Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

STEINBRUECK: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ"

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Πέερ Στάινμπρουκ εκτιμά, πως η Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει και θεωρεί ζήτημα χρόνου τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Ο Πέερ Στάινμπρουκ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένη από τη διεθνή οικονομική βοήθεια.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, που προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπογράμμισε ότι «θα πρέπει επιτέλους να πούμε ανοιχτά ότι η Αθήνα έχει σχεδόν πτωχεύσει. Θα μπορούσαμε να το διατυπώσουμε και πιο σκληρά και να πούμε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα θα αποφασιστεί διαγραφή του ελληνικού χρέους και αυτό θα πλήξει μεταξύ άλλων και ιδιώτες πιστωτές.
Ο Πέερ Στάινμπρουκ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην περαιτέρω ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων του EFSF. Στο ομοσπονδιακό συμβούλιο, την άνω βουλή της Γερμανίας, θα χαράξουν την κόκκινη γραμμή στις αρμοδιότητες του μηχανισμού στήριξης οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) της Βαυαρίας.

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ;

Του Κακοφωνίξ


Όλη η προσπάθεια αποδόμησης της εναλλακτικής πρότασης Σαμαρά εστιάζεται κυρίως στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, που η συμμαχία των εγχώριων προθύμων, θεωρεί λίγο έως πολύ, ουτοπική. Ως παράδειγμα αναφέρουν τη γκάφα Βενιζέλου, όπου, αφού πρώτα έδιωξε κακή κακώς την Τρόικα, τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να την ξαναφέρει πίσω, τάζοντας εξοντωτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών. Αφού λοιπόν, λένε, η μπλόφα Βενιζέλου όχι μόνο δεν έπιασε, αλλά γύρισε και μπούμερανγκ, κάθε τέτοια σκέψη θα πρέπει να είναι απαγορευμένη, για τον απλούστατο λόγο, ότι η στάση των δανειστών αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, με διακύβευμα τη χρεοκοπία της χώρας.
Μέχρι εδώ καλά και οι πρόθυμοι γίνονται σχεδόν πιστευτοί, με τέτοια ‘’ακλόνητα’’ επιχειρήματα. Όμως, για να ισχύουν τα παραπάνω, θα πρέπει να ισχύουν και κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, πρώτον δεν έχει κανένα σχέδιο και δεύτερον ασκεί την τακτική του ραγιαδισμού, οχυρωμένη πίσω από την απολυταρχική λογική του μονόδρομου. Είναι η ίδια λογική που λέει ότι ο επικείμενος βιασμός είναι μονόδρομος, γιατί ο θύτης κρατάει όπλο, άρα δεν αντιστεκόμαστε, αλλά καθόμαστε να το απολαύσουμε.

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ! ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ !!


Τρεις λέξεις που τα λένε ολα ....

ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ "ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ"

Γράφει η Θέτις


Στα δικά μου τα χρόνια (αρκετά πίσω) όλοι εμείς που διαβάζαμε στο σχολείο το βιβλίο της ιστορίας (τότε που υπήρχαν βιβλία) το κυριότερο συναίσθημα που μας προκαλούσε ήταν αυτό της διάχυτης υπερηφάνιας που γεννήθηκες Έλληνας. Συνθήματα όπως οι Έλληνες δεν φοβούνται τίποτα, δεν αντέχουν τη σκλαβιά, ελευθερία ή θάνατος, αυτοθυσία, αυταπάρνηση και κ.λπ., κ.λπ. αμέτρητα.
Από την άλλη πλευρά όμως καθώς μεγάλωνα άρχιζα ν’ αναρωτιέμαι πως αυτοί οι πρόγονοί μας που δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό, πως ήταν δυνατόν να έμειναν σκλαβωμένοι για 400 ολόκληρα χρόνια και δεν αντιδρούσαν νωρίτερα. Τι περίμεναν; γιατί περίμεναν; Προφανώς απ’ ότι έδειξε η ιστορία περίμεναν να περάσουν (το ξαναεπαναλαμβάνω) 400 ολόκληρα χρόνια για να γεννηθεί ένας «ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» και να κάνει αυτό που έκανε.
Δυστυχώς σήμερα αυτό επαναεπιβεβαιώνεται. Καθημερινά, όλη μέρα, ακούω, βλέπω, συμμετέχω σε συζητήσεις με φίλους, γνωστούς, άγνωστους, στο internet στα επώνυμα άρθρα, στα σχόλια αναγνωστών να κυριαρχεί ένα και μοναδικό ερώτημα: ποιος θα μας σώσει, ποιος θα μπει μπροστά για ν’ ακολουθήσουμε.  Υπάρχει κανείς να βγάλει την Πατρίδα στο Φως; Αφού όποιον και να ψηφίσουμε τα ίδια θα κάνει. Υπάρχει ένας πραγματικός πατριώτης να τον εμπιστευτούμε; Και να γίνουν εκλογές... ποιον να ψηφίσουμε;

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Δυστυχώς για άλλη μια φορά η γερμανική κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί παρουσιάζονται με δύο πρόσωπα. Από την μια μεριά μιλούν για στήριξη της Ελλάδος και από την άλλη επεξεργάζονται σχέδια ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων. Θα λέγε κανείς ότι προετοιμάζονται για ένα σύγχρονο «πλιάτσικο».

Το «plan B» όπως αρέσκονται να το ονομάζουν, το γνώριζαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζαν για την συνέχιση της αδιέξοδης και αντεθνικής πολιτικής του ξεπουλήματος της χώρας; Πολύ πιθανόν κάποιοι να μην το γνώριζαν. Άλλωστε αυτό που φαίνεται να τους ενδιαφέρει δεν είναι άλλο, από το να κρατήσουν δυο-τρεις μήνες παραπάνω το βουλευτικό τους αξίωμα. Το γνώριζαν σίγουρα όμως, τόσο ο Υπουργός των οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος όσο και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Άλλωστε δεν νομίζω να μην συζητήθηκε στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός της χώρας με την κ. Α. Μέρκελ.
Σύμφωνα λοιπόν με την γαλλική εφημερίδα «La Tribune» μυστικό «plan B» της Γερμανίας για τη διάσωση της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Εureca» http://www.rolandberger.com/media/pdf/Roland_Berger_EURECA_project_20110927.pdf

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ...

Θετικός, αλλά και επικριτικός ο απόηχος στο γερμανικό τύπο από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο.

«Ο Παπανδρέου εγγυάται για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (ARD-Tagesschau), «Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του», (die Welt), «Θέλω να σώσω αυτή τη χώρα» (SZ), «Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» (FTD), είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι για την ομιλία Παπανδρέου.
Στο Spiegel Online διαβάζουμε για την ομιλία του πρωθυπουργού: «Ο μίστερ-Κρίση μιλάει ωραία – καμία κριτική, ούτε λέξη για χρεοκοπία μπροστά στους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με εξαιρετική εγκαρδιότητα. Το μήνυμά του "Yes, we can"»
«Ο Παπανδρέου είναι επίτιμος προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας είναι εκ φύσεως φανατικοί οπαδοί των σοσιαλιστών πρωθυπουργών. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν περιθώρια για πολιτικά τεχνάσματα. Τα ‘αφεντικά’ της Γερμανίας πρέπει να ποντάρουν στον Παπανδρέου, γιατί ξέρουν ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, πιθανόν να καταρρεύσει και το ευρώ, και μαζί του η δυνατότητα φθηνών εξαγωγών για τις επιχειρήσεις τους.»

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Του Γ. Δελαστίκ


Απίστευτα κυριολεκτικά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εν είδει πανηγυρισμού για την επακολουθήσασα ομόθυμη και ενθουσιώδη έγκριση και από τους 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του χαρατσιού που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου στα ακίνητα με τον εκβιασμό ότι θα κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν το πληρώσει. Ειδικά το μέτρο της υποχρέωσης των πολιτών να εμφανίζουν αποδείξεις ίσες με το? 50% ή 60% (!!!) των εισοδημάτων τους είναι κυριολεκτικά εξωφρενικό και πρωτοφανές. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
Πρόκειται φυσικά για πρόσχημα νέας, ακόμη πιο αδίστακτης καταλήστευσης και λεηλασίας των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών κάθε κοινωνικού στρώματος, κυριολεκτικά ολόκληρου του ελληνικού λαού, από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αντί να πουν π.χ. ότι επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50% ή 70% στους Ελληνες, τα μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου και η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος εφευρίσκουν διαρκώς νέους φόρους που τους επιβάλλουν αρπακτικά και σωρευτικά στον ελληνικό πληθυσμό, όπως έκαναν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας - ό,τι χρειάζονταν το άρπαζαν από τους υπόδουλους υπηκόους τους.

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΙΘΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Του Ν. Κοτζιά


Η κυβέρνηση προώθησε μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από τρία πολιτικά αδικήματα: παραίτηση από την κυριαρχία της χώρας, υποχώρηση της δημοκρατίας, άγρια κατανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των λίγων.
Την στήριξε δε λογιστικά και με «αριθμούς». Η ζωή βέβαια εκδικείται την απάτη των αριθμών και αποκαλύπτει τα πραγματικά γεγονότα.
Επεισόδιο πρώτο, η επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής αποκάλυψε ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά η κυβέρνηση πορεύεται με την τρόικα ως οι αριθμοί να βγαίνουν αρκεί να μας πιούν λίγο παραπάνω ιδρώτα και αίμα. Αν τολμήσουν οι αριθμοί να την διαψεύσουν, απολύει αυτούς που τους διάβασαν. Κατά την κυβέρνηση, αριθμοί και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν.
Επεισόδιο δεύτερο, αποκαλύπτεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά προκειμένου να αξιολογήσει δημοκρατικά και συλλογικά τις στατιστικές σειρές. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι τα στοιχεία δεν τα επεξεργαζόταν η ανεξάρτητη αρχή, αλλά ο Πρόεδρος της, προερχόμενος από το ΔΝΤ, μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνο (που ούτε σκέφτεται ότι πρέπει να παραιτηθεί εδώ και τώρα) και τον γερμανό πρόεδρο της Eurostat.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Η λέξη πανικός είναι ίσως λίγη για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Μπροστά (ίσως) στον κίνδυνο στάσης χρηματοδότησης από την τρόικα τα μόνα μέτρα που παίρνει ή προτίθεται να πάρει είναι εισπρακτικά και μόνο από τους συνήθεις ύποπτους, στους οποίους όμως ανοίγει την πόρτα της φοροδιαφυγής.
Ενώ και η ίδια αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή, ενώ έχει παραδεχθεί (με άλλες λέξεις αλλά το έχει παραδεχθεί) την πλήρη ανικανότητά της να την πατάξει, με κινήσεις πανικού για να εμφανίσει εφέτος έσοδα στον προϋπολογισμό παίρνει μέτρα που οδηγούν και τον πιο νόμιμο πολίτη στη μαύρη συναλλαγή.
Κανείς, μα κανείς φαίνεται δεν έχει σκεφτεί τα παρακάτω τρία παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι το “κόψιμο” φοροαπαλλαγών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόσκαιρη αύξηση εσόδων, αλλά μακροχρόνια εκτίναξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Ένα απλό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος με μεικτά έσοδα 42.000 ευρώ το χρόνο (μισθωτός) φορολογείται με 9.160 ευρώ (με βάση όσα ξέρουμε σήμερα).

ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

«Πώς μπορεί να σωθεί το ευρώ;»,- αυτό ήταν το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής των Υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ ζητά βοήθεια από τις χώρες της ομάδας BRICS και πρώτ’ απ’ όλα από τη Ρωσία και την Κίνα. Έτσι δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ΔΝΤ δεν αρκούν τα χρήματα για τη διάσωση της ευρωζώνης. Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αγοράσει ευρωομόλογα αν εκδοθούν. Πώς όμως μπορεί να γίνεται λόγος για βοήθεια αφού η Ενωμένη Ευρώπη ακόμα και μέσα στην Ένωσή της δεν μπορεί να επεξεργαστεί ενιαία χρηματοπιστωτική πολιτική;
Οι δωρήτριες χώρες επίσης διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο: οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώνουν το χρέος των άλλων. Οι επιδοτούμενες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να σφίγγουν τα ζωνάρια τους. Τόσο από τη μία, όσο και από την άλλη πλευρά ακούγονται προτάσεις για την έξοδο των κρίσιμων χωρών από την ευρωζώνη. Μάλιστα, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τέτοια λύση μπορεί να καλυτερεύσει την κατάσταση. .......

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΖΗΣΩ

Του Άγη Βερούτη*


Για πάνω από ένα χρόνο τώρα ακούω για το πώς και εγώ συνέβαλα στη δεινότητα της σημερινής κατάστασης της χώρας. Μου περιγράφουν με γενικότητες το πώς τα έφαγα μαζί με τους κυβερνώντες τα προηγούμενα 30 χρόνια, πώς συνευθύνομαι για την κλοπή του μέλλοντος των παιδιών μας, και πολλά άλλα που έκανα εν αγνοία μου -λένε- για να μας φέρω στο ζόφο που βιώνουμε.
Αυτή η διάλεξη πάντα τελειώνει στο ότι εφόσον είμαι και γω συνυπεύθυνος για την δεινή μας σημερινή θέση, τώρα πρέπει εγώ να πληρώσω για αυτήν ολοένα και περισσότερα. Κάθε τρεις μήνες βγαίνει ένα νέο μπιλιετάκι (συχνά και δύο ή τρία) που θα πρέπει εγώ να κόψω από τις οικογενειακές ανάγκες μου για να χρηματοδοτήσω. Έχει καταντήσει να είναι θέμα επιβίωσης πλέον, και σύντομα θα το διαπιστώσουμε όταν θα κοπεί το ρεύμα στο πρώτο σπιτικό με στεγαστικό δάνειο και παιδιά!
Τα χρήματα μου πηγαίνουν στο κράτος, και μετά κατευθείαν σε πληρωμές αδιαφανών σκοπών, όπως στη χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθροσυντάξεων, στις πληρωμές κρατικών προμηθειών σε πολλαπλάσιες τιμές από εκείνες που πληρώνουν άλλες χώρες, και στη σίτιση ενός κρατικοδίαιτου και διεφθαρμένου παρακράτους.

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Μια «γενναία» και «καθαρή» πρόταση έκανε ο Φώτης Κουβέλης. Συγκεκριμένα ο  πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε  προς τα κόμματα την πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και δραστικές περικοπές σε βουλευτικούς μισθούς και  αποζημιώσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι περικοπές αυτές είναι βέβαιον ότι δεν αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχουν, όμως, έντονο το συμβολισμό για μια κοινωνία που στενάζει από τα βάρη».
O κ. Κουβέλης, πρότεινε:
«Οι Έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνίας της δεινοπαθεί. Πρέπει να μειωθεί αποφασιστικά η βουλευτική αποζημίωση και να καταργηθεί η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις επιτροπές της βουλής. Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα. Πρέπει να περικοπεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα».

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Του Κακοφωνίξ


Tο ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει επικίνδυνα και η κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις διεθνείς εξελίξεις, ανήμπορη να αντιδράσει. Άλλωστε, η λέξη πατριωτισμός ήταν ανέκαθεν απαγορευμένη στο εκσυγχρονιστικό ή το νεοφιλελεύθερο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ.
Η επίσημη ελληνική χρεοκοπία αποφασίστηκε εσπευσμένα αμέσως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, καθώς, αντίθετα με τα προσδοκώμενα, οι αγορές αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, οι ιδιώτες φάνηκαν απρόθυμοι να συμπράξουν σε μια αμφιβόλου αποτελέσματος αναδιάρθρωση και οι μικρές χώρες – πιστωτές ανέβηκαν στα κάγκελα απειλώντας θεούς και δαίμονες. Αντιλαμβανόμενοι οι Γερμανοί, ότι ένας ξαφνικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά τους συμφέροντα, έβγαλαν άρον – άρον από το συρτάρι το περιβόητο plan B.

Πώς θα χρεοκοπήσουμε
Σύμφωνα με φρέσκες πληροφορίες, οι οποίες ώρα με την ώρα επιβεβαιώνονται από πρόσωπα και ΜΜΕ του εξωτερικού, η ελληνική ελεγχόμενη πτώχευση θα είναι σχετικά σύνθετη:

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Του Μ. Ανδρουλάκη*


-Η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της ευρωζώνης προσεγγίζει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική καταιγίδα που έχουμε περιγράψει στο Βαμπίρ και Κανίβαλοι (2004). Όσο περνά μάλιστα ο χρόνος θα βλέπετε ότι πίσω από την κρίση δημοσίου χρέους υποβόσκει η δημογραφική γήρανση. Μερικοί έχουμε το ατύχημα να βλέπουμε το εφιαλτικό «έργο» δύο φορές. Τη μια στην ανάλυση μας, στη φαντασία μας, την άλλη στην πραγματικότητα σαν από φθαρμένη, κομμένη κόπια. Πολλοί ενοχλούνται και από τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου, μια και καταστρέφουν την ατμόσφαιρα της μέθης, και δεύτερη φορά ξανατσατίζονται όταν αυτές επιβεβαιώνονται και συνεπώς καταστρέφονται οδυνηρά οι συλλογικές αυταπάτες μιας δεκαετίας. Αυτό συνέβη και με τις ύστατες κραυγές αγωνίας ενώπιον του ναρκοπεδίου όπως ήταν η προεκλογική του Ε, Πρόεδρε!.
-Τώρα η κρίση ξεπερνά το κλασικό «τι να κάνουμε;». Αφορά στο «ποιός», «πότε», «πώς». Άντε να πείσεις 17 κοινοβούλια, 17 εκλογικά σώματα και καμιά εξηνταριά κόμματα για να υπάρξει κοινή, αμοιβαία εγγύηση του δημοσίου χρέους και να υπάρξουν μεταβιβάσεις πόρων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές χώρες. Άντε να πείσεις τον Φιλανδό για το ευρωομόλογο ή τον Γερμανό για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει αναγκαία απεριόριστη ρευστότητα στο EFSF, σε κυβερνήσεις και τράπεζες, δηλαδή ουσιαστικά να «κόψει χρήμα».

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ...

Στα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρονται σήμερα όλες οι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. «Ανήκουστα τα όσα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος», «Εντείνεται ο οργή και η απόγνωση των πολιτών», ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι.

«Οι Έλληνες πρέπει να ματώσουν ακόμη περισσότερο», τιτλοφορείται άρθρο της Berliner Morgenpost. «Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. Ήδη την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προετοίμασε τους πολίτες για τα νέα μέτρα, ενώ από το βήμα του κοινοβουλίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας».
Για το θέμα γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt: «Ανήκουστα τα όσα ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών Βενιζέλος στα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων. Σκληρές περικοπές μέχρι και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες».
Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια; Ή μια τελευταία ευκαιρία; Οι επόμενες εβδομάδες θα το δείξουν. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ελληνικός τύπος, η κυβέρνηση σκοπεύει να χτυπήσει επιτέλους το κακό στη ρίζα του:

ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

''Είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τα προβλήματα, είναι ανίκανοι να πάρουν τα απαιτούμενα μέτρα και η επικοινωνία τους είναι για κλάματα''.

Χοντρό ''χέρι'' από ένα μεγάλο ''κεφάλι''.
Τα άκρως υποτιμητικά αυτά σχόλια για τους πολιτικούς της Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας κάνει ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, που είναι ίσως η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη στην αγορά ομολόγων.
Ο Mohamed El-Erian με μία πετυχημένη παρομοίωση εξηγεί γιατί τρέμει στην ιδέα πως αυτοί οι πολιτικοί καλούνται να ξεπεράσουν την διεθνή κρίση : ''Δεν ξέρω για σας, αλλά όποτε βρίσκομαι σε αεροπλάνο που περνάει από αναταράξεις, με καθησυχάζει η πεποίθηση ότι οι πιλότοι που κάθονται πίσω από την κλειστή πόρτα του πιλοτηρίου ξέρουν τι να κάνουν. Θα αισθανόμουν πολύ διαφορετικά αν, από μια ανοικτή πόρτα, έβλεπα πιλότους εκνευρισμένους για την κακή ανταπόκριση των οργάνων του αεροσκάφους, να τσακώνονται για την επόμενη κίνησή τους και να μην παίρνουν καμία βοήθεια από τα manuals.Έτσι, είναι ανησυχητικό το ότι οι ηγεσίες πολλών Δυτικών οικονομιών σήμερα μοιάζουν με την δεύτερη ομάδα πιλότων. Αυτή η αντίληψη δεν αντανακλά μόνο τις αντιφατικές δηλώσεις και συμπεριφορές των αξιωματούχων, αλλά και την έκταση με την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα διαρκώς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες''.

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ - ΚΡΙΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ

Του Ν. Κοτζιά


Δεν υπάρχει κανένα αυταρχικό και αντικοινωνικό μέτρο ή πολιτική που προκαλεί ύφεση που να μην ψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Αντίθετα, «αντιστάθηκαν» στην παραπομπή συναδέλφων τους στην Ελληνική δικαιοσύνη για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Ζήμενς. «Αντιστάθηκαν» στον περιορισμό των δικαιωμάτων των καρτέλ. Σε προβλέψεις νομοσχεδίων για τα ταξί. Σε κάθε περίπτωση το κύριο δεν είναι ο κατάλογος του τι ψήφισαν και του τι δεν ψήφισαν ορισμένοι εκ των βουλευτών.
Σε πια πεδία πολιτικής, δηλαδή, «σήκωσαν» κεφάλι και σε ποια σύρθηκαν πίσω από πολιτικές που διαμορφώνουν εξωκοινοβουλευτικοί κέντρα, αλλά, κύρια, η σύγκριση ανάμεσα στους δύο αυτούς καταλόγους. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, στην πλειοψηφία τους, δεν είχαν πρόβλημα να στηρίξουν διαδικασίες που αφορούσαν περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παραβίασης του συντάγματος. Εισαγωγής εργασιακών σχέσεων που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα. Μέτρων παραχώρησης κυριαρχίας.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ...

Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει.
Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομίας της Οξφόρδης, ο Γερμανός Κλέμενς Φουστ. Μιλώντας στην DW πρόβαλε τα παρακάτω επιχειρήματα.

“Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων.”
Ο κ. Φουστ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διένεξη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ για την αναγκαιότητα συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Πιστεύει ότι διεξήχθη στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα. “Υπό το φως των δεδομένων, υποστηρίζει, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.”

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Του Nouriel Roubini


Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στην δραχμή.
Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτή την συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη.

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ "ΜΠΟΡΕΙ" ... ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ!

Του Jeffrey Sachs*


Τα γερμανικά tabloid και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν εμμονή με την Ελλάδα, την οποία πλέον μεταχειρίζονται ως αντικείμενο χλευασμού. Δεν δίνουν σημασία στο ότι η Ελληνική κυβέρνηση προωθεί σκληρά μέτρα λιτότητας εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων. Αυτή ακριβώς η επιθετική συμπεριφορά όμως, δημιουργεί και τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για το ευρώ.
Παρά την έκκληση της Angela Merkel για ηρεμία, κοντόφθαλμοι Γερμανοί πολιτικοί αποφαίνονται ότι η Γερμανία θα ευνοηθεί εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία ή εάν εκδιωχθεί από την ζώνη του ευρώ. Η απόσταση από την αλήθεια είναι τεράστια. Η Γερμανία κινδυνεύει με την δική της καταστροφή και διακυβεύει την ευρωπαϊκή οικονομική ευεξία, εάν εξακολουθήσει να αγνοεί την αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Είναι προς τιμήν της Angela Merkel, λοιπόν, που αυτή την εβδομάδα τάχθηκε εναντίον των θερμοκέφαλων συναδέλφων της. Ακόμη κι έτσι όμως, υπάρχουν παρωπίδες στην γερμανική μακροοικονομική νοοτροπία.

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣΤΑΣΙΟ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ MERKEL

Του G. Davies*


Σύμφωνα με το άρθρο του οικονομολόγου Gavyen Davies στους  Financial Times η Ελλάδα δεν θα αντέξει εάν δεν εγκατακλέιψει ΤΩΡΑ  το πρόγραμμα λιτότητας.

Η οικονομική τραγωδία της Ελλάδας έμοιαζε να φτάνει στο τέλος της την περασμένη εβδομάδα, με την αποχώρηση των εκπροσώπων της τρόικας από την Αθήνα και την απειλή παρακράτησης της επόμενης δόσης. Εάν γινόταν αυτό, μέσα σε έναν μήνα θα εκδηλωνόταν άτακτη χρεοκοπία και αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, αν όχι και από την Ε.Ε.
Η Γερμανία φημολογείται ότι μελέτησε τέτοιες ριζικές επιλογές το σαββατοκύριακο. Όταν όμως είδε τη «συνταγή», η καγκελάριος κ. Angela Merkel την εγκατέλειψε, για την ώρα. Χθες, υπονόησε ότι θα προτιμούσε μια «ελεγχόμενη» ελληνική χρεοκοπία αντί για μια άμεση, ανεξέλεγκτη. Δυστυχώς, καμία επιλογή δεν είναι ελκυστική.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Χρεοκοπούμε, δεν χρεοκοπούμε. Βγαίνουμε από την ευρωζώνη, δεν βγαίνουμε από την ευρωζώνη. Θα διασωθούμε, δεν θα διασωθούμε. Το μάδημα της μαργαρίτας συνεχίστηκε σε επίπεδο δηλώσεων εξ Εσπερίας, μαζί με το σκοτσέζικο ντους.
Χθες, μας άφησαν να βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό – αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Σαρκοζί να δηλώνει στο υπουργικό του συμβούλιο ότι θα κάνει το παν για να σώσει την Ελλάδα.
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, τον Επίτροπο Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κάρλος Κόστα, τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι και πάει λέγοντας.
Οι φωνές τους έπνιξαν κραυγές όπως αυτή του προέδρου της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγού του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», Ρίχαρντ Σούλικ, που μιλώντας στο δημόσιο αυστριακό ραδιόφωνο, που ζήτησε να αφεθεί η Ελλάδα να… χρεοκοπήσει μόνη της και απλοϊκά συνέκρινε την χρεοκοπία της Καλιφόρνιας, με ενδεχόμενη χρεοκοπία χώρας που ανήκει στη ζώνη του ευρώ!

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Οι θεσμοί είναι συνήθως δυσκίνητοι οργανισμοί, που βασίζονται στη συνήθεια και αντιπαθούν την αβεβαιότητα. Για αυτό, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές του περιβάλλοντος.
Κατά καιρούς γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα των θεσμών. Ποιος είναι άραγε ο σκοπός τους; Ένα τέτοιο ερώτημα έθεσε τις προάλλες και ο Juergen Stark, που παραιτήθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θεωρούνταν ανέκαθεν ως το παιδί της Bundesbank, με μοναδικό σκοπό της τη σταθερότητα του νομίσματος. Η άποψη του Stark όσον αφορά στην αγορά ομολόγων χρεωμένων χωρών από πλευράς της ΕΚΤ είναι ότι η ορθή δημοσιονομική πολιτική σημαίνει αποταμίευση και τίποτα άλλο. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι παρά το νομισματικό ισοδύναμο της πραγματικής οικονομίας. Οι πολίτες αποταμιεύουν και οι επιχειρήσεις επενδύουν. Συνεπώς, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, οι περικοπές των κρατικών δαπανών θα οδηγούσαν μακροπρόθεσμα σε θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Οι περικοπές του χρέους δεν θα οδηγήσουν πουθενά.
Στην Ελλάδα όμως συμβαίνει κάτι το διαφορετικό. Ο οικονομικός κύκλος βασίζεται σε διαθέσιμα εισοδήματα και επενδύσεις, είτε αυτές προέρχονται από τα κράτη, είτε από τις επιχειρήσεις. Αν όλοι περικόψουν δαπάνες ταυτόχρονα, η οικονομία βγαίνει εκτός ελέγχου, και πέφτει σε μια περιδίνηση
αποπληθωρισμού.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ

Του Ν. Κοτζιά


Ο Ρόμπερτ Μίχελς το 1907 έκανε μια από τις καλύτερες αναλύσεις του 20ου αιώνα για τους θεσμούς της νεωτερικότητας, όπως είναι τα κόμματα και τα συνδικάτα. Έδειξε ότι στους μεγάλους μαζικούς οργανισμούς υπάρχει η κυρίαρχη τάση, εκείνος την χαρακτήρισε μάλιστα ως σιδερένιο νόμο, άπαξ και μια ηγετική ομάδα σταθεροποιήσει τη θέση της ως επικεφαλής ενός θεσμού να μην την εγκαταλείπει, παρά μόνο μετά από καταστροφές. Έδειξε, επίσης, ότι αυτές οι ηγετικές ομάδες αναπαράγονται στην κορυφή της πυραμίδας και εν τέλει δεν επιτρέπουν να λειτουργεί η δημοκρατία στο εσωτερικό του μαζικού οργανισμού του οποίου ηγούνται. Δηλαδή ότι, σε τελική ανάλυση, στα μεγάλα κόμματα εγκαθίσταται ένα είδος ολιγαρχίας η οποία τα ελέγχει. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες, όπως όταν κυβερνούν. Παρά τις όποιες κριτικές παρατηρήσεις που θα μπορούσε κανείς να κάνει στην ανάλυση του Ρ.Μίχελς, σε βασικές γραμμές η ιστορία των επιβεβαίωσε και τον δικαίωσε. Δεν έχει παρά να εξετάσει κανείς με βάση τον «σιδερένιο νόμο της ολιγαρχίας» το πώς λειτουργούν και αναπαράγονται οι ηγεσίες στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα καθώς και την εσωτερική ζωή τους και θα διαπιστώσει άμεσα το αληθές των λόγων του Ρ.Μίχελς.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Ενώ η συζήτηση για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας διεξάγεται πλέον χωρίς ταμπού, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που επαληθευτούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο: ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας χώρα που ήταν μέλος μιας νομισματικής ένωσης. Μιας ένωσης μάλιστα με αρκετά, πέραν του ενός, υπερχρεωμένα μέλη, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έναν κοινό μηχανισμό διάσωσης.
Σε άρθρο του στην Die Welt του Βερολίνου που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα, ο Φίλιπ Ρέσλερ (FDP) δεν απέκλεισε μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, προκειμένου να σωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον απαγορευτικές σκέψεις. Και σε αυτές ανήκει εν ανάγκη μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Bαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ ήρθε να εκφράσει «τη χαρά του» για το γεγονός ότι οι σκέψεις αυτές μπορούν πλέον να εκφραστούν ελεύθερα.

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ... ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Του Μ. Οικονομίδη


Η συζήτηση που διεξήχθη στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την ενίσχυση του EFSF ήταν μπολιασμένη με άρωμα Ευρώπης, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να εμφανιστεί αλληλέγγυα των χωρών που δοκιμάζονται. Να στείλει το μήνυμα ότι η Γερμανία πιστεύει σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, στη βάση της αξιοπρέπειας των λαών, και όχι της οικονομικής υποδούλωσης. Να αποτινάξει την κατηγορία του «μπουρλοτιέρη» της Ενωμένης Ευρώπης.
Όπως αναμενόταν, η ομιλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου είχε κυρίως… άρωμα Ελλάδας. Σε εμάς αναφέρθηκε, μιας και κατανοεί ότι είναι υποχρεωμένη να πείσει φίλους, συμμάχους αλλά και πολιτικούς αντιπάλους, για την αναγκαιότητα στήριξης μιας χώρας την οποία οι Γερμανοί δεν αγάπησαν ποτέ. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, προκειμένου να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη, και βιώσει το Βερολίνο αρνητικές επιπτώσεις.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου, οι βίαιες ανατροπές στους μισθούς, την εργασία και γενικότερα τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, έχουν και μια άλλη παράμετρο που θα τη δούμε πολύ σύντομα. Στο ερώτημα γιατί δεν τα έκανε τόσα χρόνια και θα τα κάνει τώρα που του έβαλε η τρόικα το πιστόλι στον κρόταφο, η απάντηση είναι ότι δεν μπορούσε να τα κάνει διότι θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνία ολόκληρη.
Για φανταστείτε: Κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους στο Δημόσιο και άλλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Επίσης, η Ελλάδα θα δει να πωλούνται τα πάντα μπιρ παρά, να κλείνουν και να συγχωνεύονται εταιρείες, να ανοίγει ο δρόμος στους ξένους επιχειρηματίες να αλωνίσουν στη χώρα μας.
Μπορεί η κυβέρνηση να τα αντέξει όλα αυτά τώρα; Μας φαίνεται πολύ δύσκολο. Έτσι, μάλλον πλησιάζουν παρά απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση θα βάλει το δίλημμα, ή μεταρρυθμίσεις ή χρεοκοπία για να πιάσει ψάρια. Και ο Παπανδρέου δεν αποκλείεται να πει στην ΔΕΘ:
Θα καταφέρει να ξεγελάσει τον κόσμο; Μάλλον δύσκολο. Μετά από τόσες θυσίες το να έρχονται να σου μπήγουν το μαχαίρι στο λαιμό, δεν το αντέχει ούτε ο πιο φανατικός Πασόκος.
Απόψε πάντως είναι διάχυτη στην πολιτική σκηνή η εντύπωση ότι μετά το διάγγελμα του «πρωθυπουργού» Βενιζέλου η χώρα τίθεται πάλι σε προεκλογική τροχιά.

ΣΟΚ & ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ...

Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για όλα τα μείζονα ανοιχτά θέματα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος, δίνοντας σαφές στίγμα, ότι η πολιτική των υπουργείων μετατρέπεται σε συνολική κυβερνητική πολιτική, η οποία θα συγκρουστεί με όποιο κόστος με τις κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς το Eurogroup.
Οι οριστικές αποφάσεις αφορούν στην άμεση ιδιωτικοποίηση οργανισμών και δημόσιας περιουσίας, την άμεση κατάργηση φορέων του δημοσίου, τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο εκτός του «στενού», την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλο εύρος του δημόσιου τομέα χωρίς την ισχύ της «προσωπικής διαφοράς», το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ενώ το υπουργικό Συμβούλιο όπου ελήφθησαν οι παραπάνω αποφάσεις συνέχισε τις εργασίες του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εξήλθε για να ανακοινώσει τα μέτρα, τονίζοντας τα εξής:
«Οφείλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, πως αυτά που έχει αποδεχθεί και ψηφίσει η Ελλάδα, τα τιμά, τα σέβεται και τα εφαρμόζει όλα, χωρίς καμία παρέκκλιση. Αυτό αφορά πρωτίστως τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπου παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ;

Της Λιάνας Μυστακίδου


Πρόσφατα η εφημερίδα Dar el Hayat που εκδίδεται στο Λίβανο, αλλά χαίρει εκτίμησης σε όλο τον αραβικό κόσμο δημοσίευσε ένα άρθρο καταπέλτη εναντίον του κ. Ερντογάν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ίδια εφημερίδα την εποχή του σόου «one minute» στο Νταβός είχε προτείνει να ανακηρυχθεί ο κ. Ερντογάν χαλίφης των Μουσουλμάνων.
Τώρα, ο Mostafa Zeyn υποστηρίζει ότι η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού έναντι του κ. Σιμός Πέρες στο Νταβός και στη Γάζα εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλει να διαδραματίσει έναν ανεξάρτητο από τη Δύση ρόλο στη Μέση Ανατολή.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθεί ποτέ από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Πλήρες ναυάγιο το όραμα της περιφερειακής υπερδύναμης της Τουρκίας…
Φαίνεται ότι κάποιοι χειρίζονται πολύ καλά τις φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν και το όραμά του να γίνει ένας μεγάλος ηγέτης.
Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η συμπεριφορά του έναντι του Ισραήλ. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να απειλεί το Τελ-Αβίβ και από την άλλη να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στο ισχυρό εβραϊκό κεφάλαιο.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Πριν από λίγο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή της χώρας στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, απορρίπτοντας τις αγωγές που αποσκοπούσαν να μην δοθεί η βοήθεια ως αντισυνταγματική.
Η απόφαση αυτή δεν είναι ευνοική μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης, αφού ''ανάβει'' πλέον πράσινο στη συμμετοχή της Γερμανίας στο ταμείο διασώσεων της Ε.Ε.
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που βρίσκεται στην Καρλσρούη, απομένει και η συζήτηση και έγκριση του ελληνικού πακέτου από την Γερμανική Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ EFSF

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή ομάδας επιστημόνων εναντίον του μηχανισμού στήριξης. Θα έχει επιπτώσεις η απόφαση των δικαστών στο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα;

Υπό μεγάλη χρονική πίεση πέρασαν από το γερμανικό κοινοβούλιο οι νόμοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη. Ένας εξ αυτών είναι ο καθηγητής οικονομικών Γιόαχιμ Σταρμπάτι: «Οι αποφάσεις που δρομολογούν οι κυβερνήσεις προσκρούουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού. Τα χέρια του κοινοβουλίου είναι δεμένα. Δεν είναι δυνατόν λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη και την κρίση του ευρώ να αφαιρείται στην ουσία από το κοινοβούλιο η αποκλειστική αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού».


Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

SCHAEUBLE: ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε την Ελλάδα να υλοποιήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας, ενώ ανέφερε ότι η διακοπείσα αποστολή της τρόικας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, ειδάλλως δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.
«Πρέπει να το ξέρουν αυτό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποφάσεων», δήλωσε ο Σόιμπλε ανοίγοντας τη συζήτηση, στη γερμανική Βουλή στο Βερολίνο, για τον προϋπολογισμό του 2012.
Σημείωσε ότι η υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης μπορεί πάντοτε να είναι μόνο «βοήθεια για την αυτοβοήθεια». Παραδέχτηκε ότι αυτή η πορεία είναι δύσκολη, όπως έδειξαν οι εσωτερικές αντιδράσεις στις πληττόμενες χώρες, οι οποίες αποφάσισαν σκληρά μέτρα για τη μείωση του χρέους. Τόνισε πάντως ότι «η εικόνα της άνετης αιώρας είναι σίγουρα λανθασμένη».
Αναφερόμενος στις επικείμενες ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, επεσήμανε τις μέχρι τώρα οικονομικές επιτυχίες του ευρώ.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ...

Γράφει ο Δευκαλίων


Είναι γνωστή η άποψη μας για την ποιότητα των στελεχών που απαρτίζουν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι περισσότεροι δεν διακρίνονται για τις διοικητικές και οργανωτικές τους δυνατότητες. Αφήστε τις πολιτικό-ιδεολογικές τους απόψεις και θέσεις. Κινούνται όλες στο πολιτικό φάσμα από εξτρεμιστής νεοφιλελεύθερος έως χούλιγκαν του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά και το σημερινό είναι από τα άγραφα.
Η κα. Α. Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησε σήμερα συγνώμη από τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές, γιατί τα βιβλία δεν θα παραδοθούν έγκαιρα στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους. Μέχρι εδώ όλα καλά κομμάτια να γίνει. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που αρχίζουν τα σχολεία χωρίς να υπάρχουν τα βιβλία. Από εδώ και πέρα όμως είναι το καλό… Η κυρία Α. Διαμαντοπούλου που δεν μπόρεσε να οργανώσει έγκαιρα την παράδοση των βιβλίων στους μαθητές, είχε άποψη για τα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Της Λιάνας Μυστακίδου


Από την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων φθάσαμε στις απειλές του Ισραήλ και της Κύπρου. Οι λεονταρισμοί, όμως, του κ. Μπαγίς και του κ. Νταβούτογλου δεν πείθουν κανέναν, ακόμα και τους Τούρκους πολίτες. Η απέλαση του Πρεσβευτή του Ισραήλ και η διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ χαρακτηρίστηκαν «κούφια λόγια» από την εφημερίδα Γενιτσάγ.
Αλλά και η κάθοδος του τουρκικού Στόλου για περιπολίες στη Μεσόγειο προκάλεσαν θυμηδία στο Ισραήλ. Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Danny Ayalon αμέσως μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε για μια στιγμή ότι ο τουρκικός Στόλος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ισραηλινό στη Μεσόγειο».
Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς αναρωτιέται στην εφημερίδα Σαμπάχ «μήπως λύσαμε το Κυπριακό και θέλουμε να επιλύσουμε και τον αποκλεισμό της Γάζας;»
Εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί η Άγκυρα εξαπολύει επιθέσεις. Ειδικά έναντι του Ισραήλ, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει πληροφορίες για τον εντοπισμό των ανδρών του ΡΚΚ. Ασφαλώς δεν θα διστάσει να παρουσιάσει και στοιχεία για τη σύλληψη και παράδοση του Οτζαλάν στην Τουρκία, κάτι που θα κλονίσει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΝΤ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο «κακός μαθητής», Ιρλανδία και Πορτογαλία εξασφαλίζουν την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων που έχουν λάβει. Αμφότερες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, ισχυρίζεται η τρόικα.  Με τις εξαγωγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση και το έλλειμμα να μηδενίζεται, η οικονομία της Ιρλανδίας αργά αλλά σταθερά δείχνει να ξεπερνά το αδιέξοδο που την οδήγησε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους Financial Times, που είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, Ευρώπη και ΔΝΤ είναι εξοργισμένοι με τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Η τρόικα απορρίπτει την αιτιολογία της κυβέρνησης πως ο στόχος του ελλείμματος δεν επετεύχθη λόγω της ύφεσης. Η ύφεση, υποστηρίζουν, είναι υπεύθυνη μόνο κατά το ένα τέταρτο, το υπόλοιπο οφείλεται στις καθυστερήσεις εφαρμογής των μέτρων. “Πως είναι δυνατόν να απαιτούμε από την γερμανική βουλή να εγκρίνει νέα δανειακή σύμβαση, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους”, σχολιάζει ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ "ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ"

Του Reporter


Εντάξει η υπόθεση των «τεσσάρων» τεχνοκρατών (με συγκεκριμένη όμως πολιτική προέλευση, όχι πάντως της ΝΔ), οι οποίοι βρέθηκαν σ’ αυτή τη θέση κατόπιν πρόταση του πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου, και όχι γιατί επελέγησαν με βάση το open gov, μπορεί να έχει όλα τα χαρακτηριστικά «πολιτικού θρίλερ», αλλά και «βάθος» το οποίο δικαιώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διότι, μπορεί οι τεχνοκράτες να είχαν μακρά θητεία σε υπεύθυνες θέσεις, πάντα επί ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είχαν την εμπειρία και την πληροφόρηση ως προς τη διαχείριση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους μεν, αλλά όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά δεν ήταν μόνο αυτά. Συνεπώς το 16σελιδο δελτίο που συνέταξαν δεν λάμβανε υπόψη του κρίσιμες παραμέτρους και ως εκ τούτου αλλοίωνε εν μέρει την πραγματική εικόνα της οικονομίας.
Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση, και στην προκειμένη περίπτωση οι συντάκτες του δελτίου «πλήρωσαν» την έλλειψη πολιτικής προσέγγισης του θέματος.

ΣΤΟ 1,7% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ποσοστό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 1,7% για φέτος και ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας πιθανότατα θα παραμείνει στο 9% για το επόμενο έτος. Αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας για τη φετινή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 9,1%.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού έδωσε στην δημοσιότητα την έκθεση την Πέμπτη, μια εβδομάδα πριν από την ομιλία του Προέδρου Ομπάμα σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου όπου θα παρουσιάσει το νέο του σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Το 1,7% ως ποσοστό ανάπτυξης είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από την πρόβλεψη που είχε κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα τον Φεβρουάριο.
Κυβερνητικοί αναλυτές, ωστόσο, αναφέρουν ότι αναμένουν οικονομική ανάπτυξη 2,6% για το ερχόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το ομοσπονδιακό χρέος πρόκειται να διαμορφωθεί στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 20% μειωμένο από το 1,6 τρισεκατομμύρια που είχε προβλεφθεί τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών εσόδων και τις περικοπές δαπανών.

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ο τρίτος γύρος των συνομιλιών της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.
Ως αιτία της αποτυχίας των συνομιλιών αναφέρεται η άρνηση της ελληνικής πλευράς να συμφωνήσει στα νέα μέτρα που ζητούσε η Τροϊκα, ύψους τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ Προηγήθηκε τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε να διακοπούν οι συνομιλίες. Τα στελέχη της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα και ότι πλέον η απόφαση περνάει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της ΕΕ.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα είναι πλέον ραγδαίες, ενώ η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι οι σε εκλογές
Η κυβέρνηση διαρρέει ότι η βασική διαφωνία αφορούσε την απόκλιση από το έλλειμμα και τα νέα μέτρα ύψους 1,1 εκ, ευρώ που πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και αποδίδει την απόκλιση από τους στόχους σε κυβερνητικά λάθη και αστοχίες. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το έλλειμμα θα κλείσει σε 8,1%-8,2% έναντι στόχου 7,6% και εκτιμά ότι γι αυτό δεν ευθύνεται η κυβερνητική ανικανότητα, αλλά η ύφεση.

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σχετικά με την ανεργία στην Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο συντάκτης της εφημερίδας Ν. Ρούπης αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10/9), διαπιστώνει ότι εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στο Βόρειο τμήμα της χώρας και σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Όπως επισήμανε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ στη σύσκεψη «…ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και με την τάση που αυξάνεται η ανεργία μπορεί σε ένα χρόνο το 50% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι μισοί να δουλεύουν και οι άλλοι μισοί να μην έχουν δουλειά» και συνέχισε λέγοντας ότι «τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες δείχνουν ότι κατέρρευσε ο μύθος πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα τόνωναν την απασχόληση στις δύο αυτές κατηγορίες» χαρακτήρισε δε «εσχάτη προδοσία» τυχόν πώληση εταιρειών στη χρηματιστηριακή τους αξία κι έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ, για την οποία σημείωσε ότι έχασε χρηματιστηριακά 200.000.000 ευρώ από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

Του Ν. Κοτζιά


Η κατάσταση
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χρονιά κρίσης ύφεσης. Τα προβλήματα αντί να λύνονται συσσωρεύονται και αυξάνουν. Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν συχνά συνθήκες πανικού. Η πολιτική της τροφοδοτεί ακόμα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τους κυβερνητικούς ερασιτεχνικούς χειρισμούς απέναντι στις απαιτήσεις της Φιλανδίας. Σε αυτές τις κάκιστες συνθήκες επείγει να γίνει μια έντιμη, δημόσια και επιστημονικά τεκμηριωμένη συζήτηση για το τι λύσεις έχει μπροστά της η Ελλάδα.

Επιλογές που παρουσιάζονται ως λύσεις
Η πρώτη επιλογή, είναι να συνεχίσει η χώρα ως έχει. Δηλαδή, να συνεχίσει μια πολιτική άγριας κατανομής εισοδημάτων και πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των δυναμικών επιχειρηματιών, υπέρ μιας χούφτας οικογενειών, τραπεζιτών και της διαπλοκής. Η πολιτική αυτή διασφαλίζει ότι θα πληρώνονται οι τοκογλύφοι, ενώ δίνει επάρκεια χρόνου στις ισχυρές δυνάμεις εντός της ΕΕ ώστε α) να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και β) να επιλέξουν «εν ψυχρώ» και όχι κάτω από την πίεση των πραγμάτων εν γένει τις στρατηγικές τους και ειδικότερα έναντι της Ελλάδας.

"ΤΡΕΛΗ ΚΟΥΡΣΑ" ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ...

Της Σοφίας Βούλτεψη


Το σοκ που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση έκθεσης του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος κινείται εκτός ελέγχου, δεν φαίνεται να συνετίζει τους έχοντες την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας.
Παρά τις άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις, δια των οποίων ενημερώνονται οι βουλευτές ότι η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για άλλη μια φορά με σειρά δευτερευόντων θεμάτων που, σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές, έπρεπε «να προχωρούν μόνα τους».
Πολύ περισσότερο που η νεοσυσταθείσα αυτή υπηρεσία παρακολούθησης της πορείας του προϋπολογισμού, δηλώνει ξεκάθαρα πως το εκτός ελέγχου χρέος αντισταθμίζει τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνει το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.