Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ... ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΟΣΗΣ ...

Της Μ. Λυσιάνθης


Δείτε μόνο πόσοι μήνες χρειάστηκαν για να επουλωθεί το τραύμα από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της τρόικας, που στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφυγαν περίπου… διωκόμενοι από την Ελλάδα, για να τους παρακαλάμε στη συνέχεια να επιστρέψουν.
Το θρίλερ διαρκείας έληξε απόψε, με το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα. Έτσι, … κουνάμε όλοι μαζί το μαντίλι στο Μνημόνιο Ι, που θα παραχωρήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη θέση του στο Μνημόνιο ΙΙ. Επομένως, η επόμενη δόση-μαμούθ δεν θα είναι η 7η, αλλά η 1η της νέας δανειακής σύμβασης.
Για να μην ξεχνιόμαστε βέβαια, για να φτάσουμε στο αποψινό θετικό νεύμα των Ευρωπαίων, η χώρα υπέστη μια πρωτοφανή εθνική διαπόμπευση. Με πρόδηλη σύγχυση ανάμεσα στο τι ήταν αλήθεια, και που ξεκινούσε ο εκβιασμός.

ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

Του Α. Ανδριανόπουλου


Διεθνής Ρόλος και Σημασία
Η Παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναδείξει τον ρόλο της Ασίας στο διεθνές σκηνικό. Σε μια εποχή που είναι σε πρώτη προτεραιότητα οι οικονομικές δυνατότητες δεν έχει σημασία η κατάκτηση εδαφών αλλά ο έλεγχος αγορών. Η Κίνα και Ινδία είναι οι κεντρικοί άξονες της ομάδας ΒΡΙΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Μαζί με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν που αποτελούν τις σημαντικότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας σε οικονομικό επίπεδο, έχουν διατρέξει τα τελευταία δύσκολα χρόνια με σχετικά ελάχιστες οικονομικές απώλειες. Με την συμμετοχή τους στο Shanghai Cooperation Organization (μετεξέλιξη του Shanghai Five) έχουν βάλει τις βάσεις για μια πολύ σημαντική παρουσία στο διεθνές σκηνικό.
Ιδιαίτερος δε είναι ο ρόλος αυτών των χωρών στην Παγκόσμια κρίση χρέους. Οι χώρες αυτές διαχειρίζονται τεράστια διαθέσιμα με εντελώς αδιαφανή τρόπο και έτσι είναι σε θέση να ταράξουν τις διεθνείς αγορές. Ο δημοσιογράφος Eric Weiner,ο οποίος υπήρξε για δύο χρόνια ανταποκριτής του NPR στο Νέο Δελχί, αποκαλύπτει στο βιβλίο του “The Shadow Market: How Sovereign Wealth Funds Secretly Dominate the Global Economy” (2011) την πραγματική δύναμη των σχετικών κρατικών «σκοτεινών» ταμείων (κυρίως Κίνας, Άμπου Ντάμπι, Σιγκαπούρης, Νοτίου Κορέας, Σαουδικής Αραβίας και Νορβηγίας αλλά με εξ ίσου μεγάλες δυνατότητες της Ρωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν). Η κατάρρευση των Κρατικών ομολόγων, και οι συγκλονιστικές ανακατατάξεις στις τιμές των μετάλλων και των αγροτικών προϊόντων στα σχετικά χρηματιστήρια, αντανακλούν κινήσεις και των Ταμείων αυτών (Sovereign Wealth Funds).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ - ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Μετά από ένα σαββατοκύριακο πανικού για το μέλλον του ευρώ, την Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια πήραν φωτιά. Ο λόγος είναι η φημολογούμενη ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για μια πιο στενή δημοσιονομική ένωση.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η δημοσιονομική ενοποίηση δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη. Μπορεί να μπορούσε πριν από πέντε χρόνια. Ή σε πέντε χρόνια από σήμερα. Όχι όμως τώρα.
Μια δημοσιονομική ένωση προϋποθέτει ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ελέγχουν τους προϋπολογισμούς και τους φόρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως είναι μια διαλυμένη οικονομία. Όπως λέει ο Desmond Lachman του American Enterprise Institute, «η Ελλάδα είναι μια χαμένη υπόθεση. Η συντεταγμένη χρεοκοπία της είναι θέμα χρόνου».
Εν ολίγοις, η όλη κρίση χρέους της ΕΕ έχει να κάνει με τις τεράστιες ανισορροπίες κάποιων φτωχών κρατών, οι οποίες μπορούν να λυθούν μόνο μέσω υποτίμησης των νομισμάτων τους. Δυστυχώς όμως, δεν διαθέτουν δικά τους νομίσματα. Είναι στο ευρώ!
Για να καταλάβουμε τα χάλια του ευρώ, θα πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους δημιουργίας του. Η αρχική ιδέα ήταν πως μια νομισματική ένωση θα έκανε την Ευρώπη πιο πλούσια. Οι ασθενέστερες χώρες ήθελαν κοινό νόμισμα με τη Γερμανία, για να μπορούν να δανείζονται με καλύτερους όρους. Η Γερμανία ήθελε το ευρώ, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να αγοράζουν τα προϊόντα της.
Αυτό και έγινε, με την Γερμανία να εξάγει προϊόντα, που τα αγόραζαν οι άλλοι με δανεικά. Ένας γάμος εξυπηρέτησης δηλαδή. Η «τσιγκούνα» Γερμανία κέρδισε το πλεόνασμα που πίστευε ότι χρειάζεται για να αναπτύσσεται, και οι χώρες της περιφέρειας πήραν το φθηνό χρήμα που ήθελαν για να πλουτίσουν.

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΩΝ

Του Ν. Χριστουλάκη


Σπανίως η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσες πολλές προκλήσεις, τόσο απαιτητικές και συχνά μάλιστα συγκρουόμενες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα και αναλύθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια: δημοσιονομική ασφυξία, βαθιά ύφεση και ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων.
Η πίεση γίνεται όμως ακόμα μεγαλύτερη γιατί την ίδια περίοδο σχεδιάζεται η εισαγωγή νέων πλαισίων οικονομικού συντονισμού και διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, που θα περιορίσει αισθητά τα περιθώρια εθνικών σχεδιασμών και θα επιβάλει υπερεθνικούς κανόνες στην ασκούμενη πολιτική, τους μισθούς και τα όρια κοινωνικής ασφάλισης. Το γεγονός μάλιστα ότι οι κανόνες αυτοί επινοήθηκαν με αφορμή την ελληνική κρίση, σημαίνει ότι η εφαρμογή τους σε εμάς θα είναι πιο άμεση και επιτακτική από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Εύλογα λοιπόν πλανάται το ερώτημα στους έλληνες πολίτες, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και στις διεθνείς αγορές: Θα καταφέρουμε ή όχι να ανταποκριθούμε στις παραπάνω προκλήσεις ταυτόχρονα, έγκαιρα και αποτελεσματικά;
Εάν η απάντηση δεν είναι καταφατική, τότε η μία αστοχία θα οδηγήσει στην επόμενη και καθένας θα προσπαθήσει να διασφαλίσει όπως-όπως τα δικά του συμφέροντα σε βάρος των άλλων.
Για παράδειγμα, τυχόν αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αφού κανείς δεν θα εμπιστεύεται τη χώρα μας για να επενδύσει, να ανοίξει επιχείρηση ή να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εφαρμογή «επειγόντως» αποφασιστικών πολιτικών που θα σταματήσουν την κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ, θα περιορίσουν τη διάδοσή της και θα ανασχέσουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ζητεί ο ΟΟΣΑ στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η κρίση της ζώνης του ευρώ παραμένει ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο διαδεδομένες και εάν δεν αντιμετωπιστούν, η πρόσφατη μετάδοση της κρίσης θα επεκταθεί και σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά, κλιμακώνοντας έτσι την οικονομική αναστάτωση.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ρυθμού επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας από 1,9% το τρέχον έτος σε 1,6% το 2012, πριν ανακάμψει ξανά στο 2,3% το 2013. Η ανεργία στη ζώνη του ΟΟΣΑ προβλέπεται επίσης να παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των ανέργων να εκτιμάται πως θα αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το 2012 και κατά 2,5% το 2013, μετά την πρόβλεψη για επέκταση της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 1,6% το τρέχον έτος στο 0,2% το επόμενο έτος, πριν αυξηθεί κατά 1,4% το 2013.

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη τρέχουν πλέον πολύ νωρίτερα από όσο το φανταζόμασταν. Σύντομα όπως φαίνεται είναι πιθανόν να έχουμε ΕΕ των δύο ή και τριών ταχυτήτων, όπως επίσης και ''Super League'' των χωρών, κατ΄ αντιστοιχία με αυτή του ποδοσφαίρου. Με μαθηματική ακρίβεια η εξέλιξη αυτή θα χωρίσει την ευρωζώνη σε Βορρά και Νότο. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδιο που προτίθενται να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό την συγκρότηση μιας ομάδας ισχυρών κρατών στα πλαίσια της ευρωζώνης. Θα ονομάζονται ''υγιείς χώρες'' και θα είναι το νέο κέντρο αποφάσεων και διοίκησης της Ευρώπης.
Μέλη αυτής της ομάδας «''Super League''» της ευρωζώνης θα μπορούν να γίνουν όσα κράτη είναι διατεθειμένα να αποδεχτούν: (α) αυστηρά κριτήρια για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και (β)  τον έλεγχο του εθνικού τους προϋπολογισμού από αυτήν ομάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή πρότυπο για τη λειτουργία αυτής της ομάδας, είναι η συνθήκη του Σένγκεν, στην οποία συμμετέχουν και κράτη εκτός ΕΕ. Όπως πιθανολογείται κίνητρο αυτής της γαλλογερμανικής κίνησης είναι η αβεβαιότητα για το αν και πότε θα αποφασιστεί από τα κράτη της ΕΕ η μερική αλλαγή της συνθήκης της Λισσαβόνας, όπως αυτή προτείνεται από Βερολίνο και Παρίσι.

ΠΙΑΣΤΕ "ΠΑΤΟ" ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Της Σ. Βούλτεψη


Καταστροφική – και με τη βούλα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής «Δύναμης Κρούσης» Χορστ Ράιχενμπαχ –υπήρξε η πολιτική σχεδιασμού και εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Όπως είπε, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα δεν είχε το απαιτούμενο εύρος και την απαιτούμενη ταχύτητα – σπεύδοντας παράλληλα να δικαιολογήσει αστοχίες και καθυστερήσεις στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας. Παραδέχθηκε, όμως, ότι τα λάθη των δανειστών και οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, επιβάρυναν το τελικό κόστος της διάσωσης.
Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη «πιάσει πάτο», η κρίση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, οι ανισότητες είναι γεγονός και η ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μακριά.
Ειδικά για τις επενδύσεις, είπε πως οι καλοί επενδυτές περιμένουν να… πιάσουμε πάτο για να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, πλειάδα οικονομολόγων διεθνούς κύρους που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο του Ρόιτερ’ς, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αναπόφευκτα η ευρωζώνη θα… στενέψει και αρκετοί από αυτούς υποστηρίζουν πως σ’ αυτήν την «ελίτ του ευρώ», η Ελλάδα δεν έχει μέλλον.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Του Ν. Κοτζιά


Στον 19ο προς τον 20ο αιώνα κυριαρχούσαν στην Ευρώπη μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις με δομές αυτοκρατορίας. Θα έλεγα ότι οι τύποι τους ήταν δύο. Εκείνες που κινούνταν σε έναν γεωγραφικό χώρο, με αφετηρία τα εδάφη της Μητρόπολης και εκείνες που επεκτείνονταν μέσο της θαλάσσης. Οι πρώτες, όπως η Ρωσία, η Οθωμανική αυτοκρατορία και εκείνη της Αυστροουγγαρίας, πέρασαν στην ιστορία περισσότερο ως αυτοκρατορίες γεωγραφικής επέκτασης και συνέχειας, παρά ως κλασσικές αποικιοκρατικές δυνάμεις.
Ως προς την πρώτη, Ρωσία, σε ένα βαθμό λογικό, διότι ενσωμάτωνε τους πληθυσμούς ισότιμα στο σύστημα, ίσως και για αυτό να επιβίωσε στη σημερινή της μορφή. Η δεύτερη (Οθωμανική), αποτέλεσε κλασσική περίπτωση αποικιοκρατίας σε αραβικό κόσμο και Βαλκάνια και όπως η τρίτη (Αυστροουγγαρία) διαλύθηκε. Οι δεύτερες, όπως Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, κατέλαβαν χώρους σε Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανίδα, κατέστρεψαν με μεγαλύτερη αγριότητα τους πολιτισμούς, λεηλάτησαν πλούτο. Εκμεταλλεύτηκαν πληθυσμούς οικονομικά, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η γεωπολιτική κατάληψη χώρων. Στον 21ο αιώνα, όλα δείχνουν ότι η γεωπολιτική θα συμπληρωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να αντικατασταθεί, από την γεωοικονομία. Την τελευταία την χαρακτηρίζει η κατάληψη με οικονομική ισχύ και μέσα εκείνων των χώρων που με μια έννοια τους το επιτρέπουν. Έχει κατά κανόνα λιγότερο κόστος. Δεν χρειάζεται να κάνει χρήση βίας ο φορέας της γεωοικονομικής. Το αναθέτει στις συνεργαζόμενες δυνάμεις, τουτέστιν στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Κόμμα του Μνημονίου.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΠΑΡΟΖΟ - ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Ανεβαίνουν αισθητά οι τόνοι στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου με την γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Κομισιόν να διασταυρώνουν πλέον δημοσίως τα ξίφη τους επί του ζητήματος

Την ώρα που ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίαζε χθες τις προτάσεις της Κομισιόν, από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια άκαιρη πρόταση.
"Η κρίση κατέδειξε", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, "ότι χωρίς μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διατηρηθεί ένα ενιαίο νόμισμα".
Μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και αμοιβαίος έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απόρριψης προϋπολογισμών που παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα είναι ο κεντρικός πυρήνας των προτάσεων της Κομισιόν που βρίσκει μάλιστα απόλυτα σύμφωνο και το Βερολίνο. Ικανοποιημένη θα πρέπει να είναι η γερμανική πλευρά και με την πρόταση Ρεν να μπορεί μελλοντικά η Κομισιόν να ζητά την υπαγωγή χωρών σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής αρωγής.
Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα και το κλίμα στο θέμα του ευρωομολόγου. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος που η ιδέα είχε απορριφθεί επί της αρχής από ορισμένες χώρες, χωρίς να έχουν κατατεθεί καν οι σχετικές προτάσεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν ‘φωτογράφισε’ την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ που λίγη ώρα πριν την παρουσίαση των προτάσεων Μπαρόζο, τις χαρακτήριζε άκαιρες.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Του Ν. Κοτζιά 


Η Ελλάδα χάνει χρόνο και δεν συζητά επί της ουσίας. Σαν κάποιον που κάθεται σε καφενείο και διηγείται ιστοριούλες χωρίς μνήμη και μέλλον. Τα πρώτα ονόματα της πολιτικής σκηνής του Κόμματος του Μνημονίου παρέλασαν ομιλούντες στη βουλή, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι δεν διαθέτουν σχέδιο για το μέλλον της χώρας, ενώ αγνοούν τις εξελίξεις στην ΕΕ. 
Τα τύμπανα της πτώχευσης κτυπούν εκκωφαντικά. Όμως οι ντόπιες κυρίαρχες ομάδες για άλλα ενδιαφέρονται. Ετοιμάζονται να κάνουν μια τελευταία μεγάλη αρπαχτά. Ειδικότερα οι τραπεζίτες να διασφαλίσουν την κοινωνικά προκλητική «προνομιούχα μετοχή» που ελπίζουν να επιβάλει ο συνάδελφός τους νέος πρωθυπουργός. Ως δημοσιονομικό αντίβαρο σε αυτά, ετοιμάζεται η λεηλασία μισθών και συντάξεων. Η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και νέες εγγυήσεων στους δανειστές. Η αύξηση επιτοκίων στα ομόλογα που θα παραδώσουν σε αντικατάσταση των παλαιοτέρων. 
Σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση. Απλά καλείται ως γραφειοκρατική μηχανή να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου που έχει διαφορετικά κριτήρια και στοχεύσεις από εκείνα τα οποία όφειλε να έχει μια πατριωτική-ευρωπαϊκά σκεπτόμενη κυβέρνηση. 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ... ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ;

Του Ε. Ζερβού


Στα όρια του εθνικού «εκβιασμού» οδηγούνται οι Βρυξέλλες, ασκώντας πλέον συσσωρευμένες πιέσεις στον Αντώνη Σαμαρά για να υπογράψει το κείμενο δεσμεύσεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
Μετά τις νέες χθεσινές δηλώσεις προς την κατεύθυνση της απαίτησης έγγραφης δέσμευσης, ο Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ δεν άφησε πολλά περιθώρια. Ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις 29 Νοεμβρίου, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλέον τελεσίγραφο 7 ημερών, για να ικανοποιήσει τις σχετικές απαιτήσεις των Βρυξελλών, και να παράσχει τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούνται.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνδέσει ευθέως την εκταμίευση της 6ης δόσης με την παροχή έγγραφων δεσμεύσεων για την εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.

ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ...

Μετά τους οίκους αξιολόγησης των ΗΠΑ σειρά παίρνουν και οι «οίκοι» της Ανατολής να μας υποβαθμίσουν .
Συγκεκριμένα ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit Rating ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς εκτιμά ότι η χώρα «έχει χάσει τελείως την φερεγγυότητά της και πρέπει να προετοιμαστεί για μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους».
Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την αξιολόγηση της χώρας στο C από CCC με αρνητικές προοπτικές. Η αξιολόγηση C υποδηλώνει μεγάλο ρίσκο χρεοκοπίας.
Προβλέπει δε συρρίκνωση της οικονομίας 7,2% και 6,8% για το 2012 και το 2013 στην Ελλάδα, και δηλώνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.
«Η κοινωνική αναταραχή έχει ενταθεί, η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ελέγχει τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις έχει καταστραφεί δραματικά, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ», επισημαίνει ο Dagong.

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ!

Του Κώστα Ροδινού


Η επιμονή των Γερμανών να υπογράψει ο κ. Σαμαράς, μια δήλωση που εξευτελίζει την χώρα και θρυματίζει την αξιοπρέπεια μας, είναι προκλητική. Συνιστά δε και ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις, γεγονός που αντίκειται όχι μόνο στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ, αλλά και στο διεθνές δίκαιο.
Κατ’ αρχήν, όλοι ενθυμούμεθα, αμέσως μετά τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, την κ. Λαγκάρντ και τους αρμοδίους του Eurogroup, να ανακοινώνουν την αποδέσμευση της 6ης δόσης. Άνευ άλλων όρων, ανταλλαγμάτων και προϋποθέσεων.
Βέβαια, μεσολάβησε η καταστροφική απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα. Δίκαιη η αγανάκτηση γιατί ο Γ. Παπανδρέου έδειξε να θέτει εν αμφιβόλλω μια απόφαση στην οποία κατέληξαν με δυσκολία μεγάλη. Όμως, από τότε έτρεξε πολύ νερό στ’ αυλάκι:
-Ο Γ. Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία.
-Η Ελλάδα έχει πλέον Πρωθυπουργό έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) κατεστημένου.
-Η Κυβέρνησή του στηρίζεται και από τη Ν.Δ.
-Ο Α. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση που προέκυψε από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΑΖΙ

Ψάχνοντας στο παρελθόν μπορεί να βρεις το μέλλον.
Ένα κείμενο που γράφτηκε το 1995 από τον Μάριο Πλωρίτη.
Ότι δεν κατάφερε η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ με τα όπλα, το έχει σχεδόν καταφέρει η σημερινή "δημοκρατική" Γερμανία

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 - ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, από τον υπουργό οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2012. Ένας  προϋπολογισμός που «ξεχειλίζει» από υπέρμετρη αισιοδοξία σε βαθμό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε   τους κυβερνώντες αιθεροβάμονες δανειζόμενοι τον όρο από  τον αείμνηστο Α. Παπανδρέου. Πώς να εξηγήσουμε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης να  προσδοκά  πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Συγκεκριμένα προβλέπει το έλλειμμα του 2012, μετά την εφαρμογή του PSI να διαμορφωθεί στο 5,4% του ΑΕΠ (11,427 δισ. ευρώ), έναντι 9% του ΑΕΠ (19,683 δισ. ευρώ) το 2011. Χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών του PSI το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2012.
Για πρώτη φορά αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ στα 2,42 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,1% φέτος. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν το PSI, είναι υψηλότερο (1,6% του ΑΕΠ) αλλά υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί μετά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα λόγω της μείωσης της «άσπρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης του 2012 και μάλιστα μετά την εφαρμογή του PSI, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ, έναντι 161,7% του ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κλείσει το τρέχον έτος.
Οι στόχοι αυτοί στηρίζονται στην  πολύ μεγάλη αύξηση των καθαρών εσόδων παρά την ύφεση. Πως θα γίνει αυτό;  μόνο η κυβέρνηση και αυτοί που μας επέβαλαν έναν τέτοιο τον προϋπολογισμό το γνωρίζουν …  
Τα καθαρά έσοδα το 2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,1% φτάνοντας στα 54,4 δισ. ευρώ και οι πρωτογενείς δαπάνες να μειωθούν κατά 5,3% στα 49 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τεράστια αύξηση - της τάξης του 217,6% -  της επιβάρυνσης των φόρων στην περιουσία, λόγω των απανωτών φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Συγκεκριμένα αναμένεται να αντληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. φέτος.

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ;

Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.
Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,61%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,17% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 195 μ.β με απόδοση 3,73%.
Η ΕΚΤ αποτυγχάνει ως τώρα να σβήσει τις φλόγες αφού αναποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της και σήμερα με αγορές ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.709 μ.β, στην Ιρλανδία στις 641 μ.β και στην Πορτογαλία στις 950 μ.β.. Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34850.
Σοκ στην Ισπανία από καταστροφική δημοπρασία
Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία. Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%. Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Του Κακοφωνίξ


Καλές οι κυβερνήσεις συνεργασίας, καλοί και οι περιβόητοι τεχνοκράτες, αλλά αν ο άνθρωπος δε σκαμπάζει από πολιτική, δύσκολα στέκεται στα ‘’μεγάλα σαλόνια’’. Δυστυχώς το χθεσινό ατόπημα του εντολοδόχου πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό για τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας (διαβάζοντας μάλλον) αργά και σταθερά, στη δευτερολογία του, θέλησε ατυχώς να απαντήσει σε αυτούς που δεν θεωρούν κακή μια λύση που περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ. Γενικότερα βέβαια η δευτερολογία του πρωθυπουργού, αλλά και όλη η (φτωχή) επιχειρηματολογία του, ουσιαστικά εστιάστηκε στην αποδοχή του γνωστού εκβιασμού, περί αποδοχής του τελεσιγράφου ή εξόδου από το ευρώ.
Για να ωραιοποιήσει λοιπόν την προαποφασισθείσα αποδοχή του τελεσιγράφου, ο πρωθυπουργός θέλησε να περιγράψει με μελανά χρώματα τις ενδεχόμενες εξελίξεις έπειτα από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ. Αφού πρώτα μίλησε για υποτίμηση και πληθωρισμό που υποτίθεται ότι θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος το οποίο ‘’θα είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ’’, όπως είπε επί λέξει.

(Συγκεκριμένα είπε ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα)

COLPO GROSSO ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟ ΕΥΡΩ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Δανειακή σύμβαση και αναδιάρθρωση - To αγγλικό δίκαιο καίει τη “σωτηρία”.
Γιατί Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι λύσσαξαν να μη γίνουν εκλογές; Γιατί θέλουν γραπτές εγγυήσεις από τον Σαμαρά και γιατί περιορίστηκαν στις προφορικές όταν δεν τις έδωσε; Γιατί επιμένουν τόσο πολύ στη γρήγορη ανάληψη νέων δεσμεύσεων από τη Βουλή; Γιατί Τράπεζες και Κομισιόν υπερβαίνουν κάθε εσκαμμένο στις σχέσεις με μέλος της ΕΕ, πότε απευθύνοντας ωμά τελεσίγραφα και πότε επιβάλλοντας κυβέρνηση ή περίπου διορίζοντας Πρωθυπουργό; Εξηγούνται όλα από την οργή για τον Παπανδρέου; Τέτοια ομοβροντία ωμότατων πιέσεων ασκήθηκαν μόνο στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, όταν παιζόταν η ύπαρξη κυρίαρχου κράτους στην Κύπρο και τα δικά τους δικαιώματα στο νησί. Ακούμε καθημερινά τις φοβερές καταστροφές που θα πάθουμε αν δεν εφαρμοστεί η 26η Οκτωβρίου. Κανείς δεν μας εξηγεί όμως σε τι αποβλέπουν, ή τι φοβούνται, όσοι ασκούν τις τρομερές πιέσεις. Απλώς νευρίασαν ή περιμένουν στ’ αλήθεια να σώσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που, όπως και οι προηγούμενες, μόνο ειρωνεία προκαλούν στις εφημερίδες τους και τις αγορές; Ακόμη κι ένας σύμβουλος του Σόιμπλε βγήκε την επόμενη μέρα και δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα περπατήσει, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο κούρεμα!
Στην αρχή έλεγαν ότι όσα γίνονται στην Ελλάδα ήταν απαραίτητα για να μη χρεωκοπήσουμε. Το τελευταίο δεκαήμερο, το τροπάρι άλλαξε: αν δεν τα κάνουμε, θα μας διώξουν από το ευρώ.

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ Ε.Ε."


«Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε» υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde. Απαντώντας ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία, ο πρώην πρωθυπουργός, εξιστορώντας τα γεγονότα, ξεκαθαρίζει ουσιαστικά πως η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της.
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα που συνδέονται με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), και αυτό σε μία κρίσιμη στιγμή που οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. έχουν διαταραχθεί».
Στο άρθρο του ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη βάσει των στοιχείων του 1999, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή που ήρθε στην εξουσία το 2004 άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών, πράγμα που τελικά «φούσκωσε» τα στοιχεία των επόμενων ετών. 
«Το γεγονός αυτό το κατήγγειλα σε αρκετές περιπτώσεις και είναι πραγματικά λυπηρό που ο κ. Σαρκοζί καταφεύγει στην ίδια επιχειρηματολογία, αντί να ερευνά την ακεραιότητα των υπηρεσιών της Κομισιόν και της ΕΚΤ», προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι «το έλλειμμα της Γαλλίας κατά την είσοδο στην ΟΝΕ το 1997 ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας, καθώς ξεπερνούσε το 3,3% του ΑΕΠ και συνεπώς τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ».
Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα, ο κ. Σημίτης εξηγεί πως «τα κριτήρια ένταξης καθορίζονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ και αφορούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα (κάτω από το 3% του ΑΕΠ), στον πληθωρισμό, στα επιτόκια και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. 

CDU: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Στο συνέδριό τους στη Λειψία, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης των 17. Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η εθελοντική έξοδος μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης από το ευρώ.
Με 9 ψήφους κατά και 10 αποχές το κομματικό συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ψήφισε την πρόταση που προβλέπει εθελοντική έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη: «Σε περίπτωση που μια χώρα είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες που διέπουν το κοινό νόμισμα, τότε της παρέχεται η δυνατότητα, - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο από την ΕΕ - να βγει από την ευρωζώνη χωρίς όμως να εγκαταλείψει την ΕΕ», αναφέρεται στο κείμενο της σχετική πρότασης που αποδέχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία οι σύνεδροι στη Λειψία.
Σε καιρό κρίσης οι Χριστιανοδημοκράτες τάσσονται υπέρ της οικονομικής σταθεροποίησης της ευρωζώνης. Για να επιτευχθεί προτείνουν την αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών ούτως ώστε να γίνει δυνατή μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον μιας χώρας μέλους. Ζητούν επίσης για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη δυνατότητα να κινεί διαδικασία κατά των χωρών-μελών που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ταυτόχρονα ζητούν την οικονομική «αναδιάρθρωση» των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη βοήθεια του ευρωπαίου επιτρόπου για τη διαχείριση του ευρώ, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης.

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Του Ν. Κοτζιά


Η οικονομία είναι σε κρίση. Ο μηχανισμός υπέρβασής της, η πολιτική, είναι μπλοκαρισμένος. Πριν ολοκληρωθεί η χρεοκοπία της χώρας, έχει ήδη χρεοκοπήσει η κυρίαρχη πολιτική. Πολιτική που παράγει αδιέξοδα, αγριότητες σε βάρος του λαού, ενώ συνοδεύεται από υποχωρήσεις στις έξωθεν πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αντί η προηγούμενη κυβέρνηση να καταγγείλει εκείνους τους ανώτερους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών θεσμών που εκβιάζουν τη χώρα μας, τους συνέδραμε. Στόχος της να εκβιαστεί ο λαός και η αντιπολίτευση. Οι ένοχοι αναζητούν συνένοχους. Ανάλογα, αντί να γίνουν εκλογές, προβάλλεται το επιχείρημα ότι «η χώρα κινδυνεύει» να καταστραφεί από τη διεξαγωγή τους.
Δεν θυμάμαι σε δημοκρατικό καθεστώς να έχει ξαναδιατυπωθεί η άποψη από κυβερνών κόμμα ότι η δημοκρατία μπορεί να αποτελεί παράγοντα καταστροφής. Δείγμα του πόσο έχει παγιδευτεί ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε συμφέροντα, σε νοοτροπία υποτέλειας, αλλά και σε μια αντίληψη βίαιου «εκσυγχρονισμού», ορθότερα αναχρονισμού. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι αν γίνουν εκλογές, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι 21 μέρες, δηλαδή, που απαιτεί το Σύνταγμα. Ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η δημοκρατική διαδικασία είναι αχρηστεμένος χρόνος. Υποκρίνεται, όμως, διότι για 12 ολόκληρες ημέρες η χώρα βρισκόταν σε πλήρη παράλυση χωρίς να δοθεί το δικαίωμα στο λαό να μιλήσει. Η ζωή, δηλαδή, απέδειξε την χρεοκοπία αυτών των αιτιολογήσεων.
Αυτή τη διαπίστωση, η κυβέρνηση την αποκρούει υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν εκλογές, η χώρα κινδυνεύει να μην πάρει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, την έκτη δόση, που έχει άμεσα ανάγκη.

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας


Δεν νομίζω να ακούσαμε άλλα πράγματα και πως μπορούσαμε άλλωστε, στην κατάσταση που είναι η οικονομία της χώρας. Ακούσαμε το αυτονόητο, όσο και αν δεν μας αρέσει, ότι «διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ». Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή έστειλε τα δικά του μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος, δείχνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε και λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της.
Παρόλο που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε μια τεχνοκρατική ομιλία, εντούτοις ακούσαμε μια καθαρά πολιτική ομίλα σε χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση στους Έλληνες της σιγουριάς. Κύριο συστατικό της ομιλίας ήταν οι διαβεβαιώσεις - δηλώσεις υποταγής προς τους δανειστές της χώρας ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την εφαρμογή της οποίας, άλλωστε, συγκροτήθηκε αυτή η κυβέρνησή. Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας, όπως αυτών των εφοριακών και εκπαιδευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες, αλλά και επειδή η συμβολή τους είναι καθοριστική για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας».
Άσκησε έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου που περιείχε στοιχεία από την κριτική που έχει ασκήσει η Ν.Δ.. Ο κ. Παπαδήμος παρόλο που αναγνώρισε μεν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος, αλλά παρατήρησε με νόημα ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση έφερε «ύφεση πέραν του αναμενομένου», με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ!

Γράφει ο Δευκαλίων


Τώρα που η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία της χώρας τελείωσε, θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο να επιχειρήσουμε μία πρώτη και σίγουρα πολύ πρόχειρη αποτίμηση. Την χαρακτηρίζουμε πρόχειρη διότι κανείς ή ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα όλα εκείνα τα γεγονότα του παρασκηνίου που συνετέλεσαν σε καθοριστικό βαθμό ώστε να γίνει υπαρκτό γεγονός και πραγματικό δεδομένο η χρεοκοπία της χώρας και κατά συνέπεια να καταστεί αναπόφευκτος ο θανάσιμος εναγκαλισμός της πατρίδας μας με τα γεράκια του διεθνούς καπιταλισμού και συνεπακόλουθα με την δυστυχία και την εξαθλίωση.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχθηκε νικητής των εκλογών και ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας στις 4 Οκτωβρίου 2009, παραιτήθηκε δε και απεχώρησε από την θέση του Πρωθυπουργού στις 11 Νοεμβρίου 2011.

1. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 τα Spread των 10-ετών Ελληνικών Ομολόγων έναντι των Γερμανικών ήταν στις 129 μβ. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 το αντίστοιχο spread των Ελληνικών Ομολόγων ήταν 2.656 μβ.
2. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι δύο (2) κυριότεροι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, δηλαδή ο Γενικός Δείκτης και ο... δείκτης FTSE βρίσκονταν στις 2.593,43 και 1.372,44 μονάδες αντίστοιχα. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 οι αντίστοιχες τιμές ήταν 755,650 και 296,310 μονάδες.
3. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι τιμές των μετοχών της Εθνικής και της ΔΕΗ βρίσκονταν στα 20,02 και 15 ευρώ αντίστοιχα. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 οι τιμές των μετοχών της Εθνικής και της ΔΕΗ ήταν 2,09 και 5,65 ευρώ αντίστοιχα.
4.Τον Οκτώβριο του 2009 η ανεργία αυξάνονταν με ρυθμό 9,8%. Τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία αυξήθηκε με ρυθμό 18,5%.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΒΟΝΑΠΑΡΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ

Του Ν. Κοτζιά


Ο Βοναπαρτισμός είναι εκείνο το πολιτικό φαινόμενο, όπου ο εκλεγμένος ηγέτης, κατά προέκταση ηγετική ομάδα, ξεκόβει από τους εκλογείς του. Κυβερνά σε αναντιστοιχία με το εκλογικό σώμα. Από άλλους έχει εκλεγεί και άλλους εξυπηρετεί. Έλαβε τη συναίνεση των πολιτών με συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο στην πράξη δεν εφαρμόζει. Ουσιαστικά με άλλα συνθήματα εκλέχτηκε και άλλη η πρακτική του. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσον αφορά τα μεγάλα συμφέροντα. Οι ισχυροί είναι κοινωνική μειοψηφία και άρα ουδείς μπορεί «να τους πουλήσει». Για αυτό, εν τέλει, ο Βοναπαρτισμός είναι ένας επιστημονικός χαρακτηρισμός που αφορά το άδειασμα των λαϊκών στρωμάτων, των απλών καθημερινών ανθρώπων από τους πολιτικούς που στήριξαν.
Με βάση τα πιο πάνω, είναι φανερό γιατί ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε μια κλασσική περίπτωση Βοναπάρτη. Εκλέχτηκε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και εφάρμοσε νεοφιλελεύθερο. Παρέλαβε μεγάλο πρόβλημα και έφερε την καταστροφή. Στηρίχτηκε στην εσωκομματική μάχη του 2007 και στις εκλογές του 2009 σε μέλη και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που κοινωνικά στην πλειοψηφία τους ανήκουν στους εργαζομένους. Κυβέρνησε χωρίς το κόμμα τους και στηριζόμενος στη διαπλοκή. Έβλεπε τακτικά τους καναλάρχες και τους τραπεζίτες, αλλά όχι τους εκπρόσωπους των εργαζομένων.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ...

Το ότι μας αρέσει  ο τρόπος που προσεγγίζει την επικαιρότητα η Έλενα Ακρίτα, μάλλον θα το γνωρίζετε. Αξίζει να διαβάζουμε λοιπόν ένα μικρό απόσπασμα από την στήλη της, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Σάββατο 12.11.2011, για το πώς είδε  τους δύο «πρωταγωνιστές» των τελευταίων ημερών, για να πούμε μια ακόμη φορά μπράβο Έλενα.
.
« … Εξωγήινοι υπάρχουν. Δεν εξηγείται αλλιώς η προεκλογική ομιλία... Ουπς, σόρι... Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Που βγήκε και μας είπε «δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!».
Κύριε Παπανδρέου, χίλια συγγνώμη σας εύχομαι, αλλά όχι, δεν το προσέξαμε. Δεν προσέξαμε ότι - σχεδόν δυο χρόνια τώρα - ο λαός στις εξοχές κυνηγάει πεταλουδίτσες με την απόχη. Δεν το προσέξαμε ότι μαζεύονταν οι «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες και τραγουδούσαν «τα περάσαμ' όμορφα, όμορφα, όμορφα»! Χίλια συγγνώμη σας εύχομαι, κύριε Παπανδρέου μου, αλλά δεν το πήραμε χαμπάρι ότι περνάμε ζωή και κότα. Προκηρύξατε ένα καταστροφικό δημοψήφισμα και τώρα μας λέτε στο περίπου «τα έκανα όλα τέλεια, δοξάστε με». Τότε ναι: Ζείτε ανάμεσα μας!

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Τρία είναι τα υποθετικά σενάρια που έχει εξετάσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που αποτύχει η νέα Κυβέρνηση, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".
Το «βασικό σενάριο» ξεκινά με την υπόθεση ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο αρνητικές. Σύμφωνα με αυτό, μετά τις πρώτες αναταράξεις θα μπορούσε η έξοδος της Ελλάδας να έχει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στην ευρωζώνη. Το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν. Χωρίς το αδύναμο κρίκο της η αλυσίδα θα γινόταν πιο σταθερή. Το σενάριο αυτό παραδέχεται ότι Ιταλία και Ισπανία θα παρέμεναν αντιμέτωπες με το πρόβλημά τους, αλλά χωρίς την «ελληνική επιβάρυνση» θα ήταν πιο εύκολο να το θέσουν υπό έλεγχο και σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσαν.
«Τα κακά σενάρια»
Σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο» οι υποθέσεις του ευρώ δεν εξελίσσονται διόλου ευνοϊκά. Ιταλία και Ισπανία μπαίνουν στο στόχαστρο των παγκόσμιων χρηματαγορών και το κόστος χρηματοδότησης του χρέους τους αυξάνεται. Στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα αναγκαζόταν να τροφοδοτήσει με φρέσκο χρήμα τις χώρες αυτές. Και για να έχει επιτυχία το εν λόγω εγχείρημα θα πρέπει ο μηχανισμός να αναβαθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν και να φτάσει χρηματοδοτική του δυνατότητα το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

ΣΤΟ 8,9% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2Ο11

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο  η  «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι στο 1 δισ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Το έλλειμμα του 2011 αναμένεται πλέον να κλείσει στο 8,9% έναντι 8,5% που αναφερόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. 
Οι προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν εντός της εβδομάδος καθώς όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο «πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμαστεί και να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2012 και αυτό πρέπει να γίνει ει δυνατόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή».
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως: « Πρέπει να κάνουμε όλα όσα προαπαιτούνται για την έκτη δόση, γιατί δεν έχουμε μόνο πολιτικά προαπαιτούμενα, έχουμε και διαχειριστικά προαπαιτούμενα, prior actions δηλαδή για την έκτη δόση, ώστε να μπορέσει το Eurogroup έστω με τηλεφωνική διάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση » και συνέχισε  « Άρα, ως τότε πρέπει να έχουν γίνει όλες οι ενέργειες. Απομένουν ορισμένες διοικητικού και διαχειριστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες αλλά απομένει και η εκπλήρωση των πολιτικών προϋποθέσεων, τις οποίες όλοι ξέρετε με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Και πρέπει να ξεκινήσουμε και επίσημα και δημόσια τη διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δηλαδή πρέπει να γίνει αναγγελία του PSI ει δυνατόν τη Δευτέρα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεννοηθούμε αλλά αυτό επείγει, δεν μπορούμε να το καθυστερήσουμε περισσότερο από Δευτέρα, Τρίτη. Και αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ».

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Της Σοφίας  ΒούλτεψηΔεν μου αρέσει ο ρόλος του μάντη κακών, αλλά τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Ανήκω σ’ αυτούς που και μετά τις τελευταίες εξελίξεις θεωρούν πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και δεν πιστεύω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα σφάδαξε για πέντε μόνο μέρες πριν παραδοθεί αμαχητί.
Με δεδομένο ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, την ύστατη ώρα του αποχαιρετισμού, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωνε μετά βεβαιότητος «θεσμική επιλογή», φωτογραφίζοντας έτσι τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο…
Με δεδομένο ότι μέχρι την τελευταία ώρα οι αλληλοδιαψεύσεις έπεφταν βροχή και η βεβαιότητα που κυκλοφορούσε ήταν πως… ουδέποτε ετέθη θέμα Παπαδήμου…
Με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδήμος είχε φθάσει στην Αθήνα από την προηγούμενη Δευτέρα και μέχρι χθες δεν χτυπούσε το τηλέφωνό του…
Με δεδομένο ότι μέχρι την τελευταία ώρα δεν είχε γίνει κατανοητό το πρόβλημα με το έλλειμμα αξιοπιστίας και ο κ. Παπανδρέου πάσχιζε να παραμείνει στην εξουσία μέσω του κ. Πετσάλνικου…
Με δεδομένα δηλαδή όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμη που «θα βγουν στην πορεία», θεωρώ ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία ανασύνταξης δυνάμεων στο πλαίσιο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, το πράσινο φως για την οποία ανάβει με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστή η σύνθεση αυτής της νέας κυβέρνησης. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι μη εκλεγμένοι θα βρεθούν στο στόχαστρο όχι μόνο του αντιπολιτευτικού μετώπου που δημιουργήθηκε ήδη, αλλά και σε εκείνο των αιρετών.

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ... ΥΠΑΡΧΕΙ;

Χωρίς τη συμπαράσταση των συνδικάτων και των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις. Αυτό υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτολόγος Ντάνιελ Γκρος επικεφαλής του ερευνητικού Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες (CEPS) και συνεχίζει «Ενότητα, συνεννόηση και σύνεση», είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ο Ντάνιελ Γκρος, εκτιμά ότι οι ιδιότητες αυτές δεν χαρακτηρίζουν τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά ούτε και τα συνδικάτα και τους δημοσίους υπαλλήλους: «Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ως τεχνοκράτης ότι δεν θα τα καταφέρει, εάν τα δύο μεγάλα κόμματα του δώσουν μόνον 15 εβδομάδες καιρό. Διότι στο διάστημα αυτό δεν είναι δυνατόν να νοικοκυρέψει τη δημόσια διοίκηση και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»
Ο κ. Γκρος εκτιμά επίσης, ότι οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εφικτές γιατί, όπως υπογραμμίζει, λείπει η κοινωνική συναίνεση και όχι το νομικό πλαίσιο και οι διακηρύξεις. Δηλαδή η στήριξη του λαού στο πρόγραμμα εξυγίανσης και η συμπαράσταση των συνδικάτων και των δημοσίων υπαλλήλων στη δρομολόγηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: «Η ελληνική βουλή ψήφισε όλους σχεδόν τους νόμους, όπως το ζήτησε η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά κατόπιν δεν εφαρμόστηκε τίποτε ή μάλλον εφαρμόστηκαν ελάχιστα. Και αυτό διότι η ίδια η δημόσια διοίκηση απέτρεψε την εφαρμογή τους, επίσης πολλά συνδικάτα προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση. Δυστυχώς αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί, και όσο δεν αλλάζει τίποτα σε αυτά τα δεδομένα, και ο πλέον άριστος τεχνοκράτης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, μπορεί να πετύχει ελάχιστα.»

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ: Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ .......

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ως εντολοδοχός πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών να ηγηθώ κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.
Η τιμή είναι μεγάλη. Η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά αφιέρωσα μεγάλο τμήμα της ζωής μου στην άσκηση οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Η πορεία δεν θα είναι εύκολη. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν εάν υπάρξει ενότητα συνεννόηση και σύνεση. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική, έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση της συμφωνίας Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτήν.

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

ΔΡΑΧΜΗ: Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Του Γ. Κανατσέλη


Πριν 10 χρόνια η Ελλάδα είχε το εθνικό της νόμισμα. Οι συναλλαγές γίνονταν ομαλά και ο κόσμος εισέπραττε τις συντάξεις και τους μισθούς του, η δε αποδοτικότητα στην πληρωμή φόρων είχε ξεπεράσει το 92% των βεβαιωμένων φόρων.
Ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες η κοινωνία μας είδε τη μικρή φιάλη εμφιαλωμένου νερού από 50 δραχμές να πηγαίνει στα 50 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε υπερπληθωρισμό 340% σε σχέση με την αρχική ισοτιμία μετατροπής μέσα σε μια ημέρα, ή με άλλα λόγια η πραγματική ισοτιμία μετατροπής για το λαϊκό εισόδημα ήταν στην πραγματικότητα περίπου 1 ευρώ προς 1.000 δρχ. αντί για 1 ευρώ προς 340,75 δρχ.
Για παράδειγμα ένας μέσος μισθός των 200.000 δρχ του 1997 με 25 ημέρες εργασίας ή με 8.000 δρχ ημερομίσθιο, αγόραζε 10 λίτρα βενζίνη με 160 δρχ το λίτρο δηλαδή 1.600 δρχ., ένα πακέτο τσιγάρα 350 δρχ και μια μερίδα φαγητό σε εστιατόριο προς 1.000 δρχ. Σύνολο 2.950 δρχ. Περίσσευαν 5.050 δρχ για αποταμίευση, επένδυση, διασκέδαση κλπ.
Σήμερα ένας εργαζόμενος με 750 ευρώ που θεωρείται και καλός παίρνει 30 ευρώ ημερησίως. Από αυτά δίνει για 10 λιτρα βενζίνη από 1.6 ευρώ το λίτρο16 ευρώ, για ένα πακέτο τσιγάρα 4.20 ευρώ και για μια μερίδα φαγητό 8 ευρώ. Σύνολο 28.20 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στα 2.950 δρχ του 1997. Τι περισσεύει; Μόλις 1.80 ευρώ. Δηλαδή η μείωση στο ποσόν αποταμίευσης ή και για κατανάλωση σε άλλα είδη με βάση την αρχική ισοτιμία ένταξης στο ευρώ είναι τερατώδης, 823%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ

Του Α. Ανδριανόπουλου


Δυσκολεύομαι να καταλάβω τον ενθουσιασμό που διαχέεται για την υποτιθέμενη κυβέρνηση ενότητας η σωτηρίας. Αυτό που σίγουρα πετύχαμε είναι η δυνατότητα Παπανδρέου και Σαμαρά να συζητούν και κάπως να συνεννοούνται. Αν και η γλώσσα του σώματος του κ. Σαμαρά με το κατσούφικο ύφος και τα διάφανα νεύρα δείχνουν πως κι αυτό είναι συγκυριακό και πρόσκαιρο. Από εκεί και κάτω δεν είμαι σίγουρος πως κατάλαβα τι ακριβώς έγινε. Συμφωνήθηκε ο σχηματισμός μιάς κυβέρνησης που θα απαρτίζεται από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, θα έχει ορισμένο και σαφέστατα περιορισμένο αντικείμενο και συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.
Τι σόι όμως κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι αυτή; Ουσιαστικά τα δύο κόμματα θα κυβερνούν μέσω αντιπροσώπων που υποχρεωτικά θα υπακούουν στις ηγεσίες των δύο μεγάλων παρατάξεων. Κι αυτές εν όψει σύντομων εθνικών εκλογών δεν θα επιθυμούν με κανένα τρόπο να θιγούν συμφέροντα δυνάμει ψηφοφόρων τους. Ένα σκηνικό παραλόγου λοιπόν έχει ήδη στηθεί. Μια κυβέρνηση δίχως εξουσίες προίσταται ενός πολιτικού σκηνικού που ετοιμάζεται για εκλογές και της απαγορεύει να πάρει πρωτοβουλίες… Το αποτέλεσμα βέβαια θα είναι αδράνεια, αναποτελεσματικότητα και πλήρης ακυβερνησία. Το μάλλον σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση αυτή θα μας οδηγήσει στην οριστική χρεοκοπία.

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Ο ΣΟΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ ...

Γράφει η Θέτις


Ο σοφός Ελληνικός Λαός λέει:
«Την υπογραφή σου και το ....... σου να ξέρεις που το βάζεις»
 
Τι δεν το’ χετε ξανακούσει; Οι πλούσιοι παπούδες σας δεν χρειαζόταν να σας το μάθουνε; Γιατί ξέρανε ότι θα έχετε βουλευτική ασυλία; Αυτό που δεν σας είπανε είναι ότι βουλευτική ασυλία μπορεί να έχετε αλλά λαϊκή ασυλία τέλος!. Συνεχίστε, κάντε Κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», «εθνικής συνεργασίας», «εθνικής σωτηρίας», «μεταβατική» ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε. Βρείτε και έναν πρωθυπουργό που να σας κάνει τη δουλειά, να είναι αρεστός και εντός και εκτός συνόρων και προχωρήστε ακάθεκτοι. Υπογράψτε ότι σας βάλουν μπροστά σας, ξεπουλήστε τα πάντα, για τη δήθεν «σωτηρία» της Ελλάδας.
Όμως την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τον Ελληνικό Λαό όπως στις Παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου δεν θα δικαιούστε να μιλήσετε :
  • ούτε για «φασίζουσες νοοτροπίες» γιατί φασίστες είστε εσείς που αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΨΗΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Στις κρίσιμες αυτές ώρες στις οποίες διακυβεύεται το αν θα εκταμιευτεί η 6η δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δόθηκε στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση που δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, παραμένει μια από τις πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.
Η νέα έκθεση, ευρύτερα γνωστή ως Δείκτης Ευημερίας Λεγκάτουμ, κατατάσσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην 10η θέση από άποψη πλούτου και ποιότητας ζωής στον κόσμο, και την Ελλάδα στην 40η θέση μεταξύ των 110 χωρών που συγκρίθηκαν. Η Νορβηγία, η Δανία και η Αυστραλία κρατούν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο, ενώ η Κίνα κατάφερε για πρώτη φορά να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από άποψη οικονομικής ανάπτυξης και να πάρει την 52η θέση μεταξύ των χωρών που απολαμβάνουν την μεγαλύτερη ευημερία.
Ο Δείκτης Λεγκάτουμ είναι ο μόνος στον κόσμο που καταμετρά την εθνική ευημερία κρατών με γνώμονα τόσο τον πλούτο που διαθέτουν όσο και το πόσο καλή είναι η ζωή των πολιτών τους. Ο Δείκτης εκτιμά την κατάσταση των πραγμάτων σε 110 συνολικά χώρες, στις οποίες ζει πάνω από το 93 τοις εκατό του πληθυσμού της Γης και των οποίων το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αντιστοιχεί συνολικά με το 97 τοις εκατό του παγκοσμίου. Η μέτρηση γίνεται με γνώμονα την απόδοση της κάθε χώρας σε οκτώ διαφορετικούς τομείς, περιλαμβανομένων της Οικονομίας, της Διακυβέρνησης, της Προσωπικής Ελευθερίας και του Κοινωνικού Κεφαλαίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πρώτη θέση της κατηγορίας «Υγεία» και στην 5η θέση της κατηγορίας «Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ευκαιριών». Αλλά για πρώτη φορά βρέθηκαν τώρα πίσω από την Κίνα η οποία πήρε την 10η θέση στην κατηγορία της Οικονομίας, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται φέτος στην 18η θέση.

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Του Ν. Κοτζιά


Στις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Jean Leonetti, δήλωσε ότι «οι έλληνες δεν μπορούν να απορρίψουν το σχέδιο διάσωσης και ταυτόχρονα να μείνουν στην Ευρωζώνη». Η δήλωση αυτή ήταν συνοδευτική στη συνέντευξη τύπου των Μέρκελ και Σαρκοζί. Οι τελευταίοι νομίζοντας ότι ζουν ακόμα στην εποχή της αποικιοκρατίας όρισαν πότε θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και με ποιο ερώτημα. Έθεσαν ένα δίλλημα που είχε επαναλάβει πριν λίγο καιρό σε συνέντευξή του ο κ. Σημίτης στη Καθημερινή, που καλούσε τη χώρα να υποταχτεί στις απαιτήσεις των Γερμανών, προκειμένου να μην εξέλθει της Ευρωζώνης.
Δεύτερο ερώτημα, αυτό το δίλημμα είχε διατυπωθεί και πρωτύτερα; Ναι! Οι Γερμανοί προανήγγειλαν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν καν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο. Δεν ήταν άλλη από την ίδια την Α. Μέρκελ που έδειχνε την έξοδο από το Ευρώ στην Ελλάδα, στις αρχές του 2010, όταν, πλέον, ο Γ. Παπανδρέου με ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο (για να μην ξεχνιόμαστε) είχε επιλέξει να κόψει κάθε εναλλακτικό δρόμο και κάθε δρόμο διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα. Τότε, τον Μάρτιο του 2010, η Α. Μέρκελ δήλωνε ότι ή θα πρέπει να υποταχτούν οι έλληνες ή, διαφορετικά, να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Διαφορετικά, αν δεν δείξει «επάρκεια διάθεσης» να κάνει τις αλλαγές που επιτάσσει η Γερμανία, «θα πρέπει να αποβληθεί από την Ευρωζώνη» (Frankfurter Allgemeine στις 18.3.10)! Αυτές οι πρώιμες «προτροπές», ουδέποτε μελετηθήκαν από την κυβέρνηση και τώρα τις βρήκε μπροστά της.

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΕΝ;

Ο Όλι Ρεν είχε διακριθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ως ο κατεξοχήν «κομιστής» τελεσιγράφων για την Ελλάδα, με έμφαση στις πιέσεις που ασκούσαν τους τελευταίους μήνες οι Βρυξέλλες, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας τουλάχιστον μεταξύ των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μετέωρη, και να ακροβατεί επικίνδυνα στο τεντωμένο σχοινί της διεθνούς απομόνωσης, αν όχι της χρεοκοπίας που θα συνεπάγεται η εκδίωξη της χώρας από την ευρωζώνη, και ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία, πήγε τις πιέσεις του ένα βήμα παραπέρα.
Έστειλε ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων στην Ελλάδα, συνδέοντας ευθέως τη συνέχιση της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, με τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Μιλώντας στο «Reuters», ο Όλι Ρεν αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ως προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ "ΒΑΘΟΣ" ... ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


“Ελπίζω, θα δούμε” δήλωσε στη ΝΕΤ ο Πρωθυπουργός βγαίνοντας από το υπουργικό για την συνάντηση που ζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο: “Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση παραδίδει την σκυτάλη σε μια άλλη κυβέρνηση στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής. Θα ήταν καλό να βρεθεί μάλιστα σήμερα η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός.”
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου φεύγοντας από το υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι " σήμερα ο πρωθυπουργός έθεσε την παραίτηση του προς ελληνικό λαό και τώρα είναι η σειρά του Αντώνη Σαμαρά να δώσει κάτι και να κάνει την επόμενη κίνηση".
Η μικρή διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου (περίπου μία ώρα) αποδεικνύει ότι δεν συζητήθηκε κανένα άλλο θέμα, πλην της ανάγκης να παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου υπέρ μία κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Στις 20.30 η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά με τον Κάρολο Παπούλια.
Το όνομα του κ. Παπαδήμου ακούγεται εντόνως ως μία ισχυρή πιθανότητα για την θέση του νέου πρωθυπουργού. 

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΛAΒΕ ΤΕΛΟΣ ... Ή ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ;


Γράφει η Himaira


Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε την πρώτη πράξη από μια θεατρική παράσταση με θεατές τους απλούς πολίτες. Μεγάλα λόγια, ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα που ποτέ δεν ήρθε. Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά, με πρωταγωνιστές αυτούς που υποτίθεται ότι νοιάζονται για το καλό της χώρας, για το συμφέρον της πατρίδας και βάζουν στην άκρη τους εγωισμούς και τα πολιτικά και προσωπικά οφέλη..
Ας γελάσω… ήταν μια καλοστημένη κωμωδία με σκηνοθέτη τον πρωθυπουργό και συμπρωταγωνιστές τους υπόλοιπους πολιτικούς.
Που είναι όλοι αυτοί που φώναζαν στο όνομα του λαού;
Που είναι οι παραιτήσεις που θα ερχόντουσαν;
 Περίμενα με ανυπομονησία να ακούσω τα λόγια ενός ανθρώπου που κατάλαβε τα λάθη του και θα έκανε το καλύτερο για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αντί γι αυτό είδα έναν άνθρωπο εγωιστή, εγωπαθή και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για αυτά τα 2 χρόνια στην εξουσία.
Χωρίς εγγυήσεις για τα σχέδια του, χωρίς σαφήνεια για τις προθέσεις του, οι 153 έδωσαν με ελαφρά την καρδία την ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση και στα πρόσωπα που αδρανούν, που μας εμπαίζουν και που αδιαφορούν.

ECONOMIST: ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ένα ακόμα πρωτότυπο πρωτοσέλιδο για τον βρετανικό Economist με θέμα την Ελλάδα. Στην κορυφή, η λέξη GREECE με τα Ε -ως σύμβολα του ευρώ- να καταρρέουν. Στο κάτω μέρος του εξώφυλλου, τα Ε πέφτουν στον Παρθενώνα. Και ο τίτλος: «Οι συμφορές της Ελλάδας: Οι αγορές δεν είναι ο μόνος κίνδυνος του ευρώ. Κίνδυνος είναι και οι ψηφοφόροι».
Στο άρθρο συνεχίζεται η επιχειρηματολογία της περασμένης εβδομάδας ότι η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου ήταν μάλλον αναποτελεσματική να λύσει το πρόβλημα. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ευρώ θα περάσει τη βάσανο της λαϊκής ετυμηγορίας. Αν δεν συνέλθουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, η 'συνάντηση' του ενιαίου νομίσματος με τη λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το Ευρώ».
Σχετικά με την κίνηση του πρωθυπουργού, σημειώνει ότι ο κ. Παπανδρέου «υπήρξε ο ίδιος ποιητής των δεινών του». Ενώ αναζητούσε τη στήριξη των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος, αμέσως καταδικάστηκε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως ανόητος ή προδότης. Γιατί χάλασε την καλή δουλειά; Πώς τόλμησε να φέρει την καταστροφή στην Ευρωζώνη, όταν είχε εξασφαλίσει ένα πακέτο σωτηρίας για τη χώρα του-αυτόν τον αποδιοπομπαίο τράγο;
Όμως, το Economist θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν ο κακός που χάλασε τη Σύνοδο της G20, αλλά ο άνθρωπος που απλά κόμισε το κακό νέο. Δεν ευθύνεται για την αναποτελεσματικότητα των Καννών: Οι διαφορές μεταξύ της ιταλικής και γερμανικής κυβέρνησης για το χρέος ήταν ήδη τεράστιες πολύ πριν ο κ. Παπανδρέου ρίξει τη χειροβομβίδα. Αν το ευρώ είχε θωρακιστεί σωστά έναντι των προβληματικών ιταλικών (και άλλων) ομολόγων, τότε η ελληνική χρεοκοπία δεν θα απειλούσε να μολύνει όλη την Ευρωζώνη.

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ


Της Λιάνας Μυστακίδου

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Οι εικόνες που δημοσιεύονται  στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Haberturk μιλούν από μόνες τους:
«Ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει». Στην πρώτη περίπτωση ο Ερντογάν (με την ανάλογη φωτογραφία άνεσης), στη δεύτερη ο Παπανδρέου περιδεής μπροστά στην καγκελάριο, κάτω από έναν περί... βερεσέ τίτλο.
Η θλιβερή εικόνα του κ. Παπανδρέου κατά την συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, κοσμεί τα πρωτοσέλιδα όλων των τουρκικών εντύπων με την επισήμανση, η «στιγμή που τέλειωσε ο Παπανδρέου».
Το ερώτημα είναι αν πράγματι θα τελειώσει ως πρωθυπουργός για να οδηγηθεί ομαλά η χώρα στις εκλογές ή θα επικαλεστεί την ψήφο εμπιστοσύνης και θα παραμείνει στον σβέρκο του ελληνικού λαού που τόσο βάναυσα τυράννησε.

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η κρίση στην Ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αποτέλεσε για άλλη μια μέρα την Πέμπτη, κύριο θέμα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με ρεπορτάζ και πολλά σχόλια.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας New York Times το οποίο με τίτλο «Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες: Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» επιρρίπτει ευθύνες και στην Ευρώπη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και εκφράζει κατανόηση για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Να σημειώσουμε ότι, λόγω της διαφοράς ώρας, το σχόλιο των Τάιμς γράφτηκε πριν την αναίρεση του δημοψηφίσματος από μέρους του έλληνα Πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε υποστηρικτές των πολιτικών δημοψηφισμάτων με τις απλοϊκές απαντήσεις του “ναι” ή “όχι” σε περίπλοκα πολιτικά ερωτήματα», γράφει η εφημερίδα «αλλά κατανοούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που οδήγησαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει ξαφνικά εθνικό δημοψήφισμα το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο επί των όρων της τελευταίας δανειακής σύμβασης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
Θέτοντας το ελληνικό πρόβλημα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ταλαιπωρίες που υφίσταται ο μέσος έλληνας πολίτης και όχι στα πλήγματα που θα υποστούν οι καλοστημένοι Ευρωπαίοι τραπεζίτες. Αντί να τιμωρήσουν τους «σπάταλους» θα έπρεπε να σκεφτούν τις συνέπειες της καταδίκης της Ελλάδας σε χρόνια αρνητικής ανάπτυξης, αυξανόμενης ανεργίας και φόρους, με μόνη υπόσχεση ότι σε μια δεκαετία από τώρα, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ θα πέσει στα ήδη προβληματικά επίπεδα του 2008-2009», επισημαίνουν οι New York Times.

ΣΑΜΑΡΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Του Γ. Δελαστίκ


Απίστευτη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι. Ενώ η ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία εθεωρείτο απολύτως βέβαιη (καθώς είχε προσλάβει διαστάσεις πολιτικής χιονοστιβάδας η εσωκομματική αντίθεση των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που παρήλαυναν από τα τηλεοπτικά κανάλια διακηρύσσοντας τη διαφωνία τους με τον πρωθυπουργό), ανέλαβε να τον διασώσει ο πιο απίθανος άνθρωπος: ο... Αντώνης Σαμαράς!!!
Προφανώς σε συνεννόηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός καθυστερούσε την έναρξη της προγραμματισμένης για τις 12 το μεσημέρι συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου επί σχεδόν δύο ώρες, μέχρις ότου βγήκε ο Αντώνης Σαμαράς και έκανε δημοσίως δηλώσεις ότι τάσσεται υπέρ της κύρωσης της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Προσέφερε δηλαδή τη συμπαράταξη της ΝΔ με τον Γ. Παπανδρέου στο κεφαλαιώδες αυτό θέμα - και μάλιστα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να το περάσει ούτε καν με δημοψήφισμα!
Όπως είναι ευνόητο, αυτή η στάση του Α. Σαμαρά παρέλυσε τις αντιδράσεις των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ετοίμαζαν την ανατροπή του Α. Παπανδρέου. Όταν ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον πρωθυπουργό, δεν είναι φυσικά και τόσο εύκολο να τον ανατρέψουν την ίδια στιγμή οι δικοί του. ...