Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2012 ...

«Οριστική λύση για την Ελλάδα» είναι η ρητή εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα από τον Ολι Ρεν ύστερα από συνεννόηση του τελευταίου µε ανώτατους αξιωµατούχους του Βερολίνου.
Σύµφωνα µε το «Βήμα της Κυριακής», τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες συσκέψεις προετοιµασίας κατά τη διάρκεια των οποίων ελήφθη η «γερµανική» απόφαση να ασκηθεί στην Ελλάδα η µέγιστη πίεση και να τεθεί το ύστατο δίληµµα: πλήρης, άµεση, έµπρακτη και διακοµµατική υποταγή σε σειρά δραστικών µέτρων µε αντάλλαγµα την παραµονή στην ευρωζώνη ή αναστολή κάθε χρηµατοδότησης και επιστροφή στη δραχµή µε χρεοκοπία στα µέσα Μαρτίου, όταν θα πρέπει να πληρωθεί το οµόλογο-«γίγας» των 14,4 δισ. ευρώ. 
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαιτέρως ο Αντώνης Σαµαράς δεν έχουν πείσει τους εντολοδόχους της τρόικας στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον ότι οι πρόσφατοι «όρκοι πίστης» που έδωσαν στην κυβέρνηση Παπαδήµου θα διατηρηθούν ανέπαφοι ως το Πάσχα.
Ισχυρή είναι η εκτίµηση ότι η νέα «θεραπεία» που θα µεταφέρουν µε τις αποσκευές τους οι εµπειρογνώµονες της τρόικας αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από το κοινωνικό σώµα και το πολιτικό σύστηµα χωρίς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η εκτίµηση αυτή, την οποία αποφεύγουν προς το παρόν να συµπεριλάβουν στους σχεδιασµούς τους τα τρία κυβερνητικά κόµµατα, ενδεχοµένως µεταβάλλει την καβαφική βοή των πλησιαζοµένων γεγονότων. 


WSJ: TO ΔΝΤ ΘΕΩΡΕΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" 50%"

Μια ακόμη οικονομική εφημερίδα και συγκεκριμένα η Wall Street Journal, λίγο πριν φύγει το 2011 μας λέει όσο ξεκάθαρα γίνεται,   ότι σύμφωνα πληροφορίες της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους ακόμη και μετά από "κούρεμα" 50%, ως μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας  το οποίο επικαλείται δύο πηγές πλησίον των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του χρέους μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (PSI). 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του αυτή, η οποία εδράζεται στοεπιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εκτιμά το ΔΝΤ, απαιτείται "είτε μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη", όπως επεσήμανε η μια εκ των δύο πηγών που επικαλείται η Wall Street Journal. 

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ


Του Ν. Κοτζιά


Η κυβέρνηση (με αυξανόμενες διαφοροποιήσεις), η τρόικα (με αυξανόμενη σιωπή) και οι σύμβουλοί τους (με αυξανόμενο κρυφτό), εμφανίζουν την πολιτική που προωθούν ως αναγκαιότητα και μονόδρομο. Αντίθετα με αυτούς, που συναποτελούν το Κόμμα του Μνημονίου, υποστηρίζω ότι οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων σήμερα δυνάμεων, υπηρετούν συγκεκριμένα μειοψηφικά συμφέροντα ενάντια στην πλειοψηφία του λαού. Δεν φτάνει δε, ότι αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τη χώρα, επιπλέον, η εφαρμογή τους χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο αντικοινωνικό πάθος προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα 15 οικογενειών στην Ελλάδα, καθώς και των πολιτικών και δημοσιογράφων που συνδέονται με αυτές.
Το Κόμμα του Μνημονίου εμφανίζει ότι είναι να παρθεί από τους μη έχοντες και αδύναμους ως θεϊκή επιταγή (μόνο που ως θεός εμφανίζεται ο ξένος παράγοντας) καθώς και οικονομική αναγκαιότητα. Αντίθετα, δεν λαμβάνει ανάλογα μέτρα ενάντια στους έχοντες και κατέχοντες, όπως είναι τα μεγάλα συμφέροντα, η διαπλοκή και η διεθνής τοκογλυφία. Με βάση αυτό το γεγονός, υποστηρίζω από την αρχή της κρίσης ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντι των αδύναμων, και όλο ευγένεια έναντι των ισχυρών. 
Πρόκειται για μια πολιτική που με σκληρά αντικοινωνικά κριτήρια ανάγει τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους σε κύριο εχθρό του μέλλοντος της πατρίδας, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύει τους πραγματικά υπεύθυνους. Αυτή η θεμελιακή θέση που υποστηρίζω, προκύπτει από εκατοντάδες παραδείγματα, ορισμένα από τα οποία παραθέτω στη συνέχεια.


Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΩΤΑΣ


Του Δ. Δανίκα


Χρονιάρες μέρες που είναι να μη ξεχάσω να αγοράσω μερικά δώρα. Μα δεν έχω μία. Κι όμως. Τα σπάνια, τα πιο ακριβά, πολύτιμα και αναντικατάστατα δώρα δεν κοστίζουν τίποτα. Σκέψου το καλά. Παράδειγμα; Να πολεμήσω και να σκοτώσω τον φόβο που τρώει τα σωθικά μου. Και για να εκτονωθώ γίνομαι επιθετικός. Ετσι ξεσπάω στο κορίτσι μου. Στην γυναίκα μου. Στα παιδιά μου. Έτσι καταστρέφω τον εαυτό μου. Τον φορτώνω με άγχος, μίσος και αντιπαλότητα. Και αντί να κάνω έρωτα που λέει ο λόγος, και να χαίρομαι κάθε στιγμή, έστω αυτής της μίζερης ζωής, κάθομαι και επιταχύνω την φθορά μου. Έτσι διευκολύνω τους εχθρούς μου που θέλουν την απόλυτη υποταγή μου. Ακόμα και την εξόντωσή μου. Επομένως έχω κάθε λόγο να ξεριζώσω από το ψυχολογικό μου σύστημα κάθε ίχνος φόβου. Να απαλλαγώ από το θανατηφόρο δηλητήριο που ενσταλάζει μέσα μου ο εχθρός μου.
Αν το καταφέρω τότε αυτό είναι το καλύτερο δώρο που χαρίζω στον εαυτό μου και στους αγαπημένους μου. Όμως για να το καταφέρω, πρέπει πρώτα απ' όλα να πετάξω από μέσα μου κάθε σενάριο καταστροφής. 

ΤΑ ΠΙΟ ΜΑΥΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Του Γ. Δελαστίκ


Εξήντα και πλέον χρόνια τώρα, από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου και του Εμφύλιου Πολέμου, η Ελλάδα και ο λαός μας δεν έχουν ξαναζήσει τόσο θλιβερά Χριστούγεννα. Όχι, η χώρα δεν έχει ακόμη καταβαραθρωθεί τόσο ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι φτωχότερη από όσο πριν από δεκαπέντε, είκοσι, πόσω μάλλον τριάντα ή σαράντα χρόνια. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία. Οι Έλληνες όμως έχουν βυθιστεί σε πρωτοφανή απόγνωση σήμερα τόσο εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους όσο και λόγω της παντελούς έλλειψης προοπτικής και ελπίδων βελτίωσης της κατάστασης.
Παλιότερα η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη ή φτωχή, αλλά τα πράγματα συνεχώς καλυτέρευαν. Με ταχύτερο ή βραδύτερο κατά εποχές ρυθμό, αλλά πάντα καλυτέρευαν. Τώρα είναι η πρώτη φορά μετά το 1940 που κατακρημνίζεται βίαια και μαζικά το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων. 

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Απαισιόδοξα μηνύματα και εκτιμήσεις μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων του PSI, και την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει, ότι όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Η περίοδος αυτή κρίνεται κρίσιμη για την Κυβέρνηση Παπαδήμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε  τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών εφόσον χρειασθεί.
Ο κ. Παπαδήμος ξεκινάει σειρά συναντήσεων με τους κ. Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη, που στηρίζουν την κυβέρνησή του, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.  Στην Αθήνα δημοσιογραφικές πηγές πιστεύουν, ότι αμέσως μετά από τις συναντήσεις αυτές θα υπάρξει και η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τις οποίες όμως, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται, ότι δεν τις θέλει σύντομα ο λαός.
Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του ΟΟΣΑ που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη αναφέρει και μεταδίδει λίγη αισιοδοξία ότι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας – από την οποία πάσχει η ελληνική οικονομία- δείχνει σημάδια βελτίωσης, καθώς όπως αναφέρει οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν το εργατικό κόστος και να αυξήσουν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Θετικά αντιμετωπίζεται στη Γερμανία η είδηση για αύξηση της ροής μεταναστών από χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα. «Η επιτυχία κάνει μια χώρα σέξυ» γράφει χαρακτηριστικά ο Τύπος. Η κρίση χρέους φέρνει όλο και περισσότερους μετανάστες από χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Είναι νέοι, σπουδαγμένοι και με κίνητρο.
Η εφημερίδα σημειώνει: «Η Γερμανία, μπορεί να μην είναι αγαπητή στις νότιες χώρες, αλλά αντιμετωπίζεται με σεβασμό για τα οικονομικά αποτελέσματα, ενίοτε και με θαυμασμό. Η είδηση για αύξηση του μεταναστευτικού κύματος είναι μια καλή είδηση. Γιατί, στη Γη της Επαγγελίας, όπου λείπει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, έρχονται κυρίως νέοι άνθρωποι, που τους παρουσιάζονται τεράστιες ευκαιρίες. Το ότι στη Γερμανία δεν είναι και τόσο άσχημα, όσο ενδεχομένως φαντάζονται οι νότιοι λαοί της Ευρώπης μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες Ελλήνων, Ισπανών και Ιταλών που ζουν εδώ. Για τη γερμανική οικονομία δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι το καλύτερο, γιατί οι νέοι που έρχονται είναι σπουδαγμένοι και έχουν υψηλό κίνητρο, Καλώς ήλθατε!».
Η εφημερίδα Tageszeitung υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να διδαχθεί πολλά από τις ΗΠΑ σε ότι αφορά τη μετανάστευση. «Γιατί επέζησε το δολάριο ως νόμισμα, παρά το ότι ενώνει περιοχές που στην πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους;» αναρωτιέται η σχολιάστρια της εφημερίδας.

ΣΤΑ 3,2 ΔΙΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 11ΜΗΝΟ

Απόκλιση 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο εμφανίζει το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου εφέτος, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η απόκλιση οφείλεται τόσο στην υστέρηση των εσόδων κατά 1,78 δισ. ευρώ όσο και στην υπέρβαση των συνολικών δαπανών κατά 1,41 δισ. ευρώ.
Εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει είτε να εισπραχθούν είτε να βεβαιωθούν (ώστε να εισπραχθούν το πρώτο δίμηνο του 2012) έσοδα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο στο 11μηνο εισπράττονται μηνιαίως 3,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο τα συνολικά έσοδα θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί στα 45,642 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις έφτασαν στα 43,860 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο θα έπρεπε να είχαν περιοριστεί στα 61,239 δισ. ευρώ ενώ διαμορφώθηκαν στα 62,706 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού άγγιξε στο 11μηνο τα 20,490 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο στόχο το έλλειμμα θα πρέπει σε ετήσια βάση να κλείσει στα 21,712 δισ. ευρώ με αύξηση 1,2% σε σχέση με πέρυσι.

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ: ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Του Κακοφωνίξ


Τις τελευταίες ημέρες και ώρες κυκλοφορούν διάφορα ‘’γαλλικά’’ στο διαδίκτυο, αναφορικά με το  πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση.  Αφήνοντας για αργότερα τις σκέψεις για την ίδρυση Σωματείου Θυμάτων Παραπληροφόρησης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό ως ΜΚΟ, ας βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση.
Τι λένε οι ‘’φήμες’’;
Ότι επήλθε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τοκογλυφική διεθνή στα βασικότερα θέματα και δη στο δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα (Αγγλικό φυσικά) και στο επιτόκιο, το οποίο λέει θα είναι κλιμακούμενο, θα ξεκινάει από 4% για τα πρώτα τρία χρόνια και μετά, με ένα από αυτά τα κολπάκια που αρέσουν στους γκολντενμπόϋδες και τα παίζουν στα δάκτυλα, θα αυξάνεται ανάλογα με το ρυθμό του ελληνικού ΑΕΠ.
Έχουμε αναλύσει επανειλημμένα ότι οι μοναδικοί άνθρωποι στον πλανήτη που προσποιούνται ότι  υφίσταται ακόμα η συμφωνία του Οκτωβρίου είναι η χαρούμενη κυβέρνηση ‘’τεχνοκρατών’’, οι έλληνες τραπεζίτες (που παρά την καταστροφή που θα υποστούν ευελπιστούν ότι τουλάχιστον θα παραμείνουν στα παχυλώς αμειβόμενα πόστα τους) και οι συμμορία των καθεστωτικών ΜΜΕ.  Στον υπόλοιπο πλανήτη το θέμα του PSI έχει ανάλογο ενδιαφέρον με το Κέρκυρα – Αστέρας Τρίπολης και αντιμετωπίζεται δεόντως.  Όταν κάποιος πιάσει το θέμα, το κάνει μόνο για να πάρει δεδομένα ως προς το που θα κατέληγε μια τέτοια διαπραγμάτευση, για μελλοντική χρήση.
Για την οικονομία της συζήτησης θα επαναλάβουμε τους τρείς λόγους για τους οποίους η συμφωνία του Οκτωβρίου χρήζει αναθεώρησης:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ & ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Της Σ. Βούλτεψη


Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται πανταχόθεν με σκοπό την επικοινωνιακή ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, οι συζητήσεις και οι προτάσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας ανήκει ήδη στο παρελθόν.
Και μόνο το γεγονός ότι το ερώτημα περί της διάρκειας του βίου της επανέρχεται συνεχώς, οδηγεί αναπόφευκτα στον πολιτικό της θάνατο, ενώ και η πρόταση Καρατζαφέρη περί ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας της (αν υπήρξε ποτέ τέτοια), με την δημιουργία ενός ολιγομελούς ευέλικτου σχήματος με τρεις κύκλους ευθύνης επικεφαλής των οποίων θα τεθούν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, περισσότερο προς την αποδόμηση παρά στην ενίσχυσή της κατατείνει.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν θα σταματήσουμε το βίο της κυβέρνησης, εάν δεν ολοκληρωθεί το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα», αφήνοντας παράλληλα και ένα υπονοούμενο περί των δηλώσεων των υπουργών.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ


Του Ν. Κοτζιά


Η Ευρώπη που πολλοί περίμεναν να είναι ο ισχυρός πόλος του 21ου αιώνα αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος των μεγάλων κέντρων του παγκόσμιου συστήματος. Το παγκόσμιο γίγνεσθαι μετακομίζει όλο και περισσότερο από την «λίμνη» του Ατλαντικού σε εκείνη του Ειρηνικού. Οι ίδιες οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν το βάρος της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών δραστηριοτήτων τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Στο πρόσφατο ταξίδι του Ομπάμα στην περιοχή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την μετακίνηση των ενδιαφερόντων τους από τη Μέση Ανατολή (υπονοείται και την Ευρώπη) στη ΝΑ Ασία. Για πρώτη φορά, μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος αναμίχθηκε στις κόντρες για σειρά συμπλεγμάτων νησιών και νησίδων στην Κινέζικη Θάλασσα. Κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην Κίνα από τη μια, και το Βιετνάμ, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν και την Ιαπωνία από την άλλη.
Η απόφαση των ΗΠΑ για επαναπροσδιορισμό του κέντρου ενδιαφέροντος τους στον σημερινό κόσμο έχει ιστορική σημασία. Συνδέεται με το γεγονός, ότι μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης του 2008, είναι οι μεγάλες ροές κεφαλαίου, τεχνολογίας, ανθρώπων από τη Δύση στην Ανατολή. Αποκαλύπτει δε, ταυτόχρονα, την έλλειψη από τους Ευρωπαίους μιας συνεκτικής πολιτικής στρατηγικής γραμμής αντιμετώπισης και αξιοποίησης αυτής της ανόδου. 

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

GUARDIAN: ΠΙΘΑΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Απίθανη θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρώ σε δημοσίευμά του ο Guardian, επικαλούμενος αναλυτές, ενώ εκτιμά ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας μπορεί να έρθει τις επόμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, αναλυτές που επικαλείται το βρετανικό έντυπο, επισημαίνουν ότι η Standard & Poor’s αναμένεται να υποβαθμίσει τη Γαλλία, σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την ικανότητά της να λάβει κεφάλαια από τις αγορές.
«Η κίνηση αυτή θα δημιουργούσε μεγάλες αμφιβολίες για το μέλλον του ευρώ σε μια στιγμή που εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες, μπορεί να αποτελέσει τη λύση», επισημαίνει ο Guardian.
Επίσης, ο Andrew Tyrie, πρόεδρος ειδικής οικονομικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, επισήμανε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας πως είναι απίθανο η Αθήνα να μπορέσει να συνεχίσει εντός ευρωζώνης.
«Πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει φερέγγυα εντός της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα βγει, θα είναι αναγκαία η επανακεφαλαιοποίηση αρκετών τραπεζών της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι η Γαλλία πρέπει να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται σε σχέση με την επίσης ΑΑΑ Γερμανία. Συγκεκριμένα, όταν η Γαλλία δανείζεται για δέκα χρόνια, πληρώνει τουλάχιστον 1% υψηλότερο τόκο από ό,τι η Γερμανία.

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Του Γ. Παπαντωνίου


Η Ελλάδα εξαρτάται από τις προοπτικές της ευρωζώνης. Οι πιθανότητες εξόδου από την κρίση μεγιστοποιούνται στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής απάντησης. Όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να συνεχίσει να εξασφαλίζει βοήθεια.
Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα ήταν εσφαλμένο και εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο. Έδωσε υπερβολική έμφαση στη λιτότητα, στις αυξήσεις φόρων και τις μειώσεις εισοδημάτων, αντί να ρίξει το βάρος στις μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η οικονομία σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, που επιδείνωσε τη δημοσιονομική κρίση. Το αντίθετο έπρεπε να συμβεί: Λιγότερη λιτότητα και μακρότερος χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Πρέπει να υλοποιηθούν, με ραγδαίους ρυθμούς, οι μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του μεγέθους του κράτους, την απελευθέρωση των αγορών, την επιτάχυνση των επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

NEW YORK TIMES: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η εφημερίδα συγκεντρώνει τα «καταστροφολογικά σενάρια» και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα μίας δυνητικής ημέρας εξόδου από το ευρώ.
Όπως γράφει σε άρθρο της, ένα Σάββατο απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση. Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Έλληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.
Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει άνω του 60% σε σχέση με το ευρώ, ενώ οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.
Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της κίνησης του πρωθυπουργού χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλαίσιο ελέγχου.

ΑΟΖ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

Του Νότη Α. Μηταράκη


Στην Ελλάδα, η οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε την τελευταία διετία απέτυχε ολοκληρωτικά. Παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, παρά τον πακτωλό φορολογικών μέτρων, η Ελλάδα βιώνει σήμερα την βαθύτερη ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τουλάχιστον 5 συναπτά έτη η χώρα μας θα είναι σε ύφεση. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός. Το κοινωνικό κόστος είναι επίσης πρωτοφανές, με την ανεργία να πλησιάζει το 20% και όλο και περισσότερους Έλληνες να ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Στην παρούσα ιδιαίτερα δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες και τον φυσικό μας πλούτο. Η ΑΟΖ είναι όχι μόνο αντίβαρο στα αρνητικώς διευρυνόμενα δημοσιονομικά μας μεγέθη αλλά, πολύ περισσότερο, εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Δηλαδή εκτός από έσοδα και αναπτυξιακή δυναμική, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα δημιουργήσει νέα πολιτικοοικονομικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύναψη ισχυρών συμμαχιών καθώς και ισχυρή πολιτική βούληση. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο έχει δεσμευθεί στην ανακήρυξη Ελληνικής ΑΟΖ, αλλά έχει κινηθεί ήδη προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νέων γεώ-στρατηγικών σχέσεων στην Μεσόγειο.

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Α. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ)!


Γράφει ο Δευκαλίων


Συνεχίστηκε και εχθές με μικρότερη όμως ένταση η πτώση των τιμών δεικτών και μετοχών σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές (Φρανκφούρτη -0,19%, Παρίσι -0,35%, Νέα Υόρκη -0,55%) ενώ και το ευρώ συνέχισε να υποτιμάται έναντι του ευρώ (ευρώ/δολάριο 1,30). Το συμπέρασμα που η στήλη παρουσίασε στα τελευταία άρθρα της, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ νικούν κατά κράτος την ΕΕ στον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο και ότι το δολάριο υπερισχύει του ευρώ ως μελλοντικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ενισχύεται και από την επίκαιρη απόρριψη των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ από τις χρηματαγορές.
Συνοψίζοντας λοιπόν… Η παγκόσμια κρίση χρέους θα οδηγήσει σε μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Με αυτόν τον τρόπο θα εισέρθει πραγματική και υγιής ρευστότητα στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Σύστημα. Αυτή η πραγματική και υγιής ρευστότητα όμως, θα προέρθει από τις ΗΠΑ. Πως θα γίνει αυτό την στιγμή που και η οικονομία των ΗΠΑ βασανίζεται από τα προβλήματα της κρίσης χρέους; Με την άνοδο της τιμής του χρυσού που θα εξαφανίσει (λόγω των τεράστιων αποθεμάτων χρυσού που έχει στην κατοχή της η FED) τα ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το δολάριο ισχυροποιείται αυτόματα και καθίσταται το κυριότερο σε παγκόσμια κλίμακα αποταμιευτικό νόμισμα. 

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΕ Η ΧΩΡΑ ΓΥΡΟΛΟΓΟΥΣ

Της Σ. Βούλτεψη


Αν θυμόμαστε καλά το ΠΑΣΟΚ είχε χαλάσει τον κόσμο επειδή η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει στην απογραφή. Έκτοτε, έχουν γίνει τόσες πολλές απογραφές, που πια έχουμε χάσει τον λογαριασμό.
Με πρόσκληση του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ μας… απέγραψαν όλοι: Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ, η Eurostat δια της ΕΛΣΤΑΤ.
Χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενα στοιχεία ανεβάζουν το έλλειμμα, κατεβάζουν το ΑΕΠ, μετρούν την αποδοτικότητα του Δημοσίου, μοιράζουν χαρακτηρισμούς, ταπεινώνουν τη χώρα, στοχοποιούν τους Έλληνες.
Και αφού συμβούν όλα αυτά, εμφανίζονται οι εγχώριοι σωτήρες και με το πιο μπλαζέ ύφος της οικουμένης, σχολιάζουν: Μα αυτά είναι γνωστά, δεν μας είπαν δα και κάτι το καινούργιο!
Ε, αφού ήταν γνωστά, γιατί δεν τα διορθώνατε – όπως υποσχεθήκατε – αντί να κουβαλήσετε όλους τους διαβόλους της γης και να τους βάλετε δερβέναγες στο κεφάλι μας;
Κάπως έτσι αντέδρασε και το αρμόδιο (λέμε τώρα) υπουργείο στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό δημόσιο τομέα – αυτά είναι γνωστά, ΘΑ τα διορθώσουμε, εμείς παραγγείλαμε την έκθεση.
Αφού τα ξέρατε και ΘΑ τα διορθώνατε, τι τον θέλατε τον ΟΟΣΑ και μας τον κουβαλήσατε να κάνει έρευνες, προσθέτοντας άλλη μια ντροπιαστική έκθεση στην καμπούρα μας;

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ "ΑΥΤΟΓΚΟΛ" ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Του Ν.Κ. Ζωντανού


Από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχειρούν να εμφανιστούν ως οι αυθεντικότεροι εκφραστές του «νέου εκσυγχρονισμού», διεκδικώντας να αναλάβουν την ηγεσία του Κινήματος, και μαζί με την πολιτική ευθύνη για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, και την επιστροφή στην εξουσία που… χάνεται με τις επόμενες εκλογές, η Άννα Διαμαντοπούλου έχει τα περισσότερα εχέγγυα για να το πραγματοποιήσει.
Μόνο που… Όπως και το 2007, τότε που βιάστηκε να εκδηλώσει τις προσωπικές φιλοδοξίες της για την ηγεσία, έθεσε υποψηφιότητα και εν συνεχεία την απέσυρε, για να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και να τον… ελέγχει την ίδια στιγμή, έτσι και σήμερα το «πολιτικό τέκνο» του Κώστα Σημίτη υπέπεσε σε ένα μοιραίο αυτογκόλ.
Πρώτη από όλους, βγήκε με άρθρο της και πρότεινε την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ζητώντας να έχει ο σημερινός πρωθυπουργός την ευχέρεια να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό, και να επιλέξει στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του, για να «τρέξουν» τη χώρα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.
Η λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας από την Άννα Διαμαντοπούλου, έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι ζητάει από τον Λουκά Παπαδήμο να γίνει… Μάριο Μόντι, σε μια χώρα που δεν έχει αντίστοιχη πολιτική κουλτούρα με την Ιταλία.

ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ

Καλά διαβάσατε. Ο Ισπανός καθηγητής κ. Χουάν Κοντέρχ , που διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο St.Andrews της Σκωτίας, είναι ο δημιουργός της σελίδας Akropolis World News , στην οποία μπορείτε να βρείτε άρθρα για την επικαιρότητα γραμμένα σε άπταιστα Αρχαία Ελληνικά!
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήταν η απάντησή του στις 3 ιστοσελίδες που ήδη ανεβάζουν ειδήσεις στα Λατινικά. Μάλιστα όπως ο ίδιος γράφει στην ιστοσελίδα του: "Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τη γλώσσα του Θουκυδίδη και του Πλάτωνα να χρησιμοποιείται για σημερινά θέματα".
Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, μεταξύ άλλων , έδειξε να νοσταλγεί τα φοιτητικά του χρόνια και μας εξομολογήθηκε πως ακόμα και σήμερα ορισμένες φορές πιάνει βιβλία που είχε ως φοιτητής και τους ρίχνει ένα "ξεσκόνισμα". Η αναπόλησή του κατέληξε με την φράση "Θεωρώ εν τέλει ότι ο συνδυασμός Τεχνών και Επιστημών αποτελεί τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό εκπαίδευσης και μόρφωσης ".

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ...

Έξι μήνες μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε χθες τη χαριστική βολή στην ακολουθούμενη εδώ και δύο χρόνια οικονομική πολιτική λέγοντας «δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος - του μνημονίου - δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαι εξουθενωμένος, μένω εδώ από εθνικό καθήκον».
Συγχρόνως όμως έστειλε και πολλά μηνύματα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο και "άλλους")  λέγοντας πως είναι κατά της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής της κυβέρνησης επ' αόριστον και  δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να «χρεωθεί» τη λήψη νέων μέτρων ως υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτόν τον τρόπο ο υπουργός που καλείται τώρα να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ με την τρόικα προκειμένου η χώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως το 2015 και να παραμείνει στο ευρώ, μετέθεσε τις ευθύνες για την αποτυχία του μνημονίου όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι και ο ίδιος ψήφισε όπως το σύνολο σχεδόν υπουργών και βουλευτών του ΠαΣοΚ τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδηγώντας την οικονομία σε αδιέξοδο.

ΣΤΟ 8,2% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την ώρα που στην Ελλάδα η ύφεση ξεπερνά το  6% και για επενδύσεις μόνο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, στην γειτονική Τουρκία συνεχίζεται με εκρηκτικούς ρυθμούς η ανάπτυξη. Συγκεκριμένα το γ' τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ανάπτυξης άγγιξε το 8,2%, σε σχέση με την πολύ κατώτερη πρόβλεψη για ποσοστό 6,6%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 10,6% και της μεταποίησης κατά 8,9% καθώς και «άλμα» 15,8% στο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ιδιωτική κατανάλωση, στην οποία αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από το φθηνό δανεισμό, συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά, κατά 7%.
Οι θεαματικές επιδόσεις της Τουρκίας προβληματίζουν έντονα πολλούς οικονομολόγους που αναρωτιούνται εάν η Άγκυρα θα μπορέσει στην πορεία να πετύχει «ήπια προσγείωση» της οικονομίας, υπό το πρίσμα του υπέρογκου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Πέρσι η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου της λίρας για να αποτρέψει τις εισροές «καυτού» πληθωριστικού χρήματος στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα αύξησε το όριο των υποχρεωτικών καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών σε αυτή, για να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική επέκταση.
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Ερντέμ Μπασκί, έσπευσε να τονίσει πως ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία (το Νοέμβριο «έτρεχε» με τους ταχύτερους ετήσιους ρυθμούς του τελευταίου δεκαοκτάμηνου, κατά 9,5%), και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ... ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ !

Νέα επώδυνα και επαχθή μέτρα φαίνεται πως φέρνει το νέο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής (νέο μνημόνιο). Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής ηλεκτρονικής ιστοσελίδας capital.gr, οι «φίλοι» μας δανειστές εντός των επόμενων ημερών θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά νέων μέτρων, όπως ανατροπές στα εργασιακά, νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εμβάθυνση της λιτότητας σχεδόν αποκλειστικά με μείωση των δημοσίων δαπανών για υγεία, κοινωνικές παροχές και μισθοδοσία του δημοσίου, τα οποία θα ενσωματωθούν στη νέα δανειακή σύμβαση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας έως το 2020.
Αναλυτικότερα σύμφωνα πάντα με το capital.gr, το νέο μνημόνιο φέρνει:
1. Νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος προς την κατεύθυνση της μετατροπής του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Παράλληλα θα προβλέπεται νέα αύξηση των ορίων ηλικίας προκειμένου κανείς εργαζόμενος να μην βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα 65 έτη ή με λιγότερα από 40 χρόνια εργασίας. Οι συντάξεις πρόκειται να συνδεθούν πιο στενά με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και το ύψος των συντάξεων θα εξαρτάται και από την πορεία της επενδυτικής απόδοσης των εισφορών τους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ;

Του Ν. Κοτζιά


Συχνά οι αναγνώστες αυτής της στήλης θέτουν σε επιστολές τους το ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος για τη χώρα και πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι. Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να επισημάνω ορισμένες ενδεικτικές πλευρές μιας τέτοιας διεξόδου.

Η διέξοδος δυσκολεύτηκε και άλλο
Καταρχάς πρέπει να πω, ότι η διέξοδος αναγέννησης της χώρας δυσκολεύεται όλο και περισσότερο εξαιτίας δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του Κόμματος του Μνημονίου (τρόικα, διαπλοκή, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ Λάος και ακόλουθοι) συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα που αποδιοργανώνουν την ελληνική κοινωνία στο μέγιστο πλέον βαθμό. Κατά συνέπεια κάθε μέρα που περνά, με αυτές τις δυνάμεις επικεφαλής της χώρας, δυσκολεύεται η ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας και η αναγέννηση της Ελληνικής Κοινωνίας. Η ουσία είναι ότι οι του ΠΑΣΟΚ παρέλαβαν το 2009 μέγιστο πρόβλημα και αντί να το λύσουν παραδίδουν καταστροφή. Στην ουσία η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια επιλογή που έδινε χρόνο στους δανειστές και την τρόικα, αλλά όξυνε το ελληνικό πρόβλημα.

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΡΥΦΑΙΑ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ- ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Γράφει ο Επιμηθέας


Μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής οι απαισιόδοξοι επιβεβαιώνονται. Το αποτέλεσμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών διαφαίνεται  εξαιρετικά αβέβαιο, δεδομένου ότι οι διαφωνίες είναι  τεράστιες και σε ζωτικής σημασίας θέματα.
Το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας, και η αυτοματοποίηση των κυρώσεων εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τους κανόνες.
Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας έθεσε τους εταίρους ενώπιον εκβιαστικών διλλημάτων, προκειμένου να αποσπάσει την απαραίτητη συγκατάθεσή τους σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης, την οποία δεν θέλει κανένας. Γερμανοί και Γάλλοι προειδοποίησαν ότι εάν δεν αποφασιστεί η ευρεία αναθεώρηση σε επίπεδο «27», τότε θα προχωρήσουν μόνοι οι «17» της ευρωζώνης, μέσω διακυβερνητικής συνεργασίας. Φυσικά δεν έγινε καμία αναφορά για ευρωομόλογο.
Όσο αφορά την Ελλάδα δεν διαφαίνεται τίποτα το θετικό. Ουσιαστικά με μια φράση « … η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση ... » ξεμπέρδεψαν με τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έριξαν το ελάχιστο (ειδικό) βάρος τους στην διάσπαση της Ευρώπης.

Η "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ...

Γράφει η Α. Μπαξεβάνη


Όχι άλλη «διαφάνεια» στον δημόσιο βίο! Καθαρές, κρυστάλλινες απαντήσεις, τουλάχιστον για τις αποκαλύψεις που έγιναν στη βουλή για σκανδαλώδεις συμβάσεις, «νταβατζήδες», και ρεμούλες στις πλάτες του λαού, μπορεί να μας δώσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά; Δεν μπορεί να λέει ο κ. Παπαδήμος ότι στον προϋπολογισμό του 2012 «για πρώτη φορά εμπεριέχονται λεπτομερή στοιχεία για τη Γενική Κυβέρνηση» και «αυτό είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα διαφάνειας», «ώστε ο φορολογούμενος πολίτης να γνωρίζει πώς ακριβώς ξοδεύονται οι φόροι που καταβάλλει και εάν η συμβολή του πραγματικά πιάνει τόπο».

Τα «κρυφά» των τραπεζών
Εάν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν περιλαμβάνονταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί μέχρι 31-12-2011 από το δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους; Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός, έστω η Βουλή, να γνωρίζει εάν έχουν βάση τα δημοσιεύματα, ότι το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες το 2010 ανήρθε στα 49,6 δις ευρώ και για το 2011 αναμένεται να υπερβεί τα 100 δις ευρώ;

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Ορισμένες εκ των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν αρχίσει και καταστρώνουν εναλλακτικά σχέδια ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση που θα προκύψει αν κάποιες χώρες εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη ή ακόμα και αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι οι τράπεζες σκέφτονται πως να “επαναφέρουν στη ζωή” εθνικά νομίσματα που έχουν να τυπωθούν από τον Ιανουάριο του 2002, όπου και τέθηκε σε κυκλοφορία το πρώτο ευρώ.
Στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, ήδη αξιολογούν αν θα χρειαστεί να επαναφέρουν στην κυκλοφορία το εθνικό τους νόμισμα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές.
Παράλληλα, πολλές κεντρικές τράπεζες χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει και λαμβάνουν μέτρα προστασίας για μία ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν άλλες πήγες. Αρκετές εξ αυτών, περιλαμβανομένης και της Ελβετίας, εξετάζουν πως θα κρατήσουν τις αξίες των εθνικών νομισμάτων τους σταθερές όσον αφορά τις διεθνείς συναλλαγές, εφόσον προκύψει πρόβλημα με το ευρώ.

Ζ. ΝT' ΕΣΤΕΝ: H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε συνέντευξή του στο Reuters, κάλεσε χθες την Ελλάδα, να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ.
Ο κ. Ντ’ Εστέν δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στη Ζώνη του Ευρώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της έχοντας ένα ισχυρό νόμισμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υποστήριξε ότι το «εάν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για κάποια περίοδο ή να έχει την ασφάλεια του δυνατού νομίσματος, είναι επιλογή της Ελλάδας».
Οι επισημάνσεις του κ. ντ' Εστέν (που υπήρξε εκ των πρωτεργατών της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ το 1981) έρχονται μια ημέρα μετά τη δήλωση-σοκ του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο ότι «δεν είναι αδιανόητη μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, εάν η τελευταία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι παραπάνω δηλώσειςν συμπίπτουν με την επανεμφάνιση των σεναρίων εξόδου χώρας από το ενιαίο νόμισμα ή και διάσπασης της Ευρωζώνης, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΟΙΚΟΣ NOMURA ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης. Στην τελευταία του ανάλυση, προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί. Σύμφωνα με την ανάλυση σε πέντε χρόνια από σήμερα, εάν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου, από 1,34 που είναι αυτή την στιγμή. Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και στο ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμα της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.
Συγκεκριμένα ο ιαπωνικός οίκος θεωρώντας τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει ύστερα από μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, το νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα θα πρέπει να υποτιμηθεί περίπου κατά 60%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων κάτι που θα σήμαινε, ότι το νέο ελληνικό νόμισμα, θα ήταν  το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής ΕΕ.
Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως και το νέο γερμανικό νόμισμα δε θα ανατιμηθεί άμεσα, όσο πιστεύουν μερικοί αναλυτές, χωρίς αυτό να αποκλείει μια ενδεχόμενη ανατίμηση του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχή οι γερμανικές εξαγωγές δε θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.

Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Την οριστική αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ.
«Η Βουλγαρία προτείνει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία να ακυρωθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινή σύμφωνη γνώμη γι αυτό, η βουλγαρική πλευρά θα αποχωρήσει μονόπλευρα ύστερα από τη λήξη της 12μηνής προθεσμίας», δήλωσε ο κ. Ντιάνκοφ για την απόφαση της Σόφιας που ελήφθη μετά από δική του σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το 2007 στην Αθήνα, παρουσία των τότε πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ όπως και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Ντιάνκοφ, δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Βουλγαρία.
Όπως εξάλλου ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση Investor.bg, η Σόφια θα καλύψει τις οφειλές της στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία για τα τρία τελευταία χρόνια με έκδοση ομολόγων αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Ν.Κ. ΜΠΕΝΤΙΤ: ΤΥΦΛΗ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ντάνιελ Κον Μπεντιτ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων στη Γερμανική Ραδιοφωνία, με αφορμή την συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζύ στο Παρίσι, κατηγορεί το δίδυμο της Ευρώπης, για αντιδημοκρατική στάση στη διαχείριση της κρίσης και επικρίνει Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι με την επιδιωκόμενη αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών καθυστερεί στη λύση της κρίσης χρέους.
«Είναι σωστό», είπε, «ότι οι προτάσεις της καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου είναι ελλιπείς και δημοκρατικά αθεμελίωτες. Που σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να πει στην κυρία Μέρκελ ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη και το αντίθετο δεν γίνεται».
Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων φέρνει σαν παράδειγμα την πρόσφατη ομιλία του Σαρκοζί στην πόλη Τουλόν, όπου υποστήριξε μια λύση σε διακρατικό επίπεδο, με συμφωνίες δηλαδή μεταξύ των κρατών, κατηγορώντας τον ότι δεν γνωρίζει τη ευρωπαϊκή δημοκρατία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως την αποκάλεσε. Από την άλλη, αναφερόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο την επικρίνει επειδή συνεχώς «μουρμουρίζει» για μεθόδους «κοινοτικοποίησης» των χρεών, στην ουσία όμως τις αποκλείει και θέτει υπό πίεση του ευρωβουλευτές και με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνουν δημοκρατικές διαδικασίες και το δικαίωμα συναπόφασης του Ευρωκοινοβουλίου.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ...

Του Μ.Ο.


Στη δημοσκόπηση της GPO, που παρουσιάστηκε χθες στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, είναι σαφής η αντίδραση των πολιτών στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Μικρή πτώση και για τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, εντυπωσιακή άνοδος των αριστερών κομμάτων, ιδίως της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.
Η πρόθεση ψήφου εάν γίνονταν σήμερα εκλογές διαμορφώνεται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της μέτρησης του Σεπτεμβρίου):

ΝΔ 21,5% (22,3%), ΠΑΣΟΚ 15,3% (15,5%), ΚΚΕ 10% (9,8%), ΛΑΟΣ 7,1% (7,9%), ΔΗΜΑΡ 6,3% (2,7%), ΣΥΡΙΖΑ 6,1% (4,8%), ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3% (2,4%), ΔΗΣΥ 2,3% (2%), ΑΡΜΑ 0,8% (1,6%), ΑΛΛΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ/ΑΠΟΧΗ 17,5% (19,7%), ΔΞ/ΔΑ 10,1% (11,3%).
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός:
Αντώνης Σαμαράς 29,2% (22,5%), Γιώργος Παπανδρέου 16% (16,1% ), Κανένας από τους δύο 53,8% (60,1%)

ΔΡΑΧΜΗ;

Του Γιάννη Βαρουφάκη*


Το ευρώ πεθαίνει. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι λόγοι έχουν εξηγηθεί πολλές φορές και δεν χρειάζεται να τους επανα-εξηγήσουμε εδώ (για όσους χρειάζονται επανάληψη, βλ. εδώ για μια παλιότερη εξήγηση και εδώ για μια slow motion περιγραφή της αποδόμησης της ευρωζώνης - μια διαδικασία που μπήκε στην τελική ευθεία με την ανόητη 21η Ιουλίου και την ακόμα πιο ανόητη 26η Οκτωβρίου - βλ. το σχετικό παράρτημα).
Ευρώ-δρυός πεσούσης, πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στο λογικοφανές συμπέρασμα: Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει. Αν η κατάρρευση του ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη, και δεδομένου ότι το ισχυρό ευρώ συνθλίβει την ασθενική ελληνική οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Επιστρέψτε μου να απαντήσω άμεσα και κατηγορηματικά: Όχι, δεν έχει έρθει αυτή η ώρα! Και δεν θα έρθει όσο υπάρχει το ευρώ.
Ας εξηγηθώ. Στις δύσκολες αυτές ώρες καλούμαστε να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θέλουμε να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Δεύτερον, τι πρέπει να κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, δεδομένων όχι αυτών που θέλουμε να γίνουν στην Ευρώπη αλλά δεδομένων αυτών που γίνονται. Αυτά τα δύο καίρια ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε ξεχωριστά.

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ...

Mιά νέα συνθήκη για το σύνολο των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα απείθαρχα δημοσιονομικά κράτη, προτείνουν Γερμανία και Γαλλία με κοινή επιστολή των ηγετών των δύο χωρών, η οποία θα κατατεθεί αύριο Τετάρτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Xέρμαν Βαν Ρομπάι. Tο γενικό περίγραμμα των θέσεών τους παρουσίασαν χθες οι Νικολά Σαρκοζί και Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι προτάσεις Βερολίνου - Παρισιού περιλαμβάνουν την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης, η οποία θα ήταν ιδανικό να εγκριθεί και από τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, στόχος είναι η συμφωνία στο σύνολό της να έχει εγκριθεί από τις 17 χώρες της ευρωζώνης έως τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εγκριθούν οι προτάσεις και στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, να συζητηθεί κατά πόσο «θα πρόκειται για μια συμφωνία των 17 ή των 27 χωρών». Η νέα συνθήκη θα αφήνει το περιθώριο να υιοθετηθεί και από όσες χώρες εκτός ευρωζώνης το επιθυμούν.

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

HELMUT SCHMIDT: ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Για κινδύνους που πιθανόν να προκύψουν στο άμεσο μέλλον, προειδοποίησε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Helmut Schmidt, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο.
Στην ομιλία του, που διήρκεσε μια ώρα, σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ο πρώην καγκελάριος αναφέρθηκε για τους κινδύνους που ενέχουν οι ηγετικές φιλοδοξίες της Γερμανίας στην Ευρώπη.
«Τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής και η οικονομική ισχύς της Γερμανίας προκαλούν δυσαρέσκεια και πολιτική ανησυχία στην ΕΕ ..» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Α. Merkel « …ότι η εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της γερμανικής πολιτικής έχει υποστεί πλήγμα».
«Εάν παρασυρθούμε και διεκδικήσουμε έναν ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, τότε οι γείτονές μας θα αντιδρούν όλο και πιο έντονα», προειδοποίησε ο 92χρονος πολιτικός. Χαρακτήρισε «στρατηγικό συμφέρον» της Γερμανίας να μην απομονωθεί ποτέ ξανά ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Volker Kauder που είχε πει ότι «η Ευρώπη μιλάει τώρα γερμανικά», ο Helmut Schmidt έκανε λόγο για «επιζήμιους εθνικιστικούς λεονταρισμούς».

ΤΑ 'ΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΤΕΡΑ;

Η Έλενα Ακρίτα "ξαναχτύπησε" το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου,  από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με ένα άρθρο που "σπάει" κόκαλα και  μας βάζει όλους προ των ευθυνών μας. Παραθέτουμε την αρχή … και το τέλος …

«'Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους'. Πιάστηκε ο αποτέτοιος μας στην πολυθρόνα. Βούλιαξαν οι σομιέδες, ξέβαψε η κλάρα, ξεγοφιάστηκαν τα χερούλια. Θα κάνουμε να σηκωθούμε και θα μας πάρει η πολυθρόνα στο κατόπι. Στερητικό θα πάθει το έπιπλο. Γιατί, άμα σηκώνεσαι μια φορά στα 10 χρόνια, πας για κατούρημα και ξαναπαρκάρεις μπροστά στην τηλεόραση, μην απορείς μετά που η χώρα σου έγινε αυθαίρετο. Και δεν φταίει η πολυθρόνα. Φταις εσύ! …..»

«… Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Ο κόσμος - σιγά αλλά σταθερά - έχει αρχίσει και αντιδρά. Και θυμώνει. Κι αγριεύει. Και σηκώνεται απ' τις καρέκλες. Και βγαίνει στους δρόμους. Και παλεύει. Και διεκδικεί. Και συμμετέχει.
Γιατί δεν γουστάρει να αποφασίζουν πριν από μας για μας. Γιατί δεν γουστάρει «το κάθε κόμμα να μας τραβάει απ' το μανίκι». Γιατί δεν πιστεύει κανέναν και τίποτα. Γιατί του λιανίσανε το μέλλον του παιδιού του. Γιατί τον ξεφτιλίζουνε. Γιατί τον εξαθλιώνουνε. Γιατί όλα έχουν ένα όριο. Κι ο δικομματισμός - πρωτίστως - στην Ελλάδα αυτό το όριο το πέρασε. Και το προσπέρασε. Προ πολλού…
Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους… Γιατί αν βουλιάξουμε κι άλλο στην ξεφτι(λι)σμένη πολυθρόνα - τότε η ευθύνη δεν είναι της πολυθρόνας… Η ευθύνη είναι δική μας!»

ΥΦΕΣΗ ΕΩΣ ΤΟ 2015 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η CITI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Βαθιά και παρατεταμένη ύφεση» έως το 2015, νέα υποβάθμιση σε ‘Selective Default’ και αυξημένες πιθανότητες εξόδου από το ευρώ «βλέπει» για την Ελλάδα η Citi, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011.
Όπως σημειώνει, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε με το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φεβρουάριο και να προωθήσει έως τότε, με διακομματική συναίνεση, τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα.
Ωστόσο, σχολιάζει η Citi, διατηρείται έντονη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένουν αυξημένες. Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα λιτότητας (συμπεριλαμβανομένου του PSI με haircut 50%) θα αποδειχθούν ανεπαρκή για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας.
«Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi. «Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση το 2012 και το 2013 και ότι θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2015», προσθέτουν.