Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ "ΠΕΡΙΦHΜΑ" CDS .....

Γράφει ο Επιμηθέας


Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει των τελευταίο καιρό σχετικά με τα Credit Default Swaps (CDS) ελληνιστί Σύμβαση Ανταλλαγής Κινδύνου Αθέτησης (ΣΑΚΑ) και πόσο οι κάτοχοι αυτών πιέζουν μέσω κερδοσκοπικών παιχνιδιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να σας περιγράψουμε τι είναι τα CDS. Συγχρόνως η παγκόσμια οικονομική κοινότητα θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κανόνων και εποπτικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές των συγκεκριμένων συμβάσεων.
Τα CDS είναι συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά η αγορά αυξήθηκε δραματικά από το 2003. Μέχρι το τέλος του 2007, το οφειλόμενο ποσό ήταν 62,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2008 υποχώρησε στα 38,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα περισσότερα CDS είναι τεκμηριωμένα με τυποποιημένα έντυπα που εκδίδονται από τον Διεθνή Σύνδεσμο Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), αν και μερικά είναι προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες ανάγκες. ...............
Αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Ουσιαστικά είναι μία σύμβαση ανταλλαγής (ΣΑ) στην οποία ο αγοραστής της πραγματοποιεί σειρά πληρωμών προς τον αντισυμβαλλόμενο πωλητή και σε αντάλλαγμα δέχεται εφάπαξ πληρωμή σε περίπτωση που κάποιο πιστωτικό μέσο - συνήθως ομόλογο ή δάνειο - χαρακτηρισθεί από αθέτηση του εκδότη.

Η ΕΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΙΘΑΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΜΕ ΤΑ CDS

Μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα κερδοσκοπικά "παιχνίδια" που παίζονται με τα Credit Default Swaps (CDS), οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανακοίνωσαν χθες την έναρξη δύο ερευνών για θέματα παραβίασης ανταγωνισμού στην αγορά συμβολαίων αθέτησης πληρωμών CDS που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση κινδύνων.

Η Κομισιόν, η επίσημη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε θέματα ανταγωνισμού, είπε ότι θα ερευνήσει τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους 16 επενδυτικών τραπεζών και της Markit που παρέχει πληροφορίες για την αγορά των CDS.
Οι τράπεζες είναι οι εξής: JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citιgroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν είπε ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για 9 από τις 16 τράπεζες και την ICE Clear Europe, εκκαθαριστή των CDS, ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε επιλεκτική τιμολόγηση από την ICE για ορισμένες τράπεζες σε βάρος των ανταγωνιστών τους.
«Τα CDS έχουν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία», ανέφερε ο Joaquin Almunia, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, σε ανακοίνωση.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει, ωστόσο, ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω της ρύθμισης (της αγοράς)».Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΕΦΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Της Χριστίνας Πουλίδου*


Οι Γιαπωνέζοι ξέραμε ότι είναι πειθαρχημένοι, ακαταπόνητοι, αγέλαστοι και ότι αποτελούν το χαρακτηριστικό δείγμα της έννοιας «ρουτίνα». Δεν ξέραμε, ότι η έμφυτη συλλογικότητά τους είναι ισχυρότερη από την προστασία της ατομικότητας. Και αυτή η επίγνωση, που έγινε ορατή όταν χτύπησε τη χώρα τους η τριπλή τραγωδία (ο σεισμός, το τσουνάμι και η έκλυση ραδιενέργειας) ήταν το θετικό, αισιόδοξο και αξιοζήλευτο μήνυμα που συνόδευσε τις εικόνες απ΄την καταραμένη χώρα - ήταν το μήνυμα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, αυτό που φώτιζε τις μαύρες εικόνες του σπαραγμού και της οδύνης.
Οι επισημάνσεις αυτές είναι επώδυνες επειδή ασυναίσθητα εμπεριέχουν το στοιχείο της σύγκρισης. Η δική μας χώρα - που την αγαπάμε, την πονάμε και καμαρώνουμε γι΄αυτήν - περνά τη δική της τραγωδία. Η ελληνική τραγωδία, ασφαλώς δεν έχει τα στοιχεία της αστάθμητης και ανυπέρβλητης εξωτερικής απειλής, όμως διαχέει μια βαθειά υπαρξιακή αγωνία που αγγίζει τον κάθε πολίτη. Μια συμπαγής εθνική ακεφιά έχει κατακλύσει τη χώρα, καθώς το παρόν είναι άχαρο και το μέλλον αόρατο και σε τούτη τη βαρειά περιρρέουσα ατμόσφαιρα βλέπουμε την κοινωνία να αναπροσαρμόζεται καταφεύγοντας στους κανόνες της ζούγκλας. ..............

Η ΑΥΤΟΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ

Γράφει ο Κλεισθένης


Ο χρόνος τρέχει, οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και ο λαός κοιμάται.
Στις δημοσκοπήσεις 31,5% (V-PRC) δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν είχαμε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι με την ακολουθούμενη πολιτική θα δούμε καλύτερες μέρες.
Λίγο πιο κάτω απ’ το 30,5% (V-PRC)παίρνει στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3 στους 10 πιστεύουν ότι το «Ζάππειο1» και η συμπλήρωσή του απ’ το «Ζάππειο2» θα μας λύσουν τα προβλήματα που έχουν τυλιχτεί σαν θηλιά γύρω απ’ το λαιμό μας.
Συμπερασματικά περίπου 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ έχουν την δυνατότητα να μας βγάλουν απ’ την κρίση. Τελικά νομίζω ότι χρωστάμε της «Μιχαλούς». Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση, αυτοί θα μας βγάλουν;;;;;
Τι όμως είναι αυτό που εγκλωβίζει ακόμη και σήμερα 6 στους 10 πολίτες στα δύο μεγάλα κόμματα;
Όλοι παραδέχονται ότι αυτά τα κόμματα κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια εναλλάξ και είναι πλήρως υπεύθυνα για την δραματική κατάσταση της χώρας.
Γιατί τόσοι πολλοί Έλληνες αρνούνται να απομακρυνθούν απ’ τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας;

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ "ΠΟΙΟΤΙΚΑ" ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξοφλήσει τα δάνειά της; Το ερώτημα αυτό απασχολεί για τουλάχιστον ένα χρόνο ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους. Τώρα όμως ορισμένοι από αυτούς εγείρουν και το ερώτημα τι θα γίνει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν μια ημέρα να εξοφλήσουν το δικό τους χρέος, που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. 
Το αμερικανικό χρέος δημιουργήθηκε επειδή τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδευαν περισσότερα από όσα εισέπρατταν, πολύ περισσότερα. Το ύψος του αμερικανικού χρέους ξεπερνά τώρα τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και μόνον οι τόκοι των σχετικών δανείων ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Δια νόμου, το τωρινό όριο του αμερικανικού χρέους είναι 14.3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το πλησιάζουμε ολοταχώς. 
Ο Φαριμπόρζ Γκαντάρ, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, μας είπε: «Το όριο του χρέους είναι σημαντική υπόθεση γιατί χωρίς εξουσιοδότηση να το υπερβείς δεν μπορείς να συνεχίσεις να ξοδεύεις και αυτό σε αναγκάζει να κάνεις περικοπές στις κρατικές δαπάνες». ...............

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΘΗΝΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΘΗΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ


Γράφει ο Δευκαλίων


Εχθές, ο Διοικητής της FED Μπεν Μπερνάνκι, δημοσιοποίησε την πολιτική της Τράπεζας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Μπέν Μπερνάνκι απεκάλυψε ότι τερματίζεται ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) όπως ήταν προγραμματισμένο τον προσεχή Ιούνιο.
Όπως θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες μας, τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Μπέν Μπερνάνκι είχε ανακοινώσει τον γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που τώρα διανύουμε.
Τι σήμαινε αυτό; Η FED θα αγόραζε ομόλογα αξίας 600 δις δολαρίων. Σε απλά Ελληνικά η FED θα τύπωνε χαρτονόμισμα αξίας 600 δις δολαρίων, για να αγοράσει ίσης αξίας ομόλογα. Το πρόγραμμα θα διαρκούσε 8 μήνες και θα περατώνονταν τον Ιούνιο 2011. Πιστός λοιπόν στις αρχικές του διακηρύξεις ο Μπέν Μπερνάνκι ανακοίνωσε την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), αλλά και την εμφάνιση δειγμάτων πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ και την παραμονή των επιτοκίων στα επίπεδα του 0-0,25%.
Ο Μπέν Μπερνάνκι ουσιαστικά δεν συνέδεσε την εμφάνιση των πρώτων δειγμάτων πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τα ισχύοντα χαμηλά επιτόκια, οπότε δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπισθεί η εμφάνιση του πληθωρισμού. Όλα αυτά τα νέα υποτίμησαν και άλλο το δολάριο έναντι του ευρώ. Και αυτή η φάση λοιπόν του νομισματικού πολέμου εξελίσσεται υπέρ του δολαρίου. .............

Η ΝΕΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ = ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Του Ν. Κοτζιά


Α. Από τη λογιστική των εισοδημάτων στη λογιστική της δημόσιας περιουσίας
Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό οικονομικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων με μεγάλες επιπτώσεις στο σήμερα και στο αύριο της χώρας. Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΠΣ του ΠΑΣΟΚ μέσα σε μια μέρα ως ανακοινώσεις επιλογών για τις οποίες υπάρχουν ήδη δεσμεύσεις έναντι του ξένου παράγοντα και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να αλλάξει οτιδήποτε στην ουσία τους. Τα τρία αυτά σώματα αντιμετωπίστηκαν ως συσκέψεις γνωστοποίησης ανακοινώσεων και όχι ως δημοκρατικά όργανα που έχουν πρωτογενή δικαιώματα απόφασης. Η απόρριψη της ουσίας της δημοκρατίας συμβαδίζει με μια ουσιαστική απόρριψη της κοινής οικονομικής λογικής. Η κυβέρνηση, όπως και πριν ένα χρόνο, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πολύπλευρης κρίσης της ελληνικής κοινωνίας ως ένα λογιστικό πρόβλημα. Τότε ως μια πράξη λογιστική ως προς τα εισοδήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Φέτος σε αυτή τη λογιστική προσέθεσε και την λογιστική των περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του δημοσίου και της κοινωνίας. Γιατί η πράξη της κυβέρνησης είναι μια χωρίς προοπτική λογιστική; Απλούστατα διότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με ότι έκανε πριν ένα χρόνο και δεν της βγήκε. ..............

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ,ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.


«Ανευθυνότητα», είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν μέλη της ΕΚΤ παρουσιάζοντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «σαν σενάριο τρόμου». Ο σχολιαστής επισημαίνει: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ΕΚΤ να αντιτάσσεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πόσο μάλλον που ως κάτοχος μεγάλων αποθεμάτων ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί πια να έχει τη φήμη του ανεξάρτητου παρατηρητή της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Αλλά το να προσπαθεί να προκαλέσει πανικό για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται αυτή ακριβώς τη στιγμή ανεύθυνο. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, αλλά πρόβλημα φερεγγυότητας και σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης. Ουδείς υποστηρίζει βέβαια ότι μια τέτοια διαδικασία δεν έχει ρίσκα. Οι αναδιαρθρώσεις δεν είναι εξάλλου κάποια ‘μυστική επιστήμη’.
 Όμως καθήκον ενός θεσμού, όπως η ΕΚΤ, είναι να συμβάλλει με την πολιτική της και την επικοινωνιακή της πολιτική στη σταθερότητα των αγορών. Η κινδυνολογία δεν της ταιριάζει.»  

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ

Του Γιώργου Προκοπάκη*


Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους σήμερα. Έναυσμα η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για τον ESM και η πρακτικώς υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους ως προϋπόθεση για ένταξη σ’ αυτόν. Η «εθελοντική συμμετοχή» ιδιωτών δανειστών είναι το καύσιμο που συντηρεί την κουβέντα. Η μέχρι στιγμής επιχειρηματολογία ξεκινάει από την απλή παρατήρηση ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, δηλαδή, είναι καλύτερα να χρωστάς λιγότερα από όσα έχεις πραγµατικά δανειστεί, και τελειώνει µε µια βόλτα στο πάρκο της εθελοντικής συμμετοχής των δανειστών!
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η οικονομία τρέχει µε πρωτογενές έλλειμμα 9 δισ. ευρώ. Χωρίς προηγούμενη προσαρμογή, την επομένη μιας αναδιάρθρωσης που θα καταλήγει σε πληρωμή μειωμένων τόκων, ας πούμε κατά 50%, απαιτείται η χρηματοδότηση ελλείμματος 17-18 δισ. ευρώ. Είναι παραλογισμός να αναμένεται ότι την επομένη της αναδιάρθρωσης είτε οι φρεσκοκουρεμένοι δανειστές είτε το Eurogroup θα σπεύσουν να χρηματοδοτήσουν την αναδημιουργία του προβλήματος. Προϋπόθεση για την τήρηση της όποιας συμφωνίας είναι η ελαχιστοποίηση των δανειακών αναγκών. .....

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ; AN ....


Γράφει ο Επιμηθέας


Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καλά κρατεί στην Ευρώπη δίνοντας αφορμή τα spreads να πετούν σε δυσθεώρητα ύψη, ακουμπώντας τις 1300 μονάδες.

Πλήθος δημοσιευμάτων και αυτή τη βδομάδα σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Εμείς θα σταθούμε σε ένα δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Καταφέρνει με ελάχιστες λέξεις να περιγράψει και να δείξει πόσο δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο είναι να αποφύγει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, τότε δεν διακρίνει κανένα δρόμο που να βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο των χρεών εκτός από την αναδιάρθρωση», και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει η Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της, παραθέτοντας μάλιστα τρείς βασικούς και ουσιαστικούς λόγους. Γράφει συγκεκριμένα : «Για να επιτευχθεί αλλαγή πορείας στη συνεχή αύξηση του χρέους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις: ....


25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Στις 26 Απριλίου του 1986 στις 1:23 σημειώθηκε η ολέθρια έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Μια έκρηξη που θα στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και οι επιπτώσεις της θα παρέμεναν εμφανείς μέχρι σήμερα. Στις 1:23 πρώρα λεπτά τα ξημερώματα χθες η καμπάνα χτύπησε 25 φορές πένθιμα. Τόσες φορές όσα και τα χρόνια από τότε που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ. «Το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι χειρότερα και από πόλεμο» λέει η Βαλντίνα Σμολνίκοβα, μια γυναίκα που έζησε από κοντά την καταστροφή. Και πιστεύει πως είναι χειρότερα διότι ο πόλεμος κάποτε τελειώνει.
Οι επιπτώσεις όμως από εκείνο το δυστύχημα πριν από 25 χρόνια παραμένουν ζωντανές. Και ας μιλήσουμε με αριθμούς. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000. Η απόκλιση μεταξύ των μεγεθών οφείλεται διότι συχνά η σχέση μεταξύ της αιτίας θανάτου και της ραδιενέργειας δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα. Οι γιατροί πιστεύουν πως η υγεία περισσοτέρων από 600 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη έχει υποστεί βλάβες εξαιτίας του δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Ακόμα και σήμερα σε απόσταση 30 χλμ η περιοχή εποπτεύεται πολύ αυστηρά, ενώ μια περιοχή 200.000 τχλ στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στη Ρωσία επλήγη άμεσα. ..............

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΜΑΛΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

Του Ειδικού Συνεργάτη


Αν και οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και να ανακοινώσει το πρόγραμμά του σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα προχωρήσει μετά την εκλογική αναμέτρηση, που θεωρείται βέβαιο ότι θα του προσφέρει την τρίτη εκλογική του νίκη.
Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα συζήτησης απουσιάζει από τον προεκλογικό αγώνα. Εύλογα λοιπόν ο κόσμος αναρωτιέται γιατί ο κ. Ερντογάν δεν ανοίγει τα χαρτιά του για το Σύνταγμα πριν τις εκλογές .
Μια απάντηση στο ερώτημα αυτό μας δίνει ο συνεργάτης της εφημερίδας Γενί Τσαγ κ.Σαμπαχαττίν Οζκιμπάρ, ο οποίος γράφει:
«Στα σχέδια του κ. Ερντογάν για το νέο Σύνταγμα που θα ανακοινωθούν μετά τις εκλογές προβλέπονται τα εξής:

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2010 ΣΤΟ 10,5% ΤΟΥ ΑΕΠ - ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟ ΤΩΝ "ΠΥΛΩΝ" ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ....

Ανακοινώθηκε σήμερα και επίσημα το ύψος του Ελληνικού ελλείμματος για το 2010, από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Οι πληροφορίες για αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα επάνω, ότι δηλαδή από το 9,5% του ΑΕΠ που είχε εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ανεβαίνει στο 10,5%, δυστυχώς «βγήκαν» αληθινές, γεγονός που σημαίνει απόκλιση κατά 2,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που πρέπει φέτος να καλυφθεί με επιπλέον εισπρακτικά μέτρα.
Αυτό που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι το αναθεωρημένο ποσοστό 10,5% το έστειλε στην Eurostat, η ίδια η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και εκείνη ανακοίνωσε σήμερα μετά από τον έλεγχο εγκυρότητας.
Στην ίδια ανακοίνωση της Eurostat αναφέρει ότι το χρέος διαμορφώθηκε στο 142,8% του ΑΕΠ από 142,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον στις ανακοινώσεις του κοινοτικού οργάνου αμφισβητήσεις των ελληνικών στοιχείων
Εξ άλλου πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Eurostat σε συμφωνία με την ΕΛΣΤΑΤ έχει προσλάβει τον κ. Σνόρενσον, πρώην γενικό διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας, για να προσφέρει υποστήριξη σε θέματα εθνικών λογαριασμών στους οποίους περιλαμβάνεται το έλλειμμα και το χρέος. .................

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Του Ν. Κοτζιά


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εφαρμογή του μνημονίου διέψευσε όλες τις προβλέψεις και προσδοκίες των λογιστών που μας κυβερνούν. Οι τελευταίοι έχουν πάρει λάθος δρόμο, που μαζί με την αναποτελεσματικότητα που τους διακρίνει, είναι ότι χειρότερο. Το ίδιο θα συμβεί και με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο που η λογιστική της αντίληψη που υποκαθιστά την πολιτική δεν αφορά, πλέον, μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία. Αντίθετα, όποιος ήλπιζε ότι η κυβέρνηση θα εξήγγειλε επιτέλους μέτρα ενάντια στα καρτέλ που είναι η πηγή της μέγιστης διαφθοράς στη χώρα κάνει λάθος. Όποιος νόμιζε ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού επίσης θα απογοητεύτηκε.
Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα που βρίσκεται σε ύφεση με καλπάζοντα πληθωρισμό σε είδη άμεσης λαϊκής ανάγκης.Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης προδιαγράφουν για άλλη μια φορά την αποσύνδεση των λογιστικών του χρέους από μια πολιτική ανάπτυξης. Στις ανακοινώσεις δεν υπήρξε ούτε μια λέξη για το πώς η Ελλάδα θα επανακάμψει. ............

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Πληθαίνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα. Πρόσφατα η Citigroup σε έκθεσή της με τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut», αναφέρει πως με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), η χώρα μας μπορεί να επιτύχει ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα οι αναλυτές του οίκου προσθέτουν πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της, όπως περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτά όμως δεν είναι από μόνα τους αρκετά, αν δεν συνοδεύονται από ένα γενναίο haircut. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.
Το σημαντικότερο της έκθεσης έχει να κάνει με τον χρόνο αναδιάρθρωσης. Οι αναλυτές δηλώνουν πως όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο θα είναι, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα πιέσουν για άμεση επίσπευση το γεγονός. Καταλήγει δε με την προειδοποίηση, ότι όσο το αφήνουμε για αργότερα αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο haircut για την μείωση ίδιου ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ.
Όσο αφορά τις πιθανές συνέπειες για της Τράπεζες σε ένα ενδεχόμενο haircut, αναφέρει ότι περισσότερο θα επηρεαστούν οι τράπεζες σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, με την επίδρασή τους στο Tier 1 να διαμορφώνεται στις 8-11 μονάδες βάσης σε αυτές τις τρεις χώρες.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Του Ξενοφώντα Κοντιάδη*


Στο ερώτημα ποια είναι τα όρια της διαμαρτυρίας, μια συντηρητική προσέγγιση θα απαντήσει ότι κατά κύριο λόγο προσδιορίζονται από το κράτος δικαίου, το νόμο και τους εγγυητές του, δηλαδή πρωτίστως την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Η διαμαρτυρία δεν κρίνεται θεμιτό, κατά την αντίληψη αυτή, να εκτραπεί εκτός της νομιμότητας, ανοίγοντας μπάρες διοδίων, καταστρέφοντας ελεγκτήρια εισιτηρίων, αποκλείοντας την είσοδο σε υπουργεία, πολλώ μάλλον προπηλακίζοντας βουλευτές ή απειλώντας δικαστές. Ύψιστες αξίες της συντηρητικής αυτής προσέγγισης, είναι η ευνομία και η κυβερνησιμότητα της χώρας.

Στο ίδιο ερώτημα, μια κεντροαριστερή αντίληψη θα οριοθετούσε τη διαμαρτυρία με γνώμονα τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα, εξετάζοντας κυρίως εάν η διαμαρτυρία στρέφεται εναντίον δημοκρατικά ειλημμένων και ουσιαστικά νομιμοποιημένων αποφάσεων και κατά πόσον δικαιολογείται με αναφορά στα δικαιώματα της συνάθροισης, της απεργίας, της ελεύθερης έκφρασης, του συνδικαλίζεσθαι ή, αντίθετα, υπερβαίνει το πλαίσιο που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα αυτά.
Τέλος, μια αριστερή άποψη θα πρότασσε τους σκοπούς που υπηρετεί η διαμαρτυρία, ιδίως δηλαδή εάν ο σκοπός κρίνεται συμβατός με τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Η διεκδικητική λειτουργία της διαμαρτυρίας «απελευθερώνεται» εδώ ακόμη περισσότερο, διευρύνοντας τα όριά της και τα χρησιμοποιούμενα μέσα. .......

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

ΕΝΑ "ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ" ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ...

Παραμονή του Πάσχα 2011, θα ήθελα να ξαναδώσω ελπίδα στον ελληνικό λαό, σε εσάς αγαπητοί μου φίλοι που χρωστώ τα πάντα. Γιατί με σας «γύρισα τη σελίδα» της δικτατορίας το 1974, όταν ήμουν μόλις 21 ετών.
Εσείς μου μάθατε τη χαρά της ζωής, τη φιλία, τη φιλοξενία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό, το φιλότιμο.
Εσείς μου ανοίξατε την αγκαλιά σας χωρίς να με γνωρίζετε και μου δώσατε την πιο ζεστή θέση στην ελληνική οικογένεια, τη στιγμή που oι δικοί μου με είχαν διώξει.
Εσείς μου ανοίξατε τα σπίτια σας, μοιραστήκατε μαζί μου τα γεύματά σας, από τον πιο φτωχό μέχρι τον πιο πλούσιο.
Εσείς ποτέ δεν με αφήσατε να πληρώσω το παραμικρό, λέγοντάς μου λόγια που ακούγονται σαν στίχοι από παλιό τραγούδι: «θα πληρώσεις όταν θα έρθουμε στη πατρίδα σου».
Θυμάμαι τον μπάρμπα Λουκά στη σκιά της κληματαριάς μπροστά στην καλύβα του: «λίγο ψωμί, λίγο κρασί, λίγες ελιές και αγάπη φτάνουν να είμαι ευτυχισμένος» – που μου θυμίζει πάντα τον Σταύρο Ξαρχάκο στο τραγούδι «Bάλε κι άλλη αγάπη στο τραπέζι». Σε μένα την άθρησκη ανοίξατε την εκκλησία σας μέσω ενός ηλικιωμένου ιερέα που μου είπε μια φορά: «κορίτσι μου, η θρησκεία μας είναι πρώτα απ’ όλα ‘φιλοσοφία’ και είναι για όλους τους ανθρώπους». .............

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ Ή ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Των Zhang Danhong / Ειρήνη Αναστασοπούλου


Οι εμμονές της΄Αγκελα Μέρκελ διόγκωσαν τα προβλήματα στις χρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην ενίσχυση της Ελλάδας κάνει τη διάσωσή της πολύ πιο ακριβή
Υπάρχει η γενικότερη εντύπωση ότι η γερμανική κυβέρνηση παίζει ρόλο καταλύτη στην κρίση του ευρώ. Είναι όμως πράγματι έτσι; Η σκληρή στάση της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλες χρεωμένες χώρες έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, διόγκωσε τα προβλήματά τους.

«Να τιμωρηθούν οι αμαρτήσαντες»
Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έπρεπε να βοηθήσει πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Χαρακτηριστικά τα όσα υποστηρίζει ο Τόμας Φρίκε, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής έκδοσης των Φαινάνσιαλ Τάιμς: «Αν είχαμε απλώσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο το δίκτυ προστασίας και είχαμε εγγυηθεί ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει, θα είχαμε εμποδίσει την κρίση να εξαπλωθεί έτσι ώστε να πρέπει τώρα οι Έλληνες να πληρώσουν τόσο υψηλούς τόκους». ..........

ECONOMIST: Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, διαπιστώνει ο Economist. Όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους είναι συνηθισμένη στις αναδυόμενες αγορές, αλλά είναι άνευ προηγουμένου σε προηγμένες οικονομίες μετά από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν απεγνωσμένα να διατηρήσουν αυτό το ρεκόρ παρέχοντας διάσωση στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει να τελειώνει. Οι φινλανδικές εκλογές της 17ης Απριλίου, απέδειξαν ότι είναι πιθανός ο εκτροχιασμός της πορτογαλικής διάσωσης. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί που άρχισε η κρίση. Στην Ελλάδα». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι η ιδέα μιας αναδιάρθρωσης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη Γερμανία τόσο ο Wolfgang Schaeuble όσο και ο υπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Werner Hoyer, προκάλεσαν αναστάτωση όταν πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν την κουβέντα για αναδιάρθρωση. Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση των αγορών, με το δεκαετές ομόλογα να φθάνει σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 14,6 στις 19 Απριλίου. «Γιατί αυτή η στροφή;».

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

WALL STREET JOURNAL: "ΕΛΛΑΔΑ Α.Ε. - ΜΙΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ...

Υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα με το χρέος μιας επιχείρησης: αυτά που μπορούν να λυθούν με αύξηση εσόδων και περικοπές κόστους και αυτά που δεν λύνονται χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση. Αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση, θα αντιμετώπιζε το δεύτερο είδος προβλημάτων, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στη στήλη για την Ευρώπη «The Source» της Wall Street Journal.
Σε όρους επιχείρησης, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι λειτουργικές ζημιές από βασικές δραστηριότητες, επισημαίνει το άρθρο. Το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, που εξαιρεί την πληρωμή των τόκων, διαμορφώθηκε στα 12 δισ. δολάρια το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα (οι προβλέψεις δεν συμπεριλαμβάνουν την επίδραση της δημοσιονομικής παρέμβασης). Αν τοποθετήσουμε τη βάση των εσόδων στα περίπου 92 δισ. ευρώ, μια αύξηση των εσόδων λίγο πάνω από 6% και μια αντίστοιχη μείωση των εξόδων θα μας γύριζε σχεδόν σε θετικό έδαφος. Αυτό θα ήταν εφικτό ακόμη και με μια μικρή βοήθεια από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2010, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια, εξαιτίας του τεράστιου μικτού χρέους που υπερβαίνει τα 300 δισ. ευρώ.

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΦΥΓΗ

H φυγή είναι αδιαπραγμάτευτη. Ισως είναι και η μοναδική επιλογή. Και φέτος οι κάτοικοι των πόλεων εγκαταλείπουν τα διαμερίσματα και φεύγουν στην ύπαιθρο αν και οι περισσότεροι καταλήγουν στον τόπο καταγωγής ή φιλοξενούμενοι σε φιλικά σπίτια. Φεύγουν ακόμα και με τη βενζίνη στα 1.7 ευρώ που καθιστά εξοργιστικό και δυσθεώρητο το κόστος για μία εκδρομή από την πρωτεύουσα προς τη Βόρεια Ελλάδα ή στη νότια Πελοπόννησο.
Οι άνθρωποι φεύγουν αδιαφορώντας για τον καιρό που δείχνει δόντια και τους ανέμους που θα πνέουν ισχυροί. Εν τέλει φεύγουν αφήνοντας πίσω τους κακές ειδήσεις και ακόμα χειρότερες προβλέψεις για το μέλλον. Να, κάποιος που έκλεισε τη Μεγάλη Πέμπτη την πόρτα του σπιτιού του άκουσε στις ειδήσεις για τις φήμες περί αναδιάρθρωσης, ενώ πληροφορήθηκε ότι γεννήθηκε και επισήμως η γενιά των 700.000 ανέργων-τόσοι είναι πλέον οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ....

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΤΡΕΜΟΥΝ" ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Τα 190 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους μπορούν να σύρουν στο χορό του «κουρέματος» πολλαπλάσιους σε αξία τίτλους από Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ η έκθεση των ισπανικών τραπεζών απειλεί με κατάρρευση το οικοδόμημα του ευρώ
Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς, καθώς οι κερδοσκόποι ποντάρουν στην ασφυξία που προκαλείται συνολικά στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Τραπεζίτες, αναλυτές και οικονομικά επιτελεία στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνο, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς οι αποφάσεις της Ελλάδας κρίνουν εν πολλοίς την τύχη και άλλων χωρών και οικονομιών.
Τα 190 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάτο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είναι ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ο μηχανισμός στήριξης, ενώ το «κούρεμά» του, ακόμη και σε ένα γενναίο ποσοστό, μπορεί να απορροφηθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν είναι όμως ένα αυτόνομο μέγεθος. ...............

ALPHA BANK: ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ

Η συζήτηση που έχει «ανοίξει» των τελευταίο καιρό γύρω από την πιθανή ή όχι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει κακό στη χώρα, τονίζει στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «παρά το ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, 2012-2015 (ΜΠΔΣ) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου έξαρση της φημολογίας-αρθογραφίας περί της αναγκαιότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας αξιοπερίεργης ταύτισης των ξένων με τους εγχώριους αρθογράφους, όπου οι ξένοι αναδημοσιεύουν ότι γράφουν οι εγχώριοι και στη συνέχεια οι εγχώριοι δημοσιεύουν ξανά τις δημοσιεύσεις των ξένων.
Αυτό είχε ως συνέπεια την ουσιαστική εκτόπιση της συζήτησης από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων και συνέβαλε στην εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου σε εξωπραγματικά υψηλά επίπεδα και το spread 10ετών ελληνικών ομολόγων στα 1150 bps ή/και υψηλότερα. ..............

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανάλυση της υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξαρτάται άμεσα από τα επιτόκια.
Το βασικό ερώτημα που θέτει ο αναλυτής της εφημερίδας είναι κατά πόσον «μία ήπια αναδιάρθρωση θα λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων, τουλάχιστον στοιχειωδώς», και υποστηρίζει ότι σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο ένας και μοναδικός παράγοντας, τα επιτόκια: «Μόνον τα χαμηλά επιτόκια μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία, όλα τα άλλα μεταθέτουν απλώς το πρόβλημα.
Συχνά παραβλέπεται ο ρόλος των επιτοκίων για το δημόσιο χρέος. Όμως μια χώρα που πληρώνει 8% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ επιβαρύνεται το ίδιο με μια χώρα που πληρώνει 4% επιτόκια για τα δάνειά της και το δημόσιο χρέος της αγγίζει το 200% του ΑΕΠ.
Γι’ αυτό τα επιτόκια-ρεκόρ που αναγκάζονται να πληρώσουν σήμερα για τα νέα δάνειά τους οι οικονομικά ασθενείς χώρες-μέλη της ευρωζώνης συνιστούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την άνοδο του ποσοστού του χρέους.
Τα επιτόκια σε μια αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να είναι ανεκτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. ...............

Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ο χρόνος του παιχνιδιού έχει λήξει. Το βιοτικό μας επίπεδο ίσως μειωθεί, αλλά τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερες ημέρες. Πρέπει να πολεμήσουμε. Θα υπάρξουν θύματα. Θα κάνουμε λάθη.

Έχοντας την άποψη ότι, η «παραπλάνηση» ενός ολόκληρου λαού είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα (πόσο μάλλον η γελοιοποίηση), θεωρούμε πως ο χειρισμός των δημοσίων υποθέσεων γίνεται κατά κανόνα ανεξέλεγκτα, κυρίως επειδή δεν είναι υποχρεωτική η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων εκ μέρους των πολιτικών – δυστυχώς, με την ανοχή των Πολιτών των χωρών τους.
Περαιτέρω, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε εάν έχουν έλθει ακόμη τα χειρότερα – τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εν τούτοις γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι, οι προϋποθέσεις για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι εδώ - όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει δηλαδή, αλλά συνεχίζουν να συσσωρεύονται διαχρονικά. Δυστυχώς όλες οι «ανισορροπίες», οι οποίες μας οδήγησαν στην «κρίση των κρίσεων», δεν έχουν σε καμία περίπτωση αντιμετωπισθεί από τα κράτη, αφού:
(α) Τα ελλείμματα (πλεονάσματα) στα εμπορικά ισοζύγια μεγάλων ή μικρότερων χωρών παραμένουν ως είχαν: τεράστια. Ισχυρά εξαγωγικά κράτη, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Κίνα, στηριζόμενα στην «πολεμική» μηχανή τους (στους εκατομμύρια απόλυτα ελεγχόμενους και πειθαρχικούς εργαζομένους που μόνο αυτές οι δύο χώρες διαθέτουν), «παράγουν» μεγάλα πλεονάσματα - ενώ τα ελλείμματα των Η.Π.Α., καθώς επίσης πολλών άλλων χωρών, διευρύνονται συνεχώς. ..............

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ... ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Μια άκρως πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της χώρας και τα ιδιωτικά συμφέροντα που στοιχίζονται πίσω τους βρίσκεται πίσω από την ακραία όξυνση της ελληνικής κρίσης χρέους και την ακατάσχετη σεναριολογία για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους. Με ασυνήθιστη ωμότητα, τα στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν ήδη πού βρίσκεται το πρόβλημα: «θα πάρετε βοήθεια, μόνο αν μας πείσετε ότι έχετε αποφασίσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ότι αυτή απόφαση θα εφαρμοστεί».
Αυτό το κρίσιμο πολιτικό παιχνίδι από χθες παίζεται πλέον αρκετά ανοικτά: ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι ανέλαβε να μεταφέρει και δημόσια στην κυβέρνηση το μήνυμα, ότι η επιπλέον βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να αποφύγει τα χειρότερα θα δοθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ μόνο αν πεισθούν οι επίσημοι πιστωτές ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις εσωτερικές της αντιστάσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
«Για να είμαστε ξεκάθαροι η Ελλάδα έχει τα λεφτά. Η κρατική περιουσία η οποία μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια είναι πολιτικό ζήτημα εάν θελήσουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο ή όχι», τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης, που ανήκει στην κλειστή ομάδα των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ. «Δεν είναι μια εύκολη απόφαση καθώς τα πολιτικά συμφέροντα είναι πολλά», επισήμανε με νόημα ο Σμάγκι. ....

DEUTSCHE BANK: HAIRCUT 50% ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Eνα «haircut» της τάξεως του 50%, σε συνδυασμό με επιμήκυνση της λήξης των τίτλων αλλά και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, απαιτείται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Eκτιμά, όμως, πως θα ήταν μάλλον απίθανη μία αναδιάρθρωση στους επόμενους δώδεκα μήνες, με δεδομένους τους συστημικούς κινδύνους εάν εφαρμοστεί μια σκληρή προσέγγιση. «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μεσοπρόθεσμα, αλλά το αποτιμούμε ως εξαιρετικά απίθανο να γίνει στους επόμενους δώδεκα μήνες», εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank και θεωρούν πως «μία πιο ήπια προσέγγιση, με εθελοντική μετακύλιση ή με επαναγορά τίτλων με στήριξη από την E.E. και το ΔNT, είναι πιο πιθανή».
Όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών στην Eλλάδα βραχυπρόθεσμα: Tο 2011 η Eλλάδα καλύπτεται πλήρως χρηματοδοτικά από την E.E. και το ΔNT, και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές.
, αναφέρει και τονίζει πως «κάθε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μετάδοσης, δεδομένης της μεγάλης τοποθέτησης σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους από θεσμικά όργανα».

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ - ΣΟΚ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!

Από τις αρχές του 2010 «εκκρεμεί» αίτημα της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αναδιάρθρωση του χρέους! Αυτό αποκαλύπτει με δήλωσή του στη γερμανική Die Welt μη κατονομαζόμενος υπουργός της κυβέρνησης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να σταματήσει τη συζήτηση για το θέμα και ενώ πηγές του Βερολίνου δίνουν «ραντεβού» για την αναδιάρθρωση πριν το τέλος του καλοκαιριού!
Η δήλωση από το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης, που όπως συνήθως συμβαίνει προδημοσιεύθηκε χθες βράδυ από το πρακτορείο Reuters, ενώ η Welt κυκλοφορεί σήμερα με το επίμαχο ρεπορτάζ, έχει προκαλέσει έντονη σύγχυση και αμηχανία στους κυβερνητικούς κύκλους, που σε πρώτη φάση δήλωναν άγνοια για την ταυτότητα του υπουργού και αμφισβητούσαν αν έχουν καν γίνει οι δηλώσεις που μεταδίδονται από την εφημερίδα.
Ο «ανώνυμος» υπουργός δίνει, πάντως, μια νέα διάσταση στη συζήτηση για το χρέος, καθώς φέρεται να αποκαλύπτει, ότι πριν ακόμη αποφασισθεί το δάνειο των 110 δις. ευρώ, η κυβέρνηση ζητούσε να συνδυασθεί η χρηματοδότηση με αναδιάρθρωση. «Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση» φέρεται να δηλώνει το «βαθύ λαρύγγι» της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

"Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ"

Η αγορά έχει πειστεί πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε μια de facto χρεοκοπία, διευρύνοντας την περίοδο αποπληρωμής των χρεών της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις ικανότητές της να αποπληρώσει τα δισ. ευρώ που χρωστάει, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις για μια άμεση ανακοίνωση», σχολιάζει ο Simon Derrick, επικεφαλής ανάλυσης της Bank of New York Mellon.
Προσθέτει ακόμη ότι εξωθούμενη ουσιαστικά στο να ζητήσει διάσωση πέρυσι, και αφού οδηγήθηκαν στο να δεχτούν παρόμοια πακέτα οι Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωζώνη, μπορεί να αισθάνεται ότι θυσιάζεται, μόνο και μόνο για να προστατέψει πολιτικά συμφέροντα στην Ευρώπη, αλλά και για να περιορίσει τα ρίσκα μετάδοσης.
Τονίζει δε πως δεδομένου ότι μια αναδιάρθρωση θα πλήξει τους κατόχους ομολόγων, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτή η εξέλιξη θα ήταν πιθανώς πιο εύκολο να «περάσει» στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, τη Γαλλία ή ακόμη και στη Φινλανδία, η οποία οδηγείται στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο. ..................

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΕΘΝΗ

Γράφει ο Π. Βοστινώτης


Σ’ ένα προηγούμενο άρθρο που είχε τίτλο «Ανάγκα και Θεοί πείθονται», είχαμε αποδείξει γιατί είναι αδύνατον να ξεπληρωθεί όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο χρέος. Επαναλαμβάνουμε: Για την εξόφληση του Παγκόσμιου χρέους δεν αρκούν όλα τα τυπωμένα χαρτονομίσματα (και όλο το χρυσάφι) του κόσμου. Το παγκόσμιο χρέος είναι γύρω στα 35,8 τρις δολάρια. Αν θελήσουμε να το αναλύσουμε «εις τα εξόν συνετέθη», θα πρέπει να καταφύγουμε σε μεταφυσικές μεθόδους. Το δικό μας χρέος, είναι μέρος του παγκόσμιου χρέους (συγκριτικά ελάχιστο).
Προς τι όμως η  επιμονή του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (για να περιοριστούμε μόνο σ αυτούς) προς την μικρή Ελλάδα, σώνει και καλά να τους εξοφλήσουμε  το χρέος;
Η απάντηση είναι απλή: Η επιμονή δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που λέμε οικονομικές διαφορές. Η τρόικα ξέρει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μπορούμε να πούμε ότι ούτε καν  τους ενδιαφέρει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. (Ένα μεγάλο μέρος δεν μας το έχουν δώσει ποτέ) . Χαρά στο ποσό λοιπόν! Θα μπορούσαν κάλλιστα να μας προτείνουν και μια νέα Σεισάχθεια, για να θυμηθούμε και τον δικό μας, τον αρχαίο σοφό και νομοθέτη  Σόλωνα (639-559 πΧ). ............

ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Την προοπτική εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πριν το 2013, αφήνει να διαγραφεί για πρώτη φορά υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης, θέτοντας μάλιστα τον Ιούνιο, ως χρονικό ορόσημο των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος. «Τον Ιούνιο θα πάρουμε μια έκθεση προόδου. Περιμένω μια λεπτομερή ανάλυση για το αν μπορεί να διατηρεί σε αυτά τα ύψη  το ελληνικό χρέος, που θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Εάν αυτή η έκθεση καταλήξει πως υπάρχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι πρέπει να γίνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στη Die Welt, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις , για το τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει, περιορίστηκε να δηλώσει πως «περαιτέρω βήματα πρέπει να γίνουν».
Με τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης να διαδέχεται η μία την άλλη, όπως η χθεσινή της S&P που κάνει λόγο για πιθανή παραίτηση των πιστωτών της χώρας, από το 50% - 70% των απαιτήσεών τους, την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έθεσε χθες νέα δεδομένα: Σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που δημοσιεύεται σήμερα, τονίζει πως επιπλέον μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος, ανάλυση που αναμένει τον Ιούνιο, η οποία θα συνταχθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ;

Η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Τα όρια της εξουσιοδότησης είναι δύσκολα προβλέψιμα» στο πρωτοσέλιδό της, αποκαλύπτει τους ενδοιασμούς γνωμοδότησης του γερμανικού κοινοβουλίου για το νέο διευρυμένο μηχανισμό προστασίας και σταθεροποίησης του ευρώ.

Στη γνωμοδότηση αυτή διαπιστώνεται από την ειδική νομική υπηρεσία του κοινοβουλίου ότι η Γερμανία αναλαμβάνει «αμετάκλητες εγγυήσεις» έναντι άλλων κρατών. Επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο σε δική του γνωμοδότηση διαπιστώνει ότι με τον νέο ευρωθεσμό διακυβεύεται η αρμοδιότητα του κοινοβουλίου να συντάσσει εθνικό προϋπολογισμό.
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Μέλη της γερμανικής βουλής κινητοποιούνται τώρα κατά του νέου πακέτου διάσωσης του ευρώ…Ο πρόεδρος της βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ζητεί από την καγκελάριο να σταματήσει τη μυστικοπάθεια στην ευρωπαϊκή της πολιτική, ενώ σε γράμμα του προς την καγκελάριο παραπονείται για την έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης και σημειώνει ότι δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στην έκκληση για ενημέρωση».Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ

Του Αγη Βερούτη *Τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε αναλωθεί να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα. Καθένας μας έχει κάτι να περιγράψει που αναδεικνύει το διαζύγιο του ελληνικού κράτους με την κοινή λογική. Τριάντα έξι συνεχή χρόνια κομματοκρατίας έχουν ατσαλώσει τη λαβή των κομματικών μηχανισμών στο λαιμό της Ελλάδας.
Έχουμε γίνει η χώρα χωρίς κεντρικά οργανωμένο έγκλημα, χωρίς Μαφία δηλαδή, αφού ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός αποτελεί το όχημα που χρησιμοποιείται για τον παράνομο πλουτισμό των ολίγων εις βάρος των πολλών. Οι νόμοι και το σύνταγμα έχουν διαστρεβλωθεί από τον ίδιο το νομοθέτη προς όφελός του και των στρατιωτών των κομματικών μηχανισμών. Ο διαχωρισμός των τριών εξουσιών του κράτους έχει καταπατηθεί νομοθετικά, και οι τρεις επίσημες εξουσίες του ελληνικού κράτους ελέγχονται πλήρως από το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστεί διακοσμητικός ώστε να μην υπάρχει θεσμικός έλεγχος, και ο Τύπος έχει εξαγορασθεί με κρατική διαφήμιση, αγγελιόσημο, υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ισολογισμών, γάμων και κηδειών. Είμαστε η χώρα όπου εκείνοι που κάνουν το πλιάτσικο καλούνται να πιάσουν και να τιμωρήσουν τον εαυτό τους για να επιστρέψουν τα κλεμμένα 280 δισ. ευρώ που έχουν καταχωνιάσει σε Ελβετικούς λογαριασμούς και ποιός ξέρει πόσα ακίνητα και μετοχές στο εξωτερικό και το εσωτερικό. ..............

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Γράφει ο Δευκαλίων


Ανακοινώθηκε ο Πληθωρισμός του Μαρτίου.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε.
        ·        Ιανουάριος 2011, Πληθωρισμός 5,2% (Ιανουάριος 2010, 2,4%)
        ·        Φεβρουάριος 2011, Πληθωρισμός 4,4% (Φεβρουάριος 2010, 2,8%)
        ·        Μάρτιος 2011, Πληθωρισμός 4,5% (Μάρτιος 2010, 3,9%).
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακώνεται, παρά την πτώση της λιανικής κατανάλωσης, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίων σε παλαιότερα άρθρα του.
Άλλη μία αποτυχία του περιβόητου μνημονίου, που μέσω της μείωσης των μισθών και της συνεπακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης επιδιώκει μεταξύ άλλων και την μείωση του πληθωρισμού.
Η κλασσική συνταγή της ελεύθερης αγοράς. Πέφτουν οι τιμές όταν δεν υπάρχει ζήτηση. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας πριν μειωθεί η ζήτηση, μειώθηκαν οι εισαγωγές προϊόντων (προσφορά) και έτσι το ποθητό αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε. Διότι η πρόσφορά μειώθηκε τόσο πολύ που συνέχισε να είναι μικρότερη της ζήτησης.
όλοι οι σχετικοί δείκτες (πλην αυτού των εξαγωγών) βρίσκονται σε πτώση, προϊδεάζοντας ότι η ύφεση το Α΄ τρίμηνο του 2011 θα διαμορφωθεί σε υψηλές τιμές.

ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ;

Η σύνοδος του Ecofin και το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απασχόλησε τον γερμανόφωνο Τύπο. Φαίνεται δε, ότι παρά την κατηγορηματική στάση του Όλι Ρεν, συζητείται στις Βρυξέλλες ένα νέο ηπιότερο σενάριο. Με τίτλους όπως, «Η Αθήνα χρειάζεται ρευστό, ακόμη περισσότερο ρευστό», «Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «Η ΕΕ κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας – ο κ. Σόιμπλε λιγότερο σαφής» ή «Το υψηλό κόστος μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», ο γερμανόφωνος Τύπος ασχολείται ακόμη μια φορά με την ελληνική κρίση. Θα συμφωνήσουν οι πιστωτές σε επιμήκυνση της αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων;
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών παρατηρεί ότι για πρώτη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει ‘μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους’, παρά το γεγονός ότι ο Όλι Ρεν, αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, αποκλείει κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση. Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Και όμως κεκλεισμένων των θυρών κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες συζητούν σενάρια διεξόδου από το ελληνικό δημόσιο χρέος. ............

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

ΑΝΑΓΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ

Γράφει ο Παναγιώτης Βοστινιώτης


Η σημερινή  παγκόσμια οικονομική κρίση είναι η  μεγαλύτερη από όσες  έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη σε ένταση, σε  έκταση και σε διάρκεια. Στις προηγούμενες υπήρχε η δυνατότητα η κρίση από τις πλούσιες χώρες να «αποσυμπιεστεί», να μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη, που δεν είχαν πληγεί  άμεσα (συνήθως στις φτωχότερες). Τώρα η κρίση είναι  πράγματι παγκόσμια! Από την Αργεντινή έως την Ιρλανδία, από την Πορτογαλία μέχρι την Ταιβάν. Όπως κάθε ενεργειακή κρίση μας αναγκάζει να βρούμε νέες μορφές ενέργειας έτσι και η οικονομική κρίση θα μας αναγκάσει να βρούμε νέα κοινωνικά συστήματα, νέα οικονομικά μοντέλα,  νέα φιλοσοφικά ρεύματα και ιδεολογίες. Μια και μιλάμε για ιδεολογίες πρέπει να πούμε ότι η μεγαλύτερη ιδεολογία είναι η ανάγκη, το  ένστικτο της αυτοσυντήρησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων! Αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων θα βρούνε τρόπο να πείσουν ορισμένους αδηφάγους. Είναι αυτό που λέγανε οι αρχαίοι στη Δωρική διάλεκτο: Ανάγκα και θεοί πείθονται.
Σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση λοιπόν επιβάλετε να βρεθεί μια παγκόσμια λύση.
Αυτό που πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε είναι να δούμε πιο συγκεκριμένα τι είδους κρίση είναι αυτή που ταλανίζει τον κόσμο! Ακούμε συχνά στις μέρες μας  τον όρο χρηματοπιστωτική κρίση. Ο όρος από μόνος του είναι ολίγον παραπλανητικός. Όχι ότι σαν φαινόμενο δεν υπάρχει τέτοια κρίση, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε πρώτιστα με κάτι άλλο. Έχουμε  κρίση υπερπαραγωγής.  Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν είναι το αίτιον αλλά το αποτέλεσμα για να χρησιμοποιήσουμε φιλοσοφικούς  όρους, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης υπερπαραγωγής. Ο όρος υπερπαραγωγή αποφεύγεται τεχνηέντως από μερικούς, γιατί ξυπνά παλιές θύμησες, τότε που οι άνθρωποι πεινούσανε  επειδή βγάλαμε πολύ σιτάρι, τότε που κρυώνανε το χειμώνα γιατί βγάλανε πολύ κάρβουνο. Αυτή η αντίφαση λύθηκε στο παρελθόν, σε ένα μέρος του πλανήτη τουλάχιστον, με οδυνηρό για τους κατέχοντας τρόπο: Άλλαξαν  οι σχέσεις ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

Του Ν. Κοτζιά


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν να αποκτούν δυναμική, παρά την κρίση ταυτότητας και διαχείρισης του κυβερνητικού κόμματος. Ως προς την ΝΔ, οι κύριοι λόγοι της ανεπαρκούς δυναμικής της είναι κατά τη γνώμη μου οι εξής: (α) Η ιδιαίτερη αδυναμία της μετακαραμανλικής εποχής της. (β) Η έλλειψη εσωτερικής συνοχής και συντονισμού πολιτικής. (γ) Τα όρια της πολιτικής που μπορεί να προβάλλει. (δ) Οι επιθέσεις που δέχεται από διάφορα κέντρα, αλλά και η πίεση που δέχεται από το εξωτερικό της περιβάλλον. Τέλος. κεντρικό της πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια κυβερνητική πολιτική που για σημαντική μερίδα των δυνάμεών της, αλλά και των στηριγμάτων της στο κοινωνικό κατεστημένο, θεωρείται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, αν όχι ορθή.

Ο ιστορικός παράγοντας
Η ΝΔ είναι το κόμμα που επεδίωξε να εφαρμόσει το σημερινό «επιβεβλημένο» πρόγραμμα το διάστημα του 1989-1993 πολύ πριν αποκτήσει ο ξένος παράγοντας την σημερινή άμεση δίοδο επιβολής ενός τέτοιου προγράμματος. Αφού είναι βαθιά εμποτισμένες στις μνήμες της κοινωνίας. Αλλά και η πρόσφατη ιστορία της ΝΔ δεν είναι απαλλαγμένη από αρνητικές μνήμες για τους πολίτες. Η διακυβέρνηση του τόπου στην περίοδο του Κ. Καραμανλή, ιδιαίτερα στην δεύτερη σύντομη θητεία του, αποδείχτηκε ως η μήτρα πολλών σημερινών δεινών. ......

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ "Κ.Ε.Σ. κ. Δ" ΚΑΙ ΕΝΑ "ΔΟΓΜΑ"


Γράφει ο Κλεισθένης.


Πιάσαμε πάτο. Η οικονομία και η ψυχολογία του λαού βρίσκονται στο ναδίρ. Στα εθνικά θέματα όλα πάνε κατά διαόλου.
Η ανατροπή της κομματοκρατίας και μάλιστα στη χειρότερη έκδοσή της την οικογενειοκρατία  είναι αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την Ελληνική κοινωνία. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και για κάποιους καταστροφικό.
Η υγιής δημοκρατική δράση των κοινωνικών δυνάμεων είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει άμεσα παρακάμπτοντας τα φθαρμένα κόμματα και την δουλικότητά τους.
Υπάρχουν στη κοινωνία υγιείς δυνάμεις αλλά η πολυδιάσπασή τους σε μικροκινήματα όπου καθένας θέλει να είναι αρχηγός εμποδίζει την ένωσή τους κάτω από ένα φορέα-κόμμα με δυνατότητες για την απελευθέρωσή μας απ’ την ιδιότυπη οικονομική κατοχή.
Η σύμπραξη αυτών των υγιών δυνάμεων θα ενεργοποιήσει την ανασύσταση του Ελληνικού έθνους-κράτους  κάνοντας ένα υπερβατικό άλμα προς το μέλλον.
Οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι οικονομικές συγκρούσεις των κοινωνικών ομάδων πρέπει προς το παρόν να τεθούν σε δεύτερη μοίρα αφού προέχει η σωτηρία της πατρίδας.
Αυτό πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε αναλαμβάνοντας καθένας και όλοι μαζί τις ευθύνες μας για την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Φαντάζει πολύ δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, θέλει την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και την επικράτηση της αγάπης για την πατρίδα.

ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΟΥΝ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ!

Της Σοφίας Βούλτεψη


Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τοποθετήσεις των πολιτικών του συνόλου του πολιτικού φάσματος, από τις άλλοτε ευρηματικές και άλλοτε δραματικές ανακοινώσεις των κομμάτων, από τις «πνευματώδεις» ατάκες που ακούγονται εντός και εκτός κοινοβουλίου, από τα όσα λέγονται σε διάφορες εκπομπές, είναι ότι δεν πρόκειται να καταλάβουν τι συμβαίνει αν δεν ανασταλεί πλήρως η καταβολή των μισθών τους.
Ανήκω σ’ εκείνους που πίστευαν πάντα ότι οι πολιτικοί που αξίζουν πρέπει να πληρώνονται πολύ καλά. Η καταστροφή που ζούμε σήμερα, όμως, καταδεικνύει ότι όχι μόνο έχουν πάει χαμένοι τόσοι μισθοί επί τόσες δεκαετίες, αλλά και ότι οι μισθοί (και οι μίζες, και οι μίζες) κατέληξαν σε ανθρώπους που προκάλεσαν βλάβη στη χώρα.
Και το χειρότερο: ΔΕΝ καταλαβαίνουν τι σημαίνει να βλέπει ένας συνταξιούχος μια σύνταξη των 800 ευρώ να μετατρέπεται σε ψίχουλα της τάξης των 500 ευρώ. Είναι όλοι τους στη λογική του «τι να κάνουμε, το ξέρουμε οι άνθρωποι περνούν δύσκολα, αλλά χρειάζονται οι θυσίες, είχαμε φθάσει στο χείλος της χρεοκοπίας». Έτσι απλά!
Συγγνώμη, αλλά γι’ αυτή την καταστροφή ευθύνεται κανείς; Προτίθεται να πληρώσει κανείς; Πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Οι βουλευτικοί μισθοί δίδονται με αντάλλαγμα κάποια εργασία. Αυτή τη στιγμή, τι εργασία προσφέρεται όμως; Εδώ καθημερινά διαπιστώνεται πως δεν είχαν διαβάσει ούτε τους όρους του μνημονίου που ψήφισαν.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ...

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΔΝΤ και η Κομισιόν διέψευσαν άρθρο του Spiegel ότι οδεύουμε προς αναδιάρθρωση του χρέους. Μόνο που η είδηση όπως αποτυπώνεται, απεικονίζει την μισή αλήθεια. Διότι διέψευσαν μεν ότι επίκειται αναδιάρθρωση και μάλιστα μετά από πιέσεις του ΔΝΤ, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, κάθε διάψευση αφορά τη συγκεκριμένη στιγμή, τα δεδομένα που την χαρακτηρίζουν και τη μεθόδευση που το ρεπορτάζ αποδίδει. Κάποια άλλη στιγμή, με διαφορετική μεθόδευση, με άλλα δεδομένα η διαψευσθείσα σήμερα εξέλιξη, εύκολα μετατρέπεται και αιτιολογείται ως αναγκαία και σωτήρια...
«Όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση, δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τι σημαίνει αυτό; Όταν αν κάποια μεταγενέστερη στιγμή η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πλέον μικρότερο από τα οφέλη τότε η αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί, θα είναι προ ή και εντός των πυλών.
Διότι και η αναδιάρθρωση, όπως η υποτίμηση, ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές, δεν προαναγγέλλεται... 

http://www.eklogika.gr/blog/89

Η ΤΡΟΙΚΑ ΗΡΘΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 30 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΑΝΩ ... ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ...

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


Τα καλά νέα στον τομέα της οικονομίας εξαντλούνται στην είδηση ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χορήγηση επιπρόσθετων εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ. Τα κακά νέα, είναι ότι έφτασε στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας και θα ακολουθήσουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας και οι επικεφαλής. 
Επίσης, ότι η ανακοινωθείσα πρόθεση αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας...
Ως προς την άφιξη του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας, στόχος, να θέσουν για μια ακόμη φορά στο «μικροσκόπιο» την ελληνική οικονομία, τα επιπλέον για φέτος μέτρα αλλά και τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015. Μέτρα συνολικού ύψους 27,5 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνουν το συνολικό βάρος της εξαετίας 2010-2015 στα 50,5 δισ. ευρώ, εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που προσδοκούν από αποκρατικοποιήσεις και δημόσια περιουσία.
Τα μέτρα, που διερευνούν κυβέρνηση και «τροϊκανοί», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», αφορούν:
-Την περικοπή ή ολική κατάργηση 980 φοροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.λπ.) προσδοκώντας έσοδα από 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ.
-Την επιλεκτική μείωση αποδοχών και επιδομάτωνστις ΔΕΚΟ

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

ΙΡΛΑΝΔΙΑ & ΕΛΛΑΔΑ: Η ΚΟΛΟΒΗ ΑΛΕΠΟΥ ΤΗΣ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Του Νίκου Κοτζιά


Σε πολλαπλά κείμενα έχω αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τράπεζα, καθώς και το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια αλήθεια που έχει υιοθετηθεί σήμερα από πολλές πλευρές. Εξάλλου οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν φροντίσει να καταστήσουν γνωστό πριν από κάθε διαπραγμάτευση ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν, διότι πίστευαν ότι ως αιτούντες δεν to δικαιούταν. Αν βέβαια κυριαρχούσε αυτή η λογική διεθνώς θα είχαν καταργηθεί ήδη κάθε είδους διαπραγμάτευσης. Ο κανόνας είναι ότι όποιος ζητά δικαιούται να το διαπραγματευτεί όσο δύσκολη και αν είναι η θέση του. Αρκεί να έχει το θάρρος, την απαραίτητη γνώση και την αίσθηση ευθύνης. Να φροντίζει να αυξάνει το κόστος για την άλλη μεριά. Διότι όσα περισσότερα χρωστά κανείς, τόσο περισσότερα θα χάσει ο έχων δανείσει.
Αρχή που η κυβέρνηση ξέχασε, συχνά με περίεργο τρόπο, που παραπέμπει σε φήμες για προμήθειες εκατοντάδων εκατομμυρίων που έλαβαν συγκεκριμένα γραφεία, φίλοι και παλιοί συμμαθητές «ορισμένων αρμοδίων». Η ελληνική πλευρά έφτασε τις τελευταίες εβδομάδες στο σημείο να ειρωνεύεται την κυβέρνηση της Ιρλανδίας που επιμένει να διαπραγματεύεται τα συμφέροντα της χώρας της και να τα θέτει πάνω από τις επιβραβεύσεις της κυρίας Μέρκελ.
Το ίδιο, εξάλλου, κάνει με τη σειρά της η τελευταία, όταν υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων. Η Ιρλανδία, επίσης, κατάλαβε ότι οι συμφωνίες που της προτάθηκαν στις 11 και 25 του Μάρτη δεν εξυπηρετούσαν την ίδια, αλλά τους δανειστές της.

ΜΑΧΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Στο πυρηνικό μέτωπο της Ιαπωνίας συνεχίζεται η μάχη για την αποτροπή μιας μεγαλύτερης καταστροφής. Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σφραγίσματος του ρήγματος με πολυεστερικές ρητίνες. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των εργαζομένων της Tepco να σφραγίσουν με μπετόν το ρήγμα στον αντιδραστήρα 2, όπου συνεχίζεται η διαρροή ραδιενεργού νερού, άδοξο τέλος είχε και η δεύτερη απόπειρα αποκατάστασης της ζημιάς με τη χρήση πολυεστερικής ρητίνης.
Το ρήγμα έχει μήκος 20 εκατοστών και βρίσκεται στην υπόγεια σήραγγα του αντιδραστήρα. Στο μεταξύ εντοπίστηκαν οι σοροί δύο νεαρών εργαζομένων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, οι δύο εργαζόμενοι, έχασαν τη ζωή τους όταν το τσουνάμι έπληξε τις εγκαταστάσεις. Στο μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί για μήνες ακόμη η διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο. «Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε .έναν αγώνα μακράς διάρκειας για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. .............

Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

ΣΕ ΛΙΓΟ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ

Γράφει ο Κλεισθένης


Ο λόγος για την πολυπόθητη κάθαρση και την λαϊκή απαίτηση για τιμωρία.
Η τελευταία πράξη του θεατρικού έργου « Η Κάθαρση» θα παιχτεί με το κλείσιμο της βουλής τον Ιούνιο. Η μόνη χρονική περίοδος για  αδικήματα πολιτικών (αν υπάρχουν) που δεν έχουν παραγραφεί είναι 2007-2009. Αν δεν κινηθεί καμία διαδικασία πριν τον Ιούνιο τότε και ότι τυχόν αδίκημα έχει τελεστεί μέσα στο διάστημα ’07-’09 παραγράφεται. Έτσι τουλάχιστον ίσως γλυτώσουμε και κάποια έξοδα που πληρώνουμε για την παρουσία των βουλευτών στις εξεταστικές.
Λογικό ακούγεται ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια γιατί το διάστημα ’07-’09 ήταν εκείνη στην κυβέρνηση και είναι ασύμφορο κομματικά να επιδιώξει έρευνες για τα δικά της στελέχη, απ’ την άλλη υποθέτω πως λένε «εδώ έχουν παραγραφεί όλα τα τυχόν αδικήματα των πασόκων εμείς θα ξεμπροστιάσουμε τους δικούς μας»; Και έχουν δίκιο, πάνω απ’ όλα το κόμμα.
Όσο αφορά το ΠΑΣΟΚ με ανοιχτό το θέμα της ζήμενς δεν πιστεύω να θελήσει να μπει σε περιπέτειες. Φυσικά και στην περίπτωση που αποφάσιζαν έρευνα για την περίοδο ’07-’09 και την υπόθεση ζήμενς το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν όπως και στις άλλες περιπτώσεις «μια τρύπα στο νερό» δεν έχω καμία αμφιβολία.  ......

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Γράφει ο Π. Βοστινιώτης*


Η τραγωδία,  με την σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι, ότι ψάχνουμε για «εθνική» λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ξεχωριστή για κάθε χώρα λύση.
Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι  δεν ψάχνουμε τη λύση εκεί που πρέπει,  στον τόπο και το χρόνο  της παραγωγικής διαδικασίας (δηλαδή στις Επιχειρησεις, στα Εργοστάσια κλπ ), εκεί  που  βγαίνουν τα υλικά αγαθά, ο πλούτος της κάθε κοινωνίας αλλά την ψάχνουμε όσο γίνεται πιο μακριά. (σε Χρηματιστήρια, Τράπεζες. και σε παρόμοια «αγαθοεργά» Ιδρύματα, ακόμη και σε Εκκλησίες ). Η περίπτωση θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο που ένας μεθυσμένος, έψαχνε ένα βράδυ,  να βρει τα κλειδιά του σπιτιού του  όχι εκεί που τα είχε χάσει αλλά κάτω από μια κολόνα φωτισμού, γιατί  εκεί είχε φως. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψάξουμε  τη λύση (λέμε ακόμη μια φορά),  στον τόπο και στο χρόνο (process) της παραγωγικής διαδικασίας.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Έχουμε μια επιχείρηση, οποιαδήποτε,  μικρή, μεγάλη, ιδιωτικη, συνεταιριστικη, εμπορική, βιομηχανική, γεωργική, κτηνοτροφική, οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση .
Ας πούμε ότι η επιχείρηση αυτή ξεκινάει την δραστηριότητα της την πρώτη Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος έτσι και ο επιχειρηματιας μας, παίρνει χαρτί και πέννα και κάθεται και γράφει:. -Θα χρειαστώ τόσα για ενοίκιο, τόσα για μισθούς, τόσα ασφάλιστρα, τόσα για πρώτες ύλες,  τόσα για εξοπλισμό, μηχανήματα, αυτοκίνητα κλπ.   Οι πάντες  πρέπει να πληρωθούν σε μια  ορισμένη εκ των προτέρων χρονική στιγμή, ένα συγκεκριμένο ποσό. Όλα τα έχει υπολογίσει ο άνθρωπος μας, όλες τις παραμέτρους όπως λέμε εκτός: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ .............

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΗΣ GOLDMAN SACHS

Στον αριθμό 133 της οδού Φλίτ στο Λονδίνο, άντρες με σκουρόχρωμα κοστούμια και γυναίκες με ακριβά ταγέρ και ακόμη πιο ακριβές γόβες, περνούν την γυάλινη περιστρεφόμενη πόρτα και χάνονται στο εσωτερικό του κτηρίου.
Είναι ένα πέτρινο κτήριο με δωρικούς κίονες και ένα ρολόι στην πρόσοψη.
Δεν υπάρχουν πινακίδες, δεν υπάρχουν διακριτικά. Είναι ένα από τα πολλά κτήρια (το κεντρικό) της Goldman Sachs στο Λονδίνο Στέκομαι απέναντι και παρατηρώ, αυτούς που μπαινοβγαίνουν στο κτήριο.
Καλοσιδερωμένοι γιάπηδες, με υπεροπτικό βλέμμα που κάλλιστα θα μπορούσες να μπερδέψεις με εκείνους τους ιεραπόστολους των νέων θρησκειών που κυκλοφορούν στο δρόμο με κοστούμι και ένα ταμπελάκι που λέει το όνομα και την θέση τους στην πεφωτισμένη κλίμακα της φιλεύσπλαχνης αλλά πάντα τιμωρητικής θρησκείας. Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία. Είναι και οι ίδιοι, ιεραπόστολοι του χρήματος. Προφήτες των αγορών
Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για αυτούς τους ταλιμπάν του εξτρεμιστικού καπιταλισμού. Για τους εκπροσώπους της αγοραίας σωτηρίας. Και το «αγοραίας» δεν προκύπτει από το αγορές αλλά από το αγορασμένος. Δουλεύουν ασταμάτητα, η συλλογική τους συνείδηση είναι απλωμένη πάνω στο αόρατο δίκτυο της εταιρείας, καθοδηγούν υπουργούς και οικονομίες, και όταν μετά από μερικά χρόνια φεύγουν από την Goldman Sachs προωθούνται σε κυβερνήσεις και κρατικούς μηχανισμούς.
Μια κανονική σκοτεινή σέχτα που φωτίζεται μόνο από τη λάμψη του χρήματος. ...

ΕΛΣΤΑΤ: ΤΟ 2009 ΣΤΑ 20.800 € ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ

Ο τομέας των υπηρεσιών στην χώρα μας, κατείχε το 2009 την πρώτη θέση από πλευράς Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στην οικονομία, με το τεράστιο ποσοστό 79,1%, αυξημένος κατά περίπου 1% σε σχέση με το 2008, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο δευτερογενής τομέας, της φθίνουσας από 10ετίες βιομηχανίας της χώρας, συμμετείχε με 17,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, με συνολική μείωση 1,4% σε σχέση με το 2008. Μόνον η Δυτ. Ελλάδα παρέμεινε στο προηγούμενο επίπεδο, ενώ το Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά δείχνουν τάση «αποβιομηχανοποίησης».
Ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, το 2009 παρουσίασε αύξηση οριακή κατά 0,7%, κυρίως στις παραδοσιακές περιοχές της Δυτ. Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Η συνολική συμβολή του στην ΑΠΑ, στο περίπου 3%.
Εντύπωση θετική δημιουργείται από το γεγονός της αύξησης των τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε μείωση των βιομηχανικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο λόγος για την Ανατ. Μακεδονία – Θράκη και τη Θεσσαλία.

Ο ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ ΚΑΤΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ-ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Αργεντινός Οικονομολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου: Απαλλαγείτε από τους τοκογλύφους!Συνομιλώντας με τον μελετητή της κρίσης της Αργεντινής, οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες, Κλαούντιο Κατς, αποκομίζει κανείς την πεποίθηση ότι υπάρχει ζωή μετά τον (οικονομικό) θάνατο.

Ο Κατς ήρθε στην Αθήνα της μιζέριας, της οικονομικής ασφυξίας και της αυτομαστίγωσης για να μας θυμίσει ότι όσα ζούμε, τα έζησαν κι άλλοι. Και επιβίωσαν....
Ότι μπορούμε να βγούμε από το τέλμα πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε.
Οτι η οικονομία της Αργεντινής είδε άσπρη μέρα μόνον όταν σταμάτησε να κάνει ό,τι της ζητούσαν οι πιστωτές.Όπως η Ελλάδα σήμερα, έτσι και η Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όφειλε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει.
«Δεν έχετε να πληρώσετε; Δώστε μας τα πετρέλαια. Πουλήστε τις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τις αερογραμμές, τη συγκοινωνία, το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση Μένεμ τούς τα έδωσε όλα. Και βρέθηκε η Αργεντινή στην παράδοξη κατάσταση να έχει πουλήσει τα πάντα και το χρέος της να αυξάνεται αντί να μειώνεται» λέει, χειρονομώντας ζωηρά.
«Μας έστυψαν όσο μπορούσαν, το ίδιο κάνουν τώρα μ’ εσάς. Ηξεραν ότι η αποπληρωμή είναι αδύνατη, αλλά η στρατηγική τους ήταν μη σκέφτεστε, δώστε».Ο Kατς είναι οικονομολόγος, αλλά θεωρεί ότι σε προβλήματα όπως αυτά, τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική. «Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό»,

ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΨΕΜΑΤΑ


Του Κώστα Γιαννακίδη


Photo: Paul Soulellis

Είναι το «Λεφτά υπάρχουν» ψέμα; Σίγουρα είναι ένα σχήμα που δεν περιέχει καμία αλήθεια. Ναι, είναι ένα ψέμα, ανεξαρτήτως των προθέσεων υπό τις οποίες διατυπώνεται. Είναι ένα ψέμα που εκστόμισε ο πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και είναι τόσο κραυγαλέο ψέμα που το γνώριζαν ακόμα και όσοι τον ψήφισαν γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν ήταν η πρώτη φορά και, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Η χώρα όπου «εθνικόν είναι το αληθές» θρέφεται με ψέματα.
Η Πρωταπριλιά συνήθως επενδύεται με εξωφρενικά ψέματα, με ξετσίπωτες φάρσες. Ομως η ιστορία μας διδάσκει ότι τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα ψέματα είναι εκείνα που εκφέρονται με σοβαρότητα, κύρος και ένα βλέμμα που αποτυπώνει την κρισιμότητα των περιστάσεων. Αφήστε τα ψέματα της προσωπικής σας ζωής ανέγγιχτα, να είναι σαν φύλλα που σκεπάζουν ένα πτώμα. Δείτε τα ψέματα που μοιραζόμαστε όλοι. Λέμε ο ένας στον άλλον ή, ακόμα χειρότερα, πιστεύουμε όλοι μαζί.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος διηγείται μία εξαιρετική ιστορία. ............