Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του Δημήτρη Καζάκη,

οικονομολόγου - αναλυτή


Όταν μιλάμε για κρίση σήμερα στην Ελλάδα, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε πρώτα απ’ όλα για το δημόσιο χρέος. Αν δεν απαντήσεις σήμερα στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, δεν μπορείς να απαντήσεις πειστικά σε τίποτε, ούτε στα εργασιακά, ούτε στα μισθολογικά, ούτε στα ασφαλιστικά, ούτε στο ξεπούλημα των πάντων. Κι αυτό γιατί όλα αυτά, αλλά κι αυτά που έρχονται, πηγάζουν από το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Η ίδια η κρίση έχει επικεντρωθεί στην κατάσταση του χρέους.

Το εγγενές πρόβλημα του δημόσιου χρέους
Υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος ή όλα όσα λέγονται αποτελούν πρόσχημα, μπλόφα ή φόβητρο; Σαφώς και υπάρχει. Η εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού έχει φτάσει να αποτελεί το 35% του ΑΕΠ το 2009. Πράγμα που ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο των μισθών που πληρώνει κάθε χρόνο η ελληνική οικονομία. Ισοδυναμεί με το 140% των δημοσίων εσόδων και σχεδόν με το διπλάσιο των εισπράξεων της χώρας από τις εξαγωγές της. Με μεγάλη δυσκολία θα βρείτε άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει φτάσει σ’ αυτό το έσχατο σημείο εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού της. ...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Ένα απρόσμενο υποστηρικτή βρήκε η Ελλάδα στην προσπάθεια της να πείσει την Ε.Ε. ότι πιθανή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας θα είναι καταστροφική για όλους τους εταίρους. Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Focus ότι «...H επιστροφή στη Δραχμή μπορεί να μην είναι ταμπού, αλλά θα ήταν λάθος με δεδομένο ότι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία και την ΕΕ» και συνεχίζει « Θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα, καθώς θα εκτίνασσε στα ύψη την ισοτιμία του ευρώ με τα άλλα νομίσματα. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις γερμανικές εξαγωγές και κατά συνέπεια στην απασχόληση και στα φορολογικά έσοδα του κράτους…».
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι η ύστατη γραμμή άμυνας των οπαδών της βοήθειας προς τις χώρες του νότου που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα. Έρχονται δε σε μια συγκυρία όπου οι οπαδοί της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιστροφής της Ελλάδας στη Δραχμή έχουν ανασυνταχθεί και βομβαρδίζουν τη δημοσιότητα με εκθέσεις που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για το μέλλον της Ελλάδας. .....

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Του Κώστα Γιαννακίδη


O Θεόδωρος Πάγκαλος αποδοκιμάστηκε από ομάδα φοιτητών στο Παρίσι, σε εκδήλωση για τον Κώστα Γαβρά με προβολή του «Ζ». Αρχικώς νόμιζα ότι τα παιδιά θυμήθηκαν σε τι ταλαιπωρία μας οδήγησε αυτή η καταραμένη ταινία που συνέβαλε στην επιλογή του Κυρίου Χρήστου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Οχι.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αποδοκιμάστηκε για τον ίδιο λόγο που τα άκουσε και ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που κάνει τους πολιτικούς να το σκέφτονται σοβαρά πριν αποδεχθούν πρόσκληση για ομιλία στο εξωτερικό. Είναι οργή, είναι απαξίωση του πολιτικού προσωπικού που, κατά την κοινή γνώμη, φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ο Πάγκαλος θα σας πει ότι πρόκειται για μία θλιβερή ενέργεια που στήθηκε από νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως ο Πάγκαλος δεν διαβάζει τα σχόλια των πολιτών κάτω από το βίντεο. Ο κύριος αντιπρόεδρος δεν πρέπει να προβληματίζεται για τις ακρότητες ορισμένων εκδηλώσεων, αλλά για την αποδοχή τους από εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που παρακολουθεί σιωπηρό και στο τέλος διαμορφώνει τη συλλογική συνείδηση......

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Με τον τίτλο «Το μέγεθος των τραπεζών δεν λύνει όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα», η Neue Zürcher Zeitung προσπαθεί να προσεγγίσει  που την αποτυχία της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, η κρίση χρεών της Ελλάδας εντείνει όλο και περισσότερο τις πιέσεις για εξυγίανση του τραπεζικού τομέα. Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται προς το παρόν από την ενίσχυση της ΕΚΤ. Μέχρι τώρα δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν ρευστό με άλλα μέσα. Επιπλέον είναι σαφέστατο για τους δυνητικούς πιστωτές το μεγάλο ρίσκο που διατρέχουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, διότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλό αποθεματικό κρατικών ομολόγων. Σε αυτές τις δυσκολίες αποδίδονται οι προσπάθειες της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής, για συγχώνευση με την Alpha Bank. Πρόκειται όμως για φρούδα ελπίδα, διότι μόνον το μέγεθος μιας τράπεζας δεν ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των διεθνών αγορών και πιστωτών. Πόσον μάλλον που τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα συνδέονται άρρηκτα με τα προβλήματα του υπερχρεωμένου κράτους. Έτσι δεν μπορεί να αποδώσει μια επιτυχής εξυγίανση στον τραπεζικό τομέα, χωρίς παράλληλη πρόοδο στη μείωση του δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΚΑΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΓΑ Η Ν.Δ.


Γράφει ο Κλεισθένης


Οι υπεύθυνοι των πολιτικών στρατηγικών και τακτικών της Ν.Δ. παραμένουν αγκιστρωμένοι στο δόγμα του ώριμου φρούτου.
Αυτό γίνεται ενσυνείδητα ή εξ ανάγκης;
Προσωπικά πιστεύω ότι το κόμμα της Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένο σε μια ακαταλαβίστικη άρνηση να καταδικάσει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος με σαφήνεια και ειλικρίνεια παραμερίζοντας και τους υπεύθυνους. Πολλοί νομίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την παράταξη και θα μείωνε ανεπανόρθωτα την εκλογική της δύναμη και την διεισδυτικότητά της στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και μάλιστα με δυνατότητα αναπλήρωσης ακόμη και ολόκληρου μέλους απ’ τον οργανισμό τους που θα αφαιρεθεί. Τα κόμματα είναι η πλήρωση της κοινωνικής ανάγκης έκφρασης ομάδας του λαού που αυτοπροσδιορίζει τα κοινά συμφέροντά της και ψάχνει εναγωνίως κομματικό σχηματισμό για την εκπροσώπησή της.
Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα δεν είναι σχηματισμοί προσώπων απ’ τα οποία εξαρτάται η διαιώνισή τους αλλά είναι σχηματισμοί προσώπων που αναλαμβάνουν κατά περίσταση την εκπροσώπηση μιας κοινωνικής ομάδας στον ανταγωνισμό της με τις άλλες ομάδες αντικρουόμενων συμφερόντων. Τα πρόσωπα μικρή σημασία έχουν για την ύπαρξη των κομμάτων έστω και αν αυτά είναι πλήρως αρχηγικά ή δημιουργήματα ενός ανθρώπου. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύθηκε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του αλλά κυβέρνησε άλλα οκτώ χρόνια με τον Σημίτη και κυβερνά και σήμερα χωρίς ιδιαίτερα εσωτερικά προβλήματα.........

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Γράφει ο Επιμηθέας


Όλο και περισσότεροι καθημερινά κατανοούν ότι η πολιτική του Μνημονίου που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε πολλά περισσότερα στα από την εφαρμογή της στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις αλλά και στη χώρα συνολικά.
Το Δ' Μνημόνιο (2010-2013) και το Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2014) επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ελληνικό λαό. Ο δρόμος του Μνημονίου δεν έχει τελειωμό και κάθε τόσο θα χρειάζονται και νέα μέτρα. Συγκεκριμένα για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν μέτρα αξίας 25-29 δισ. ευρώ από φέτος μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο (όπως λέει) θα στοχεύουν στη μείωση των κρατικών δαπανών. Μερικά από αυτά θα είναι : Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο (περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα αύξηση των ετών για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων). Αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ. Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ. Μείωση κρατικών επιδοτήσεων δημόσιων οργανισμών. Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ, με παράλληλη είσοδο ιδιωτών. Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο. Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών. Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. ......

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ "ΨΗΦΙΖΟΥΝ" ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων τριάντα χρόνων διεξάγονται σήμερα στην Ιρλανδία. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου υπόσχεται η αντιπολίτευση σε περίπτωση νίκης της. Ως πρώτο τεστ, σε εθνικό επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αξιολογούνται οι σημερινές εκλογές στην Ιρλανδία.
Υπό τη βαριά σκιά της επιτήρησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ ένα εξοργισμένο εκλογικό σώμα θα επιχειρήσει να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο των τελευταίων 30 χρόνων, οδηγώντας, κυριολεκτικά, το εδώ και δεκαετίες πρώτο κόμμα Fianna Fail, σε πολιτικό αφανισμό. Το εν λόγω κόμμα και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν θεωρούνται οι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάρρευση της πάλαι ποτέ κέλτικης τίγρης.
Την κρισιμότητα της κατάστασης αποδεικνύουν η συρρίκνωση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος κατά 16%, η μείωση της ζήτησης κατά 22% η εκτίναξη του χρέους από το 25% στο 100% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια και η διόγκωση της ανεργίας από 4 σε 14%. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νίκη του κεντροδεξιού Φίνε Γκέιλ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 35% καθώς και η άνοδος του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος που έρχεται δεύτερο με 25%. .....

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

"ΟΥΦ! ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΛΥΘΗΚΕ ... ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;


Γράφει η Αθανασία Μπαξεβάνη 


Πάντα θα διαφωνώ, με την ταυτόχρονη απεργία των δημοσιογράφων τις ημέρες των μεγάλων κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Καταφέραμε για μια ακόμη φορά να αφήσουμε ανενημέρωτη όλη την Ελλάδα, για μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Το μόνο που «βγήκε» και πάλι από τις διαδηλώσεις, ήταν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα blog για τα επεισόδια και τα δακρυγόνα σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το θέμα.
Την Πέμπτη (θα αποδειχθεί στα βραδινά δελτία ειδήσεων) η συζήτηση να μετατοπιστεί από το ζητούμενο, δηλαδή γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, στο ποιός φταίει για τα επεισόδια που έγιναν. Θα εκτροχιαστεί σκοπίμως στο αν η προτροπή του κ. Αλαβάνου «μένουμε στο Σύνταγμα» ή «το Κάιρο έχει την πλατεία Ταχρίρ, η Αθήνα έχει την πλατεία Συντάγματος» συνέβαλε στο να γίνουν επεισόδια και κάπου εκεί, τα δελτία ειδήσεων θα κλείσουν με την πικρή αίσθηση στο στόμα των διαδηλωτών, ότι άλλο μήνυμα ήθελαν οι ίδιοι να στείλουν...
Είναι σαφές- όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις- ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, δεν συμφωνεί με τον κ. Αλαβάνο και τις προτροπές του. Δεν είναι όμως ο μόνος πολιτικός με τον οποίο διαφωνεί ο κόσμος. Αντιθέτως, το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκει κανέναν πολιτικό με τον οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει. .......

ΠΕΙΝΑΝΕ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;


Γράφει ο Δευκαλίων


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στα εκάστοτε επίκαιρα δεδομένα του νομισματικού πολέμου. Παρακολουθούμε κυρίως τις αλλαγές της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, σε σχέση με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία και την δραστηριότητα της φράου Μέργκελ, η οποία συνήθως επιδιώκει και πετυχαίνει την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Έτσι τα Γερμανικά προϊόντα γίνονται πιο φθηνά από τα αντίστοιχα αμερικάνικα και οι Γερμανικές εξαγωγές αυξάνονται.
Αυτή είναι η μία παράμετρος του νομισματικού πολέμου.
Η δεύτερη είναι η πορεία της Κινέζικης Οικονομίας.
Το κινέζικο νόμισμα ονομάζεται Ρενμίμπι (RMB) και όχι γουαν, όπως συνήθως αναφέρεται στην Ελληνική ειδησεογραφία. Το γουαν είναι το νόμισμα της Κορέας. Οι διεθνείς συναλλαγές της Κίνας γίνονται κυρίως με δολάρια.
Γιατί γίνεται αυτό;
Η διεθνής ισοτιμία του Ρενμίμπι, έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων, υπολογίζεται με ένα σύνθετο τρόπο στον οποίο κύρια παράμετρος είναι το δολάριο. Δηλαδή η ισοτιμία του ρενμίμπι έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων, εξαρτάται από το δολάριο. Άρα όταν υποτιμάται το δολάριο έναντι του ευρώ, φθηναίνουν έναντι των ευρωπαϊκών, εκτός από τα αμερικανικά και τα κινέζικά προϊόντα.....

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδος από την ΟΝΕ που παρουσίασε το γνωστό Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών του Μονάχου Ifo. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέα δάνεια μετά το 2013, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Ifo. Η αλήθεια είναι πάντως ότι, και αν ακόμα η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι το προτεινόμενο ή το πιθανό σενάριο, ο καθηγητής Στουρμ είναι απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία «Η σημερινή λύση προφανώς θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια μετά το 2013. Βλέπουμε ότι τα σημερινά μέτρα δεν αρκούν για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Εκτός αν ελπίζουμε σε θαύμα, δηλαδή να απογειωθεί η διεθνής οικονομία και να επωφεληθεί από αυτό και η Ελλάδα. Σήμερα όμως έχουμε τον χρόνο και πρέπει να σκεφτούμε τί θα γίνει αν δεν γίνει αυτό το θαύμα».....

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ 340 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!Ποιο είναι το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδας στο Δ΄ τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα; Γιατί ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε αυτή τη στιγμή να το δημοσιοποιήσει; Ποιες προτεραιότητες θέτει ο ίδιος για τις αποκρατικοποιήσεις; Γιατί προτείνει «Επιτροπή Σοφών» (παλιά πρόταση του ΛΑΟΣ) για το χρέος η κ. Κατσέλη; Η μέση ετήσια αύξηση δημόσιου χρέους έφτασε το 2010-2011 στο 14,7% του ΑΕΠ, από 4,9% την περίοδο 2004-2009 σχολιάζει η Ν.Δ...
Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Το Δεκέμβριο του 2010 εκτινάχθηκε στα 340, 3 δισ. ευρώ έναντι 336,8 δισ. τρεις μήνες πριν (30/9/10), δηλαδή αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ . Σε ένα χρόνο μέσα αυξήθηκε κατά 42 δισ. ή 14%. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι πλέον μόλις 7,2 δις, καθώς μόνο σε ένα τρίμηνο μειώθηκαν κατά 3 δις!
Κατά 1,2 δισ. αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση και οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου φθάνοντας τα 25,9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μειώθηκαν δραστικά κατά 4 δισ. πέφτοντας στα 7,2 δισ.
Η βασική πηγή χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου σε σύνολο 42 δις είναι το Μνημόνιο, καθώς μόλις 3 δις προέκυψαν από τίτλους εντόκων γραμματίων και ομόλογα και μάλιστα με βραχυχρόνιους τίτλους. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2015 οι ληξιπρόθεσμοι τίτλοι τους οποίους το ελληνικό κράτος πρέπει να αναχρηματοδοτεί υπερβαίνουν τα 30 δισ. ετησίως...

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΕΡΚΕΛ

Σε δύσκολη πολιτική συγκυρία γίνεται η συνάντηση Γ. Παπανδρέου και η Α. Μέρκελ σήμερα στην καγκελαρία. H καγκελάριος υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό δύο ημέρες μετά την συντριβή του κόμματός της στις εκλογές του Αμβούργου. Στην εκλογική συντριβή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα πρέπει προστεθεί και ότι στις 27 Μαρτίου, μερικές ημέρες δηλαδή μετά την σύνοδο κορυφής, διεξάγονται κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας Παλατινάτου.
Αυτό μεταφράζεται πολύ απλά ότι η χρονική συγκυρία δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για γερμανικές διευκολύνσεις-παραχωρήσεις στην Ε.Ε.. Αντίθετα, το πολιτικό κλίμα στο Βερολίνο ενδείκνυται για διατύπωση σκληρών όρων. Η σκληρή στάση της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Buba) ήρθε χθες να συμπληρώσει την εικόνα των αρνητικών προσδοκιών με δηλώσεις που αποκλείουν την χρησιμοποίηση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) στον ρόλο του εργαλείου ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους με νέα "φθηνότερα" δάνεια για την επαναγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και την μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ. ....

50 ΔΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Ν. Κοτζιά


Oι λογιστές που μας κυβερνούν έχουν την αίσθηση ότι το Βατοπέδιο ήταν «το σκάνδαλο», ενώ το ξεπούλημα 50 δισεκατομμυρίων δημόσιου πλούτου σε περίοδο κρίσης, με χρονοδιάγραμμα αναγκαστικής εκποίησης θα είναι «εθνικό έργο» αξιοπρέπειας και καλής διακυβέρνησης. Βέβαια, οι αγοραστές δεν θα έχουν παρά να περιμένουν να τελειώνει ο χρόνος για κάποια από τις επόμενες δόσεις, οπότε η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει όσο – όσο μιλώντας για υποχρεωτική εκποίηση διότι «το επιβάλλει ο μονόδρομος». Προκλητικά δε, θα μας καλούν να τους πούμε τότε ποιους εναλλακτικούς αγοραστές έχουμε υπόψη μας.
Οι λογιστές, οι τοκογλύφοι των τραπεζών και των εργολάβων καθώς και τα φερέφωνά τους, ανακάλυψαν την ανάγκη να παριστάνουν τις μωρές παρθένες έναντι υπαλλήλων διεθνών οργανισμών που τους εξέθεσαν δημοσιοποιώντας τον ήδη υπάρχοντα προγραμματισμό του μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονης Ελλάδας. Καμώνονται ότι τσακώθηκαν μαζί τους, ασφαλώς όχι βέβαια για την Πολιτική, αλλά για την επικοινωνία της λογιστικής της εκποίησης. Αναρωτιέμαι, που πάει η κυβέρνηση; Είναι δυνατό να τσακώνεται με τους εκπροσώπους «της μονοδρομικής λύσης σωτηρίας της χώρας»; Με αυτούς στους «οποίους χρωστάμε και δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε»; ......

ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ, ΔΙΑΛΕΞΤΕ

Γράφει ο Κλεισθένης


Η πρόσφατη ήττα της Μέρκελ στο Αμβούργο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά απ’ τους σοσιαλδημοκράτες, θα δώσει το φιλί της ζωής στους αποτυχημένους ηγήτορες του ΠΑΣΟΚ και με το γνωστό τρόπο, τα παπαγαλάκια θα μας δώσουν την ελπίδα που γεννιέται, από την σοσιαλιστική στροφή της ηγέτιδας Γερμανίας.
Ο σοσιαλιστικός άνεμος και πάλι θα σαρώσει τους αντιδραστικούς και κακούς δεξιούς, που ευθύνονται για το κατάντημα της Ευρώπης και θα επαναφέρει, τα σοσιαλιστικά προτάγματα περασμένων δεκαετιών.
Φυσικά το ότι ο ηγετίσκος Στρόσκαν είναι σοσιαλιστικού προσανατολισμού θα το περάσουν στο «ντούκου». Το ότι όλα τα καθεστωτικά καθάρματα των Αραβικών λαών της μεσογείου είναι σοσιαλιστικά δεν θα ειπωθεί, όλα για το σώσιμο του Καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ. Η σφαγή των Λίβυων απ’ το σοσιαλιστή Καντάφι παραδοσιακό φιλαράκι του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ούτε να παίξει στα ΜΜΕ ούτε και ο Αντώνης να το κάνει θέμα.
Η μεγάλη «γαργάρα». Αλήθεια η σοσιαλιστική διεθνής καταδίκασε το καθεστώς Μουμπάραγκ ή ακόμη περιμένει τις εξελίξεις, μάλλον θα πρέπει να θυμηθούμε και τον βίο και την πολιτεία του Τσαουσέσκου. Αφού ακόμα δεν έχουμε τρελαθεί πάλι καλά. Αυτά φυσικά δεν δικαιολογούν ότι ανακάλυψα την πυρίτιδα, είναι χιλιοπαιγμένες φαρσοκωμωδίες που δεν θα πείσουν κανένα.
Εκείνο που έρχεται σαν καινούριο και λυτρωτικό για το σάπιο κατεστημένο είναι η διαφοροποίηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου απ’ την κεντρική πολιτική θέση του κόμματος της ΝΔ.
Η ΝΔ έχει τονίσει ότι αποκλείεται η συνεργασία της με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας όποτε και αν γίνουν εκλογές.
Ο φίλτατος Δημήτρης όμως δεν αποκλείει κάτι τέτοιο με προϋποθέσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η διαφοροποίηση; Τι λέει γι’ αυτό η ΝΔ; Αν στο εγγύς μέλλον δούμε και ανάλογη διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ τότε τα ερωτήματα έχουν απάντηση......

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΤΟΣ "ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ" ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ολέθριο σφάλμα του Πρωθυπουργού στη Θράκη, ο οποίος από την πλέον ευαίσθητη περιοχή της χώρας, εξήγγειλε κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό Δημάριο της Ξάνθης, ότι οι προφορικές εξετάσεις των οδηγών θα γίνονται πλέον και στην Τουρκική γλώσσα, ενώ και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα προσληφθούν υπάλληλοι που θα γνωρίζουν Τουρκικά!!!
Κρατικές δηλαδή υπηρεσίες, μέσα στο ελληνικό έδαφος, θα συναλλάσσονται με τους Έλληνες πολίτες στην τουρκική γλώσσα και όχι στην επίσημη μέχρι τώρα ελληνική, αλλάζοντας δεδομένα και ισορροπίες, προσφέροντας γόνιμο έδαφος στην προπαγάνδα του Προξενείου και της Άγκυρας! ...»
Για πρώτη φορά επίσης, εξαγγέλλεται ότι κρατικές εξετάσεις, όπως είναι οι εξετάσεις οδήγησης, δεν θα γίνονται στα Ελληνικά, αλλά και στα Τουρκικά, που σημαίνει ότι παραβιάζεται η μοναδικότητα της Ελληνικής γλώσσας, όταν αυτή έχει να κάνει με Έλληνες πολίτες και αναγνωρίζεται έτσι και η Τουρκική σαν κρατική γλώσσα συναλλαγών, δηλαδή σαν ντε φάκτο επίσημη κρατική γλώσσα, παράλληλα με την Ελληνική! 
Το χειρότερο είναι, πως ο Πρωθυπουργός πήγε σε Πομακοχώρι, όχι σε "τουρκοχώρι" και αντί να μιλήσει στους Πομάκους, τους ακραιφνείς ορεσίβιους Έλληνες της Ροδόπης για την Πομακική διάλεκτο, εκείνος τους μίλησε για την ξένη προς εκείνους Τουρκική γλώσσα!!!

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΛΑΣ


 


Τρεις ιστορίες πολιτικής τρέλας. Από εκείνες που σε κάνουν να δικαιολογείς απόλυτα όσους απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και να επικροτείς συμπεριφορές αναχωρητισμού από τα κοινά. 
Ιστορία πρώτη: υφυπουργός (Ντόλιος) με εγκύκλιό του ακυρώνει νομοθετική ρύθμιση άλλου υπουργού (Μπιρμπίλη) για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Προκαλείται μείζον θέμα, ο υφυπουργός αποδοκιμάζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και η εγκύκλιος αποσύρεται. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως ο υφυπουργός επί της ουσίας έχει δίκιο. Αφού το κράτος νομιμοποιεί παράνομες κατασκευές, οφείλει να ζητεί δημοτικούς φόρους για τα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν νομιμοποιηθεί!..........

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΕΚΡΗΞΗ" ΤΩΝ (ΛΑΘΡΟ)ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;


Γράφει ο Κλεισθένης


Το ρητό «όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες» πιθανά θα επαληθευτεί αν κάποιος απ’ τους απεργούς πείνας χάσει τη ζωή του εξ’ αιτίας της αδυναμίας των κυβερνώντων να δώσουν μια κάποια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και μερικών ανεγκέφαλων που μετακίνησαν την ομάδα των λαθρομεταναστών απ’ την Κρήτη στην Νομική.
Παρακολουθώ το θέμα απ’ την αρχή και διαπιστώνω ότι παίχτηκαν αλλά και εξακολουθούν να παίζονται βρώμικα πολιτικά παιγνίδια με πρωταγωνιστές κάποιους λαθρομετανάστες και συνεπίκουρους πολλούς «ανθρωπιστές» από διάφορους πολιτικούς χώρους.
Έχει υπολογίσει κανείς απ’ αυτούς τους πολιτικούς «τζογαδόρους» τι θα επακολουθήσει αν ένας απ’ τους απεργούς πείνας χάσει τη ζωή του;
Αυτοί που σκηνοθέτησαν και εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο για να εκβιάσουν την Ελληνική κοινωνία ψάχνουν να βρουν λύση στο πρόβλημα; ή επιδιώκουν τον θάνατο κάποιου δύστυχου λαθρομετανάστη για να επιτύχει ο εκβιασμός;

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΤΗΣ ALPHA BANK ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ


Απέρριψε όμοφωνα το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα "λαμβάνοντας υπόψη", όπως  αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση "αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA". 
Κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, σχολιάζοντας την απόφαση του Δ.Σ. της Alpha Bank σχολίασαν μιλώντας στο Capital.gr ότι η πρόταση της Εθνικής δεν είναι μια τυπική πρόταση που επιδέχεται «παζάρι» καθώς οι συνέργειες που προκύπτουν και για τις δυο τράπεζες είναι τεράστιες.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να φέρουμε εις πέρας την πρόταση που έχουμε υποβάλλει η οποία είναι ευεργετική για τους μετόχους και των δυο τραπεζών και «πλούσια» για τους μετόχους της Alpha Bank. Ο μέτοχος της Alpha Bank με την πρόταση αυτή αυξάνει την περιουσία του κατά 50-60%, πρόκειται για μια προσφορά που δεν έχει προηγούμενο ούτε σε επιθετικές εξαγορές, αναφέρουν οι κύκλοι της Εθνικής.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Ή ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;

Διαβάζοντας την συνέντευξη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο ένθετο Zeit-Magazin της γερμανικής εφημερίδας  Die Zeit μου γεννήθηκε μία απορία και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Γιατί πράγματα απλά ου βλέπουν όλοι οι άλλοι, οι κυβερνώντες στη χώρα μας κάνουν πως δεν τα βλέπουν. Και έρχομαι αμέσως στο θέμα. 
Τι είπε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας στην συνέντευξη του, ότι «… μεγάλη ευθύνη έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που  δεν αντελήφθησαν ακόμη ότι αυτό καθ’ εαυτό ένα κοινό νόμισμα μόνο σε μια ιδανική περίπτωση μπορεί να φέρει την ευημερία…»  και συνέχισε «…τώρα τσακώνονται επί ώρες, εάν θα βοηθήσουν τους καημένους τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς με ρευστό ή με εγγυήσεις ή εάν θα ήταν προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν την κήρυξη χρεοκοπίας. Κάτι που δεν αναφέρει κανείς είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας είναι τα συμφέροντα των γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών τραπεζών. Η αναγκαία ανάλυση λοιπόν είναι: οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Και ποιος ζημιώνεται από αυτό; Οι ξένες τράπεζες που τους δάνεισαν τα χρήματα»..........

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΕΤΕ ΣΕ ALPHA

Πρόταση φιλικής συγχώνευσης έχει καταθέσει η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank, με premium 18,5% στη σχέση ανταλλαγής. Οι όροι που προτείνει η Εθνική και τι προηγήθηκε. Έχει σταματήσει ήδη η διαπραγμάτευση των δυο μετοχών. Συνεδριάζει το ΔΣ της Alpha.
"Ανταποκρινόμενη σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (“Εθνική”) επιβεβαιώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, υπέβαλε στην Alpha Bank (“Alpha”) πρόταση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ύστερα από έγκριση που ελήφθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου".
Αυτό αναφέρει επίσημο δελτίο Τύπου της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο ακόμη σημειώνεται ότι: 
"Στις 3 Φεβρουαρίου 2011, η Εθνική και η Alpha υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων (“NDA”) και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης εισήλθαν σε συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης.
Η Εθνική είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη της πρότασης της και προσδοκά ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha θα περιβάλλει την ανωτέρω πρόταση με την δέουσα προσοχή.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, ήτοι σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. ........

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ NYSE-DEUTSCHE BOERSE

Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με την μεγαλύτερη συγχώνευση των τελευταίων ετών αυτή των χρηματιστηρίων Ν. Υόρκης και Φρανκφούρτης. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία συγχώνευσης δύο κορυφαίων χρηματιστηρίων: της Ν. Υόρκης και της Φρανκφούρτης. Η συγχώνευση του αιώνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκρίνουν τη συγχώνευση οι εποπτικές αρχές αμφοτέρων των χωρών, αλλά και οι πολιτικοί.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο Ντίτερ Πος, υπουργός Οικονομίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης, στο οποίο ανήκει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, δήλωσε ήδη πως θα ελέγξει σχολαστικά τα πάντα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς της Φρανκφούρτης. Επίσης τη συγχώνευση πρέπει να εγκρίνουν και οι υπηρεσίες εποπτείας ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς με τη συγχώνευση δημιουργείται ένας νέος όμιλος που θα αλλάξει τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό χάρτη. ..........
Οι δύο όμιλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για συγχώνευση ισότιμων εταίρων, αλλά τελικά φαίνεται πως οι Γερμανοί θα έχουν μελλοντικά το πάνω χέρι στη Wall Street, εφ’ όσον οι μέτοχοι του Deutsche Börse θα ελέγχουν περίπου το 60% του νέου ομίλου.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα *Οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις διά στόματος τρόικας εξαγγελίες για ένα κολοσσιαίο πακέτο εκποίησης δημόσιας περιουσίας είναι μία ακόμη ένδειξη του αδιεξόδου της στρατηγικής με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ιθύνοντες κύκλοι του συστήματος δοκιμάζουν να αντιμετωπίσουν την κρίση στη χώρα μας.
Η στρατηγική αυτή απορρέει από την προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα πάση θυσία μέσα στην Ε.Ε. ακόμη και ως ένα απλό προτεκτοράτο. Έτσι, όταν η Ουγγαρία έχει κάνει ήδη την «εξέγερσή» της, η Ιρλανδία ετοιμάζεται να απαιτήσει τουλάχιστον την ευνοϊκότερη επαναδιαπραγμάτευση του δικού της προγράμματος «σωτηρίας» και η Πορτογαλία ανθίσταται στις πιέσεις να μπει οικειοθελώς στον Γολγοθά ενός δικού της μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση υπερθεματίζει -παρ’ όλες τις επικοινωνιακές υποκρισίες και τα κροκοδείλια δάκρυα- στις επιταγές των Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Φυσικά, με τον τρόπο αυτόν εξωθεί στα όριά τους τις αντοχές της μεγάλης πλειονότητας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων αλλά ακόμη και τμημάτων του κεφαλαίου.
Η στρατηγική της υπό οποιουσδήποτε όρους συμμόρφωσης με τις επιταγές των ηγεμονικών δυνάμεων της Ε.Ε. αποτελεί το αναγκαίο συνεπακόλουθο της σύγχρονης «Μεγάλης Ιδέας» του ελληνικού κεφαλαίου, που ήταν η αναβάθμισή του μέσα στο διεθνές πολιτικοοικονομικό σύστημα μέσω του συνεταιρισμού του με άλλα ισχυρότερα και πιο ανεπτυγμένα κεφάλαια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η σύγχρονη αυτή «Μεγάλη Ιδέα» -όμοια με την παλαιότερη- προβλήθηκε στις υπόλοιπες μερίδες της ελληνικής κοινωνίας ως επωφελής, περίπου σαν την αλήστου μνήμης έκφραση «θα φάμε με χρυσά κουτάλια». ..........

ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗ: ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗ - ΛΥΣΗΣΈνα πράγμα με εκπλήσσει, εδώ στους αντίποδες απ´ όπου παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στα πάτρια: Η έκπληξη που ένιωσαν πολλοί για τις προτροπές της τρόικα. Καλά, τι περίμεναν δηλαδή; Η τρόικα κάνει την δουλειά της. Ποια δουλειά; Του συλλέκτη των χρωστικών εκ μέρους των δανειστών μας. Με δεδομένη αυτή την μία και μοναδική τους προτεραιότητα, η πρόταση τους να πουλήσουμε και καμία παραλία για να επιστρέψουμε στα αφεντικά τους κάτι τις αποτελεί, για αυτούς, δεύτερη φύση. Όπως λοιπόν αθωώνω ένα κουνούπι που με τσιμπάει στα άγρια μεσάνυκτα, έτσι αθωώνω και τους κυρίους της τρόικας.
Αυτούς που δεν αθωώνω είναι τους δικούς μας, τους σχεδιαστές της δικής μας στρατηγικής στην Πλατεία Συντάγματος, που με τέτοια θλιβερή ελαφρότητα αγκάλιασαν τις προηγούμενες εβδομάδες την "λύση" της επαναφοράς του χρέους μέσα από νέο δανεισμό από το EFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή, σωστότερα,... Αστάθειας). Σκεφτείτε το: αν το να δανειστούμε κι άλλα δις για να επαναγοράσουμε τα ομόλογα μας ήταν όντως λύση, τότε γιατί δεν δικαιούται ο εκπρόσωπος της τρόικα να προτείνει (αντί να δανειστούμε κι άλλα για να αγοράσουμε ομόλογα μας) να το κάνουμε πουλώντας δημόσια περιουσία; Δεν είναι παράλογο.......

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το πράσινο φως για την τροποποίηση της Συνθήκης πριν το 2013 με στόχο τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Η απόφαση αυτή είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να εγγυηθούμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ενόψει των οικονομικών ανισορροπιών που είδαμε σε ορισμένα κράτη μέλη – ανισορροπίες που χρειάζεται να διορθώσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και πρόσθεσε: "Ο μηχανισμός αυτός είναι κρίσιμος για να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο της Συνθήκης".
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την τροποποίηση του Άρθρου 136 με την εξής προσθήκη: "Τα κράτη μέλη, το νόμισμα των οποίων είναι το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολο της. Η χορήγηση οποιασδήποτε απαιτούμενης χρηματοδοτικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς όρους"...

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέχιση του προγράμματος περιστολή της σπατάλης, πάταξη φοροδιαφυγής αλλά και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που καταθέτει σήμερα στη Βουλή.
Η Τράπεζα, επαναλαμβάνει την σύστασή της για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση με μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα και μπορούν να φέρουν τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αύξηση φόρων και άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Προτείνει επίσης παρεμβάσεις για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη συγχώνευση ή και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Στόχος, σύμφωνα με την ΤτΕ, θα πρέπει να είναι η ριζική αναδιάρθρωση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του.
Στο αναπτυξιακό πεδίο η εκτίμηση περί ύφεσης φέτος είναι της τάξης του 3%. Η επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά συνδέεται σύμφωνα με την ΤτΕ με τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και με την εφαρμογή μέτρων ενός Συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση......

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ΕΛΛΑΔA ΕΚΧΩΡΗΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ..."Γράφει ο Επιμηθέας 


Με αρκετή δόση ειρωνείας, σχολιάζει ο τύπος στη Γερμανία τη συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή, τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και την έκφραση λύπης εκ μέρους της τρόικας και την «κατανόηση» για τις ελληνικές αντιδράσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, προέδρου του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι : «Η Αθήνα παραπονείται για τις ‘διαταγές’ του ΔΝΤ», και «Ελλάδα: διαμάχη με τους χρηματοδότες» είναι ο τίτλος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της παρατηρεί: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της. Η δημοσιονομική της πολιτική έχει τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Αυτό είναι το τίμημα για το ευρωπακέτο που ενέκριναν πέρσι την άνοιξη οι χώρες της ΕΕ αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας. Κάθε τρίμηνο επισκέπτονται την Αθήνα επιθεωρητές και ελέγχουν τις προόδους της ελληνική κυβέρνησης.
Κάθε φορά πρόκειται για μια διαδικασία που προκαλεί πικρία και την οποία πολλοί Έλληνες βρίσκουν ταπεινωτική. Αυτό ακριβώς δείχνει και η δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Όταν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για ‘ανάμειξη’ και μιλά για ‘αξιοπρέπεια’, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, οι δηλώσεις του προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τους χρηματοδότες της, γιατί εάν σταματήσουν τις δόσεις τους εντός ολίγων εβδομάδων η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει ‘όποιος έχει χρέη, δεν είναι πια ελεύθερος’
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει κάτι παραπάνω από αυτά που γράφει ο Γερμανός δημοσιογράφος. Την ίδια άποψη είχαμε στο άρθρο μας το Σάββατο 13/2/2011 "Η πώληση οτιδήποτε κινείται ή δεν κινείται δεν είναι λύση". Το ζήτημα είναι αν τα διαβάζουν αυτά εκεί στην Κυβέρνηση και τι λένε.

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ... 18,5% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...

Μια χρυσή χρονιά ήταν το 2010 για το γερμανικό εμπόριο. Τα 952 δισ. ευρώ έφτασαν πέρσι οι εξαγωγές, έναντι 798 δισ. οι εισαγωγές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα που έχει καταγραφεί στη Γερμανία από το 1974 και φυσικά οι καλύτεροι πελάτες παραμένουν οι χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές έφτασαν τα 952 δισ. ευρώ το 2010 εμφανίζοντας αύξηση κατά 18,5 % σε σχέση με το 2009, ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές στη Γερμανία και μάλιστα κατά 20 % φτάνοντας τα 798 δισ. ευρώ.
Όπως σημείωσε ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών: «Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την κατακόρυφη αυτή αύξηση. Αναμέναμε βέβαια ότι θα κινηθούμε σε διψήφιο αριθμό. Για το 2011 αναμένουμε επίσης αύξηση, αλλά σαφώς μικρότερη. Υπολογίζουμε με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 7 %».
Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δεν αποκλείεται οι γερμανικές εξαγωγές να σπάσουν την τρέχουσα χρονιά το φράγμα του ενός τρις ευρώ.
Την περασμένη χρονιά το άλμα των γερμανικών εξαγωγών τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία. ......

ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ


χωρίς σχόλια...................

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ

Του Κώστα Γιαννακίδη

Το να απαιτείς από την τρόικα καλούς τρόπους ισοδυναμεί με το να ζητούσες από τη Βέρμαχτ να σκουπίσει τις μπότες στο χαλάκι πριν μπει στη χώρα. Όμως η υπόθεση δεν έχει να κάνει με καλούς τρόπους. Διότι και την επόμενη φορά οι άνθρωποι της τρόικας θα πουν ακριβώς τα ίδια, αλλά θα στρογγυλέψουν τις γωνίες και θα χαμηλώσουν δέκα μοίρες τη ματιά τους. Σημασία δεν έχει το ύφος, αλλά το περιεχόμενο όσων λένε. Και, μεταξύ μας, η αντιπολίτευση δεν έχει άδικο όταν εγκαλεί την κυβέρνηση. Αυτή η σχέση δεν ξεκίνησε καλά και θα εξελιχθεί χειρότερα. Θυμηθείτε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό μιλώντας για απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Και ήταν συνεπής, έγινε, τελείωσε.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν βρίσκεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο μας απευθύνεται το σύγχρονο αντίστοιχο του Βαυαρού αξιωματούχου. Αφήστε που κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι κυβέρνηση και τρόικα παίζουν το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου. Το πρόβλημα βρίσκεται πρωτίστως στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά έστω και τα στοιχειώδη. Του κερατά, τόσοι σύμβουλοι, τόσο Harvard, τόσα power point να γεμίζουν τα think tank, αλλά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πως να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και είναι βέβαιο πως υπάρχουν και καλύτερες λύσεις από το ξενύχτι του Πεταλωτή. Ας εγκατέλειπε ο πρωθυπουργός το brainstorming, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του. Τι θα έκανε ο Ανδρέας; Θα δήλωνε ότι οι  συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και θα έλεγε στον Μένιο να τους κρύψει κάπου μέχρι να σβήσουν οι κραυγές.

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΑΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ


Γράφει ο Κλεισθένης


Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω και ίσως θυμώσω πολλούς, το θέμα δεν είναι αν αυτά που γράφω είναι δυσάρεστα αλλά αν είναι αληθινά.
Παρακολουθήσαμε όλοι την συνέντευξη των τροϊκανών και μείναμε άναυδοι απ’ την ωμότητα και την προσβλητικότητα των δηλώσεων.
Σε μια συνέντευξη του Μπους ένας Άραβας δημοσιογράφος του πέταξε ένα παπούτσι, κίνηση πολύ προσβλητική για όσους ξέρουν το τι σημαίνει για ένα Μουσουλμάνο αυτή η κίνηση.
Στη συνέντευξη υπήρχαν πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι παρέμειναν απαθείς στα όσα προσβλητικά έλεγαν τα «λογιστάκια» της τρόικας, καμία αντίδραση, πολύ «σαβουάρ βιβρ».
Οι Έλληνες ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν τις δηλώσεις με ανακοινώσεις-ευχολόγια των σάπιων κομμάτων και «νεσκαφέ» στους καναπέδες (ίσως και ουϊσκάκι οι έχοντες).................

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΩΛΗΣΗ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ "ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ή ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Γράφει ο Επιμηθέας


Τι λέτε, τώρα το καταλάβατε ότι είναι «Απαράδεκτη η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Τρόικα». Δυστυχώς κύριοι της Κυβέρνησης δεν σας πιστεύουμε. Εμένα γιατί μου φαίνεται ότι μάλλον είναι μια προσχηματική δήλωση  για να περισώσετε την όποια αξιοπρέπεια σας έμεινε, αν σας έμεινε και τίποτα. Η πώληση οτιδήποτε «κινείται ή δεν κινείται» δεν είναι λύση. Το έχουμε γράψει εδώ αρκετές φορές ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  σε αδιέξοδο και στο ξεπούλημα της χώρας. Ήταν κάτι από παραπάνω βέβαιο ότι κάθε τρείς μήνες, για αν πάρουμε την επόμενη δόση, η τροίκα θα ζητούσε  και νέα μέτρα. Όλοι το βλέπαμε ότι θα καταλήξουμε εδώ. Στο ξεπούλημα. Κι έρχονται τώρα πολύ απλά να μας ζητήσουν να εκποιήσουμε ελληνική δημόσια περιουσία με στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 και συνολικά 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015. Με άλλα λόγια να πουληθούν τα πάντα, από λιμάνια και αεροδρόμια έως ΔΕΚΟ κι ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Να δούμε σε τι αντιστοιχούν τα 50 δις.
α. Έχουμε και λέμε όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες ή μη). Τέτοιες είναι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια -μειοψηφικό πακέτο), ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (μειοψηφικό πακέτο), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενοι ειδικά στις τράπεζες είπαν πως πρέπει να εκχωρηθούν μη βασικές δραστηριότητες (όπως των συναλλαγών στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών).........

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟ 2010

Σε μία εποχή που θα έπρεπε να βλέπουμε την βιομηχανική παραγωγή να παίρνει την ανηφόρα ήρθε χθες η είδηση ότι μειώθηκε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2010 και μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ο παραπάνω δείκτης μειώθηκε κατά  5,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 6,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο μέσος δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 6,6%.
β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,8%.
γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 9,2%.
δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,7%.

ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ" ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ;

Τείνει να γίνει το νέο γεφύρι της Άρτας ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Μετά την διακοπή της χρηματοδότησης του σχεδίου από την Βουλγαρία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή. Την κατάσταση αυτή λοιπόν θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στη Ρώμη οι μέτοχοι του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και να συζητήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω ύπαρξης της εταιρείας – κατόχου του μελλοντικού πετρελαιαγωγού Trans-Balkan Pipeline.
Σε δηλώσεις του στο ρώσικο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Prime Tass ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας «Τρανσνέφτ» Μιχαήλ Μπαρκόφ είπε, πως οι μέτοχοι θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από τη θέση της βουλγαρικής πλευράς, την οικονομική κατάσταση της εταιρείας του σχεδίου και τη δυνατότητά της περαιτέρω ύπαρξής της στις διαμορφωμένες οικονομικές συνθήκες. Ταυτόχρονα ο κ. Μπαρκόφ παρατήρησε ότι η Ρωσία αντιτάσσεται στην κατάργηση του σχεδίου και θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχιστούν οι εργασίες για την υλοποίησή του.
Εξάλλου, η ρωσική πλευρά είναι η μοναδική που εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το σχέδιο, ενώ η Ελλάδα διέκοψε επίσης τις εισφορές της όταν η Βουλγαρία δεν πλήρωσε στα τέλη του 2010 τις τρέχουσες πληρωμές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2010

Κατά 13% μειώθηκε η συνολική αξία των εισαγωγών αφίξεων κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2010, καθώς ανήλθε στο ποσό των 2.985,4 εκατ.ευρώ έναντι 3.431,3 εκατ.ευρώ, που ήταν κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε μείωση κατά 20,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009.
Παράλληλα η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το μήνα Δεκέμβριο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.536,9 εκατ.ευρώ έναντι 1.264,0 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 21,6%. Επίσης η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου2010 - Δεκεμβρίου 2010 παρουσίασε αύξηση 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009.

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΑΛΛΟΙ "ΔΙΑΓΚΩΝΙΖΟΝΤΑΙ"....

Της Αθανασίας Μπαξεβάνη


Έγινε σε τμήμα Μουσικών σπουδών ελληνικού πανεπιστημίου: Πήγαινε και έφερνε ο πατέρας τον ταλαντούχο γιό με τη βάρκα μέσα στο καταχείμωνο, για να κάνει μαθήματα μουσικής, στο απέναντι νησί, να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο τμήμα σύνθεσης. Πέρασε το παιδί και μπράβο του, μόνο που κόντευε να πάρει πτυχίο από τη σχολή, αλλά σύνθεση δεν είχε διδαχθεί ακόμη, διότι οι «διαφωνίες» και τα διαδικαστικά ανάμεσα στον καθηγητή που θα δίδασκε και στην πρόεδρο του τμήματος, δεν λύνονταν. Έκαναν κινητοποιήσεις οι φοιτητές, έχασαν το εξάμηνο, κάποια στιγμή αποφάσισε και το τμήμα, ότι μπορούσε να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα δίδασκε και το συγκεκριμένο μάθημα, για να μπορέσουν να πάρουν οι φοιτητές πτυχίο. Έτσι, χαλαρααά... Την ξεχαρβαλωμένη «δωρεάν παιδεία» του ελληνικού κράτους πλήρωσε με ... 5,2 δις. ευρώ η ελληνική οικογένεια το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Θα έπρεπε να ντρέπεται γι΄ αυτό πρωτίστως η τότε, αλλά και η παρούσα πολιτική ηγεσία (γιατί το πρόβλημα διαιωνίζεται), αλλά ας μη βγάζει τελείως την ουρά τους απέξω και ο εκπαιδευτικός κάθε βαθμίδας. Μια αβάσταχτη αιμορραγία για κάθε σπιτικό που δεν θέλει να στερήσει από το παιδί του τις ίσες ευκαιρίες για το μέλλον του και ας γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έτσι και αλλιώς δεν είναι ίσες. Ότι τα παιδιά των καθηγητών είναι «επίκουροι», ακόμη από το λύκειο... Γιατί «στην Ελλάδα, το ζητούμενο δεν είναι τι ξέρεις, αλλά ποιός σε ξέρει», όπως μου είπε πρόσφατα φίλος...........

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ 8% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πέρα από κάθε προσδοκία κινείται η  βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας, η οποία τον τελευταίο μήνα του 2010 έφτασε στο υψηλό σημείο του έτους, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η δυναμική ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας δεν ήταν εφήμερη.
Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε σε ποσοστό 16,9% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, ωθούμενη από την κατά 18,9% αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 11%, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα στοιχεία ίσως δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας επεκτάθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 8% για το σύνολο του 2010.
Ο Mahfi Egilmez, οικονομικός αναλυτής του τουρκικού δικτύου CNBC-e και πρώην κορυφαίος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δήλωσε «Η πιθανότητα ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης μεγαλύτερης του 8% έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά»
Βασικός παράγοντας ώθησης της ραγδαία αναπτυσσόμενης τουρκικής οικονομίας ήταν η  ισχυρή ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής, η οποία αναπτύχθηκε σε ποσοστό 8,9% στο εννεάμηνο του 2010, σημειώνοντας έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο.
Το γράψαμε και παλιότερα. Μήπως είναι καιρός να αντιγράψει και η  χώρα μας την  οικονομική πολιτική της Τουρκίας. Βαριά βιομηχανία δεν είχαμε, ούτε θα αποκτήσουμε ποτέ. Είναι όμως δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει μεταποιητική παραγωγή;  

ΜΕΡΚΕΛ-ΔΝΤ-ΤΡΟΙΚΑ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ "ΤΣΟΥΝΑΜΙ" ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Τη μείωση των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της επικουρικής σύνταξης, ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση αποδοχών έως και 40%, αύξηση των ορίων ηλικίας, φέρνουν τα νέα μέτρα που σταδιακά θα εφαρμόζονται ανεξαρτήτως διαβεβαιώσεων και κυβερνητικών διακηρύξεων, κατ'έντολή της τρόϊκας. Διαβάσαμε την αρθρογραφία, τις αναλύσεις και τις συνεντεύξεις του κυριακάτικου τύπου και σας μεταφέρουμε τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα:
Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα ο εκπροσώπους της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναφέρει σαφώς ότι ότι εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση του χρέους και τον δανεισμό της Ελλάδας απαιτείται «η προσαρμογή του κόστους παραγωγής, δηλαδή μέσα από εσωτερική υποτίμηση να προχωρήσουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση της εξωστρέφειάς της ώστε να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά». ..................

Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΑΝ

Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αφετέρου να θωρακίσει τις εξαγωγές και να προστατέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή προωθεί μια σταδιακή ανατίμηση του γιουάν.
Τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια διαμορφώθηκε γύρω στο 10%. Ο πολιτειολόγος Γκου Ζουεβού από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, υποστηρίζει ότι πίσω από την εντυπωσιακή ανάπτυξη βρίσκεται η πανίσχυρη κινεζική κρατική μηχανή: «Η ανάπτυξη που παρατηρούμε στην Κίνα την τελευταία διετία οφείλεται εν πολλοίς σε μεγάλες κρατικές επενδύσεις».
Το Πεκίνο ενίσχυσε την οικονομία της χώρας στην εν λόγω περίοδο με περίπου 460 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα οι τράπεζες της χώρας χορηγούσαν γενναιόδωρα πιστώσεις. Μόνο το 2009 οι πιστώσεις άγγιξαν τα 10 τρις γιουάν, περίπου 1 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως επενδυτές σε αναζήτηση υψηλών αποδόσεων επένδυσαν στην αγορά ακινήτων ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Ως αντίδραση η κινεζική κυβέρνηση αύξησε 6 φορές το 2010  το κατώτατο όριο ελάχιστων αποθεματικών των εμπορικών τραπεζών στην κεντρική τράπεζα της χώρας, που φθάνει πλέον το 19%. .........

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ

Του Γ. Βαρουφάκη*


Η Σύνοδος Κορυφής διαφημιζόταν ως η Τελική Λύση, η στιγμή που, επί τέλους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μας θα κατάφερναν να προσπεράσουν τις εξελίξεις, να βγουν μπροστά από την καταστροφική δυναμική της Κρίσης και να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και θεσμικών παρεμβάσεων που θα έπλητταν καίρια και αποτελεσματικά την Κρίση της Ευρωζώνης. Ή, τουλάχιστον, ότι θα έκαναν αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία, κατόπιν, θα συμπλήρωναν με επί πλέον κινήσεις έως τα τέλη Μαρτίου. Αντ' αυτού, δύο πράγματα προέκυψαν:
• Ένας ακόμα θρίαμβος του Τέρατος της Κρίσης επί των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
• Μία μεγάλη ήττα της όλο και ισχνότερης ελληνικής δημοσιογραφίας.
Η Κρίση σιγοβράζει. Παίρνει νέες μορφές κάθε μέρα. Στην κρίση του τραπεζικού συστήματος (όπου και ξεκίνησε), πρώτα προστέθηκε η κρίση του δημόσιου χρέους και τώρα εμφανίζεται στο ορίζοντα μία νέα απειλή: εκείνη του γερμανικού πληθωρισμού. Φανταστείτε τι θα γίνει στην ήδη ευάλωτη ευρωζώνη όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδώσει στις γερμανικές πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης ώστε να συγκρατηθεί ο γερμανικός πληθωρισμός. Εδώ τώρα, αν και έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας μας, η Ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι ουσιαστικά πτωχευμένη λόγω ανικανότητας να πληρώσει τοκοχρεολύσια. Αν ανέβουν τα επιτόκια, η κρίση χρέους θα βαθύνει, αυτό θα επιταχύνει κι άλλο την τραπεζική κρίση - ο φαύλος κύκλος φαυλότερος και πιο επικίνδυνος από ποτέ................

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ 100 ΤΟΝΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ;

Όπως ίσως δεν θα ξέρετε από την δεκαετία του 1990 έχει ξεκινήσει μια έντονη προσπάθεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μετάλλου στην Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες για κοιτάσματα στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας (νομοί Έβρου και Ροδόπης) και πριν από 12-14 χρόνια περίπου ενεφανίσθη εταιρεία από την Αυστραλία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή. Ο Νκόλαος Αρβανιτίδης στέλεχος του ΙΓΜΕ σε μια σχετική ημερίδα τον Μάϊο του 2010 παρουσίασε ολοκληρωμένα τα κοιτάσματα στην Βόρειο Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή Περάματος στον Έβρο
Υπολογίζει λοιπόν το κοίτασμα σε περίπου 100 τόνους. Η αξία του; Με σημερινές τιμές 2,5 δις ευρώ περίπου. Και με προοπτική από τις διεθνείς αγορές να φτάσει τα 5 δις. Για να σκεφτούμε δε το πόσο ισχυρό είναι το lobby των μεταλλευτικών επιχειρήσεων ας δούμε τι έγινε στην Αυστραλία σύμφωνα με το Έθνος : οι εταιρείες μεταλλείων χρυσού έριξαν τον Αυστραλό Πρωθυπουργό
“Εκτέλεση” – Η ανατροπή ενός πρωθυπουργού
Μάιος ήταν όταν ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη των μεταλλουργικών γιγάντων. Πριν βγει ο Ιούνιος, τον είχαν… “καθαρίσει”! Εκατομμύρια δολάρια ρίχτηκαν για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανατροπής του Ραντ. Στην αρχή εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι μέσα σε δέκα μέρες κατέρρευσε δήθεν η δημοτικότητά του κατά… 13%! Στη συνέχεια εξαγοράστηκαν, εκβιάστηκαν, επηρεάστηκαν οι βουλευτές των Εργατικών. Τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και εξέλεξαν ομόφωνα πρωθυπουργό την Γκίλαρντ.
Η πρώτη πράξη της ήταν να καταργήσει ουσιαστικά τον φόρο που σχεδίαζε ο Ραντ. Το πραξικόπημα πέτυχε, αλλά η πραξικοπηματίας χαροπαλεύει…

"ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ" ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ .....

Γράφει ο Δευκαλίων


Έχουμε κατ’ επανάληψη φιλοξενήσει στην στήλη μας δηλώσεις και απόψεις του κ. Mohamed El-Erian, Διευθύνοντα Συμβούλου της Pimco.
Ως γνωστόν, η Pimco είναι το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως (περίπου 1,1 τρις δολάρια) και ασχολείται αποκλειστικά με διαχείριση κρατικών ομολόγων. Με απλά λόγια, είναι το παγκόσμιο αφεντικό στην διεθνή αγορά κρατικών τίτλων. Η Pimco, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει περίπου το 7% του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους στην κατοχή της.
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο κ. Mohamed El-Erian βρέθηκε σε ένα διεθνές συνέδριο στο Μόναχο όπου ρωτήθηκε εάν θα αγόραζε Ελληνικά, ή Ιρλανδικά, ή Πορτογαλικά Ομόλογα. Η απάντηση του κ. Mohamed El-Erian ήταν:
«Όχι, δεν αγοράζουμε ακόμη ελληνικά ή ιρλανδικά ομόλογα,  ή ομόλογα της Πορτογαλίας, και λέω όχι ακόμη γιατί ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση όχι μόνο της ρευστότητας, αλλά και του υπερβολικού χρέους και της ανταγωνιστικότητας. Ψάχνουμε για περισσότερες αποδείξεις, όχι μόνο τη στήριξη της ρευστότητας, αλλά και τη στήριξη της φερεγγυότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»
Ο χρόνος που γίνεται η δήλωση, καθώς και οι λέξεις που περιέχονται στην απάντηση, έχουν ιδιαίτερη σημασία και θα προσπαθήσουμε μαζί να τις αποκωδικοποιήσουμε.
Κατ’ αρχή, η αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο αγοράς Ελληνικών, Ιρλανδικών και Πορτογαλικών Ομολόγων, δίδεται ταυτόχρονα με την συνεδρίαση της ΕΕ, όπου σύμφωνα με τους διεθνείς και εγχώριους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού θα δινόταν η Ευρωπαϊκή Απάντηση στην Κρίση Χρέους.
Φυσιολογικά ο κ. Mohamed El-Erian,  έπρεπε να απαντήσει καταφατικά αφού, σύμφωνα πάντα με τους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, είναι θέμα χρόνου η δημιουργία κάποιου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που θα στηρίζει τα Κρατικά Ομόλογα (άρα θα τα καταστήσει εκ νέου αξιόχρεα).
Γιατί όμως ο επικεφαλής της Pimco απαντά αρνητικά;
Το εξηγεί ό ίδιος αναλυτικότατα στην συνέχεια...........

ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ


Γράφει ο Κλεισθένης

Η Αίγυπτος σπαράσσεται από συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του σάπιου καθεστώτος Μουμπάραγκ.
Αυτή η εξέλιξη αντιμετωπίζεται με υποκρισία απ’ τη δύση και τα ευχολόγια δίνουν και παίρνουν για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας απ’ τον Μουμπάραγκ σε ????.
Το νέο σχήμα εξουσίας δεν έχει ακόμη βρεθεί απ’ τους «σωτήρες» των λαών Αμερικάνους. Ο Αλ Μπαραντέι έχοντας στενές σχέσεις με την Μουσουλμανική αδελφότητα και έχοντας έρθει σε ρήξη με τους Αμερικάνους παλιότερα δεν είναι προς το παρόν μέρος της λύσης του πολιτικού προβλήματος. Αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής αδελφότητας δεν πήραν μέρος ούτε στήριξαν την εξέγερση των Αιγυπτίων με αποτέλεσμα να έχουν έρθει σε ρήξη με τα χαμηλόβαθμα που μετείχαν απ’ την πρώτη μέρα στις κινητοποιήσεις.
Ο στρατός χωρισμένος σε ευνοημένους απ’ το καθεστώς ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς απ’ τη μια και τους στρατευμένους Αιγύπτιους απ’ την άλλη δεν μπορεί ούτε να εναντιωθεί στο καθεστώς αλλά ούτε τολμά να το στηρίξει ανοιχτά.
Η ουδετερότητα που επιδεικνύει δεν είναι από δημοκρατικές ευαισθησίες της ηγεσίας του αλλά από εγγενή αδυναμία. Είναι σίγουρο ότι μια διαταγή για επίθεση κατά των διαδηλωτών δεν θα εκτελεστεί και θα οδηγήσει τους στρατευμένους σε συμμετοχή στην εξέγερση.............

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1919 ΓΕΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

O Aνδρέας Παπανδρέου, γιος του  Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Mινέικο, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Xίο. Ένας εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα. Διακεκριμένος οικονομολόγος, ριζοσπάστης πολιτικός, με σημαντική αντιδικτατορική δράση, δημοσίευσε βιβλία και μονογραφίες οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου.
Αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός, άλλαξε για πολλούς το ρου της ιστορίας αυτής της χώρας.Η πλειοψηφία των Ελλήνων στις μέρες μας τον θεωρεί το σημαντικότερο πολιτικό της μεταπολίτευσης λόγω της μοναδικής σχέσης που είχε με τις λαϊκές μάζες αλλά και διότι αποκατέστησε την ισορροπία που ως το 1981 έλειπε από την πολιτική και κοινωνική ζωή. Έδωσε το δικαίωμα στο «άλλο μισό» του Ελληνικού λαού να πιστεύει ότι βγήκε από το περιθώριο. Το μονοπώλιο της εξουσίας καταργήθηκε. Και αυτό ωφέλησε τη δημοκρατία, πράγμα που αναγνωρίζουν σήμερα και οι πολιτικοί του αντίπαλοί. Παραμερισμένα κοινωνικά στρώματα κατέκτησαν, για πρώτη φορά, τη δική τους ξεχωριστή θέση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι να τις σχολιάζουν ανάλογα με την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «είσαι η Αριστερά της Αριστεράς» να μένει στην ιστορία. Όλα αυτά που αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, τοποθετούν τη δική του διακυβέρνηση στο πιο ψηλό σημείο των αξιολογήσεων.................

ΣΥΓΧΡΟΝΗ "ΒΑΒΕΛ" Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Γράφει ο Επιμηθέας«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των 17 κρατών της ευρωζώνης και της Κομισιόν για τον τρόπο που θα πρέπει να αντληθούν τα ονομαστικά κεφάλαια των 750 δις ευρώ του μηχανισμού στήριξης. Η πρόσφατη φιλονικία μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ύψος των χρημάτων που θα διαθέτει το Ταμείο Σταθερότητας, ήταν κάτι παραπάνω από ζωηρή.
Η ανησυχία της κ. Μέρκελ είναι ότι μια ενδεχόμενη διεύρυνση του ταμείου των 750 δις ευρώ θα επιβαρύνει κυρίως τους Γερμανούς φορολογούμενους: «Μια χώρα έχει ήδη υπαχθεί στο μηχανισμό και αυτή είναι η Ιρλανδία. Απέχουμε πολύ από την εξάντληση των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για αυτό το σκοπό. Παράλληλα όμως θέλουμε να τονίσουμε όπως κάναμε και με την κρίση στην Ελλάδα ότι στηρίζουμε το ευρώ. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».
Η Κομισιόν από την άλλη πλευρά πιστεύει πως το πακέτο δεν είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να διευρυνθεί με σκοπό να ηρεμήσουν οι αγορές και να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας. Ο Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος για τη νομισματική Ένωση δηλώνει: «Κατά την άποψη της Κομισιόν, τα κεφάλαια που διατίθενται για δανεισμό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αυξηθούν, όπως επίσης και το πεδίο των δραστηριοτήτων του».
Η αλήθεια είναι ότι το πραγματικό κεφάλαιο που μπορεί να διαθέσει το Ταμείο είναι 250 δις ευρώ, και θα προέρχεται από τα 17 κράτη της ευρωζώνης και τη Σουηδία. Στο ποσό αυτό προστίθενται και 60 δις από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει με το μισό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής συμμετοχής, σύνολο 465 δις ευρώ. Η Γερμανία όμως, ως μεγαλύτερο μέλος της ευρωζώνης θα έπρεπε να συνεισφέρει τα περισσότερα κεφάλαια και εδώ είναι το πρόβλημα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρά έντονα και δηλώνει: «Το ξεκαθαρίσαμε και εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν είμαστε πρόθυμοι για βελτίωση και διεύρυνση του ταμείου στήριξης εάν δεν συμβάλουν και τα 17 μέλη της Ευρωζώνης. Το είπα με το δικό μου ίσως λίγο αγενή τρόπο: η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος»..............

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

"ΟΛΟΙ ΦΤΩΧΟΙ !" ΔΙΑΤΑΖΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Οργή επικρατεί στους εργαζόμενους της Ευρώπης με τα νέα αντεργατικά σχέδια της Γερμανίας, τα οποία θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, παρόλο που επισήμως υποτίθεται ότι αυτή είναι αφιερωμένη στην ενέργεια και στην καινοτομία. «Ατζέντα για την Ευρώπη - Η καγκελάριος περνάει στην επίθεση» έγραφε τη Δευτέρα στους τίτλους του μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».
Ο χθεσινός τίτλος σχετικού ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» ήταν όμως πολύ πιο αποκαλυπτικός: «Η Γερμανία ζητάει από τους εταίρους του ευρώ να καταργήσουν τις μισθοδοτικές διατάξεις» έγραφε και εξηγούσε αυτό που θέλουν οι Γερμανοί: να καταργήσουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τη νομοθεσία, όπου υπάρχει, αλλά και την πρακτική των διαπραγματεύσεων για αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων σε σύνδεση με τον πληθωρισμό.
Η Μέρκελ δηλαδή θέλει να είναι π.χ. 5% ο πληθωρισμός σε μια χώρα, αλλά οι συζητήσεις για αυξήσεις να μη συνδέονται καθόλου με αυτό το στοιχείο και έτσι να μπορεί σε μια περίπτωση οι μισθοί να αυξηθούν... 1% ή και καθόλου! ...............

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

του Αντώνη ΦουρλήΟι εικόνες από την πλατεία Ταχρίρ να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης απέδειξαν χθες ότι το καθεστώς Μουμπάρακ, πανικόβλητο και υπό απόλυτη διεθνή απομόνωση, απειλεί να φέρει την Αίγυπτο στα πρόθυρα εμφυλίου. Και προσέξτε: το σκηνικό αυτό στήθηκε σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από το Προεδρικό Μέγαρο και το γραφείο του Χόσνι Μουμπάρακ! Συνοψίζω την εικόνα που διαμορφώνω από διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, έγκυρους αναλυτές και διπλωματικές πηγές.
• Μετά το «άδειασμα» από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία μέσα στα επόμενα 24ωρα ή θα κινδυνέψει να εγκλωβιστεί σε μία πόλη όπου η αστυνομία έχει προ πολλού χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ο στρατός δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να εμπλακεί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές. Ηδη, ο γιος του και η σύζυγός του βρίσκονται στο Λονδίνο, όπου προφανώς δεν κινδυνεύουν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια έχει φροντίσει να μεταφέρει και πολλά χρήματα. Τί του απομένει; Να σώσει τη ζωή του και να εξασφαλίσει (αν του βγει) μία ασφαλή και οριακά αξιοπρεπή αποχώρηση. Οσο κυλά ο χρόνος και με δεδομένες τις “συστάσεις” του Ομπάμα, που στην πορεία έγιναν ευθείες προειδοποιήσεις, η θέση του Μουμπάρακ δυσκολεύει επικίνδυνα. ........................

ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Γράφει ο Κλεισθένης


Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.
Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;
Τι συνέβη στο συγκεκριμένο θέμα; Οι προαναφερθέντες υπουργοί δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν αντισυνταγματικό νόμο; Αν το ήξεραν ποια πρέπει να είναι η επίπτωση γι’ αυτή την πράξη; Μήπως μια παραίτηση; Αν δεν το ήξεραν τι πρέπει να κάνουν; Μήπως να σκίσουν τα διπλώματά τους; Μπορούν να κατέχουν δημόσια αξιώματα αυτοί που ενώ έπρεπε να φροντίζουν για την διαφύλαξη του συντάγματος το κατέλυσαν έστω και «εν μέρει»; .......

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΘΑ "ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣΕΙ " Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ;

Γράφει ο Επιμηθέας

Ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, oι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας παρά τις προσπάθειες περικοπών που καταβάλλει. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι τράπεζες από ένα μέρος των αξιώσεών τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σε λίγα χρόνια να πληρώσει δάνεια και τόκους και να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της ακόμη κι αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα περικοπών.
Το σχέδιο Β προβλέπει λοιπόν να «επαναγοράσει» η Ελλάδα ομόλογα που έχει εκδώσει έναντι μειωμένης τιμής, για παράδειγμα κατά 20 % ή 30%. Οι κάτοχοι του ομολόγου, π.χ. οι τράπεζες, μπορούν να αποφασίσουν, εάν θα παραχωρήσουν τα ομόλογα στην Αθήνα σημειώνοντας έτσι απώλειες ή εάν τα κρατήσουν ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τακτική που ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τις ίδιες. .....