Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


Αν το διήμερο που πέρασε απετέλεσε ένα ισχυρό (και δυστυχώς όχι επιτυχημένο), crash test για το Κίνημα των Αγανακτισμένων, το προσεχές διάστημα είναι ακόμη κρισιμότερο και εκείνο που θα καθορίσει αν οι Αγανακτισμένοι έχουν την δυνατότητα, να εκφράσουν πράγματι τις αγωνίες, του φόβους και τις διεκδικήσεις του λαού, να αποτελέσουν βασικό μοχλό πίεσης και αλλαγών εντός και εκτός της χώρας ή αν το βρεφικής ηλικίας αλλά πολλά υποσχόμενο Κίνημα τους θα εκφυλιστεί και θα συρρικνωθεί μεταλλασσόμενο σε παρέες γραφικών γκρουπούσκουλων.
Ποιο ήταν το ισχυρό ατού των Αγανακτισμένων, όταν μέσω του facebook έδωσαν το πρώτο ραντεβού εκδήλωσης της Αγανάκτησής τους στις πλατείες όλης της χώρας στις 25 Μαίου;
Ότι συμπύκνωναν και εξέφραζαν την σωρευμένη αγανάκτηση και οργή των πολιτών και την διάθεσή τους για μια μαζική κραυγή «Δεν πάει άλλο». Ότι ήθελαν να εκφραστούν από κοινού, χωρίς να καπελώνει ο ένας τον άλλο, κρατώντας όσα τους ενώνουν και αφήνοντας στην άκρη όσα τους χωρίζουν και κυρίως να διαδηλώσουν δυναμικά αλλά ειρηνικά. Όμως ακριβώς αυτή η αγνή πρόθεση ήταν και παραμένει η μεγάλη αδυναμία του Κινήματος των Αγανακτισμένων. Δεν είναι δα, το ευκολότερο πράγμα άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, όχι μόνο να εκφράσουν ενιαία την αγανάκτηση τους αλλά και να την μετουσιώσουν σε Κίνημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ακόμη σαφέστερα αιτήματα.

ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ... ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Έως και 4 μισθούς θα χάσουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι - Πόσα θα παίρνουν με την εργασιακή εφεδρεία
Φιλοδώρημα ο πρώτος μισθός στους νέους - Ξεχάστε το επίδομα ανεργίας
Χαρείτε τώρα την επιστροφή φόρου από τις αποδείξεις γιατί δεν θα την ξαναδείτε
Εις θάνατον οι ιδιοκτήτες ακινήτων: Το τεκμήριο για ένα σπιτάκι 80 τετραγωνικών αυξάνεται 33%
10% πάνω τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα και 33% πάνω το τεκμήριο
Βρείτε χρήματα για την έκτακτη εισφορά, για τη νέα αύξηση στα τσιγάρα, στο πετρέλαιο και στο Φ.Π.Α

Μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως και 4 μισθούς, εάν βάλει κανείς κάτω και υπολογίσει τις νέες περικοπές και το ενιαίο μισθολόγιο. Και που να πουν τον πόνο τους στο παιδί τους που θα χάσει το επίδομα ανεργίας ή να ζητήσουν βοήθεια από τους γονείς τους που η σύνταξη τους θα εξατμισθεί!
Το τσεκούρι στις συντάξεις
- οι συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2010, μειώνονται από 1-1-2011 κατά ποσοστό έξι τοις εκατό (6%).
- Εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ», από 1.8.2011, σε πρόωρα συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας, ως εξής:
i. Για συντάξεις από 1.700,01 € έως 2.300,00 €, ποσοστό 6%,
ii. Για συντάξεις από 2.300,01 € έως 2.900,00 €, ποσοστό 8% και
iii. Για συντάξεις από 2.900,01 € και άνω, ποσοστό 10%.

ΣΤΟ 11% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ

Του Joe Parkinson


Κωνσταντινούπολη (Dow Jones) – Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε για άλλη μια φορά με ρυθμό υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο, υπογραμμίζοντας το ισχυρό momentum ανάπτυξης της οικονομίας.
Ωστόσο, εντείνει τις ανησυχίες των αρχών ότι δεν κατορθώνουν να περιορίσουν την εγχώρια ζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση» της οικονομίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής, Turkstat, το τουρκικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 11% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας «εύκολα» τις εκτιμήσεις τις αγοράς για άνοδο 9,6%.
Τα στοιχεία ήρθαν μετά από την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 8,9% το 2010, και καθιστούν την Τουρκία τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στη G20 μετά από την Κίνα. Ωστόσο, δεν υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός στην αγορά.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ

Γράφει ο ΚλεισθένηςΟι αναλυτές διαβλέπουν στροφή της Τουρκίας όσο αφορά το θέμα της ένταξής της στην ΕΕ και το ευρώ. Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα. Αυτό αναλύεται σαν μεταστροφή της πολιτικής του σε σχέση με την ΕΕ. Η Τουρκία μάλλον θα κινηθεί σε ενίσχυση των οικονομικών και όχι μόνο σχέσεων με τα Μουσουλμανικά κράτη ειδικά τώρα που οι αλλαγές της Αραβικής άνοιξης αρχίζουν να διαμορφώνονται.
Σε αντίθεση με τους Τούρκους πολιτικούς, οι Έλληνες επιμένουν στο ψευτοϊδεολόγημα «ανήκομεν εις την δύσιν» και τρομοκρατούν το λαό λέγοντας ότι αν βγούμε απ’ την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ θα «πέσει φωτιά και θα μας κάψει».
Ο ανεκδιήγητος Πάγκαλος έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα βγουν τα τανκς για να προστατέψουν τις τράπεζες. Εγώ είχα το πολύ μεγάλο ποσό των 29 ευρώ σε λογαριασμό τραπέζης, τα πήρα προ πολλού, δεν τους χαρίζω ούτε ένα σεντ.

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Πρέπει κανείς να συγχαρεί τόσο το ΕΛΚΕΔΑ, όσο και τη “Στρατηγική”, για το αφιέρωμά τους και τις προτάσεις τους για την εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής, για την προσπάθειά τους δηλαδή να συμβάλουν σε αυτό που κανονικά θα έπρεπε, αλλά δεν κάνει, ή κάνει άσχημα το κράτος και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δραστηριότητα των κύριων, χρηματοδοτούμενων από το κράτος, “ημιεπίσημων” ερευνητικών κέντρων για την εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν είναι να παράγουν “ιδέες” και “προτάσεις” για το υποκείμενο “ελληνικό έθνος-κράτος”, αλλά να “μεταφράζουν”, μερικές φορές και στα κακά ελληνικά όσων δεν σκέφτονται μόνοι τους και στη γλώσσα τους, τις ιδέες του “διεθνούς συστήματος”, πριμοδοτώντας μια πολιτική λειτουργία που μετασχηματίζει το ελληνικό κράτος σε αντικείμενο του διεθνούς συστήματος.
Βγάζοντας την εμπειρία από τα Ορλωφικά, ο Ρήγας Φεραίος διατύπωσε την κεντρική άποψη ότι ο ελληνικός λαός πρέπει προπάντων να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μια χώρα συνεργασίες και συμμαχίες. Σημαίνει ότι πρέπει να ξέρει να μπαίνει αυτόνομα σε αυτές, να μην ξεχνάει τα εθνικά της συμφέροντα και να κοιτάει τους ξένους στα μάτια, με αξιοπρέπεια.
Δεν ήταν αυτή η περίπτωση των πλείστων Ελλήνων ηγετών, που ξεκινάνε δυστυχώς από ελαττωματική εθνική αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, για να διατυπώσουν “δόγματα”, όπως το “Aνήκομεν εις την Δύσιν” της εποχής Καραμανλή ή το “να ευθυγραμμίσουμε τα εθνικά συμφέροντα με τα συμφέροντα των πλούσιων και ισχυρών” της εποχής Σημίτη. Παραλείπουν βεβαίως να προσέξουν ότι, όλες οι μεγάλες εθνικές καταστροφές στην Ελλάδα, συντελέσθηκαν κυρίως σε στιγμές μάξιμουμ εξάρτησης, όταν κάναμε ακριβώς αυτό που μας έλεγαν οι πλούσιοι και ισχυροί (π.χ. συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης, ή το 1974).

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ - ΕΝΟΣ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΩΝ

Του Ν. Κοτζιά


Η πατρίδα βρίσκεται σε κρίση. Σε υποχώρηση της διεθνούς θέσης της. Σε αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού και της οικονομικής παραγωγικής βάσης της. Περνά μια κρίση πολιτικών θεσμών. Πνευματικότητας. Ηθικής. Για ορισμένους όλα αυτά είναι προσωρινά. Θεωρούν ότι η υπέρβαση της κρίσης εξαρτάται κύρια από τους ορθούς επικοινωνιακούς χειρισμούς, την όποια «ορθή» εσωκομματική ιεράρχηση, την μη απομάκρυνση από τα παλιά κομματικά «μαγαζιά γωνία». Όπως δεν κατάλαβαν πώς φτάσαμε εδώ, έτσι και δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζεται για να βγούμε από αυτήν. Πολλοί από αυτούς επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με την διαπλοκή και το Κόμμα του Μνημονίου προκειμένου να συμμετάσχουν στο «παιχνίδι» του υπάρχοντος πολιτικού και κομματικού σκηνικού. Να αυξήσουν, εγκλωβισμένοι στον αδιέξοδο αντικοινωνικό τους εγωισμό, τις πιθανότητές τους να καταλάβουν μια ακόμα καλύτερη θέση σ’ αυτό. Στην πραγματικότητα, οι έχοντες την αντίληψη της προσωρινότητας και οι προτάσσοντες την καριέρα τους, είναι αιτία και όχι δύναμη υπέρβασης της κρίσης.

Συλλογικότητες με προοπτικές και ενότητα ενάντια σε εγωισμούς
Ζούμε δύσκολες στιγμές. Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η σημερινή κρίση στο πολιτικό πεδίο είναι μια ακόμα συνηθισμένη κρίση που το σύστημα θα την ξεπεράσει αλώβητο. Και αυτό, διότι σήμερα δεν «κινδυνεύει» απλά με αποδιοργάνωση το υπάρχον κομματικό σύστημα, αλλά η ίδια η Πατρίδα. ..........

ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Του Κώστα Γιαννακίδη


Πριν από μερικούς μήνες, στο ραδιόφωνο, υποστήριζα με θέρμη την απόφαση για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές. Δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα. Δεν θυμάμαι αν το ακουστικό έτριζε από τις φωνές διαμαρτυρίας ή από το βασικό επιχείρημα που έλεγε ότι το πρόβλημα αυτού του κράτους δεν είναι οι άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινής αναμέτρησης με τη ζωή.  Πράγματι, δεν είναι μόνο αυτοί το πρόβλημα του κράτους. Είναι και οι ιδιώτες γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι τεχνίτες, οι ταξιτζήδες. Όρεξη να έχεις για να προσθέτεις κωδικούς της Εφορίας και στο τέλος θα δεις το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια. Οι πωλητές στις λαϊκές αγορές συμμορφώθηκαν. Οι ταμειακές μηχανές τοποθετήθηκαν, εκδίδουν αποδείξεις ακόμα και για ένα ευρώ, ταΐζοντας το βουλιμικό γουρουνάκι του κρατικού κουμπαρά.
Δεν ισχύει το ίδιο και  για τους άλλους. Οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να βρίσκουν καταφυγή στον ίσκιο της εισπρακτικής ανεπάρκειας. Το μεσοπρόθεσμο δεν τους αγγίζει άμεσα, θα τους επηρεάσει έμμεσα. Όμως τους δίνει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, τους επιτρέπει να σταθούν και αυτοί έξω από τη Βουλή, να μουντζώσουν και να διαμαρτυρηθούν.  Τις μέρες αυτές θα δούμε πάλι τα ίδια επιχειρήματα να πατούν επάνω σε κοινούς αφορισμούς. «Αυτοί τα έφαγαν, Πληρώνουμε τη σπέκουλα του κεφαλαίου, Οι κερδοσκόποι κλέβουν τις ζωές μας.» Δυστυχώς το πρόβλημα αρχίζει επειδή οι περισσότεροι από μας έκλεβαν το κράτος, δίνοντας τώρα το δικαίωμα να μας κλέψουν και τη ζωή.
Είναι εξοργιστικά απλό. 
Αν πληρώναμε τους φόρους μας δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Αν οι φοροφυγάδες αποφάσιζαν να γίνουν συνεπείς φορολογούμενοι το πρόβλημα θα ήταν μικρότερο και διαχειρίσιμο. 

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ή ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ; ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Γράφει ο Χρήστος Καψάλης


Πρώτιστος, υπέρ πάντων στόχος είναι να αποφύγουμε την χρεοκοπία, επιμένει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε. Μόνο που όπως φαίνεται διαφωνούμε στην ερμηνεία της έννοιας χρεοκοπία. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε, λέμε εμείς, ώστε να αποφύγουμε και την χρεοκοπία της χώρας αλλά και την χρεοκοπία του λαού. Διότι αν η χώρα τυπικά (λογιστικά) σωθεί αλλά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχουν οδηγηθεί στην φτώχεια κι στην εξαθλίωση, έχουν δηλαδή χρεοκοπήσει ουσιαστικά, τότε το μόνο που θα έχουμε πετύχει είναι η σωτηρία των δανειστών μας, των κερδοσκόπων φοροφυγάδων και εκείνων που εκ του ασφαλούς απολαμβάνουν τις υψηλόβαθμες θέσεις τη δημόσιας διοίκησης και εμείς οι υπόλοιποι θα ζούμε σαν χρεοκοπημένοι δηλώνοντας ότι δεν ...χρεοκοπήσαμε!
Έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, λέει η κυβέρνηση, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς στόχους. Μόνο που δεν μας το αποκαλύπτει. Και κυρίως δεν μας εξηγεί ποιος είναι ο πολιτικός στόχος και το όραμά της για την Ελλάδα του 2015, του 2020, του 2030.
Δεν μας λέει ποιο θα είναι το ποσοστό της ανεργίας το 2015. Ποιο θα είναι το ποσοστό των Ελλήνων που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ποιο θα είναι το προφίλ του μέσου Έλληνα; Σε ποιους όρους και δεδομένα θα στηρίζεται εκείνη την χρονική περίοδο η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας;

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ;

Ο κόσμος θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιληφτεί το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Να δει τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων κρατικών χρεών. Μόλις μια χώρα δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη της, ακολουθεί η οικονομική της κατάρρευση, η απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας, και τέλος… η ζητιανιά. Για αυτό και η ελληνική περίπτωση θυμίζει το «καναρίνι στα ορυχεία», της παγκόσμιας οικονομίας. Οι Ευρωπαίοι έδωσαν περιθώριο ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να εγκρίνει έναν ακόμη γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας. Αν δεν εγκριθούν, η χώρα δεν θα εισπράξει τη δόση των €12 δισ. Και παράλληλα, ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για τα χειρότερα.
Η 3η Ιουλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Βασικά, η ΕΕ έχει βάλει ένα περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας. Χωρίς τα χρήματα αυτά, η χώρα θα χρεοκοπήσει, και τότε θα επικρατήσει μια οικονομική κόλαση.
Δυστυχώς, έχει γίνει κατανοητό πως η πρώτη οικονομική διάσωση της Ελλάδας δεν στάθηκε ικανή να διορθώσει τα πράγματα. Ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο μιας δεύτερης διάσωσης. Κάτι τέτοιο, θα υποδουλώσει τους Έλληνες ακόμη περισσότερο στους κεφαλαιοκράτες της Ευρώπης.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι διασώσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά δάνεια. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσει η Ελλάδα να τα αποπληρώσει. Αυτό συμβαίνει όταν χάνεται ο έλεγχος του κρατικού δανεισμού. Επί χρόνια ολόκληρα, κανένας δεν αναλογίζεται τις συνέπειες του αλόγιστου δανεισμού, μέχρι που φτάνει η εφιαλτική ώρα του λογαριασμού.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;


Του Κώστα Μποτόπουλου


Η κρίση, αντί να δημιουργήσει κίνητρα και ευκαιρίες για αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης των αδυναμιών και των ορίων του.

Μέσα στην κρίση, η απάντηση, ανάλογα με τα σενάρια που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ως πιθανά, θα μπορούσε να δοθεί με μία, με δύο ή με τρεις λέξεις: πουθενά - στον τοίχο - στην οικονομική διακυβέρνηση.
Το «πουθενά» συνιστά αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «γκρίζο» σενάριο: στασιμότητα, λειτουργία στο ρελαντί και με βάση τη συνήθεια, έλλειψη μεγάλων πρωτοβουλιών, θεσμική εξομάλυνση χωρίς εμβάθυνση, ντε φάκτο κυριαρχία του αγγλοσαξονικού (κι από τις δύο μεριές του Ατλαντικού) ιδεώδους της «ήπιας», δηλαδή οικονομικής όχι όμως και πολιτικής, δύναμης. Η κρίση, αντί να δημιουργήσει κίνητρα και ευκαιρίες για αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης των αδυναμιών και των ορίων του. Ήδη κοινές κατακτήσεις, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ένωσης δυνάμει της Συνθήκης του Σένγκεν, τίθενται εν αμφιβόλω και κινδυνεύουν να θυσιαστούν στο βωμό πιο επειγόντων και πιεστικών προβλημάτων, σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με την κρίση και τις συνέπειές της, όπως, στην προκείμενη περίπτωση, η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μια πλειοψηφία των Γερμανών δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο ευρώ λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και η οποία συνδέεται με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Allensbach, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν "ελάχιστη" ή καθόλου εμπιστοσύνη" στο ευρώ και μόνο το 19% έχει "μεγάλη" ή "πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη" στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Η δυσπιστία των Γερμανών απέναντι στο ευρώ αυξάνεται συνεχώς. Τον Απρίλιο, το 66% των Γερμανών δήλωνε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ. Το 2008, λιγότεροι από τους μισούς εκ των ερωτηθέντων είχαν την ίδια γνώμη.
Εξάλλου, σε δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 10 Ιουνίου από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το 60% των Γερμανών τασσόταν κατά της χορήγησης νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
"Οι γερμανοί πολίτες είναι πιο προβληματισμένοι για το ευρώ απ΄ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Κι αυτό λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης", δήλωσε πρόσφατα ο Πέτερ Ματουσέκ αναλυτής του γερμανικού Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa.

ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

Μεταφέρουμε από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 25-26/6/2011, το τέλος του κείμενου της Έλενας Ακρίτα ( ele@ath.forthnet.gr )"Οι χρήσιμοι ηλίθιοι". Νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη περιγραφή των τελευταίων γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην πολιτική σκηνή της χώρας τις προηγούμενες μέρες.
Συμφωνούμε απόλυτα στην «κραυγή» που βγάζει η Έλενα Ακρίτα... «Τους βαρεθήκαμε όλους….»

«… Γιατί ποτέ δεν φανταζόμουνα ότι θα φτάσω στο σημείο να πω «βαρέθηκα»: Η βαρεμάρα είναι συνώνυμη της αδιαφορίας… Η αδιαφορία συνώνυμη του απολίτικου… Όμως κάτι ξεχείλισε.. Κάποιο σάπιο κερασάκι μπήκε στην τούρτα… Κάπου η κοινή λογική - ή όση απέμεινε, τέλος πάντων - επαναστάτησε… Κι ο σουρεαλισμός της περασμένης εβδομάδας ήταν το φιτίλι που δυναμίτισε όλο αυτό το πακέτο…
Ένας πρωθυπουργός που παραδίδει την καρέκλα το μεσημέρι και ξανακάθεται το βράδυ… Ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που τρέμει την ανάληψη ευθύνης και καταφεύγει σε διαρροές και «σου 'πα, μου 'πες» για να την αποφύγει… Ενας «μικρός κι ευέλικτος» ανασχηματισμός με 25 υπουργούς που προέκυψαν 125. Ένας κακός χαμός χωρίς αρχή, μέση, τέλος, χωρίς συνέπεια, λογική, επιχειρήματα…
Μέσα στο χάος ο Καρατζαφέρης προτείνει να δωρίσει στον Σαμαρά τον «Τρελαντώνη» της Πηνελόπης Δέλτα… (Και ο Σαμαράς να ψάχνει τώρα πού στην ευχή γράφει η γιαγιά του για τους Αλβανούς που πρέπει να απελαθούν). Ο Πάγκαλος να λέει πως η μόνη δημοκρατική κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα. Οι βουλευτές της Ν.Δ. να αποχωρούν. Ο Γιώργος να τους μαζεύει απ' τους διαδρόμους μπας και ρημαδομαζευτούν στην αίθουσα. Η Αλέκα να μιλάει για την πλουτοκρατία. Ο Τσίπρας για την «αξιοπρέπεια» των «Αγανακτισμένων» της πλατείας που δεν του κάθονται και πολύ τον πικραίνουν… Ο Φλωρίδης μένει με την παραίτηση αμανάτι… ........

W. SCHAEUBLE: Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Του Μ. Οικονομίδη


Μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του Eurogroup της 3ης Ιουλίου, όπου θα εγκριθεί ή όχι η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, και μόλις μερικά 24ωρα πριν από την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την τύχη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιλέγει τη «Bild», για να διαβεβαιώσει τους συμπατριώτες του, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι η ευρωζώνη θα αντέξει τις αρνητικές συνέπειες από μια χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο κ. Σόιμπλε είναι ο ιθύνων νους της γερμανικής οικονομίας. Ο πολιτικός που επί της ουσίας υπαγορεύει στην Άνγκελα Μέρκελ τη στρατηγική της Γερμανίας, αλλά και την ίδια στιγμή κάνει νεύμα στην υπόλοιπη ευρωζώνη για το πώς θα πορευτεί συντεταγμένα, προκειμένου να υπερβεί την κρίση.
Μέχρι και σήμερα, ο Βόλφγκναγκ Σόιμπλε έχει εξελιχθεί στον «σιωπηλό σύμμαχο» της Ελλάδας. Προασπίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα της Γερμανίας, και δευτερευόντως της Ενωμένης Ευρώπης, ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας, θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς. ...............

ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑΤΙ:

Γράφει ο 29-26


1. Δεν έχω μισθό για να μου αφαιρέσουν τον έναν.
2. Δεν έχω εξοχικό, ούτε καν σπίτι για να πληρώσω φόρο ακίνητης περιουσίας.
3. Δεν έχω ευρώ στην τράπεζα για να φοβάμαι το άνοιγμα των λογαριασμών απο την εφορία.
4. Δεν με νοιάζουν οι ΔΕΚΟ, τα κέντρα διαφθοράς και τοποθέτησης των ημετέρων ''συντρόφων'' και συναγωνιστών ''κομματόσκυλων'' με τους αστρονομικούς μισθούς.
5. Δεν μπορώ να συμπονέσω τον δημόσιο υπάλληλο του δημοτικού που μπήκε στο δημόσιο με ρουσφέτι.
6. Δεν μπορώ να καταλάβω την οργή του ιδιοκτήτη 4 σπιτιών που θα πληρώσει φέτος 200 ευρώ στην εφορία.
7. Δεν μπορώ να νιώσω τον θυμό της ΓΕΝΟΠ που μου ζητάει 100 ευρώ το μήνα για ρεύμα και αυτοί το έχουν στα σπίτια τους τζάμπα.
8. Δεν μπορώ να ταυτιστώ με τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ που έβγαζαν 100 χιλιάρικα το χρόνο απο υπερωρίες.

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ...

Το "ψαλίδισμα" αναδρομικά από 1-1-2011 βασικών φοροαπαλλαγών, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων και υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορο-πακέτο που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως αναφέρει το www.capital.gr σε προχθεσινή του δημοσίευση.
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα ο νόμος εκτός των άλλων προβλέπει το πρωτοφανές μέτρο της ακύρωσης αναδρομικά από φέτος του μέτρου της επιστροφής φόρου από αποδείξεις. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε από τηλεοράσεως ότι αυτό δε θα ισχύσει, ενώ η μη ισχύς του μέτρου επισημαίνεται και σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου είναι:
-μειώνεται στο 20% η έκπτωση της δαπάνης τόκων από το φόρο εισοδήματος για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας
-μειώνεται στο 20% της δαπάνης από το φόρο η έκπτωση για τις αμοιβές ιατρών, η έκπτωση για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και όσων αναγνωρίζουν έτη ασφάλισης. Επίσης ψαλιδίζεται κατά τον ίδιο τρόπο η φοροαπαλλαγή για ασφάλιστρα
-για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής έκπτωσης του φόρου στις παραπάνω περιπτώσεις μειώνεται στο 10%. ...........

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Του Πέτρου ΛεωτσάκουΜετά τις 11 Ιουλίου θα ξεδιπλωθεί το ενορχηστρωμένο σχέδιο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, τα hedge funds κάτι ετοιμάζουν...
Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν. Χωρίς καμία αμφιβολία το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί με επίκεντρο την Ελλάδα βάζει πλέον σε περιπέτειες την χώρα. Πλέον οι μάσκες κατέπεσαν. Η κυβέρνηση προσπαθεί χωρίς αμφιβολία αλλά έχει παραδώσει τις πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στους δανειστές.
Η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα σε οικονομική ομηρία και έχει καταστεί παγκοίνως γνωστό ότι οικονομική πολίτική δεν ασκεί η Ελλάδα αλλά απλά η Ελλάδα θα εκτελέσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.
Η Ευρώπης δικαίως απαιτεί και υιοθετεί σκληρή στάση. Μας δάνεισαν και ζητούν να εξασφαλίσουν ότι θα τους επιστρέψουμε τα κεφάλαια. Η στάση τους είναι 100% δικαιολογημένη.
Στο εσωτερικό της χώρας το μείγμα αποκαρδιωτικό. Η οριζόντια φορολόγηση νεκρώνει εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Όταν έφθασαν να φορολογήσουν μέχρι και τους φόρους που επέβαλλαν όταν όλη η κοινωνία πρέπει να πληρώσει για να σωθεί η χώρα είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη τελείωσε. .................

ΦΥΛΛΟΡΟΕΙ Η Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΟΡΑΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Ζορίζεται» η κυβέρνηση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού νόμου. Δύο βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ εάν από τις 155 ψήφους  των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, δεν κατορθώσει η κυβέρνηση να λάβει τις 151, τότε οφείλει να στηριχθεί σε «δάνειες»  δυνάμεις άλλων κομμάτων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Το κλίμα χειροτερεύει, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν και πρόσθετα μέτρα πέραν των ανακοινωθέντων, κατά τη συζήτηση της δεύτερης ανάγνωσης του  Μεσοπρόθεσμου,  στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μια συζήτηση, που έκλεισε με την υπερψήφισή του  κατά πλειοψηφία από τους κυβερνητικούς βουλευτές, θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Αντιδράσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ
Παρά τη φιλολαϊκή φρασεολογία του κ. Βενιζέλου, το σχόλιο του βουλευτή Νίκου Σαλαγιάννη, ότι επί ένα 20μηνο δεν προετοιμάστηκε κανένας μηχανισμός ανάπτυξης και αυτό «δεν είναι ανικανότητα ή αναποτελεσματικότητα. Είναι πολιτική ανηθικότητα», αποτελεί την πεμπτουσία των διαφωνιών μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αναστασιάδης και  Θωμάς  Ρομπόπουλος, εμμένουν στη θέση τους ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Μάλιστα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ρομπόπουλος μιλώντας στον Real fm άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα αμέσως μόλις καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μασάω από την απειλή ότι δε θα δοθεί η πέμπτη δόση». ...............

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

ΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;


Γράφει ο Κλεισθένης


Παρακολουθώ στα ΜΜΕ και στα ιστολόγια μια περίεργη ασυλία στο πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας. Καταγγέλλονται οι πάντες εκτός του κ. Παπούλια.
Γιατί άραγε;
Ο θεσμός του προέδρου της Ελληνικής δημοκρατίας μπορεί να είναι αποδυναμωμένος και ανίσχυρος αλλά έχει ο πρόεδρος το δικαίωμα να παραμένει απαθής μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή;
Ο ρόλος του περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις συμπάθειας προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό;
Η χρησιμότητά του είναι μόνο σαν οικοδεσπότης των θεατρικών συσκέψεων των αρχηγών των κομμάτων;
Διαπιστώνει ή όχι δυσαρμονία κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης;
Μπορεί να παραμένει άπραγος όταν στους δρόμους και τις πλατείες καθημερινά διαμαρτύρονται εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών;
Παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις όπου φαίνεται περίτρανα η αντίθεση των πολιτών και στο μνημόνιο αλλά και στις κυβερνητικές επιλογές;
Και τι να κάνει; Έρχεται στο μυαλό το ερώτημα. Ανήκει κι αυτός στο σύστημα λέει μια άλλη σκέψη.
Το θέμα είναι ότι το κομματικό σύστημα πασχίζει να επιβιώσει παρ’ όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επίμονα εκλογές για να αποφασίσει ο λαός ποιοι και πως θα τον κυβερνήσουν.

ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ "ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ" Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Σε άλλη μια προπαγανδιστική εκστρατεία εξωραϊσμού του προφίλ της κυβέρνησης επιδόθηκε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μιλώντας και πάλι για «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που πέτυχε μετά από «δύσκολη, συνεχή και πολύμηνη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Την ώρα που ο Economist μιλούσε για αναγκαίο «κούρεμα» του χρέους, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλειναν με πτώση λόγω της ελληνικής κρίσης και των ελληνικών αβεβαιοτήτων, την ώρα που δεν έχει απομείνει αναλυτής που να μην βλέπει κάποιου είδους χρεοκοπία, αυτό που προβαλλόταν για άλλη μια φορά ήταν η εξασφάλιση της πέμπτης δόσης.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει και για τον νέο δανεισμό, επιπλέον 110 δις ευρώ, ενώ η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν αποτελεί πλέον απλή προϋπόθεση, αλλά μονόδρομο.
«Υπάρχει λαϊκή εντολή να μην χρεοκοπήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός που τώρα υιοθετεί για τον εαυτό του τον ρόλο του «καλού», αφήνοντας αυτόν του «κακού» στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος χθες, σε αντίθεση με όσα εξαγγέλλονταν την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν σε θέση να μας βεβαιώσει ότι δεν θα έλθουν και νέα μέτρα. ....................

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Του Παναγιώτη Βοστινιώτη*


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έγινε πριν 50 χρόνια για να διαλυθεί σήμερα !
Η Ε.Ε είναι δημιούργημα σύγκλισης τεραστίων υπερεθνικών οικονομικών συμφερόντων, συμφερόντων που τα εθνικά κάθε χώρας σύνορα,  τους ήταν εμπόδιο. Όχι μόνο δεν πρόκειται να διαλυθεί εις « τα εξων συνετέθη » όπως μερικοί  προβλέπουν,  αλλά αντίθετα η συνοχή της, πάσει θυσία, θα μεγαλώσει ! Και αυτό θα γίνει για δυο λόγους :
1) Μόνο έτσι, ενωμένη και με μεγαλύτερη συνοχή απ ότι είχε πριν, θα μπορέσει να «παίξει», να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια οικονομία, μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ανερχόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ν. Αφρικής.(άιντε να βάλουμε και της Αμερικής) !
Η ανακοίνωση   των  ηγετικών στελεχών 29 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες όλες μαζί είχαν κύκλο εργασιών 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ και απασχολούν πάνω από 5.000.000 εργαζόμενους. που δημοσιεύτηκε προχθές σε πολλές Γαλλικές και Γερμανικές εφημερίδες  αυτήν την αγωνία εκφράζει: Οι επιχειρήσεις αυτές θέλουν ενωμένη Ευρώπη ! (βλέπε Α.Β το άρθρο του Δελαστικ με τίτλο : Στο χείλος του γκρεμού η ΕΕ)...............

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ WSJ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Την απομυθοποίηση ορισμένων πεποιθήσεων που προσφάτως κυριαρχούν αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους επιδιώκει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.
Όχι δεν είναι, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παραθέτει τις θεωρίες των οικονομολόγων Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff σύμφωνα με τις οποίες οι κρατικές χρεοκοπίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την πρόθεση να αποπληρωθούν τα χρέη και όχι με την ικανότητα. Η Ελλάδα, συνεχίζει η Wall Street Journal, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιες προοπτικές μείωσης των δαπανών, αύξησης των φορολογικών εσόδων και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντί για τη χρεοκοπία, η πρόκληση για την Ελλάδα είναι κατά πόσο οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολιτικά εφικτές.

Είναι υπέρ της Ελλάδας να χρεοκοπήσει.
Δύσκολα, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ. Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλλει haircut 50% στα ομόλογα, θα συνεχίζει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών. Ακόμη χειρότερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Ούτε στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, από τη στιγμή που αυτό θα οδηγήσει τους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις, προσθέτει η εφημερίδα. ........

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΔΩΡΟ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΙ

Του Γιώργου Προκοπάκη*


Τι σημαίνει η συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης

Την ίδια ώρα που ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση, γινόταν γνωστό ότι Μέρκελ και Σαρκοζί «συµφωνούν σε ένα πλάνο εθελοντικής συµµετοχής των κατόχων ελληνικών οµολόγων» στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Φαίνεται λοιπόν ότι ο νέος υπουργός Οικονοµικών θα φύγει από το επόµενο Eurogroup µε την εντολή να αρχίσει τις διαπραγµατεύσεις µε τους κατόχους οµολόγων, σε συντονισµό βέβαια µε την ΕΚΤ, ώστε η συµµετοχή των ιδιωτών να είναι πραγµατικά εθελοντική για να αποφευχθεί το περιώνυµο πιστωτικό γεγονός. Το ξεκαθάρισµα της εικόνας ίσως είναι το καλύτερο δώρο προς τη νέα κυβέρνηση. Σίγουρα είναι µια µεγάλη πρόκληση.

Σε παλαιότερο σηµείωµα («ΤΑ ΝΕΑ», 18/4/2011) είχαµε τονίσει ότι η «εθελοντική συµµετοχή» κάθε άλλο παρά µια ευχάριστη βόλτα στο πάρκο θα είναι. Ας το δούµε υπό το πρίσµατων εξελίξεων.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι το βασικότερο πρόβληµα στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι τα οµόλογα λήξεως 2012-2013, σύνολο 58 δισ. € και σε δεύτερο χρόνο τα οµόλογα του 2014-2015. Προ ηµερών, µετά τις ανακοινώσεις γαλλικών και γερµανικών τραπεζικών φορέων ότι βλέπουν θετικά τη µετακύλιση ελληνικών οµολόγων, είδε το φως της δηµοσιότητας ανάλυση διεθνούς οίκου που εκτιµά ότι το 55% των οµολογιούχων «θα ήταν πρόθυµοι» να συµµετάσχουν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ = ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Του Νίκου Κοτζιά

 
Η ελληνική κρίση δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα στην ΕΕ. Όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι διαφορετικές χώρες και πολιτικές δυνάμεις δεν συμπίπτουν ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης. Το ίδιο ισχύει για ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως είναι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Επί παραδείγματι η Γερμανία επιζητεί την όσο το δυνατό πιο έγκαιρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι είναι δυσλειτουργικό και θέτει σε συνεχή δοκιμασία την συνοχή του συνασπισμού που την κυβερνά. Αντίθετα η ΕΚΤ δεν επιθυμεί μια «πρόωρη αναδιάρθρωση» διότι αυτό θα έχει συνέπειες στην ίδια και σε σειρά τραπεζών.
Οι διαφορετικές στρατηγικές στο εσωτερικό της Ευρώπης, οι αντιθέσεις ανάμεσά τους, έχουν ως αποτέλεσμα ότι μεγάλο μέρος των απαραίτητων αποφάσεων ως προς την Ελλάδα, όχι μόνο να είναι αντιφατικές και συχνά ακραίες, αλλά να λαμβάνονται κατά κανόνα με μεγάλη καθυστέρηση. Η αναβολή λήψης αποφάσεων, ακόμα και στη βάση της κυρίαρχης λογικής του όλου συστήματος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι κάποιες αποφάσεις έχουν ψήγματα ορθότητας, αυτά αναιρούνται από την μη έγκαιρη και συνεκτική εφαρμογή τους.

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ !

Γράφει ο Δευκαλίων


Είναι εύλογο να ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο με τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Μετά από ένα απίστευτης γελοιότητας κυβερνητικό διήμερο, την Τετάρτη 15 Ιουνίου με την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά και την Πέμπτη 16 Ιουνίου με τις κινήσεις παραιτήσεων των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την προ του ανασχηματισμού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η κωμικοτραγική κατάσταση “εκτονώθηκε” με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Συγκεκριμένα η ανάληψη της Aντιπροεδρίας της κυβέρνησης και του υπουργικού θώκου των Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ικανοποίησε τουλάχιστον τους οπαδούς της αστικής σοβαρότητας και απέτρεψε τα χειρότερα για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα.
Ταυτόχρονα έδωσε ελπίδα σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της μεσαίας τάξης, που πιστεύει ότι η παρούσα οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια πάντα του υφιστάμενου οικονομικό-πολιιτκού συστήματος, με πολιτικές Κεϋνσιανής φιλοσοφίας.
Όμως τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους με την πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου Υπουργού Οικονομικών. Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον προκάτοχο του. .................

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Του Ν. Κ. Ζωντανού*


Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παίρνει στα χέρια του την «πολιτική διεύθυνση» του τόπου, ή έστω της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή, περισσότερο απελευθερωμένος από το βαρύ φορτίο της καθημερινής διαχείρισης. Και με την ομιλία του, επιχείρησε να μιλήσει οραματικά, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, από τη στιγμή που επιτεύχθηκε ο «μεγάλος συμβιβασμός» με όσους τον αμφισβητούσαν, το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, αλλά και ταυτόχρονα θα απαντούν στα αιτήματα των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων, οι οποίοι κατακλύζουν μαζικά τις πλατείες όλης της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του «μεταρρυθμιστή», την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα σηκώνει το βάρος της κοινωνικοποίησης των οικονομικών μέτρων. ...

SPIEGEL: ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

Προκλητικό και  κακόγουστο το εξώφυλλο της γερμανικής εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel που απεικονίζεται το ευρώ με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. «Ξαφνικά και αναμενόμενα» είναι ο τίτλος της έκδοσης που κυκλοφορεί τη Δευτέρα το νέο τεύχος της και ο υπότιτλος «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα».  
Το Spiegel υποστηρίζει ότι «η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης». Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο».
Επίσης, το Spiegel εκτιμά ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει», ενώ προειδοποιεί ότι «οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους».
Μάλλον όπως φαίνεται η κατάρρευση του ευρώ είναι οι ευσεβείς πόθοι των γερμανών και βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, να επιρρίψουν σε αυτήν μια πιθανή χρεοκοπία του ευρώ. Άλλωστε μετά την επιτυχή ενοποίηση της Γερμανίας αλλά  και το άνοιγμα νέων αγορών όπως της Ινδίας και Κίνας  δεν έχουν ανάγκη τις χώρες του νότου.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΑΧ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Καμπουράκη


 Και κυβέρνηση μαζί και αντιπολίτευση, και δεξιό και αριστερό, και διαπλεκόμενο και καθαρό, και συντηρητικό και προοδευτικό, και ικανό και ανίκανο, και μαρξιστικό και νεοφιλελεύθερο, και ευρωπαϊκό και εθνικιστικό, και πατριωτικό και διεθνιστικό.
Και με τους εργολάβους και με τους οικολόγους, και με τους ποδηλατόδρομους και με τους αυτοκινητόδρομους, και με τον Καντάφι και με τον Κλίντον, και με τους βομβαρδισμούς και με τον Μιλόσεβιτς, και με τους παραθρησκευτικούς και με τους Γιακωβίνους, και με τους διορισμούς και με το ΑΣΕΠ, και με τα ρουσφέτια και με την αξιοκρατία, και γεμάτο αποστάτες και εναντίον των αποστατών.
Και με τον εκσυγχρονισμό και με την οπισθοδρόμηση, και με τον Παπανδρεϊσμό και εναντίον της οικογενειοκρατίας, και με τη ΓΕΝΟΠ και με την αποκρατικοποίηση, και με τους λιμενεργάτες και με τους Κινέζους, και με τα σκυλάδικα του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και με τα Μέγαρα του Χρήστου Λαμπράκη.
Ξέρει και να διοργανώνει μπλόκα και να ξεφουσκώνει λάστιχα τρακτέρ, και να δεξιώνεται σε κότερα και να κωπηλατεί με κανό, και να διορίζει χιλιάδες και να διώχνει άλλους τόσους, και να γεμίζει τον τόπο με αναπήρους-μαϊμούδες και να τους κυνηγά στη συνέχεια, και να δανείζεται ασύστολα και να καταγγέλλει την υπερχρέωση, και να φτιάχνει απεργίες και να τις καταστέλλει άγρια.

ACKERMANN: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία πρέπει να δείξει ηγετικές ικανότητες και υπευθυνότητα απέναντι στην Ευρώπη στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις τους διευθύνοντα συμβούλου της Deutsche Bank, Josef Ackermann.
Αναγκάζοντας απλώς την Ελλάδα να προβεί σε μέτρα λιτότητας και μείωση του ελλείμματος, δεν λύνεται η κρίση, καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Josef Ackermann κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επενδυτικό συνέδριο στη Ρωσία.
«Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό πρόγραμμα, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε ο Ackermann, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Γερμανίας μετά τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Το στέλεχος της DB αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί ο γερμανικός λαός για τη δέσμευση επιπρόσθετων πόρων για χάρη της Ελλάδας αλλά, όπως τονίζει, αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος.
«Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Ackermann, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλιστεί πως η τελική λύση δε θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Παράλληλα, ο Ackermann προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης επικαλούμενος τις πιέσεις που γνωρίζει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά και τις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης συνεχίζει να μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις της διεθνούς ειδησεογραφίας, με ιδιαίτερη έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στην αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και την τοποθέτηση, στη θέση του, του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal, που χαρακτηρίζει «σαρωτικό» τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση του κ. Παπακωνσταντίνου ως προσπάθεια να ενισχυθεί η στήριξη στις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι «ο αρχιτέκτονας αυτών των μεταρρυθμίσεων» παρέμεινε στην κυβέρνηση ως υπουργός Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας το δραματικό 48ωρο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Στην αντικατάσταση αναφέρεται το Associated Press, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αναμετρηθεί με τον Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τώρα καλείται να αναλάβει την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων λιτότητας.
«Βενιζέλος: Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης» γράφει στην ηλεκτρονική του σελίδα το πολιτικό περιοδικό Nouvel Observateur. Το δημοσίευμα έχει σαν υπότιτλο: «Ο Βενιζέλος, πρώην υπουργός Αμυνας και αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου, γίνεται υπουργός Οικονομικών».
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, της οποίας μειώθηκαν τα χαρτοφυλάκια, χαρακτηρίζεται από τον
αρθρογράφο «ουσιαστικός»και «καθοριστικός για το μέλλον της Ελλάδας».
Με συνεχή ροή ενημέρωσης από την Αθήνα για τον ανασχηματισμό και το Reuters έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Παρά το γεγονός ότι όλοι μέχρι την τελευταία στιγμή μιλούσαν για ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά τους διέψευσε και προχώρησε σε ένα κυβερνητικό σχήμα σχετικά μεγάλο με 41 μέλη (μόλις κατά 6 μέλη λιγότερα) και με μοναδικό στόχο να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες ειδικότερα μετά την παραλίγο χθεσινή ρήξη
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 3 πρόσωπα (Δρούτσας, Μπιρμπίλη, Πανάρετος) από του στενό του περιβάλλον  μένουν εκτός. Με την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών όπως των κ. Κουκουλόπουλο και Οικονόμου οι οποίοι του είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική, ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους διαφωνούντες βενιζελικούς .
Η έκπληξη για μας ήταν η αποδοχή από τον Ευάγγελο Βενιζέλο του υπουργείου της Οικονομίας, παραλαμβάνοντας ουσιαστικά και την διαχείριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο νέος τσάρος, θα είναι πλέον ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική και εκείνος που θα πρέπει να βγάλει την χώρα από την κρίση. Μαζί με την αντιπροεδρία θα πρέπει να θεωρείται μάλλον αναβαθμισμένος Υποβαθμισμένος και ιδιαίτερα ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Υποδομών. Θεωρεί οτι αδικείται δεδομένου, ότι είχε επιτελέσει σημαντικό έργο.

FINANCIAL TIMES: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΤΑΡΑΧΩΔΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στον κίνδυνο η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο που θα την οδηγήσει σε χρεοκοπία αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.


Όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα η κρίση χρέους έχει τροφοδοτήσει ένα «νέο στοίχημα» το οποίο σχετίζεται με την διευρυνόμενη μεταξύ των επενδυτών άποψη ότι η χώρα εισέρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο και θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών, με επακόλουθο την κοινωνική αναταραχή, τις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες και την εμβάθυνση της κρίσης στην ίδια την Ευρωζώνη.
Μάλιστα, οι Financial Times επικαλούνται δήλωση κορυφαίου επενδυτή που δεν τον κατονομάζουν σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει «ελληνικό ατύχημα» φέτος το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν προκαταλήψεις για την Ευρωζώνη.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

STEINGART: κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ, ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο


H Handelsblatt είναι η σημαντικότερη οικονομική εφημερίδα της ηπειρωτικής Ευρώπης, η παλιότερη, μεγαλύτερη και εγκυρότερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Εκδίδεται στο Duesseldorf, βιομηχανική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τη διευθύνει ο Gabor Steingart, οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμων, συγγραφέας πολλών best-sellers. Φιλέλληνας και πεπεισμένος ευρωπαϊστής, μας μίλησε για το ελληνικό/ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ερώτ. Πως βλέπετε τη νέα συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ. Θα δουλέψει;
Απ. ‘Oχι. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο. Δεν βοηθάει. Χρειαζόμαστε πραγματική λύση. Δεν είναι πολύ σοφό να καταπολεμάς κρίση χρέους με τεράστια νέα χρέη.

Ερ. Η εναλλακτική;
Απ. Αναδιάρθρωση. Διαπραγμάτευση για ανακούφιση από το χρέος. Λες σε όσους πήραν ρίσκο, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ελάτε να βρούμε λύση, για να αποσπάσει κάτι η Ελλάδα. Χρειάζεστε αέρα να αναπνεύσετε. Προσθέτοντας χρέος σε μια ήδη υπερχρεωμένη Ελλάδα θα έχεις βαθύτερη κρίση, αύξηση χρέους, διάλυση του ηθικού.


ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ 5η ΔΟΣΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα σύντομα, ώστε να δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσει ένα πακέτο βοήθειας που θα στηρίξει την Ελλάδα το 2012 και πέραν αυτού, δήλωσαν σήμερα πηγές.
«Η κατάσταση είναι σαφής: αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πληρώσει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει μια τέτοια δέσμευση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters μια ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως η καταβολή περισσότερων χρημάτων εξαρτάται από την οριστικοποίηση ενός σχεδίου για την εγγύηση των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας την επόμενη χρονιά.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ.... ΥΠΟ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, τα δεδομένα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή, με απανωτές παραιτήσεις βουλευτών και σενάρια για ομαδική κίνηση από άλλους.
Ήδη σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, τη μοναδική που είδε το φως της δημοσιότητας σε ότι έχει να κάνει με τον επερχόμενο ανασχηματισμό, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά όταν ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.
“Πρόεδρε σε ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θέλω, θα ήθελα να με διευκολύνεις”
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι παραιτήσεις Φλωρίδη, Νασιώκα και υπάρχουν φήμες για παραίτηση Σπηλιόπουλου, Μερεντίτη και Κατρίνη.
Αμέσως ήρθε ήρθε η δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής από τη Βάσω Παπανδρέου που ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κ.Ο. του κόμματος αφήνοντας να εννοηθεί πως θα τεθεί και θέμα ηγεσίας.
Η πρωτοβουλία που εκδηλώνεται από την κα Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Εχει γίνει σε συνεννόηση με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με βουλευτές.
Εν μέσω όλων αυτών πληροφορίες θέλουν να αναβάλλεται τ ο προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.... ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ ....

Η κυβέρνηση καταρρέει! Ο ένας μετά τον άλλον κυβερνητικοί βουλευτές υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στην Βουλή προτού καν ανακοινωθεί ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, η Βάσω Παπανδρέου πριν από λίγο δήλωσε από το περιστύλιο οτι ζητεί να συγκλιθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οταν ρωτήθηκε αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας απάντησε: "Συζητούμε τα πάντα. Ολες τις εξελίξεις".
Η πρωτοβουλία που εκδηλώνεται από την κα Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Έχει γίνει σε συνεννόηση με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και με βουλευτές.
Λίγο μετά τις 12.30 ο βουλευτής Λάρισας, Εκτώρας Νασιώκας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε οτι υποβάλλει την παραίτησή του γιατί όπως είπε : "Το πολιτικό σύστημα χθες αυτογελοιοποιήθηκε για άλλη μια φορά."
"Η χώρα", συνέχισε, "οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και το μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο. Οι πολιτικές ηγεσίες συνεχίζουν να προεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα."
Νωρίτερα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιστρέψει το κλίμα μετά τις σοβαρότατες εξελίξεις των τελευταίων ημερών με έναν ευρύ ανασχηματισμό, τραυματίστηκε πριν καν εκδηλωθεί από την παραίτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού Γ. Φλωρίδη. .........

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ

Του Νίκου ΜπίστηΗ Τετάρτη 15-6 2011 ήταν πράγματι ιστορική ημέρα. Γιατί απεδείχθη ότι η γελοιότητα δεν έχει όρια, και ότι η ανευθυνότητα των ηγετών των δυο κομμάτων εξουσίας είναι πιο ψηλά και από τα spreads των δεκαετών ομολόγων. Ο ένας ως απόλυτος άρχων χωρίς να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση του και το κόμμα του, πανικόβλητος από το μείζον γεγονός της παραίτησης Λιάνη ( για την Φλώρινα ρε γαμώτο) εμφανίζεται έτοιμος να παραδώσει την πρωθυπουργία.
Και το βράδυ αφου προηγουμένως υπουργοί και βουλευτές του γελοιοποιήθηκαν στα κανάλια υποστηρίζοντας την μεγάθυμη πράξη, την πήρε πίσω. Και ο άλλος έντρομος μπροστά στο ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει άρχισε να θέτει όρους, έβαλε και τους μετανάστες στο παζάρι και στο τέλος θα ζητούσε να κάνουμε Υπουργό Εξωτερικών τον Φαήλο Κρανιδιώτη.
Με επιχειρήματα κακομαθημένων πιτσιρικάδων που παίζουν και τσακώνονται ταυτοχρόνως προσπάθησαν ο ένας να φορτώσει στον άλλο την αποτυχία μιας συνεννόησης που ούτε ο ένας ήθελε ούτε ο άλλος άντεχε.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙ .....

Του Επιμηθέα

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ

Για μια ακόμη φορά αυτός που νίκησε δεν είναι ο λαός αλλά η «οικογένεια». Χρειαζόταν να παρέμβουν μέλη της οικογενείας για  να επαναφέρουν  στην «τάξη» τον παραιτηθέντα Πρωθυπουργό. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου λέει και ξελέει. Είναι η δεύτερη φορά που παραιτείτε και μετά από πιέσεις της οικογένειας αναιρεί την παραίτησή του. Την πρώτη  φορά το έκανε για την ηγεσία του κόμματος του, τότε λίγο μας ένοιαζε. Τώρα όμως δεν πρέπει να παίζουμε με τις τύχες του ελληνικού λαού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα, να προτάσσουμε το προσωπικό από το εθνικό συμφέρον κύριε Πρωθυπουργέ.
Εύστοχη και απόλυτα σωστή η δήλωση του  Αλέκου Παπαδόπουλου μετά το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου: «Φτάσαμε σήμερα στα όρια της γελοιότητας. Η μόνη λύση πια είναι οι εκλογές»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΒΟΥΛΗ

Νέα επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων εξαπέλυσαν ομάδες αντιεξουσιαστών. Πεδίο συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις το τέλος της Σταδίου και η Φιλελλήνων. Νωρίτερα σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και ομάδων «αγανακτισμένων» στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.
Οι διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί λόγω των επεισοδίων και των δακρυγόνων στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Τα επεισόδια εκτείνονται στη Φιλελλήνων, τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου μέχρι την Βουκουρεστίου.
Εικόνες που μεταδίδονται από τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν νεαρούς να ξηλώνουν μάρμαρα και πέτρες από την πλατεία Συντάγματος και τα γύρω πεζοδρόμια, ενώ έχουν βάλει φωτιά σε κάδους.
Αποκλεισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές το Μέγαρο Μαξίμου και το Κοινοβούλιο, εν όψει της έναρξης της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου. Κρίσιμες ώρες για την χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΜΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Tου Γιώργου Προκοπάκη*


Στην εκδήλωση Τι να κάνουμε (Όμιλος Μιχ. Παπαγιαννάκη, 7/6) ως σχολιαστής χαρακτήρισα κινδυνολογία όσα λέγονται για την ένταση της τοξικότητας που έχουν τα δάνεια της χώρας,κινδυνολογία η οποία εσχάτως υποστηρίζεται και από προσομοιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισα εμφανώς λανθασμένες. Προφανώς δεν αρνούμαι την πιθανή τοξικότητα – η προέλευση και έντασή της είναι οι παράμετροι που ενδιαφέρουν. Αναφερόμουν στο γράφημα του Γ. Βαρουφάκη εδώ. Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε την ορθότητα της ανάλυσής του με αναφορά σε χρήση λεπτομερών στοιχείων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), για τα οποία είπε χαρακτηριστικά «μη με ρωτάτε πώς τα βρήκα». Προσφέρθηκε να μοιρασθεί μαζί μου τις προσομοιώσεις του. Ευχαριστώ και αναμένω. Μέχρι τότε, όμως, ας μιλήσουμε επί της ουσίας.
Υπερβολές και λάθη
Στα επίπεδα χρέους 150%-160% του ΑΕΠ στα οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ακόμη και λίγες ποσοστιαίες μονάδες αύξησης θα έφταναν για τον χαρακτηρισμό της κατάστασης ως εκρηκτικής. Ο Γ. Βαρουφάκης παρουσιάζει την ποσοτική, μέσω προσομοίωσης, απόδειξη της άποψής του ότι η επιχείρηση σωτηρίας της Ελλάδας με νέα δάνεια οδηγεί μετά βεβαιότητος σε αδιέξοδο. .........

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΘΗΛΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Μπορεί να μας πει κάποιος – μέλος της κυβέρνησης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος, ένα απλό μέλος του κυβερνώντος (λέμε τώρα) κόμματος – πού θα πάει αυτή η ιστορία του πολιτικού ψεύδους;
Ή πρέπει να δεχθούμε πως στις φλέβες τους δεν κυλά αίμα, αλλά… ψέμα; Τώρα που βρεθήκαμε κρεμασμένοι στον γκρεμό – και μάλιστα από το ένα δαχτυλάκι – πρέπει κάποιος απ’ όλους να μας πει ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Έτσι, για να… συγχωρεθούμε πριν συναντήσουμε τον Δημιουργό μας.
Μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο δεν πανηγυρίζαμε ότι… σωθήκαμε; Θυμάστε; Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών είχαν επιστρέψει νικητές και τροπαιούχοι την μία από το Eurogroup (11 Μαρτίου) και την άλλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (25 Μαρτίου).
Μα ακόμη και τα μικρά παιδιά τα κόβουν κάποτε (όταν μεγαλώσουν και εκπαιδευόμενα από τους γονείς τους) τα ψέματα. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ψεύτες, οι χειρότεροι Μινχάουζεν, κάποια ντροπή τη νιώθουν, όταν αποκαλύπτονται.
Εδώ τίποτε. Και με το δίκιο τους. Κέρδισαν τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», τις κούφιες υποσχέσεις και έναν ορυμαγδό ψεμάτων και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν! ...............

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ

Σοβαροί τριγμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Την παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε με επιστολή του ο βουλευτής Φλώρινας, Γιώργος Λιάνης. 
Στην επιστολή του ο κ. Λιάνης, επικαλείται λόγους συνείδησης, δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο».
«Όλοι παραδέχονται πλέον, ότι η οικονομική μας πολιτική ήταν λανθασμένη. Μένει να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μένει να ζητήσουμε την συγγνώμη που αρμόζει από τον ελληνικό λαό και τέλος, να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

«Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς»

Ο κ. Λιάνης σημειώνει πως ψήφισε το Μνημόνιο-1, πιστεύοντας πως διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε - και χιλιάδες Έλληνες δεν θα είχαν να πληρωθούν μισθούς και συντάξεις.
Αν τώρα, μονάχα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή, αυτό θα πρέπει να είναι μια απόφαση με πανεθνική συστράτευση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων: «Θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε πράγματι, τρεις-τέσσερις βουλευτές κάθε φορά να σώζουμε τη χώρα. Αλλά το υπέροχο απέχει ένα βήμα από το γελοίο. .........

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι «η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης».
Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. «Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή».

 Η Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, τις προτάσεις της για διέξοδο από την κρίση σε πέντε πεδία:
-Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους
-Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος
-Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής
-Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος
-Ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2

Του Ν. Κοτζιά


O Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε στις 16.3.2011 (τρεις μήνες πριν) ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερη μνημόνιο». Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές όρθιους να τον επευφημούν, ότι «δεν θα υπάρξουν καινούργια, επιπλέον, μέτρα». Ευτυχώς, οι άνθρωποι της καθημερινότητας, με την πείρα τους κατανόησαν ότι τους κοροϊδεύουν. Για αυτό αποφάσισαν να σηκωθούν από την «πολυθρόνα» και να βγουν στις πλατείες. Γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση και τον ξένο παράγοντα να αρχίζουν να ελίσσονται, έστω και στα λόγια. Να τροποποιούν «ακραίες γωνίες» και να δείχνουν πιο συμβιβαστικό πρόσωπο απέναντι στους θυμωμένους πολίτες.

Ο «μονόδρομος» είναι σύνθεση άδικων επιλογών
Η κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του «Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας», επί ένα χρόνο υποστηρίζει ότι οι επιλογές της είναι μονόδρομος. Πρόσφατα, η ίδια αναίρεσε, έστω και άθελά της, το περί μονόδρομου επιχείρημα. Δήλωσε, «ανοικτή» σε διαφορετικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Όμως, πώς μπορεί να είναι μια πολιτική μονόδρομος, όταν η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να τον αλλάξει; Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι η κυβέρνηση πιστεύει πράγματι ότι οι επιλογές της είναι μονόδρομος. Πολλοί άλλοι, όμως, ανάμεσά στους οποίους και εγώ, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιο ορθές και κοινωνικά δίκαιες εναλλακτικές λύσεις από εκείνες που υλοποιεί η κυβέρνηση με την Τρόικα. Θα μου πείτε γνώμη μας. Ορθά.