Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ 'Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ

Του Ν. Κοτζιά


Πριν λίγους μήνες η τρόικα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανακοίνωση αυτή βρήκε απροετοίμαστο το Υπουργικό Συμβούλιο που ως συνήθως δεν είχε ιδέα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε και για αυτό εγκάλεσε την Τρόικα για «πρόωρη γνωστοποίηση των συμφωνιών» τους. Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν κατάλαβε και ανακοίνωσε την επομένη στη βουλή ότι η κυβέρνηση ετοίμαζε ειδικό νόμο (!) για την κρατική περιουσία με την οποία θα απαγορευόταν η πώλησή της! Ο νόμος δεν ήρθε ποτέ στη βουλή.
Αντίθετα ήρθε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο οποίο δεσμευτικά προβλέπεται όλο εκείνο το ξεπούλημα για την αποτροπή του οποίου είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα ψήφιζε ειδικό νόμο! Λίγες ημέρες αργότερα, επιστρέφοντας ο Γ. Παπανδρέου από τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (που όρθια τον επευφημούσε) ότι τα δανειακά προβλήματα της χώρας τέλειωσαν και ότι είχε εξασφαλίσει την επιμήκυνση των δανείων και χαμηλότερους τόκους. Τελικά για να υλοποιηθεί αυτή η διόρθωση των κακών διαπραγματεύσεων του 2010, υποστήριξε ότι έπρεπε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, χωρίς να έχει ακόμα εφαρμοστεί κάτι από τις υποτιθέμενες επιτυχίες του Μαρτίου.

FITCH: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι το επερχόμενο rollover θα προκαλέσει υποβάθμιση του ελληνικού IDR από CCC σε C.
Η βαθμολογία αυτή υποδεικνύει πως είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία της χώρας βραχυπρόθεσμα ενώ μετά το πέρας της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων η Fitch θα δώσει νέες αξιολογήσεις στους καινούργιους τίτλους.
Σύμφωνα με τον οίκο, το rollover θα αποτελέσει εμπόδιο στην εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα και κάνει την χώρα «άπιαστη» στον τομέα της φερεγγυότητας.
Παρόλο που η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας, «οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade - χαμηλής, μη επενδυτικής διαβάθμισης -»
Επίσης, ο Fitch αναφέρεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας τον Ιούλιο, στην αβεβαιότητα για το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση, καθώς και στην περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας. Ωστόσο, κρίνει ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οι ανησυχίες έχουν αμβλυνθεί.

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ

Του Geoffrey T. Smith


Λονδίνο (Dow Jones) Η Ελλάδα καλύτερα είναι να χρεοκοπήσει αντί να λάβει επιπρόσθετη βοήθεια από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο Richard Sulik, επικεφαλής του σλοβακικού κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (γνωστό ως SaS), αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Sulik φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι «θα κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας του, του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη αύξηση της δανειστικής ισχύς του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της Σλοβακίας, εξαρτάται από το SaS για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Τα δισεκατομμύρια απλώς κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Δε σώζουμε την Ελλάδα, σώζουμε τα κέρδη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που δεν χρειάζεται να απομειώσουν τα ομόλογα όπως θα έπρεπε», τόνισε ο Sulik.

Η ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ Η JUTTA

Του Γιάνη Βαρουφάκη*


Εν αρχή ην η Κρίσις. Ακολούθησε η Πίστις. Κι όταν αυτή κατέρρευσε ήρθε η Πλάνη. Και χρειάστηκε ένας Φιλανδός ονόματι Jutta για να την ξεσκεπάσει και να θέσει την Ευρώπη προ της πραγματικότητας που την περιμένει αυτό το Φθινόπωρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Κρίση σε δέκα επεισόδια
1. Μάιος 2010. Μέρες Μνημονίου, με τα πανάκριβα δάνεια, τις αστείες προβλέψεις και την πρωτοφανή εν καιρώ ύφεσης λιτότητα που αποτέλεσε το αντίτιμο για τα δάνεια - τον αμίμητο εκείνο συνδυασμό που, με στόχο την μείωση του χρέους, το γιγάντωσε με ρυθμούς που δεν έχει ξαναδεί η Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία.
2. Μερικές μέρες μετά ακολούθησε η ίδρυση του EFSF (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που στόχο είχε να ηρεμήσει τις αγορές ώστε να μην συμπαρασυρθούν προς τον βυθό, από τα απόνερα του ελληνικού ναυαγίου, οι Ιρλανδία και Πορτογαλία.
3. Παράλληλα, η ηγεσία της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να έρθει σε διάσταση με την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (την Bundesbank) αρχίζοντας τις αγορές ομολόγων των χωρών αυτών δεύτερο χέρι (δηλαδή, αγοράζοντάς τα από τις τράπεζες που τα είχαν πρωτο-αγοράσει) μπας και συγκρατήσει τις όλο και συρρικνούμενες τιμές τους.
4. Φθινόπωρο 2010: Διαφαίνεται ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα σταματούσε την αλυσιδωτή αντίδραση και αρχίζει η φιλολογία περί επαναγοράς του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών από το EFSF.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΖΗΤΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ & ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Μεγάλες αποκλίσεις και καθυστερήσεις διαπιστώνουν οι τροικανοί από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου και ζητούν πρόσθετα μέτρα, όπως την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα και απαιτούν για αρχή την απόλυση 11.000 γιατρών.

Μαχαίρι στα εργασιακά σε ιδιωτικό και – κυρίως – δημόσιο τομέα απαιτεί η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση ρίχνει το “τσεκούρι” σε μισθούς επιδόματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλη απόκλιση στους στόχους και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου. Η επίσκεψη της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ κράτησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες λίγο παραπάνω από μία ώρα και οι ελεγκτές διαμαρτυρήθηκαν ότι πολλά από όσα έχουν ψηφιστεί καθυστερούν να εφαρμοστούν, με έμφαση στο κόστος του δημόσιου τομέα καθώς καθυστερεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Στην ίδια γραμμή, υποστήριξαν ότι αντί να προχωρήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις, δόθηκε εννεάμηνη παράταση για να γίνει η σχετική δουλειά από τα αρμόδια υπουργεία.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ

«Γερμανοί ενωθείτε! – Η έκκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πια φαντασία, αλλά η μοναδική διέξοδος από την κρίση», σημειώνει σε ανάλυσή της η γερμανική έκδοση των Financial Times (Αντρέας Τέισεν): «Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ευρώ.
Αυτό το δήλωσαν πρόσφατα και οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Αλλά μπορούν να αισθανθούν αυτές τις συζητήσεις οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί σαν δημοκρατική διαδικασία; Ή μήπως πρέπει να το εκλάβουν σαν γερμανογαλλική υπαγόρευση; Να εναντιωθούν σε αυτή τη δρομολόγηση δεν είναι πια δυνατόν, διότι εξαρτώνται από τον ορό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την καλή θέληση των ‘εγγυητριών’ χωρών.
Όμως έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπαθήσουν την ΕΕ και την ευρωζώνη οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι. Γι’ αυτό είναι πια καιρός το ευρώ να χάσει τον ειδικό καθεστώς που έχει και να γίνει αυτό που είναι όλα τα νομίσματα στο κόσμο: η νομισματική μονάδα ενός κράτους.»
«Η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε ενιαίο κράτος, σε ένα κράτος που θα λειτουργεί σαν ομοσπονδία, όπου η Γερμανία ή το Βέλγιο θα είναι απλά ομόσπονδα κρατίδια με τη βουλή τους, την κυβέρνησή τους, τις φορολογίες τους, τους νόμους τους.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ...

Από νέους εξονυχιστικούς ελέγχους της τρόικας θα περάσει τις επόμενες ημέρες η ελληνική οικονομία και η πορεία εκτέλεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, πριν την αποδέσμευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, βρίσκεται και πάλι από σήμερα στην Αθήνα.
Αρχικά, στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθεί ο προϋπολογισμός, καθώς θεωρείται επιβεβλημένη η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, λόγω και της μεγαλύτερης ύφεσης στην οικονομία.
Ακόμη, βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου), καθώς και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΙ;

Γράφει ο Π. Βοστινιώτης*


Αλήθεια πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα κοινωνικό σύστημα; Αν εξετάσουμε ιστορικά την διάρκεια ζωής του κάθε συστήματος, διαπιστώνουμε ότι το επόμενο ζει λιγότερο από το προηγούμενό του!
Ο Καπιταλισμός, που στις μέρες μας τελειώνει, έχει μια διάρκεια ζωης 500 περίπου ετών, που είναι πολύ λιγότερα από εκείνα του Φεουδαρχισμού, ο οποίος με τη σειρά του ήταν πολύ μικρότερος σε διάρκεια απ όσο διήρκεσε η Δουλοκτητική κοινωνία. Το επόμενο μετά τον Καπιταλισμό κοινωνικό σύστημα, σύμφωνα με αυτήν την λογική, θα πρέπει να έχει πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής!
Αν θελήσουμε να παραστήσουμε με μαθηματικό τρόπο αυτήν την εξέλιξη αρχίζοντας από την προϊστορία της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν μια φθίνουσα σειρά (από τα δεξιά προς τα αριστερά) της σειράς των χρυσών αριθμών (της σειράς Fibonacci για τους Μαθηματικούς ).
Είναι ολοφάνερο ότι ο Καπιταλισμός, αφού πέρασε όλα τα «φυσιολογικά» στάδια ανάπτυξης (εμπορικός, βιομηχανικός, χρηματοπιστωτικός Καπιταλισμός ), έφθασε στο ανώτατο στάδιο του, που είναι ο… παραλογισμός! Αυτό φαίνεται καλύτερα από το μέγεθος και από το χαρακτήρα του παγκόσμιου ιδιωτικού και δημόσιου χρέους (βλέπε το «Ανάγκα και Θεοί πείθονται»).

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ EUROBANK & ALPHA BANK

Συγχωνεύονται, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες Eurobank  και Αlpha Bank. Στο σχήμα θα συμμετάσχουν και funds από το Κατάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00.
Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.
Παράγοντες της τραπεζικής και της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούσαν πως το καλοκαίρι αυτό θα ήταν καλοκαίρι συγχωνεύσεων, επικαλούμενοι τις συνθήκες έντονης πίεσης για ρευστότητα και κεφάλαια, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στους τραπεζίτες να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές. Προς την ίδια κατεύθυνση ωθούσε η τρόικα και μάλιστα, στην τελευταία αξιολόγησή της έθεσε μετ' επιτάσεως το δίλημμα ή αυξήσεις κεφαλαίου ή συγχωνεύσεις. Έστρωνε δηλαδή το έδαφος για κινήσεις, είτε μεταξύ Ελλήνων παικτών είτε για στρατηγικές συμμαχίες με τράπεζες του εξωτερικού, απαιτώντας επιτάχυνση των πρωτοβουλιών. Εκτιμούσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

ΚΟΥΡΕΜΑ; ΠΟΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ;

Του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα*


Η κυβέρνηση καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης διαφήμισαν τη «συμφωνία των Βρυξελλών» σαν σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία (Ξανά; Αυτή δεν σώθηκε με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο;) και σαν απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αργεί, αλλά τελικά λειτουργεί (υποτίθεται προς όφελος των χειμαζόμενων μελών της).
Ιδιαίτερα προβλήθηκε ότι θα υπάρξει αισθητή μείωση του ελληνικού χρέους που θα απαλύνει το βάρος εξυπηρέτησής του και θα το κάνει βιώσιμο. Σημειωτέον ότι υποτίθεται πως το πρώτο μειώνει τα βάρη για τους πολίτες, ενώ το δεύτερο διασφαλίζει τους δανειστές ότι θα πληρωθούν εν τέλει.
Βέβαια, πολύ γρήγορα τα κυβερνητικά πανηγύρια αποδείχτηκαν άλλο ένα κακόγουστο θέατρο, που το μόνο το οποίο κάνει είναι να επιχειρεί να διασκεδάσει (προσωρινά, όπως ήδη έχει αποδειχθεί) τις αγορές, να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών και να δώσει ένα προπαγανδιστικό παιχνιδάκι στην κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα διαφημίστηκε ότι θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, το τραπεζικό λόμπι (το Institute of International Finance) υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «κούρεμα» της παρούσας αξίας των ανά χείρας των ιδιωτών ελληνικών ομολόγων κατά 21%.

ΕΝΑΣ ΕΠΩΔΥΝΟΣ "ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ"

Του Ρ. Κομνηνού 


Στα δύσκολα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τη σαρωτική ήττα στις εκλογές του 2004, λίγα στελέχη μπορούσαν να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό «έμπιστοι». Ανάμεσά τους, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά από κάθε άλλον στον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ήταν ο Χάρης Παμπούκης.
Η νομική κατάρτιση του πρώην πλέον αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, και οι στενές σχέσεις εμπιστοσύνης που καλλιέργησε επί σειρά ετών με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον μετέτρεψαν περίπου σε alter ego. Πολλοί μάλιστα, που γνωρίζουν τα παρασκήνια του πολιτικού ρεπορτάζ, θυμούνται με νόημα ότι σε κρίσιμες στιγμές της περιόδου 2004-2009, ο Χάρης Παμπούκης ήταν εκείνος που συνομιλούσε με τον τότε διευθυντή του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, όταν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αναζητούσαν πλαίσιο συνεννόησης.
Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, έφερε τον Χάρη Παμπούκη σε θέση Υπουργού Επικρατείας, δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου. Πήρε πάνω του την προετοιμασία μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που θα έδιναν στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να διαφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σχέδια που δεν προχώρησαν, είτε επειδή κόλλησαν στη γραφειοκρατία, είτε επειδή υπέκυψαν στην απουσία πολιτικής βούλησης.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΓΕΩΡΓΙΑ;

Του Μιχάλη Μοδινού*


Είναι ενδιαφέρον ότι κανείς δεν ασχολείται πια με την ελληνική γεωργία. Εδώ που τα λέμε, ούτε στο πρόσφατο παρελθόν μιλούσαν και πολλοί επί της ουσίας. Οι απόηχοι της κρίσης του αγροτικού χώρου έφταναν στα αυτιά του κοινού όταν, στις εποχές των παχιών αγελάδων και αγροσυνδικαλιστών, καταλαμβάνονταν από τα τρακτέρ οι εθνικές οδοί, έκλειναν τα σύνορα της χώρας και η ιαχή «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» δονούσε τη χειμερινή ατμόσφαιρα. Οι διεκδικήσεις περιορίζονταν μονότονα στην εξασφάλιση των επιδοτήσεων και πολύ σπάνια άγγιζαν τα λεγόμενα διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα, την εγκατάλειψη των ορεινών και ημιορεινών γαιών, την εξάντληση φυσικών πόρων όπως το νερό και το έδαφος, την υποβάθμιση του τοπίου, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Τώρα ούτε καν αυτό. Γιατί άραγε; Ένας λόγος είναι ίσως ότι οι κατ' επάγγελμα γεωργοί κοντεύουν να μας τελειώσουν. Οι ιδιοκτήτες γεωργικής γης είναι πια ως επί το πλείστον κάτοικοι πόλεων, με άλλο κύριο επάγγελμα, που είτε εκμισθώνουν τις γαίες τους είτε προσλαμβάνουν μόνιμο και εποχικό προσωπικό για τη δουλειά στο χωράφι (κατά κανόνα αλλοδαπούς). Ένας άλλος λόγος είναι η μείωση της συμμετοχής της γεωργίας στο επίσημο ΑΕΠ της χώρας σε λιγότερο από 3%.

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011

Του Γ. Δελαστίκ


Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;

Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!
Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε! .............

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ...

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της συμφωνίας με την Ελλάδα ο Φινλανδός πρωθυπουργός Jyrki Katainen, μετά την κριτική που άσκησαν αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
«Όλοι γνώριζαν εξ αρχής ότι αυτή ήταν μία κόκκινη γραμμή για μας, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα και το κάναμε σε συνεργασία με την Ελλάδα», τόνισε ο Katainen στο πλαίσιο συνέντευξης στο Ελσίνκι. «Πρόκειται για μία τεχνική λύση που θα λειτουργήσει, όμως αν το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα άλλο μοντέλο».
Το Bloomberg σημειώνει ότι η ανακοίνωση της 16ης Αυγούστου για τις επιπλέον εγγυήσεις που έλαβε η Φινλανδία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης, προκάλεσε αντιδράσεις από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. ..............

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ

Η έκδοση ευρωομολόγων δεν συνιστά τη δέουσα απάντηση στην κρίση χρέους, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της προς το δεύτερο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης ZDF

Στο πλαίσιο αυτό η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία στην ΕΕ και κυρίως στην ευρωζώνη. Στην παρούσα φάση, είπε, τα ευρωομόλογα θα ήταν η λάθος απάντηση καθώς θα οδηγούσαν «σε μια ένωση χρέους και όχι σε μια ένωση σταθερότητας».
«Η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση των ισχυουσών συνθηκών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag προθέτοντας πως οτιδήποτε άλλο απαιτεί πολύ χρόνο. Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει θετικά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ όσον αφορά τα δημοσιονομικά.
Ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα «με την ιδέα ενός Ευρωπαίου υπ. Οικονομικών», όπως είπε. Ήδη κατά την εισαγωγή του ευρώ, η Γερμανία ήταν υπέρ μιας πολιτικής ένωσης, ωστόσο δεν είχε καταφέρει να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία. 

Η "ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ...

Του Τηλέμαχου


Στην ανάλυση κρίσεων το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι όταν δύο (ή περισσότερες) κρίσεις συμπέσουν!
Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επειδή η διεθνής οικονομική κρίση δανεισμού (κρίση του τραπεζικού συστήματος) που ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ, επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο και αρχικά μάλλον αντιμετωπίστηκε, αλλά αφού προκάλεσε σοβαρές αποσταθεροποιήσεις στην Ευρώπη και αλλού. Έτσι, σήμερα έχουμε δύο διακριτές και διαφορετικές κρίσεις δανεισμού, μια στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη.

Η κρίση των ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η κρίση οφείλεται κυρίως σε τρείς παράγοντες:
Πρώτον, στην αδυναμία που δείχνει η πολιτική τάξη των ΗΠΑ να ελέγξει τα ελλείμματά της: Οι Δημοκρατικοί θέλουν αύξηση φόρων. Οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν μείωση δαπανών. Και δεν προκύπτουν περιθώρια μόνιμου συμβιβασμού ανάμεσά τους. Έτσι το Αμερικανικό χρέος ανεβαίνει συνεχώς, σχεδόν ανεξέλεγκτο (έχει ήδη πλησιάσει το 100% του αμερικανικού ΑΕΠ).
Δεύτερον, στο θεσμικό εμπόδιο, την επιβολή «οροφής χρέους», που δεν μπορεί εύκολα να μετατεθεί (προς τα πάνω), αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μέσα στην πολιτική τάξη των ΗΠΑ (ο συμβιβασμός που προέκυψε στο «παρά ένα» πριν τρείς εβδομάδες θεωρείται πρόσκαιρος και εύθραυστος).
Τρίτον, στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ εκδίδουν το βασικό διεθνές νόμισμα, το δολάριο. Έτσι, η αποσταθεροποίηση της δανειακής ικανότητας των ΗΠΑ κλονίζει ολόκληρη τη βάση των διεθνών συναλλαγών, του εμπορίου και των επενδύσεων σε μια διεθνοποιημένη αγορά. .................

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΄11 ΒΛΕΠΕΙ Η STANDARD & POOR' S

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως το τέλος του έτους, όπως υποστήριξε ο David Beers, επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor΄s.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, ο Beers επανέλαβε την εκτίμηση της S&P ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας αργότερα φέτος έπειτα από τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και επέκταση των λήξεων των ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η S&P ανέφερε πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, όταν ενεργοποιηθεί το σχέδιο των Ευρωπαίων, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο «αποτελεί χρεοκοπία καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Beers.
Επιπλέον, ο Beers υπερασπίστηκε την πρόσφατη απόφαση της S&P για υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό των αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών ότι υπήρχε λάθος 2 τρισ. δολαρίων ψευδή.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Του Ν. Κοτζιά


Η συζήτηση για την κρίση κυριαρχείται μονότονα από εκείνες τις αναλύσεις που αποδίδουν την κρίση αποκλειστικά σε χρηματοπιστωτικά μεγέθη, όπως είναι τα ελλείμματα. Προκειμένου δε, να γίνει αυτή η οπτική πιο πειστική, επικαλούνται τα ασφάλιστρα και τους οίκους αξιολόγησης. Όλους όσους βρίσκονται στην υπηρεσία μεγάλων υπερεθνικών χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων ως προστάτες φύλακες τους. Μηχανισμοί οι οποίοι τιμωρούν όποιον τολμήσει να σκεφτεί διαφορετικά από εκείνους. Όποιον δεν πειθαρχήσει στις απαιτήσεις των κερδών των χρηματοπιστωτικών υπερεθνικών, ακόμα και εν μέσω κρίσεων.
Ουσιαστικά, όπως πιστοποιεί η S&P στην ίδια την αξιολόγησή της για τις ΗΠΑ, βασική αιτία υποβάθμισής τους ήταν η «έλλειψη υπευθυνότητας της πολιτικής και των θεσμών» τους. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ δεν πειθάρχησε πλήρως στα νεοφιλελεύθερα βελάσματα σύμφωνα με τα οποία αιτία της κρίσης είναι αποκλειστικά οι μεγάλες κοινωνικές δαπάνες και τα σχέδια του Ομπάμα να αυξήσει τα κονδύλια για την επέκταση του συστήματος λαϊκής υγείας. Δηλαδή, η αιτιολόγηση ήταν πριν από όλα πολιτική.

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

ΛΑΦΟΝΤΕΝ: ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

«Ναι» στο ευρωομόλογο, «όχι» στην οικονομική κυβέρνηση, ημιτελής η ιδέα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι οι απόψεις του 'Όσκαρ Λαφοντέν, προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Η Αριστερά στο Ζαάρλαντ».
Ο Όσκαρ Λαφοντέν, το τρομερή παιδί της γερμανικής πολιτικής, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος παλαιότερα για την καγκελαρία, γύρισε τη δεκαετία του '90 τα νώτα στην παράταξή του και εντάχθηκε στο κόμμα της Αριστεράς «Die Linke», όπου έγινε και επικεφαλής του.
Πολέμιος του ευρώ, επικρίνει με σφοδρότητα τη δέσμη ιδεών Μέρκελ-Σαρκοζί, τάσσεται κατά της οικονομικής κυβέρνησης, υπέρ του ευρωομολόγου και ρίχνει το ανάθεμα στις τράπεζες. «Χωρίς μια νέα τάξη πραγμάτων στον τραπεζικό τομέα, χωρίς τάξη σε αυτά τα καζίνo με τους τζογαδόρους δεν υπάρχει εξυγίανση της παγκόσμιας οικονομίας και δεν υπάρχει εξυγίανση του ευρώ», τονίζει ο Όσκαρ Λαφοντέν σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο.
«Το δεύτερο είναι ότι εάν οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, και κυρίως η Γερμανία, συνεχίσουν να κάνουν λάθη με πολιτική ντάμπινγκ στους μισθούς και στη φορολογία, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα του ευρώ. ..................

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ & ΕΥΡΩΠΗ

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Morgan Stanley λέει, ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη «βρίσκονται επικινδύνως κοντά» σε μία νέα οικονομική ύφεση λόγω λαθών που έχουν διαπράξει σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Η Morgan Stanley προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ μαζί με τις 17 χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε δύο διαδοχικούς τρίμηνους κύκλους οικονομικής συρρίκνωσης, που πιθανότατα θα εκδηλωθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Η ίδια τράπεζα επενδύσεων εκτιμά ότι Ευρωπαίοι ηγέτες «ανταποκρίνονται με αργό και αναποτελεσματικό τρόπο» στον χειρισμό του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η ήπειρός τους και πως το πρόσφατο πολιτικό δράμα στις ΗΠΑ για τη αύξηση του ορίου του Αμερικανικού χρέους, διάβρωσε την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταναλωτών.
Η Morgan Stanley προβλέπει τώρα πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά το 2011 με ρυθμό 3,9% αντί του 4,2% που είχε προβλέψει νωρίτερα. Επίσης προέβλεψε ότι η αμερικανική ανάπτυξη θα είναι επίσης μειωμένη και κατά το 2012. Η Morgan Stanley είπε ακόμα ότι αν προκύψει μία νέα ύφεση «θα είναι πιο μικρή» από εκείνη που εκδηλώθηκε πριν από 3 χρόνια γιατί μερικές οικονομικές συνθήκες είναι καλύτερες τώρα σε σχέση με πριν.

ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΦΙΛΑΝΔΩΝ"!

Της Σοφίας Βούλτεψη


Δυστυχώς η επιβεβαίωση ήλθε πριν μπει ο Σεπτέμβριος. Η φινλανδική κυβέρνηση και η (αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών) υπουργός των Οικονομικών στη νέα πολυκομματική κυβέρνηση, Γιούτα Ουρπιλάινεν, το είπε και τόκανε:
Η Φινλανδία έγινε η πρώτη χώρα που έλαβε από την Ελλάδα εμπράγματες εγγυήσεις. Και μην μας πει κανείς ότι δεν πρόκειται για «εμπράγματες», επειδή δεν υποθηκεύουμε περιουσιακά στοιχεία του κράτους, γιατί αυτό που τελικά συνέβη, περιέχει μια σοβαρή πολιτική παράμετρο, ενώ παράλληλα υποθηκεύει το ίδιο το μέλλον των επερχομένων γενεών.
Ουσιαστικά η Ελλάδα καθίσταται όμηρος των «Αληθινών Φιλανδών», των οποίων με τη σειρά της είναι όμηρος η φινλανδική κυβέρνηση και οι οποίοι πιέζουν για απομάκρυνση της (εύθραυστης) φινλανδικής κυβέρνησης από τα πακέτα διάσωσης, αν και δεν μετέχουν σ' αυτήν.
Πιο κάτω δεν μπορούσαμε να ξεπέσουμε. Η επιβεβαίωση περί ομηρίας της Ελλάδας στον Νέο Άξονα είναι γεγονός: Γερμανοί, Αυστριακοί, Φιλανδοί, Ολλανδοί και συνεχίζουμε. Όπως είπαμε και παλαιότερα, δεν μένει παρά να μας προκύψουν και οι Δανοί, που… παραδόθηκαν στον μοτοσικλετιστή του Χίτλερ. ..................

300 ΕΚΑΤ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ LNG ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα πραγματοποιήσει η εταιρία Gastrade, η οποία ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, στο Θρακικό Πέλαγος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι παραχώρησε Αδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στην εν λόγω εταιρία. Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί 22 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και σε απόσταση 10 χλμ. από την ακτή. Eπίσης, θα κατασκευαστεί ο αγωγός σύνδεσης αυτού με το σύστημα φυσικού αερίου.
Στην ανακοίνωση της ΡΑΕ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι η απόφαση για τη χορήγηση της άδειας ελήφθη μετά «την εξέταση των στοιχείων του υποβληθέντος φακέλου. Διαπιστώνεται ότι το προτεινόμενο ΑΣΦΑ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, ως νέα υποδομή με δυνατότητα εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από διαφοροποιημένες, σε σχέση με τις υφιστάμενες, πηγές ενώ από το υποβληθέν επιχειρησιακό σχέδιο διαπιστώνεται ότι το προτεινόμενο ΑΣΦΑ προβλέπεται να εξυπηρετήσει και νέα ζήτηση φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια, η οποία θα προέλθει κυρίως από νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. ..................

WALL STREET JOURNAL: ΥΦΕΣΗ 2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2012

Σε αντίθεση με τις επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, οι αναλυτές της Wall Street Journal προβλέπουν και προειδοποιούν πως η ελληνική οικονομία και το 2012 -για τέταρτη συνεχή χρονιά - κινδυνεύει, να βρίσκεται σε ύφεσης.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα σχέδια περικοπών των δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης. Εν μέσω βύθισης της καταναλωτικής ζήτησης, αποδυνάμωσης των προοπτικών για παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και του ενδεχόμενου νέων μέτρων λιτότητας, οι αναλυτές της WSJ αναφέρουν ότι η ελληνική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 2% ή ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο, ακολουθώντας μια ύφεση της τάξης του 4,5% το 2010 και διολίσθηση 3,9% που εκτιμάται για φέτος.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι εκτιμήσεις αυτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πρόγραμμα βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι η χώρα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης το 2012 μετά από μια σειρά επίπονων μέτρων λιτότητας. ..............

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Η ΧΟΥΡΙΕΤ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Της Λιάνας Μυστακίδου


Τη Δυτική Θράκη επισκέφθηκε ο συνεργάτης της Χουριέτ Γιαλτσίν Μπαγέρ και παρακάθισε σε ιφτάρ (σ.σ. δείπνο τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού), συνομιλώντας με πολλούς κατοίκους της περιοχής. Διατύπωσε τις εντυπώσεις του σε δυο συνεχόμενα άρθρα. Επιλέξαμε τα βασικά σημεία και τα μεταφέρουμε:
«Οι Τούρκοι της Δ. Θράκης διέφευγαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970 από την Ελλάδα. Ποιος ξέρει πόσοι πνίγηκαν στον Έβρο με τη νοσταλγία να γυρίσουν να ζήσουν στη μητέρα πατρίδα.
Ακολούθησαν οι απελάσεις των Ελλήνων από την Πόλη, ο πόλεμος της Κύπρου και οι εσφαλμένες πολιτικές των δυο χωρών την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε σταμάτησε η μεγάλη φυγή. Στη Θράκη ζουν σήμερα περίπου 150.000 Τούρκοι. Ο αριθμός αυτών που ζουν στην Τουρκία υπολογίζεται σε 750.000. Επίσης άλλες 15.000-20.000 ζουν στην Ευρώπη και την Αυστραλία».
Ο κ. Μπαγέρ υποστηρίζει ότι συνεχίζονται οι πιέσεις σε βάρος των «Τούρκων» της Δ. Θράκης χωρίς να τις αναφέρει διεξοδικά. Επισημαίνει επίσης την άρνηση την Ελλάδας να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε 60.000 «Τούρκους» από τους οποίους την αφαίρεσε. Αναφέρει επίσης ότι ο νέος αρχηγός του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης που είχε ιδρύσει στη Δ. Θράκη ο γιατρός Σαδίκ Αχμέτ, ο κ. Αλί Τσαβούς θεωρεί υψηλό το εκλογικό μέτρο του 3% που ισχύει στην Ελλάδα για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. ..............

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Η έκρηξη των ποσοστών ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη. Είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της πολιτικής που ακολουθείτε από την κυβέρνηση και που οφείλεται στις προσταγές του μνημονίου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα για την ανεργία και την ύφεση, δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα κινείται πλέον σε επικίνδυνους δρόμους και δυστυχώς η κυβέρνηση πελαγοδρομεί με αντιφατικές αποφάσεις, χωρίς σχέδιο και στόχους.
Τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκαλούν σοκ. Χάθηκαν σε ένα χρόνο 299.798 θέσεις μισθωτής εργασίας. Συγκεκριμένα η ανεργία στην Ελλάδα τον μήνα Μάιο έφτασε το 16,6%, έναντι 15,8% τον Απρίλιο και 12% τον Μάιο του 2010, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους έως 24 ετών, ξεπέρασε το 40,1% - αυτό εξηγεί για ποιο λόγο το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας αναζητεί την τύχη του εκτός συνόρων - στο 20% των γυναικών και στο 24,9% στη Δυτική Μακεδονία.
Δυστυχώς οι προοπτικές είναι ακόμη χειρότερες. Το παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός που κάνει λόγο για δύσκολο χειμώνα και το πιστοποιούν οι διεθνείς οργανισμοί που εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι χειρότερο σε ότι αφορά το μέτωπο της απασχόλησης. ...................

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ...

Στις χρηματιστηριακές αγορές μια πτώση ολοκληρώνει τον κύκλο της όταν και ο τελευταίος αισιόδοξος παραδίνεται στην κυριαρχία του συρμού των άρκτων.
Όσο και αν μοιάζει με τέτοια, δεν πρόκειται για «καλλιτεχνικής» προσέγγισης διαπίστωση που βασίζεται σε διαισθητικά δεδομένα, σαν αυτά με τα οποία δαμάζουν οι επιτήδειοι του χρηματιστηρίου τις αντιρρήσεις των θυμάτων τους, προκειμένου να βάλουν στο χέρι το πορτοφόλι τους...
Πρόκειται απλά για την ολοκλήρωση του κύκλου με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός των συγκοινωνούντων δοχείων ρευστότητας και «χαρτιών» στις αγορές.
Το μοντέλο αυτό λειτουργίας οι χρηματιστηριακές αγορές το έχουν δανειστεί κατά προσομοίωση από τις αγορές της πραγματικής οικονομίας, όπου οι κανόνες προσφοράς και ζήτησης, εκτός από τις τιμές, διαμορφώνουν και το μοτίβο των ορίων μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης.
Περίπου αυτός είναι ο λόγος που τις χρεοκοπίες τις ακολουθούν περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας και τις τελευταίες περίοδοι ύφεσης ή και ενίοτε χρεοκοπίες............

Ο ΝΕΟΣ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Του Ν. Κοτζιά


Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Κινδυνεύει η κυριαρχία της. Οι δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Το κράτος δικαίου και ότι υπάρχει ακόμα από το κοινωνικό κράτος. Η συνοχή και το ίδιο το μέλλον της. Υπάρχουν, όμως, δυνάμεις που τα βλέπουν όλα διαφορετικά. Πρόκειται για τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κρίση είναι για αυτές μια «μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η χώρα» έτσι όπως επιθυμούν να επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες. Συχνά αυτές οι δυνάμεις ομιλούν για μονόδρομο, αλλά εννοούν, βέβαια, τον δρόμο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ένας δρόμος που αυξάνει τα προβλήματα της χώρας, πράγμα που τους είναι αδιάφορο, αλλά λύνει τα δικά τους. Όλο και περισσότεροι από εκείνους που συνιστούν το Κόμμα του Μνημονίου θεωρούν ότι καλώς έχουν παραδοθεί τα κλειδιά της χώρας στους ξένους, διότι εμείς όλοι οι υπόλοιποι είμαστε τάχα ανίκανοι σε αντίθεση με τους ξένους, ειδικότερα τους Γερμανούς, οι οποίοι «θα βάλουν επιτέλους τα πράγματα σε τάξη». Η ιδεολογία που εκπέμπουν οι γραφιάδες και οι πολιτικοί του Κόμματος του Μνημονίου μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν και μοναδικό τρόπο: Πρόκειται για τον Νέο Ραγιαδισμό. Πυρήνας του Νέου Ραγιαδισμού είναι ένας κοσμοπολίτικος επαρχιωτισμός: ότι ξένο είναι εξ’ ορισμού καλύτερο από το δικό μας. Ο χειρότερος δυτικός είναι καλύτερος και από τον καλύτερο έλληνα. Πρόκειται για μια ιδεολογική – πολιτική κατασκευή που συναντάται στο βάθος του χρόνου της ιστορίας. Είναι η ίδια αντίληψη που ήθελε να εμποδίσει την εξέγερση του έθνους στις αρχές του 19ου αιώνα. Που θεωρούσε πρέπον και παραγωγικό τον ξένο έλεγχο μετά την πτώχευση στο μεταίχμιο του 19ου προς τον 20ο αιώνα. ..............

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ

Του Μιχάλη Μυγιάκη


ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ η κρίση χρέους και στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, οι επιχειρηματικοί ηγέτες της γείτονος έδωσαν αμέσως το «παρών» προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα τους να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ συνέταξαν μία διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία προσφέρονται να αγοράσουν εγχώρια κρατικά ομόλογα για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ιταλία. Δεν ξέρω αν πρόκειται για αφύπνιση του πατριωτισμού των Ιταλών επιχειρηματιών ή για μια ακόμη κίνηση κοινωνικής εταιρικής ευθύνης κατά τα πρότυπα του επιχειρηματικού μοντέλου που επιβάλλουν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες, αλλά στην κρίσιμη στιγμή δείχνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα τους για να μην οδηγηθεί στην καταστροφή.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ να είμαι μεμψίμοιρος, αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα ή τουλάχιστον κάτι παρόμοιο; Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο που η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος όσον αφορά το δημόσιο χρέος, δεν έχω ακούσει ούτε έναν επιχειρηματία που να κάνει κάτι ανάλογο με αυτό του ιταλικού επιχειρηματικού λόμπι. ...............

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ "ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται, στη Γερμανία επιστρέφουν δριμύτερα τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Την αναζωπύρωση της συζήτησης επισημαίνουν σε χθεσινό τους άρθρο οι New York Times, το οποίο ξεκινά με μία μεταφορά: Αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν μία παλιά ταινία επιβίωσης, θα υπήρχε μία σκηνή που οι επιβάτες μιας σχεδίας αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν αρκετά εφόδια και κάποιος θα πρέπει να πέσει στη θάλασσα. Οι Γερμανοί αναλυτές κοιτούν την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να αφήσει το ευρώ προσωρινά, όχι μόνο για το καλό της Ευρωζώνης, αλλά και για το δικό της.
Αυτή είναι η άποψη του επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν. Το επιχείρημά του είναι ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια μειώνει τα κίνητρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, ενώ παράλληλα σπρώχνει την Ευρώπη προς μία ένωση μεταβιβάσεων, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν οι Γερμανοί. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη παρά με δική της επιθυμία, αλλά προσθέτει ότι αν διακοπεί η στήριξη προς τη χώρα, ενδεχομένως να μην έχει άλλη επιλογή. Ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ Οτμαρ Ισινγκ το έχει υπονοήσει εμμέσως, και όπως λέει στην εφημερίδα: «αν μία χώρα δεν συνάδει με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, δεν θα πρέπει να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Μία χώρα που δεν λαμβάνει υποστήριξη, πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει». ...............

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

ΚΙΝΔYΝΕΥΕΙ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Η αύξηση των γερμανικών spreads και cds αποτελούν κακό οιωνό. Κινδυνεύει και η Γερμανία να χάσει το πολύτιμο ΑΑΑ μετά τη Γαλλία; Οι αγορές καταλογίζουν στο Βερολίνο ότι είναι μέρος του προβλήματος.
Η διαχρονική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δέχεται καθημερινά τα πυρά πολιτικών, οικονομολόγων και αναλυτών. Ολιγωρία, αναποφασιστικότητα, λάθος αποφάσεις, εμμονές, αγκυλώσεις. Η Γερμανία είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης του, αυτήν την «άποψη» δείχνει να υποστηρίζουν και οι αγορές.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος
Ο Αντρέας Σμιτς, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Τραπεζών είναι κατηγορηματικός, θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της Γερμανία και της Γαλλίας άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους και στη συνέχεια σύρθηκαν από τις εξελίξεις. «Η πολιτική είναι αδύναμη μπροστά στην πτώση των χρηματιστηρίων», είπε στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ηγεσίας στην Ευρώπη, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν επωμιστεί αυτό το καθήκον, στο Βερολίνο, το Παρίσι και αλλού δεν κινούνται με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτό ανησυχεί τις αγορές. Η νομισματική ένωση θα αποτύχει, όσο καιρό η Γερμανία ως το πιο ισχυρό μέλος της δεν δικαιώσει τον ηγετικό ρόλο της». Ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των σοφών της γερμανικής οικονομίας, φωτογραφίζοντας την Αγκελα Μέρκελ, επικρίνει την ολιγωρία της Γερμανίας, «Οι πολιτικοί έχασαν 18 μήνες, συζητούσαν συνεχώς για το δίκτυ προστασίας, που άπλωσαν τελικά μετά από δύο χρόνια»

ΟΙ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ...

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα*


Τι σημαίνουν οι όροι Αναχρηματοδότηση του χρέους, Διαφορά επιτοκίου, γνωστότερη ως "spread", Credit Default Swap (CDS) ή Συμφωνία ανταλλαγής ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας, Naked CDS, και μια σειρά άλλες ορολογίες, πού έχουν «εισβάλλει» στην καθημερινή μας ζωή, με το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008, και συνεχίζουν μάς απασχολούν;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φρόντισε να μας ενημερώσει….

Εμπορικό έλλειμμα / πλεόνασμα. Οι χώρες που εξάγουν αγαθά και υπηρεσίες με μεγαλύτερη αξία από ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εισάγουν, εμφανίζουν εμπορικό πλεόνασμα ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζουν εμπορικό έλλειμμα. Η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων οδηγεί στις ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.
Ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Όταν ορισμένες χώρες διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλά πλεονάσματα, που όμως δεν είναι διατηρήσιμα, ενώ άλλες εμφανίζουν, επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλα ελλείμματα.
Πλεονασματικές χώρες. Είναι εκείνες που έχουν τεράστια πλεονάσματα όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες. Κερδίζουν περισσότερα από τις εξαγωγές τους απ' ότι δαπανούν για να εισάγουν. Το πλεόνασμα παίρνει τη μορφή πιστώσεων που διοχετεύονται στη διεθνή αγορά μέσω των χρηματαγορών. .....

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 6ης ΔΟΣΗΣ

Πληθαίνουν τα σύννεφα γύρω από την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου και το νέο δάνειο σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα με την οικονομική ιστοσελίδα www.capital.gr .
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε χθες ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ρόλο των ιδιωτών δεν πρέπει να αναμένεται πριν το τέλος του επόμενου μήνα, αφήνοντας ανοικτό πάντως το ενδεχόμενο για χρονική (και αξιακή) επέκταση του πακέτου πέραν του 2020.
Το ίδιο ισχύει και για τον ρόλο του EFSF. Η πρόταση ακόμη γράφεται από τις κοινοτικές υπηρεσίες και η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια μεταφέρεται και αυτή για τον επόμενη μήνα.
Εν τω μεταξύ, η κρίση επεκτείνεται και τα δημοσιεύματα για την αδυναμία στήριξης της Ελλάδος είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αρκεσθεί στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα δεδομένα και σε αυτό το στόχο έχουν αλλάξει.
Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μεγάλη υστέρηση εσόδων και δαπανών, και καθυστερήσεις στα μέτρα του Μνημονίου, θα επιχειρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα να πείσει την τρόικα ότι πρέπει να πάρει τα λεφτά. ..............

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

ΕΧΑΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ "ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ" ΤΟΥΣ ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ !

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου*

Πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή των Ελλήνων, σε άρθρο μου στις 13 Ιουλίου 2011 με τίτλο «Η χαμένη ευκαιρία της Κυβέρνησης» μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Αυτή τη χρονική περίοδο, λοιπόν, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε τη μεγάλη ευκαιρία να διορθώσει το λάθος της άρον-άρον ψήφισης του μνημονίου άνευ ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, εκβιάζοντας τους τροικανούς για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, επενδύοντας στο φόβο των Ευρωπαίων για την επικείμενη διάλυση της Ευρωζώνης.
Πριν λίγες μέρες, ανησυχούσαν όλοι και ήταν κοινή η διαπίστωση (ΗΠΑ και ΕΕ), πως ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδος θα σήμαινε την απομάκρυνσή της από το ευρώ και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε ως μεταδοτική ασθένεια για τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς την Ιταλία και την Γαλλία) με κοινή κατάληξη την διάλυση της ζώνης του ευρώ. Δεν επένδυσε λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση στο φόβο της ΕΕ, πως πιθανή πτώχευση της Ελλάδος οδηγεί σε πτώχευση της Ευρώπης, παρότι ήταν βέβαιο, πως η πέμπτη δόση του δανείου ήταν εξασφαλισμένη και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση, άσχετα, εάν ψηφιζόταν το μεσοπρόθεσμο. ..............

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Η αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ έδωσε μια ανάσα στις χώρες της ευρωζώνης, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν πως πρόκειται για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, όχι για λύση. Σε αυτό το πνεύμα η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung εκτιμά: «Οι ζημίες που προκαλεί το ΔΣ της ΕΚΤ με την υποχώρησή του δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Γιατί το σημαντικότερο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι η αξιοπιστία των αγορών στην πολιτική της νομισματικής σταθερότητας, την οποία ασκεί. Εάν δημιουργήσει την εντύπωση πως τέθηκε στην υπηρεσία των πολιτικών, δηλαδή των ευρωπαϊκών κρατών με χρηματοπιστωτικά προβλήματα, τότε θα χάσει αυτομάτως την αθωότητά της και την πολιτική της ανεξαρτησία. Η αγορά κρατικών ομολόγων από τις προβληματικές χώρες δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ.»
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει: «Η ΕΚΤ εγκατέλειψε με τον Τρισέ την ανεξαρτησίας της… Δεν πρόκειται μόνον για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, πρόκειται κυρίως για τη φθίνουσα αξιοπιστία απέναντι στο ευρώ, πρόκειται για το ρεαλιστικό ενδεχόμενο φυγής κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Και τότε θα ακολουθηθεί πολιτικά ο απλούστερος δρόμος: η πολιτική πληθωρισμού και οι πιο αδύναμοι κρίκοι (της ευρωζώνης) θα υποφέρουν περισσότερο από όλους».

ΓΙΑΤΙ Η STANDARD & POOR'S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s δηλώνει, ότι η απόφασή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από “AAA” σε “AA+” βασίστηκε σε ανάλυση των ίδιων 5 βασικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε όλες τις αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων των 126 χωρών που εξετάζει η S&P.
Ο οίκος αξιολόγησης δηλώνει, ότι η νέα ανάλυση έδειξε πως το σκορ των ΗΠΑ αυτή τη φορά ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με άλλες ύψιστης βαθμολογίας χώρες, σε δύο απ’ τα 5 βασικά δεδομένα: το πολιτικό και το οικονομικό ρίσκο, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους χρέους.
Το σκορ των ΗΠΑ έμεινε σταθερό σε θέματα οικονομικής δομής, εξωτερικού ρίσκου και νομισματικής πολιτικής.
Ο Ντέηβιντ Μπήαρς, επικεφαλής της S&P για θέματα διεθνών αξιολογήσεων, δηλώνει ότι οι πολιτικές μάχες για την αύξηση του νόμιμου ορίου χρέους των ΗΠΑ και τις περικοπές δαπανών, ανέδειξαν ένα «πιο αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον», όπως είπε, που είχε ως συνέπεια τη μείωση της βαθμολογίας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικού ρίσκου. Ο κ. Μπήαρς δήλωσε επίσης, ότι το πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τα προγνωστικά για αύξηση του χρέους των ΗΠΑ στα 20 και πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ανάγκασε την Standard and Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ως μονόδρομο θεωρεί ο Κένεθ Ρογκόφ, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους Ελλάδας και Πορτογαλίας, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Την άποψη του την στηρίζει στο γεγονός ότι μακροπρόθεσμα δεν αποτελεί λύση η τόνωση της οικονομίας μέσω εκτύπωσης χρήματος ή δανεισμού. Καθώς, όμως, το δημόσιο χρέος κρατών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος του να διαγραφεί.
Προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθά και το γεγονός ότι οι δύο οικονομίες της ευρω-περιφέρειας βρίσκονται εγγύτερα στην ομάδα των αναδυόμενων και όχι των αναπτυγμένων οικονομιών.
Ως αποτέλεσμα, η αναδιάρθρωση του χρέους τους δεν θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, αντίστοιχα εκείνων που θα υπήρχαν αν χρεοκοπούσε η Γερμανία ή οι ΗΠΑ.
Ο κ. Ρογκόφ υποστηρίζει, επίσης, ότι η Γερμανία πρέπει να εγγυηθεί όλο το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και της Ιταλίας και ότι στο Βερολίνο θα πρέπει να πάρουν απόφαση ότι, αν επιθυμούν να συνεχίσει να υπάρχει η Ευρωζώνη, θα πρέπει για καιρό να είναι μία ένωση οικονομικής αλληλεγγύης και αναδιανομής εισοδήματος από το Βορρά στο Νότο.

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*


Οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε., και ειδικότερα το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί που έχει κατορθώσει να επιβάλει τις αποφάσεις του σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., βλέποντας ότι η κρίση χρέους μπορεί να επεκταθεί στην Ιταλία, της οποίας το δημόσιο χρέος είναι ίσο με το 25% του συνολικού της ευρωζώνης, και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Ισπανία, έσπευσαν πριν από τη σύνοδο κορυφής της 21.6.2011 να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο, όχι τόσο για να σώσουν την Ελλάδα όσο για να διασώσουν την ευρωζώνη και τα οφέλη που προσπορίζονται από αυτήν οι οικονομικά ισχυρές χώρες - μέλη της, με πρώτη (που αποσπά τη μερίδα του λέοντος από αυτά) τη Γερμανία (βλέπε σχετικά και το άρθρο μας στην EΞΠPEΣ της 10.7.2011).
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής διασφαλίστηκε η δανειοδότηση της χώρας μας από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ καθώς και μια μικρή μείωση του δημόσιου χρέους εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών, της επιμήκυνσης της εξόφλησής του και της μείωσης του επιτοκίου. Διασφαλίστηκε, επίσης, η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εγγύηση του μηχανισμού στήριξης.

Πριν προχωρήσουμε να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα του νέου αυτού πακέτου «διάσωσής» της, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει:

ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΟΣΟΥΣ ΤΑ "ΣΠΑΝΕ"

Του Ν. Χριστοδουλάκη*


Ποιες ομάδες και κοινωνικά στρώματα έχουν υποστεί τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης; Αν κρίνει κανείς από την ένταση των αντιδράσεων, θα νόμιζε ότι είναι αποκλειστικά το Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων, πέρυσι τα φαρμακεία και σταθερά οι πιο προνομιούχες ΔΕΚΟ. Αλλά και ο δημόσιος διάλογος αυτούς και μόνο αφορά, λες και εκτός του κράτους και των κλειστών επαγγελματικών ομάδων δεν υπάρχει αγωνία, αβεβαιότητα και κόστος από την ύφεση στον ιδιωτικό τομέα.
Ενα εντυπωσιακό παράδειγμα πλήρους αγνόησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι οι επίσημες δηλώσεις ότι « δεν θα γίνει καμία απόλυση », εννοώντας προφανώς τον δημόσιο τομέα και αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό όπου μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες. Μια πρώτη απόπειρα περιγραφής και ανάδειξης των αφανών κατηγοριών που κυρίως πλήττονται από την κρίση θα ήταν η εξής:
1. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υπερβολικού μισθολογικού κόστους που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπέστησαν σημαντικές περικοπές στις αμοιβές και στις διαδικασίες σύναψης και εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων. ......