Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

WSJ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ό,τι και να κάνει, αλλά μόνο εάν εγκαταλείψει το ευρώ θα έχει μια ευκαιρία για ανάπτυξη, δηλώνει με άρθρο του που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal, ο αρθρογράφος της γερμανικής Die Zeit και senior fellow στα Freeman-Spogli Institute for International Studies και Abramowitz Fellow, στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ, Josef Joffe.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, εάν η Ελλάδα δεν λάβει άλλο πακέτο διάσωσης, θα χρεοκοπήσει στα μέσα Ιουλίου. Με τις αποδόσεις των ελληνικών διετών ομολόγων να διαμορφώνονται στο 26%, «οι αγορές λένε στην Ελλάδα ότι η χρεοκοπία είναι αυτό ακριβώς που περιμένουν, χωρίς να έχει σημασία εάν ο ευφημισμός που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι αναδιάρθρωση ή re-profiling».
Στο άρθρο του επισημαίνει πως όπως και στις προηγούμενες διασώσεις, η επόμενη και όσες ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναβάλλουν την Ημέρα της Κρίσης. «Εν τέλει, υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για το τρέχον ζήτημα της Ελλάδας: η πρώτη είναι η Ευρώπη να αιμορραγεί για πάντα, συμπεριφερόμενη στην Ελλάδα ως μόνιμη πηγή πρόνοιας, η δεύτερη είναι ότι η Ευρώπη «καταπίνει» την χρεοκοπία της Ελλάδας ή προχωρά σε reprofiling του ελληνικού χρέους, που είναι το αντίστοιχο για το Chapter 11 της χρεοκοπίας, και η τρίτη είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Η ΚΟΥΦΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ

Του Γιάνη Βαρουφάκη*

Μας λένε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με αποπομπή από την ευρωζώνη. Πρόκειται για ψέμα ολκής. Στις παρακάτω γραμμές εξηγώ γιατί θεωρώ κούφια την απειλή αυτή (που πρώτα αναφέρθηκε επισήμως, σαν κάτι που συζητείται στις Βρυξέλλες, από τα χείλη της Μαρίας Δαμανάκη). Δεν επρόκειτο για καθαρά λόγια. Το αντίθετο ήταν: Θολές απειλές άνευ ουσίας και συνέχειας. (Το ότι μπορεί, πράγματι, να συζητιούνται τέτοιου είδους σενάρια στις Βρυξέλλες απλώς καταδεικνύει την πολλή χαμηλή ποιότητα του διαλόγου στο βασικό κέντρο αποφάσεων της ΕΕ.)
Το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξω είναι ότι, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των ευρωπαίων και τα λόγια των διαδρόμων στις Βρυξέλλες, ο μόνος τρόπος να πάψουν να έχουν την Ελλάδα στα πόδια τους (να μοιράζονται δηλαδή  μαζί μας κοινό νόμισμα) είναι να βγουν εκείνοι (και δη οι Γερμανοί) από την ευρωζώνη. Εμάς, δεν μπορούν να μας βγάλουν από το κοινό νόμισμα (κι ας το ποθούν όσο τίποτα άλλο) χωρίς το κοινό νόμισμα να πάψει να υπάρχει εντός ημερών. Τελεία και παύλα.
Έστω ότι οι Ευρωπαίοι, πρωτοστατούσας της κας Μέρκελ, δώσουν στον Γιώργο Πανανδρέου το εξής τελεσίγραφο: Είτε κινείς την διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οπότε θα σε βοηθήσουμε να αποσβέσεις ένα μέρος των κραδασμών, είτε θα σου επιβάλουμε δανειακούς όρους που θα οδηγήσουν τον λαό σου στην εξόντωση. (Γιατί να του δώσουν ένα τέτοιο τελεσίγραφο; Επειδή δεν προβλέπεται από καμία Συνθήκη διαδικασία αποπομπής κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Άρα, η μόνη περίπτωση να βγούμε από την ευρωζώνη είναι να το κάνουμε μόνοι μας, υπό ασφυκτική πίεση, βγαίνοντας παράλληλα από τη ΕΕ.)

ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, FACEBOOK, ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ, ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΛΟΓΟΣ

Γράφει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πριν κάποιους μήνες μιλώντας στην Θήβα σε εκδήλωση που οργάνωσε μια σοβαρή περιφερειακή ιστοσελίδα είπα το εξής:
«Αυτή η νέα κοινωνία Πολιτών του Διαδυκτίου οφείλει από εικονική να μεταβληθεί σε υπαρκτή». Πρόσθεσα μάλιστα χαρακτηριστικά απευθύνοντας ένα μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους: «Λιγότερο Ιντερνέτ και περισσότερο Μοσχοφίλερο». Επισημαίνοντας την ανάγκη της Συζήτησης, του Λόγου, του Συμποσίου.
Είναι μεγάλη η δύναμη αναζωογόνησης – εξυγίανσης της χώρας που μπορεί να εκφράσει ένα νέο, ανταγωνιστικό με τα μορφώματα, τις κάστες της πολιτικής ανηθικότητας και της παρακμής, κίνημα νέων ανθρώπων.
Όλα αυτά να νέα όμορφα χρώματα που γεμίζουν τις Πλατείες και διαλύουν την σκουριά της γυαλιστερής συλλαβίζουσας, κιτς νομενκλατούρας, την τερατογονία της μεταπολίτευσης.
Τα όμορφα νεανικά πρόσωπα που διώχνουν, καταδιώκουν, καταγγέλλουν τους ανθρώπους από μάρμαρο, από πέτρα. Τις αποκρουστικές όψεις της υποκρισίας και της πολιτικής ως απάτη.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Ακόμα κι αυτοί που ψήφισαν τα δύο κόμματα Εξουσίας, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είμαι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν τις αντιλαϊκές και αντεθνικές δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωναν τη χώρα πίσω από την πλάτη μας οι δύο κυβερνήσεις της Δεξιάς και του Κέντρου για εξήντα ολόκληρα χρόνια, από το 1950, το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έως σήμερα. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Η ξένη εξάρτηση από τους Δυτικούς μας δήθεν συμμάχους, το «Ανήκομεν εις την Δύσιν», που είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη των Τραπεζών, καθώς και οι ντόπιοι συνεργάτες τους και υπάκουοι εκτελεστές των εντολών τους, ο πολιτικός κόσμος με κύριους εκφραστές τα δύο κόμματα Εξουσίας, οι άλλοτε εθνικόφρονες, το Μεγάλο Κεφάλαιο και τα όργανά του, το Κράτος και τα ΜΜΕ, δηλαδή το Σύστημα Εξουσίας.
Η πρώτη λοιπόν απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι Ανεξάρτητοι Πολίτες αυτής της χώρας είναι να κόψουν με το μαχαίρι αυτή τη μονομερή εξάρτηση που τόσα δεινά μας έχει προκαλέσει, με την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την αντικατάσταση του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν» με την πατριωτική θέση «Ανήκουμε στον εαυτό μας», «Ανήκουμε στην Ελλάδα», εγκαινιάζοντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, θέτοντας ως υψηλότερο στόχο την κατάκτηση της Ουδετερότητας.

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Του Διονύση Χιόνη*

H Aλίκη στην χώρα των θαυμάτων αποδρά κάτω από την πίεση ενός προτεινόμενου γάμου και εισέρχεται στην χώρα των θαυμάτων σε ένα κόσμο ζωόμορφων πλασμάτων όπου απουσιάζουν πλήρως οι έννοιες της λογικής, της συνέπειας και του νοήματος των πράξεων.
Κάπως έτσι φαντάζουν οι κινήσεις που χαρακτηρίζουν το χρέος επαχθές ή πολύ περισσότερο προσπαθούν να εφεύρουν νομικά ή ιστορικά επιχειρήματα προκειμένου να αμβλύνουν το βάρος του εξωτερικού χρέους.
Τη στιγμή που η χώρα δίνει μια δύσκολη μάχη για την χαμένη αξιοπιστία της αντιλαμβάνεται κανείς πως ακούγονται όλα αυτά στους δανειστές μας. Όταν το κύριο θέμα συζήτησης από το G8 έως το ΔΝΤ σχετίζεται με την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στο εξωτερικό καταλαβαίνουμε πως θα αντιδράσουν αν στην δυνατότητα προστεθεί και η επιθυμία της ελληνικής δημοκρατίας να αποπληρώσει τα χρέη της.

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

"ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ" : ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Το βιβλίο του έγινε μπεστ σέλερ και ο ίδιος πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους. Ο λόγος για τον μέχρι πρότινος άγνωστο Γάλλο συνταξιούχο διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ και την ολιγοσέλιδη μπροσούρα του "Αγανακτήστε". Την Τετάρτη,  ο 93χρονος παρουσίασε το βιβλιαράκι του -που σπάει ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία- και στο Βερολίνο. Μέσα από 32 σελίδες ο Στεφάν Εσέλ ζητά από τους Γάλλους και όχι μόνο να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις "κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας" και να "αγανακτήσουν" για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.
Η ιδέα του γίνεται αυτές τις ημέρες πραγματικότητα όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά από προχθές και στην Ελλάδα. Στη Μαδρίτη μάλιστα εκατοντάδες "αγανακτισμένοι" νέοι διαδηλώνουν από τις 15 Μαΐου στην κεντρική πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ ζητώντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προάσπιση του δικαιώματος στην κατοικία, τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών, το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, τον έλεγχο των τραπεζών και των χρηματαγορών.
Κάθε τόσο οι νέοι της Μαδρίτης επικαλούνται το βιβλίο του Εσέλ "Αγανακτήστε", κάτι που ικανοποιεί φυσικά ιδιαίτερα τον ίδιο: "Για όλες τις κυβερνήσεις μας υπάρχει ένα ερώτημα: είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν στις επιθυμίες των πολιτών τους; Δεν πιέζονται από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, από διεθνείς οργανισμούς που ζητούν πράγματα τα οποία δεν θα ήθελαν να δώσουν οι κυβερνήσεις; Τα τεράστια χρέη αυτών των χωρών δεν τους επιτρέπουν να ασχοληθούν με εκείνα που τους ζητούν οι νέοι. Είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις, αλλά πιστεύω ότι είναι υγιές. Είναι υγιές να γνωρίζουν οι κυβερνήσεις τι ακριβώς θέλουν οι πολίτες. Εάν τους ακούσουν, και ελπίζω πως ακούνε, τότε ίσως μπορούν να βρουν τρόπους για να απαντήσουν θετικά σε αυτά τα ερωτήματα". Το βιβλίο του διαβάζεται σαν διάλογος μεταξύ του ιδίου και του δημοσιογράφου Ζιλ Βαντερπόοτεν. 

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Ν. Κοτζιά


Πριν ένα χρόνο τόνιζα σε σειρά άρθρων μου ότι το «Μνημόνιο 1» ήταν κοινωνικά άδικο, οικονομικά αντιαναπτυξιακό και λογικά ανόητο. Ότι οι αριθμοί του δεν έβγαιναν. Είχα, μάλιστα, επικαλεστεί δηλώσεις του τότε Προέδρου της Γερμανίας, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του θα χρειαζόταν 20 χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα κατά 5%. Καλούσα, λοιπόν, την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά. Να εγκαταλείψει τη λογική του οικονομικού της επιτελείου που δήλωνε μαζί με τον αντιπρόεδρό της ότι «όταν χρωστάς δεν διαπραγματεύεσαι».
Σχεδόν την παρακαλούσα δημόσια να μην δεχτεί ως χρόνο αποπληρωμής του δανείου τα τέσσερα χρόνια (εκείνη αντιπρότεινε λιγότερα, τρία χρόνια – η μόνη «διαπραγματευτική της επιτυχία»…) και να μην αποδεχτεί τόκους άνω του 4%, διότι, διαφορετικά, θα αδυνατούσε η χώρα να ξεπληρώσει το δάνειο και θα αναγκαζόταν να ζητά, σε χειρότερες συνθήκες, εκείνα που δεν διαπραγματεύτηκε το 2010.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν διδάχτηκε από τις αποτυχίες της το 2010 και για αυτό :

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι χαμηλές, σχολιάζει σε πρόσφατη έκθεσή της η BofA-Merrill Lynch, εξίσου χαμηλές με τις πιθανότητες να υλοποιήσει η ΕΚΤ την «απειλή» περί μη αποδοχής ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.
Το «θερμόμετρο» στις συναντήσεις για το ελληνικό χρέος ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της γερμανικής κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού και της Ελλάδας, σχολιάζει η BofA-ML, όλοι συμφωνούν ότι το τρέχον πρόγραμμα σταθεροποίησης αποτυγχάνει και ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Αλλά οι λεπτομέρειες και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τελικά αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα θα εξαρτηθεί από το τι εκλαμβάνεται ως αιτία της ανεπιτυχούς δημοσιονομικής προσαρμογής του τελευταίου χρόνου.

"Αν η Ελλάδα είχε ήδη επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα είχε μικρότερο κίνητρο να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

"ΖΑΠΠΕΙΟ 2" - "ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1" = "ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3"

Του Ν.Κοτζιά


Η γενική κατεύθυνση
Ο Α. Σαμαράς παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για την κρίση. Ένα μείγμα από νεοφιλελεύθερα στοιχεία και πραγματισμό. Η κυβέρνηση αδυνατεί να τους κάνει κριτική διότι η πολιτική πρακτική που ακολουθεί της έχει δέσει τα χέρια και της έχει δεσμεύσει τη σκέψη. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η κύρια κοινωνική γραμμή στο «Ζάππειο 2» δεν βρίσκεται στον αντίποδα του «Μνημονίου 1». Ο Α. Σαμαράς, δείχνει να κατανοεί ότι το πράγμα δεν βγαίνει. Αυτό το γνωρίζει, εξάλλου, η Τρόικα, ανεξάρτητα από το ότι δεν θέλει να το παραδεχτεί δημόσια. Ενώ η κυβέρνηση προς το παρόν επιθυμεί να στρουθοκαμηλίζει. Ποιος είναι ο μεγάλος κερδισμένος από το «Μνημόνιο 1»;
Ασφαλώς ορισμένοι τραπεζίτες (ούτε καν οι τράπεζες) που κάνουν λυσσαλέες προσπάθειες να αποφύγουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη των κερδών τους καθώς και κομμάτι του εξωτερικού παράγοντα. Το «Ζάππειο 2» δεν δείχνει να αμφισβητεί αυτή την πρωτοκαθεδρία των τραπεζιτών. Το μόνο που λέει είναι η ανάγκη να συμβάλλουν στη ρευστότητα της αγοράς. ......

ΑΥΤΗ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΗΓΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ... ΑΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ & ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΩΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμφιβόλως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτικά και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με βεβαιότητα που θα οδηγήσει. Από την επίτευξη μερικής συναίνεσης και τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό μέχρι την ξαφνική προκήρυξη εκλογών, όλα θα πρέπει να θεωρούνται πιθανά.
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει ο πρωθυπουργός εξασφαλίζοντας κατ'αρχήν την εσωκυβερνητική συναίνεση, η οποία δεν είναι βέβαιο, όπως έδειξαν οι τελευταίες διαφοροποιήσεις υπουργών, ότι είναι δεδομένη.
Εάν αυτό επιτευχθεί χωρίς κλυδωνισμούς, ο κ. Παπανδρέου θα πάει στα κατ' ίδίαν ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Τρίτη, με άλλο αέρα και έτοιμος να τους μεταθέσει την ευθύνη «αν δεν συναινέσουν για να σωθεί η χώρα». Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε η επισήμανσή του στο συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «αν δεν εξασφαλιστεί η 5η δόση του δανείου οδηγούμαστε σε χρεοκοπία».
Πάντως ακόμη κι αν επιτύχει την συναίνεση σε βαθμό που να συγκεντρώνει στη Βουλή 180 ψήφους στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πάλι δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες, αφού σημαντικό μέρος του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ δείχνει έτοιμο όχι απλώς να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματος αλλά και να έρθει σε ρήξη μαζί τους. ......

ΤΟ "ΕΝΟΧΟ" ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ CDS

Με τον τίτλο «100 δισ. ευρώ θα τους δώσει η πτώση της Ελλάδας» και με υπότιτλο «Τα CDS κρύβουν το ‘ένοχο μυστικό’ των συζητήσεων που γίνονται σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους μας»  η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στο χθεσινό  της άρθρο που υπογράφει ο συντάκτης Χρήστος Ζιώτης προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα των CDS και να δώσει απαντήσεις γιατί συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα θέλουν έστω και την έμμεση χρεοκοπία της Ελλάδος το συντομότερο δυνατό .
Συγκεκριμένα ο συντάκτης της εφημερίδας αναφέρει ότι οι πιστωτές μας εξετάζουν πλέον «την εικονική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», μετά την κατηγορηματική άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί έστω και μία «ήπια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους» και συνεχίζει «Βερολίνο, Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες έχουν πάρει «φωτιά τα τερματικά και τα τηλέφωνα» (οι μυστικές συναντήσεις αποφεύγονται μετά το φιάσκο του Λουξεμβούργου) βλέποντας ότι ο χρόνος που κέρδισε η Ελλάδα πέρυσι με την υπογραφή του μνημονίου τελειώνει αφήνοντας τη χώρα στο ίδιο σημείο όπου ήταν πέρυσι, αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) δείχνουν ότι η αγορά κινείται στα όρια του πανικού. Για παράδειγμα, το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε την Παρασκευή το 13,1% και η απόδοση του CDS έφτασε το 14%.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑΣ' ένα σχόλιό μου πέντε χρόνια πριν, αναφερόμουν στην ανάλυση του Μαρξ τη σχετική με την επιδίωξη του κεφαλαίου να ρίξει όσο πιο κάτω γίνεται τα μεροκάματα.
Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν μπορούσα να προβλέψω την ένταση της επερχόμενης κρίσης, ούτε των μέτρων που θα έπαιρνε το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι για την αντιμετώπισή της.
Σήμερα, όμως, που η κρίση έχει ξεσπάσει για τα καλά, οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας έχουν επιδεινωθεί δραματικά και οι μισθοί και τα μεροκάματα έχουν πάρει την κατηφόρα, θεωρώ ότι αξίζει το κόπο να υπενθυμίσω αυτή την τόσο επίκαιρη μαρξική πρόβλεψη.
Παρατηρούσε λοιπόν ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο»: «Ένας Άγγλος συγγραφέας του 18ου αιώνα έγραφε: Στη Γαλλία η εργασία είναι κατά ένα ολόκληρο τρίτο φτηνότερη απ' ό,τι στην Αγγλία: Γιατί οι Γάλλοι φτωχοί (εργάτες) εργάζονται σκληρά ενώ η τροφή και το ντύσιμό τους είναι πενιχρά (...) έτσι που πράγματι ξοδεύουν καταπληχτικά λίγο χρήμα».
Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των «ταπεινών» διατροφικών συνηθειών των γάλλων εργατών και το κείμενο συνεχίζει: «Φυσικά είναι δύσκολο να πετύχουμε μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι όμως αδύνατο να την πετύχουμε, πράγμα που το αποδείχνει η ύπαρξή της τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ολλανδία»(1).

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΖΟΡΙΖΟΥΝ ...

Του Κ. Βασιλειάδη

Πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά 
Όλο και πιο κοντά στην μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% 
Στο στόχαστρο και το αφορολόγητο όριο 
Μέχρι τις 18 Ιουλίου φτάνουν τα χρήματα που διαθέτουν τα δημόσια ταμεία εάν δεν εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου και γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» η τρόικα απαιτεί, μεταξύ άλλων, να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα μια αποκρατικοποίηση ενώ αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δεν είναι διατεθειμένη να εκταμιεύσει τα 12 δισ.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ, ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Κάνεις πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα διέρχεται τον κρισιμότερο μήνα των τελευταίων ετών, μετά την μεταπολίτευση. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και να βάλει τις βάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι και δυστυχώς η ευθύνη γι' αυτό είναι αποκλειστικά δική της. Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κατά τρεις βαθμίδες, έχει ως συνέπεια οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου να κατατάσσονται σε κατηγορία (Β+), χαμηλότερη και από τα λεγόμενα «σκουπίδια».
Είναι σαφές πλέον από τα γεγονότα ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, της αγοράς και του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών. Η παταγώδης αποτυχία του μνημονίου είναι δεδομένη και ομολογείται ανοιχτά ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης. Τον τελευταίο δε καιρό, οι κυβερνώντες δείχνουν αναποφάσιστοι, αμήχανοι και ανήμποροι να αποτρέψουν το «μοιραίο».
Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας, της ενδοτικότητας και των αδυναμιών τους είναι οι υστερήσεις στην τήρηση του μνημονίου, που οι ίδιοι πριν από ένα χρόνο είχαν υπογράψει, διατυμπανίζοντας μάλιστα ότι τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Σήμερα με δηλώσεις τους προαναγγέλλουν, την υπογραφή νέου, ακόμη πιο επαχθέστερου μνημονίου, (μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα), το οποίο θα συνοδεύεται με ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και το χειρότερο με την υποθήκευση του συνόλου της ελληνικής περιουσίας, χωρίς να έχουν την βούληση αλλά και την δυνατότητα να διαπραγματευθούν αποτελεσματικά τις εγγυήσεις που ζητά η τρόικα .

ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ 0,8%

Του Γιάνη Βαρουφάκη*


Ακούσατε το τελευταίο; Η οικονομία μας αναπτύχθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι; Θα ήταν αν την ίδια περίοδο εναντίον της αλήθειας δεν είχε συρρικνωθεί κατά 4.6%!
Μπερδευτήκατε; Δεν θα έπρεπε. Όταν σπούδαζα στατιστική στην Αγγλία, το πρώτο πράγμα που μας μάθανε ήταν η έκφραση: “Lies, damned lies and... statistics” (ψέμματα, καταραμένα ψέματα και... στατιστικές). Όχι επειδή η στατιστική, ως επιστήμη, ψεύδεται αλλά επειδή ένας επιτήδειος μπορεί να χρησιμοποιήσει επιλεκτικά πραγματικά στατιστικά στοιχεία για να πει μεγάλα ψέμματα.
Επί του προκειμένου: Πως είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και, την ίδια περίοδο, να συρρικνώθηκε πάνω από 4,5%. Εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης.
Η μεγέθυνση κατά 0,8% (την οποία με τέτοια ελαφρότητα γιόρτασαν κάποιοι κυβερνητικοί, μαζί με τον απίστευτο κ. Ρεν) προκύπτει από σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 - εκείνον τον θλιβερό Δεκέμβρη που το κέντρο της Αθήνας υπέστη τεράστιο πλήγμα καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα την καθίζηση της επιχειρηματικής κίνησης κατά 60% σε σχέση με τον κακό Νοέμβριο που προηγήθηκε. ..........

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΝ ...

Μπορεί η Ισπανία να ανήκει κι αυτή στα λεγόμενα Pigs, αλλά δεν έχει ακόμη παραδοθεί στις ορέξεις του ΔΝΤ και των διεθνών τραπεζιτών, υπογράφοντας κάποιο ταπεινωτικό μνημόνιο, όπως καλή ώρα κάποιοι…
Παρόλα αυτά, ο ισπανικός λαός αποδεικνύει ότι πάνω απ όλα είναι μεσογειακός, και έχει βγει στους δρόμους για να προλάβει τα χειρότερα.
Χιλιάδες λαού, εδώ και αρκετές ημέρες, έχουν καταλάβει τις κεντρικές πλατείες των ισπανικών πόλεων, διαδηλώνοντας, και αποφασισμένοι να παραμείνουν στις «αγωνιστικές» επάλξεις τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Χωρίς τη στήριξη κανενός κόμματος, οι νέοι και νέες της Ισπανίας κατέβηκαν στο δρόμο αυθόρμητα, εκμεταλλευόμενοι το νέο όπλο της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης. Και με μόνο εφόδιο τον ενθουσιασμό τους, δίνουν ένα μάθημα τόσο στις κυβερνήσεις ολόκληρης της Ευρώπης, όσο και στις απρόσωπες χρηματαγορές, οι οποίες τρέμουν μη τυχόν και το ισπανικό παράδειγμα ακολουθήσουν κι άλλοι…

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ

Του Ν. Κοτζιά


Το μνημόνιο απέτυχε. Η βεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα τέλη του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη διαψεύστηκε. Το μνημόνιο απέτυχε. Οι μεν θα πουν ότι φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης και θα θέλουν ακόμα περισσότερο μνημόνιο. Οι δε θα λένε ότι το μνημόνιο είναι δείγμα της αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης. Από πλευράς μου θα επιμείνω ότι το μνημόνιο ήταν προγραμματισμένο να αποτύχει διότι είχε στο DNA του την ύφεση, την κοινωνική αδικία, την αναδιανομή πλούτου. Απέτυχε, όμως, περισσότερο του αναμενόμενου διότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ούτε καν την επιτυχία του λανθασμένου δρόμου που επέλεξε να πάρει. Αυτό γίνεται φανερό αν εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία από το τι έγινε τον τελευταίο χρόνο.

Ορισμένα από τα προβληματικά στοιχεία
Το πρώτο στοιχείο είναι ο πανικός που πέφτει στην Ελληνική κοινωνία κάθε φορά που λέγεται κάτι αρνητικό για την ελληνική οικονομία σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού. Το πρόβλημα αυτό προκύπτει διότι ένας μικρός κύκλος εντός της κυβέρνησης νομίζει ότι αυτός και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και να πράττει για ότι αφορά το μέλλον της χώρας. Ο κύκλος αυτός δεν ενημερώνει τον λαό, την βουλή και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΟΛΟΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Του Γ. Δελαστίκ


Μοιραία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά όχι μόνο, η προχθεσινή δήλωση - βόμβα του προέδρου της ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος «δεν είναι βιώσιμο προς το παρόν» και ότι αφότου περάσουν νέα κύματα μέτρων στην Ελλάδα, τότε θα κοιτάξουν «αν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος, με επικεφαλής βεβαίως τον γερμανικό, θεωρεί πλέον ως βέβαιη την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Περισσότερα άρθρα... Πέτυχε η γερμανική υπονόμευση «Υπόγειες» συμφωνίες Ο... Σαρκοζί «έκαψε» τον Γιώργο! Το Γκουαντάναμο του Ομπάμα.  5.000.000 άνεργοι στην Ισπανία! Εχασε τον ήρωά του το ακραίο Ισλάμ Δολοφόνος το ΝΑΤΟ στη Λιβύη.  Η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» είναι κατηγορηματική στον σχετικό τίτλο της πρώτης σελίδας της: «Η ΕΕ σχεδιάζει ''ήπια αναδιάρθρωση χρέους'' για την Ελλάδα» τονίζει. «Η ''ήπια αναδιάρθρωση χρέους'' για την Ελλάδα πλησιάζει» υπογραμμίζει στον τίτλο του μεγάλου σχετικού ρεπορτάζ της.
«Η ΕΕ φιλονικεί γύρω από την ''ήπια'' αναδιάρθρωση χρέους - Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει τα ασημικά» σημειώνει με δόση χαιρεκακίας η εφημερίδα «Die Welt», επίσης γερμανική, στην πρώτη σελίδα της κι αυτή. «Τα προβλήματα της αμαρτωλής λόγω χρέους Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερα από όσο υπετίθετο μέχρι τώρα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «παραμένει όμως αδιευκρίνιστο πώς πρέπει να βοηθηθεί η υποψήφια προς χρεοκοπία Ελλάδα». ........................

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PUBLIC ISSUE: ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΡΓΗ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ & ΜΑΥΡΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Του Χρήστου Καψάλη


Απολύτως απογοητευμένοι αλλά και αγανακτισμένοι είναι οι έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που έγινε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40 % των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω από 20 χρόνια για να αποπληρώσει το χρέος της και άλλο ένα 29% λέει 10 έως 20 χρόνια (πριν από ένα χρόνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18 % & 16 %). Το 64% θεωρεί πιθανή την χρεοκοπία της Ελλάδας (38% πριν ένα χρόνο) και μόλις το 32 % δεν πιστεύει σε αυτό το ενδεχόμενο.
Μόνο τι 17% συμφωνεί να συνεχίσει η Ελλάδα να τηρεί τους όρους του μνημονίου και να πληρώσει όλο το χρέος, 53% ζητάει διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πληρωμή μέρους του χρέους ενώ άλλο ένα 17% προτείνει στάση πληρωμών προς τους δανειστές.
Σε ότι αφορά τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο λαό το 82% δηλώνει οργή, απογοήτευση, ανησυχία, ντροπή και λύπη. Από αυτά κυρίαρχα είναι η οργή (29%) και η απογοήτευση (18%).
Το 75% έχει αρνητική γνώμη για το ΔΝΤ, το 655 θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ωφελήθηκε από την παρουσία του, ενώ το 69% ζητάει την απομάκρυνσή του.
Αρνητική στάση έχει το 52% και για την Κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα αν και το 59% τάσσεται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ. ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΡΥΓΓΙΑ ΜΑΣ ...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


19 Μαΐου σήμερα. Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που νιώθουμε πιο ασήκωτο το βάρος της στους ώμους μας. Η πρώτη χρονιά που συνειδητοποιούμε πως ζούμε ξανά μια βαριά εθνική ήττα. Άλλη μια απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Πέρσι, δεν είχαμε προλάβει να το πολυκαταλάβουμε. Πολύ φρέσκο το μνημόνιο, πολύ «ασφαλές» το «καταφύγιο», ετοιμαζόμασταν να υποδεχθούμε και τον Ερντογάν με πολυπληθή συνοδεία…
Θυμάστε; 21 Μαΐου μας είχε κουβαληθεί – πάλι καλά που δεν έκανε απόβαση σαν τον Μουσταφά Κεμάλ δυο μέρες νωρίτερα να συμπέσει με την (λέμε τώρα) δική τους 19η Μαΐου, που την ονόμασαν... Γιορτή της Νεολαίας, αλλά βέβαια σε ανάμνηση της απόβασης του σφαγέα μας στη Σαμψούντα!
Φέτος, όμως; Πώς νιώθουμε φέτος; Είναι πιο έντονες οι μνήμες, οι διηγήσεις, οι οιμωγές, οι ολοφυρμοί, όλα αυτά που ακούγαμε από τα μικράτα μας, αλήθειες ανακατεμένες με θρύλους, που κι’ αυτοί ήσαν αλήθειες;
«Εχάθεν ο Πόντος, εσβέστεν από τον χάρτην», έλεγε η γιαγιά μου κάθε φορά που τη ρωτούσα «τι υπάρχει τώρα εκεί, γιαγιά;».
Μέχρι την ώρα που άφησε την τελευταία της πνοή, σε βαθιά γεράματα και αφού επί δεκαετίες είχε φροντίσει να τυραννήσει τον εαυτό της με τους πιο απίθανους τρόπους, η γιαγιά πίστευε πως ο Κεμάλ και ο θηριώδης Τοπάλ Οσμάν δεν εξόντωσαν και δεν εκτόπισαν μόνο τους ανθρώπους. .......

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

ΒΟΗΘΕΙΑ ... ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως, η βοήθεια συνδέεται με όρους, δήλωσε χθες η καγκελάριος Ά. Μέρκελ σε εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, CDU. Αναφερόμενη στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, η καγκελάριος επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, συγχρόνως όμως προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις. «Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση της CDU στο Μέσεντε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Η βοήθεια όμως συνδέεται με όρους, διευκρίνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας σε άλλο σημείο: «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα…Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει μόνον όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί».
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μην δημιουργεί χρέη μια χώρα, «αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό», πρόσθεσε η καγκελάριος. ..................

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

ΕΒΓΑΛΑ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ...


Γράφει ο Δευκαλίων


Ένα ακόμα κακό νέο για την πορεία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ήρθε να προστεθεί σε όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί. Και αυτή την φορά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το χειρότερο και πιο άσχημο νέο, γιατί αφορά το Έλλειμμα. Γιατί όμως είναι το χειρότερο δυνατό και πιο άσχημο νέο; Γιατί μέχρι σήμερα η μείωση του Ελλείμματος είναι ο μοναδικός στόχος για τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν καλά αποτελέσματα.
Είναι όμως έτσι;
Δυστυχώς για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα, τα τελευταία νέα απέδειξαν για μία ακόμα φορά, και για το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι μόνον έτσι δεν είναι τα πράγματα. Συγκεκριμένα το Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011 ανήλθε στα 4.146 δις ευρώ, ενώ το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2011 έφτασε στα 8.008 δις ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού αυξήθηκε κατά 3.862 δις ευρώ.
Γιατί όμως παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα;
Τον Ιανουάριο οι δαπάνες για πληρωμές τόκων ήταν 592,5 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 859 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο πέταξαν στα 3.234 δις ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μόνο μήνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) απαιτήθηκαν επί πλέον 2.375 δις ευρώ για πληρωμές τόκων.
Αποτέλεσμα: το έλλειμμα αυξάνεται αλματωδώς κατά 3.862 δις ευρώ, όταν αυξάνονται επίσης με τρελό ρυθμό, ήτοι 3.234 δις ευρώ, οι δαπάνες για πληρωμές τόκων.

ΠΡΩΤΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Μιλώντας ενώπιον μαθητών, η καγκελάριος της Γερμανίας  Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους οποιασδήποτε χώρας πριν από το 2013, οπότε με τον νέο μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας θα υπάρξουν νέοι κανόνες και  διευκρίνισε πως, αυτό δεν αποκλείει έναν διακανονισμό των υπερχρεωμένων κρατών με τους πιστωτές τους σε εθελοντική βάση. Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο εξόδου οποιασδήποτε χώρας από την ΟΝΕ. Η κα Μέρκελ κάλεσε επίσης την Αθήνα να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Η Γερμανία επισήμως περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας πριν τοποθετηθεί. Ήδη όμως ζητά πρόσθετα μέτρα περιστολής των δαπανών από την Ελλάδα και κυρίως επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. «Εάν η Ελλάδα δεν επιστρέψει στις αγορές, δεν μπορούμε απλώς να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις του πακέτου του 2010, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων... Στην προκειμένη, θα πρέπει να συζητηθεί και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών», είπε ο κ. Σόιμπλε. 
Σε διαφορετικό ύφος ο Ολλανδός ομόλογός του, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, δηλώνει πώς αν οι Έλληνες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και το ΔΝΤ αποφασίσει να μη δώσει άλλα χρήματα, «τότε η Ολλανδία θα ακολουθήσει το ΔΝΤ». Η Ελλάδα πρέπει να κάνει οικονομία, μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις – «όσο επώδυνο και αν είναι αυτό». .............

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΠΙΘΑΝΗ ΜΙΑ "ΗΠΙΑ" ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Μιλώντας σε ένα σεμινάριο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), ο κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας οφείλει να είναι η συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους του χρέους, που φθάνει σχεδόν το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Σε αντάλλαγμα, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, μπορεί να εξεταστεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους.
«Εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν από 18 μήνες.
Η δήλωση Γιούνκερ χαρακτηρίζεται σημαντική αλλαγή στα επίσημα σχόλια για την κατάσταση της Ελλάδας, αν και άλλοι παράγοντες διερωτώνται κατά πόσον μια τέτοια απόφαση είναι ορθή ή ακόμα και εφαρμόσιμη. .................

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

ΙΜΙΑ ΣΤΗΝΕΙ ΠΑΛΙ Η ΧΟΥΡΙΕΤ ΣΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ & ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Του Ειδικού Συνεργάτη


Καινούργιο σκηνικό Ιμίων επιχειρούν, όπως φαίνεται, να στήσουν οι γείτονες μας (πάντα δια της Χουριέτ).
Μετά τις γνωστές δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμικ Κεμάλ Ζεϊμπέκ ότι «Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδος», αλλά και τη σιωπή του «κουμπάρου» και «αδελφού» Ερντογάν, η εφημερίδα Χουριέτ που συμμετείχε ενεργά στο θέατρο των Ιμίων, ανακάλυψε την εκκλησία που έφτιαξαν οι Έλληνες σε ένα από τα νησιά!
Στο σχετικό δημοσίευμά της παραθέτει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ιδίου Κόμματος Μπενιαμίν Αλτουνελλί, ο οποίος καλεί τον κ. Νταβούτογλου να ξεκαθαρίσει το θέμα «της ελληνικής κατοχής των δυο νησιών».
Σύμφωνα με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, η κυριότητα των δυο νησιών ανήκει στην Τουρκία βάσει των Συνθηκών της Λοζάνης και των Παρισίων και δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη που να πιστοποιεί τη μεταβίβαση τους στην Ελλάδα.
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απέφυγε να κάνει ανακοινώσεις για το νομικό καθεστώς των δυο νησιών. Η Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου απάντησε σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ως εξής:  «Η Ελλάδα και η Τουρκία εξετάζουν μέσω των δυο υπουργείων όλα τα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο. Δεν άλλαξε η θέση της Τουρκίας για τα ζητήματα αυτά. Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις δεν είναι σωστό να κάνουμε καμία ανακοίνωση για το νομικό καθεστώς των δυο νησιών».

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ-ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ένα δημιουργικό σοκ, όπως είπε, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να στηρίξει εκείνος το συνολικό και ρεαλιστικό σχέδιο της ΝΔ, κι όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στο λάθος που διαπράττει η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και μεταξύ των κυριότερων μέτρων που εισηγήθηκε είναι: μείωση φορολογικών συντελεστών, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, επαναφορά του ύψους των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακά κριτήρια.
Ειδικότερα στο θέμα της οικονομίας ανέφερε πως “έρχονται στα λόγια μας οι ξένοι. Το περιοδικό economist έρχεται στα λόγια μας, ενώ πέρυσι μας κατέκρινε που καταψηφίσαμε το μνημόνιο. Η έξοδος που θα προτείνουμε σήμερα αφορά κάθε Έλληνα. Θα αποδείξω ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση για να σταθούμε ξανά περήφανοι στα πόδια μας. Σας καλώ να κατεδαφίσουμε μαζί τα φαντάσματα του λαϊκισμού, της μοιρολατρίας και της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων.”

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ;

Του Σταύρου Θεοδωράκη


Ένας νεκρός την Τρίτη. Ένας με κώμα την Τετάρτη. Ο ένας στην Ομόνοια, ο άλλος στο Σύνταγμα. Και οι δύο με το φως του ήλιου. Η χώρα καιρό τώρα παράγει περισσότερη βία από όση μπορούν να αντέξουν οι πολίτες της. Ποιος την παράγει δεν έχει και πολλή σημασία. Ή μάλλον έχει σημασία για τους παρατηρητές, γι’ αυτούς όμως που βυθίζονται κάθε μέρα όλο και πιο βαθειά μέσα στη βία, μικρή σημασία έχει ποιος υπογράφει τη βία. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα από στιγμή σε στιγμή. Χειρότερα στους δρόμους, χειρότερα στις διαδηλώσεις, χειρότερα παντού.
Οι μόνοι που φαίνονται να μην το καταλαβαίνουν - ούτε αυτό!- είναι οι εκπρόσωποι του πολιτικού μας συστήματος. Οι υπουργοί, οι βουλευτές, τα κόμματα και τα μεγαλοστελέχη τους. Και πώς να το καταλάβουν; Κανείς από αυτούς δεν κυκλοφορεί μόνος του ούτε στους δρόμους, ούτε στις διαδηλώσεις. Οι μισοί κυκλοφορούν με σωματοφύλακες και οι άλλοι μισοί με κουστωδίες υποστηρικτών τους. Τι να καταλάβει ο αριστερός αρχηγός, που διαδηλώνει έχοντας γύρω του 50 συντρόφους να τον προσέχουν; Τι τον ενδιαφέρει τι γίνεται στην ουρά της πορείας, ποιος δέρνει ποιόν; Ποια τζαμαρία ή ποιο κεφάλι σπάει; Τι να καταλάβει ο υπουργός που σηκωτός βγαίνει από την λιμουζίνα, σηκωτός μπαίνει στο υπουργείο; Τι τον ενδιαφέρει ποιος καιροφυλαχτεί στην κάτω γωνία;

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ;

Γράφει ο Κλεισθένης


Τα σενάρια για την «διάσωση» της Ελλάδας δίνουν και παίρνουν. Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για το μέλλον μας; Αυτοί δημιούργησαν την κακή σημερινή κατάσταση. Τα ελλείμματα του Νότου είναι πλεονάσματα του Βορά.
Το 91% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση απάντησε ότι ο Γιώργος ήξερε την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και το υπέρογκο εξωτερικό χρέος της χώρας.
Μαθαίνουμε ότι οι μυστικές συναντήσεις του Γιώργου με το ΔΝΤ είχαν αρχίσει απ’ τον Ιούνιο του 2009 δλδ πριν τις εκλογές.
Διαδίδεται και μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί ότι υπάρχει αλληλογραφία του ΔΝΤ με τον κουρασμένο και μουγκό Καραμανλή. Μήπως το παιγνίδι ήταν στημένο;; λέω μήπως;;;
Αν δεχτούμε ότι με συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγηθήκαμε στην τρόικα τότε εξηγείται γιατί ο Σαμαράς δεν καταδικάζει το μνημόνιο. Ποιοι άλλοι «σωτήρες» ήσαν γνώστες των εξελίξεων;;; Τα εξαπτέρυγα μήπως;;;

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΔΙΝΕΙ 30ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ - Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο 30χρονος διαδηλωτής που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 ανθρώπους με τραύματα ή αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα, που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και δύο αστυνομικοί.

Η εγχείρηση του 30χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά κρανιοεγκεφαλικά κατάγματα, διήρκησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς το επόμενο 48ωρο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της υγείας του.

Η "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΕΣΜΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο επίτροπος Ολι Ρεν, δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και η Αγκελα Μέρκελ. Ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι με βάση το πόρισμα της τρόικας, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εισηγηθούν στη σύνοδο της ευρωζώνης της 14ης Ιουνίου μία δέσμη μέτρων για την Ελλάδα.
Ο Όλι Ρεν, ανέφερε ότι, το σημερινό μνημόνιο ασθμαίνει και η ύφεση έχει πάρει επικίνδυνα την ανηφόρα, προτίθενται να χαλαρώσουν κάπως τα λουριά για τη μείωση του ελλείμματος και να τονώσουν την ανάπτυξη επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο έτσι τις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα και απλώς επισήμανε ότι «οι προκλήσεις τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και συνέχισε «είναι πρόωρη η ερώτηση για το νέο πακέτο στην Ελλάδα. Άλλωστε οι ανάγκες της χώρας για του χρόνου θα ξεκαθαριστούν από την τρόικα».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Του Ν. Κοτζιά


Η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού και των πολιτικών επιλογών που αυτό προωθεί αποτελεί μια ενότητα. Αδύναμοι πολιτικοί δεν είναι σε θέση να επιλέξουν εναλλακτικές πολιτικές και ωθούνται εύκολα στην πεπατημένη. Εξίσου εύκολα υποχωρούν στις απαιτήσεις των εχόντων και κατέχοντων. Συχνά δε, υιοθετούν ως εθνικά αναγκαίες τις εγωιστικές απαιτήσεις τους. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι έλληνες πολιτικοί είναι κατά μέσο όρο σχετικά χαμηλού επιπέδου; Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρετικοί πολιτικοί που τιμούν το κόμμα τους και την πατρίδα. Νομίζω ότι οι λόγοι εντοπίζονται κύρια σε δύο διαδικασίες: εκείνη της επιλογής και ανάδειξης στελεχών στα κόμματα και εκείνη των πιέσεων εξωπολιτικών κύκλων από τους οποίους εξαρτώνται ορισμένα κόμματα και οι ηγεσίες τους.
Πιο ειδικά: Σήμερα στα κόμματα μπορεί να αναδειχτεί κάποιος που δεν διαθέτει ιδιαίτερα ταλέντα αρκεί να μάθει καλά το παιχνίδι των εσωκομματικών αντιθέσεων και της εσωκομματικής ίντριγκας. Να ειδικευτεί σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κουτσομπολιό και μικροπολιτική. Να γνωρίζει πότε θα καθυβρίσει και θα μειώσει τον «απέναντί του», ιδιαίτερα αν ο τελευταίος διαθέτει περισσότερα προσόντα από εκείνον, σε ποιόν θα τον καθυβρίσει και με ποιο τρόπο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ & Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ)

Η μουσική, η τέχνη, στόχο έχει να ενώνει τους ανθρώπους, να ενώνει τους λαούς αλλά και να θυμίζει.
Το έργο λοιπόν του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» είναι ένας ύμνος στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και αυτό το έργο δεν αλλάζει, δεν λογοκρίνεται.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη όπως «οι Εβραίοι είναι στη ρίζα του κακού» και ότι οι Εβραίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν έχουν προκαλέσει μόνον έκπληξη αλλά και βαθιά λύπη, ακριβώς γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο συνδημιουργός αυτού του θαυμάσιου έργου.

Α Π Α Ν Τ Η Σ Η  Μ Ι Κ Η  Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Α Κ Η
Προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας
Υπ' όψιν κ. Δαυίδ Σαλτιέλ
Αθήνα, 9.5.2011

Αγαπητοί φίλοι,
Διάβασα στο διαδίκτυο ανακοίνωσή σας με αφορμή την ματαίωση από την Πρόεδρο του Αυστριακού Κοινοβουλίου εκτέλεσης του έργου μου "Mauthausen" σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη κατά την τελετή Μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω: Γιατί επιμένετε σώνει και καλά να με κάνετε εχθρό των Εβραίων;

Α. ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ: "Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ"

Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική, τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και για την στάση της Αντιπολίτευσης, διατύπωσε ο οικονομολόγος - Ακαδημαϊκός και επί σειρά ετών σύμβουλος του Αντρέα Παπανδρέου, Αδαμάντιος Πεπελάσης .
Σε συνέντευξη του χθες 10/5/2011 στο ραδιοφωνικό σταθμό (ΒΗΜΑ 99,5 FM) ο κ. Πεπελάσης που διετέλεσε διοικητής της Αγροτικής και Εμπορικής Τραπέζης, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τις ευθύνες όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε πως η χώρα βαδίζει σε τραγωδία και τόνισε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να εκπονήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο με τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια οικονομική τραγωδία αντίστοιχη της Μικρασιατικής Καταστροφής.
«Τα κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στρογγυλεμένη, απλή και απτή. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει το περιθώριο για μικροπολιτικούς χειρισμούς. Έχει τεράστιες ευθύνες», τόνισε ο κ. Πεπελάσης.
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως «έχει κάνει ζημιά στη χώρα, με τον τρόπο που χειρίστηκε τα πράγματα», προσθέτοντας πως «περιέπαιζε τον λαό όταν έλεγε ότι θα βγούμε γρήγορα στις αγορές».
Τέλος, σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου ότι έρχονται δύσκολα χρόνια ο Αδαμάντιος Πεπελάσης έκανε λόγο για δηλώσεις που έρχονται σε «ύστερο χρόνο» και επεσήμανε πως όταν ο ίδιος έκανε τις ίδιες δηλώσεις, δύο χρόνια νωρίτερα, προκαλούσε δυσφορία.

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ......

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εν μέσω φημών για το ελληνικό χρέος που αρχίζουν από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ως την αναδιάρθρωση και την έξοδο από το ευρώ.
Η S&P επέμεινε στη διαφοροποίηση στην αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου (σε «C» από «Β») και του μακροπρόθεσμου (σε «B» από «BB-») χρέους της Ελλάδας.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα παραμένει στο «μικροσκόπιο» της S&P με προοπτική περαιτέρω πιστοληπτικής υποβάθμισης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η S&P απέδωσε τη σημερινή κίνησή της στη διαμόρφωση κλίματος υπέρ της λύσης της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ευρωπαϊκού δανείου 80 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο οίκος υποστηρίζει ότι εφόσον προωθηθεί αυτή η λύση, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να υπάρξει ανάλογη επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και στις τράπεζες.
Ωστόσο, το να μοιράζεται ο ιδιωτικός τομέας ένα τέτοιο βάρος, τονίζει η S&P, συνιστά πολύ αρνητική συναλλαγή σύμφωνα με τα κριτήριά της, για την οποία περίπτωση η ίδια κανονικά απονέμει αξιολόγηση «SD» (selective default, δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών»).
Σημειώνεται ότι μετά και την νέα υποβάθμισή της, η Ελλάδα μοιράζεται από κοινού με τη Λευκορωσία τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην Ευρώπη...

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ .....

Κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των νέων μέτρων αλλά και των δανειακών διευκολύνσεων που ζητά η Ελλάδα αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η μυστική συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο ήταν μόνο μία παρτίδα στην σκακιέρα των έντονων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και καιρό με στόχο διπλή λύση στον γρίφο του ελλείμματος και του χρέους. Η κυβέρνηση οριστικοποιεί έως τις 19 Μαΐου το πακέτο των νέων μέτρων, αφού λάβει την έγκριση της τρόικας και των Βρυξελλών και τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι δανειστές, σχεδόν ερήμην της, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους
Με δεδομένη την αδυναμία δανεισμού από τις αγορές αλλά και τους υπέρογκους τόκους, επιχειρείται από τώρα συμφωνία για την κάλυψη των αναγκών του 2012-2013. Ταυτόχρονα, οριστικοποιούνται τα νέα εισπρακτικά μέτρα και αναζητούνται διασφαλίσεις για την πιστή τήρησή τους, αλλά και για την κατά γράμμα υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, αμέσως μόλις συνήλθε από το «σοκ» της αποκάλυψης της άτυπης υπουργικής συνάντησης με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα , επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και να… επιμηκύνει τις προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας. Ούτως ή άλλως -σε έναν μεγάλο βαθμό- οι αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν ερήμην της. .................
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε την Κυριακή να εννοηθεί ότι ο πρώτος σταθμός για -ενδεχόμενη- λήψη αποφάσεων είναι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου. Η Ελλάδα ζητά άμεση διασαφήνιση του καθεστώτος δανεισμού για τα επόμενα έτη, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, πρόσθεσε.

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ SPIEGEL ΣΤΑ "ΣΕΝΑΡΙΑ" ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΕ

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επανέρχεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό αναπαράγει δηλώσεις του προέδρου του οικονομικού Ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine στην οποία ζητά να τελειώνει το ευρώ για την Ελλάδα και συνεχίζει λέγοντας πως  «η έξοδος (της Ελλάδας) από το ευρώ θα ήταν το μικρότερο κακό».
Το Spiegel σημειώνει ότι «οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης καθησυχάζουν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά η συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ΟΝΕ δεν κοπάζει. Ο πρόεδρος του IfO Η.W. Sinn επαναλαμβάνει τώρα το αίτημά του να φύγει η υπερχρεωμένη χώρα από τη νομισματική ένωση – για το δικό της συμφέρον».
Κατά το Spiegel οι δηλώσεις Sinn αποτελούν αντίδραση στη μυστική συνάντηση πολλών κρατών της ευρωζώνης για το ζήτημα της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διέψευσαν αρχικά ότι λαμβάνει χώρα μια τέτοια συνάντηση. Αργότερα παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σύνοδος, αμφισβήτησαν όμως ότι οι συζητήσεις αφορούν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, αντίθετα με τον Sinn, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει τους Έλληνες από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ζώνης του ευρώ, επειδή κατά την άποψή του οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης Βολφ Κλιντς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική ραδιοφωνία:

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ - SPIEGEL

Του Γιάνη Βαρουφάκη*


"Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και δημιουργίας δικού της νομίσματος." Όπως ήταν λογικό δεν πρόλαβε να αναρτηθεί το άρθρο που περιείχε αυτή  την βόμβα στο διαδικτυακό Spiegel και άρχισαν οι διαψεύσεις της κυβέρνησης, των ευρωπαίων ιθυνόντων κλπ.
Ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν σκέφτηκε να θέσει θέμα εξόδου από την ευρωζώνη είναι δεδομένο. Από την άλλη, η τιμωρία όσων κατ´ εξακολούθηση διαψεύδονται διαψεύδοντας (αυτά που είναι σίγουρο ότι θα συμβούν μετά από πολύ λίγο) είναι το να μην λαμβάνει κανείς σοβαρά τις διαψεύσεις τους. Όταν μάλιστα η συνήθης διάψευση συνοδεύεται από την συνήθη κατηγορία ότι πίσω από την δημοσίευση κρύβεται συνομωσία καιροσκόπων, η αξιοπιστία της διάψευσης καταποντίζεται ακόμα περισσότερο.
Τι συνέβη λοιπόν; Ακολουθεί η ερμηνεία μου.
Όπως είπα ήδη, η κυβέρνηση  ποτέ δεν σκέφτηκε να θέσει θέμα εξόδου από το ευρώ. Ούτε καν ως διαπραγματευτικό ατού. (Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνησή μας δεν έχει διακριθεί για τις διαπραγματευτικές της επιδόσεις. Αν ξεκινούσε τώρα με αυτή την απειλή θα θύμιζε το ποντίκι που απειλεί τον ελέφαντα ότι αν δεν του κάνει το χατίρι θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει.) Σημαίνει όμως αυτό ότι το Spiegel δημοσιεύει ψέματα παίζοντας το παιχνίδι κάποιων καιροσκόπων;
Ας σοβαρευτούμε. Πρόκειται για σοβαρό περιοδικό, μέρος κατά κάποιον τρόπο του γερμανικού συστήματος εξουσίας. Ποτέ δεν θα δημοσίευε μια τέτοια βόμβα χωρίς να έχει κάποιο πάτημα μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι κάποιων καιροσκόπων. Αυτό που έκανε ήταν να πάρει μια μικρή αλήθεια, να την σερβίρει χωρίς τις επεξηγήσεις που θα απέτρεπαν την δημιουργία κλίματος πανικού σε όλα τα μήκη και πλάτη, και να περιμένει να δει τι θα γίνει καθώς ο πανικός εξαπλώνεται. Γιατί; Για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, εκ μέρους ισχυρών κύκλων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών κυρίως στην κα. Μέρκελ και, σε κάποιο βαθμό, στον κ. Παπανδρέου. ....................

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: " Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ"

«Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ, είναι σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα του «Σπίγκελ».
«Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιγνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ε.Ε. και για το ίδιο το ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ.
Tο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν, λοιπόν, αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίκτες.
Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ε.Ε. και του ευρώ. Άρα, όλοι, αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνο από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».


ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Με κάποια καθυστέρηση Παρίσι και Βερολίνο διέψευσαν με τη σειρά τους σήμερα το περιεχόμενο δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφή σε δικό της νόμισμα. Συγκεκριμένα μετά την Κομισιόν, την Ελληνική κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Στ. Ζάιμπερτ διαψεύει το δημοσίευμα του περιοδικού.  Διαψεύσεις έρχονται και από το Λουξεμβούργο, ωστόσο το Spiegel επιμένει στην ορθότητα των ισχυρισμών του.
Συνάντηση σε μικρό κύκλο
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, θορυβημένη από αυτές τις επιδιώξεις η Κομισιόν αποφάσισε να καλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Der Spiegel, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης συμφωνήθηκε άκρα μυστικότητα. Μόνο οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνο συνεργάτη τους θα λάβουν μέρος στη σύσκεψη. Από τη γερμανική πλευρά συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο υφυπουργός του Άσμουσεν. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές της ΕΕ, στην συνάντηση δεν θα είναι όλοι οι υπουργοί της ΟΝΕ αλλά μόνο εκείνοι της Γαλλίας της Γερμανίας της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, σε μικρό κύκλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Στο μεταξύ, είναι γνωστό ότι στο Λουξεμβούργο έχει μεταβεί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ "ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ" Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ

Με αφορμή την απόφαση της προέδρου της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ,η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά, να ματαιώσει την προγραμματισμένη παρουσίαση του μνημειώδους έργου «Μαουτχάουζεν» του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και διεθνώς γνωστού αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη, σε τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην αυστριακή Εθνοσυνέλευση, με την ευκαιρία της 66ης επετείου της απελευθέρωσης του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, αναδημοσιεύομαι το  κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη που αναρτήθηκε στις 11/2/2011 στην ιστοσελίδα της http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/mikistheodorakis/  Απάντηση σε κατηγορίες που απηύθυναν εναντίον του γνωστοί κύκλοι για ...'Αντισημιτισμό.

Η βασική θεωρία του Ναζισμού υπήρξε ο Ρατσισμός, που δεν περιελάμβανε μόνο τους Εβραίους αλλά κάθε έναν που δεν ήταν Άρειος. Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Σέρβοι είχαν συνολικά τριάντα εκατομμύρια θύματα κυρίως μέσα σε στρατόπεδα θανάτου.
Σε αναλογία πληθυσμού οι Εβραίοι με τα 6 εκατομμύρια θύματα είχαν τους περισσότερους νεκρούς. Γι' αυτό και ονόμασαν ολοκαύτωμα την απώλειά τους.

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

UBS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΠΑΚΕΤΟ"

Και δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βλέπει η UBS στο report της, με ημερομηνία 5 Μαΐου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το δίλημμα για πακέτο βοήθειας ή αναδιάρθρωση είναι εύκολο να απαντηθεί.
Ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, γιατί έτσι θα αποδειχτεί ίσως η ελληνική χρεοκοπία, λέει ο οίκος.
Ωστόσο, οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους -γνωστές και άγνωστες- είναι ακραίες και απρόβλεπτες, συνεχίζει.
Όπως αναφέρει, ακόμα και ο εθελοντικός ανασχεδιασμός του χρέους δεν θα είναι αρκετός για να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον όμως θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτο βήμα για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση.
Η δημοσιονομική θέση της χώρας, λέει η UBS, φαίνεται πως δεν είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα και είναι πιθανόν το χρέος της να πρέπει πράγματι να μειωθεί. Ωστόσο, προσθέτει, κατά τη γνώμη της, η κίνηση αυτή θα λάβει χώρα πολύ αργότερα από το 2012 και μάλλον δεν θα αναμείξει ιδιώτες.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ" ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Του Ν. Κοτζιά


Μια από τις πιο αγαπημένες έννοιες του Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, του μετώπου, δηλαδή, των δυνάμεων που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κρίση, είναι το «Πολιτικό Κόστος». Η κοινωνία παροτρύνεται να μην του δημιουργεί πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί και τα κόμματα καλούνται να ανατρέψουν κατακτήσεις δεκαετιών. Να συμβάλλουν σε μια άγρια ανακατανομή εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το «πολιτικό κόστος».
Η πρόταση παράκαμψης του πολιτικού κόστους στηρίζεται στην θέση ότι αυτό που σήμερα δεν είναι δημοφιλές, αύριο θα γίνει κατανοητό ότι ήταν αναγκαίο. Ότι συχνά οι «μεγάλες» πολιτικές πράξεις πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα και αν δεν βρίσκουν τη στήριξη της κοινωνίας. Στην ανάγκη ακόμα και ενάντιά της. Η χρήση αυτού του σλόγκαν στη σημερινή Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο με τρόπο καταχρηστικό. Με τη χρησιμοποίηση, επίσης, πολλαπλών επικοινωνιακών κόλπων. Με αυτά επιδιώκουν να παρουσιάσουν την πλέον σκοτεινή πολιτική επιλογή της μεταχουντικής Ελλάδας ως πολιτική παρθενογένεση που δεν μετρά το κόστος.
Την πολιτική υπέρ των λίγων ως πολιτική που δεν πρέπει να προκαλεί το κόστος της αντίθεσης των πολλών. Μια πολιτική «παρά το πολιτικό κόστος», υπονοεί σήμερα μια πολιτική που επιδιώκεται να εφαρμοστεί ενάντια στους πολλούς. .........................

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 800 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
Ιωάννης Καποδίστριας

Σχόλιο του Κλεισθένη.
Φυσικά τον δολοφόνησαν κάποιοι "πατριώτες". Ας διαβάσουν το κείμενο οι "εθνοπατέρες" που ζητούν αναδρομικά σήμερα που υπάρχουν 800.000 άνεργοι και που μειώθηκαν μέχρι και οι μικροσυντάξεις.
Έλεος και ντροπήήήήήήήήήή τους.
Επειδή υποστηρίζουν ότι έχουν νόμιμο δικαίωμα στις απαιτήσεις τους να τους πούμε ότι υπάρχει και η πατριωτική πράξη της παραίτησης από νόμιμο δικαίωμα ειδικά σήμερα και ειδικότερα απ' αυτούς που είναι και υπεύθυνοι για το σημερινό μας χάλι. Αλλά θα πει κάποιος δεν γνωρίζουν τι θα πει πατριωτική πράξη.
Ντροπήήήήή τους.

http://ideopigi.blogspot.com/2011/05/800.html
 


ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ "ΝΕΟΤΕΡΑ" ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ....

Σε σημερινό της άρθρο η οικονομική ιστοσελίδα www.euro2day.gr αναφέρει ότι για τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετατίθεται, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους και εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το crash test της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τώρα τις επιπτώσεις μιας νέας κρίσης.
Ο συντάκτης του άρθρου Χρήστος Κίτσιος συνεχίζει λέγοντας πως λίγες ημέρες πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, και ενώ το τεχνικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη εδώ, στους πολιτικούς κύκλους επικρατεί η πεποίθηση πως η επόμενη δόση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, παρά την υστέρηση τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στην προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών.
"Η κυβέρνηση, στην πράξη, ζήτησε περισσότερο χρόνο, επικαλούμενη την μεγάλη πολιτική αντίσταση που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, δείχνουν έτοιμοι να μας δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία", σχολιάζει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η 16η Μαΐου -ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων μέτρων- θα "διαφημιστεί" μεν επικοινωνιακά ως ημέρα επανεκκίνησης της ελληνικής προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, στην πράξη όμως θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η έναρξη και επίσημα της αντίστροφης μέτρησης. ...............
προειδοποιεί ο ίδιος.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

FINANCIAL TIMES: ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

«Θεωρείται πλέον αναπόφευκτο. Έπειτα από έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία των ελληνικών αγορών ομολόγων από τότε όπου η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της», αναφέρει ανάλυση στην εφημερίδα Financial Times, σχολιάζοντας την αποτυχημένη «καραντίνα» που έχουν επιβάλλει οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και...τώρα την Πορτογαλία.
Το άλμα των ελληνικών επιτοκίων, αναφέρει, τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα έχει δώσει τρομερή ώθηση στο θέμα και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος.
«Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα στην κρίση της ευρωζώνης», δηλώνει ο κ. Gary Jenkins της Evolution Securities. «Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βουτιά στην κρίση ή να προσφέρει στην αγορά ένα θετικό γύρισμα».
Ο κ. Andrew Balls, επικεφαλής της Pimco, δηλώνει: «Οι ρυθμιστές πρέπει να βάλουν στην καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της καραντίνας δείχνει να αποδίδει, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει κάθετα και ταχύτατα».
Διαμάχες
Το λένε κι άλλοι στρατηγικοί αναλυτές οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αγορές θα δουν διαρκή βελτίωση στην ψυχολογία και λήξη της απειλής ντόμινο, μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να μιλούν με μια ενιαία φωνή. ....................

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μ. ΛΑΝΤΕΝ;

Όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολίτες αρχίζουν να αμφισβητούν κατά πόσο ήταν νόμιμη η επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν και φοβούνται πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες ως αντίποινα. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Χ. Σμιτ. Ο πρώην καγκελάριος Χ. Σμιτ χαρακτηρίζει την εξόντωση του Μ. Λάντεν, δίκοπο μαχαίρι.
Αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του: «Η εκτέλεσή του Μπιν Λάντεν στο έδαφος μιας κυρίαρχης ώρας, του Πακιστάν, συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και συνεχίζει «δεδομένου ότι επικρατεί αναταραχή σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει συνέπειες προειδοποιεί ο Χ. Σμιτ. Αφετέρου βέβαια, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος τη σημασία της εξόντωσης του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Αντιλαμβάνομαι απολύτως το αίσθημα θριάμβου των Αμερικανών».
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται και ο Γερμανός πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων, Κρίστιαν Στρέμπελε. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «… εάν ήταν μια επιχείρηση που είχε στόχο την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, τότε πρόκειται για μια πρωτοφανή εκτέλεση που δεν συνάδει με το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο. Θα ήταν προτιμότερο, να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για να διαφωτιστεί ο ρόλος του ιδίου και ο ρόλος της Αλ Κάιντα».
Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό στην κοινή γνώμη. Ήθελαν να τον δικάσουν με ότι θα σήμαινε αυτό;Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Του Παντελή Οικονόμου*


Ένα χρόνο μετά την συνομολόγηση του «μνημονίου», γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η επιλογή της δανειακής αυτής σύμβασης υπήρξε προτιμότερη από την - μέχρι τότε εμφανιζόμενη ως αναπόφευκτη - στάση πληρωμών. Πράγματι, είναι αμφίβολο εάν μια χώρα με τόσο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο όσο η Ελλάδα, θα μπορούσε να επιβιώσει, εφ' όσον είχε αφεθεί στην χρεωκοπία. Η εκποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων θα ήταν αναπόφευκτη. Με αγοραστές αυτούς που «βγάζουν τα λεφτά τους έξω» σήμερα, προπαγανδίζοντας υπέρ της πτώχευσης, με σκοπό να συμβεί, ώστε να αγοράσουν μετά απ' αυτήν. Για «ένα κομμάτι ψωμί». Και την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία μας, μετά από εξήντα χρόνια, ξανά στο έλεος αυτών των μαυραγοριτών.
Σήμερα, είναι η αλήθεια, η ατζέντα στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Το ερώτημα μπροστά μας είναι πια άλλο: πώς και πότε θα υπερβούμε τις διαπιστωμένες αστοχίες και παρενέργειες του μνημονίου. Και έχουμε κάθε λόγο να επιχειρήσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό, πρώτα απ' όλα, για να προασπίσουμε θυσίες και προσπάθειες που καταβλήθηκαν τον χρόνο που πέρασε. Και δεύτερον, γιατί εκτός από την κρίση δανεισμού, χρωστάμε απαντήσεις σε πολλά άλλα μεγάλα προβλήματα. ........

ΟΤΑΝ ΤΑ "Μ" ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ...!

Γράφει ο Γ.Α. Μερίκας


Ένα σχόλιο του βουλευτή – συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη στο πολιτικό-αθλητικό portal typospor.gr είναι η αφορμή των σκέψεων μου. Γράφει λοιπόν ο πρώην βουλευτής της «Αριστεράς» και νυν του Κυβερνώντος κόμματος:
«Πρωτομαγιά κι όμως ο νους μου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα δύο ¨Μ¨ του ματς Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Μέσι - Μουρίνιο! Ο Μέσι έχει γρήγορη σεναριακή σκέψη αλλά δεν κολλά. Διαβάζει την συγκεκριμένη φάση, έχει δύο, τρεις πιθανές επιλογές αλλά η γρήγορη αλλαγή θέσης αντιπάλων και συμπαιχτών ανασχηματίζει το πεδίο. Εκείνος ξαναδιαβάζει γρήγορα την δυναμική της φάσης, υπολογίζει τις πιθανές διαφορετικές διαδρομές, ζυγίζει αυτόματα τις πιθανότητες των διαφορετικών επιλογών και με μια αιφνίδια κίνηση προς τα δεξιά περνά ένα, δύο παίχτες και δημιουργεί την τρύπα προς τα δίχτυα, παίρνοντας το σώμα του την κατάλληλη κλήση στο τελικό σουτ.
Στο ποδόσφαιρο όπως και στην πολιτική, αλλά εννοείται με “Π” κεφαλαίο, η υψηλή τέχνη των επιλογών κάνει την διαφορά. Η σεναριακή σκέψη του Μέσι διασταυρώνεται με την υπόγεια ενστικτώδη διαισθητική του πυξίδα. Αυτή είναι η Εβδόμη Αίσθηση του Μέσι. Έχει ανάλογους παίχτες η σημερινή πολιτική σκηνή της Ευρώπης;

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ, "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΜΕ ΜΕΖΟΥΡΑ, ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ & ΨΑΛΙΔΙ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


"Όταν κάποια μεταγενέστερη στιγμή η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πλέον μικρότερο από τα οφέλη, τότε η αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί, θα είναι προ ή και εντός των πυλών". Αυτό γράφαμε σε προγενέστερο άρθρο στις 4 Απριλίου, ύστερα από κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στον ένα μήνα που μεσολάβησε, η συζήτηση, οι δηλώσεις, οι προβλέψεις και οι αντίθετες απόψεις διατήρησαν το θέμα της αναδιάρθρωσης , όχι μόνο στους πρώτους τίτλους της επικαιρότητας, αλλά όπως είναι φανερό στους φακέλους των υπό συζήτηση θεμάτων μεταξύ όλων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων (ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, ΕΚΤ, ξένες τράπεζες, ελληνικές τράπεζες, λοιποί δανειστές).
Τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο της συζήτησης έχει μετατοπιστεί στο αν η λύση που θα επιλεγεί θα είναι η επιμήκυνση του χρέους με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων, αντί του «κουρέματος» το οποίο θεωρείται από πολλούς επικίνδυνο και με οδυνηρές συνέπειες. .................
Όπως σας έχουμε ξαναπεί μιας μορφής αναδιάρθρωση θα γίνει οπωσδήποτε, αφού είναι αδύνατον η Ελλάδα και να αποπληρώσει χρέη 400 δισ ευρώ (τόσα θα φτάσουν ή και παραπάνω, με τα νέα δάνεια και το διαρκές έλλειμμα) και ταυτόχρονα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.