Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ ΓΥΡΝΑΕΙ ... ΠΡΟ ΤΟΥ 1821

Του Γ. Δελαστίκ


Έφριξαν όλοι οι Έλληνες μόλις άκουσαν ή διάβασαν τις πρώτες ειδήσεις για το γερμανικό έγγραφο αναφερόμενο στις προτάσεις του Βερολίνου για τη χώρα μας που επιδόθηκε την Παρασκευή το βράδυ στις αντιπροσωπείες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης. Ένα έγγραφο που αποκάλυψε πρώτη η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, υποχρεώνοντας έτσι όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, να διοχετεύσουν στον Τύπο το πλήρες κείμενό του, με αποτέλεσμα να μάθουν όλο το περιεχόμενό του και οι Έλληνες από χθεσινές εφημερίδες.
Πρόκειται για επαίσχυντο κείμενο πρωτοφανούς ωμότητας, το οποίο διαπνέεται από απροκάλυπτα αποικιακή -για να μην πούμε ναζιστική- νοοτροπία κατά της Ελλάδας, τέτοια που σε γραπτή μορφή υπήρχε μόνο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προ εβδομηκονταετίας και πλέον. Σε καμία περίπτωση το έγγραφο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί προερχόμενο από φιλική χώρα. Συνιστά υπαγόρευση όρων από κατακτητή προς υπόδουλο πληθυσμό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ελληνικό λαό - ως εχθρική επίθεση από κράτος που θέλει να καταλύσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας κατά το πρότυπο της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ τον Απρίλιο του 1941.

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ HERGE FUNDS ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εις απάντηση του προβληματισμού όλων μας περί αγγλικού δικαίου, το άρθρο των Financial Times που αναδημοσιεύουμε στη συνέχει επισημαίνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι με το σημερινό νομικό καθεστώς οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν έχουν κανέναν απολύτως τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε ό, τι θέλουμε και να τα κουρέψουμε όσο θέλουμε. Σήμερα όμως. Αύριο με το αγγλικό δίκαιο … πάπαλα!
Hedge funds give Greek bonds wide berth
Για τα hedge funds που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ότι προς το παρόν, ο νόμος δεν είναι με το μέρος τους.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, δικηγόροι και χρηματιστές των κορυφαίων εταιριών hedge funds μελετάνε μετά μανίας την ελληνική νομοθεσία, και το ελληνικό Σύνταγμα, ψάχνοντας ακόμη και διόδους προσφυγής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν περισσότερα πλεονεκτήματα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ελάχιστες όμως είναι οι μέθοδοι με τις οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να τους πληρώσει περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι τα 9/10 των ελληνικών ομολόγων υπάγονται στην αρμοδιότητα του ελληνικού, και όχι του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για ένα συμπέρασμα, το οποίο αντανακλάται από την ηχηρή απουσία της ομάδας εκείνης των hedge funds, που ειδικεύονται σε «απεγνωσμένα χρέη», και είναι γνωστοί ως τα όρνεα των hedge funds. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν ορμήσει στα ελληνικά ομόλογα, που πωλούνται σε κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ"

Της Σ. Βούλτεψη


Την ώρα που ο ένας υπουργός μετά τον άλλο δηλώνουν πως κλήθηκαν να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν το Μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές πως η προσφυγή στον μηχανισμό της τρόικας δεν ήταν αναπόφευκτη (με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να μιλά για «μοιραίο λάθος»), την ώρα που βρισκόμαστε στο μέσο μιας ακόμη μεθόδευσης για αποσιώπηση του σκανδάλου με τα στατιστικά στοιχεία μέσω μιας ακόμη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, επανέρχονται στο προσκήνιο οι «δηλώσεις νομιμοφροσύνης».
Η νέα απαίτηση για έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας όσον αφορά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, που εκφράστηκε ξανά από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, παραπέμπει στο παλιό μακρονησιώτικο αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο αν υπογράψεις μια φορά θα κληθείς να υπογράψεις όσες ακόμη φορές σου το ζητήσουν.
«Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων ότι θα παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin.

Η S & P ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ SELECTIVE DEFAULT ΜΕΤΑ ΤΟ PSI

Σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως στις οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας που παραμένουν ευάλωτες στην κρίση χρέους, προέβησαν, χθες, ΔΝΤ και Standard & Poor's.
Η S&P ξεκαθάρισε πως θα υποβαθμίσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου μόλις ολοκληρωθεί το PSI, υποστηρίζοντας, όμως, πως αυτό δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες του εκτιμήσεις για την προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως -με τις οποίες επιδείνωσε τις προβλέψεις του τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κλιμακώνεται και απαιτείται λήψη μέτρων- εμφανίστηκε ανήσυχο για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ τόνισε, χθες, πως εάν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως θα αποφευχθεί η «μόλυνση» και σε άλλες οικονομίες.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΟΥΚΑ"

Τώρα μας βγήκε και… πονεμένη ιστορία ο κ. Παπαδήμος. Μας αποκαλύπτει ότι θα γίνει ο προστάτης των ανέργων γι’ αυτό και θα κόψει δώρα και επιδόματα από τους υπόλοιπους για να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας.
«Οι άνεργοι δεν έχουν κατώτατο μισθό ή 13ο και 14ο μισθό. Πρέπει να νοιαστούμε και για αυτούς. Αν η χώρα δεν τα καταφέρει να αντιμετωπίσει χρέος, οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Καταβάλλουμε όλες προσπάθειες να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη…». Αυτά είπε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κινούμενος στη σκληρή γραμμή όσων πιστεύουν ότι με το να εξαθλιώσεις το σύνολο των πολιτών θα βοηθήσεις την οικονομία.
Αλλά είδατε δύο μήνες να έκανε οτιδήποτε ο κ. Παπαδήμος για να μειωθούν οι άνεργοι; Μήπως έγινε οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, ήρθε κανένας επενδυτής, έγινε κάτι που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία;
Αντιθέτως, η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και είναι απόλυτα βέβαιο ότι όταν θα γίνουν οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν ύφεση 10% ενώ θα καταρρεύσουν τα ταμεία και η αγορά.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που μεταβιβάστηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, στη Βουλή και αφορούν τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες, για την τριετία 2009 -2011 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κύριο Παπουτσή «οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονιών, από τις αρχές του 2009 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2011, ανέρχονται σε 1.727, με σχεδόν όλους τους δείκτες να παρουσιάζουν σημαντική αυξητική τάση από το 2009 στο 2010 -όσο έμπαινε η χώρα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση-, ενώ το 2011 παρατηρείται μικρή μείωση σε σχέση με το 2010, με τους δείκτες ωστόσο να παραμένουν υψηλοί αναλογικά με το 2009».
Η μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών (τετελεσμένες ή απόπειρες) καταγράφεται κυρίως το 2010 σε σύγκριση με το 2009, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία σε 14 περιφέρειες της χώρας ο συνολικός αριθμός το 2009 έφτασε τις 507, το 2010 εκτινάχθηκε στις 622 και το 2011 υπήρξε μια σχετική υποχώρηση στις 598. Αναλυτικότερα η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Βόρειου Αιγαίου.

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Του Ν. Κοτζιά


Οι καιροί αλλάζουν. Υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Οι λύσεις που υπήρχαν για στους καιρούς που φεύγουν δεν είναι ούτε άμεσες, ούτε επαρκείς. Εκείνο δε που επείγει για να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι
α) η εκτός του ΠΑΣΟΚ ενότητα της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης.
β) Η συνεργασία και συμπόρευση της με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας. Η προώθηση, τέλος,
γ) μιας μεγάλη ομπρέλας αντίστασης με όλους όσους εναντιώνονται από τη σκοπιά της κοινωνίας και της πατρίδας στα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
Το τριπλό αυτό καθήκον πρέπει να αποβλέπει καταρχάς στην αποκάλυψη στα μάτια του λαού του τι πραγματικά διαδραματίζεται. Να αποβλέπει ακόμα περισσότερο στην αντίσταση έναντι πολιτικών και δυνάμεων που «κουρεύουν» την κυριαρχία της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών. Που επιβάλλουν μια άγρια ανακατανομή κοινωνικού πλούτου. Που αρνούνται να υπερασπιστούν στις διαπραγματεύσεις τα συμφέροντα των ελλήνων, ενώ επιβάλλουν τις απαιτήσεις της τρόικας ως μονόδρομο.
Ακόμα περισσότερο, απαιτείται οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Νέα Ελλάδα, να συμπορευτούν όχι μόνο στα πεδία της αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και αυτό είναι το κύριο καθήκον σήμερα, στην υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής. Προς το σκοπό αυτό, όπως εξάλλου προτείνει και η «Ενωτική Κίνηση» στην οποία συμμετέχω, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό, προοδευτικό-δημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ

Του Κακοφωνίξ


Η βόμβα ήρθε στο e-mail μου χθες βράδυ και αναφέρεται σε δημοσίευμα στις ηλεκτρονικές σελίδες της Wall Street Journal όπου αναγράφεται επί λέξει ότι:
‘’Greece has agreed to consider that the new bonds be governed by English law which means creditors would be allowed to seize Greek assets if the country fails on its payments. Until now Athens had refused to offer such collateral“.
Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι η Ελλάδα τείνει να αποδεχτεί να διέπονται τα νέα ομόλογα από το Αγγλικό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές της θα μπορούν να κατάσχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση αποτυχίας εξυπηρέτησης του χρέους.
Δεδομένου ότι η αποτυχία εξυπηρέτησης του χρέους ακόμα και μετά το κούρεμα είναι μια μαθηματική βεβαιότητα και αυτό δεν το λέει μόνο ο Κακοφωνίξ ή κάποιοι άλλοι στριμμένοι αναλυτές, αλλά άνθρωποι με το κύρος του Ολιβιέ Μπλανσάρ (επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ) και του Κλέμενς Φούστ (σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών), η αποδοχή του Αγγλικού δικαίου θα πρόκειται για μεγάλη επιπολαιότητα, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση.
Γιατί αν, όπως προβλέπουν οι πλέον καλόπιστοι οικονομολόγοι, τα πράγματα οδηγηθούν σε ένα νέο τέλμα έπειτα από μερικούς μήνες, οι απαιτήσεις των δανειστών δεν θα περιοριστούν σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχει το Ελληνικό κράτος στο εξωτερικό, όπως αφελέστατα πιστεύουν οι υποστηρικτές του Αγγλικού δικαίου, αλλά θα επεκταθούν αυτοδικαίως σε έσοδα του ελληνικού κράτους με ιδιαίτερη στόχευση τα έσοδα του ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο οποίο λέγεται ότι θα εκχωρηθούν ακόμα και τα δικαιώματα από τις μελλοντικές γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΟΙΟΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΝ

Γράφει ο Επιμηθέας


Με τον τίτλο «Εκβιασμός» η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην κυριακάτικη έκδοση της, υποστηρίζει πως η Ελλάδα εκβιάζει την Ε.Ε. με τη δική της κατάρρευση και τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει αυτή, σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία και την Ισπανία.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: «Αυτό το σενάριο τρόμου έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι Ευρωπαίοι, όταν διαπραγματεύονται με τους Έλληνες, γι’ αυτό εκβιάζονται συνεχώς, όπως έγινε και στις διαπραγματεύσεις για παραίτηση των τραπεζών από μέρος των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας».
Ουσιαστικά το άρθρο  κτυπά το «καμπανάκι» στους Ευρωπαίους, ότι τα πράγματα γίνονται τώρα πολύ σοβαρά για την Ευρώπη. Προτρέπει την τρόικα να κινητοποιήσει επιτέλους τους Έλληνες να προβούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα έχει νόημα η χορήγηση νέων δανείων.
Και καταλήγει το δημοσίευμα: «Ο ελληνικός λαός είναι κατά πλειοψηφία πρόθυμος, οι πολιτικοί όχι. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να εκβιάζονται ή θα αυξήσουν οι ίδιοι την πίεση. Θα πρέπει να παύσουν να θεωρούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ταμπού και να τη χρησιμοποιήσουν ως απειλή προς την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες με μεγάλη πλειοψηφία αντιτίθενται στην έξοδο της χώρας τους από την ΟΝΕ».

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

CLEMENS FUEST: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ"


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στο δημοσιογράφο Ν. Χειλά, ο Clemens Fuest καθηγητής του φορολογικού δικαίου στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης και στενός επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας  Βόλφγκανγκ Σόιµπλε υπεραμύνεται της άποψης ότι το «κούρεµα» του 50% δεν είναι αρκετό και πως η συμμετοχή σ’ αυτό έπρεπε να είναι υποχρεωτική ακόµη και αν προέκυπτε έτσι ο κίνδυνος της ανοικτής χρεοκοπίας, ενώ θεωρεί την  Ελλάδα ήδη χρεοκοπηµένη  χώρα. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Το καλύτερο που θα µπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να δηλώσει πως δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της διεκδικώντας έτσι καλύτερο διακανονισµό».
Σε σχετική ερώτηση για την άποψη του πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ότι  έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με την κόλαση, απαντά:
«Το “κόλαση” είναι κάπως υπερβολικό, αλλά η έξοδος δεν θα ήταν η σωστή επιλογή για την Ελλάδα. Οι ζηµιές της θα ήταν πολύ µεγαλύτερες από τα κόστη παραµονής
. Καταστροφή πάντως δεν θα ήταν..».
«Θα µπορούσε να ήταν καταστροφή για µια σειρά λόγους. Κατ’ αρχάς, επειδή θα προκαλούσε βραχυπρόθεσµα τη φυγή του κεφαλαίου και την επιδείνωση της κρίσης. Αλλά και µακροπρόθεσµα θα δηµιουργούσε πρόβληµα. Η ανταγωνιστικότητα στον µισθολογικό τοµέα θα επανερχόταν, όµως πολλοί διεθνείς επενδυτές θα ερµήνευαν την έξοδο ως αποχαιρετισµό από το σχέδιο του οικονοµικού και διοικητικού εκσυγχρονισµού της Ελλάδας. Κι αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις».


Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στο βρετανικό δίκαιο θα υπάγονται τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα PSI, σύμφωνα με διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τις διαρροές, όλες οι πλευρές φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα που θα προκύψουν από το haircut κατά 50%, ενώ δεν επιβεβαιώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επιπλέον κούρεμα του χρέους.
Τι σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο; Κινδυνεύει η δημόσια περιουσία από κατασχέσεις - Μια νομική ανάλυση για το ζήτημα...
Τόσο καιρό, ακούμε για το μείζον θέμα της υπαγωγής του Ελληνικού χρέους σε αγγλικό δίκαιο. Διαισθαντικά μπορούμε ενδεχομένως να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι καλό. Ωστόσο, δεν έχει εξηγηθεί, ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα από μια τέτοια μεταβολή. Επιχειρώ μια πρώτη προσέγγιση του θέματος, ελπίζοντας ότι άλλοι, επιφανέστεροι και αρτιότεροι νομικοί θα αποδώσουν με περισσότερη επιστημονικότητα από εμένα τα εν λόγω ζητήματα.

ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Α. ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Α.1. Η ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ
Ετεροδικία καλείται η μη υπαγωγή ξένων κρατών στη δικαιοδοσία των εγχώριων δικαστηρίων. Η αναρμοδιότητα αυτή των εγχώριων δικαστηρίων στο να εκδικάζουν υποθέσεις τις οποίες διάδικο μέρος είναι ένα ξένο κράτος αποτελεί καθιερωμένο κανόνα του εθιμικού διεθνούς δικαίου.
Μπορούμε να δικαιολογήσουμε το θεσμό της ετεροδικίας με δύο κριτήρια:

ΘΑ "ΠΕΣΕΙ" Η ΕΛΛΑΔΑ;

Συνεχίζεται και σήμερα το μπαράζ των δημοσιευμάτων στο γερμανικό και αυστριακό τύπο σχετικά με το οικονομικό μέλλον και τις προοπτικές της Ελλάδας. Από τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις αυτό που προκύπτει είναι ότι «η διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη είναι επισφαλής».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Θα πέσει η Ελλάδα»; και σημειώνει: «Σχεδόν χωρίς να γίνει αντιληπτό από τη δημοσιότητα, η κατάσταση στην Ελλάδα οξύνεται περαιτέρω. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους μένουν στάσιμες και οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του κράτους για μεταρρυθμίσεις καταθέτοντας κάθε βράδυ δισεκατομμύρια στην ΕΚΤ».
Παρά τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «πίσω από κλειστά μικρόφωνα και κάμερες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αισιόδοξες δηλώσεις αντικαθίστανται από έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα παραμονής της Ελλάδας στη νομισματική ένωση». H Handelsblatt παραθέτει και εκτίμηση ενός επικεφαλής γερμανικής τράπεζας, ο οποίος τονίζει ότι όσο διαρκεί αβεβαιότητα γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε εκτόνωση της κρίσης.
Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει το αφιέρωμά της στην Ελλάδα με αναλύσεις, σχόλια. «Τελικός γύρος στην Αθήνα (…) στην ελληνική παρτίδα πόκερ», τονίζει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Τις επόμενες εβδομάδες κρίνονται τα πάντα για την Αθήνα. Ο Λουκάς Παπαδήμος πρέπει να επιφέρει μαζικές περικοπές για να εισπράξει τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων. Αν δεν το καταφέρει, τότε η χώρα θα βρεθεί στο κενό».

ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ BLOOMBERG

Το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του τάσσεται «κατά» της εξόδου της χώρα μας από το ευρώ και «υπέρ» της βάναυσης ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας με μισθούς πείνας για … υπάκουους εργαζομένους!
Το αμερικανικό πρακτορείο θεωρεί ως μοναδική λύση η Ελλάδα να βγει από την κρίση χρέους, την εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή την άμεση και βίαιη περικοπή των μισθών η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει επίμονα υψηλό ποσοστό ανεργίας, με αποτέλεσμα να χάσουν οι εργαζόμενοι τη διαπραγματευτική τους ισχύ…
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα όσο και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν μπροστά τους χρόνια οικονομικών δυσχερειών, ακόμη και εάν αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Οι προοπτικές είναι τόσο ζοφερές, ώστε σύμφωνα με μία «σχολή», θα ήταν καλύτερα εάν βρισκόντουσαν εκτός ευρώ, παρά το άμεσο κόστος της εξόδου.
Σύμφωνα όμως με το Bloomberg ακόμη και μετά την πληρωμή των «προστίμων», η ανάσταση των εθνικών νομισμάτων και η ανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα προκαλούσαν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που θα έλυναν.
Οι υποστηρικτές μίας εξόδου από το ευρώ προτείνουν η Ελλάδα να λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα δανεισμού, μέσω χρεοκοπίας ή άλλου τρόπου και να σταματήσει να έχει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Θα έπρεπε όμως ακόμη να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, υποστηρίζει το Bloomberg.

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ

Της Σ. Βούλτεψη


Κλείνουν σε λίγες μέρες δύο μήνες από το «πείραμα» της συγκυβέρνησης – σαν να μην μας έφθαναν όλα τα άλλα πειράματα – και η χώρα εξακολουθεί να ασχολείται με την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή ημέρα πιθανόν να είναι μια ακόμη «μεγάλη ημέρα» - για το ΠΑΣΟΚ, όχι για τη χώρα, αυτή έχει μπει στον αυτόματο πιλότο της χρεοκοπίας. Θα είναι εκεί όλοι τους – ο καθένας με τις επιδιώξεις του, που καμιά σχέση δεν έχουν με τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της, δηλαδή σε διαδικασία πτώχευσης.
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο τότε υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς διαβεβαίωνε: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της». Παράλληλα, διέψευδε τα δημοσιεύματα που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και υπογράμμιζε πως κάτι τέτοιο (σ.σ. αναδιάρθρωση) «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Τώρα, η χώρα βρίσκεται μια χαρά σε τέτοιες συζητήσεις, οι οποίες μάλιστα αρέσουν στον κ. Παπακωνσταντίνου και τους άλλους, καθώς, κατά τον κ. Παπανδρέου, η χώρα απαλλάσσεται από το «ιστορικό της βάρος»!

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ

Του Ν. Κοτζιά


Η Ελλάδα βαδίζει με μια τρικομματική κυβέρνηση σε βιβλική καταστροφή. Η κυβέρνηση του τραπεζίτη, με τις συμφωνίες που ετοιμάζει δεν παραδίδει μόνο το παρελθόν και το παρόν του τόπου, αλλά και το μέλλον. Με τις συμφωνίες που ετοιμάζονται, μεταφέρονται δικαιώματα της χώρας, σε χρήμα, πλούτο, δυνατότητες και προοπτικές στα χέρια της τρόικας. Ενώ, ταυτόχρονα, θα συνεχίζεται η πολιτική της ύφεσης. Επιπλέον, δεσμεύεται η χώρα ότι η όποια διαφωνία με τους δανειστές της, καθώς και όποιο πρόβλημα προκύπτει εξαιτίας της κρίσης, θα «λύνεται» στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση το βρετανικό δίκαιο. Δίκαιο το οποίο έχει ως αφετηρία την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του City, δηλαδή των δανειστών.
Είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει καμιά διαφορά το δίκαιο της Ελλάδας από εκείνο του ΗΒ. Και αυτό, διότι το δεύτερο διασφαλίζει τα «εθνικά συμφέροντα» της Βρετανίας, δηλαδή τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών και κεφαλαίων. Για αυτό, εξάλλου, μεγάλη μερίδα τους έχει ως έδρα το City στο Λονδίνο. Για αυτό, επιπλέον, πιέζουν και επιμένουν οι δανειστές μας να μεταφέρουμε τις τυχόν δικαστικές διαφορές και διαμάχες εκεί. Εξάλλου, με αυτή τη μεταφορά δεν αλλάζει μόνο η νομική βάση αντιμετώπισης του χρέους, αλλά, και αυτό είναι το κυριότερο η θεσμική.

ΤΟ 20,1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Γράφει ο Επιμηθέας


Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Χώρας σε 24.224,38 ευρώ. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.
Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.030.900 άτομα. Ειδικότερα για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά, περίπου, τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, ενώ για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ '12

«Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, μιλώντας στη σημερινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Σύμφωνα με τον κ. Β. Ράπανο, το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι καθοριστικό, καθώς θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα αποχωρήσει από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα, εάν συμβεί το δεύτερο, να γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω.
Εδώ και δυο χρόνια η Ελλάδα παίρνει παρατάσεις χρεοκοπίας, από δίμηνο σε δίμηνο. Αυτή τη φορά η “υπόσχεση” είναι πως η χώρα θα πάρει ανάσα για χρόνια, ωστόσο το δάνειο-ανάσα συνδέεται με μια σειρά από μέτρα, αλλά και τη διαδικασία του “κουρέματος” του χρέους που είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Στόχος το δάνειο των 89 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Η διαδικασία του PSI ωστόσο προχωράει με εμπόδια και ήδη το ΔΝΤ μιλά για νέα αποτυχία. Συνιστώντας είτε μεγαλύτερο “κούρεμα' είτε περισσότερα χρήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΜΟΙΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

Δύο βασικά θέματα σχολιάζονται στο σημερινό γερμανικό τύπο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle. Συγκεκριμένα στην επισφαλή θέση του Λ. Παπαδήμου λόγω της στάσης των πολιτικών της Ελλάδας και στις εικασίες για μεγαλύτερες ζημίες των πιστωτών της Αθήνας από ένα μεγαλύτερο κούρεμα στο.
Mε αυτό τον τίτλο «Η μοιραία χρονιά για τους Έλληνες» η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt επιγράφει εκτενές ρεπορτάζ της. To άρθρο ξεκινά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και τις προτροπές του να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε μια καταστροφική, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ειδική αναφορά γίνεται  στα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών και στις περικοπές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, καθώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν μια κόλαση. Η Handeslblatt επισημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί κίνδυνο για τους επαγγελματίες πολιτικούς .
«Αυτό το σενάριο τρόμου θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το εμποδίσει. Δεν είναι πάντως σίγουρο εάν θα τα καταφέρει. Διότι ο Παπαδήμος, ο οποίος διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι ακόμα τρεις μήνες στο αξίωμα αυτό. Οι επαγγελματίες πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην τον έχουν καν αφήσει να μπει στην κυβέρνηση.