Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ! ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Του Ν. Κοτζιά


Η μη τιμωρία όσων εγκλημάτησαν απέναντι σε Πατρίδα και την δημοκρατική κοινωνία τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, πλην ολίγων εξαιρέσεων, είναι θεμελιακή αιτία της κακοδαιμονίας και της κρίσης αυτού του τόπου. Δεν τιμωρήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, όπως δεν τιμωρήθηκαν εκείνοι οι κοινωνικοί και οικονομικού παράγοντες που στήριξαν τη χούντα του ’67. Δεν τιμωρήθηκαν ούτε οι συνεργάτες της τριπλής κατοχής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτοί, μάλιστα, με την περιουσία που είχαν συσσωρεύσει μέσω αρπαγών και λεηλασίας, και τις συνεργασίες που έκαναν στη διάρκεια του εμφυλίου, μπόρεσαν να ενταχθούν μεταπολεμικά ως στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.
Οι ατιμώρητοι δοσίλογοι και κουκουλοφόροι είναι το παράδειγμα που έπεισε την ελληνική κοινωνία για το ατιμώρητο της κομπίνας, της λαμογιάς, της αρπαχτής. Η ατιμωρησία τους αποτέλεσε ένα είδος εγγύησης ότι όσα εγκλήματα, παραβιάσεις και παρανομίες και αν κάνει κανείς σε αυτό τον τόπο δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αρκεί να το κάνει στο όνομα του συστήματος και δια του συστήματος.

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Ενώ οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν μια λύση στην κρίση χρέους θα πρέπει να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία της «χρεωκοπίας» ή της «επιλεκτικής χρεωκοπίας» θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση που αγγίζει εδώ και κάποιες εβδομάδες και άλλες, μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη για να εξετάσουν το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας μετά την σημαντική άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα.
Στο τραπέζι βρίσκονται τρεις γενικές επιλογές για την διασφάλιση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο για την Ελλάδα: Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά με χρηματοδότηση της ΕΕ, το γαλλικό σχέδιο που προβλέπει την εθελοντική μετακύλιση ελληνικού χρέους που λήγει και μια τρίτη επιλογή που βασίζεται στην επιβολή ενός τραπεζικού φόρου που θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα
Σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 16 Ιουλίου που εξασφάλισε το Reuters, οι δύο πρώτες επιλογές θα μπορούσε να οδηγήσουν σε υποβάθμιση τη αξιολόγησης της χώρας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεωκοπίας» (selective default), ενώ η τρίτη δεν οδηγεί σε υποβάθμιση.
Οι ξένοι οίκοι έχουν πει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα θεωρηθεί καταναγκαστική και γι' αυτό θα υπάρξει υποβάθμιση. ...

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

ECONOMIST: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Στρατηγική τριών σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προτείνει ο Economist στο τελευταίο του τεύχος. Ειδικότερα, σε άρθρο με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού» αναφέρεται ότι η μετριοπαθής προσπάθεια πρέπει να αντικατασταθεί από μία διεξοδική στρατηγική που να βασίζεται
α) στη μείωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών
β) στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα πληγούν από την παραπάνω αναδιάρθρωση και
γ) την όρθωση ενός τείχους προστασίας μεταξύ των λιγότερο φερέγγυων χωρών και των υπολοίπων.
Η μείωση του χρέους θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα, τη χώρα με τα πιο φανερά προβλήματα, σύμφωνα με τον Economist. Με όποιο τρόπο όμως και να πλασαριστεί η αναδιάρθρωση, η Ελλάδα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κατάρτιση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα πληγούν σοβαρά από το γεγονός, ξεκινώντας με τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των stress test, θα αποκαλύψουν πόση επιπλέον στήριξη χρειάζονται οι τράπεζες. Σε αναδιάρθρωση του χρέους τους είναι πιθανό να προβούν επίσης η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, προσθέτει ο Economist.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΟΥΤΕ "ΚΙΧ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Του Γ. Δελαστίκ


Είχαμε ήδη επισημάνει την κραυγαλέα διαφορά αντιμετώπισης εκ μέρους του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Τύπου της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των "σκουπιδιών", όταν σχεδόν αποσιώπησαν το γεγονός, και της απίστευτα εχθρικής στάσης που τηρούν απέναντι στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις. Καταιγισμός κεντρικών πρωτοσέλιδων τίτλων όταν πρόκειται για τη χώρα μας, ασήμαντα μονόστηλα και μικροσκοπικά ρεπορτάζ χαμένα στις εσωτερικές σελίδες, όταν επρόκειτο για την Πορτογαλία. Εμφανής αδικία και προκατάληψη σκοπιμότητας - εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών στόχων.
Αν το αίμα μας ανέβηκε μια φορά στο κεφάλι από οργή στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ομολογούμε ότι μας ανέβηκε δέκα στην περίπτωση της υποβάθμισης στην κατηγορία των "σκουπιδιών" των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας, καθώς σχεδόν μάταια προσπαθούσαμε να βρούμε την είδηση στις πιο πολλές ξένες εφημερίδες!
Μία και μοναδική εφημερίδα, η αμερικανική "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", το είχε κάνει πρώτο θέμα. Πολλές άλλες δεν είχαν καν την είδηση, αλλά και όσες την είχαν, καμιά τους δεν την είχε ξεχωριστό θέμα - συμπεριλάμβαναν την είδηση σε γενικότερα ρεπορτάζ!

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 75 ΦΟΡΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αφορά τουλάχιστον 7.000 εργαζόμενους. Προβλέπονται από μετατάξεις ως απολύσεις
Δείτε  σε ποιους φορείς πήγαιναν τα χρήματα των ελλήνων φορολογημένων. Θα ήταν καλό κ. Πάγκαλε να μας λέγατε και ποιοί πολιτικοί εισηγήθηκαν την δημιουργία τους για να «βολέψουν» τον στρατό τους….

Κατηγορηματικός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή. Το λουκέτο μπαίνει σε 75 φορείς, ενώ μαζί με τις συγχωνεύσεις ο αριθμός θα φτάσει τους 90. Στόχος είναι η κατάργησή τους να έχει γίνει έως τις 5 Αυγούστου, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι "η κατάργηση αυτή δεν είναι μόνο μέρος της συμφωνίας μας με τους εταίρους, αλλά αποτελεί και στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους".

Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων - Ποιοι οργανισμοί παίρνουν σειρά
•Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
•Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)
•Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
•Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
•Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
•Εργο Πολιτών
•Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
•Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων ................

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιλεκτική χρεοκοπία βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - "Βόμβα" για την ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος που θα φθάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012
Νέες «θυσίες» για τη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο παρόλα αυτά θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ζητά το ΔΝΤ το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) για την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Ταμείου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπου ώστε να αποφύγουν τόσο το πιστωτικό γεγονός (credit event) όσο και το selective default.
 
Στην έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για φέτος η οποία θα αγγίξει το 3,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης για συρρίκνωση 3% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο μισό του 2012, ενώ η έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2014!
Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία απέχει σημαντικά από αυτή που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η οποία έκανε λόγο για έξοδο στις αγορές το 2011!
Σύμφωνα με τους συντάκες της έκθεσης η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, λίγο κάτω από το 3% αντί για 2,5%, αλλά σταδιακά ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πλησιάζει τον μέσο ευρωπαϊκό και τελικά να κινείται χαμηλότερα από αυτόν το 2012.
Το κόστος εργασίας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, με ρυθμούς αντίστοιχους του 2010, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να συρρικνωθεί στο 8,25% του ΑΕΠ του 2011. ..................

ΜΕ "ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ" ΒΛΕΠΕΙ Η MORGAN STANLEY ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

«Ενδιαφέρον» χαρακτηρίζει η Morgan Stanley το προτεινόμενο σενάριο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που περιλαμβάνει τρία στάδια και την παροχή καθαρής χρηματοδότησης 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καθώς και μετακύλιση του 50% του συνολικού ελληνικού χρέους που «ωριμάζει» στο διάστημα 2011-2014.
Όπως σχολιάζει η Morgan Stanley σε ανάλυσή της με ημερομηνία 12 Ιουλίου, «η πρόταση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα καθώς το ποσό που επανεπενδύεται σε 30ετή ελληνικά ομόλογα από τις συμμετέχουσες τράπεζες και άλλους οργανισμούς εκτός της ΕΚΤ, θα επωφελούνταν από την εγγύηση από το SPV (όχημα ειδικού σκοπού). Με αυτόν τον τρόπο, οι ζημιές επί του κύριου χρέους αποτρέπονται, ενώ η πρόταση αυτή, θα μπορούσε να λάβει μια ισχυρή στήριξη και από τους πιστωτές της Ελλάδας». ........ 

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί στη χώρα να οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το Dow Jones Newswires, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να συζητήσουν το σχέδιο στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Το πλάνο θα μπορούσε ακόμη να περιλαμβάνει προβλέψεις από τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια διάσωσης και για ένα ευρύ σχέδιο επαναγοράς ομολόγων.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αυτές οι συζητήσεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και η στρατηγική αυτή ίσως να μην υιοθετηθεί.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες, τονίζει πως «βασικός στόχος είναι να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας τόσο μέσω ενεργειών του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου κλάδου».
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι υπουργοί της ευρωζώνης "κοιτάζουν" και την επαναγορά χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να κατονομάζει. ...............

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΤΟΛΜΙΑΣ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Συνεχίζουν να παίζουν φωτιά στην ΕΕ όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, συζητώντας και πιέζοντας για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αν και η απροθυμία είναι εμφανής.
Σήμερα, το θέμα συζητείται στο Eurogroup, ενώ νωρίτερα, οι «αρχιτέκτονες του χάους» οργάνωσαν συνάντηση, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ Χερμαν Βαν Ρομπάι και με την συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Στα ήδη φλέγοντα προβλήματα της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, έχει προστεθεί ένα επιπλέον εκρηκτικό πρόβλημα – αυτό της Ιταλίας. Όπως διαπιστώνουν ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο υπάρχων (αλλά και ο μελλοντικός) ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν επαρκεί για ενδεχόμενη διάσωση της Ιταλίας – και επομένως υπάρχει μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση.
Η Ιταλία δέχεται αυτή τη στιγμή την πιο σκληρή επίθεση των αγορών και της σπέκουλας στην αγορά cds (ασφάλιστρα κινδύνου). Ήδη, και εκεί, ακούγονται οι πρώτες φωνές για συναίνεση, με τον υπουργό των Εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι να δηλώνει πως «ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα 150 χρόνια της Δημοκρατίας μας είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί απέναντι στην Ευρώπη και στον κόσμο»!

ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Ν. Κοτζιά


Προκειμένου να είναι η κυβερνητική πολιτική συνεπής μέχρι τέλους προτείνω τα εξής παραδειγματικά:
Α. Να επανέλθει με νέα μορφή ο νόμος του Καιάδα. Δηλαδή, κάθε εργαζόμενος στην Ελλάδα να οδηγείται μόλις φτάσει στην ηλικία συνταξιοδότησης στην αναγκαστική αυτοκτονία. Έτσι, καθότι λέει και ο φίλος μου ο Βαγγέλης, θα αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι είναι προορισμένοι από τον Θεό να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και όχι όπως νόμιζαν μερικοί - μερικοί να στηρίξει το ασφαλιστικό τους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει η χώρα, χωρίς ημίμετρα, την οριστική εξυγίανση του κοινωνικού ασφαλιστικού ζητήματος και μπορεί με υπερηφάνεια να προσβλέπει στην έκτη δόση του Σεπτέμβρη. Σύνθημά στην προώθηση αυτής της νέας μεταρρύθμισης της κυβέρνησης θα είναι : δίνουμε ζωές, σώζουμε υποδομές.
Β. Παλαιότερα όλα τα λεφτά τα έπαιρναν από τους φτωχούς. Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η ενάρετη κυβέρνησή μας τα παίρνει και από τους μικρομεσαίους. Έβαλε, δηλαδή, τέλος στις πολιτικές της περιορισμένης λιτότητας. Προκειμένου δε, να γίνει κατανοητή αυτή η διεύρυνση της πολιτικής λιτότητας δίνει με μεγάλο πάθος στη διαπλοκή ότι ζητά και σε τιμές ευκαιρίας. Σχεδόν τσάμπα τον ΟΤΕ, φτηνά πετρέλαια στους κατόχους ήδη επιχειρήσεων στον κλάδο, καθώς και νέες επενδυτικές προοπτικές σε αυτούς που δεν μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά ούτε καν τα οικονομικά των εφημερίδων τους. Το νέο σύνθημα είναι : παίρνουμε από τους πολλούς (και όχι πλέον άδικα από τους φτωχούς και μόνο) δίνουμε στους λίγους. Εξάλλου αυτοί ελέγχουν την ενημέρωση, και όχι μόνο! .............

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Του Χρήστου Κατωπόδη


Η γέννηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης ήταν το προϊόν της ανάγκης για την δημιουργία ενός πολιτικό-οικονομικού πλαισίου που θα οδηγούσε σε μια μακρόπνοη ειρήνη στην τραυματισμένη Γηραιά Ήπειρο. Η Ευρώπη, που είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθούσε να συμμαζέψει τα συντρίμμια της και να ορθοποδήσει οικοδομώντας ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας.
Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957 από Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία ήταν ένας ιστορικός σταθμός, ένα στάδιο στην πορεία προς την σύγχρονη ΕΕ που γνωρίζουμε σήμερα. Αν και η Συνθήκη της Ρώμης αποτελούσε πρακτικά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, δύο συμφωνίες οικονομικής φύσης, ουσιαστικά λειτουργούσε ως το επιστέγασμα της προσπάθειας της Ηπειρωτικής Ευρώπης να αφήσει πίσω της τις πολεμικές εχθροπραξίες και να γυρίσει μια νέα σελίδα στην Ιστορία της. Μια προσπάθεια να χτίσει πάνω στην αλληλεγγύη, την ενσωμάτωση, την συνεργασία μεταξύ των λαών της, ακόμα και της συγχώρεσης για λάθη του παρελθόντος.

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη
anastasia.kyrianidi@capital.gr

Επιδεικνύει στον κόσμο πως μια μουσουλμανική χώρα σε μια ταραχώδη γειτονία μπορεί να επιτύχει πραγματική ευημερία. Θα έχει όμως διάρκεια;

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να διαπιστώσει κανείς την οικονομική μεταμόρφωση της Τουρκίας. Μπορείτε να το δείτε εύκολα στο πλούσιο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τις Ferrari να τρέχουν στην παραλιακή του Βοσπόρου, τις τιμές των σπιτιών να έχουν φτάσει στα ύψη και τους δρόμους να ασφυκτιούν από τουρίστες.
Οι πρώην τραχιές και αφιλόξενες συνοικίες της πόλης αντανακλούν τη μεταμόρφωση του αγαπημένου γιου της, ενός φτωχόπαιδου που έπαιζε ποδόσφαιρο στις γειτονιές κι έφτασε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες στην τουρκική ιστορία. Αν και πολλοί από τους ψηφοφόρους του Ερντογάν μπορεί κάποτε να τον στήριξαν για την αφοσίωση του στο συντηρητικό Ισλάμ, τώρα είναι περισσότερο γοητευμένοι από τα ελκυστικά πάρκα και τους στρωτούς δρόμους. Η Τουρκία του Ερντογάν ανθεί. Στις 12 Ιουνίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός κέρδισε την παραμονή του στην εξουσία για την τρίτη κατά σειρά θητεία του - μια ιστορική νίκη για ένα πρώην ισλαμιστικό κόμμα σε ένα κοσμικό μουσουλμανικό κράτος. Στον νικητήριο λόγο του, από το μπαλκόνι των γραφείων του κόμματος στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε: «Σήμερα κέρδισαν η ελευθερία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η σταθερότητα, όσο και η δημοκρατία».

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ

Καταπέλτης για τη λειτουργία των εφοριών είναι η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή. Στην έκθεση συμπυκνώνεται αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι συναλλασσόμενοι με τις εφορίες και αποκαλύπτουν συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είναι μια έκθεση αποκαλυπτική για την εικόνα ανικανότητας και διαφθοράς που επικρατεί στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους με δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων, ειδικά στην τωρινή κρίσιμη περίοδο.
Ο Λ. Ρακιντζής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, την αμέλεια των εφοριακών στη βεβαίωση και είσπραξη χρεών και τη μη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. «Το ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων που δεν έχουν εισπραχθεί ανά εφορία είναι αδικαιολόγητα υψηλό», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο καθεστώς ατιμωρησίας και συγκάλυψης, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τα πειθαρχικά συμβούλια επιβάλλουν εξαιρετικά επιεικείς ποινές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υπάλληλο, αρμόδιο για τον έλεγχο εσόδων-εξόδων δεν επιβλήθηκε καμιά ποινή, παρότι παραπέμφθηκε για την ύπαρξη ελλείμματος 59,2 εκατ. ευρώ!

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΟ SELECTIVE DEFAULT ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δραματική επιδείνωση καταγράφεται στα ομόλογα με τα CDS σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά απόρροια του γεγονότος ότι είναι διάχυτη η ανησυχία των αγορών ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο πιστωτικό γεγονός κοντά στην χρεοκοπία.
Ήδη πολιτικοί της Ευρώπης αυτό υπερτονίζουν ότι αν υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία και εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός θα έχει μικρή χρονική διάρκεια λίγους μήνες.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά η χρεοκοπία να κρατήσει για λίγους μήνες. Η Ελλάδα ξεκάθαρα μπαίνει σε περιπέτειες.
Η αγορά έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο και έτσι εξηγείται γιατί τα CDS στην Ελλάδα εκτοξεύθηκαν στις 2350 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 1030 μονάδες βάσης ξεπέρασε τις 1000 μονάδες βάσης και η Ιρλανδία 920 μονάδες βάσης. Τα CDS και των 3 χωρών βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Όμως σταδιακά αρχίζουν να χτυπούν και άλλες χώρες τα Ισπανικά CDS 315 μονάδες βάσης. Η ανεργία στην Ισπανία στο 21% και στην Ιταλία τα CDS 228 μονάδες βάσης ενώ και στο Βέλγιο αυξάνονται στις 175 μονάδες βάσης. Μετά τις 12 το μεσημέρι υπήρξε μια μικρή υποχώρηση στα CDS της Ισπανίας, Ιταλίας και Βελγίου.

Η ΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΡΕΒΩΔΗΣ ΗΔΟΝΗ ΤΟΥ "ΤΕΛΟΥΣ"

Του Μίμη Ανδρουλάκη,


Η φράση της ημέρας στην Ευρωζώνη είναι "αγοράζουμε χρόνο". Το είπε προχτές και η Μέρκελ. Χρόνο για ποιον και γιατί; Ο χρόνος της ευρωκρατίας και ο χρόνος των αγορών είναι διαφορετικός. Ο χρόνος των αγορών και ο χρόνος των κοινωνιών είναι πολύ διαφορετικός. Ο χρόνος των κοινωνιών σε Βορρά και Νότο της Ευρωζώνης είναι ακόμα πιο διαφορετικός καθώς δε συγκλίνουν οικονομικά και δεν υφίσταται μια φαντασιακή, βιωματική, μυθική κοινότητα ανάμεσά τους. Ο πολιτικός χρόνος στις διαφορετικές πρωτεύουσες της Ευρώπης αποκλίνει επικίνδυνα σε σημείο να σπάσει. Ο χρόνος προσφέρει ευκαιρίες, όταν δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, αλλά πάντα εμπεριέχει τη φθορά, την εξάντληση, την απώλεια ενέργειας (νόμος εντροπίας στη φυσική). Η Ευρωζώνη έπαιξε λάθος στο παιχνίδι με το χρόνο. Μάλλιασε η γλώσσα μας, κουράστηκε το χέρι μας να γράφουμε πολύ πριν τις εκλογές του 2009 για το "Λάθος Χάρτη", λάθος διάγνωση, λάθος χρόνο, λάθος αναβολή και αναμονή στην οριστική επίλυση της κρίσης χρέους Οι αγορές απεχθάνονται την ασάφεια και τη μακρόχρονη αναμονή και τείνουν τότε να προεξοφλούν τις εξελίξεις με βάση το χειρότερο σενάριο. Οι κοινωνίες δεν την αντέχουν, ιδιαίτερα η ανυπόμονη ελληνική, για την οποία μεταφορικά λέγαμε στο Ε, Πρόεδρε! ότι είναι πρώτη παγκοσμίως στην κατανάλωση αντιβιοτικών, δηλαδή στην επιθυμία για βιαστική "θεραπεία". .......

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

"ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ..."

Της Μ. Κωστοπούλου


«Οι αγορές ανέκαμψαν, οι δείκτες σημείωσαν ιστορικά υψηλά, η αγορά συναλλαγμάτων πήρε την ανηφόρα, οι δείκτες φόρεσαν το βλέμμα της ελπίδας…. Έχουν όμως όλα αυτά κάποια σημασία»;
Τα παραπάνω οδήγησαν στο χαρακτηρισμό της ελληνικής πραγματικότητας ως «δράμα χωρίς τέλος», από τον Michael Yoshikami, CEO, Πρόεδρο και ιδρυτή της YCMNET. Ο εν λόγω Ιάπωνας αναρωτιέται εύλογα, σε δημοσίευμά του : «αν όλα είναι ρόδινα, τότε γιατί η Standard & Poor’s (γνωστός οίκος αξιολόγησης και καταστροφολογίας, θα προσθέσω) θέτει την Ελλάδα σε κλίμακα χρεοκοπίας».
Αν δούμε από πιο κοντά τις εξελίξεις, ο Yoshikami επιβεβαιώνεται, καθώς από τότε που η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια για να αποφύγει το… «δυστυχώς επτωχεύσαμεν», κάθε φορά που παίρνει μια νέα δέσμη μέτρων-γκιλοτίνα για τους πολίτες, τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι αγορές και ο περίγυρος μας χαιρετίζουν με αισιοδοξία και μια αγάπη, σχεδόν αδερφική.
Ωστόσο, αφού περάσει λίγος καιρός (όταν λέω λίγος εννοώ μια εβδομάδα το πολύ) αρχίζουν πάλι τη… γκρίνια, ζητώντας και πιέζοντας για νέες αλλαγές και μέτρα, σε βαθμό που όλη αυτή η εκ νέου καταστροφολογία, οδηγεί σε εκ νέου υποβάθμιση κ.ο.κ.

ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ!

Της Σοφίας Βούλτεψη


Πριν καλά-καλά εκταμιευθεί η 5η δόση και ενώ οι αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα ληφθούν αν δεν περάσουν μερικές εβδομάδες, άρχισε κιόλας η συζήτηση για την… έκτη δόση!
Με τους αξιολογητές της τρόικας να πιθανολογούν – με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία – ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ξεκίνησαν ήδη οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σε δύο μήνες, όταν θα έχει έλθει η ώρα για να καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου.
Την ίδια ώρα, στον αέρα βρίσκεται και το νέο δάνειο, το ύψος του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ώστε η συμμετοχή τους να μην προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.
Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τα τρομερά επεισόδια στην Αθήνα και όλα δείχνουν πως οδηγούμεθα ξανά στο σημείο μηδέν, ενώ το μόνο που μέχρι στιγμής έχει μετά βεβαιότητας συμβεί είναι η σοβαρή βλάβη στον τουρισμό.

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Ο ΕΠΙΣΠΕΥΔΩΝ... ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ

Του ΚΡ


Ο κ. Γιούνκερ μας είπε κάτι που γνωρίζαμε ή τουλάχιστον υποψιαζόμασταν, αλλά δεν θέλαμε να πιστέψουμε. Βέβαια, όποιος έριξε, έστω και μια φευγαλέα ματιά στο Μεσοπρόθεσμό, θα αντιλήφθηκε τι δεσμεύσεις αναλάβαμε. Όμως, πάλι ελπίζαμε ότι θα μείνει στα ..χαρτιά. Δεν θα ήταν και η πρώτη φορά.
O κ. Γιούνκερ, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Διέλυσε τις αμφιβολίες και τις ψευδαισθήσεις. Για να μη λέμε ότι δεν ξέρουμε!
Και επειδή ο κ. Γιούνκερ είναι παλιά καραβάνα, δεν διάλεξε τυχαία αυτή τη χρονική συγκυρία για να μας πεί τα νέα. Προφανώς βιάζονται. Δεν θέλουν να πάει ούτε μια μέρα χαμένη. Και δεν δίνουν δεκάρα αν μας προσβάλουν! Δεν φαίνεται να τους απασχολούν και οι αντιδράσεις.
Ο κ. Γιούνκερ λειτουργεί ως δικαστικός επιμελητής που επισπεύδει τον πλειστηριασμό…
Άλλωστε, έχουν καταλάβει ότι εδώ και μήνες η Κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει το πολιτικό θάρρος (ή τη θέληση) να προχωρήσει με τις αποκρατικοποιήσεις. Εκτός και αν σκοπίμως άφησαν τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ για να απαξιωθούν τα προς πώληση.
Για να δοθούν, υπό την πίεση των αναγκών, έναντι «πινακίου φακής». Φαίνεται ότι ήρθε το ..πλήρωμα του χρόνου. ...............

Η S&P ΕΠΙΜΕΝΕΙ: ΤΟ ROLLOVER ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Σιγκαπούρη (Dow Jones) – Η Standard & Poor’s Rating Services ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυρίαρχη πρόταση για την χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού κρατικού χρέους, θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου.
Η ανακοίνωση αυτή της S&P δεν αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία παραμένει στο CCC μετά από την υποβάθμιση της 13ης Ιουνίου. Η ανακοίνωση ανέλυε μια πρόταση από τη γαλλική τραπεζική ομοσπονδία (FBF) που κερδίζει έδαφος μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ως ένας τρόπος να βοηθηθεί η Ελλάδα να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.
Η πρόταση της FBF περιλαμβάνει δύο επιλογές για την μετακύλιση του χρέους που ωριμάζει. «Εν συντομία, είναι άποψή μας ότι η κάθε μία από τις δύο χρηματοοικονομικές επιλογές που περιγράφονται στην πρόταση της FBF θα αντιστοιχούν σε χρεοκοπία, σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια», αναφέρει η S&P στην ανακοίνωσή της.
Ο οίκος δεν θεωρεί καμία από τις δύο επιλογές αυστηρά ως «ανταλλαγή χρέους», αλλά και οι δύο θα θεωρηθούν ως «αντίστοιχη αναδιάρθρωση».
«Αυτό είναι διότι πιστεύουμε, με βάση και τις πρόσφατες ανακοινώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, ότι ο σκοπός των χρηματοοικονομικών επιλογών είναι να μειώσει το ρίσκο μιας βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας ή μιας αναδιάρθρωσης χρέους με haircuts και να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση περισσότερο χρόνο να προχωρήσει με τη δημοσιονομική ενοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η S&P.

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΒΑΓΓΕΛΗ...

Γράφει ο Δευκαλίων


Την προηγούμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου ψηφίσθηκε το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ). Είναι γνωστά σε όλους τα επεισόδια που εκτυλίχθησαν στο κέντρο των Αθηνών κατά την διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων. Επεισόδια που σημάδεψαν μαζί με το περιεχόμενο του ΜΠΔΣ την μνήμη των Ελλήνων.
Από εδώ και πέρα θα έχουμε την ευκαιρία και αφού το ΜΠΔΣ έγινε νόμος του κράτους, να ασχοληθούμε πολλές φορές μαζί του. Και αρχίζουμε από σήμερα.
Στο ΜΠΔΣ, στην σελίδα 31 υπάρχει ο Πίνακας 2.1 (Μακροοικονομικά Μεγέθη) όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα μακροοικονομικά πεπραγμένα της διετίας 2009-2010 και οι μακροοικονομικοί στόχοι της πενταετίας 2011-2015. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η ύφεση το 2011 θα φτάσει το 3,5 % και η ανεργία στο 14,5 %.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου (μόλις 2 ημέρες μετά την ψήφιση του ΜΠΔΣ), ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ.Ε.Βενιζέλος δήλωσε στο Reuters ότι η ύφεση θα φτάσει το 3,9 % και η ανεργία το 16 %-17%.
Για το όνομα του Θεού! Αυτή η απίθανη κυβέρνηση μόλις πριν δύο ημέρες εισηγούνταν τον νόμο του ΜΠΔΣ στον οποίο προβλέπονταν ότι η ύφεση θα συγκρατηθεί στο 3,5 % και η ανεργία θα έφτανε το πολύ στο 14,5 %. Μόλις όμως πήραν την ψήφο των Βουλευτών άρχισαν να αποκαλύπτουν την πικρή αλήθεια (Προσέξτε: 2 ημέρες μόλις μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) ανεβάζοντας την ύφεση στο 3,9 % και την ανεργία στο 16%-17%. Φυσικά ακόμα είναι η αρχή σε λίγο ποιος ξέρει που θα τα πάνε, τι δούμε. Μόνο ο Θεός ξέρει..................

ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ, Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη συνεργασία με ειδικούς-κηδεμόνες  από την Ευρωζώνη που θα τη βοηθήσουν να αποφασίσει πώς θα υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker. Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους  εδώ και καιρό φώναζαν ότι μέσω της δανειακής συμφωνίας παραχωρούμε κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Juncker αναφέρει «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί σημαντικά». Και συνεχίζει «Για παράδειγμα, για να διαχειριστούν το κύμα αποκρατικοποιήσεων, θα χρειαστούν έναν θεσμό ανάλογο με το γερμανικό Treuhand, (ένας φορέας που ιδρύθηκε το 1990 για να επιβλέπει τις ιδιωτικοποιήσεις  κρατικών επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας). Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε. Είναι έτοιμοι να δεχτούν τη γνώμη των ειδικών από την Ευρωζώνη» πάνω στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Τα μέτρα που έχει λάβει η Αθήνα πρέπει να εφαρμοστούν με γοργούς ρυθμούς. Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα», είχε πει από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble. .......

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΑΣ

Του Μ. Οικονομίδη


Διαβάζοντας κανείς τα όσα είπε ο Γκίντο Βεστερβέλε στο «Βήμα της Κυριακής», δεν θα μπορούσε παρά να αναθαρρήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε απερίφραστα, πως μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, θα ήταν αδιανόητη.

Λίγες μόλις ώρες αργότερα, έρχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας προσγειώσει. Και να παραδεχθεί, με δηλώσεις του στο «Der Spiegel» ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, δηλαδή για το ενδεχόμενο η χώρα μας να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα χρόνια, έστω και αν σπεύδει να προσθέσει, ότι δεν θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια τέτοια προοπτική.
Αν δεν γνώριζε κανείς το πολιτικό υπόβαθρο των δυο παραπάνω στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ, θα θεωρούσε τη γνώμη τους ισότιμη, σχεδόν ισοβαρή. Φυσικά, δεν είναι έτσι. Ο Βεστερβέλε βρέθηκε «αναγκαστικά» αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συνέπραξαν με το CDU σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κόμματός του, οδήγησαν στην απομάκρυνση του Βεστερβέλε από την ηγεσία του, η γνώμη του Γερμανού ΥΠΕΞ λοιπόν, δεν είναι και τόσο βαρύνουσας σημασίας πλέον.

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ & ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ Ή ΕΞΟΔΟΥ

Γράφει ο Επιμηθέας


Μετά την Μυρσίνη Λοΐζου και την απαγόρευση στο ΠΑΣΟΚ να κάνει χρήση του "Καλημέρα Ήλιε" και ο Ηλίας Ανδριόπουλος απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ τη χρήση του "Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες".
Με επιστολή του που δόθηκε στην δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες, ο συνθέτης απαγορεύει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι του «θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες»!
Συγκεκριμένα ο Ηλίας Ανδριόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:  «… Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του. Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς, στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους... ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.
Έχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», στίχοι Μ. Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη»......

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ


Γράφει ο Γ. Δελαστίκ


Το να γράφει ο Αμερικανός προοδευτικός νομπελίστας της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν άρθρο στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" με τίτλο "Oταν η λιτότητα αποτυγχάνει" είναι κάτι αναμενόμενο. Το να γράφει όμως ο γνωστός Βρετανός αρθρογράφος Μάρτιν Γουλφ άρθρο στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, την αγαπημένη εφημερίδα όλου του επιχειρηματικού κόσμου της Ευρώπης, στο προχθεσινό φύλλο, με τίτλο "Γιατί η λιτότητα μόνη κινδυνεύει να φέρει καταστροφή", είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακό.
Πέρα όμως από το θέμα των εντυπώσεων, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει εξαιρετικά οι αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι τα σχέδια λιτότητας που επιχειρούν να επιβάλουν παντού η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποδεικνύονται πλήρως αναποτελεσματικά και φέρνουν τα αντίθετα από τα διακηρυσσόμενα αποτελέσματα: αντί να εξυγιάνουν τις οικονομίες, τις στραγγαλίζουν!
"Οικονομικές φαντασιώσεις" και παιδαριώδη "πίστη στη νεράιδα της εμπιστοσύνης" χαρακτηρίζει ο Κρούγκμαν την άποψη ότι "το πετσόκομμα των δαπανών θα δημιουργήσει στην πραγματικότητα θέσεις εργασίας γιατί η δημοσιονομική λιτότητα θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα".

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ "ΣΩΘΗΚΑΜΕ"

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου


.... μόλις εξασφαλίσουν το ξεφόρτωμα των ελληνικών ομολόγων από τις Τράπεζες τους και την εξασφάλιση της ισορροπίας της ευρωζώνης στην περίπτωση πτώχευσης μέλους της, θα μας αποχαιρετίσουν με σχετική ανακούφιση. 
 
Ωραία, λοιπόν!! Ψηφίσθηκε το μεσοπρόθεσμο και σωθήκαμε. Έτσι, τουλάχιστον ισχυρίζονται άνθρωποι των οποίων την γνώμη συνήθως εκτιμώ. Ακόμα όμως δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό τους. Δηλαδή, αν υποστηρίζει κάποιος την Ευρώπη υποχρεούται να υπεραμύνεται της όποιας ανοησίας οι γραφειοκράτες της και οι απογοητευτικοί της πολιτικοί ηγέτες προωθούν; Το ζητούμενο προφανώς ήταν η πέμπτη δόση του συμφωνηθέντος πέρυσι μνημονίου ώστε να πληρωθούν μισθοί του δημόσιου τομέα και συντάξεις. Και βέβαια η εξασφάλιση του νέου δανείου που συζητείται. Μα αυτό είναι ο στόχος της Ελλάδας σήμερα;
Το ερώτημα είναι αν το μόρφωμα που ψηφίσθηκε σήμερα θωρακίζει την χώρα από το ενδεχόμενο μελλοντικής χρεοκοπίας. Η γνώμη μου είναι πως το μεσοπρόθεσμο εξασφαλίζει την επιβίωση για λίγους μήνες του δημόσιου τομέα και εξοντώνει σχεδόν ολοκληρωτικά την ιδιωτική οικονομία της χώρας.

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

"ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Η SIXT ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΔΡΑΧΜΕΣ!"

Η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στη Γερμανία σε διαφημιστική καταχώρηση καλεί τους Έλληνες να ενοικιάσουν αυτοκίνητο πληρώνοντας σε δραχμές. "Δεν γίνονται αστεία με την ελληνική κρίση" η αντίδραση της w&v.

Η διαφημιστική καταχώρηση της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, της μεγαλύτερης στη Γερμανία, στην οποία ενημερώνονται οι Έλληνες, ότι η εταιρεία δέχεται και πάλι δραχμές, μάλιστα νοικιάζει ένα γερμανικό αυτοκίνητα έναντι 26.900 δραχμών, προκάλεσε διαφοροποιημένα σχόλια. Ενώ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη και επαινέθηκε, στο εξειδικευμένο διαδικτυακό τόπο με τα αρχικά w&v, (διαφημίστε και πουλήστε) χαρακτηρίζεται ως κακόγουστη και μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο κόσμος της διαφήμισης δεν διακρίνει την σπιρτάδα και την εξυπνάδα προηγούμενων διαφημίσεων της εταιρείας.
Όχι αστειάκια με την ελληνική κρίση
«Κάποτε», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «οι διαφημίσεις της Sixt ήταν υποδειγματικές και πρωτοποριακές, επειδή η εταιρεία άνοιγε νέους δρόμους με τόλμη και προσαρμόζοντας το περιεχόμενο των διαφημίσεών της στην πολιτική ατζέντα της ημέρας. Πού όμως βρίσκεται το τελευταίο στην περίπτωση των Ελλήνων; Από τότε που ξέσπασε η κρίση έχουν γίνει χιλιάδες αστεία σε βάρος τους. Πρωτότυπες διαφημιστικές καμπάνιες βλέπει κανείς σπάνια πια στη Sixt. Πριν από δέκα χρόνια η εικόνα της κυρίας Μέρκελ να οδηγεί Cabrio με τα μαλλιά καρφωμένα ξάφνιασε.

ΜΠΛΟΦΕΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Του Ν. Κοτζιά


Το πιο αποθαρρυντικό με ότι συνέβη τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι η καταγραφόμενη έλλειψης ποιότητας και ικανότητας από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν αναλύσει κανείς προσεκτικά τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά μπορεί αβίαστα να εξάγει το συμπέρασμα ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε πολιτικά απροετοίμαστος στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση, έχοντας ετοιμαστεί να παίξει στο πεδίο της επικοινωνίας. Επειδή δεν υπήρξε η αναμενόμενη άρνηση στις προτάσεις που διατύπωσε προς τον κ. Σαμαρά, υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός ανταπάντησε στην προτροπή παραίτησής του στο γνωστό αδιόρατο παπανδρεϊκό μοτίβο «να το δούμε».
Ανταπάντηση που προκάλεσε, όμως, πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε ότι με την μπλόφα που έκανε στην μπλόφα, μπορεί να συνεχίζει να αποκρύπτει την ουσία της πολιτικής του πρότασης που είναι ένα «Μνημόνιο Τρία».

ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ

Κουρελόχαρτο έκαναν της συνθήκη της Γενεύης αστυνομία, ΜΑΤ, ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, χθες στην πλατεία Συντάγματος. Υπενθυμίζω ότι οι διεθνείς συμβάσεις, υπερέχουν του εσωτερικού δικαίου της χώρας. Και φανταστείτε ότι είμαστε εν καιρώ ειρήνης! Παρακάτω, παραθέτω ένα-ένα τα άρθρα που καταπάτησαν χθες οι δυνάμεις καταστολής:

Κεφάλαιον ΙΙ
Άρθρον 12
Απαγορεύεται αυστηρώς πάσα προσβολή εις τη ζωήν ή το πρόσωπόν των, και πλην άλλων η εξόντωσης των βαρέως πασχόντων, ο φόνος, η βάσανος, η εσκεμμένη εγκατάλειψίς των άνευ ιατρικής περιθάλψεως ή άνευ περιποιήσεως, επί σκοπώ έκθεσίς των εις κίνδυνον μεταδόσεως ασθενείας ή μολύνσεως επί τούτω δημιουργηθείσης.

Άρθρον 15
Ανά πάντα χρόνον και δη μετά συμπλοκήν, τα εν συρράξει Μέρη θα λαμβάνουν άνευ χρονοτριβής όλα τα δυνατά μέτρα προς αναζήτησιν και περισυλλογήν των τραυματιών και ασθενών προς προστασίαν των κατά της λεηλασίας και κακομεταχειρίσεως και προς εξασφάλισιν της αναγκαίας περιθάλψεως. ...............

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ;

Θετική εξέλιξη φαίνεται πως έχει η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα χθες, οι γερμανικές τράπεζες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέληξαν σε συμφωνία, ως προς το γενικό περίγραμμα του σχεδίου για το rollover του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο βασίζεται στην πρόταση που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Σαρκοζί. Ωστόσο εκκρεμεί ακόμα η διάρκεια των νέων τίτλων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σόιμπλε, η συμφωνία αφορά ελληνικά ομόλογα που λήγουν τουλάχιστον έως το 2014. Τα τελευταία αποτιμώνται σε 3,2 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ κατέχει η Deutsche Bank, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ η Commerzbank και 1,2 δισ. ευρώ η «κακή τράπεζα» που κληρονόμησε την περιουσία τραπεζών που κρατικοποιήθηκαν για να διασωθούν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μέχρι το 2020 λήγουν ομόλογα διπλάσιας αξίας. Συνεχίζοντας υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το 55% των ομολόγων που διαθέτουν οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020. Το προσχέδιο συμφωνίας, επί του οποίου έγιναν χθες οι συζητήσεις και επήρθε συμφωνία, αφήνει ανοικτό το αν το rollover θα αφορά μόνο τους τίτλους που λήγουν μέχρι το 2014 ή όλους όσοι ωριμάζουν εντός της δεκαετίας. ....................