από την φετινή χρονιά. Η άποψη αυτή εδραιώνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα και στην αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας στα επίπεδα του 15%.
Ο συνδυασμός χαμηλότερων εισοδημάτων και περισσότερων ανέργων οδηγεί σε κάμψη της ζήτησης και συρρίκνωση της κατανάλωσης. Με μηδαμινή κατανάλωση θα περιοριστεί περαιτέρω ο τζίρος στην αγορά με αποτέλεσμα νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Από την άλλη οι αυξημένες επισφάλειες θα αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν τη σφιχτή πολιτική στις χορηγήσεις νέων δανείων........

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ "ΝΟΤΟΥ"

Υστερα από 27 χρόνια ανασυσταίνεται το μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Το 1983, στη Σύνοδο Κρυφής στην Κέρκυρα οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας από κοινού διεκδίκησαν και πέτυχαν τη χρηματοδότηση των χωρών τους με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.
Τώρα Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, οι τρεις χώρες του Νότου με τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα συστήνουν ξανά άξονα για να θέσουν από κοινού στη Σύνοδο Κορυφής αύριο το αίτημα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ώστε, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής, οι οικονομίες των τριών χωρών να επανέλθουν σε κατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας.
Από μια άποψη η μάχη που έχει να δώσει το νέο μέτωπο των τριών χωρών είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι πριν από 27 χρόνια. Και αυτό γιατί πλέον ιδίως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να σηκώνει εκείνη τις δημοσιονομικές σπατάλες και «αμαρτίες» των άλλων.......

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και ποιοί παράγοντες την επηρεάζουν είναι καλό να δούμε τι λέει μια μελέτη που διάβασα πρόσφατα στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Η μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Γεώργιο Αυλωνίτη, Καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Μάρκετινγκ - Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (2008-2010). Η συγκεκριμένη μελέτη  παρουσιάζει και αξιολογήσει έναν αριθμό παραγόντων που θεωρούνται ότι επηρεάζουν τις εξαγωγικές επιδόσεις μιας χώρας σε ένα δείγμα επτά ευρωπαϊκών χωρών (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα).
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην μελέτη του κ. Γ. Αυλωνίτη δεν περιλαμβάνεται ο παράγων κόστος/τιμή, που θεωρείται από τις ξεπερασμένες οικονομικές θεωρίες, ως ο βασικός παράγοντας επηρεασμού των εξαγωγών μιας χώρας. Οι παράγοντες αυτοί συσχετίσθηκαν με τις εξαγωγικές επιδόσεις που εκφράζονται μέσα από το κατά κεφαλήν εξαγωγικό εισόδημα κάθε χώρας..........

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ

Αφιερωμένο σε αυτούς που ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη πολιτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα αδιέξοδα . Μάλλον είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι….

Του Ρούσσου Βρανά από την εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ"

Από τη ληστεία των μισθών και των συντάξεων, ακόμη χειρότερες είναι οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές: με άλλα λόγια, το ξεπούλημα κάθε υπηρεσίας που παρέχει το Δημόσιο στους πολίτες του σε ιδιωτικά συμφέροντα, στο πλαίσιο μιας πλήρως απελευθερωμένης αγοράς.
Ακόμη και της υγείας των ανθρώπων.
Στο βιβλίο του "Οι θανατηφόρες ιδέες του νεοφιλελευθερισμού", ο συγγραφέας Ρικ Ρόουντεν εξηγούσε πώς καταστράφηκε η δημόσια υγεία στις χώρες που άνοιξαν τις πόρτες τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "Η υποχρηματοδότησή τους οδήγησε τα εθνικά συστήματα υγείας σε αργό θάνατο, με έλλειψη προσωπικού και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας που έσπρωξε τους εργαζομένους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό".  ......

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας που κατοχυρώνει τον μηχανισμό στήριξης προβλέπει το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Welle προβλέπεται συγκεκριμένα η προσθήκη δύο σύντομων προτάσεων που δεν απαιτούν νέα επικύρωση από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ένωσης. Οι δύο προτάσεις που θα προστεθούν στο άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι οι εξής: 1. “Τα κράτη μέλη, που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, μπορούν να εισαγάγουν έναν μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα διασφαλίζει τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης”, και 2, “Η έγκριση οικονομικής βοήθειας θα συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις.” .........

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ*


Κάποτε η σοσιαλδημοκρατία υποστήριζε την επαναστατική ρήξη με τον καπιταλισμό. Μετά θεώρησε ότι μπορούσε να φτάσει στον ίδιο στόχο με τη συσσώρευση πολλών μεταρρυθμίσεων. Στη μεταπολεμική περίοδο ο ίδιος ο στόχος άλλαξε, αλλά ή υπόσχεση ήταν ότι οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας μπορούσαν να ικανοποιηθούν εντός καπιταλισμού με το κοινωνικό κράτος και την κρατική εγγύηση της πλήρους απασχόλησης. Αλλά σταδιακά και αυτό εγκαταλείφτηκε μετά τη δεκαετία του ογδόντα.
Έχουμε μια παράλληλη μετάλλαξη στη θεωρία των σοσιαλδημοκρατών. Αρχικά αντιμετώπιζαν τον καπιταλισμό ως ένα σύστημα με δομικές ιδιότητες που συστηματικά δημιουργεί ανεργία, ανισότητες και διακρίσεις. Μετά από την κρίση του 1929 ήρθε ο κεϋνσιανισμός που ανέδειξε την εργατική τάξη, τη βάση της σοσιαλδημοκρατίας δηλαδή, ως την οικουμενική τάξη με την έννοια ότι τα συμφέροντά της, για υψηλότερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας, ευθυγραμμίζονταν με τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Αυτό αποτέλεσε τη θεωρητική βάση των μεταπολεμικών οικονομικών πολιτικών διαχείρισης της ενεργούς ζήτησης. Αλλά μετά το 1980 με την άνοδο των εκσυγχρονιστικών απόψεων, για παράδειγμα του Τρίτου Δρόμου, έχουμε μια ολική θεωρητική υπαναχώρηση..........

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ "2"

Γράφει ο Επιμηθέας


«Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» έτσι ονομάζεται ο νόμος που περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η εφαρμογή των συμβάσεων και οι διαστάσεις που αυτή θα πάρει, θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση και την ωριμότητα των εργοδοτών». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός, ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο «ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων».
Νομίζω ότι οι παραπάνω δηλώσεις μόνο θυμό και οργή μπορούν να προκαλέσουν στους εργαζόμενους. Δεν μπορείς να τους εγκαταλείπεις  στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει ποτέ δίκαιη διαπραγμάτευση όταν θα αιωρείται ως άλλη «δαμόκλειος σπάθη» η απόλυση. Δηλώσεις όπως οι παραπάνω, δείχνουν οι κυβερνώντες είναι αρκετά μακριά από την πραγματικότητα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο......

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Ή ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε νέες δυσοίωνες προβλέψεις προχώρησαν χθες διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών Ταμείων. Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg τη διάλυση του ευρώ ή εναλλακτικά την έξοδο από αυτό, χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και πιθανόν της Ισπανίας, προβλέπουν γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters ο Τζιμ Ρότζερς επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου Quantum Fund, δήλωσε ότι «η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος». «Με τις τελευταίες κινήσεις τους οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά διαβρώνουν την αξία του ευρώ και την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», είπε και προχώρησε στην εκτίμηση ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

ΕUROGROUP: ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ........

Γράφει ο Επιμηθέας

Σε συμφωνία ότι δεν συμφωνούν κατέληξαν μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Θεώρησαν ότι σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει ανάγκη για να αυξηθούν οι πόροι του μηχανισμού στήριξης των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των 16 υπουργών Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να ενεργήσουμε άμεσα βάζοντας τέλος στη συζήτηση για την αύξηση του ποσού του ταμείου διάσωσης», το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ.
Την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης είχαν ζητήσει το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, ωστόσο η Γερμανία είχε εξαρχής είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι τα 750 δισ. ευρώ επαρκούν ακόμη και εάν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, αναγκαστούν να προσφύγουν σε αυτόν. .........

ΕΥΡΩ-ΟΜΟΛΟΓΟ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ

Γράφει ο Δευκαλίων


Τα πράγματα φαίνονται επιφανειακά αθώα και πολύ ευρωπαϊκά. Για τις χώρες που δεν μπορούν να δανειστούν γιατί τα επιτόκια δανεισμού είναι πάρα πολύ υψηλά η δανείζονται με αρκετά υψηλά επιτόκια θα υπάρχει η εξής εναλλακτική επιλογή.
Θα έχουν την δυνατότητα να δανείζονται μέσω ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, ο οποίος θα εκδίδει ένα ευρώ-ομόλογο για κάθε επί μέρους ένα κρατικό ομόλογο. Δηλαδή, εάν πχ η Ελλάδα θέλει να δανειστεί 100 ευρώ, είτε θα τα δανειστεί (εάν μπορέσει) με επιτόκιο περίπου 10 % από τις διεθνείς χρηματαγορές είτε θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους.
Στην περίπτωση αυτή θα εκδώσει και θα παραδώσει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους ως ενέχυρο, ένα Ελληνικό Ομόλογο αξίας 100. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους κρατά ως ενέχυρο το Ελληνικό Ομόλογο αξίας 100 ευρώ στο χαρτοφυλάκιο του και εκδίδει ένα ευρώ-ομόλογο ίσης αξίας το οποίο πουλά στις χρηματαγορές. .........

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΚΙΝΑ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Xinhua», η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε στη χώρα την αλλαγή της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης και την υιοθέτηση μιας συνετής πολιτικής, καθώς η χώρα πρέπει να οχυρωθεί απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες ανατιμήσεις στα βασικά είδη. Η εφαρμογή της νέας πολιτικής θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αυστηρότερο έλεγχο των δανειοδοτήσεων.
Σύμβουλοι της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας συζητούν τον επαναπροσδιορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής αλλά και την εφαρμογή πιο συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής που θα ωθήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη αύξηση των επενδύσεων. .....

ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ;

Η ισπανική οικονομία η ένατη ισχυρότερη οικονομία διεθνώς, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από τον σημερινό μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα. Κανείς βέβαια δεν θα ήθελε να σκεφτεί τις επιπτώσεις από μία πιθανή κατάρρευση της, αν αναλογιστούμε ότι η έκθεση μόνο των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών σε ισπανικούς τίτλους ξεπερνούν τα 600 δισ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα παγκόσμιο κραχ, ανάλογο του 2008.
Το παράλογο είναι ότι η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, αντί να καθησυχάσει τους επενδυτές, ενέτεινε τη νευρικότητά τους για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στην αγορά ομολόγων. Χαρακτηριστικά το ισπανικό CDS κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως και τα spreads των δεκαετών ομολόγων, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο στο ισπανικό Δημόσιο, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα, όπου είναι και το αδύνατο σημείο της χώρας........

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Ο βιώσιμος τουρισμός με παράδειγμα την Ελλάδα», ήταν το θέμα ημερίδας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, που έγινε τη προηγούμενη βδομάδα στο Βερολίνο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Με την ημερίδα αυτή οι Πράσινοι προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι είναι βιώσιμος τουρισμός;»
Γιατί επέλεξαν όμως σαν παράδειγμα την Ελλάδα; Ο Πράσινος βουλευτής Markus Tressel, διοργανωτής της ημερίδας, είπε στο Deutsche Welle: «Η Ελλάδα είναι προορισμός του μαζικού τουρισμού, των προπληρωμένων πακέτων διακοπών (all inclusive). Αν καταφέρουμε να θεμελιώσουμε την ιδέα του βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα, τότε αυτός είναι παντού εφικτός. Νομίζω ότι η οικονομική κρίση αποτελεί καλή ευκαιρία για μια αλλαγή πλεύσης». Αυτό σημαίνει πρωτίστως αλλαγή νοοτροπίας. Όπως ανέφερε η διευθύντρια για θέματα περιβάλλοντος του μεγάλου Γερμανού Tour operator TUI, Mila Dahle, οι εκθέσεις των συνεργατών της εταιρείας στην Ελλάδα, είναι όλο παράπονα: .......

ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P

Μεγάλες πιθανότητες δίνει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's για υποβάθμιση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας στο ΒΒ- σε περίπτωση που ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα.
Η Ελλάδα, ως πιθανός αποδέκτης της χρηματοδότησης μέσω του ESM, μπορεί να αξιολογηθεί αρνητικά όσον αφορά την πιστοληπτικής της ικανότητα σύμφωνα με τον S&P. Η παραπάνω προειδοποίηση-ανακοίνωση είναι η ίδια που έχει διατυπώσει στις αρχές της εβδομάδας σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας.
Τέλος o οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι «η απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει η υποβάθμιση της Ελλάδας θα ληφθεί εντός του επομένου τριμήνου».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η μείωση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Οκτωβρίου υποχώρησαν στα 211,5 δισ. ευρώ από 212,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Από την αρχή του έτους η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχει φθάσει το 11,3% καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009 το απόθεμα των καταθέσεων έφθανε τα 238 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε δέκα μήνες οι καταθέτες έχουν αποσύρει περίπου 26,5 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων παρατηρείται στις επιχειρήσεις καθώς οι καταθέσεις των νοικοκυριών σχεδόν αμετάβλητες τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα μειώθηκαν στα 176,4 δισ. ευρώ από 176,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΚΙΝΑ... ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

Η παρακάτω είδηση πέρασε μάλλον στα «ψιλά» την προηγούμενη βδομάδα έχει όμως μεγάλη αξία και ίσως μας βοηθήσει στον μέλλον να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο, η Κίνα απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή ζήτηση για την πώληση εντόκων γραμματίων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η εξέλιξη αυτή δείχνει με το καλύτερο τρόπο την έλλειψη ρευστού στις τράπεζες, καθώς οι αρχές αποφάσισαν να αυξήσουν τα ποσοστά αποθεματικών που πρέπει να κατέχει κάθε τράπεζα, δύο φορές αυτό το μήνα. Ειδικότερα, το υπουργείο πούλησε 11,55 δισ. γουάν (1,77 δισ. δολάρια) σε τρίμηνους τίτλους, έναντι του στόχου των 20 δισ. γουάν, σύμφωνα με traders στην Agricultural Bank of China και την Bank of China Ltd.
Η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,73% σε σχέση με το χθεσινό 2,52% για την απόκτηση χρέους 91 ημερών. H κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα επιτόκια τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά από το 2007 και μειώνει την εισροή χρήματος προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος «έτρεχε» τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 ετών.
Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι η ζήτηση για βραχυπρόθεσμους έντοκους τίτλους είναι σχετικά χαμηλή εξαιτίας της έλλειψης διαθεσιμότητας ρευστού αλλά και της προσδοκίας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων