Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΟΧΗ ΕΘΝΩΝ ΕΝ ΑΠΟΡΙΑ

Του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου


Όσοι βλέπουν μακριά οπωσδήποτε θα βλέπουν καλύτερα, αλλά και όσοι δημοσιογραφικά παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, απορούμε και ανησυχούμε έντονα. Να είναι άραγε τυχαία η εμπλοκή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλων ανεξαιρέτως των κρατών που βρέχονται από την θάλασσα αυτή; Εξηγούμαι:
Η Ελλάδα χρεοκοπημένη για την επόμενη 50ετία και αδύναμη εθνικά με διχασμένο τον πολιτικό της κόσμο και με χαλαρή πνευματική συνοχή.
Η Τουρκία σε επίφαση ευμάρειας του λαού της, με τον πλούτο να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, με την γεωργία και την κτηνοτροφία της να καταστρέφεται, ενώ το Ισλάμ της "προτεσταντοποιείται". Και κυρίως, με τις πηγές του Τίγρη και του Εφράτη να μην της ανήκουν πιά.
Η κατεχόμενη Κύπρος έτοιμη να χειραφετηθεί από την "μητέρα Τουρκία".
Η Συρία και ο Λίβανος με τη δαμόκλεια σπάθη εξέγερσης του λαού, επάνω τους και την αποδόμηση του ψεύτικου παραδείσου τους.
Η βόρεια Αφρική να βιώνει την επίμονη απαίτηση εξωγενών παραγόντων για αλλαγή των ηγετών της, με τον κίνδυνο, πλέον, της χειραφέτησης των φυλών μόνιμο και διαρκή. Προηγούμενο παράδειγμα, η Ρουάντα.

ΟΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ... ΧΩΡΙΑ

Του Χ. Παυλίδη


Είναι πανθομολογούμενο- ακόμα και από τους πλέον «ακραίους» φιλελεύθερους- πως ήταν λάθος η μείωση μισθών και συντάξεων, η οποία σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, έχει οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά. Και είναι «λάθος», όχι μόνο γιατί αυτό το μέτρο είναι κοινωνικά άδικο, αλλά γιατί δεν ωφελεί ούτε την επιχειρηματικότητα ούτε αποδίδει τα προσδοκώμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.
Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα στάδια της πολιτικής που ακολούθησε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Από τη λήψη των αποφάσεων έως την εφαρμογή τους, επέδειξε ανικανότητα ως προς τη διαχείριση και έλλειψη πολιτικής προσαρμοστικότητας στην υλοποίηση, σε σχέση με τα δεδομένα. Με δύο λόγια απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων, που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε η ίδια.
Πέρα από κάθε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη κοινωνία, κατ επέκταση και με το πολιτικό περιεχόμενο που περιείχε η εντολή που της δόθηκε πριν από δύο χρόνια. Δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε και το πολιτικό δικαίωμα, να δεσμεύσει με τις αποφάσεις της το μέλλον της χώρας και του λαού.

"ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ"

Του Ν. Κοτζιά


Όλο και πιο συχνά ακούω απόψεις σύμφωνα με τις οποίες είναι καλό που «έρχονται οι Γερμανοί για να μας σώσουν». Ότι ερχόμενοι θα μας βάλουν σε τάξη. Θα κτυπήσουν την διαφθορά και θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία. Οι απόψεις αυτές είναι βαθιά λανθασμένες ως προς την ιστορία, τα ελληνικά και γερμανικά συμφέροντα, τους στόχους των γερμανών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιλογών που προωθούν με τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οφείλω δε, εξαρχής, να διευκρινίσω ότι όταν ομιλώ για γερμανούς και γερμανικά συμφέροντα, δεν αναφέρομαι στον μέσο γερμανό. Στην προοδευτική και αγωνιζόμενη Γερμανία. Στα συνδικάτα και την διανόηση αυτής της χώρας που στέκουν αλληλεγγύη με το δράμα της Ελλάδας. Που η κυβέρνησή της κατάφερε ένα πρόβλημα να το κάνει προαναγγελία μιας εθνικής καταστροφής. Κάθε άλλο. Αντίθετα, αναφέρομαι στη Γερμανία της εκμετάλλευσης, των μεγάλων συμφερόντων, του νέου οικονομικού εθνικισμού. Στη Γερμανία που αξιοποιεί τη κρίση σε μια προσπάθεια να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη, να αποσπάσει δικαιώματα και πλούτο τρίτων χωρών όπως είναι η Ελλάδα. Ας δούμε, λοιπόν, αν αποκτώντας ισχύ αυτή η Γερμανία, η επίσημη Γερμανία, και πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης, αν αυτό θα ωφελήσει, ώστε «τελικά» να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να αναπτυχθεί δημιουργικά.

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Της Σοφίας Βούλτεψη


Στη σκιά των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου και με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου να αμφισβητούνται ήδη από τους ίδιους τους αρχιτέκτονές τους, ο πρωθυπουργός ξεκινά νέο γύρο «ενημερώσεων», σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει πως επιτέλους ελήφθησαν οι «ιστορικές αποφάσεις» που όλοι περιμέναμε, αλλά στην ουσία βρίσκονται και αυτές στον αέρα.
Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξηγήσει τι προβλέπουν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, ζητώντας από τους βουλευτές του νέα στήριξη στα επόμενα βήματα, που αναμένονται ακόμη πιο επώδυνα.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ξαναψηφίσουν «με κλειστά μάτια», ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να δώσουν την ψήφο τους σε μια ακόμη δανειακή σύμβαση που θα περιλαμβάνει νέους όρους.
Πολύ περισσότερο που δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που θα κληθούν να στηρίξουν και μάλιστα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αφού ήδη ο διεθνής οίκος Fitch έχει αποφανθεί πως «κούρεμα» της τάξης του 50% συνιστά ούτως ή άλλως πιστωτικό γεγονός.
Η ενημέρωση θα συνεχιστεί αύριο, με τον πρωθυπουργό να καταθέτει στο κοινοβούλιο μια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας εξαρτάται από το αν θα γίνει αποδεκτή από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως παραμένει απρόθυμος.

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΛΟΙΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Του Γ. Δελαστίκ


Σαρωτικός εναντίον των ηγετών της Ευρώπης και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν στο θέμα της κρίσης ήταν στο τελευταίο του άρθρο που δημοσιεύθηκε προχτές στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" ο Αμερικανός νομπελίστας της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν. "Αν δεν ήταν τόσο τραγική, η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση θα ήταν αστεία" γράφει αρχίζοντας το άρθρο του ο Κρούγκμαν και συνεχίζει με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους ηγέτες της ΕΕ: Καθώς το ένα σχέδιο διάσωσης αποτυγχάνει μετά το άλλο, οι Πολύ Σοβαροί Ανθρωποι της Ευρώπης συνεχίζουν απλώς να φαίνονται όλο και περισσότερο γελοίοι" τονίζει.
Εξηγεί γιατί τους χαρακτηρίζει έτσι: "Σκεφθείτε χώρες σαν τη Βρετανία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος και ελλείμματα και παρ' όλα αυτά παραμένουν ικανές να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. Ποιο είναι το μυστικό τους; Η απάντηση, σε μεγάλο βαθμό, είναι ότι διατηρούν τα νομίσματά τους και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι εν ανάγκη θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους τυπώνοντας χρήμα (σ.σ.: όπως ήδη κάνουν και οι τρεις κατά κόρον, πρέπει να προσθέσουμε εμείς). Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επρόκειτο να στηρίξει κατά τον ίδιο τρόπο το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, η κρίση θα χαλάρωνε δραματικά" υπογραμμίζει ο Αμερικανός νομπελίστας. Δεν παραλείπει μάλιστα να χαρακτηρίσει την υπόθεση της κρίσης της Ελλάδας "μακάβρια υπόθεση δευτερεύουσας σημασίας" και να επικεντρώσει την προσοχή του στην ουσία: "Ο καθαρός και παρών κίνδυνος προέρχεται αντιθέτως από ένα είδος εφόδου στις τράπεζες για αναλήψεις πανικού εκ μέρους των καταθετών στην Ιταλία, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης" υποστηρίζει.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΟΛΑ ... ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ

Μένουμε 10 τουλάχιστον χρόνια εκτός αγορών εκχωρώντας εθνική κυριαρχία για να μειωθούν το χρέος και οι δόσεις που πληρώνουμε. Δύο μόνο τα κέρδη της Ελλάδας, η μείωση του χρέους και η δέσμευση των Ευρωπαίων για στήριξη των ελληνικών τραπεζών που πάνε όμως ολοταχώς για κρατικοποίηση. ''Παντρευόμαστε'' τη λιτότητα για δέκα χρόνια τουλάχιστον - Ούτε λέξη για ανάπτυξη. Πάρτι στις χρηματαγορές και το ευρώ.

Η Εθνική Κυριαρχία γίνεται ξανά στόχος γιατί την χάσαμε. Πως αλλιώς εξηγείται το ότι μπαίνουμε σε μόνιμη επιτήρηση; Ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ρητά πως ευρωπαίοι τεχνοκράτες έρχονται πια για μόνιμη εγκατάσταση;
''Παντρευόμαστε'' για μια δεκαετία και βάλε με σκληρή λιτότητα από την οποία ΘΑ βγούμε εάν και εφόσον ξαναβγούμε στις αγορές για δανεικά το 2021! Ανακουφιζόμαστε από το υπέρογκο χρέος μας με το κούρεμα 100 δις ευρώ.
Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά για επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν ψελλίζει κανείς τον τρόπο που θα πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι τράπεζες μας φουλάρουν προς κρατικοποίηση έχοντας ως ''αερόσακο'' 30 δις ευρώ από το νέο Μνημόνιο των 130 δις ευρώ για την Ελλάδα. Όσο για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, οι Ευρωπαίοι πέταξαν την καυτή πατάτα στην κυβέρνηση που σκέφτεται να αποκαταστήσει το ''κουτσούρεμα'' της περιουσίας τους δίνοντας τους ακίνητη περιουσία. Στιγματίστηκε για πάντα η Ελλάδα μπαίνοντας στη λίστα των χωρών που χρεοκόπησαν.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ ΒΛΕΠΕΙ Ο Ν.ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Ο γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατήγγειλε "την κινεζική παρεκτροπή" σε αυτό "το ελάχιστο βήμα" που αποτελεί η συμφωνία των Βρυξελλών για τη διάσωση του ευρώ, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη παραδίδεται "δεμένη χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες".
"Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βήμα...βρήκαν επιδέσμους. Καλό είναι αυτό, όταν υπάρχει αιμορραγία χρειάζονται επίδεσμοι", σχολίασε ο συμπροεδρεύων της ομάδας των Οικολόγων στο ευρωκοινοβούλιο.
Στη συνέχεια κατήγγειλε ένα από τα μέτρα που προβλέπονται από τη συμφωνία, τη δημιουργία ειδικών ταμείων για την προσέλκυση ξένων επενδυτών- ανάμεσά τους οι αναδυόμενες χώρες και η Κίνα- για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτή η "κινεζική εκτροπή είναι γελοία", δήλωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ."Τη στιγμή που εδώ και μήνες συζητείται η έκδοση ευρωομολόγων που θα επέτρεπαν στην Ευρώπη τον επιμερισμό το χρέους και τη δυνατότητα επενδύσεων, επέλεξαν να παραδοθούν δεμένοι χειροπόδαρα στις αναδυόμενες χώρες".
"Δεν είναι δυνατόν να κάνετε συζήτηση για την προστασία από την κοινωνική και περιβαλλοντική παγκοσμιοποίηση και να ζητάτε από αυτούς με τους οποίους θα διαπραγματευθείτε αυτήν την προστασία, να πληρώσουν το χρέος σας", είπε. "Νομίζετε ότι οι Κινέζοι θα σάς δώσουν χρήματα επειδή σάς συμπαθούν;", προειδοποίησε.

ΤΟ ΝΕΟ ΟΧΙ

Του Γιάνη Βαρουφάκη*


"Καλώ την κυβέρνηση να διανοηθεί, για πρώτη φορά, να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ. Μόνο έτσι το κούρεμα θα δώσει στην χώρα, αντί να της κόψει κι άλλο την, ανάσα που τόσο έχει ανάγκη." Έτσι έκλεισα το προηγούμενο άρθρο που αφιέρωσα εξ ολοκλήρου στο κούρεμα (δηλαδή στην μερική διαγραφή του ελληνικού δημόσιου χρέους).
Να πει ΟΧΙ η κυβέρνηση; Σε τι; Επίτηδες σας άφησα με το ερώτημα στα χείλη μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής. Σκοπός μου ήταν να επιστρέψω σήμερα με την απάντηση, την επομένη μιας νέας Συνόδου Κορυφής που καρφώνει ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο του ευρω-συστήματος. (Δεν θα επεκταθώ σήμερα ως προς το τελευταίο. Επιφυλάσσομαι να εξηγήσω τις επόμενες μέρες τον ισχυρισμό ότι, άλλη μια φορά, μια Σύνοδος Κορυφής βάζει την ευρωζώνη σε νέες περιπέτειες.)
Ας το απαντήσω λοιπόν το ερώτημα: "Να πει ΟΧΙ σε τι;" Εφόσον η απόφαση της Συνόδου υπολείπεται των περιστάσεων για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο σημερινό συνονθύλευμα ημι-αποφάσεων που θα εμφυσήσουν ανέμους στα πανιά της Κρίσης. Να ασκήσει, εν πολλοίς, de facto βέτο στο κοινό κείμενο, έστω και κατόπιν εορτής (επιτρέποντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση).

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Λίγες ώρες πριν από τον 2ο γύρο της Συνόδου Κορυφής όλος ο γερμανικός τύπος ασχολείται με τα σενάρια της συμμετοχής των τραπεζών στο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους και την ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Süddeutsche Zeitung με τον τίτλος «Ευρωδημοκρατία», σχολιάζει τη σημασία και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία διάσωσης του ευρώ. «Ασφαλώς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Και βεβαίως πρέπει να δρομολογήσουμε τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να συρρικνώσουμε τη δημοκρατία. Γιατί το ‘λειτουργικό σύστημα’ της ευρωζώνης δεν είναι το ευρώ, αλλά η δημοκρατία. Το κοινοβούλιο δεν κρατά δέσμια την καγκελάριο, αντίθετα την στηρίζει», σημειώνει ο σχολιαστής και καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη πλήρως τα καθήκοντα που του επιβάλλει η ευρωζώνη και η ΕΕ. Βρίσκεται και αυτό στη διαδικασία αναζήτησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν όμως να σώσουμε το ευρώ και να αφήσουμε να εκφυλιστεί η δημοκρατία.»
Στο ίδιο μήκος κύματος η Frankfurter Rundschau αναφέρει «Θα αρχίσουν τώρα ξανά οι εικασίες για πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο, αλλά δεν επιτρέπεται αυτό να γίνει αιτία παράκαμψης των βουλευτών. Δεν υπάρχει εξάλλου καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην από την 29η Σεπτεμβρίου, που το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης (EFSF)…

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ... ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ούτε λέξη για το κούρεμα στο προσχέδιο της απόφασης” χάος μεταξύ των Ευρωπαίων. Γερμανοί -ΔΝΤ θέλουν 60%, οι Γάλλοι και οι τραπεζίτες θέλουν 40%. Μιλούν γενικά και αόριστα για “διάσωση” και η κυβέρνηση ... παρακολουθεί από κοντά. Θα υπάρξει σήμερα περιγραφή του "κουρέματος" χωρίς όμως ποσοστό; “Πόκερ” με “μπλόφες” στην πλάτη της Ελλάδας.

Ίσως το πλέον ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε ολόκληρη τη νύχτα και θα συνεχίσει να επικρατεί μέχρι και την ύστατη για την Ελλάδα ώρα είναι το δημοσίευμα των Financial Times που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως βράδυ Τρίτης, λιγότερο από ένα 24ωρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής το προσχέδιο της απόφασης που πάντα κυκλοφορεί μια μέρα πριν και συνήθως κατά 90% είναι και η τελική απόφαση δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για “κουρεμα”
Αντιθέτως , σύμφωνα με τους F.T. γίνεται μόνο μια αόριστη αναφορά σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που θα συμφωνηθεί (κάποτε) στο μέλλον.
Εδώ βέβαια να θυμηθούμε ότι οι FT είναι ένα βρετανικό μέσο και να θυμηθούμε επίσης ότι με αιχμή του δόρατος τη Βρετανία άλλες 10 χώρες εκτός ευρωζώνης δεν θέλουν να υπογράψουν μέτρα που δεν έχουν συναποφασίσει και δεν έχουν διαπραγματευτεί.

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΡΟΦΗ ΔΕΞΙΑ Ή ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

Γράφει o Κλεισθένης


Η φημολογία για πρόωρες εκλογές τείνει να γίνει βεβαιότητα. Τα ερωτήματα πολλά και η πιθανότητα προσωρινού αδιεξόδου μεγάλη. Ο λαός θα κληθεί να δώσει την πολιτική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο τόπος για την έξοδο απ’ την κρίση. Το τι θα βγάλει η κάλπη κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Αν εξετάσουμε την σημερινή κατάσταση των κομμάτων θα κάνουμε μερικές δυσάρεστες διαπιστώσεις.
Η ΝΔ αν και φαίνεται να ρέπει προς την λαϊκή δεξιά τα νεοφιλελεύθερα βαρίδια καθώς και τα αποτυχημένα στελέχη της περιόδου Καραμανλή που ανήκουν ακόμη στις τάξεις της μειώνουν την αξιοπιστία του κόμματος. Η ρήση Σαμαρά ότι θα σεβαστεί όλα όσα προβλέπονται απ’ το μνημόνιο και τα ήδη ψηφισμένα καταστρεπτικά μέτρα καθηλώνουν το κόμμα σε ποσοστά που απέχουν πολύ της αυτοδυναμίας. Το επιχείρημα ότι η λύση θα δοθεί μέσα απ’ το μνημόνιο με αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής δεν πείθει κανένα. Οι προτάσεις για «εφεδρεία-απόλυση» καθώς και «αξιοποίηση-ξεπούλημα» δεν συνάδουν με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα. Η άρνηση της ΝΔ να καταγγείλει το μνημόνιο σαν αντισυνταγματικό και η ανεκτικότητά της σε σχέση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την καθιστά αναξιόπιστη και μη ελπιδοφόρα. Ο λαός πιστεύει ότι «θ’ αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς». Συμπερασματικά λύση απ’ τη δεξιά ως έχει δεν εγγυάται έξοδο απ’ την κρίση.

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ … ΕΙΜΑΣΤΕ "ΣΟΒΑΡΟΙ" ...

Θα τρελαθούμε με αυτούς που μπλέξαμε είναι αληθινή η φράση που είπε η Αγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο του Λαϊκού κόμματος, ότι δηλαδή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν λάθος διότι ελήφθη με βάση λανθασμένα στοιχεία, τότε έχουμε να κάνουμε με μείζον πολιτικό θέμα.
Δηλαδή τι έγινε και υπεγράφη εκείνη η συμφωνία; Κάποιοι έδωσαν στους Ευρωπαίους διαφορετικά στοιχεία απ’ ότι ίσχυαν; Μα καλά, η τρόικα δεν κάνει κουμάντο τόσους μήνες; Με βάση τις εκθέσεις των τεχνοκρατών δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κούρεμα 21% καθώς όλοι έβλεπαν το καλοκαίρι ότι μόνο αυτή η λύση θα έδινε ανάσα στην Ελλάδα;
Εντάξει, το έχουμε αποδεχθεί, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να κυβερνήσει εν τέλει. Ομως, είναι αυτές κουβέντες να λέγονται από την καγκελάριο που ορίζει τις ζωές μας;
Έκαναν λάθος, διέλυσαν τη χώρα, κι έρχονται τρεις μήνες μετά για να μας πουν ότι δεν ισχύουν όλα αυτά και πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο haircut;
Τι ισχύει άραγε; Ότι είναι ανίκανοι οι Ευρωπαίοι και η τρόικα να κάνουν έστω και μια σωστή πρόβλεψη; Διότι από πέρυσι, όλο έξω πέφτουν στις προβλέψεις τους.

Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορεί τη Γερμανία ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για τη διάσωση του ευρώ. Ποιόν θεωρούν όμως οι Γερμανοί υπαίτιο της κρίσης;
«Ο οργανωτικός ρυθμός στο Βερολίνο είναι πιο αργός από ότι στις άλλες πρωτεύουσες», τονίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Δηλώνει την ίδια ώρα ότι κατανοεί απόλυτα ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να ασκεί το θεμελιώδες του δικαίωμα που είναι ο έλεγχος των δημοσιονομικών.
Αυτό όμως «δεν μπορεί να οδηγεί στο να μην μπορεί να αντιδράσει η ΕΕ με την δέουσα ταχύτητα». Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να αποφασίζουν προηγουμένως για κάθε λεπτομέρεια «καθώς συχνά σε συνόδους κορυφής υπάρχουν διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή».
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε ζητήσει την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου σε αποφάσεις που σχετίζονται με θέματα προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό οποιαδήποτε αλλαγή αποφασιστεί σήμερα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον EFSF, θα πρέπει να περάσει μέχρι την Τετάρτη και πριν τις τελικές αποφάσεις της έκτακτης συνόδου από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής βουλής.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΙΔΕΑΖΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Του Κακοφωνίξ


Ας υποθέσουμε ένα απλό παράδειγμα:
Στην περιοχή που ζείτε, δραστηριοποιούνται τέσσερις επιχειρήσεις που συνεργάζονται αρμονικά σε οικοδομικά έργα. Η μία είναι μικρή εργολαβική και με την οικοδομική κρίση άρχισε να σφραγίζει επιταγές. Τις επιταγές αυτές τις κατείχαν οι υπόλοιπες τρείς επιχειρήσεις. Η μία έχει είδη υγιεινής, η δεύτερη σκυρόδεμα και η άλλη κάνει εμπόριο οικοδομικών υλικών. Οι τράπεζες που είναι αποδέκτες των επιταγών και που δανείζουν και τις τέσσερις επιχειρήσεις, αρχίζουν να ανησυχούν και να πιέζουν. Η επιχείρηση με τα οικοδομικά υλικά συμπαρασύρεται, αφήνεται αβοήθητη από τις τράπεζες και σφραγίζει επίσης επιταγές. Στις υπόλοιπες δύο επιχειρήσεις επικρατεί πανικός. Αυτή με τα είδη υγιεινής είναι περισσότερο εκτεθειμένη και αν δε βρεθεί μια λύση με τις σφραγισμένες επιταγές των άλλων δύο, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Έτσι, προτείνει ένα σχέδιο σωτηρίας στην υγιή επιχείρηση του σκυροδέματος, η οποία και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά διαχειρίσιμο, αφού έχει ευρύτερο πελατολόγιο.
Το σχέδιο προτείνει την έκδοση ενός νέου μπλοκ επιταγών στο οποίο θα συμμετέχουν και οι τέσσερις επιχειρήσεις. Οι νέες επιταγές θα αντικαταστήσουν τις παλιές και όλα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Η επιχείρηση σκυροδέματος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική με τη λύση αυτή, γιατί έχει ορισμένες επιφυλάξεις.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ" ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ...

Της Σ. Βούλτεψη


Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση (που εξ όσων ακούγονται αυτές τις μέρες από τα πλέον επίσημα χείλη δεν λαμβάνεται) και κυρίως προς την Ευρώπη (που χωρίς αμφιβολία το λαμβάνει για τον φόβο του οικονομικού και του κοινωνικού ντόμινο), δίνουν από χθες οι Έλληνες στις μεγαλύτερες και πιο ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε όλες τις ελληνικές πόλεις.
Για πρώτη ίσως φορά, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν έμφαση στα έκτροπα, αλλά στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, μιλώντας για έναν λαό που έχει οδηγηθεί στα όριά του και διερωτώμενα ως πού μπορεί να φθάσει η εξουθένωση ενός λαού πριν διασωθεί.
Ακόμη και οι εικόνες από τα επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να σταλεί το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κυριακής, ότι η κοινωνική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τίποτε. Ούτε είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει την λαϊκή οργή για να επιτύχει κάτι καλύτερο την προσεχή Κυριακή.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η χθεσινή ομιλία του υπουργού των Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, που δίνει μάχη για να υπερψηφιστεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο, την ώρα που, αν και είναι ο κυρίως αρμόδιος και ο πλέον λαλίστατος, δεν έχει ακόμη πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΟΙ (ΤΡΙΤΟ)ΕΓΓΥΗΤΕΣ

Του Παναγιώτη Βοστινιώτη


Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί, είναι ότι για την Διεθνή των Τοκογλύφων, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί γενικά τα εκατομμύρια των λαών της Ευρωζώνης (θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε κι άλλους λαούς) είναι οι (τρίτο)εγγυητές όλων των δανείων που έχουν συνάψει αυτοί οι τοκογλύφοι με το Α η Β κράτος-μέλος της ΕΕ. (για να περιοριστούμε μόνο σ αυτά τα κράτη).
Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα εκατομμύρια είναι και ο κύριος στόχος τους. Έτσι βρισκόμαστε στο πιο περίεργο φαινόμενο, όχι μόνο να μην έχουν καν ερωτηθεί οι λαοί που πήραν τα δάνεια (π.χ ο Ελληνικός), αλλά ούτε και οι (τρίτο)εγγυητές. τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων (Αμερικανών κλπ),
Σιγά μην δεν είχαν υπολογίσει οι κύριοι αυτοί εκ των προτέρων ότι π.χ οι Έλληνες είναι αδύνατον να επιστρέψουν τα δάνεια , αυτό και μια νοικοκυρά θα μπορούσε να το ειχε προβλεψει, αλλά ήταν σίγουροι ότι θα τα πληρώσουν οι (τρίτο)εγγυητές.
Σε αυτήν ακριβώς την φάση βρισκόμαστε τώρα, τώρα ξεκινάει η τελική τους επίθεση , ενάντια σ αυτά τα εκατομμύρια!

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Του Γ. Στουρνάρα*


Σήμερα, μετά την ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης τον Μάιο του 2010, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Ενώ το 2010 η εφαρμογή της Συμφωνίας υπήρξε, σε γενικές γραμμές, επιτυχής, με μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 5% του ΑΕΠ και λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, οι εξελίξεις το 2011 δημιουργούν έντονο προβληματισμό.
Στον δημοσιονομικό τομέα, οι αρνητικές εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου συνεχίστηκαν και στο οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος). Ειδικότερα, σημειώθηκε σημαντική απόκλιση από τον ετήσιο στόχο των φορολογικών εσόδων (περίπου 11%), κυρίως ως αποτέλεσμα της χαμηλής αποτελεσματικότητας των μηχανισμών συλλογής εσόδων, των λαθών του φορολογικού νόμου του Απριλίου 2010 (π.χ. αποδείξεις) αλλά και ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ύφεσης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Απόκλιση όμως υπήρξε και από το στόχο των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,5% στο οκτάμηνο έναντι στόχου μηδενικής περίπου αύξησης για όλο το έτος. Η απόκλιση που εμφανίστηκε στο κρατικό έλλειμμα ως προς τον ετήσιο στόχο (περίπου 26%) θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν γινόταν δραστική περικοπή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 30% περίπου κατά τη διάρκεια του οκταμήνου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010.
Όμως, με δεδομένο το μέγεθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή των Δημοσίων Επενδύσεων, η συνέχιση αυτής της πρακτικής έχει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφατες δηλώσεις και οι προσπάθειες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δυνατότητα εμπροσθοβαρούς εκτέλεσης του ΕΣΠΑ με αυξημένη κοινοτική συμμετοχή δημιουργούν θετικές προσδοκίες ότι οι δημόσιες επενδύσεις δεν θα περικοπούν σημαντικά, χωρίς να αυξηθεί το έλλειμμα του ΠΔΕ. Αυτό όμως εξαρτάται και από τα έργα που προτείνει προς χρηματοδότηση η ελληνική πλευρά.

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την πρόταση της πρωτοβουλίας «Κ» που μειώνει το χρέος κατά 50% - 60% του ΑΕΠ, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μελετά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Η πρωτοβουλία «Κ» είναι μη κυβερνητική οργάνωση, της οποίας ηγούνται ο κ. Στ. Μάνος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένα στελέχη από τον δικηγορικό κλάδο και το real estate.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου -εν όψει της συνόδου κορυφής- έχει στα χέρια του πρόταση εκμετάλλευσης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας μέσω της έκδοσης ομολόγων που μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος ακόμα και κατά 50% - 60% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα μπορούσε σύντομα να αντλήσει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ αξιοποιώντας την τεράστια κρατική ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο είναι απλό και θυμίζει σε κάποιον βαθμό το σχέδιο «Εύρηκα» που είχαν επεξεργαστεί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Η πρόταση αυτή προβλέπει:
1. Την αποτίμηση από δύο διαφορετικούς αποτιμητές διεθνούς κύρους της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (που δεν είναι αρκετά επίκαιρες) δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία του κράτους ανέρχεται σε περίπου 300 δισ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται μια νέα και πλήρης καταγραφή της.

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Του Ν. Κοτζιά


Η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης είναι σκέτη καταστροφή. Κανείς από τους δύο δεν θέλει να την αλλάξει. Αποδεικνύονται συστήματα που αδυνατούν να διδαχτούν από την πείρα τους. Αντίθετα επιμένουν στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει περισσότερη επιβολή εσωτερικής υποτίμησης. Δηλαδή, μικρότερα εισοδήματα. Μείωση μισθών και συντάξεων. Απαξίωση της μικρής και μεγάλης ιδιοκτησίας. Προστασία των συμφερόντων των ισχυρών μέσα από μια άγρια κατάργηση δικαιωμάτων του πολίτη και ανακατανομή πλούτου.
Το Κόμμα του Μνημονίου, οδήγησε τη χώρα, σε μια πρώτη φάση σε εκχώρηση κυριαρχίας. Στη συνέχεια δικαιολόγησε αυτή την εκχώρηση ως αναγκαία. Τώρα, πλέον, προτρέπει τους ξένους να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερη εκχώρηση κυριαρχίας της Ελλάδας. Τρέμουν σε κάθε μέρα απουσίας της τρόικας. Τριγυρνάνε ανά την Ευρώπη και παρακαλούν Βρυξέλλες, Γάλλους και Γερμανούς, να στείλουν εμπειρογνώμονες προκειμένου να ελέγχουν τη χώρα και σύντομα να την διευθύνουν.Ο περιορισμός της κυριαρχίας, σημαίνει αφαίρεση από το ελληνικό κοινοβούλιο της αρμοδιότητας να αποφασίζει για το μέλλον αυτού του τόπου. Δίνονται έτοιμοι νόμοι στην τρόικα από τους μηχανισμούς του ΣΕΒ, μειοψηφικών πολιτικών, όπως εκείνων της «Δράσης» καθώς και τον ΙΟΒΕ. Η τελευταία υιοθετεί μεγάλο τμήμα τους και κατόπιν το παρουσιάζει ως «αναγκαία συνθήκη» προκειμένου να λάβει η χώρα την επόμενη δόση.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ

Του Μ. Οικονομίδη


Δεν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς πληθυντικές ώρες στην ανάλυση των δεδομένων που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, για να εξάγει το συμπέρασμα ότι «ο κύβος ερρίφθη» για τον Γιώργο Παπανδρέου, και ο Πρωθυπουργός κινείται πλέον σε τροχιά πρόωρων εκλογών.
Το πρώτο στοιχείο εξάγεται από τον ασυνήθιστα οξύ τόνο που χρησιμοποίησε στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τα μετόπισθεν, εξαπολύοντας «ιδεολογική» επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Το δεύτερο δεδομένο αφορά τη «σκηνοθεσία» της χθεσινής συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά, και της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μια κλιμακούμενη πόλωση, με στόχο να μπει η Συγγρού στο κάδρο του «εθνικού προβλήματος», εκεί όπου… λιμνάζει μόνη η Κυβέρνηση.
Η στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου έχει διπλό προσανατολισμό. Κοιτάζει προς το εσωτερικό της χώρας και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συσπειρώσει… ό, τι έχει απομείνει από την πλειοψηφία της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ 23ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Του Μ. Ανδρουλάκη*


Θα θεωρήσουμε δεδομένο εν όψει της 23ης ότι δεν διαθέτουμε καμία διαπραγματευτική δύναμη και θα αποδεχθούμε άκριτα αποφάσεις που θα λαμβάνονται ερήμην μας;
Ή θα πούμε στους εταίρους και στην κοινή γνώμη της Ευρώπης ότι το τίμημα της διάσωσης της Ελλάδας από άμεση χρεωκοπία δεν μπορεί να είναι η τιμωρία της, η καταδίκη της σε μακροχρόνια ύφεση που θα εξαντλήσει την αδύναμη παραγωγική της βάση, θα περιορίσει την απόδοση της φορολογίας, θα κλιμακώσει σε μη βιώσιμα επίπεδα την ανεργία, θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή, θα πυροδοτήσει τον κατακερματισμό και τον πανικό, θα δημιουργήσει γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και πιθανόν να οδηγήσει σε διαδοχικές σύντομες αναλώσιμες κυβερνήσεις; Τότε στο τέλος θα ξανασυναντήσουμε και μάλιστα εξαντλημένοι την αφετηρία, δηλαδή το φάντασμα της χρεωκοπίας.
Θα εμφανιζόμαστε σαν βρεγμένες γάτες, ένοχοι εκπρόσωποι ενός λαού που υποτίθεται “δεν καταλαβαίνει” και είναι “συντεχνιακά διαβρωμένος’’;
Ή θα βάλουμε σαν πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της Ευρωζώνης την ανάσχεση της ύφεσης που επιδεινώνει την κρίση χρέους και απειλεί με συστημική κατάρρευση το κοινό νόμισμα; Δίχως αυτή την ανάσχεση της ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης θα εξανεμίζονται γρήγορα τα όποια αποτελέσματα της οδυνηρής δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και το θετικό όφελος από ένα συνολικό και ασφαλή διακανονισμό του ελληνικού χρέους.

18 ΟΚΤΩΒΡΗ 1981: ΑΠΟ ΤΟ "ΟΡΑΜΑ" ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική (πρώτη) νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές. Τότε, στις 18 Οκτωβρίου 1981, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολιτική ιστορία και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκλεισε τα τραύματα του Εμφυλίου, άνοιξε τους διεθνείς ορίζοντες της χώρας και πραγματοποίησε αρκετά από εκείνα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αναφερόμενος στη «μεγάλη αλλαγή». Τρεις δεκαετίες μετά το ιστορικό «στις 18 σοσιαλισμός», η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον υιό του ιδρυτή του, διαφεντεύει μια Ελλάδα πληγωμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια Ελλάδα που «έχει χάσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας».
Τριάντα χρόνια μετά έχουμε μια πλήρη αντιστροφή. Τότε ο κόσμος ήλπιζε στον ανατέλλων ήλιο, περίμενε το καλύτερο για τη ζωή του. Στην εποχή μας ο κόσμος δεν περιμένει το καλύτερο, αλλά το χειρότερο. Ο Γ. Παπανδρέου, να έχει διαλύσει τη χώρα και τον κόσμο να φωνάζει «Σήκω Ανδρέα για να δεις το παιδί της… καταστροφής», σε αντίθεση με τον πατέρα του, προσφέρει στον ελληνικό λαό το απόλυτο πιάτο καταστροφής.
Αντί μνημόσινου του σοσιαλισμού παραθέτουμε ένα πολύ επίκαιρο άρθρο του καθηγητή κ. Γιώργη Γιατρομανωλάκη* στο τελευταίο ΒΗΜΑ της Κυριακής ....................

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Ο ΑΚΕΡΜΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Άκερμαν ήθελε να σώσει την Ελλάδα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit (Ντι Τσάιτ). «Τη δημοσιονομική εξυγίανση θα ακολουθούσε βοήθεια δισεκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες της ZEIT, η Deutsche Bank σχεδίαζε πακέτο διάσωσης για την Αθήνα. Το Βερολίνο όμως μπλόκαρε το σχέδιο»
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η γερμανική Deutsche Bank είχε μεγαλύτερη ανάμειξη στη διάσωση της Ελλάδας από ό,τι πιστεύεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο επικαλείται «κλιμάκιο της τράπεζας με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα απόδοσης επενδύσεων Μικέλε Φασιόλα συναντήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2010 με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να διερευνήσει πιθανές λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Σύμφωνα με μνημόνιο το οποίο συνέταξε ο Φασιόλα, η Deutsche Bank πρότεινε να λάβει για την Ελλάδα από τις χρηματαγορές 10 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έγινε συζήτηση με δύο μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να διαθέσουν πέντε έως οκτώ δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW και η γαλλική CDC θα συνέβαλαν η καθεμία με πέντε δισ. ευρώ.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Μπορεί ένα άρθρο να ρίξει μία κυβέρνηση; Μπορεί ένα άρθρο να επιβάλλει την «κυβέρνηση του μνημονίου»; Ως φαίνεται στην συνάντηση με τον Παπούλια ο Παπανδρέου θα υλοποιήσει την φράση του ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει όλα, τα σενάρια.
Αν και στις συναντήσεις του με τους υπουργούς ο Παπανδρέου είχε αποκλείσει και τις πρόωρες εκλογές και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, το κυρίαρχο σενάριο είναι η «απόσυρση» του Γιώργου και η τοποθέτηση ενός άλλου προσώπου πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικού.
Το πρόσωπο πιθανότατα θα είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος (ακούγονται και άλλοι όπως ο Παπαδήμος που έχει αρνηθεί), που θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού: την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου παντί τρόπω. Η θητεία της κυβέρνησης θα είναι ορισμένη, ίσως να εξαγγελθεί πως θα είναι ως το 2013 που εκπνέει η θητεία της παρούσης Βουλής.
Την κυβέρνηση θα στηρίξουν όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ντόρα και ο Καρατζαφέρης . Ωστόσο ο βασικός πυλώνας στήριξης θα είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην πλειονότητά τους θέλουν να αποφύγουν τις εκλογές γιατί θα χάσουν την έδρα τους – αυτό είναι και το ισχυρότερο επιχείρημα που περνάν οι Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου. Βεβαίως και στο ΠΑΣΟΚ αυτή η προσπάθεια δεν θα είναι αναίμακτη, αλλά το ότι αποφεύγουν την εκλογές είναι ισχυρό ατού.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

FINANCIAL TIMES: Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της: «Η Μέρκελ πιέζει για ελληνική χρεοκοπία». Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τους εταίρους της στην ΕΕ για ένα εκτεταμένο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δραστηριοποιούμεθα προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Αυλαία για το φινάλε της ελληνικής τραγωδίας» είναι ο τίτλος σχολίου στην ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας που σημειώνει: «Επί μήνες η Ευρώπη προσπαθούσε να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εν τω μεταξύ όμως είναι σαφές ότι: η πρώτη τράπεζα πρέπει να στηριχθεί με 95 δις ευρώ ενώ μόνον ένα θαύμα μπορεί πλέον να γλιτώσει τη χώρα. Έτσι το βλέπει στο μεταξύ και η καγκελάριος Μέρκελ».
Όσο αφορά την έκτακτη συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί στο Παρίσι, οι Financial Times σχολιάζουν, ότι το μόνο που συζήτησαν οι δύο «ηγέτες» ήταν η διάσωση και οι δυνατότητες να προστατευτούν τα χρηματοπιστωτικά τους ιδρύματα από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά των δυο ήταν η βούλησή τους να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους. Δεν υπήρξε όμως καμία ένδειξη ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν από πού θα πρέπει να προέλθουν τα χρήματα».

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ;

Του Ν. Κοτζιά


Μπροστά στους πολίτες υπάρχουν επτά δρόμοι με διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι τέσσερεις πρώτες έχουν χαραχτεί ήδη από πέρσι όταν άρχισε η ιστορία με τα Μνημόνιο. Οι δύο επόμενες περικλείουν καινούργια προβλήματα. Ο τελευταίος είναι εκείνος της αναγκαιότητας. Σε αυτόν, κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε ανταπόκρισης.
Ο «πρώτος δρόμος» είναι αυτός της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της εγκατάλειψης του πεδίου του πολιτικού στους επαγγελματίες πολιτικούς και υπουργούς. Πρόκειται για τον δρόμο που οδηγεί στην αποχή από τις εκλογές. Κάτι τέτοιο, όπως δείχνει και η πείρα των ΗΠΑ, δεν ενοχλεί τους κατέχοντες. Εξάλλου, οι τελευταίοι προτιμούν να ψηφίζουν στις εκλογές λιγότεροι και να εκλέγονται οι ίδιοι, από το να τους θέτουν στο περιθώριο εκλογές με μαζική προσέλευσης ή άλλες μορφές κινητοποίησης των πολιτών.
Ο «δεύτερος δρόμος», είναι αυτός που καλλιεργεί η σημερινή κυβέρνηση. Είναι ο δρόμος του εκφοβισμού του πολίτη. Του εκβιασμού μέσα από τους μονόδρομους και την υπαρκτή προοπτική, που η πολιτική τους θα την κάνουν πραγματικότητα, της χρεοκοπίας. Αυτός ο δρόμος γεννά στο ενδιάμεσο νέες παραλλαγές πελατειακών σχέσεων, μέσω των ΜΚΟ, των μετατάξεων και της άτιμης εφεδρείας.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

Το «σενάριο» του εκπληκτικού ντοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για το πέρασμα του ΔΝΤ από την Αργεντινή και κυρίως για τις επιπτώσεις του. Διαβάστε για να δείτε τις ομοιότητες με αυτό που σήμερα ζούμε!

Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!».
Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που είχε εργαστεί στην Αργεντινή το 2001-2002 κατά την περίοδο της κρίσης, επιστρέφει για μια νέα αυτοψία στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ... ΔΕΝ "ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Του Μ. Οικονομίδη


Λένε ότι η ψυχή ενός ανθρώπου, μοιάζει με άβυσσο. Μήπως όμως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τη συλλογική ψυχοσύνθεση του πολιτικού δυναμικού ενός κόμματος εξουσίας; Ειδικά όταν πρόκειται για το κόμμα που παρέμεινε επί σχεδόν τριάντα χρόνια στην εξουσία, ακόμη και όταν δεν βρισκόταν στην Κυβέρνηση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τα σχόλια περιττεύουν.
Ενώ λοιπόν η πολιτική λογική επιτάσσει τη με κάθε τρόπο αποφυγή των πρόωρων εκλογών, καθώς το ΠΑΣΟΚ απειλείται με βαριά, ιστορική και στρατηγικού χαρακτήρα ήττα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος έχει μάλλον ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη.
Όπως φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, εκεί όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να πετάξει το γάντι στους συναδέλφους του, και να τους προτρέψει «να ρίξουν την Κυβέρνηση», αν έτσι αισθάνονται, το ΠΑΣΟΚ… δεν κρατιέται για τις εκλογές.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΤΗ ΔΩΣΕΙ Ο ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΓΟΥΣΗ

Γράφει ο Δευκαλίων


Θα το γράφουμε και θα το λέμε κάθε ημέρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε εγκληματική πολιτική σε βάρος του λαού και της χώρας. Εγκληματική πολιτική που καταστρέφει την χώρα και τις οικογένειες μας. Εγκληματική πολιτική που ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου λάθους, αφού ήταν αυταπόδεικτο από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε το μνημόνιο ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι αργά ή γρήγορα θα φτάναμε στο «κούρεμα» του χρέους.
Τότε πάρα πολλοί οικονομολόγοι, οικονομικοί αναλυτές κ.α.π. πρότειναν το αυτονόητο. Κουρέψτε τώρα το χρέος, τώρα που οι οικογένειες έχουν κάποιες μικρές αποταμιεύσεις και ένα πενιχρό εισόδημα από την εργασία, τώρα που οι τράπεζες έχουν ακόμα χρήματα, τώρα που η οικονομία φαίνεται ότι έστω και δύσκολα περπατάει.
ΟΧΙ ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου. Θα πληρώσουμε το χρέος μας μέχρι το τελευταίο ευρώ. Όσοι μιλάνε για κούρεμα είναι προδότες, γιατί σαμποτάρουν την εθνική προσπάθεια.
Τώρα αυτός ο μέγας πατριώτης δεν λέει κουβέντα και υπακούει στα κελεύσματα των ισχυρών της ΕΕ που κατανόησαν επιτέλους ότι χωρίς «κούρεμα» δεν λύνεται η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση.
Αποτέλεσμα: φόροι, μειώσεις μισθών, νέοι φόροι, έκτακτες εισφορές και ξανά πάλι φόροι. Οι πενιχρές αποταμιεύσεις εξανεμίστηκαν, οι οικογενειάρχες έχασαν την δουλειά τους, ο φόβος της οικονομικής κατάρρευσης έδιωξε τις ελάχιστες εναπομείναντες καταθέσεις από τις Ελληνικές Τράπεζες και η οικονομία παραπάτησε, παραπάτησε και τελικά κατέρρευσε.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

ΟΝΕ Ή ΥΠΟΤΑΓΗ: ΔΥΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Του Ν. Κοτζιά


(Η απάντηση του Ν. Κοτζιά στον Κ. Σημίτη)
Διάβασα με προσοχή ορισμένες τοποθετήσεις που ζητούν την άμεση έξοδο από την ΟΝΕ. Εξίσου προσεκτικά μελέτησα το κείμενο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής. Από τη σκοπιά του συμπεράσματος διαφέρουν ριζικά. Αλλά το θεμέλιο είναι κοινό. Ο μεν λέει ότι πρέπει να μείνουμε μέσα στην ΟΝΕ. Ότι προκειμένου να μείνουμε θα πρέπει να υποταχτούμε στην λογική και στις απαιτήσεις των δανειστών μας. Οι δε υποστηρίζουν μεν την άλλη πλευρά του νομίσματος, αποδεχόμενοι, όμως, τη λογική του. Δηλαδή, ότι προκειμένου να γλιτώσουμε από την υποταγή θα πρέπει να φύγουμε από την ΟΝΕ. Και οι δύο συμφωνούν στο δίλλημα: «ΟΝΕ ή υποταγή». Ο μεν το κατασκευάζει. Οι δε αποδέχονται ότι αυτό είναι το ζητούμενο και μόνο αυτό.
Διαφορετικές απαντήσεις, θεμελιωμένες στην ίδια βάση
Οι δύο πλευρές δίνουν αντιτιθέμενες απαντήσεις βασιζόμενες στα ίδια θεμέλια: στην αποχώρηση από την ΕΕ ως πεδίο μάχης ιδεών και πολιτικών. Ο μεν μας καλέσει να υποταχτούμε αμαχητί και «με ωριμότητα» στην ΟΝΕ. Οι δε μας καλούν στην αμαχητί «επαναστατική» αποχώρηση από αυτή. Και οι δύο πλευρές καταφεύγουν στις δύο ευκολότερες από τη σκοπιά της πολιτικής απαντήσεις. Ο μεν υποστηρίζει την υποταγή προκειμένου να μείνουμε στην ΟΝΕ. Οι δε προτείνουν να φύγουμε από την ΟΝΕ «για να μην υποταχτούμε».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Dr. MICHAEL FUCHS

Γράφει η Θέτις


«Δαπανάτε 54 δισ. τον χρόνο και έχετε φορολογικά έσοδα 48 δισ., άρα υπάρχει ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ συν τους τόκους. Για να μη μιλήσουμε για τα 350 δισ. του συνολικού χρέους. Ακόμη κι αν πληρώνετε μόνο 3,5% τόκο, που είναι μια αισιόδοξη υπόθεση, τότε έχουμε περίπου 12 δισ. τόκους. Σύνολο, 18 δισ. ευρώ σε έναν Προϋπολογισμό 54 δισ. Αρα, πώς μπορεί να λειτουργήσει το ελληνικό σύστημα; Πρόκειται για το 30% του Προϋπολογισμού σας.»

Αγαπητέ κύριε Fuchs,
Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέντευξη που δώσατε στην εφημερίδα Realnews της 9/10/2011 και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους έχω να σας πω και εγώ μερικά πράγματα:

1. Αν μας δίνατε πίσω τις αποζημιώσεις που οι φιλελληνικές κυβερνήσεις μας σταμάτησαν να τις διεκδικούν –αλλά όχι ο Ελληνικός Λαός- ξέρετε αυτά που μας χρωστάτε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι, δεν θυμάστε τί έγινε τότε; Έχουν περάσει χρόνια ε;. Εμείς θυμόμαστε. Να σας φρεσκάρω λοιπόν λίγο τη μνήμη σας:

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

«Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές», σημείωνε με ανακούφιση στο ενημερωτικό σημείωμα του προς την Ουάσιγκτον, μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου 2009, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Ντανιέλ Σπέκχαρντ, συμπληρώνοντας πως ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. Δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή και απειλούσε να βάλει τέλος σε έργο ζωτικής σημασίας για εκείνη, της ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από έναν απολύτως ελεγχόμενο δρόμο, αυτού του αγωγού TGI.
Τα «Επίκαιρα» αποκαλύπτουν  μια σειρά τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία αποδεικνύουν το πως εργάστηκαν οι Αμερικανοί για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, πραγματοποιώντας ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα φίλης και συμμάχου χώρας και εμποδίζοντας της χάραξη εθνικής πολιτικής βάσει των ελληνικών συμφερόντων.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι των αποκαλύψεων από το τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημέρωνε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τους συναδέλφους του στην Άγκυρα, το Βερολίνο, το Βελιγράδι και τη Μόσχα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 2009. 

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

HELMUT SCHMIDT: ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζει με δηλώσεις του ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ να στηρίζει την Ελλάδα και να προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του για τα αυτονόητα.
Συγκεκριμένα ο Χέλμουτ Σμιτ στην καθιερωμένη σειρά συνεντεύξεων στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit «Το καταλαβαίνετε αυτό κ. Σμιτ;» με θέμα την Ελλάδα και την ευρωκρίση δηλώνει ότι μια πτώχευση δεν σημαίνει και καταστροφή: «Θα ήταν ένα ατύχημα για τους Έλληνες, αλλά και για τους άλλους Ευρωπαίους, δεν συνιστά όμως υπαρξιακό κίνδυνο».
Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης σοβαρότερες από τις οικονομικές θα είναι οι πολιτικές συνέπειες, διότι: «θα δοθεί η εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι αλληλέγγυοι και θα συρρικνωθεί η εμπιστοσύνη προς την κοινότητα των 27. Το πολιτικό τίμημα μιας πτώχευσης είναι πολύ υψηλό, γι’ αυτό πρέπει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα.»
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διευκρίνισε ότι γι’ αυτόν βοήθεια σημαίνει σχέδιο επενδύσεων και ενίσχυσης της οικονομίας και όχι οπωσδήποτε δάνεια. Παράλληλα τόνισε ακόμη μια φορά τη σημασία της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι Έλληνες δεν κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες, ο ο Χέλμουτ Σμιτ είπε: «Οι μέχρι τώρα νουθεσίες, συμβουλές και πομπώδεις διδασκαλίες από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκάλεσαν στους Έλληνες κατάθλιψη.

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ Ή ΚΡΥΨΩΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Του Ν. Κοτζιά


Στη χώρα κυριαρχεί η δικτατορία των αριθμών επί των ανθρώπων. Προηγείται η επιτυχία των αριθμών της επιβίωσης των πολιτών. Η κυβέρνηση, οι δανειστές, οι τραπεζίτες, τα λαμόγια και η διαπλοκή επιβάλλουν τις επιλογές τους στο όνομα των αριθμών. Πίσω από τα τύμπανα, όμως, της αριθμητικής, κρύβεται μια πολιτική δύο ανακατανομών πλούτου. Από την Ελλάδα στους δανειστές, και εντός της Ελλάδας από τους πολλούς στους ολιγαρχικά λίγους.

1.Η δικτατορία των αριθμών μέσω των οποίων επιβάλλονται τα συμφέροντα των έξω και των λίγων, έχει ως αφετηρία της τη θέση ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων, ακόμα και ενάντια στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να υπάρξει μέλλον σε αυτή τη χώρα, όταν θα καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, περιέλθει ο εργαζόμενος άνθρωπος σε κατάθλιψη, νιώσει ότι όλα είναι αδιέξοδα και δεν έχουν προοπτική. Όταν οι πολίτες πάψουν να έχουν προσδοκίες και προσμονές. Ας το πω διαφορετικά, έχει μέλλον μια χώρα χωρίς την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων; Η δική μου απάντηση είναι όχι. Αν αυτή είναι ορθή, τότε δεν μπορεί να λαμβάνονται μέτρα ικανοποίησης των αριθμών και καταστροφής των πολιτών και του μέλλοντος της νέας γενιάς. Ας μας πουν κυβέρνηση και τρόικα ποια είναι κατά τη γνώμη τους τα όρια της εσωτερικής υποτίμησης που οδηγεί σε υποτίμηση ανθρώπους, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τα ολοένα αυξανόμενα επεισόδια μελαγχολίας που παρατηρούνται στους έλληνες επισημαίνεται σε επιδημιολογική μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
Σύμφωνα με τη μελέτη ένας στους δύο έλληνες αισθάνεται μελαγχολικός, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους που βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια έχει σκεφτεί την αυτοκτονία. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 15,3% των ανθρώπων που είπαν πως τον τελευταίο μήνα ένιωσαν μελαγχολία σε καθημερινή βάση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επιπλέον εντύπωση προκαλεί ότι το 21,2% των ανθρώπων που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας.
Η μελαγχολία και το γενικευμένο άγχος μετατρέπονται σε κοινά γνωρίσματα όσων δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις τους, όσων αντιμετωπίζουν προσωπικά χρέη και την ανεργία. ......

P. KRUGMAN: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιαπωνική Nikkei ο Paul Krugman, ο καθηγητής Οικονομικών του Princeton δηλώνει πως οι πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να περιέλθει σε ύφεση είναι περισσότερες από 50%.

Συγκεκριμένα ο νομπελίστας το 2008, αναφέρει στο άρθρο του ότι ενώ οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης φαίνεται να οδεύουν σε ύφεση, η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Κατά συνέπεια, η οικονομία στο σύνολό της θα υποστεί μια ήπια επιβράδυνση.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για την ευρωζώνη, τονίζοντας πως το ένα τρίτο της, μεταξύ των οποίων και οι Ισπανία και Ιταλία, βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Δήλωσε ακόμη ότι «οι Έλληνες πρέπει να χρεοκοπήσουν», και επισημαίνει τη σημασία των κεντρικών τραπεζών ως πιστωτικά ιδρύματα έκτακτης ανάγκης, που θα αποτρέπουν χρεοκοπίες τραπεζών. Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό το ρόλο.
Σε ότι αφορά στο EFSF, ο καθηγητής δηλώνει πως είναι σχεδιασμένο για να χρηματοδοτεί μικρές χώρες, αλλά η πιστωτική γραμμή θα πρέπει να διευρυνθεί σημαντικά, προκειμένου να χειριστεί τα τρέχοντα προβλήματα, όπως αυτό της Ιταλίας.Ο Krugman διαπιστώνει πως για να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό 2%-3%.

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 9η ΠΙΟ ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Μελέτη του ‘Διεθνούς Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη’ τοποθετεί τη Γερμανία στα 10 σκιώδη κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παγκοσμίως, στιγματίζοντας τη χρηματοοικονομική αδιαφάνεια της χώρας. Η σχετική λίστα καταρτίστηκε βάση ενός δείκτη για τη μυστικότητα των συναλλαγών. Η Γερμανία αξιολογήθηκε ως 9η πιο αδιαφανής χώρα για τη λειτουργία της στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ 73 χωρών και περιοχών του πλανήτη. Στην κορυφή είναι η Ελβετία.
Βασικός αξιολογικός παράγοντας θεωρείται το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς , το οποίο κατέχει μία χώρα, στις εκτός των συνόρων οικονομικές συναλλαγές.
Όπως σημειώνει ο Ντέντεφ φον Λάρχερ, μέλος του δικτύου, «το γεγονός, ότι τα σκιώδη κέντρα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται όχι μόνο στην Καραϊβική, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης, υπογραμμίζει την κύρια ευθύνη των βιομηχανικών χωρών για την διαφυγή κεφαλαίου και τη φοροδιαφυγή».

Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Financial Times: Θέμα ημερών να ξεμείνει η Eλλάδα από ρευστό
Στην οριακή κατάσταση της Ελλάδας αναφέρονται σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, που επισημαίνουν πως η χώρα διαθέτει για λίγες ακόμη μέρες μετρητά, τονίζοντας την αποτυχία της χώρας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους φέτος και το 2012. Όπως, δε, αναφέρουν, είναι πιθανό να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνουν πως για πρώτη φορά στο Eurogroup συζητήθηκε ανοικτά το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, χωρίς, όμως, να ληφθεί απόφαση.

Le Mond: Αναβλήθηκε η διάσωση της Ελλάδας
Tα αποτελέσματα του Eurogroup ήταν κάτι παραπάνω από «φτωχά» και για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να διασπείρουν περισσότερη απαισιοδοξία παρά να καθησυχάσουν τις αγορές, υποστηρίζει η Le Monde, επισημαίνοντας πως, παρά τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, το Eurogroup ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις. ..............

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΠΟΙΟΝ;

Του Ν. Κοτζιά


Το χειρότερο που έχει πάθει η χώρα, είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει υιοθετήσει τη λογική και τα επιχειρήματα των δανειστών, όχι μόνο εφαρμόζει τα μέτρα που εκείνοι απαιτούν, αλλά πάνω από όλα έχει υιοθετήσει την οπτική γωνιά των συμφερόντων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πριν ένα χρόνο σημαντικοί οικονομολόγοι πρότειναν να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα τα δάνειά της, η ελληνική κυβέρνηση τους κατήγγειλε ως καταστροφείς της χώρας. Οι τοποθετήσεις της δεν είχαν ως αφετηρία τις ανάγκες και δυνατότητες της χώρας, αλλά το τι της υπαγόρευαν οι τράπεζες, οι ξένοι δανειστές δια μέσω της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με αυτή τη στάση η κυβέρνηση άφησε να καλπάσουν τα δάνεια στα 395 δισεκατομμύρια. Έτσι, αντί να γίνει μια έγκαιρη αναδιάρθρωση που θα πήγαινε το ελληνικό χρέος κάτω από 160 δισεκατομμύρια, κάθε προσπάθεια να τακτοποιηθούν τα του οίκου μας αναβλήθηκε. Όταν το Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2011 συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση τόκων και χρονοδιαγράμματος των ελληνικών δανείων και το κατά 21% κούρεμα των δανείων, που θα «περιορίσει» το χρέος στα 315 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση και οι βουλευτές της, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής, πανηγύριζαν. Πανηγύριζαν διότι εξασφάλισαν μια αναδιάρθρωση για την οποία επί μήνες μας διαβεβαίωναν ότι θα ήταν σε κάθε περίπτωση καταστροφική για την Ελλάδα.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ... ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπ. Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει στις αποσκευές του ήδη σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ‘σχέδιο Ρέσλερ’ για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας επεξεργάστηκαν ειδικοί με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).
Συγκεκριμένα: Το σχέδιο προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χρεωμένη χώρα και τους πιστωτές της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.

ΔΥΟ ΚΟΥΦΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Του Κ. Γιαννακίδη


Τον Οκτώβριο του 2010 το ΠΑΣΟΚ τίμησε την επέτειο από την επάνοδο του στην κυβέρνηση με ένα βίντεο. Το συνηθίζουν αυτό τα κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία. Οι απολογισμοί έργου είναι σαν τα τηλεφωνήματα που δέχεσαι από την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου σου για να σε ρωτήσουν αν είσαι ικανοποιημένος. Το βίντεο του ΠΑΣΟΚ έχει διάρκεια δύο λεπτών και ενός δευτερολέπτου. Αλλά, εντάξει, ακόμα και αν αφαιρούσαν τα δύο λεπτά, ο υπόλοιπος χρόνος θα ήταν αρκετός για να διηγηθεί τα επιτεύγματα ενός έτους διακυβέρνησης. Πρόκειται, πάντως, για ένα σουρεαλιστικό βίντεο-η κυβέρνηση μας πρέπει να είναι η μοναδική στον κόσμο που προτάσσει ως αιχμή του έργου της τη λήψη ενός τεράστιου δανείου. Δύο χρόνια πέρασαν από τη μέρα που ο τρίτος Παπανδρέου μπήκε στο Μαξίμου. Και πέρασαν από πάνω μας. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Κάθε στιγμή. Δύο χρόνια που αν τα φωτίσεις η σκιά τους είναι τόσο μεγάλη, λες και πρόκειται για δύο δεκαετίες. Ο Γιώργος λέει ότι γέρασε. Μα όλοι γεράσαμε. Λες και είμαστε το πορτρέτο και ο Ντόριαν Γκρέι βρίσκεται ακόμα ανέμελος πίσω στο χρόνο, σε μακρινή εποχή ή σε παράλληλο σύμπαν.

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΗΜΙΤΗ

Του Γ. Προκοπάκη


Το άρθρο Σημίτη στην Κ 2/10/2011 είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Δεν λέει τίποτε καινούριο, κάτι που διάφοροι (όχι πολλοί είναι αλήθεια) δεν έχουν ήδη πει. Είναι όμως μια πλήρης και συνεκτική κατάθεση της πραγματικής πραγματικότητας και των πραγματικών ζητημάτων που παίζονται. Αναδεικνύει με τον εναργέστερο τρόπο το θέμα ως ζήτημα "διαχείρισης της κρίσης" με καθαρούς τους κινδύνους, άρα και τους στόχους της διαχείρισης, και σαφή χρονικό ορίζοντα, τη δημιουργία του ESM, είτε γίνει το 2013 όπως προγραμματίζεται είτε μεταφερθεί για το 2012 όπως φαίνεται να επιχειρείται. Το κύρος του και η προϊστορία του στο κυβερνητικό κόμμα, καθιστούν αδύνατη την αγνόηση του σχήματος που περιγράφει.

Τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν αβίαστα είναι:
1. Είναι καταστροφικό να αφεθεί η διαχείριση της κρίσης στη συγκυβέρνηση ΓΑΠ-Βενιζέλου
2. Είναι καταστροφικό να αφεθεί η διαχείριση της κρίσης στην επερχόμενη ΝΔ
3. Είναι αμφίβολη έως καταστροφική η ενδεχόμενη διαχείριση της κρίσης από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
4. Οι ιδεοληψίες της αριστεράς και οι τσαρλατανισμοί μέσα και έξω από την οργανωμένη αριστερά είναι ακόμη πιο καταστροφικοί.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο ενός προϋπολογισμού που φέρνει πρόσθετα μέτρα αξίας 6,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2012 σε συνθήκες πολύ μεγάλης ύφεσης της τάξης του 5,5% φέτος και 2,2- 2,5% τον επόμενο χρόνο.
Τα μέτρα με λίγες εξαιρέσεις (π.χ. τέλος στα ακίνητα, γενικές αρχές εφεδρείας) δεν είναι γνωστά, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν αποφασισμένα. Το φορολογικό νομοσχέδιο ακόμη φτιάχνεται, στην εφεδρεία χθες λήφθηκαν κεντρικές αποφάσεις, ενώ μένει να ανακοινωθούν οι νόμοι για το μισθολόγιο αλλά και για τις αλλαγές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
Η κυβέρνηση επί 4 μήνες δεν εφάρμοσε το μεσοπρόθεσμο. Πλέον τα μέτρα επιβάλλονται καθυστερημένα, η απόδοσή τους μειώνεται και γι΄ αυτό γίνονται σφοδρότερα υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας η οποία συνεχίζει τον έλεγχο της οικονομίας...
Παρά το νέο πακέτο η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα για μία ακόμη χρονιά δεν πιάνεται: αντί για 17,1 δισ. ευρώ θα σταθεροποιηθεί στα 18,7 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να ικανοποιήσει τον στόχο του Μνημονίου για το έλλειμμα το 2012 (περιορισμός στα 14,65 δισ. ευρώ).

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Η κρίση της ευρωζώνης θα τελειώσει, με την Γερμανία να αποχωρεί από την νομισματική ένωση. Αυτό ισχυρίζεται η οικονομική αναλύτρια της Principalis  Asset Management, Philippa Malmgren. Μιλώντας στην πρόσφατη πανευρωπαϊκή συνεδρίαση της Threadneedle Investments στο Λονδίνο, η Malmgren ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη γνώμη της, «η Γερμανία θα φύγει από το ευρώ», και πως η απόφαση έχει ήδη παρθεί από την γερμανική κυβέρνηση. «Πιστεύω πως ήδη έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές εκτύπωσης χρήματος, και  μάλιστα βγάζουν στην επιφάνεια τα παλιά μάρκα, που περίσσεψαν από την εποχή που εισήχθη το ευρώ…», είπε.
Η Malmgren, η οποία  έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου George W. Bush, αναγνωρίζει πως μια έξοδος της Γερμανίας από την ΟΝΕ θα είναι κάτι το ριζοσπαστικό, και θα σημαίνει μια απότομη αύξηση του κόστους των εξαγωγών της. Αλλά όπως λέει, η γερμανική βιομηχανία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει την αύξηση των τιμών για αρκετό διάστημα.
Η αποχώρηση από μια νομισματική ένωση είναι κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, επισημαίνει, και θυμίζει μια μελέτη που είχε δημοσιεύσει η νομισματική αρχή της Σιγκαπούρης το 2007, με θέμα την ανάλυση των διάφορων αποχωρήσεων κρατών από νομισματικές ενώσεις.