Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ


Γράφει ο Κλεισθένης


Η εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων ανά τον κόσμο ξεκίνησαν με μεγάλη συχνότητα απ’ τις αρχές του ΄60 μέχρι και τα τέλη του ’80.
Στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική είχαμε πληθώρα δικτατοριών μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την πτώση της σοβιετικής εξουσίας οι δικτατορίες η μία μετά την άλλη άρχισαν να γκρεμίζονται.
Σήμερα στη Λατινική Αμερική έχουν αντικατασταθεί από κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουμε σε κανένα κράτος της δικτατορικό καθεστώς. Η Τουρκία έχοντας διαλύσει τα περισσότερα παλαιά κόμματα έχει καταφέρει να περιορίσει το λεγόμενο βαθύ κράτος.
Οι δικτατορίες των κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ δεν υφίστανται πλέον.
Στην Αφρική υπάρχουν ακόμη αλλά γίνονται και πολλοί εμφύλιοι πόλεμοι για την επικράτηση δημοκρατικών καθεστώτων.
Στην Ασία με κάποιες εξαιρέσεις διαμορφώνονται συνθήκες εκδημοκρατισμού.
Στα Αραβόφωνα κράτη παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που θα φέρουν αλλαγές στα δικτατορικά τους καθεστώτα αλλαγές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες.
Ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των αλλαγών; Μήπως οι παγκόσμιοι εξουσιαστές έγινα φίλοι και οπαδοί της δημοκρατίας; ........

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Με το άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και γενικά η ΕΕ. Στο συγκεκριμένο άρθρο με τον τίτλο «Για μια καλύτερη Ευρώπη», ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δρώμενα  δεν είναι «εάν χρειαζόμαστε μια ενωμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη, αλλά ποιες αρμοδιότητες θα έχουν τα εθνικά κράτη σε μια πολιτικά και οικονομικά ενωμένη Ευρώπη και πως πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική -και ειδικά στην οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση;»
Στο άρθρο του ο κ. Σόιμπλε επικεντρώνεται τελικά στην ευρωζώνη και στην ευρωκρίση και αφού τονίζει πως «το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωζώνης ως συνόλου απαιτεί μια συστημική απάντηση», υπογραμμίζει: «Στις βασικές προτεραιότητες προστασίας είναι όχι μόνον να απαιτούμε από όλα τα κράτη-μέλη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να την επιβάλλουμε. Και σε αυτή την πειθαρχία δεν ανήκουν μόνον ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και η εποπτεία της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικοπολιτικού συντονισμού για να αποκλείσουμε μελλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε εργαλεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τον κίνδυνο εξάπλωσης των κρίσεων του ευρώ ...».  ........

12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

 
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ιδρύματος, η εμφανής φοροδιαφυγή στην χώρα μας ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ ή το 4,8% του ΑΕΠ,.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, από το σύνολο των 12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από την απόκρυψη φόρων εισοδήματος και ακινήτων.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, χαρακτηριστική του μεγέθους της εµφανούς φοροδιαφυγής είναι μια σύγκριση των εσόδων σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το ποσοστό των άμεσων φόρων στην Ελλάδα πέρυσι διαμορφώθηκε μόλις στο 7,3% του ΑΕΠ, έναντι 12,2% του ΑΕΠ στην Ευρώπη των 27 (στοιχεία 2009).
Μάλιστα, εκτιμούν πως μια ικανοποιητική µείωση της φοροδιαφυγής θα ανέβαζε το ποσό είσπραξης των άµεσων φόρων στο 10,5% του ΑΕΠ το 2014, που συνεπάγεται επιπλέον 7,5 δις ευρώ τον χρόνο.
Όσο για το ποσοστό των έµμεσων φόρων, παρά τις περσινές αυξήσεις του ΦΠΑ, ανήλθε στο 12,9% του ΑΕΠ, έναντι 14,8% στη Γαλλία το 2009 και 13,6% στην Ιταλία, δύο χώρες µε πολύ χαµηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρους στα καύσιμα από των Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ : Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


posted by Rageh  Omaar (Αλ Τζαζίρα)

Μια  χώρα της Μέσης Ανατολής προχωρά με  σχέδιο για να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη.
Ενώ οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής έχουν εγκλωβιστεί στην επίλυση των νέων και παλαιών οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, και ενώ οι λαοί της περιοχής χάνουν την ελπίδα λόγω έλλειψης κατεύθυνσης ή  λύσεων, μία χώρα  προχωρά με  σχέδιο  να γίνει μια περιφερειακή υπερδύναμη . Και ένας άνθρωπος είναι ο σκηνοθέτης για την εφαρμογή του παρόντος δρόμου.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και  πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Beykent. Ήταν ο επικεφαλής σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  πριν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών Μάιο του 2009.
Ο Νταβούτογλου πιστεύει ότι η Τουρκία έχει τα χαρακτηριστικά μιας περιφερειακής υπερδύναμης και ότι η βαθιά ιστορική και γεωγραφική σύνδεση της με τους Άραβες, Κούρδους, Πέρσες, Κεντρικούς Ασιάτες και Καυκάσιους αποτελούν πλεονέκτημα.
Βρίσκεται στη Μεσόγειο, καθώς και τη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία είναι τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, μέλος του ΝΑΤΟ και της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, μουσουλμανική χώρα αλλά κοσμική  δημοκρατία, έχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα, και ευημερία.
Σε ένα όλο και πιο ασταθές κόσμο, ο Νταβούτογλου πιστεύει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα, την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα όχι και εκείνων κάθε συμμαχίας, που είναι μέρος της.......

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

"Όσους άσπρους κύκνους και αν έχει θαυμάσει κανείς αρκεί ένας μαύρο κύκνος για να επιβεβαιώσει την αδυναμία πρόβλεψης"


Νασίμ Νίκολα Τάλεμπ


του Α.Π.Θάνου

Οι επόμενες μέρες, μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή στο κοινωνικό πεδίο που θα παρουσιαστεί, μάλιστα, και ως επιτυχία. Αυξήσεις σε εισιτήρια και διόδια (από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας), έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα, φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, νέα ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, ενιαίο μισθολόγιο, κ.ά.

Νέα άμεσα μέτραύψους 11 δισ. ευρώ
Προβλήματα που μεταφράζονται σε πρόσθετο οικονομικό μαρασμό -οι άνεργοι τον Δεκέμβριο έφτασαν τους 653.552, αριθμός αυξημένος κατά 4,18% (26.251 άτομα) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
Σ’ αυτά έρχονται να προστεθούν, σύντομα, νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από 17 σε 6 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα την Πέμπτη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, ανήγγειλε ότι θα αρχίσει διάλογο με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες» (εφημερίδες 21.01.11)…

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ ;

του Γιάνη ΒαρουφάκηΟι εφημερίδες γέμισαν με χαρμόσυνα άρθρα, τα ερτζιανά βουίζουν με ελπιδοφόρα μηνύματα, οι οθόνες των τηλεοράσεων αναβλύζουν αισιοδοξία ότι η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί και να έρχεται στο τέλος της. Από που μας ήρθαν τα καλά μαντάτα;
Μας ήρθαν από ένα email της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit που μεταδόθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης από το Reuters και το Bloomberg. Εν συντομία, για να μην σας κρατώ σε αγωνία, η προτεινόμενη λύση (που βασίζεται στην ιδέα της λεγόμενης επαναγοράς του χρέους μας) δεν είναι παρά μια τρύπα στο νερό. Για να το πω απλά: Δεν θα εφαρμοστεί. Αλλά και να εφαρμοστεί δεν θα λύσει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Reuters μετέδωσε το εξής μήνυμα: "Γερμανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης ανάγκης που θα κηρυχτεί στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε στάση πληρωμών ή στην αναδιάρθρωση του χρέους της... Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι Γερμανοί δημόσιοι λειτουργοί αναλύουν τι θα σήμαινε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο για τις Γερμανικές τράπεζες όσο και για την σταθερότητα του ευρώ. Έχουν αρχίσει, συμπληρώνει η πηγή, να διανοούνται το αδιανόητο."........

ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Του Στάθη Σχινά

Η άνευ κωδωνοκρουσιών και θεαματικών δηλώσεων επίσκεψη κορυφαίου αξιωματούχου του Ισραήλ στη χώρα μας την εβδομάδα που πέρασε ήλθε να επισφραγίσει τον θεαματικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής του κ. Γ.Α. Παπανδρέου. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη ο σημερινός Ελληνας πρωθυπουργός είχε επιλέξει (;) την προσέγγιση της Τουρκίας μέσω της περίφημης διπλωματίας των σεισμών και του ζεϊμπέκικου με τον μακαρίτη Ι. Τζεμ.
Από την εποχή αυτή έλκει τη δημοφιλία του και στην τουρκική κοινή γνώμη ο Ελληνας πρωθυπουργός. Κάτι που γίνεται αντιληπτό την τελευταία 10ετία σε οποιονδήποτε απλό Ελληνα επισκέπτη στην Τουρκία, που, όταν αναγνωριστεί, τα "γεια σου, Γκιόργκο" δίνουν και παίρνουν. Και η αποθεωτική υποδοχή στο στάδιο του Ερζερούμ από τους απλούς Τούρκους όταν απευθύνθηκε σε αυτούς στη γλώσσα τους απλό επεισόδιο της ίδιας πορείας είναι.
Ομως ακολούθησε η ευθεία αναφορά στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κάτι που φαίνεται να αιφνιδίασε την τουρκική ηγεσία που πλέον αναρωτιέται "πού το πηγαίνει ο Γιώργος;". Ακολούθησαν οι επαφές με το Ισραήλ (που είχαν ξεκινήσει λίγο μετά την πολύνεκρη επιχείρηση κατά Τούρκων και Ελλήνων ανοικτά της Γάζας, αιφνιδιάζοντας τότε τους πάντες…). ........

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. μέσω του Τύπου για την προστασία του ευρώ. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ και ότι χρειάζονται νέα μέτρα που θα κατευνάσουν τις αγορές. Όλα αυτά ενώ αύριο αναμένεται στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπαρόζο, για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η υποδοχή του κ. Μπαρόζο στο Βερολίνο δεν θα είναι ιδιαιτέρα θερμή, δεδομένου ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση, μετά τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις, για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης του ευρώ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βεστερβέλε, έχει ήδη περάσει στην αντεπίθεση. Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών, λέει εκ νέου όχι στην αύξηση των πόρων του ταμείου σταθερότητας, κάτι που προτείνει ως γνωστόν και ο κ. Μπαρόζο.  ....................

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ; ΜΥΘΟΣ, ΑΠΑΤΗ, ΠΡΟΔΟΣΙΑ ;

Του Ν. Κοτζιά


Η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, συνίσταται στην πραγματικότητα σε καμιά δεκαπενταριά μεσαίους υπάλληλους υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΚΤΕ, ΔΝΤ) και σε πέντε πιο υψηλόβαθμους. Ειδικευμένοι σε κρίσεις υπάλληλοι, αλλά μέχρι πριν 4-5 μήνες παντελώς άσχετοι για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιος είναι τι, που υπάρχουν αντιθέσεις και πεδία σύγκρουσης. Αυτού του τύπου υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να καταστρώσουν από μόνοι τους λεπτομερειακό σχέδιο ως προς τα πόσα επαγγέλματα ανήκουν στα βαριά και ανθιυγεινά και τι κάνει κάθε εφορία. Δεν μπορούσαν από μόνοι τους να συνταγογράφουν ακριβείς δοσολογίες για κάθε μέτρο. Ακόμα και αν οι 20 της Τρόικας ήταν νομπελίστες και οι καλύτεροι πολιτικοί του κόσμου, δεν θα μπορούσαν να κατασκευάζουν εντός λίγων μηνών για μια χώρα που δεν γνώριζαν μέχρι προχθές, δεκάδες νόμους, χιλιάδες σελίδες οδηγιών και απαιτήσεων.

Αν σκεφτεί κανείς έστω και για δύο λεπτά ψύχραιμα θα καταλήξει στο απλό συμπέρασμα, ότι η Τρόικα έχει μερικές βασικές ιδέες, διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου των όποιων συμφωνηθέντων, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνη της το μνημόνιο. Στην ουσία, το μνημόνιο είναι ένας οδηγός προσανατολισμού που κουβαλά μαζί της από το εξωτερικό η τρόικα. ......

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Το σχέδιο του ΔΝΤ απέτυχε με πάταγο όπως είχαμε προβλέψει όλοι και η χρεοκοπία είναι προ των πυλών. Το Ελληνικό δημόσιο χρέος έγινε μέσα από το μνημόνιο “Τοξικό” αλλά τελευταία στιγμή έρχεται η πρόταση για επαναγορά ελληνικών οµολόγων που έχουν σήµερα στα χέρια τους τράπεζες και επενδυτές από το ελληνικό Δηµόσιο. Αυτό θα γίνει µε χαµηλότοκο δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Διάσωσης όπως προβλέπουν τα τελευταία σενάρια για τη λύση του ελληνικού προβλήµατος και των άλλων υπερχρεωµένων χωρών.
Πρόκειται για σχέδιο διάσωσης των παγκοσμίων τραπεζών από τις συνέπειες μιας Ελληνικής χρεοκοπίας και τα τοξικά δάνεια όπως αυτό των 110 δις ευρώ.
Το σχέδιο επεξεργάζονται Βρυξέλλες, Βερολίνο, Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, µε στόχο να µειωθεί το ύψος του δηµόσιου χρέους και να γίνει αυτό που λένε μη τοξικό και «διαχειρίσιµο». Η λύση – που συζητήθηκε, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, και στο Συµβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης την περασµένη Δευτέρα.
Σε απλά Ελληνικά είμαστε χρεοκοπημένοι και δεν μας δανείζουν οι αγορές με τίποτα και μας υποβαθμίσουν συνεχώς, παρά μόνο για να αγοράσουμε τα άχρηστα-τοξικά ομόλογα μας από τις αγορές και να τις καθαρίσουμε από αυτά. Είναι περίπου ένα πακέτο μεταφοράς όλων των βαρών του παγκοσμίου συστήματος, των λαθών του ΔΝΤ, της Τρόικα και του μνημονίου σε έναν λογαριασμό που είναι η τσέπη του Έλληνα πολίτη. Πρόκειται ταυτόχρονα για την απόλυτη παραίτηση την κυβέρνησης από την δυνατότητα σοβαρής σωτήριας διαπραγμάτευσης απευθείας με τους πιστωτές μας.....

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χωρίς τους νεαρούς μετανάστες δεν μπορεί να διατηρηθεί ούτε καν ο σημερινός αριθμός ειδικευμένων εργατών στη γερμανική βιομηχανία. Αυτό ήταν το θέμα ημερίδας της Ένωσης Γερμανών Βιοτεχνών που είχε και ελληνική συμμετοχή. Οικονομία και πολιτική στη Γερμανία έχουν κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να καλύψουν την αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργατών, μαθητευόμενων και τεχνιτών από το εξωτερικό. Το ζητούμενο είναι, κατά πόσον μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από την εσωτερική αγορά εργασίας με δεδομένη την υπογεννητικότητα; Ως λύση προβάλλεται όλο και περισσότερο η αξιοποίηση των νεαρών μεταναστευτικής προέλευσης στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τα περιθώρια υπάρχουν: ενώ το 68% των νεαρών Γερμανών έχουν θέση μαθητείας, οι συνομήλικοί τους αλλοδαποί αγγίζουν μόλις το 32%. Σε αυτή τη διάφορα και στην ευκαιρία που προκύπτει αναφέρθηκε στην ομιλία της η υφυπουργός για την ενσωμάτωση Maria Böhmer. «Σε αυτό το αναξιοποίητο δυναμικό βρίσκονται οι μελλοντικές μας προοπτικές. Έτσι προκύπτει η αναγκαιότητα να προσφέρουμε στον κάθε νέο ευκαιρίες, ώστε να διατηρήσουμε το ατού που έκανε τη Γερμανία οικονομικά ισχυρή: υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό που εργάζεται με ζήλο και θέλει να προσφέρει.». .......

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ;


Γράφει ο Επιμηθέας


Η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε ότι θέλει ένα νέο ηγεμονικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Το τελευταίο όμως καιρό προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την υλοποίηση αυτού του οράματος της. Κινήσεις που μας  ξυπνούν  παλαιούς φόβους για τις νέες  "νέο - οθωμανικές επιδιώξεις".
Η Τουρκία, εκμεταλλεύθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και  σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για τον ρόλο της στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό ήταν και  το θέμα έρευνας που παρουσίασε πρόσφατα στη Deutsche Welle ο Ντούσαν Ρέλγιτς, πολιτικός επιστήμονας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική σε εκδήλωση της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Γερμανοτουρκικής Εταιρείας. Ο ερευνητής προσπαθεί να προσεγγίσει τα κίνητρα και τις επιπτώσεις του όψιμου ενδιαφέροντος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για την Κροατία, Βοζνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο,  Κοσσυφοπέδιο και Π. Γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Τους λαούς αυτών των κρατών οι Τούρκοι τους θεωρούν συγγενείς τους, και μάλιστα η επίσημη θέση της Άγκυρας είναι ότι το ενδιαφέρον αποτελεί έκφραση σεβασμού και αλληλεγγύης των Τούρκων για τα συμφέροντα και την ευημερία των συγγενών τους. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι αγορές, που είναι πολύ σημαντικές για την τουρκική οικονομία,  αλλά βεβαίως και πολλά στρατηγικά και πολιτικά συμφέροντα. ......

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ

Η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ενιαίων ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Νέων τεχνολογιών, Reiner Brüderle. 
Το Βερολίνο αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία μιας σειράς χωρών  της ΕΕ που επιμένουν στην έκδοση ενιαίων ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης,  ως κύριου εργαλείου σταθεροποίησης της αγοράς.
Η Γερμανία θεωρεί ότι τέτοια ομόλογα θα  μετατρέπονται σε «επιδοτήσεις για εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης, που  είναι ανίκανες να κάνουν τις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις».

ΠΡΟΣ "ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ" ;

Του Γ. Δελαστίκ

Η γερμανική προέλευση προσδίδει άλλη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη. Πρώτα- πρώτα η Γερμανία είναι η ηγεμονική δύναμη της ΕΕ. Το Βερολίνο καθορίζει την οικονομική πολιτική της Ευρώπης.
Ούτως ή άλλως οι Γερμανοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν και πόσο θα μας βοηθήσουν ή αν θα στείλουν την Ελλάδα στη «χωματερή» της χρεοκοπίας, αν θα διατηρηθεί και με πόσες χώρες-μέλη η Ευρωζώνη και όλα τα σχετικά.
Δεύτερον, οι Γερμανοί δεν είναι π.χ. σαν τους Άγγλους, που λένε όσα ψέματα είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι κάθε φορά στόχοι τους, ή σαν τους Γάλλους, που λένε «λόγια του αέρα» χωρίς να τα εννοούν και αδιαφορώντας για το αν θα υλοποιηθούν όσα δηλώνουν ή όχι.
Οι Γερμανοί δεν είναι παρορμητικοί. Έχουν ήδη μελετήσει τα θέματα που θέτουν σε κυκλοφορία. Εννοούν αυτά που λένε και, φυσικά, μεθοδεύουν επικοινωνιακά την υλοποίηση των αποφάσεών τους.
Όταν λοιπόν η χθεσινή «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», αρχίζει το σχετικό δημοσίευμά της γράφοντας ότι «μια σειρά αξιοσημείωτων συζητήσεων ενισχύει την υπόθεση ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές προετοιμάζονται σταδιακά για μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας», αυτό σημαίνει ότι τέτοιες συζητήσεις όντως λαμβάνουν χώρα........

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Νέο έτος, νέα κρίση. Αυτή τη φορά, με επίκεντρο τη μοίρα μιας μικρής οικονομίας στην περιφέρεια της Ευρώπης. Την Πορτογαλία. Κι όμως, το σενάριο μοιάζει και αυτή τη φορά πολύ με εκείνο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται. Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ανάγκη διάσωσης. Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας επαναλαμβάνουν ατάκες για τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και ΔΝΤ-Ε.Ε. ετοιμάζουν βαλίτσες και ελέγχουν τις ώρες πτήσεων.
Σε χρόνο μηδέν, η διάσωση θα έχει ξεκινήσει. Κι όμως, προς το παρόν, αυτό που συζητείται είναι πότε θα διασωθεί η Πορτογαλία. Ελάχιστα έχει θιγεί ένα πολύ πιο σημαντικό ζήτημα: πρέπει να διασωθεί;
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τρομερή ιδέα. Δεν θα ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης. Ο μηχανισμός διάσωσης πάσχει. Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου των χωρών από τη μέγγενη Ε.Ε.-ΔΝΤ. Και τα προφανή ψεγάδια των πακέτων καθιστούν πιθανότερη τη διάλυση του ευρώ. Θα ήταν καλύτερο να παραδεχθούμε ότι η Ε.Ε. έκανε τεράστιο λάθος διασώζοντας την Ελλάδα και να αναδιαρθρώσουμε το πορτογαλικό χρέος.
Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα αντέξει η πορτογαλική κυβέρνηση τις πιέσεις από την αγορά ομολόγων. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αν έχει νόημα να συγκεντρωθεί άλλο ένα πακέτο διάσωσης, το τρίτο για χώρα-μέλος του ευρώ σε διάστημα μικρότερο του έτους. Η απάντηση είναι όχι. Γιατί .....

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΗΕ : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ

Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας από ένα μεγάλο αριθμό χωρών της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει την Ευρωζώνη και πάλι σε ύφεση το 2011, με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους για επανάληψη της κρίσης, όπως εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της με τίτλο "World Economic Situation and Prospects"ο ΟΗΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες βασικών νομισμάτων ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμη ένα παράγοντα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί το 2011, πριν ενισχυθεί και πάλι το 2012. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ εκτιμά, πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% σε αυτό το έτος, έχοντας διευρυνθεί κατά 3,6% το 2010, ενώ το 2012 θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.
«Το outlook παραμένει αβέβαιο και περικυκλωμένο από κινδύνους καθοδικής τάσης. Η ανάκαμψη μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια αν κάποιοι από τους κινδύνους υλοποιηθούν. Σε αυτή την περίπτωση μια double-dip ύφεση θα ξεπροβάλει για την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ένας επιπλέον γύρος είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να είναι διεθνώς συγχρονισμένος και πιο επικεντρωμένος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας......

Η "ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ" ΘΑ ΔΩΣΕΙ ... ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;

Ανέβαλε τις αποφάσεις της, η τελευταία συνάντηση του Eurogroup για το Μάρτιο. Το παραπάνω γεγονός ήδη προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά ομολόγων (ήδη τα spreads σήμερα ξεπέρασαν τις 860 μονάδες).
Για μια ακόμη φορά υιοθετήθηκε η πρόταση της Γερμανίας, η οποία ζητάει να διατηρηθεί προς το παρόν ως έχει το Ταμείο διάσωσης (EFSF) τόσο ως προς το μέγεθός του, όσο και ως προς την μη δυνατότητά του να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Οι συζητήσεις απέδειξαν, ότι σε αυτή τη φάση, οι χώρες τις Ευρωζώνης δεν είναι έτοιμες ή πιθανόν
και να μην θέλουν να βρουν μια λύση όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η Κομισιόν επιμένει σε αύξηση των πόρων του Μηχανισμού και σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.
Αντίθετη άποψη έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε ο οποίος απορρίπτει τις προτάσεις της Κομισιόν, να αυξηθούν οι εγγυήσεις προς το Μηχανισμό και επιμένει στην άποψη του, ότι δεν υπάρχει ακόμα λόγος για αλλαγές. ......

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ 'Η ΚΑΤΑ ΑΝΑΓΚΗ : ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

Του Νίκου Κοτζιά


Έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της επιβίωση στο τρίπτυχο: «Μονόδρομος. Αποδοχή του με τα χέρια κάτω. Έξοδος από την κρίση». Αυτό το τρίπτυχο το συμπληρώνει με έναν δυισμό διγλωσσίας. Σύμφωνα με αυτόν, αφενός, η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα που την κάνουν δυστυχισμένη, αλλά απαραίτητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ, αφετέρου, τα μέτρα αυτά «ήταν έτσι και αλλιώς αναγκαία» προκειμένου «να σπάσουν φράγματα» δεκαετιών και να τεθεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Φροντίζει δε, να μην ξεκαθαρίζει, πλην του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ποια ακριβώς θέση έχει σε αυτά τα πλαίσια το ένα ή άλλο μέτρο.
Το ερώτημα που θα απαντήσω είναι τι αληθεύει. Πρόκειται για μέτρα που αναγκαστικά (ακόμα και χωρίς να το θέλει) εφαρμόζει η κυβέρνηση ή για μέτρα που έτσι και αλλιώς επιθυμούσε; Η κυβέρνηση αυτή τη διγλωσσία την χρησιμοποιεί ανάλογα και σε ποιόν απευθύνεται. Όταν ομιλεί προς τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού, τους λάτρεις των ισχυρών της αγοράς και εκείνων των συμφερόντων που εξυπηρετούνται από αυτή την πολιτική, εμφανίζεται ως ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής, ο οποίος κάνει αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα εδώ και δεκαετίες.....

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ F.D.P. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει στην γερμανοϊταλική δικαστική διαμάχη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην υπόθεση της αποζημίωσης των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Οι δηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα από τον Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ήταν αναμενόμενες και κινούνται στο γνωστό πλαίσιο που έχει διατυπώσει από χρόνια το Βερολίνο. Σε νομικό επίπεδο η Γερμανία επικαλείται την ασυλία των κρατών έναντι αξιώσεων ιδιωτών, ενώ σε πολιτικό επίπεδο αναγνωρίζεται η ευθύνη της Γερμανίας έναντι της ιστορίας και τα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στον β` Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σαφώς υπέρ των ελληνικών διεκδικήσεων τάσσεται στη Γερμανία το Κόμμα της Αριστεράς. «Είναι επαίσχυντο η Γερμανία να αρνείται πεισματικά την καταβολή αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Ούλα Γέλπκε.
Κυβερνητική απελπισία βλέπει ο Γ. Χατζημαρκάκης. Προβληματική χαρακτηρίζει την πολιτική διάσταση της απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης. «Νομικά το βήμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατανοητό. Υπήρχε μια προθεσμία στο πλαίσιο της οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι. Πολιτικά όμως το θέμα αυτό έρχεται σε μια δύσκολη φάση. .......

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

«Η Γερμανία στο εδώλιο», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου "Junge Welt" που αφορά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη δίκη Γερμανίας – Ιταλίας για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και αναφέρεται διεξοδικά στη σφαγή του Διστόμου, στο χρονικό της προσφυγής των θυμάτων στην ελληνική και την ιταλική δικαιοσύνη. «Είναι ντροπή η Γερμανία να αρνείται ακόμη πεισματικά την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής κατοχής», δήλωσε  η εκπρόσωπος του Κόμματος της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε και υποστήριξε ότι «η προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Χάγης είναι καθαρός κυνισμός. Τα θύματα έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν πραγματικές αποζημιώσεις και όχι να αρκεσθούν στις ανέξοδες διακηρύξεις λύπης του Βερολίνου. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια καταβολής αποζημιώσεων;» επισημαίνει η εφημερίδα.
Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει η  συντηρητική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine" σημειώνοντας προκλητικά : «Κάποτε πρέπει να θέσουμε τέρμα στις διεκδικήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται. Έχουμε πλήρη κατανόηση για τα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τους συγγενείς τους όταν διεκδικούν αποζημιώσεις. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι δεν διακρίνει πια άλλα περιθώρια για απαιτήσεις, μετά από τις εκούσιες αποζημιώσεις που έδωσε, μετά από τόσες δεκαετίες συνύπαρξης στην ΕΕ και μετά από δεκαετίες από την υπογραφή της συμφωνίας “Δύο-Συν-Τέσσερα” για την επανένωση της Γερμανίας. .........

ΑΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΥΝΗΣΙΑ

Γράφει ο Κλεισθένης.

Παρακολουθούμε, μετά την εξέγερση στην Τυνησία, αναλύσεις και άρθρα σε εφημερίδες και ιστολόγια που αφήνουν να εννοηθεί ότι έρχονται παρόμοιες καταστάσεις και στην Ελλάδα.
Μερικοί τα γράφουν για να πουλήσουν μερικά φύλα παραπάνω επειδή οι τίτλοι είναι «πιασάρικοι», άλλοι τα γράφουν επειδή δεν ξέρουν τι συνέβαινε και τι συμβαίνει σ’ αυτά τα κράτη, πιθανώς να υπάρχουν και μερικοί που επιδιώκουν σύγχυση. Το θέμα δεν είναι απλό και δεν ερμηνεύεται σε λίγες γραμμές ενός κειμένου. Ας δούμε μερικά στοιχεία που ίσως δεν είναι πολύ γνωστά.
Στα Αραβόφωνα μουσουλμανικά κράτη (Λιβύη, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και άλλα) υπάρχουν περίεργα καθεστώτα που δεν έχουν καμία σχέση με το δικό μας ή των δυτικών χωρών. Η ανελευθερία είναι πρόδηλη για δε τους αντιφρονούντες οι τιμωρίες είναι εξοντωτικές. Υπάρχουν φυσικά και αντιπολιτεύσεις αλλά οι δραστηριότητές τους είναι προσχηματικές και ανώφελες για τους λαούς. Ένα απλό παράδειγμα που μου διηγήθηκε φίλος που ζει σε ένα τέτοιο κράτος......

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

PAUL KRUGMAN : ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Στο τελευταίο του άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της «New York Times», ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση «αν η Ευρώπη μπορεί να σωθεί», υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι η πρόταση για έκδοση κοινού Ευρωομολόγου κινείται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Krugman αναφέρεται στην  «βαθιά οικονομική κρίση» στην Ευρώπη, σημειώνοντας τις προοπτικές που υπάρχουν αυτή την στιγμή.
Αφού ανατρέχει στην ιστορία και μας εξηγεί  πώς ξεκίνησε η ιδέα για ευρωπαϊκή ενοποίηση και στη συνέχεια το εγχείρημα για ενιαίο νόμισμα, επαναλαμβάνει την άποψη ότι, για καθαρά «τεχνικούς και πρακτικούς» λόγους, το ενιαίο νόμισμα ήταν, από τη γέννησή του, «καταδικασμένο σε αποτυχία», όπως υπογραμμίζει.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «η Ευρώπη δεν είναι δημοσιονομικά ενοποιημένη. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αναλαμβάνουν αυτομάτως μέρος της ευθύνης για τις ελληνικές συντάξεις ή για την οικονομική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών (όπως συμβαίνει μεταξύ των πολιτειών στις ΗΠΑ). Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε αναζήτηση εργασίας, στην πράξη, η ελλιπής πολιτισμική ενσωμάτωση - κυρίως η έλλειψη κοινής γλώσσας - καθιστά τους εργαζόμενους λιγότερο ευέλικτους γεωγραφικά, σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες»........

ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ : "ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΣ"

Γράφει ο Επιμηθέας

Την ανηφόρα παίρνει η ανεργία στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσει.  Στον απίστευτο αριθμό των 53.000, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή έφθασαν οι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους μόνο μέσα στο μήνα Οκτώβριο 2010, με το ποσοστό ανεργίας να κάνει άλμα στο 13,5%, από το 12,6% που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Όσο για το σύνολο των ανδρών γυναικών και νέων που ψάχνουν  σήμερα για δουλειά σε όλη την Ελλάδα, φθάνει τους 684.000. Η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να πλήττει πολύ περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό για τον μήνα Οκτώβριο πάντα έφθασε στην Δυτική Μακεδονία το 17,2% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο 15,4%. Αλλά και στην Αττική το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον ίδιο μήνα το 14,4% με χαμηλότερα ποσοστά  9,5% να σημειώνονται στην Πελοπόννησο και 7,7% στο Βόρειο Αιγαίο.
Η έλλειψη ισότητας των δύο φύλων φαίνεται όπως είναι φυσικό κυρίως στην ανεργία, όπου βρέθηκε να είναι το 10,6% άνδρες και το 17,6% γυναίκες.
Το πλέον ανησυχητικό αλλά συγχρόνως και τραγικό, είναι ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-24 ετών που βρίσκονται χωρίς δουλειά φτάνει το 34,5%, ενώ στις ηλικίες  25-34 οι άνεργοι φθάνουν το 18,3%, δηλαδή ένας  στους τρεις νέους σήμερα είναι άνεργος.......

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

"ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η Πορτογαλία εξασφάλισε  στις αγορές ρευστό συνολικού ύψους 1,249 δισεκ. ευρώ εκδίδοντας και πουλώντας κρατικά ομόλογα. Το επιτόκιο της έκδοσης 10ετών ομολόγων δεν ξεπέρασε το 7%, "σημείο" κλειδί για τους αναλυτές, με τους περισσότερους να το έβλεπαν νωρίτερα σίγουρο. Συγκεκριμένα προχώρησε στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων ύψους 599 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,7% από 6,8% προηγούμενης δημοπρασίας και 4ετών ομολόγων 560 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,396%, πάνω κατά 1,4% σε σχέση με προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου. Η δημοπρασία 10ετών ομολόγων καλύφθηκε 3,2 φορές σε σχέση με 2,1 φορές της προηγούμενης, ενώ αυτή των 4ετών ομολόγων καλύφθηκε 2,6 φορές σε σχέση με 2,8 φορές.
Η Πορτογαλία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σταθεί στα πόδια της. Η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης θα ήταν μια λύση διατείνονται ορισμένοι. «Όχι ευχαριστώ», επιμένει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, μια δήλωση την οποία έχει επανειλημμένως κάνει: «Η κυβέρνηση και η Πορτογαλία δεν θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το έχουν ανάγκη»......

ΔΕΚΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ

«Η Ευρώπη διαθέτει ήδη ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης». Αυτό ανακοίνωσε χθες η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα πρέπει να δράσει  συντονισμένα και βάσει προτεραιοτήτων. Η Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη χαράσσει με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, καθορίζοντας δέκα δράσεις προτεραιότητας με άξονες τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Η Ετήσια επισκόπηση για την ανάπτυξη εγκαινιάζει το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους. Από τη στιγμή που επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τις συστάσεις του υπόψη τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Συνεπώς, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συζητήσουν από κοινού και με ολοκληρωμένο τρόπο θέματα μακροοικονομικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.....

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Ο "ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ" ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ

Απαισιόδοξος για το μέλλον του ευρώ εμφανίζεται ακόμη και ο Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τους «αρχιτέκτονες» του νομίσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Ο Otmar Issing προειδοποιεί πως η ίδια η ύπαρξη του κοινού νομίσματος θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν βρουν τρόπο να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς τις δαπάνες το ένα στο άλλο. Συγκεκριμένα αναφέρει στο άρθρο του: «Αποτυγχάνοντας να ευθυγραμμίσουν τη δημοσιονομική πολιτική με τις οικονομικές συνθήκες στην ζώνη του ευρώ, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποδυναμώσει τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση την επιβίωσή της».
Ο ίδιος ανησυχεί ιδιαίτερα πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αποτυγχάνουν να δουν την κρίση ως ευκαιρία για να βελτιώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αναφερόμενος στη διάσωση των κρατών που εφάρμοσαν κακές πολιτικές, ο Issing επισημαίνει στο άρθρο του πως αυτή συνιστά ανοιχτή πρόσκληση στα κράτη να ξοδεύουν περισσότερα από όσα έχουν εις βάρος των άλλων κρατών. «Η κρίση έφερε στο φως νέα αποδεικτικά στοιχεία για τον ελαττωματικό σχεδιασμό της νομισματικής ένωση, με αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να βασιστεί για την υγιή λειτουργία της στην ικανότητα των κρατών-μελών να ασκού τις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές», γράφει ο Issing και προειδοποιεί τους ηγέτες να μην προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη πολιτική ένωση πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων πολιτών.....

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ...

Του Ν. Κοτζιά

Α. Περιγραφή της κατάστασης
Η οικονομική κρίση της χώρας συνδυάζεται με την ηθική, πνευματική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Το μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού βρίσκεται σε κρίση, καθώς και οι μηχανισμοί του ανάπτυξης, παραγωγής πολιτικής και δημιουργίας. Κρίση ιδιαίτερη και βαθύτερη εκείνης άλλων δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Η υπέρβασή της κρίσης απαιτεί ειδικά μέτρα σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως τέτοια ειδικά μέτρα τις προβλέψεις και απαιτήσεις του μνημονίου. Το τελευταίο, όμως, αυξάνει τους παράγοντες κρίσης, παρά δίνει απαντήσεις σε αυτήν. Επιπλέον, τα πολλαπλά ψέματα και οι ύβρεις της κυβέρνησης δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης των πάντων. Οι τοκογλύφοι και αεριτζήδες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν κυρίαρχοι και επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες συνταγές που έφεραν την χώρα εδώ που την έφεραν και κατά προέκταση λειτουργούν ως επιταχυντές και όχι ως λύτες της κρίσης. Ο πνευματικός κόσμος κατά πλειοψηφία αποδεικνύει πόσο εξαρτώμενος είναι από θέσεις και χρηματικά προγράμματα. Το δε κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, φοβάται και τη σκιά του. Παραβιάζει πολλαπλώς σειρά από δημοκρατικούς κανόνες. Του λείπει η παρησσία.Η πατρίδα χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση. Ειδίκευση. Ειδικά προγράμματα ανόρθωσης του υλικού πλούτου της, καθώς και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Νέες δομές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό που διαθέτει. Νέες ενεργητικές στρατηγικές στην εξωτερική της πολιτική. Το ζητούμενο δεν είναι ασφαλώς ένας κατάλογος αλλαγών που απλά θα παρατίθεται και θα καταγράφονται σε έναν κατάλογο όπως είναι οι τιμοκατάλογοι των εστιατορίων. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, είναι ο κατάλογος να έχει ιεραρχήσεις και κόκκινες γραμμές. Να διαθέτει σπονδυλική στήλη και συνεκτικότητα. Προκειμένου δε να αποκτήσει προοπτικές υλοποίησης απαιτείται η πολιτική σκηνή να γίνει περισσότερο δημιουργική, αποφασιστική, ενεργητική και δημοκρατική.....

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ / 4 + 1 ΣΕΝΑΡΙΑ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στον Real Fm επιβεβαιώνουν όσα σας έχει πει το eklogika.gr για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά το προσεχές τρίμηνο. Με λίγα λόγια ξαναλέμε ότι εκλογές δεν είναι απίθανο να γίνουν, αν και συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε σε τι βοηθήσουν τους πολίτες. Ο κ. Λοβέρδος βέβαια δεν μίλησε για πρόωρες εκλογές αλλά τα συμπεράσματά του, για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις οδηγούν και σε αυτό το ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις.
Τι είπε ο υπουργός Υγείας: «Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».....

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ....

Δελτίο Τύπου της  ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου

Οι Έλληνες βιώνουν επώδυνα και τρομαγμένα τις συνέπειες  της οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη ρευστότητας αυξάνει δραματικά τις συνθήκες της ύφεσης με αποτέλεσμα η οικονομία να αποδιαρθρώνεται. Οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και μετρούν 40.000 λουκέτα σε σχέση με τη περασμένη χρονιά. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Οι άνεργοι αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 34% και θα ξεπεράσουν φέτος τους 800.000. Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας θα αγγίξει το 15%. Η γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια είναι το μέλλον του εργαζόμενου λαού. Στο δημόσιο τομέα έρχεται νέο κούρεμα μισθών και επιδομάτων. Οι αγρότες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Η εκπαίδευση δοκιμάζεται από τους ανώφελους νεωτερισμούς άκαπνων μανδαρίνων και το σύστημα υγείας μοιάζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών.
Την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ανοίκειους χαρακτηρισμούς δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών.......

ΣΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η "ΠΑΡΤΙΔΑ"

 
Η κυβέρνηση έσωσε την τελευταία στιγμή την παρτίδα πετυχαίνοντας απόδοση χαμηλότερη του ψυχολογικού ορίου του  5%, στο πλαίσιο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ,  με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,15 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.  O επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters: «Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε περίπου στο 37%. Είμαστε ικανοποιημένοι που συνεχίζουμε να αντλούμε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια απρόσκοπτα».
Η ουσία είναι ότι δανειστήκαμε για μια ακόμη φορά ακριβότερα από την προηγούμενη φορά κατά 0,12% και η υπερκάλυψη ήταν κατά 1,75 φορές μικρότερη. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την «πλάτη» που έβαλαν συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες μάλλον δεν θα πρέπει  να θριαμβολογούμε. Άλλωστε αυτό δείχνει και η γενική εικόνα των spreads, τα οποία έμειναν σχεδόν αμετάβλητα.
Το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης στρέφεται πλέον στην δημοπρασία ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και αναμένεται με ιδιαίτερο  ενδιαφέρον το ύψος των επιτοκίων.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι την  ίδια στιγμή, η Ιταλία άντλησε ποσό 7 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια διάρκειας 12 μηνών, με το επιτόκιο 2,067%, από 2,014% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία στις 10 Δεκεμβρίου.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


Με τον τίτλο «Καθαρή σπατάλη», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel παρουσιάζει την συνέντευξη του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος μεταξύ άλλων υπενθυμίζει την ευθύνη της Γερμανίας στη διαδικασία διάσωσης των χωρών - μελών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που πλήττονται αυτήντην στιγμή από την κρίση του χρέους. 
Αναφέρει συγκεκριμένα: «…Όλες οι λύσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Σε όλες θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του Γερμανού φορολογούμενου..», και συνεχίζει «… Ασφαλώς η ΕΕ μπορεί να επαφίεται στο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει τη βρώμικη δουλειά  και να αγοράζει ομόλογα από τις προβληματικές χώρες. Θα ήταν όμως καλύτερα οι πολιτικοί να δραστηριοποιηθούν για να αυξήσουν το πλαφόν του μηχανισμού στήριξης, να καθιερώσουν ευρωομόλογα ή και να συστήσουν ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.».  
Τέλος, ο Αμερικανός οικονομολόγος συστήνει στη Γερμανία να αναβάλει το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η οικονομική ανάπτυξη.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Του Νίκου ΚοτζιάΗ κυβέρνηση εμφάνισε την πολιτική που ακολουθεί, δηλαδή τα μέτρα που συμφώνησε με τον ξένο παράγοντα, ως μονόδρομο. Σε αυτό το επιχείρημα, πρόσθεσε και ένα δεύτερο: υποστήριξε και υποστηρίζει, ότι ο μονόδρομος, εφόσον εφαρμοστεί με συνέπεια, δηλαδή χωρίς τις αντιστάσεις των εργαζόμενων και τις κινητοποιήσεις των πολιτών, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Συνολικά, η κυβέρνηση στηρίζει την πολιτική της επιβίωση στο τρίπτυχο «Μονόδρομος. Αποδοχή του με τα χέρια κάτω. Έξοδος από την κρίση». Σε αυτό το τρίπτυχο θεμελιώνεται η λάθος και άδικη πολιτική της. Δημιουργούνται τα αδιέξοδα για την Ελλάδα.Ως προς αυτό το τρίπτυχο, αποδείχτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου δεν ήταν απαραίτητο να είναι τόσο σφιχτά και μονόπλευρα. Κάθε άλλο. Πολύ περισσότερο, αυτό το μονοδρομικό χρονοδιάγραμμα δεν έβγαζε και δεν βγάζει τη χώρα πουθενά. Η πώληση από την Πορτογαλία ομολόγων της στην Κίνα, απέδειξε, επίσης, ότι το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, ούτε βέβαια «Η λύση». Ακόμα, κάθε σκεπτόμενος πολίτης που γνωρίζει το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ, έχει αντιληφθεί ότι από την κρίση δεν μπορεί κανείς να βγει με την σημερινή κυβερνητική πολιτική της ύφεσης, αλλά μόνο με στήριξη της ζήτησης, των δημόσιων επενδύσεων και της ενίσχυσης της αγοράς......

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ .....

Γράφει ο Επιμηθέας


Καθώς το 2012 η ψαλίδα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών θα συνεχίσει να μεγαλώνει, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μεσοπρόθεσμα θα δημιουργηθεί ένας κόσμος δύο ταχυτήτων. Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, παλαιά προβλήματα αλλά και οι νέες προκλήσεις θα καθορίσουν την πορεία των αγορών τη χρονιά που ξεκίνησε.
Όσον αφορά την Ευρώπη και για όσον καιρό παραμένει η κρίση του χρέους, η ζώνη του ευρώ, θα συνεχίσει να είναι βαθιά διαιρεμένη καθώς από τη μία πλευρά θα έχουμε τις ισχυρές οικονομίες γύρω από τη Γερμανία και από την άλλη πλευρά τις αδύναμες χώρες του νότου και της περιφέρειας. Οι συγκεκριμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε φάση αποσταθεροποίησης λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των χρεών, των εύθραυστων τραπεζικών συστημάτων, και την ισχνή διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Όπως προβλέπουν μάλιστα οι ειδικοί, οι οικονομίες των χωρών της περιφέρειας θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειώσουν το χρέος τους (δημόσιο και ιδιωτικό), να βάλουν σε σταθερή τροχιά τα τραπεζικά τους συστήματα και να αποκαταστήσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.......

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη


Του Βασίλη Βιλιάρδου,  viliardos@kbanalysis.com

Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.
Ανεξάρτητα λοιπόν από όλα όσα «δεινά» συζητούνται και θα μπορούσαν δυστυχώς να συμβούν (χρεοκοπία, έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, διάλυση της Ευρωζώνης, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με ανεπάντεχα τραπεζικά προβλήματα, δυσμενή επακόλουθα στις καταθέσεις κλπ), αυτό που απαιτείται είναι μία ρεαλιστική λύση, η οποία να μην αποκλείει και να μην προϋποθέτει τίποτα, από όλα όσα θα αποφασισθούν ή θα συμβούν στο μέλλον - στην Ευρωζώνη, στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά την άποψη μας, η λύση αυτή επικεντρώνεται σήμερα,
(α) στην αιτιολογημένη, «έννομη» διαγραφή μέρους του «επαχθούς» δημοσίου χρέους της Ελλάδας (40-50%) - αυτού δηλαδή του ποσοστού του χρέους (περί τα 160 δις €) που δεν προσέθεσε πλούτο στη χώρα και στους Πολίτες της, αλλά στους διαφθορείς ξένους ή στους διεφθαρμένους Έλληνες,
(β) στην αναδιάρθρωση του υπολοίπου (διακανονισμός με εφικτές δόσεις και μη τοκογλυφικά επιτόκια, περί το 1%), καθώς επίσης
(γ) στην αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβληματικού ιδιωτικού χρέους – αυτού δηλαδή κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των φτωχών νοικοκυριών (όχι βέβαια την ανάληψη των επισφαλειών των τραπεζών από τους Πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στην Ιρλανδία). Στην προκειμένη περίπτωση, αφενός μεν το κράτος θα έπρεπε να διαγράψει μέρος των οφειλών των αδύναμων νοικοκυριών-επιχειρήσεων απέναντι του, αφετέρου δε οι τράπεζες θα έπρεπε να προβούν σε ανάλογες ενέργειες. Άλλωστε το «μέτρο» αυτό (διαγραφή μέρους του χρέους των νοικοκυριών), ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας, από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Citibank – διαγραφή του 40% των οφειλών ορισμένων Ελλήνων πελατών της). ........

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΣΟΜΓΟΥΕΡΘ (PIMCO) Ή ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ;

Σε καταιγίδα τείνουν να εξελιχθούν οι  αναλύσεις  και οι προβλέψεις για την πορεία και  το μέλλον του ευρώ. Σήμερα ένας ακόμη  αναλυτής επιμένει στην άμεση αναδιάρθρωση του χρέους για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
“Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;”, είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung στη σειρά “Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές” που σήμερα αφορά την Ελλάδα: Ο Άντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.
“Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα”, υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: “δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα”. .....

"ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ", ΥΠΗΡΞΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ...

Γράφει ο Δευκαλίων

Δεν έχει προλάβει ακόμα να στεγνώσει το μελάνι από τον χθεσινό Δευκαλίωνα, όπου επισείονταν ο κίνδυνος της χρεοκοπίας βιώσιμων εταιρειών και των επιπτώσεων που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα, και ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Βορειοελλαδίτικη αλυσίδα παιχνιδιών «Κου- Κου» κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99!
Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αλυσίδα 41 καταστημάτων, κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα και απασχολούσε περίπου 300 εργαζόμενους. Για όσους γνωρίζουν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, η «Κου- Κου» είχε ένα πολύ σοβαρό και αξιόλογο management.
Η εταιρεία έφθασε σε αυτό το σημείο, προφανώς λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου της, φυσικού επακόλουθου της ύφεσης και της ανεργίας που πλήττει την Βόρειο Ελλάδα. Εάν όμως συνυπολογίσουμε ότι στα καταστήματα παιγνιδιών, το 40% του τζίρου γίνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων, τότε κατανοεί κανείς πολύ καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν διαφορετικού αντικειμένου αλυσίδες λιανικών πωλήσεων.
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, αφού μία εταιρεία παιχνιδιών που υπολόγιζε να κάνει περίπου το 40% του τζίρου της τα Χριστούγεννα, αναγκάσθηκε αμέσως μετά να κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, εύκολο είναι να καταλάβουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες έστω και διαφορετικού αντικειμένου αλυσίδες λιανικών πωλήσεων....

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2011 ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ......

Γράφει ο Επιμηθέας

Η νέα χρονιά ξεκίνησε… Η κλασσική ευχή «καλή χρονιά» ακούστηκε και φέτος. Ίσως ο τόνος της φωνής μας να μην ήταν εορταστικός ή και χαρούμενος. Πως άλλωστε να ήταν, όταν από όλους, ειδικούς και μη, ακούμε ότι το 2011 θα είναι χειρότερο από το 2010. Κρυφά μέσα μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα, ότι θα ξυπνήσουμε κάποια στιγμή και θα πούμε ότι όλα ήταν ένα κακό όνειρο. Ακόμη και οι πολιτικοί που είναι φύση αισιόδοξοι στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματά τους δεν έκρυψαν ότι το 2011 θα είναι ένα δύσκολο έτος για όλους.
Με το «καλημέρα» ήρθε η κυβέρνηση να μας προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα με την επιβολή νέων μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο 2010 και εφαρμόζονται από την 1/1//2011. Η άνοδος του ΦΠΑ από 11% σε 13% για βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, οι ανατιμήσεις σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, διόδια κ.α.) θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα επιβαρύνσεων για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, και έπονται αυξήσεις σε καύσιμα, μέσα μαζικής μεταφοράς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα βαθιάς ύφεσης και με την ανεργία να βρίσκεται στο 12,5%, με μεγάλη πιθανότητα να πλησιάσει το 2011 το 14%, ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα κάθε εισπρακτικού μέτρου. ......

ΠΑΣΟΚ : ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Του Νίκου Κοτζιά

Ο εκσυγχρονισμός που δοκίμασε να φέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση από το 1996 ήταν ένας εκσυγχρονισμός χωρίς επίθετο. Επρόκειτο για μια πολιτική που είχε ορθά εντοπίσει τις καθυστερήσεις και υστερήσεις της ελληνικής κοινωνίας, αλλά οι λύσεις που ήθελε να δώσει ήταν ημιτελείς. Δεν είχαν επαρκή δημοκρατική διασφάλιση και έτειναν να λειτουργούν κοινωνικά άδικα. Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό του κόσμου του ΠΑΣΟΚ.
Ένας κόσμος που συγκροτούσε στη μνήμη του το μεγάλο κοινωνικό έργο δικαιοσύνης της δεκαετίας του ογδόντα, ιδιαίτερα στην περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης από τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τον Α.Παπανδρέου. Πολιτικές όπως εκείνες της ανακατανομής εισοδήματος, του ΕΣΥ και των ΚΑΠΗ, χαράχτηκαν βαθιά στη μνήμη λαϊκών ανθρώπων και αποτέλεσε κριτήριο αξιολόγησης κάθε άλλης κυβερνητικής πολιτικής......

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ

Του Στάθη Σχινά

Το μοντέλο της τρόικας ελλείψει εθνικού νομίσματος προωθεί -υποστηρίζουν οι επικεφαλής της τρόικας και οι υποστηρικτές τους- τη μείωση των εισοδημάτων ώστε η μείωση της ζήτησης να επιφέρει και μείωση των τιμών. Αυτό το ονομάζουν εσωτερική υποτίμηση. Αλήθεια, πού αλλού και πότε έχει ξαναεφαρμοστεί κάτι τέτοιο ως βασική  πολιτική ανάταξης μιας παραπαίουσας οικονομίας;
Η ψήφιση από τη Βουλή των ρυθμίσεων για την επέκταση της μείωσης των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα, με σειρά και άλλων μέτρων πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, ήλθε να επαληθεύσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τον υποκριτικό χαρακτήρα των προεκλογικών "δεσμεύσεων" του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών του πριν από τις πρόσφατες εκλογές. "Οχι νέα μέτρα" είπε σε προεκλογική συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου......