Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΙΟΒΕ: ΥΦΕΣΗ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Εξασθένηση της ύφεσης, νέο περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης, αρνητική ανάπτυξη, υποχώρηση πληθωρισμού και υψηλή ανεργία βλέπει η τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Μαρτίου.
Εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι πως η προβλεπόμενη σχετικά έντονη πτώση σε απόλυτα μεγέθη, της κατανάλωσης πρωτίστως των νοικοκυριών και δευτερευόντως του κράτους, σε συνδυασμό με την ηπιότερη από ότι τα τελευταία χρόνια μείωση των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο -3,2% το 2011, ενδεχομένως και ελαφρά χειρότερα.
Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 15,5% κατά μέσο όρο φέτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 3% ή λίγο υψηλότερα.
Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι παρά την επικράτηση ισχυρών πτωτικών τάσεων στο ΑΕΠ στα τέλη του 2010, αναμένεται προοδευτική εξασθένιση αυτής της δυναμικής στην διάρκεια του τρέχοντος έτους, μέσω της αναθέρμανσης της επενδυτικής δραστηριότητας και της βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων.
Κατά το ΙΟΒΕ, αυτές τις εξελίξεις σηματοδοτούν η υλοποίηση προσεχώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και της αναπτυξιακής πολιτικής γενικότερα, καθώς και η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών που ξεκίνησε πριν το μέσον του 2010 και επιταχύνθηκε σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνό του. ..........


ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ: ΓΙΝΕΤΑΙ!

Του Παντελή Οικονόμου*


Θα συμφωνήσω με την διαπίστωση της κυρίας Υπουργού ότι η Ευρώπη προχωράει μέσα από κρίσεις και συμβιβασμούς, διότι δε θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Νομίζω όμως ότι πρέπει να αξιολογήσουμε αυτό το Σύμφωνο για το Ευρώ, το προς τα πού προχωράει με αυτό η Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είναι μια απόπειρα αναβίωσης της ιδέας της ΟΝΕ κουτσουρεμένης. Αυτό είναι το Σύμφωνο για το ευρώ. Λέω ότι είναι μια αναβίωση της ιδέας της ΟΝΕ η οποία είχε εγκαταλειφθεί και είχε γίνει μια έκπτωσή της σε μια ζώνη κοινού νομίσματος. Αλλά είναι μια ΟΝΕ από την ανάποδη και κουτσουρεμένη. Δηλαδή, με άλλη χρονική διαδοχή και κουτσουρεμένη.
Πρώτα απ' όλα δεν προβλέπεται πουθενά σύγκλιση επιπέδων ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα προβλέπεται σύγκλιση πολιτικών οικονομικών. Μόνο. Άρα, δηλαδή, να γίνει δεύτερη φάση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πρώτη, δηλαδή η σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης. Όμως, για να το δούμε και αυτό, διότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία για να γίνει, δηλαδή, προβλέπουμε ότι κάποια στιγμή το 2013 θα συγκροτηθεί ένας μηχανισμός, υποτίθεται για να στηρίξει το νόμισμα. Και αυτό είναι κουτσουρεμένο. Ο μηχανισμός αυτός είναι λιγότερο αποτελεσματικός από το ευρωομόλογο και είναι πιο ακριβός από τα πακέτα, τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική. Ναι μεν η Ευρώπη προχωρά με κρίσεις και συμβιβασμούς, αλλά προχωράει προς την ασυναρτησία, διότι αυτό που γίνεται είναι, νομίζω, απόλυτα ασυνάρτητο. ...........

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κατά 4.385 φορές υψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια είναι οι ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου, που εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της TEPCO, η συγκέντρωση του ραδιενεργού ιωδίου 131 που ανιχνεύθηκε σε απόσταση περίπου 330 μέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι κατά πολύ υψηλότερη από χθες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιούκιο Εντάνο, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στην παρούσα φάση την επέκταση της ζώνης ασφαλείας από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα, όπως προτείνουν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
«Οι πρώτες αξιολογήσεις καταδεικνύουν ότι έχουν ξεπεραστεί οι τιμές ραδιενέργειας που ορίζει η ΙΑΕΑ για την εκκένωση περιοχών», δήλωσε χθες στη Βιέννη ο Ντένις Φλόρι, ειδικός επιστήμονας της διεθνούς υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κατοίκων ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων».
Στο μεταξύ, έντονες επικρίσεις για την πολιτική ενημέρωσης που ακολουθεί η ιαπωνική κυβέρνηση στην υπόθεση της Φουκουσίμα ασκεί ο Άχιμ Στάινερ. «Αυτό που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε στην παρούσα φάση είναι γιατί είναι τόσο δύσκολο να έχουμε σαφή και ακριβή πληροφόρηση»,

ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2011 η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, επιτείνοντας την υστέρηση εσόδων, τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό, την στάση πληρωμών και την καθυστέρηση σε διαθρωτικές παρεμβάσεις και αναπτυξιακά μέτρα.
Η Τρόικα περιμένει να της σταλούν σήμερα -αν και η κυβέρνηση δεν το επιβεβαιώνει- απολογιστικά στοιχεία πρώτου τριμήνου, αλλά και το «πακέτο» νέων μέτρων που θα επιβληθεί φέτος και την προσεχή τριετία προκειμένου η χώρα να επιτύχει την δημοσιονομική προσαρμογή. Τα στοιχεία θα μελετηθούν και εν συνεχεία ολιγομελή κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα -πιθανόν την προσεχή εβδομάδα- για να διαπραγματευθούν την αξία και το περιεχόμενο των μέτρων που είναι πλέον βέβαιο ότι ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ:
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανατρέψει τους προηγούμενους μήνες την υστέρηση εσόδων του 2010. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τον Μάρτιο το πρόβλημα συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η «τρύπα» στα έσοδα να αποκλίνει σημαντικά του στόχου (ξεπερνά κατά πολύ το 1 δις ευρώ).
Χάθηκε έτσι η ευκαιρία που είχε δώσει η Τρόικα να μην επιβληθεί – ή έστω να περιοριστεί - το πακέτο των 1,74 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων για το 2011. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ποσό να διευρυνθεί. Το έλλειμμα συγκρατείται με στάση πληρωμών (προς φαρμακοποιούς, συμβασιούχους, προμηθευτές κλπ) που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για μεγάλες αποκλίσεις το 2010.  ...........

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΑΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Όταν είσαι άρρωστος, δεν φταίει ούτε το θερμόμετρο, ούτε το πιεσόμετρο. Φταίει απλώς ότι είσαι άρρωστος. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε σπάζοντας το θερμόμετρο, ούτε πετώντας το πιεσόμετρο.
Επί ένα ολόκληρο 24ωρο, ολόκληρη η Ελλάδα τσιμπιόταν να ξυπνήσει. Τελειώνει η ύφεση; ΄Η μήπως όχι; Πέρασαν τα χειρότερα ή βρίσκονται μπροστά μας; Μπαίνουμε στην ανάπτυξη στο τέλος του 2011, άντε αρχές 2012 ή θα βρεθούμε ακόμη πιο γονατισμένοι;
Δηλαδή: Είμαστε καλά και δεν το ξέρουμε; Δεν το ξέρει κανείς εκτός από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας; ΄Η μήπως αποφάσισαν να σπάσουν τα θερμόμετρα και αρνούνται να δουν πως ο ασθενής ψήνεται στον πυρετό;
Επρόκειτο προφανώς για άλλη μια εικονική πραγματικότητα. Αλλά και πάλι, όλα αυτά λέγονταν με τόση σιγουριά…
Το βράδυ της Δευτέρας, όλοι αναρωτιούνταν το ίδιο πράγμα: Μήπως δεν είμαστε άρρωστοι;
Τέλος στην ανεξήγητη αυτή αισιοδοξία – που υπήρξε το αποτέλεσμα των επικοινωνιακών πανηγυρισμών για τα αποτελέσματα της 25ης Μαρτίου – έβαλε η χθεσινή υποβάθμιση της Standard & Poor’s. Η οποία υπήρξε ακριβώς αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ KAI ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Η STANDARD & POOR' S

Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε, σε «BB-», από «ΒΒ+» προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Κεφάλαιο. Ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch.
Παράλληλα, η S&P έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.
Στην έκθεσή της εξηγεί πως τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου ορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να λάβουν δάνεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), επιβεβαιώνουν όσα είχε αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα. Ειδικότερα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του οίκου πως α) η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κρατους τίθεται ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και β) τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα δάνεια προς το ESM. .....

ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ!

Γράφει ο 29-26


Ο ελληνικός εμφύλιος μαίνεται τη στιγμή που μιλάμε. Και είναι ο πόλεμος μεταξύ των βολεμένων και των αβόλευτων. Των προνομιούχων και αυτών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Οι δεύτεροι είναι πολύ περισσότεροι από τους πρώτους αλλά και πιο αδύναμοι. Οι παντός τύπου βολεμένοι έχουν χρήμα, πολιτικές γνωριμίες και ''φιλίες'' για τις βρώμικες δουλειές. Βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους απαιτώντας από το σύνολο να συνεχίζουν να ζουν πλουσιοπάροχα αυτοί και οι οικογένειες τους. Τι έχουν οι αδύναμοι; Μόνο την ψήφο, τίποτε άλλο. Και επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό τους όπλο για να στηρίξουν τους εκπροσώπους των προνομιούχων.
Οι βολεψάκηδες, συνεπικουρούμενοι από τον λαϊκισμό, το λαοφιλέστερο ελληνικό άθλημα, προχωράνε ακάθεκτοι και φαίνεται να κερδίζουν την μάχη. Και παλιά είχαμε μόνο τα κανάλια και την αριστερά να λαϊκίζουν άθλια στις πλάτες των ανήμπορων, τώρα έχουμε και κομμάτι των μπλόγκ να κάνει αυτή τη δουλειά. Και 99 στις 100 φορές υποστηρίζουν τα αιτήματα των βολεμένων. Μιλάνε ανεύθυνα για ξεπουλήματα και άλλες τέτοιες αηδίες αγνοώντας πως λειτουργούν στοιχειωδώς οι Ευρωπαϊκές οικονομίες και οι ευνομούμενες κοινωνίες........

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ"

Σε συνέντευξη της στο Εuro2day.gr η κ. Greene, οικονομολόγος - αναλύτρια του Economist Ιntelligence Unit και υπεύθυνη για τη χώρα μας, την Ιρλανδία άλλα και τη Γερμανία (country forecast), μεταξύ άλλων, αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής, για το τι κέρδισε και τι όχι η Ελλάδα, τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση και τις τράπεζες και γιατί η σύνοδος απέτυχε.
Συγκεκριμένα όσο αφορά αν συνεχίζει να υπάρχει το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό» και συνεχίζει «Οι αλλαγές που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν σχετίζονται με τη φερεγγυότητα της χώρας. Ακόμα και αν αγνοήσουμε τις αποπληρωμές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τα επίπεδα χρέους είναι τόσο υψηλά ώστε θα πάρει χρόνια για την Ελλάδα μέχρις ότου μπορέσει να παραγάγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα (η διαφορά στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού, πλην των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους), για να σταθεροποιήσει το χρέος της, πόσο μάλλον να αρχίσει να το μειώνει».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Εuro2day.gr κ. Γ. Σαββάκη αν υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που δεν θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών η οικονομολόγος - αναλύτρια απαντά ότι ........

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Την ανακήρυξη στάσης πληρωμών τουλάχιστον από ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης προβλέπουν 25 από τους 38 συνολικά Ευρωπαίους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του BBC.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, και οι 25 προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας, 14 αναμένουν ανάλογη κίνηση από την Ιρλανδία και 7 για την Πορτογαλία, ενώ κανένας από τους 38 δεν προβλέπει τη διάλυση της Ευρωζώνης ή την αποχώρηση κάποιου μέλους.
Αντίθετα ο Massimiliano Marcellino, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που συμμετείχε στην έρευνα υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία καθώς οι χώρες που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση είναι μικρές και υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση για τη στήριξή τους. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Marcellino συμπληρώνει πως εάν η ενίσχυση των χωρών είναι καλή ιδέα ή όχι είναι διαφορετικό θέμα.
«Θα ήταν καλύτερα να επιτρέψουμε τις χρεοκοπίες αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλα πολιτικά και οικονομικά» προσθέτει ο Marcellino. .........

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Του Ν. Κοτζιά
  

Θα διηγηθώ μια απλή ιστορία που επιβεβαιώνει την πεπατημένη σε αυτό τον τόπο. Ιστορία η οποία κτυπά το καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί στην εποχή της κρίσης. Πιθανότητα που αναλύω στη συνέχεια. Φέτος, στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης το 2003 των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία «Ελληνική Χρυσός», ήταν κατώτερη της αγοριαίας πραγματικής αξίας τους. Ότι η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και να πληρώσει φόρους ύψους 1,34 εκατομμύρια Ευρώ. Τα μεταλλεία στα οποία υπάρχουν χρυσός, χαλκός. ασήμι, μόλυβδος και ψευδάργυρος είχαν αγοραστεί στην τιμή των ένδεκα εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή δόθηκαν στο κράτος 11 εκατομμύρια για μια αγορά για την οποία ο ιδιώτης αγοραστής έλαβε από το κράτος, άμεσα ή έμμεσα, 16,34 εκατομμύρια ευρώ, Να θυμίσω ότι η πώληση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Δεν με ενδιαφέρει η αγοροπωλησία καθαυτό. 
Εκείνο που συγκρατώ είναι ότι το 2003, σε περίοδο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, εταιρεία αγοράζει δημόσια περιουσία κατά πολύ φτηνότερα της πραγματικής της αξίας. Ότι για αυτή την υποτιμημένη αγορά έλαβε κρατική επιδότηση ανώτερη του ποσού αγοράς που κατέβαλε. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε περίοδο ανάπτυξης και «πλουτισμού» της χώρας. ...............

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ: ΑΠΟΤΑ 50 ΔΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΩΣ ΤΑ 30 ΔΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Η προπαγανδιστική τακτική της πρόκλησης σύγχυσης, σε συνδυασμό με το πέρασμα από το «σύστημα πλημμυρίδα» στο σύστημα «σταγονόμετρο» και αντίστροφα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη ανάπτυξη. Είναι σαφές ότι ακολουθείται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Παντού. Από την πώληση δημόσιας περιουσίας ως τη Λιβύη, τον πυρηνικό εφιάλτη, τους φαρμακοποιούς και τις τράπεζες.
Βάσει αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα στελέχη της για να ανακοινώνουν κάτι. Μόλις προκαλείται αντίδραση, η ίδια η κυβέρνηση που έριξε το θέμα στο τραπέζι, το παίρνει πίσω – πολλές φορές δια του ιδίου του πρωθυπουργού. Και σε ένα τρίτο στάδιο, το θέμα επανέρχεται,  ωσάν να μην είχε μεσολαβήσει καθόλου το δεύτερο στάδιο, αυτό της αναίρεσης και της καταγγελίας.
Την είδαμε αυτήν την τακτική να ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο κυρίως τις τελευταίες 45 ημέρες.
Στις 11 Φεβρουαρίου, η τρόικα – προφανώς εν γνώσει της κυβέρνησης – ανακοίνωσε την πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ.  Η εκ μέρους της κυβέρνησης καταγγελία του εαυτού της (δηλαδή της τρόικας) άρχισε αμέσως. Διάφοροι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλαβαν μέρος στο δεύτερο στάδιο του προπαγανδιστικού σχεδίου: Εμείς κυβερνάμε, υπερέβησαν τα εσκαμμένα οι εκπρόσωποι της τρόικας, θα καταργηθούν οι συνεντεύξεις Τύπου της τρόικας. Με αποκορύφωμα την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας. ..............

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ιστορικών διαστάσεων επιτυχία σημείωσαν οι Πράσινοι στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία. Ιστορική και η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών που στη Β. Βυρτεμβέργη, χάνουν μετά από 58 χρόνια την εξουσία. Η γλώσσα των ποσοστών είναι σαφής και παραπέμπει σε επικράτηση των κομμάτων της κεντροαριστεράς (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι), τόσο στην Βάδη Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία Παλατινάτο, όπου διεξήχθησαν περιφερειακές εκλογές. Και ενώ στην Ρηνανία Παλατινάτο όλα δείχνουν ότι ο σοσιαλδημοκράτης Κουρτ Μπεκ, παρά την απώλεια δέκα ποσοστιαίων μονάδων για το κόμμα του, θα διατηρήσει το πρωθυπουργικό του αξίωμά, συγκυβερνώντας με τους Πράσινους (Grüne), στη Βάδη Βυρτεμβέργη το πολύπλοκο εκλογικό σύστημα μπορεί να βγάλει εκπλήξεις. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στη Βάδη Βυρτεμβέργη οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απώλεσαν 5 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίστηκαν στο 39%. Οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους (FDP) με το 5,2% που έλαβαν, διασφάλισαν με το ζόρι την εκπροσώπησή τους στην τοπική βουλή. Στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν την ιστορική άνοδο των Πρασίνων που με ποσοστό 24,4% αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα. ...................

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Γιατί έμειναν άφωνοι οι κυβερνητικοί παράγοντες βλέποντας την πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011. Μήπως ζούνε σε άλλη χώρα. Είναι απολύτως φυσιολογικό  να υπάρχει μείωση των εσόδων. Όσο η ύφεση βαθαίνει και η κατανάλωση μειώνεται, τόσο τα έσοδα θα λιγοστεύουν. Βασικά μαθήματα δημοσιονομικής θεωρίας. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τη φοροδιαφυγή διογκώνει το πρόβλημα. Η συνταγή, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, είναι γνωστή: νέα μέτρα και νέοι φόροι.
Το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό κινδυνεύοντας να γίνουμε γραφικοί. Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Απλώς επιδεινώνει τα προβλήματα και επιτείνει την απογοήτευση των πολιτών, που παρά τις θυσίες τους, δεν βλέπουν ούτε μια αχτίδα αισιοδοξίας στο βάθος του τούνελ και μένουν απλά με την προσδοκία που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι θάρθουν καλύτερες μέρες.
Ψηφίζονται μέτρα, αλλά δεν εφαρμόζονται. Εδώ και ενάμιση χρόνο αναγγέλλονται μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να διορθώσουν τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη είτε στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως (κλειστά επαγγέλματα, φορτηγά, φαρμακεία …). Δυστυχώς ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι απογοητευτικός. .............

ΒΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Του Κώστα Γιαννακίδη


Μισό εκατομμύριο Βρετανοί βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου του Σάββατο, διαδηλώνοντας εναντίον των μέτρων λιτότητας. Και σημειώθηκαν επεισόδια. Βίαια επεισόδια. Πριν από μερικά χρόνια καμία από τις δύο εικόνες, της πορείας και των επεισοδίων, δεν θα χωρούσαν μέσα στο κάδρο του Λονδίνου. Ομως τώρα η βία δεν εκπλήσσει, δεν σοκάρει. Οχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά παντού.
Χρόνο με το χρόνο οι άνθρωποι διαμαρτύρονται και εξεγείρονται χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερη βία. Αυτό τίθεται και αντίστροφα: όσο διογκώνεται η δυσφορία, τόσο οι μηχανισμοί της καταστολής γίνονται πιο βίαιοι.
Θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Οχι. Μετά τη Γένοβα η μαζικότητα της αντίδρασης επενδύεται με βία επειδή πλέον οι φωνές αφήνουν αδιάφορους εκείνους που πρέπει να τις ακούσουν. Ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό, ο άνθρωπος που κάθε χρόνο διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση της ζωής του, αισθάνεται ότι φωνάζει μπροστά σε τοίχους. Είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να προσπαθήσει να τους γκρεμίσει.
Και το άλλο: σε μία εποχή όπου τα πάντα καταγράφονται με εικόνες, συνθήματα και τίτλους, η βία εμφανίζεται ως το μέσο που μεταφέρει το μήνυμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση.
Τίποτα από αυτά δεν είναι παράλογο. Μπορεί να μην είναι θεμιτά, αλλά δεν είναι ακατανόητα. Δεν έγιναν ξαφνικά οι άνθρωποι άγριοι. Η ζωή τους αγρίεψε.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.home

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Για μία φόρα η Ευρωπαϊκή Ένωση  απέδειξε ότι όχι μόνο δεν μπορεί  αλλά και δεν θέλει να δει το πρόβλημα,  που ταλανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και  να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις . Κατώτερη των περιστάσεων συνεχίζει να δίνει τροφή στους κερδοσκόπους που με την σειρά τους παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των αδύναμων χωρών του Νότου. Ανίκανη να απάντηση και «στρουθοκαμηλίζοντας» δεν βλέπει ότι η κρίση παίρνει τη μορφή ντόμινο και πλησιάζει όλο και περισσότερες χώρες. Με τις «μη αποφάσεις» της δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις ότι μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά και μακροπρόθεσμα την κρίση χρέους στην Ευρώπη η οποία πλέον φαίνεται έχει και νέα μέλη στο κλαμπ των χρεοκοπημένων εκτός της Ελλάδας.
Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, για το μέλλον την ευρωπαϊκής οικονομίας, μετατέθηκαν για τον Ιούνιο. Και παρά τις πομπώδεις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ ότι επιτεύχθηκε μια συνολική συμφωνία η ουσία είναι μηδέν.
Χαρακτηριστικό  ότι δεν «βλέπουν» την λαίλαπα που πλησιάζει σε όλη την Ευρώπη, στο κείμενο των συμπερασμάτων δε γίνεται καμιά αναφορά ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιρλανδία αλλά ούτε και στην Πορτογαλία η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης..........

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ "ΒΛΕΠΟΥΜΕ" ...

Οι 27  ευρωπαίοι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστικοποίηση της σχετικής απόφασης, όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου, πριν από τον επόμενο Ιούνιο, καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικές διαδικασίες για την συγκρότηση νέων κυβερνήσεων τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Φινλανδία, οι οποίες δεν μπορούσαν να δεσμευθούν τώρα με μια άμεση απόφαση.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι αρκετά περίπλοκο καθώς στο μεταξύ είναι μάλλον βέβαιη η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Ταμείο, ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.  Το πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν είναι η Πορτογαλία, η οποία όπως υπολογίζεται είναι πιθανόν να χρειαστεί γύρω στα 75 - 80 δισ. ευρώ, αλλά αν εμφανισθεί αν κάποια μεγαλύτερη οικονομία να έχει ανάγκη για οικονομική βοήθεια.
Στο μεταξύ ήδη το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας για την Ιρλανδία αν μετά το stress test χρειασθεί νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην αύξηση των πόρων του στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.για τον μόνιμο Μηχανισμό (ESM) που θα διαδεχθεί το παραπάνω ταμείο τον Ιούνιο του 2013, ενώ θα προικοδοτηθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ σε ρευστό και 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ. 
Η ρύθμιση αυτή έδωσε μεν τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για τον μόνιμο Μηχανισμό, αλλά δημιούργησε ερωτήματα για το κατά πόσο έτσι το Ταμείο θα επιτύχει τον στόχο να έχει διαθέσιμα σε πραγματικούς όρους 500 δισ. ευρώ, λόγω  της ενδεχόμενης απώλειας της ανώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΑΑΑ). ..............

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ - Η ΥΦΕΣΗ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ - Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΦΤΕΡΑ

Του Νίκου Κοτζιά


Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει κακές διαπραγματεύσεις. Να έχει στο μυαλό της τα συμφέροντα των λίγων. Να προωθεί τη βίαια ανακατανομή εισοδημάτων και περιουσιών σε βάρος των πολλών, μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Δίνει χρόνο στους δανειστές μας να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους και, όπως πρώτος έγραψα πριν από 15 μήνες, να αγοράσουν φθηνά τη δημόσια περιουσία. Με ψέματα, δε, προσπαθεί να συγκαλύψει τις -στην καλύτερη περίπτωση- ανοησίες της. Ως δε προς τη χειρότερη, δεν θα ήθελα καν να αναφερθώ δημόσια.
Τι υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα;
Η κυβέρνηση παρουσιάζει ότι αποκόμισε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τρία κέρδη: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, κατά ένα τοις εκατό μικρότερο επιτόκιο και δυνατότητα αγοράς ομολόγων από ειδικό μηχανισμό. Υπολογίζει, λέει η προπαγάνδα της, ότι με αυτά κέρδισε έξι δισεκατομμύρια. Επιπλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπόρεσε και αποκόμισε αυτά τα κέρδη διότι απέδειξε ότι εργάστηκε τον προηγούμενο χρόνο σκληρά και ως βραβείο αυτής της στάσης της επήλθαν οι καλύτεροι δανειακοί όροι. Μάλιστα, έβαλε τα Μέσα του μνημονίου να ανακοινώσουν με τρόπο ειρωνικό ότι όσα εκείνη κατάφερε δεν τα κατάφερε η ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία "δεν μπόρεσε" να διασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο, όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για μια όμορφη εικόνα που θα ξεθωριάσει πολύ γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα:  ...............

Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: "ΜΙΝΙΣΤΡΟΙ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΣ ΕΜΠΗΚΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΙΛΑΦΙ ..."


Της Σοφίας Βούλτεψη


Πριν από έναν χρόνο ακριβώς, η Ελλάδα πανηγύριζε για την… σωτηρία της! Είχε πια διαπιστωθεί πως λεφτά δεν υπήρχαν και η χώρα όδευε ολοταχώς προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές. Ανήμερα της εθνικής γιορτής, πληροφορηθήκαμε πως έπρεπε να… ανακουφιστούμε.
Η προπαγάνδα είχε ξεκινήσει ένα καινούργιο τροπάρι: Φτιάχτηκε για χάρη μας ένας μηχανισμός που θα μας σώσει από την χρεοκοπία – δεν ήταν καινούργιος, είχε ήδη εφαρμοστεί στην Ουγγαρία, αλλά έτσι ήθελε η προπαγάνδα.
Φέτος, έναν χρόνο μετά, δεν πανηγυρίζει κανείς. Βαθιά ύφεση, ανεργία, σκληρή λιτότητα για τις πιο αδύναμες τάξεις, ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πάλι συμπίπτει με την εθνική μας γιορτή.
Ο καθένας έχει μια γνώμη για το τι έφταιξε. Αλλά η πιο έγκυρη παραμένει αυτή του Γέρου του Μοριά, όπως καταγράφεται στα, δια χειρός Γεωργίου Τερτσέτη, Απομνημονεύματα του Στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη (Εκδόσεις Βεργίνα). ................

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 1,7 ΔΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων 1,72 δισ. ευρώ προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ύψους 1,14 δισ. που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους. Tα έσοδα καταγράφουν υστέρηση 860 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες υπέρβαση 283 εκατ. σε σύγκριση με το στόχο του διμήνου.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφωθεί στο 1,024 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Ωστόσο είναι χαμηλότερο κατά 55 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την πρόβλεψη του διμήνου για έλλειμμα 1,079 δισ. ευρώ χάρη στα έσοδα του ΠΔΕ.
Συγκεκριμένα , τα στοιχεία για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δείχνουν τα εξής:
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,950 δισ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2010. Παρά την ύφεση και την πτώση της κατανάλωσης, οι εισπράξεις του ΦΠΑ είναι αυξημένες κατά 7,3% λόγω της αύξησης των συντελεστών και του «κινήματος» των αποδείξεων.
Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,3%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους.............

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ "ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ"

Μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων η Βουλγαρία με απόφαση του πρωθυπουργού της Μπόικο Μπορίσοφ, ξεκινά προετοιμασίες για να υποβληθεί σε έλεγχο ασφαλείας (το λεγόμενο στρες τεστ) το πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι.

Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει 7 βασικά κριτήρια: θέση του εργοστασίου, κίνδυνος πλημμυρών, συστήματα ψύξης, εφεδρική δύναμη, διάρκεια ζωής, είδος των αντιδραστήρων και κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων. H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα ενημερωθεί σχετικά και θα κληθούν εμπειρογνώμονες της, να επιβλέπουν την πορεία των ελέγχων.
Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμασίας, η Βουλγαρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και θα προτείνει οι μέθοδοι ελέγχου του Κοζλοντούι να ενταχθούν στις κοινές ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών σταθμών της Ε.Ε.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ-ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


«Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια που κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύρο. «Συμμετοχή, όχι απλά με διαμαρτυρία, αλλά με πρωτοβουλία και με δημιουργία».
Αν απομονώσουμε αυτές τι φράσεις είμαι βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένας πολίτης να διαφωνήσει με το περιεχόμενό τους. Ποιος μπορεί να είναι αντίθετος με τη Συμμετοχική Δημοκρατία, με διαδικασίες που επιτρέπουν ή ακόμη καλύτερα προτρέπουν τον πολίτη να πάρει πρωτοβουλίες γνωρίζοντας ότι θα βρει το κράτος, δίπλα του, συμπαραστάτη και αρωγό.
Δεν είναι πράγματι αυτές οι συνθήκες που ενδυναμώνουν και ισχυροποιούν τη Δημοκρατία σε μια χώρα και την οδηγούν σε αναπτυξιακό καλπασμό;
Γιατί όμως στην Ελλάδα οι πολίτες υψώνουν φωνές διαμαρτυρίας και δηλώνουν απογοητευμένοι και φοβισμένοι για το μέλλον;
Μήπως γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα αναγκαία, προς αποφυγή χρεοκοπίας, μέτρα, όπως τα χαρακτηρίζει οι κυβέρνηση, δεν πλήττουν τους έχοντες και κατέχοντες, ούτε όσους μαζί με τον κ. Πάγκαλο «τα έφαγαν», αλλά πρωτίστως εκείνους που και να ήθελαν δεν μπορούσαν όχι να φάνε αλλά ούτε να δοκιμάσουν από τον κορβανά της μίζας, του ρουσφετιού και του εύκολου κέρδους;

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Κάποτε πρέπει να γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα ότι, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς έρευνες (Μακ Κίνσεϊ 2000-2007) η ποιότητα της εκπαίδευσης ΔΕΝ εξαρτάται ούτε από τις κρατικές δαπάνες, ούτε από το μέγεθος της τάξης, ούτε από τον «προοδευτικό» χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων. Εξαρτάται από έναν και μοναδικό παράγοντα: Την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του εκπαιδευτικού προσωπικού! Χώρες που αύξησαν θεαματικά τις δαπάνες για την παιδεία, διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των μαθητών τους έμειναν καθηλωμένες στα προ εικοσιπενταετίας επίπεδα. Οι χώρες που είδαν τις επιδόσεις των μαθητών τους να εκτοξεύονται είναι αυτές που στρατολογούν τους εκπαιδευτικούς τους από το 5% των αριστούχων αποφοίτων των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου να προκαλείται αναταραχή στον χώρο της Παιδείας με κάθε ευκαιρία, με κάθε πρωτοβουλία, με κάθε αφορμή. Και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου ο χώρος της Παιδείας να αποτελεί μόνιμο πεδίο αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, ανακατατάξεων, πειραματισμών και συγκρούσεων. .................

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Του Ν. Κοτζιά


Η κυβέρνηση επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με την προοπτική μείωσης του επιτοκίου κατά 1%, χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισεκατομμυρίων και πιθανής ενίσχυσης του μηχανισμού εξαγοράς ελληνικών ομόλογων. Εάν αυτά είχαν συμφωνηθεί πέρσι, σίγουρα θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Μόνο που σήμερα δεν επαρκούν για να βγει η Ελλάδα από τα χρηματοπιστωτικά της προβλήματα. Και το κυριότερο, το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει είναι πολύ ψηλό. Η πιο πάνω εκτίμηση στηρίζεται σε μια νηφάλια και όχι προπαγανδιστική ερμηνεία των αποτελεσμάτων που υπήρξαν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα. Και να γιατί:

Α) Η κυβέρνηση, προκειμένου να γλυτώσει ένα τμήμα των άμεσων τόκων, έδωσε ως αντάλλαγμα δεκάδες δισεκατομμύρια. Τόσο σε υποτιμώμενη δημόσια περιουσία που θα ξεπουλήσει, όσο και στα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε να λάβει. Επιπλέον, είναι άλλο να πουλά κανείς με νηφαλιότητα περιουσία και άλλο υπό διεθνή πίεση και έλεγχο. Σε συνθήκες, δηλαδή, που θα γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει ακόμα και όσο-όσο προκειμένου να «λάβει την επόμενη δόση». ....................

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ "ΜΑΘΗΜΑ" ...

Πριν από 25 χρόνια έγινε το τραγικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. Στα πλαίσια αυτής της επετείου μια ομάδα της Greenpeace ταξίδεψε στην Ουκρανία και διαπίστωσε πως οι ολέθριες συνέπειες είναι εμφανείς μέχρι σήμερα. Τα άσχημα νέα για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία βρήκαν την ακτιβίστρια της Greenpeace Ασλιχάν Τάμερ στον τόπο όπου μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο, στο Τσέρνομπιλ. «Ήμασταν στο Τσέρνομπιλ, όταν έφθασε η είδηση από την Ιαπωνία και είδα τα πρόσωπα των ανθρώπων. Χωρίς λόγια, μόνο να έβλεπε κανείς την έκφρασή τους. Μας έλεγαν πως δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τώρα στην Ιαπωνία, ξέρουμε όμως πως θα είναι τα πράγματα μετά από 25 χρόνια».
Το ραδιενεργό νέφος τότε απλώθηκε σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι εμφανείς μέχρι σήμερα: «Ταξιδέψαμε σε περιοχές που είναι αρκετά μακριά από την αποκλεισμένη περιοχή και διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένας πολύ μεγάλος βαθμός μόλυνσης κυρίως όσον αφορά το γάλα και μια σειρά από τρόφιμα. Οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στη ραδιενεργό μόλυνση ακόμα και σήμερα μέσω της διατροφικής αλυσίδας». Κυρίως τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από όλα, επισημαίνει η ακτιβίστρια της Greenpeace: «Διαπιστώσαμε πως τα παιδιά υποφέρουν από γενετικές διαταραχές. Πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους εκτέθηκαν στην ακτινοβολία πριν από 25 χρόνια. Μερικές φορές λείπουν τα εσωτερικά όργανα και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά» λέει η Ασλιχάν Τάμερ. ............

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ "ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΩΝ" Η ΚΑΤΑ ΤΟ "ΔΟΚΟΥΝ";

Γράφει ο ΚλεισθένηςΗ διεθνής κοινότητα αποφάσισε τελικά στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη με επίκληση του διεθνούς δικαίου για την νομιμοποίησή της.
Η επιλεκτική ή κατά περίπτωση επίκληση του διεθνούς δικαίου φυσικά δεν πείθει κανένα για την ορθότητα της στρατιωτικής παρέμβασης, όχι πως έπρεπε να αφεθεί ο Καντάφι και το σάπιο καθεστώς του να δολοφονεί τον Λιβυκό λαό αλλά γιατί η επίκληση του διεθνούς δικαίου γίνεται μόνο αν πρόκειται να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και κατά κύριο λόγο της δύσης.
Το καθεστώς Καντάφι δεν έγινε ξαφνικά σε μια μέρα δικτατορικό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο αλλά στηριζόταν από την δύση γιατί εξυπηρετούσε τα δυτικά συμφέροντα. Η εξέγερση, αν και από πολλούς αμφισβητείται ότι ήταν αυθόρμητη και Αραβική υπόθεση, διευκολύνει την δύση βαφτίζοντας την επέμβασή της ανθρωπιστική και τις επιδιώξεις της σαν εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων στα Αραβικά κράτη. Αυτά όμως δεν πείθουν κανένα, όλοι γνωρίζουμε τους λόγους που γίνεται αυτή η επέμβαση που αποτελεί επανάληψη των επεμβάσεων στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του πλανήτη.............

"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η γερμανική βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Μέρκελ να απορρίψει την πρόταση για επαναγορά ομολόγων από τις οικονομικά αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος, είχε κατατεθεί προ ημερών από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, με προοπτική να εγκριθεί ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Το ψήφισμα δεν θίγει τη συμφωνία για την ευρωζώνη. Αυτό που θέλει η βουλή είναι να έχει πρακτικά δικαίωμα βέτο κάθε φορά που επίκειται η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας και αργότερα, του μονίμου μηχανισμού διάσωσης. Με λίγα λόγια, προτού η κυβέρνηση Μέρκελ δώσει το πράσινο φως ή τη χορήγηση βοήθειας σε οποιαδήποτε μορφή και προς οποιαδήποτε προβληματική χώρα, οι βουλευτές θέλουν να έχουν λόγο. Βεβαίως, ο λόγος είναι διαφορετικός ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες.
Είναι γνωστό ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων που κατέθεσαν και το ψήφισμα, διαφωνούν με τη δυνατότητα των ταμείων στήριξης να αγοράζουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών από την πρωτογενή αγορά. ...........

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Πολύ γρήγορα  άρχισαν να ξεφουσκώνουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις «επιτυχίες» της 11ης Μαρτίου. Οι αποφάσεις των ηγετών της ευρωζώνης  δεν φαίνεται να έδωσαν ουσιαστική λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδος. Το μόνο που έκαναν ήταν να δώσουν μία μικρή ανάσα στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος και μία «παράταση ζωής», ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να λύσει από μόνη της τα όποια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες τώρα. Τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής κρύβουν όμως και  μεγάλους κινδύνους για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε  να παραχωρήσει υπέρογκα ανταλλάγματα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και κρυφή ατζέντα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την μείωση του επιτοκίου σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας μας υπό το καθεστώς ιδιότυπης κατοχής της Τρόικας, το τίμημα των οποίων θα κληθεί να πληρώνει ο λαός τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Αυτό  συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό τη συνεχή λήψη νέων μέτρων, μνημονιακού χαρακτήρα, τα οποία θα πλήττουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αποψιλώνουν την περιουσία του κράτους. Το βέβαιο είναι ότι, εκτός από το ξεπούλημα – «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας μέσω  ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, αναμένονται και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και επιβολή νέων φόρων.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΥΡΟΣ


Της Σοφίας Βούλτεψη


Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται πάλι στην γειτονιά μας, δύο ακριβώς χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα τελεί πλέον σε κλοιό πολεμικού, πυρηνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, σε πεδίο πολεμικής σύγκρουσης. Η χώρα μας επιμένει στην διπλωματική λύση, αλλά θα συμμετάσχει σε όλες τις επιχειρήσεις πλην αεροπορικών βομβαρδισμών, αν και το τοπίο γύρω από τον ρόλο μας παραμένει θολό – όπως θολό είναι και γενικότερα το τοπίο των πολεμικών δραστηριοτήτων.
 Την ίδια ώρα η πυρηνική απειλή από την Ιαπωνία αναβαθμίζεται συνεχώς, ενώ παράλληλα τα πυρηνικά εργοστάσια ξεφυτρώνουν γύρω μας. Και στο Αιγαίο οι παραβιάσεις εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών είναι πια καθημερινές.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο και οι παραβιάσεις, παραβάσεις και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε «ζώνη του πυρός», σε επικίνδυνη περιοχή για τους ξένους – κάτι που από χρόνια επιδιώκει η Τουρκία, παρενοχλώντας και επιβατικά αεροπλάνα ξένων εταιριών – με αποτέλεσμα ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα στην οικονομία μας, μέσω μιας επίθεσης στον τουρισμό μας. ................

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

ΟΤΑΝ ΤΑ "ΥΠΕΡ" ΓΙΝΟΝΤΑΙ "ΚΑΤΑ"

Γράφει ο Κλεισθένης.Περίπου δύο αιώνες πέρασαν απ’ όταν η μαζική παραγωγή μπήκε στην ζωή των ανθρώπων και 50 περίπου χρόνια απ’ την πλήρη αυτοματοποίησή της. Το ερώτημα φαντάζει φιλοσοφικό αλλά κρέμεται στα χείλη πολλών ανθρώπων. Είναι περισσότερο ευτυχής ο άνθρωπος μετά την αλματώδη αύξηση της τεχνολογίας; Τι κερδίζει και τι χάνει ζώντας με τον σύγχρονο τρόπο;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευτυχισμένος αλλά η πραγματικότητα με διαψεύδει. Ο άνθρωπος κέρδισε κάποια άχρηστα «αγαθά» και έχασε την γαλήνη της λιγόχρονης ζωής του.
Έγινε δέσμιος της ελαχιστοποίησης του απαιτούμενου για κάθε τι χρόνου.
Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία της σημερινής κακοδαιμονίας; Γιατί ο άνθρωπος από σχετικά ελεύθερος έγινε σκλάβος;
Οι επιδιώξεις της σημερινής παραγωγής είναι η όσο το δυνατό συμπίεση του χρόνου, του κόστους και της εργατικής δύναμης στη διαδικασία.
Η χειρονακτική εργασία έχει λιγοστέψει τόσο ώστε σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζεται καθόλου. Χειρονακτικά σήμερα δουλεύουν μόνο λίγοι παραδοσιακοί τεχνίτες τα δημιουργήματα των οποίων είναι βέβαια τεχνουργήματα αλλά το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο τόσο ώστε δεν μπορούν να αγοραστούν από όλους. ............

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ;

Η κατάσταση στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα είναι χειρότερη από τα όσα περιγράφει της Ιαπωνίας, υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Ιαπωνία. «Δεν υπάρχει καθόλου νερό στη δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων του αντιδραστήρα 4…» δηλώνει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής Γκρεγκ Γιάτσκο στο CNN. Προφανώς η δεξαμενή έχει υποστεί ζημιές. Προηγουμένως ο Γιάτσκο είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα. Εάν επαληθευθεί η θεωρία του, αυτό σημαίνει ότι τα ραδιενεργά στοιχεία που παραμένουν στη δεξαμενή δεν ψύχονται πλέον και μπορούν να προκαλέσουν τήξη ή και αυτοανάφλεξη στον αντιδραστήρα 4. «Ελπίζουμε βέβαια, για το καλό όλων μας, να μην πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο καταστροφής» τονίζει ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Πυρηνικής Αρχής.
Αλλά διευκρινίζει ότι θεωρεί ελάχιστες τις πιθανότητες να κάνει λάθος εκτίμηση, γιατί, όπως λέει, έχει μιλήσει με Αμερικανούς ειδικούς που βρίσκονται ήδη στο Τόκιο και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ιάπωνες συναδέλφους τους. Οι ιαπωνικές Αρχές αρχικά είχαν δώσει εντολή για εκκένωση σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων και αργότερα επέκτειναν τη ζώνη εκκένωσης στα τριάντα χιλιόμετρα. .............

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου, εφέτος.
Το ΔΝΤ εκτιμά, συγχρόνως, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ.
"Η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος" σημειώνει το ΔΝΤ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα. Στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011".
Παραμένει ίδια η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εφέτος, δεδομένου ότι προβλέπει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ εφέτος κι υπογραμμίζεται στην έκθεσή του ότι πρόκειται για μία επίδοση, που η Ελλάδα μπορεί να την πετύχει.
Πέρυσι, το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του έτους η ύφεση προχωρούσε με τρόπο σταδιακό, δηλαδή με ρυθμό 1,9% για το πρώτο τρίμηνο του περυσινού έτους και ρυθμό 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους....................

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Του Γιάνη Βακουφάκη


Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέσα "ενημέρωσης" βάζουν τα γιορτινά τους, πανηγυρίζοντας για κάτι που, με μαθηματική ακρίβεια, θα αποδειχθεί ανούσιο (στην καλύτερη περίπτωση) ή καταστροφικό (στην χειρότερη). Τα ίδια συνέβησαν τον Μάιο του 2010, μετά τον "θρίαμβο" του Μνημονίου, τα ίδια είχαμε και πιο πρόσφατα όταν στις αρχές Φεβρουαρίου τα κανάλια και οι εφημερίδες μας υποδέχθηκαν μια από τις πιο άτυχες στιγμές της ΕΕ ως "επιτυχία" (βλ. εδώ). Έτσι και τώρα. Η εθνική ανακούφιση για την επιμήκυνση αποτελεί πλάνη που, βέβαια, οι εξελίξεις θα σκορπίσουν στους  πέντε ανέμους της συνεχιζόμενης Κρίσης.
Για να μην με κατηγορήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για μεμψιμοιρία, να πω ότι, προφανώς, καλά κάναμε και δεχθήκαμε την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου. Όσο για την δανειοδότηση των εκτός αγορών χωρών από το EFSF μετά το 2013, ο πεινασμένος δεν μπορεί να αρνηθεί το όποιο ξεροκόμματο του πετάνε. .................

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΔΕΣΜΕΣΗ ΤΗΣ 4ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέσμευσε την τέταρτη δόση δανείου προς την Ελλάδα ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του πακέτου στήριξης της Ελληνικής οικονομίας ύψους 110 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Η αποδέσμευση της δόσης του δανείου ανακοινώθηκε την Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της τακτικής εξέτασης των οικονομικών δεδομένων της Ελλάδας που πραγματοποιεί το Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι πάνω από όλα, η Ελλάδα πέτυχε οικονομική σταθερότητα. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα σημειώνει περαιτέρω πρόοδο μειώνοντας το εργατικό κόστος και κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό. Ωστόσο το ΔΝΤ τόνισε ότι υπέρτατος στόχος είναι η Ελλάδα να διασφαλίσει ότι όλοι αναλαμβάνουν το ανάλογο μερίδιο στην προσπάθεια διόρθωσης της οικονομίας.
Κάλεσε επίσης σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον έλεγχο των δαπανών και την αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας στα πυρηνικά εργοστάσια τους διάφορες κυβερνήσεις να τον κόσμο και επικρατεί πλέον ένας έντονος σκεπτικισμός σχετικά με τον σχεδιασμό νέων τέτοιων εγκαταστάσεων, μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Ιαπωνία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της έχει αρχίσει τρίμηνη επανεξέταση των σχεδίων λειτουργίας των 17 πυρηνικών εργοστασίων της. Τα εργοστάσια αυτά θα αποσύρονταν απ’ το δίκτυο αρχίζοντας από το 2021, αλλά η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ είχε προωθήσει την ιδέα διατήρησης τους για άλλα 12 χρόνια.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, διέταξε επιθεωρήσεις ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας του, με έμφαση στην εξέταση ενδεχόμενων ευάλωτων σημείων από σεισμούς, τσουνάμι και άλλες θεομηνείες. Η Ελβετία διέκοψε τη διαδικασία έγκρισης άλλων τριών πυρηνικών εργοστασίων, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να επανεξεταστούν οι διαδικασίες ασφάλειας που εφαρμόζονται. ............

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΡΕΟΥΣ

Του Ν. Κοτζιά


Η Γερμανία χώρα με εξαγωγικό πλεόνασμα μπόρεσε και αύξησε την τελευταία δεκαετία την περιουσία της στο εξωτερικό από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα τρισεκατομμύριο. Σήμερα, κύρια φροντίδα της είναι να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά της στοιχεία, επενδύσεις και δάνεια, στο εξωτερικό. Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε άδικος όλος ο «εξαγωγικός της κόπος».
Στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου η Γερμανία να διασφαλίσει τα δάνειά της, συμφώνησε σε αναχρηματοδότηση της Ελλάδας με υψηλότερα από προηγούμενα επιτόκια. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην νέα πολιτική της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας με την οποία γερμανικές και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να παρκάρουν τα ελληνικά ομόλογα στην Κεντρική Τράπεζα. Μόνο πέρσι οι γερμανικές τράπεζες ξεφορτώθηκε περίπου το 20% των ελληνικών ομόλογων που κατείχαν.
Αν φέτος ξεφορτωθούν άλλα τόσα, ίσως και παραπάνω, τότε οι αξίες των ελληνικών ομόλογων που κατέχουν θα περιοριστούν, περίπου, στο 55% του αρχικού ποσού. Αν αυτό το ποσό κουρευτεί, τότε θα μειωθεί η αξία του κατά 20% από αυτό το 55%. Περίπου, δηλαδή, στο 11% της αξίας των ελληνικών ομόλογων που είχε αρχικά στα χέριά τους, δηλαδή, κάτι λιγότερο από τους τόκους δύο ετών. ............

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΣΩΣ Η ΠΛΕΟΝ "ΑΚΡΙΒΗ" ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι οικονομικές συνέπειες απ’ τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη καταγραφεί πλήρως, αλλά ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι θα αποδειχτεί η πλέον ακριβή καταστροφή στην ιστορία. Εκατοντάδες εργοστάσια κατά μήκος της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων και μονάδων των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών Τογιότα και Νίσσαν, είναι κλειστά λόγω ζημιών ή διακοπών ρεύματος. Επίσης χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ 2 εκατομμύρια άλλα, έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Αμερικανική εταιρεία συμβούλων ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι καταστροφές από το σεισμό και μόνο υπολογίζονται στα 15 με 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό κόστος του καταστροφικού σεισμού υπολογίζεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται ο καθαρισμός και η μακροχρόνια παρακολούθηση των πυρηνικών εργοστασίων για διαρροές. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι σήμερα θα διοχετεύσει 86 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας. ...................

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ "ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ" ΚΑΙ "ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"

Γράφει ο ΚλεισθένηςΜετά την μεταπολίτευση ο χώρος του παραδοσιακού κέντρου απορροφήθηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ κυρίως και την ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Έκτοτε δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του χώρου με συνέπεια η λεγόμενη μεσαία τάξη να εκπροσωπείται στη βουλή απ’ τα λεγόμενα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα.
Είναι επίσης γνωστό ότι η μεσαία τάξη μετακινείται δεξιά ή αριστερά προσδοκώντας τα μεγαλύτερα οφέλη. Είναι αυτό που λέμε μετακινούμενοι ψηφοφόροι που δίνουν κυβερνητικές πλειοψηφίες.
Ο ανιψιός Καραμανλής ονόμασε τον χώρο μεσαίο και αποφεύγοντας να πει ότι η ΝΔ είναι δεξιό κόμμα κέρδισε τις εκλογές του ’04 και ’07.
Κεντροδεξιό κόμμα μπορεί να ονομαστεί κάποιο που τοποθετείται ανάμεσα στο κέντρο και την δεξιά και όχι συνένωση του κέντρου με τη δεξιά. Το ίδιο και για το κεντροαριστερό απ’ την άλλη πλευρά. Αυτά τα κόμματα διαφοροποιούνται για διαφωνίες επιμέρους πχ οικολογικές, εθνικές κτλ και δεν είναι κόμματα εξουσίας αλλά κόμματα πίεσης για λύσεις σε επιμέρους ζητήματα.
Τα κόμματα δεν είναι απλή συνάθροιση ανθρώπων και δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν εκπροσωπούν τμήματα των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται σαν ομάδες κοινών συμφερόντων. ..............

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Του Τάσου Τέλογλου


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα ελληνικά συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με «4 στα 4» κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης: Και αγορά ομολόγων από το ESM και αύξηση των κεφαλαίων του EFSF και επιδότηση του επιτοκίου με 100 μονάδες βάσης (1%) και επιμήκυνση. Κοιτάζοντας όμως από πιο κοντά τις αποφάσεις μπορείς σε κάθε όψη του νομίσματος να «διαβάσεις» και εκείνη που δεν φαίνεται:
- Η αγορά ομολόγων θα γίνεται από το ταμείο του Λουξεμβούργου για έναν κυρίως λόγο, για να απαλλαγεί ο κ. Τρισέ και οι συνεργάτες του από αυτή την υποχρέωση με την οποία τους έχουν επιβαρύνει τα ζόμπι που αποκαλούνται «εμπορικές τράπεζες». Το ταμείο θα αγοράζει, λέει η απόφαση, απευθείας ομόλογα και όχι από τους επενδυτές. Δηλαδή αν θέλουν οι «επενδυτές» να σώσουν τις κυβερνήσεις τους, ας τα πουλήσουν στη δευτερογενή αγορά και ας εισπράξουν τις… απώλειές τους. Με την απόφασή αυτή ο χώρος για να «μανουβράρει» η ελληνική κυβέρνηση δεν γίνεται ευρύτερος αλλά στενότερος. Αυτό το «στράγγισμα» μπορεί να οδηγήσει σε μια επιδείνωση της κρίσης ρευστότητας των τραπεζών αλλά έτσι και αλλιώς οι τράπεζες πρέπει να «κλείσουν τις θέσεις τους» στην Φραγκφούρτη για να αντλήσουν τα χρήματα των κρατικών εγγυήσεων όπως απαιτεί το αναθεωρημένο μνημόνιο.....

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

ΠΟΙΑ ΔΕΚΑ ΛΑΘΗ ΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η απομάκρυνση του Γιώργου Παπακων­σταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται προεξοφλημένη. Το χρονικό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των Συνόδων Κορυφής αλλά και από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Ο πρωθυπουργός - και οι σύμβουλοί του - χρεώνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μια σειρά κρίσιμων λα­θών που στοίχισαν όχι μόνο στην αξιοπιστία της χώρας, αλλά και στην επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε. Ποια είναι τα λάθη αυτά;
1. Δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί στα δη­μοσιονομικά μεγέθη και δη στο χρέος όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τρέχουμε τώρα να ζητάμε επιμήκυνση που εμφανώς χρεια­ζόταν εξαρχής.
2. Οι στόχοι των εσόδων ήταν εξαρχής υψηλοί και παρά τις πιέσεις τις τρόικας ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμενε να μεταφέ­ρει την αισιοδοξία του στον πρωθυπουργό ότι οι στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω 3 φορές.
3. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαί­ωνε μέχρι και τον περασμένο Δεκέμ­βριο πως ο προϋπολογισμός του 2010 είναι εντός πλαισίου και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, με αποτέλεσμα να εκτεθεί και ο ίδι­ος ο πρωθυπουργός......................

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Ψυχολογία επικείμενης χρεοκοπίας καλλιεργείται στη χώρα. Μέσα σε κλίμα πανικού, ο ένας ρωτάει τον άλλον αν πρέπει να αποσύρει τις καταθέσεις του από την τράπεζα. Διάφορα κέντρα -συχνά με αντιτιθέμενους στόχους- έχουν μάλιστα προσδιορίσει τη χρεοκοπία και... χρονικά: αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 25η Μαρτίου! Δεν είμαστε φυσικά εμείς που αποφασίζουμε, ούτε βεβαίως έχουμε κάποια «εσωτερική πληροφόρηση» ως προς το τι προτίθεται να κάνει ο πρωθυπουργός στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα. Η πολιτική μας εκτίμηση όμως είναι ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος να οδηγήσει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Εν πρώτοις δανεικά χρήματα υπάρχουν στη διάθεσή της για να βγάλει το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012.
Κανένας ισχυρός παράγοντας, είτε του εξωτερικού είτε του εσωτερικού, δεν πρόκειται να επωφεληθεί από μια άτακτη, σπασμωδική ελληνική χρεοκοπία αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα κατέρρεε σε έκρυθμο πολιτικό κλίμα απροσδιόριστης βιαιότητας, η Ελλάδα θα επέστρεφε ανώμαλα στη δραχμή, οι γερμανικές, γαλλικές και άλλες ξένες τράπεζες θα έχαναν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στη χώρα δεν θα έμενε τίποτα όρθιο σε μια τέτοια περίπτωση..........

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ


Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα και τη μείωση του επιτοκίου και την αποφάσισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων κατά μια μονάδα ήτοι  κατά 100 μονάδες βάσης, με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 7,5 χρόνια.  
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναμένεται να έχει οφέλη για την Ελλάδα και θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων, σημαίνει ότι η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023, καθώς και με τη μείωση του επιτοκίου κατά 1%, η Ελλάδα κερδίζει ένα ποσό που φτάνει στα 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. 
Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου σημειώνει  την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».  .............

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Γράφει ο Γκίκας Χαρδούβελης*

Το 2010 το πείραμα του ενιαίου νομίσματος πιέστηκε έντονα από τις αγορές.  Έτσι, από τον Μάιο του 2010, οι πολιτικές ηγεσίες διαπραγματεύονται τον κοινό παρονομαστή στη διακυβερνητική τους συνεργασία. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2010, υπάρχει ήδη συμφωνία στις αρχές του πορίσματος Van Rompuy, που συνεπάγεται έναν στενότερο έλεγχο στα δημοσιονομικά εκάστου κράτους-μέλους της Ευρωζώνης, μεγαλύτερη έμφαση στην μείωση του δημοσίου χρέους, έλεγχο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κάθε χώρας, αλλά και την αρχή της «αντίστροφης ψηφοφορίας». Υπάρχει, επίσης, συμφωνία για τη μελλοντική προσαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία μόνιμου ταμείου διάσωσης των χωρών υπό προϋποθέσεις. Το ζήτημα έκδοσης κοινού ευρωομόλογου έχει μπει προς το παρόν στο ψυγείο, αλλά δεν αποκλείεται το θέμα να επανέλθει με διαφορετική ίσως μορφή, μέσω των δυνατοτήτων παρέμβασης που θα έχει το κοινό ταμείο EFSF.
Σήμερα οι κύριοι χρηματοδότες της Ευρωζώνης, που είναι η Γερμανία και η Γαλλία, με διαπραγματευτικό όπλο τη μεγέθυνση του EFSF και το βαθμό ευελιξίας του ώστε να αντιμετωπίζει κρίσεις, επιμένουν σε ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης, που να περιέχει κοινά αποδεκτούς περιορισμούς στην πολιτική μισθών και εισοδημάτων, το ασφαλιστικό ή τη φορολογική πολιτική. 

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ


Της Σοφίας Βούλτεψη


Όλα όσα μέχρι σήμερα διατυπώνονταν υπό την μορφή απειλών έχουν πλέον από χθες μπει στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ημέρα τρόμου η χτεσινή, με τον τρομακτικό σεισμό στην Ιαπωνία και το τσουνάμι έφθασε ως τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που μετονομάστηκε – επικοινωνιακά – σε Σύμφωνο για το Ευρώ, περιλαμβάνει σειρά μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν οι μελλοντικές κρίσεις χρέους.
Χαμηλοί μισθοί, ευέλικτες σχέσεις εργασίας, συμπιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα και στις συντάξεις και φορολογική εναρμόνιση, θέτουν την Ευρώπη κάτω από ένα κοινό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, που θα δείξει ακόμη πιο πολύ τα δόντια του σε ήδη χειμαζόμενες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα.
Το μακρύ χέρι της Κομισιόν θα φθάνει πλέον και σε τομείς που θεωρούνταν αποκλειστικής αρμοδιότητας των χωρών-μελών, καθώς οι 17 κατέληξαν (εκόντες – άκοντες) στο συμπέρασμα ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν ακολουθήσουν και κοινές φορολογικές, μισθολογικές και συνταξιοδοτικές πολιτικές. ......

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ...

Με το τίτλο «Το λογαριασμό, παρακαλώ!» και υπότιτλο: «Κάποιος πρέπει να πληρώσει τα χρέη των Ελλήνων: οι πιστωτές ή οι πολίτες».η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε ένα εκτενές άρθρο της προσπαθεί να σκιαγραφίσει την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Επί χρόνια τόσο οι συντηρητικές όσο και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δανείζονταν χρήματα σαν να μην υπήρχε αύριο».
Η εφημερίδα επισημαίνει στη συνέχεια την άσχημη θέση, στην οποία βρίσκονται και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και διερωτάται: «Γιατί οι πολιτικοί δεν το παραδέχονται; Οι τρεις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση έχουν φθάσει στα όριά τους. Δεν θα καταφέρουν ποτέ και με κανέναν τρόπο να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει».
Τέλος η εφημερίδα σημειώνει: «Άλλοι θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό: είτε οι πιστωτές είτε η ευρωζώνη. Μια μερική διαγραφή των χρεών δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Θα ήταν όμως δίκαιο όλοι αυτοί οι πιστωτές, που με τόση ευκολία δάνειζαν, να συμβάλουν τώρα στη διάσωση αυτών των κρατών. Θα βοηθούσαν όσους περιέπεσαν σε λάθη και θα ανάγκαζαν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να σκεφθούν εκ νέου πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τραπεζών».ΜΕΡΚΕΛ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ


Η Γερμανία φέρεται διατεθειμένη να συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Tα τρία χρόνια δεν επαρκούν δηλώνει σε συνέντευξή της η Άγκελα Μέρκελ. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Bild η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών της δημοσιονομικών σφαλμάτων και αυτό δεν είναι δυνατό να το καταφέρει σε διάστημα τριών ετών. Εάν παρά ταύτα εμείς επιμείνουμε, αυτό θα οδηγήσει σε νέες αναταράξεις».
Στο φύλλο της Bild που θα κυκλοφορήσει σήμερα, Παρασκευή, η Άγκελα Μέρκελ αποκλείει στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα σχετικά εργαλεία, όπως λέει. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι από το 2013 θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια διαδικασία πτώχευσης κρατών και ιδιωτικά κεφάλαια. Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του «βέτο», σε περιπτώσεις βεβιασμένων αποφάσεων για τη χορήγηση δανείων σε προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Οι πιστώσεις από το ταμείο στήριξης θα πρέπει να εγκρίνονται ομόφωνα, είπε η καγκελάριος. ......

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ... ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία, και όχι μόνο, ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Το κακό είναι, ότι τις ίδιες και μεγαλύτερες ανησυχίες, για τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, έχουν και τα «μεγάλα σπίτια», αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού.
Δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν τα θετικά σχόλια που ακούμε τον τελευταίο καιρό από στελέχη του ΔΝΤ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Όταν όμως μιλούν κατ ιδία με υπουργούς ή άλλα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση και ότι ενώ ψηφίζονται νόμοι, αυτοί στην πράξη δεν υλοποιούνται ή εφαρμόζονται μερικώς.
Μεγάλη έμφαση στην κριτική τους δίνουν στην έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης, κάτι που κατ επανάληψη και εμείς από εδώ το έχουμε επισημάνει.
Η «παραίτηση-αποπομπή» του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών δύο ημέρες μετά την κριτική που άσκησε η Moody's για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ένα δείγμα του κακού συντονισμού και των ανύπαρκτων σχέσεων των μελών της κυβέρνησης.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Του Ειδικού ΣυνεργάτηΗ τριήμερη επίσκεψη του νεοοθωμανού υπουργού Eξωτερικών κ. Νταβούτογλου είναι άκρως αποκαλυπτική. Μπορεί το ενδιαφέρον μας να εστιάζεται στην επιθεώρηση που θα κάνει στο «βιλαέτι» της Δ. Θράκης, αλλά δεν είναι τόσο αφελής ώστε να προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη στάση και τη συμπεριφορά του. Οι αποκαλύψεις έγιναν την πρώτη κιόλας μέρα στην Αθήνα. Εάν μελετήσει κανείς προσεκτικά και συγκρίνει τις συνεντεύξεις στην Καθημερινή, στο Mega και τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δρούτσα συνάγει σημαντικά συμπεράσματα για τις προθέσεις τις Άγκυρας.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε καθόλου σε γκρίζες ζώνες, σε οριοθέτηση ΑΟΖ. Τόνισε ότι «η Τουρκία έχει μεγάλες ακτές στη Μεσόγειο και πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτές. Παρά τις διαφορετικές απόψεις πρέπει να υπάρξει στρατηγικό όραμα για το Αιγαίο, ώστε να καταστεί θάλασσα ειρήνης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων. Οι δυο χώρες έχουν την αποφασιστικότητα να λύσουν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο. Στόχος είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να περπατήσουν χέρι-χέρι».  ...........

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: "Η ΑΠΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ"

Χρησιμοποιώντας λαϊκή αλλά και σκληρή γλώσσα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν μιλάει για τους Έλληνες σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ με τον τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία.«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους». Προσθέτει μάλιστα με καταγγελτικό ύφος: «Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας πως εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέμβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε εν όψει της πιθανής υποψηφιότητάς του στη γαλλική προεδρία, δύο δημοσιογράφοι τον ακολουθούσαν επί αρκετούς μήνες σε διάφορα ταξίδια του ανά τον κόσμο. Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον, την ημέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».Λίγο αργότερα ο Στρος-Καν δήλωνε: «Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ. Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε, όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ∆ΝΤ δεν είναι και πάρα πολύ ευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις».....

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ... ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung σχετικά με τον τρόπο που προσπαθεί να θωρακιστεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας απέναντι στο κίνδυνο των κρατικών ομολόγων από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην «αρχή της έγκαιρης μέριμνας» που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας καθώς και στον προσεκτικό τρόπο, με τον οποίο δρα στην παρούσα φάση.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζεται. Στην ετήσια οικονομική της έκθεσή εγγράφει 1,6 δις ευρώ «για γενικά ρίσκα». Αυτό όμως ακούγεται μάλλον ως μια πολύ γενική διατύπωση. Έτσι αποκαλούν ενδεχόμενες ζημίες από επισφαλείς δραστηριότητες. Ρίσκα, τα οποία υπάρχουν κυρίως στα κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία αγοράζονται από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και άλλες Κεντρικές Τράπεζες.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για μια σωστή τακτική, την οποία θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ αλλά και άλλες τράπεζες. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η τακτική το ένα μεγάλο λάθος θα οδηγούσε στο επόμενο. Και η εφημερίδα εξηγεί πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στηρίζει έμμεσα τον πλημμελή τρόπο, με τον οποίο μερικές χώρες αντιμετωπίζουν τα χρέη τους. Και το δεύτερο λάθος θα ήταν να θεωρηθεί πως τα συγκεκριμένα ομόλογα που έχουν αγοραστεί θα έχουν μακροπρόθεσμα σταθερές αποδόσεις.
«Πραγματικά», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung «οι τιμές των ομολόγων έχουν πέσει σημαντικά και στην περίπτωση της Ελλάδας προβλέπεται και αναδιάταξη του χρέους». Αυτά για όσους ακόμη πιστεύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ;

Γράφει ο Επιμηθέας


Ένα περίπου χρόνο μετά την είσοδό μας στο μηχανισμό στήριξης τίποτα δεν είναι καλύτερο από πριν. Η κυβέρνηση παρά το συνεχή μέτρα δεν έχει δημιουργήσει εκείνη την δυναμική για την αποτροπή της χρεοκοπίας, την υπέρβαση της κρίσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα νέο εθνικό ξεκίνημα. Και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές. Η ύφεση καλπάζει και στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει το 4,5%, η ανεργία θα ξεπεράσει το 15%, ενώ ειδικά στους νέους είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα, το χρέος αυξάνεται, οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται, καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, και φυσικά την ανάπτυξη ακόμη την "ψάχνουμε".
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η χώρα βρίσκεται απέναντι σε μία συνολική κρίση, μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολιτική και εθνική. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, περιορίζεται απλώς στο να παρακολουθεί τις αντιπαραθέσεις την ασυνεννοησία, και την αδυναμία συνεργασίας των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Η λάθος πολιτική σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα συντονισμού είναι ένα πολύ επικίνδυνο μίγμα. .....