Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

LIBERATION: ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΟΧΙ ...

"Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.
Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.
Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΔ

Στα όρια του στατιστικού λάθους και συγκριμένα στο 1.3% βρίσκεται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO που έγινε για λογαριασμό του Mega και της εκπομπής «Ανατροπή».
Η ΝΔ συγκεντρώνει 23,4% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,4%, ΚΚΕ 5,9%, ΔΗΜΑΡ 5,1%, Χρυσή Αυγή 4,2%.
Στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Α. Σαμαράς προηγείται συγκεντρώνοντας 22,7% ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκονται μαζί ο Α. Τσίπρας και ο Ευ. Βενιζέλος.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ είναι μπροστά με 56,6% έναντι 33,6% του ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 80,9% και το 77, 8% ζητά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Μόνο το 20,4% επιθυμεί την καταγγελία ή την κατάργηση του μνημονίου.
Σύμφωνα με την μέτρηση στην ΝΔ επιστρέφει ένα μέρος των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και της Δημοκρατικής Συμμαχίας μετά την προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων που φτάνει το 17% (περισσότεροι απ ότι επιστρέφουν στην ΝΔ) επίσης εντάσσεται το 18,2% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και το 21,4% της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το 66,4% των ερωτηθέντων επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας και το 47,9% χρεώνει στον Α. Τσίπρα το γεγονός πως δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.

Real.gr

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Με το ποίημα “Ντροπή της Ευρώπης”, ο γερμανός νομπελίστας Γκύντερ Γκρας στηλιτεύει την πολιτική που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα, "την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού". Ολόκληρο το ποίημα σε απόδοση στα ελληνικά από τον Σπύρο Μοσκόβου.

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Είσαι ένα βήμα πριν το χάος, μια και δεν ανταποκρίθηκες στις αγορές,
είσαι μακριά απ’ τη χώρα, που κάποτε σου δάνεισε το λίκνο.

Ό,τι με την ψυχή ζητούσες και νόμιζες πως είχες βρει
τώρα το εξοβελίζεις, για σκουπίδι το περνάς.

Ολόγυμνη σαν οφειλέτης διαπομπεύεται, υποφέρει η χώρα εκείνη
που έλεγες και ξανάλεγες πως χάρη της χρωστάς.

Στη φτώχια καταδικασμένος τόπος, τόπος που ο πλούτος του
στολίζει τώρα τα μουσεία: λάφυρα που φυλάς Εσύ.

Κείνοι που χίμηξαν με τα όπλα στη χώρα την ευλογημένη με νησιά
στολή φορούσαν κι είχαν τον Χέλντερλιν κρυμμένο στο γυλιό.

Καμιά ανοχή πια γι’ αυτή τη χώρα, κι ας ανεχόσουν κάποτε
σαν σύμμαχους στο σβέρκο της τους κολονέλους.


Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Η DEUTSCHE BANK ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα παράλληλο νόμισμα το Geuro προτείνει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου η Deutsche Bank.
Σε αυτή τη λύση καταλήγει η γερμανική τράπεζα στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας.
«Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι απίθανο να υποχωρήσουν στην πίεση από την Ελλάδα για μια de facto λήξη του προγράμματος. Το προηγούμενο μιας τέτοιας διευκόλυνσης θα οδηγούσε σε διάβρωση των προσπαθειών προσαρμογής των άλλων κρατών και τελικά σε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία για έξοδο από την νομισματική ένωση», αναφέρει η Deutsche Bank.
Την ίδια στιγμή ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα.
«Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή bad bank», αναφέρει η Deutsche Bank.
Σε αυτή την περίπτωση, ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του όταν η κυβέρνηση εκδώσει IoUs (i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος) για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

ΟΙ "ΓΥΠΕΣ" ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ

Του Γ. Δελαστίκ


Μέσα στην πολιτική θύελλα που μαίνεται στη χώρα μας και την προκήρυξη των νέων εκλογών, πέρασε απαρατήρητο σχεδόν από τον ελληνικό λαό ένα γεγονός τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας: την Τρίτη η κυβέρνηση Παπαδήμου πλήρωσε στο 100% της ονομαστικής αξίας τους ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο και τα οποία είχαν περιέλθει στα χέρια ακραία επιθετικών κερδοσκοπικών κύκλων που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI.
Το τραγικό είναι ότι το 90% περίπου των ομολόγων αυτών βρίσκονταν στην κατοχή ενός κερδοσκοπικού οίκου ονόματι Νταρτ Μάνατζμεντ με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ο οποίος είχε πληρώσει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια στη δευτερογενή αγορά και την Τρίτη εισέπραξε περίπου... 400 εκατομμύρια ευρώ, βγάζοντας κέρδος... 300%!!!
Ο οίκος Νταρτ Μάνατζμεντ συγκαταλέγεται στους κερδοσκόπους που ονομάζονται «γύπες». Αυτοί ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων που έχουν εκδώσει «κράτη-ψοφίμια», τα οποία απειλούνται με χρεοκοπία. Αγοράζουν τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, γύρω στο 10%-25% της αξίας τους.
Στη συνέχεια εκβιάζουν αδίστακτα τα κράτη. Απαιτούν να τους πληρώσουν τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους (οπωσδήποτε πάντως πάνω από 70-80%) αποκομίζοντας υπερκέρδη. Αν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν, έχουν πανίσχυρες και εξαιρετικά ειδικευμένες στον τομέα αυτόν ομάδες δικηγόρων και σέρνουν τα κράτη στα δικαστήρια επί χρόνια και χρόνια, κερδίζοντας πάντα τις σχετικές δίκες!

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Εκτροχιάστηκαν τα έσοδα του δημοσίου εξ αιτίας της ακυβερνησίας άλλα και της ανευθυνότατας του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Εξοργιστικά είναι τα στοιχεία για τα έσοδα του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου, αφού πλησιάζουν στο να σπάσουν ρεκόρ δεκαετίας και να οδηγήσουν τον κρατικό μηχανισμό οριακά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις!
Τα έσοδα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (πρώτο 15νθημερο) είναι μειωμένα κατά 15% και αν δεν ληφθούν μέτρα είναι πολύ πιθανό η μείωση αυτή να φτάσει και το 50% στο τέλος του μήνα.
Είναι προφανές ότι η μείωση των εσόδων το Μάιο είναι αποτέλεσμα κυρίως συγκεκριμένων αποφάσεων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας που μετέφερε έσοδα στο μέλλον για καθαρά προεκλογικούς λόγους.
Το υπουργείο Οικονομικών «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου λέγοντας ότι έχουν ουσιαστικά εχουν παραλύσει οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μεταφέρθηκαν μια σειρά από σημαντικά δημόσια έσοδα, με ευθύνη της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στο μέλλον,   λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων στις 15 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη μεταφορά έχει στερήσει από το δημόσιο ταμείο τους μήνες Απρίλιο και το Μάιο ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Ο λόγος ήταν προφανής, για να μην βρεθούν οι φορολογούμενοι αντιμέτωποι πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου με τα τσουχτερά εκκαθαριστικά λόγω των νέων φορολογιών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΚΑΒΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ !

Γράφει ο Δευκαλίων


Οδεύουμε ήδη σε νέες βουλευτικές εκλογές. Η προβλεπόμενη συνταγματική διαδικασία διερευνητικών εντολών και διαβουλεύσεων απέτυχε και μοιραία διορίσθηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει εκλογές στις 17 Ιουνίου.
Στις προηγούμενες εκλογές η στήλη διέγνωσε ορθά τις απόψεις της κοινωνίας. Το κυρίαρχο πρόβλημα ήταν το μνημόνιο. Η στήλη το προέβαλε και έτσι επέβαλε την θέση της εξαναγκάζοντας όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για τον τρόπο και την διαδικασία με τους οποίους θα απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο.
Στις επικείμενες εκλογές ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα;
Η φιλομνημονιακή τάση θα προβάλει το γνωστό εδώ και δύο χρόνια εκβιαστικό δίλημμα: Ευρώ ή Δραχμή. Και θα προσπαθήσει να πείσει βάσει αυτού του εκβιαστικού διλήμματος ότι έχει την διαχειριστική ικανότητα και υπευθυνότητα να οδηγήσει την χώρα στην ασφάλεια του ευρώ;
Η αντιμνημονιακή τάση θα προβάλει σε διάφορες εκδοχές το επίσης γνωστό εδώ και δύο χρόνια επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατή νομικά και πολιτικά η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Άρα το εκβιαστικό δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή δεν έχει ουσία και αντικείμενο.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αυτός είναι ο σωστός ορισμός των δεδομένων που συνθέτουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία; Η στήλη θα διαφωνήσει κάθετα και ριζικά.
Ας τα... πάρουμε ένα-ένα…
• Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η πρωτοφανής ύφεση και ανεργία είναι προϊόν και αποτέλεσμα του μνημονίου

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ... Η ΝΤΟΡΑ;

Του Αδέξιου Δεξιού


Εντυπωσιάστηκα από την ταχύτητα με την οποία στη ΝΔ ανέλυσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βρήκαν την συνταγή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα: την επάνοδο της Ντόρας!
Η ΝΔ μετά από το αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις. Να δείξει ό,τι κάτι αλλάζει. Να απευθυνθεί με νέο τρόπο στους ψηφοφόρους. Να αυξήσει τη συσπείρωσή της. Να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους. Να βελτιώσει την εικόνα της στο εκλογικό σώμα.
Όμως, τι θα συνεισφέρει η Μπακογιάννη; Το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαΐου ήταν η αποδοκιμασία του μνημονίου. Και η ΝΔ στο μήνυμα αυτό …απαντά με την επαναφορά της Μπακογιάννη η οποία …διαμαρτυρόταν γιατί δεν εφαρμοζόταν το μνημόνιο;
Μήπως, όμως, θα βελτιωθεί η εικόνα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα; Έχει δεί κανένας τα ποσοστά δημοφιλίας της Ντόρας; Άρα ούτε εκεί μπορούμε να ελπίζουμε.
Θα βοηθήσει μήπως στην προσέγγιση των αναποφάσιστων ή νέων ψηφοφόρων; Η Ντόρα, παρά την προκλητική προβολή που απολάμβανε από τα περισσότερα ΜΜΕ, απέτυχε να εκλεγεί, σε αντίθεση με άλλα νεόκοπα κόμματα. Η αποτυχία της αυτή είναι δηλωτική της επιρροής που ασκεί ο λόγος της στο εκλογικό σώμα. Χώρια που πρέπει να εξηγήσει και εκείνη την προτίμηση του προξενείου της Κομοτηνής.
«Μα αν αθροιστεί το 2.6% που πήρε στις εκλογές θα βελτιώσει την αφετηρία της ΝΔ και θα δώσει νόημα στο κάλεσμα Σαμαρά για τη μεγάλη κεντροδεξιά», μου έλεγε κάποιος …οπαδός της.
Οι ψηφοφόροι δεν είναι …κουκιά για να μεταφέρονται τόσο απλά. Όμως, έχει εκτιμήσει κανένας εκεί στη ΝΔ, πόσοι, από εκείνους μάλιστα που είχαν στηθεί στην ουρά για να ψηφίσουν Σαμαρά στις εσωκομματικές χωρίς να είναι ΝΔ, θα δυσαρεστηθούν από την επάνοδο της Ντόρα και ίσως δεν ξαναψηφίσουν; Έχει υπολογίσει κανένας και αυτήν την πλευρά της εξίσωσης; Μάλλον όχι!

UBS: ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την UBS, στην έκθεση Greece: Before and After (Ελλάδα: Πριν και μετά), τα παραδοσιακά κόμματα έχουν καταδικαστεί, αλλά το συνονθύλευμα των κομμάτων διαμαρτυρίας που θα προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα κόμματα δεν έχουν προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, και πολύ λιγότερο δεν έχουν προσφέρει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο κατακερματισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ανίκανη για αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
H UBS εκτιμά ότι στις νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στη νέα Βουλή 128 έδρες, η ΝΔ 57, το ΠΑΣΟΚ 36, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 29, η Χρυσή Αυγή 16 και η Δημοκρατική Αριστερά 14.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να θέσει επίσης και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης σε σημαντικό κίνδυνο. Οι υπόλοιπες χρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία, θα δέχονταν πιέσεις κι αυτές για έξοδο από την Ευρωζώνη, με αμφίβολη την ικανότητα τους για διαχείριση αυτών των πιέσεων.
Σε περίπτωση που οι πιστωτές αναγνωρίσουν την αδυναμία της Ελλάδας και προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους, οι πολιτικές αυτές δεν θα αλλάξουν την αναπόφευκτη πτώση του βιοτικού επιπέδου Ελλήνων.
Αλλά θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις, εξασφαλίζοντας το ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης (και της ΕΕ). Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα γίνει ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ευρωζώνης.

WALL STREET JOURNAL: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Με άρθρο υπό τον τίτλο «Το ριψοκίνδυνο σενάριο μιας ελληνικής εξόδου», η εφημερίδα Wall Street Journal, επιχειρεί να ρίξει φως στην επόμενη ημέρα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάνοντας αναφορές στη «νέα δραχμή» και το κόστος της ενδεχόμενης εξόδου το οποίο υπολογίζεται   έως και 1 τρισ. ευρώ συνολικά.
Η έγκυρη εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό της ότι « ... δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια έξοδο από την ευρωζώνη, γεγονός που ρίχνει τους ειδικούς σε αχαρτογράφητα νερά όταν επιχειρούν να εκτιμήσουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξόδου» και συνεχίζει αναφέροντας πως αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να φύγει έχοντας απωλέσει την οικονομική στήριξη, θα απεδείκνυε ότι το ιστορικό ευρωπαϊκό εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος μπορεί και να αποδομηθεί.
Στην συνέχεια η WSJ με την μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων προσπαθεί να ερμηνεύσει και να κάποια από τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ:

1. Πως θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;
Σύμφωνα με ένα σενάριο, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία αποχώρησης με την υπόλοιπη ευρωζώνη και για την εισαγωγή νέου νομίσματος (ας πούμε της νέας δραχμής).

ΔΑΠΑΝΗΡΗ & ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση, μεταξύ άλλων υποστήριξε, πως μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα  και συνέχισε, λέγοντας πως οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν ότι θέλουν να παραμείνουν στη Ευρωζώνη, η οποία θα απαιτήσει από την Αθήνα να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης .
Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το θετικό σενάριο, όπου η Ελλάδα θέλει πραγματικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. και υχόν έξοδος από την Ευρωζώνη, συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσε τη στήριξή της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαψεύδοντας δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ προτίθετο να σταματήσει τη στήριξη των αδύναμων ελληνικών τραπεζών που δεν έχουν ακόμη ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η ροή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα διατηρείται, αφού, πέραν της πρόσβασης στην ΕKT, οι τράπεζες ήδη από τον Αύγουστο έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον ELA.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

DER SPIEGEL:"AKROPOLIS ADIEU !"

Με τον τίτλο Akropolis adieu και υπότιτλο «γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» κυκλοφορεί το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Ακρόπολη διαλυμένη σε ερείπια και δύο μεγαλύτεροι κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και έχει θρυμματιστεί το ευρώ.
Το περιοδικό αφιερώνει 12 σελίδες στην Ελλάδα και στη νέα όξυνση της ελληνικής οικονομικής κρίσης με κύριο τίτλο «Αποχαιρετισμός στο ευρώ» και συνεχίζει  «Μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής, η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα. Η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».
Το Spiegel αποκαλύπτει επίσης σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών βάσει του οποίου «η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμα και μετά την έξοδό της από το ευρώ».
Σύμφωνα με το σχέδιο του γερμανικού Υπ. Οικονομικών, όπου εδώ κι ένα χρόνο έχει σχηματιστεί μια ομάδα Task Force Ελλάδα με αντικείμενο το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, το Ταμείο διάσωσης EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, τα δισεκατομμύρια, με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων διάσωσης, θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Κεντρική Τράπεζα με αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΩΣ ΕΔΩ;


Του Α. Δαβαράκη


Ακούω, ακούω, ακούω – και άκρη δεν βγάζω. Μια βδομάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει κανείς την εντύπωση ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι δυό αντιμνημονιακά κόμματα που θέλουν την αναδιαπραγμάτευση -την οποία θεωρούσαν απαράδεκτη και ανέφικτη λύση, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης όταν έχουν μπει οι υπογραφές – όπως πολύ σωστά υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους και οι δανειστές μας. Ξαφνικά, από το χάραμα της 7ης Μαΐου, έχουμε όλοι την αίσθηση ότι το μόνο εμπόδιο στην (μη εφικτή) αυτή αναδιαπραγμάτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να λάβει μέρος στην κυβέρνηση (σχεδόν) «εθνικής ενότητας» που προσπαθούν να φτιάξουν τα δυό πρώην «μεγάλα κόμματα» παρέα με την ΔΗΜΑΡ.
Τα τρία κόμματα, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν να φτιάξουν μια χαρά κυβέρνηση ήδη από την Δευτέρα 7 Μαΐου, με τον παρόντα συσχετισμό και αριθμό ψήφων. Γιατί τόσο πάθος πιά για τον Τσίπρα και τον Σύριζα; Γιατί τον θέλουνε τόσο πολύ μαζί τους, αφού αριθμητικά δεν τους χρειάζεται για να μας σώσουν; Μα για να μην πέσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό του ΔΗΜΑΡ – και εξαφανιστεί, συμμετέχοντας (στη θέση του ΛΑΟΣ ουσιαστικά) σε μια κυβέρνηση από την οποία θα απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του. Στην ουσία : Ο Τσίπρας, που υπήρξε εξ αρχής (καλώς η κακώς) «αντημνημονιακός» και ζητούσε αναδιαπραγμάτευση εντός της ζώνης του Ευρώ και της ΕΕ όταν οι τελευταίες κυβερνήσεις υπέγραφαν και το δεύτερο μνημόνιο, πρέπει τώρα να υποδυθεί την Ιφιγένεια και να πάει να δεθεί στον πάσαλο στην πλατεία Ομονοίας οικειοθελώς για να καεί στην μνημονιακή πυρά – ενώ ποτέ δεν έχει υποστηρίξει (καλώς η κακώς λέμε) αυτήν την πολιτική. Εμένα αυτό μου φαίνεται τρελό. Μέχρι την 6η Μαΐου όλα γινόντουσαν ερήμην του ΣΎΡΙΖΑ. Τώρα αν καταστραφούμε, αν βγούμε απ’ το ευρώ, αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε κυβέρνηση, αν δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα χρέη, τα δάνεια, τις εσωτερικές και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

INDEPENDENT: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

«Μια συναίνεση αρχίζει να δημιουργείται για την ανάγκη κάποιων αλλαγών στα οικονομικά της αυστηρής λιτότητας, την οποία επιβάλλει η Γερμανία», γράφει στο κύριο άρθρο του ο βρετανικός The Independent.
«Η Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Γερμανία, πρέπει να αναθεωρήσει τους όρους του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική και να αποδεχθεί ότι οι περικοπές από μόνες τους δεν μας οδηγούν προς την ανάκαμψη. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, ενδέχεται να εξαπλωθεί η πολιτική αστάθεια όπως αυτή που βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα, με ενδεχόμενη επίπτωση την άνοδο των εξτρεμιστών.
Το μήνυμα από τους ψηφοφόρους της Ευρώπης είναι σαφές. Ο κόσμος λέει ότι δεν αντέχει άλλο το πικρό φάρμακο της λιτότητας που δεν οδηγεί στην ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, η απογοήτευση ενθαρρύνει πιο ανησυχητικές πολιτικές, από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής μέχρι τις αριστερίστικες φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η Ελλάδα πάει πάλι σε εκλογές, όπως φαίνεται πιθανό μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ριζοσπαστικά αριστερές, αντιμνημονιακές εξαγγελίες ενδέχεται να κερδίσει 27% της ψήφου και να γίνει η κύρια πολιτική δύναμη στη χώρα. Οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι εξίσου απελπιστικές.
Στο μεταξύ, το ιρλανδικό δημοψήφισμα της 31ης Μαίου για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ θα είναι άλλο ένα τεστ για το αν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να υποστούν πιο άγρια λιτότητα, με αντάλλαγμα ασαφείς υποσχέσεις για ανάκαμψη στο πολύ μακρινό μέλλον.

Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

REUTERS: ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΞΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ

Τράπεζες  και  οργανισμοί του χρηματοπιστωτικού τομέα στο εξωτερικό ετοιμάζονται αθόρυβα για την έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ελληνικού νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους κατά την εισαγωγή του ευρώ και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επαναφέρει δικά της εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης -η οποία «γέννησε» νομίσματα όπως η εσθονική κορώνα και το τένγκε του Καζακστάν- έως την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες απέκτησαν σημαντική εμπειρία, ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για νομισματικές αλλαγές.
Η αθόρυβη αυτή προετοιμασία έχει ξεκινήσει από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, δήλωσε ο Χάρτμουτ Γκρόσμαν της ICS Risk Advisors, ο οποίος συνεργάζεται με τράπεζες της Wall Street. «Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στην Ευρώπη καθώς και εδώ, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο εδώ και κάποιο διάστημα», λέει ο Γκρόσμαν. «Αλλά υπάρχει πραγματικά σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αν συμβεί αυτό... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μια νέα ιδέα», συμπλήρωσε.
Οι σχετικά απλές τεχνικές πτυχές της προετοιμασίας ωχριούν όμως μπροστά στα νομικά και πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργούσε για τις τράπεζες τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα επιβάλει σχεδόν σίγουρα συναλλαγματικούς ελέγχους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα ήταν δυνατή η διαπραγμάτευση του νέου νομίσματος. «Τα τμήματα συναλλάγματος θα μπορούσαν να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα γίνει η έξοδος από το ευρώ», είπε ο Λιούις Ο'Ντόναλντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Ε.Ε.: ΣΤΟ 4,7% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2012 - ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2013

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της για ύφεση στην Ελλάδα 4,7% το 2012.
Επίσης, επιβεβαιώνει και την πρόβλεψή της για έλλειμμα 7,3% την ίδια χρονιά. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2011 η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση -2,8% για το 2012 και ανάκαμψη +0,7% το 2013.
Η ύφεση στην Ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,3% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται ανάπτυξη 1%. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκτιμήσεις είναι 0% για το 2012 και ανάπτυξη +1,3% το 2013.
Αρνητική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το 17,7% το 2011 στο 19,7% το 2012 και στο 19,6% το 2013. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά από την Ισπανία (24,4% το 2012 και 25,1% το 2013).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 9,1% του ΑΕΠ το 2011, για να μειωθεί σε 7,3% το 2012 και να αυξηθεί στο 8,4% το 2013. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για το 2013 βασίζονται στο υποθετικό σενάριο ότι δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει.
Το δημόσιο χρέος, εκτιμάται ότι από 165,3% του ΑΕΠ το 2011, θα μειωθεί στο 160,6% το 2012, για να φτάσει στο 168% το 2013.

ΣΤΟ 27,7% Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Αυτά βλέπουν τα πρώην μεγάλα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δεν θέλουν να ακούν για επαναληπτικές εκλογές. Συγκεκριμένα στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, η οποία διενεργηθεί από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του Alpha, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδος ανεβάζοντας κατά  10 μονάδες τα ποσοστά του, φτάνοντας έτσι στο 27,7% στην εκτίμηση ψήφου.
Σταθερή και ελαφρώς ανεβασμένη η Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωσε ποσοστό 20,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, συνεχίζει την καθοδική του πορεία.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου διατηρούν τη δύναμή τους 10,2%, ενώ αποδυναμωμένο εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 7%, η Χρυσή Αυγή, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 5,7%, και η Δημοκρατική Αριστερά 4,9%.
Οι πολίτες σε ποσοστό 62,7% ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 32% τάσσεται υπέρ των επαναληπτικών εκλογών. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 85,9% δηλώνει πως θα ψήφιζε το ίδιο κόμμα. Ωστόσο το 53,2% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η παράσταση νίκης που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη μετακίνηση ψηφοφόρων από τα άλλα κόμματα, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς αλλά και σχηματισμών που βρέθηκαν εκτός Βουλής.
Οι ψηφοφόροι που προσελκύει ο ΣΥΡΙΖΑ έλκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την αντιμνημονιακή ρητορική του κόμματος σε συνδυασμό με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.
Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΚΚΕ (22%) και από μικρότερα κόμματα (19,3%) όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μειώνεται αισθητά το ποσοστό τους σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες προέρχεται το 11% των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από το ΠΑΣΟΚ μόνο το 8%, όπως αντίστοιχα και από τη Χρυσή Αυγή (8%).

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑ ΣΑΡΩΣΕ ΟΛΑ

Του Γ. Δελαστίκ


Παρακολουθώντας κανείς τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών διαπιστώνει ότι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα όχι απλώς από το μήνυμα των εκλογών, αλλά ούτε καν από τον τρομερό εκλογικό τεκτονικό σεισμό που σάρωσε την Κυριακή τα πάντα και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Ανεξαρτήτως των ουσιωδών λεπτομερειών συγκρότησης κυβέρνησης, το θεμελιώδες είναι ότι καμιά κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να σταθεί, αν δεν λάβει υπόψη της το εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί από την Κυριακή. Οι αριθμοί των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν σε αυτές τις εκλογές προκαλούν ίλιγγο και αξίζει να σημειωθούν. Ελάχιστοι ίσως έχουν συνειδητοποιήσει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέσα στα δυόμισι μόλις χρόνια που μεσολάβησαν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009, έχασαν... 3.300.000 ψηφοφόρους! Το νούμερο φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το ΠΑΣΟΚ έχασε 2.200.000 ψηφοφόρους - από 3.000.000 που είχε πήρε μόνο 830.000. Η ΝΔ έχασε 1.100.000 ψηφοφόρους. Είχε το 2009 περίπου 2.300.000 και πήρε τώρα μόλις 1.200.000.
Πρόκειται για πρωτοφανή μετατόπιση ψήφων με σοβαρότατες πολιτικές επιπτώσεις! ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αθροιστικό ποσοστό 77,4% το 2009 ήταν ένας παντοδύναμος συνασπισμός εξουσίας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ποσοστό... 32% (!) το 2012 είναι μια οικτρή μειοψηφία σε επίπεδο λαϊκής απήχησης, η οποία κατ' ουδένα τρόπο δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Δύο αρχηγοί οι οποίοι οδήγησαν τα κόμματά τους κυριολεκτικά στο ναδίρ της εκλογικής τους επιρροής, οφείλουν πρωτίστως να προσαρμοστούν στο νέο ειδικό βάρος των πολιτικών σχηματισμών των οποίων ηγούνται. Μεγαλόστομες διακηρύξεις τους δεν προκαλούν πλέον σεβασμό ή δέος.

ΣΤΟ 21,7% Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Στο 21,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Φεβρουάριο του 2012, έναντι 15,2% το Φεβρουάριο του 2011 και 21,3% τον Ιανουάριο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.872.243 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.070.724 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.358.785 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 336.589 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (μείωση 8,0%) και κατά 19.729 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (μείωση 0,5%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 318.435 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 42,3%) και κατά 14.237 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (αύξηση 1,3%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 25.930 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 0,8%) και κατά 7.824 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (αύξηση 0,2%).
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, από τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2012 και εξής, προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών. Η ΕΛΣΤΑΤ θα συνεχισει να διαθέτει τα μη-εποχικά διορθωμένα στοιχεία στους χρήστες μέσω της διαδυκτιακής πύλης της.

Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΟΞΥΜΩΡΑ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ "ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ" ...

Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου


Ουδείς αμφισβητεί ότι την Κυριακή η συντριπτική πλειοψηφία όσων Ελλήνων προσήλθαν να ψηφίσουν έστειλαν σαφές αντι-μνημονιακό μήνυμα. Το άθροισμα των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων που εξέφρασαν, με αποχρώσεις, αυτή την αντίληψη άγγιξε το 60% και εξ αυτού ο Συριζα έλαβε το 17%.
Το 17%, όχι το 60%...
Τι ήταν εκείνο που έφερε το κόμμα αυτό πρώτο -και με διαφορά- μεταξύ των αντι-μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων; Γιατί, φερ' ειπείν, δεν προτίμησαν τον Φώτη Κουβέλη, τους Οικολόγους, ή την Λούκα Κατσέλη;
Είναι προφανές πως πέραν της ψήφου-καταδίκη στον δικομματισμό και τη μνημονιακή διαχέιριση της τελευταίας διετίας, ο Αλέξης Τσίπρας "γοήτευσε" με την πρότασή του περί κυβερνώσας Αριστεράς...
Οι πολίτες ήθελαν και θέλουν να σηματοδοτήσουν τη νέα μεταπολίτευση και, ταυτοχρόνως, την εποχή μετά το μνημόνιο, με μία εναλλακτική κοινωνική διακυβέρνηση.
Εάν επιμείνουμε σ΄ αυτή την παραδοχή - πιστεύω, αρκούντως αυτονόητη- οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ποιοτική διαφορά του Συριζα από τις υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι ακριβώς αυτή.
Κι αυτό συμπυκνώνει την προσδοκία ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων του Συριζα (του 17%), πιθανότατα και του μεγαλύτερου μέρους όσων δεν τον ψήφισαν αλλά του αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία του αντι-μνημονιακού μπλοκ.
Ελεγα (στον Real Fm αλλά και με την αρθρογραφία μου) από την πρώτη στιγμή πως το κρίσιμο στοίχημα του Συριζα είναι η μετεκλογική διαχείριση του ποσοστού του. Και το έλεγα όταν όλα έδειχναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν λίγο πάνω από το 10%. Τώρα που είναι 17% το στοίχημα αυτό γίνεται ακόμα κρισιμότερο και, σαφώς, πιο ριψοκίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα.

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

ΤΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΚΑΡΑΒΙ

Του Μ. Ανδρουλάκη


Το σύμπλεγμα Ύβρις - Νέμεσις, η αμείλικτη μηχανή της ελληνικής τραγωδίας θα συνεχίσει οριζόντια το έργο της και θα πλήξει διαδοχικά μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους λοιπούς αναδυόμενους, μέσα στη σύγχυση και τον πανικό, πρωταγωνιστές. Στην Ύβρι περιλαμβάνονται η αμετροέπεια, η αλαζονεία, η αφροσύνη, η άγνοια, η μη συναίσθηση των ορίων, η τυφλότητα και αυτών που σπαταλούν άσκοπα ή επικίνδυνα την ψήφο διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού. Στην Ύβρι εμπεριέχεται και η δράση του Νόμου των Ακούσιων Συνεπειών, άλλο ίσως θες άλλο σου προκύπτει. Προκαλείς ακούσια ένα καταστροφικό αδιέξοδο και χρεώνεσαι την τελική πράξη της χρεωκοπίας και της ολέθριας εξόδου από την Ευρωζώνη. Το “μεθυσμένο καράβι” είναι η έκφραση που χρησιμοποίησα λίγο πριν λίγο μετά τις εκλογές του 2009. Το “μεθυσμένο καράβι” αλλάζει πληρώματα, το πιοτό αλλάζει αλλά το μεθύσι και ο εφιαλτικός πονοκέφαλος που το ακολουθεί είναι ίδια και χειρότερα. Ξανά με τη γλώσσα του Αισχύλου θα επαναλάβω “όπως τους διώχνει κάνουν κι αμέριμνοι τραβούν για το χαμό”. Ξανά και για τα νέα πληρώματα θα επαναλάβω ότι πάνε να κάνουν επιλογές που οδηγούν στο χαμό -έτσι που να λες μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι- θαρρείς και υπακούουν κι αυτοί σε ένα τυφλό κάλεσμα της Τρόικας Μοίρας.

Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές
Το ελληνικό δράμα συνεπώς, όπως πρόβλεψαν πολλοί, φαίνεται πως περνά στη φάση horror film. Δεν ξέρεις πώς θα τελειώσει αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πιθανότητες να τελειώσει πολύ άσχημα αυξάνονται γεωμετρικά. “Το Τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές” ήταν το μότο στο Ε, Πρόεδρε!. Το τρίτο, το τελικό σφύριγμα, είναι πολύ κοντά. Είναι θέμα χρόνου λέει ο άθλιος Ρουμπινί, που τον ελληνοποιούν και “αριστεροποιούν” ένα σωρό τηλεοικονομολόγοι, να οδηγηθεί στο γκρεμό το σμπαραλιασμένο ελληνικό τρένο. Υπάρχουν πρόθυμοι να παίξουν ακούσια το ρόλο του μεθυσμένου μοιραίου μηχανοδηγού; Αντίθετα χρειαζόμαστε έναν σώφρονα, ευέλικτο, τολμηρό και ανθεκτικό οδηγό να οδηγήσει το ελληνικό τρένο με ασφάλεια στο τελικό ευρωπαϊκό “συνεργείο” διάσωσης, επισκευής και ανακαίνισης. Να “παρκάρει” δηλαδή με ασφάλεια και προοπτική για τη νέα ανάπτυξη τη συντεταγμένη ελληνική χρεωκοπία στον υπό ίδρυση ESM, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου ο ρόλος θα διευρυνθεί.

10 ΄Η 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Μιάμιση διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά, και η Ελλάδα παραμένει μια χώρα που είναι ακυβέρνητη και όπως όλα δείχνουν οδηγείται και πάλι στις κάλπες. Και εκείνοι που το έχουν καταλάβει περισσότερο απ' όλους είναι οι αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.
Ψάχνουν συμμαχίες που θα τους οδηγήσουν σε ισχυρές πλειοψηφίες και ίσως σε κυβερνητικό σχήμα όταν ξαναγίνουν εκλογές. Και οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 10 ή 17 Ιουνίου. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα λήξει το γαϊτανάκι των διερευνητικών εντολών και πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει διάσκεψη Προέδρων.
Ήδη οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Αυτό άλλωστε προδίδουν οι πολιτικές κινήσεις τους.
Συγκεκριμένα ο Σαμαράς μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του κόμματός του, αποφάσισε δημόσια να απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις του κεντροδεξιού χώρου, δηλαδή Μπακογιάννη, Μάνο, Καρατζαφέρη ακόμα και Τζήμερο. «...Είμαι λοιπόν, αποφασισμένος να πάρω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, που θα εκφράσει και την πλειοψηφία της κοινωνίας να παραμείνουμε στο ευρώ και τη θέληση του εκλογικού σώματος να αλλάξει η οικονομική πολιτική. Αυτή είναι άλλωστε και η πραγματική εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός… », είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
Ο Τσίπρας με τις χθεσινές δηλώσεις του ουσιαστικά άνοιξε την νέα προεκλογική περίοδο και έδειξε με την σημερινή του δήλωση την πόρτα εξόδου στους συνομιλητές του. Μεταξύ άλλων δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ:

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΑΣ !

Ύστερα από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα αμέσως μετά την λήψη της διερευνητικής εντολής μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να σχηματισθεί ύ κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε διορία 24 ωρών στους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, μέχρι αύριο που θα τους συναντήσει, για να στείλουν επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να ακυρώσουν τις γραπτές δεσμεύεις που έχουν ήδη αποστείλει για την εφαρμογή του Μνημονίου. «Διαφορετικά», είπε ο κ. Τσίπρας, «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν θέλουμε κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου».
Συγχρόνως έθεσε και τους πέντε βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν στο σχηματισμό κυβέρνησης των δυνάμεων της Αριστεράς. Αυτοί είναι:

- Η άμεση ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και ιδίως των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
- Η ακύρωση των νόμων για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και ιδίως της μετενέργειας και τις συλλογικές συμβάσεις από τη 15η Μαΐου.
- Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με πρώτη την καθιέρωση απλής αναλογικής και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ κ. ΜΕΡΚΕΛ;

Πλήθος τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, την ήττα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκλογές στην ευρωζώνη
«Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung; Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει να συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει».

Πόσο ρεαλιστικές είναι οι προτάσεις Τσίπρα;
«Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Το ποιος όμως θα πληρώσει τις συντάξεις τους, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα κρατήσει εν ζωή νοσοκομεία και σχολεία τη μέρα που θα σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, δεν το αποκαλύπτει ο κύριος Τσίπρας. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η υπό διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων. Θα καταφέρει να ξεπεράσει παλιά ένστικτα;

Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΠΑΣΟΚ & ΝΔ - ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η συντριβή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή κυριαρχούν στις ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ξένων ΜΜΕ.
Στην εκτίμηση ότι τρία κόμματα - η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - «παλεύουν για την πρώτη θέση στις εκλογές της Ελλάδας» προέβη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «συντριβή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». «Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά ΜΜΕ δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση» επισημαινει.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Reuters, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει μόλις το 16-19% της ψήφου, αποτυγχάνοντας να αγγίξει το 20% που θεωρούνταν προεκλογικά δεδομένο. Εξίσου απογοητευτική είναι η επίδοση του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει μονάχα το 15-18% των ψηφοφόρων, κατατασσόμενο στη δεύτερη θέση. Δεν γίνεται αναφορά σε άλλα κόμματα.
Επίσης ειδική μνεία γίνεται στη Χρυσή Αυγή «η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».
«Η Ελλάδα τιμωρεί τα κόμματα της λιτότητας» είναι ο τίτλος της ιστοσελίδας του γερμανικού περιοδικού Spiegel. To δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Έλληνες έδωσαν στα μεγάλα κόμματα ένα γερό μάθημα. Το ΠΑΣΟΚ έχασε έως και 25% των ψηφοφόρων, αναφέρει, προσθέτοντας ότι νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν αποκείεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Η ΝΔ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΕΛΕΙ "ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Ο σχηματισμός κυβέρνησης και όχι η προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, επικαλούμενοι πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία.
Συγκεκριμένα, από τη Συγγρού έγινε γνωστό ότι η ΝΔ θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεν είναι στις προτεραιότητές της να ζητήσει άμεσα νέες εκλογές.
«Η ΝΔ είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ» λένε οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ και προσθέτουν ότι «πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία να δείξουμε ευθύνη και να διερευνήσουμε αν μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα πάρει απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν εισηγήσεις στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών ωστόσο φαίνεται ότι προς το παρόν απορρίπτονται.
Μιλώντας στο Mega o Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα», ενώ πρόσθεσε: «Θεωρώ σημαντικά τρία πράγματα για τη χώρα: πρώτον σταθερότητα, δεύτερον να έχει ισχυρή φωνή, ακόμη και χορωδιακή, τρίτον να μην κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Mega, και η Ιπποκράτους δεν επιθυμεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Ξεκαθάρισε η εικόνα για τα τρία πρώτα κόμματα. Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ. ΛΑΟΣ-Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία δίνουν μάχη για το όριο του 3%.
Το 18% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και το 9% στην Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Μόλις το 9% μετακινήθηκε προς την ΝΔ και το 8% στο ΠΑΣΟΚ.
Πολύ χαμηλά είναι τα ποσοστά συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των exit polls, που έφτασαν το 35%. Στο 19% ανήλθε η «διαρροή» των «πράσινων» ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο 50% έφτασε η συσπείρωση στη ΝΔ, ένα ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό για τη «γαλάζια» παράταξη.Το 15% των «γαλάζιων» ψηφοφόρων μετακινήθηκε στο στρατόπεδο του Πάνου Καμμένου, το 8% στη Χρυσή Αυγή και το 6% στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο 17% προς τα άλλα κόμματα. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι 7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν σε αυτές τις εκλογές προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου και 4% στη Χρυσή Αυγή.

Real.gr

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ...Πρωτοφανές εκλογικό θρίλερ καταδεικνύουν τα exit polls τεσσάρων εταιρειών.  Συγκεκριμένα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνται χωρίς υπερβολή στήθος με στήθος. Μεγαλύτερες πιθανότητες για πρωτιά στη ΝΔ, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το ΠΑΣΟΚ. 

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γράφει ο ΕπιμηθέαςΣε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των πιο κρίσιμων εκλογών, από την μεταπολίτευση και μετά. Το τοπίο βέβαια συνεχίζει και παραμένει αβέβαιο και μάλλον θα χρειαστούμε αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών για να έχουμε το τελικό μήνυμα που θα έχουν στείλει οι Έλληνες πολίτες.
Ανεξάρτητα από το εάν οι πολίτες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ή εάν θα κάνουν διαφορετική επιλογή, την Δευτέρα το πρωί θα έχει διαμορφωθεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα.
Όσο και να μην θέλουν να το "δουν", ιδιαίτερα οι ηγεσίες των δύο πρώην μεγάλων κόμματων της εξουσίας, ο πολιτικός χάρτης της χώρας την επομένη των εκλογών θα είναι τελείως διαφορετικός.
Το νέο μεταπολιτευτικό σκηνικό θα επηρεάσει κατ αρχή το χώρο της κεντροδεξιάς. Στα δεξιά της ΝΔ όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δούμε για πρώτη φορά στα άκρα ένα αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα μετά τον πόλεμο. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», είτε με την παρουσία του ΛΑΟΣ είτε όχι, θα εκφράσουν στην επόμενη Βουλή τις δυνάμεις της λαϊκής Δεξιάς. Το νέο τοπίο θα συμπληρώσουν τα φιλελεύθερα κόμματα και οι κινήσεις, τα οποία σε αντίθεση με τους συντηρητικούς της λαϊκής Δεξιάς, μπορούν να συμβάλλουν στην επανένωση της κεντροδεξιάς και στην επανίδρυση της. Όπως φαίνεται μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, αν και θα είναι πρώτο κόμμα, πιθανό να δρομολογηθούν εξελίξεις, όχι άμεσα, αλλά σίγουρα θα ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης.
Στην Αριστερά η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η είσοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς και η ενίσχυση του ΚΚΕ θα διαμορφώσουν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της ευρύτερης αριστεράς, αλλά και μιά ισχυεί κοινοβουλευτική δύναμη.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΜΟΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στην τελευταία του  ομιλία στην Αθήνα επανέλαβε και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αναδείξει  το ΠαΣοΚ σε πρώτο κόμμα, ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο του εγγυητή και καταλύτη των εξελίξεων και τόνισε: «Ελληνικέ λαέ, την Κυριακή κρίνονται όλα. Η μοίρα του λαού μας, η παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ».
«Η μόνη θετική και αισιόδοξη πρόταση είναι αυτή του ΠαΣοΚ για υπέρβαση του μνημονίου σε τρία χρόνια», είπε για να προσθέσει ότι «δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε να στηρίξουμε τους νέους, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, να οργανώσουμε το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο».
Ο κ. Βενιζέλος συνέχιζε με ιδιαίτερη δριμύτητα τις   επιθέσεις του στη ΝΔ και τον κ. Αντ.Σαμαρά λέγοντας: «οι άνθρωποι που δραπέτευσαν το 2009 έχουν το θράσος να ζητούν αυτοδυναμία το 2012!».
«Ποια κυβέρνηση μπορεί μαζί με τον Φρ. Ολάντ να σταθεί απέναντι στους συντηρητικούς ομογάλακτους αδελφούς του κ. Σαμαρά;» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Χτυπώντας δε ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Σαμαρά, περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν δέχομαι μαθήματα διαπραγμάτευσης από αυτόν που κρύφτηκε από πίσω μου».
«Ο λαός θέλει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στο γήπεδο και όχι στα αποδυτήρια» πρόσθεσε.
Σε μια τελευταία προσπάθεια συσπείρωσης ο κ. Βενιζέλος προέτρεψε: «Δώστε ηχηρή απάντηση στους αλαζόνες που πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν ΠαΣοΚ στη θέση του ΠαΣοΚ. Δώστε ηχηρή απάντηση στους ανιστόρητους που νομίζουν ότι 'τελειώνουν' με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ...

Με ομιλία στην ακριτική Αλεξανδρούπολη ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επιλογή με ισχυρό συμβολισμό, για να δείξει ότι είναι κοντά στους ακρίτες και να στείλει το μήνυμα στους κατοίκους των αστικών κέντρων ότι στην κορυφή της ατζέντας της ΝΔ παραμένει το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
«Θα προχωρήσουμε σε άμεση αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης» τόνισε ο κ. Σαμαράς και δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η ΝΔ θα καταργήσει αμέσως τον νόμο Ραγκούση γιατί «δεν σηκώνει η Ελλάδα γεγονότα σαν την Υπατεία».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα σενάρια συγκυβέρνησης λέγοντας: «Κάποιοι πιέζουν να 'συγκυβερνήσουμε' με το ΠαΣοΚ. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε! Και δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό να γίνει τέτοια 'συγκυβέρνηση'! Συμφέρει μόνο το ίδιο το ΠαΣοΚ, για να 'πέσει στα μαλακά'.
Συμφέρει ακόμη τη διαπλοκή. Τα εξωθεσμικά κέντρα. Γιατί μια αδύναμη κυβέρνηση δύο κομμάτων μπορούν ευκολότερα να την ελέγχουν. Να την πιέζουν. Να την εκβιάζουν. Αλλά τον ελληνικό λαό δεν τον συμφέρει. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα. Και αν δεν πάρουμε ισχυρή εντολή θα προκύψει αστάθεια. Αν κάναμε κυβέρνηση μαζί με το ΠαΣοΚ θα ήμασταν αιχμάλωτοι των αδυναμιών του ΠαΣοΚ».
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν πολιτική σταθερότητα και να δώσουν εντολή να αλλάξουν όλα. «Αλλά με σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν κινδυνεύει η επόμενη κυβέρνηση. Κινδυνεύουν τα πάντα!»
O πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση  κατά του ΠαΣοΚ λέγοντας τ μεταξύ άλλων: «Ήταν γενναιόδωροι στις υποσχέσεις, ήταν αδίστακτοι στις περικοπές και τους έπιασαν οι 'τσιγγουνιές', όταν πρόκειται να γίνουν κάποιες στοιχειώδεις επανορθώσεις. Δεν δέχεται ούτε αποκατάσταση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκτός από λαϊκίστικο, το ΠαΣοΚ είναι και ανάλγητο».

ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΣΟΙΜΠΕΛ, ΕΛΑ ΕΣΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ"

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη. Για ακόμα μία φορά κάλεσε τον ελληνικό λαό με την ψήφο του να ανοίξουν δρόμο για νέο αριστερό συνασπισμό εξουσίας.
Όταν αναφέρθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας στον κόσμο πως «σας βλέπει, όλη η Ελλάδα. Και σας ακούει όλη η Ευρώπη. Και η φωνή της αξιοπρέπειας και την ανατροπής, που σήμερα υψώνετε, ανησυχεί τους δανειστές. Τρέμει την ετυμηγορία σας και ο κ. Σόιμπλε. Γνωρίζουμε ότι εύχεται και εργάζεται για να νικήσουν από κοινού Σαμαράς και Βενιζέλος. Αν το θέλει τόσο πολύ, του λέω το εξής: Έλα να τους ψηφίσεις. Αλλά να ξέρεις ότι ο καιρός που απέναντί σου στη διαπραγμάτευση ήταν αυτοί που βρίσκονται και στις λίστες της Siemens πέρασε. Απέναντί τους έχεις πλέον τον ελληνικό λαό. Αυτός έχει το λόγο τώρα».
Στη συνέχεια υποστήριξε πως θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, του 2009.
«Εσείς δεν αγωνιστήκατε γι’ αυτό το κόμμα του Μνημονίου. Δεν πιστέψατε ποτέ στο νεοφιλελευθερισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «προσπαθεί να ανασύρει από το μπαούλο της Ιστορίας τις διαχωριστικές γραμμές του Εμφυλίου, για να κρύψει τις δικές του ευθύνες, για τη συνθηκολόγησή του με το μνημόνιο της υποτέλειας».

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΤΡΑΤΖΙΚΚΚΚΚ .....


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την "επιτυχή" συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα. Ποιός είχε άραγε την φαεινή ιδέα να κάνει ανοικτή συγκέντρωση ο Βενιζέλος;;;
Που κατάντησαν το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ ....

Φωτογραφία απο την φίλη του expression-gr R.N.

ΠΑΣΟΚ & ΝΔ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 45%

Μεγάλα προβλήματα φαίνεται πως  προκαλούν στις ηγεσίες των δύο "πρώην μεγάλων" κομμάτων  ΠΑΣΟΚ και  ΝΔ, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που τα εμφανίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των ποσοστών τους και να μην έχουν τη δυναμική να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να "πυροβολήσουν"στην κάλπη.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του expression-gr  η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις 8-10   μονάδες,  με τη ΝΔ δύσκολα να πλησιάζει το 28% και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται γύρω στο 18%. Το άθροισμα των ποσοστών τους ενδεχομένως να μην ξεπεράσει καν το 45%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον φαίνεται να σταθεροποιείται  στην 3η θέση  και να αυξάνει τις δυνάμεις του. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις πάντως συμφωνούν με την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σε σταθερά υψηλά ποσοστά που τον δίνουν και δεύτερο κόμμα, με το ποσοστό να κυμαίνεται πάνω από το 14%.
Ακολουθεί, στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με το ποσοστό του να μην ξεπερνά το 9% και έπεται ο Π. Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Πολίτες με 6-8%..
Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη λογικά θα καταλάβει την   έκτη θέση με ποσοστό γύρω στο 6% ενώ ακολουθεί η  Χρυσή Αυγή που αντέχει  και βρίσκεται στο 4%.
ΛΑΟΣ και  Οικολόγοι Πράσινοι, δίνουν μάχη για να μπουν στη Βουλή, με τις ίδιες περίπου πιθανότητες. Έκπληξη θα ήταν να ξεπεράσει το όριο του 3% η  ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ανύπαρκτες πιθανότητες έχει η Δράση του Στέφανου Μάνου.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, πράγμα που κάνει τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων να λένε ότι την Κυριακή, είτε θα καταρρεύσει η αξιοπιστία τους, είτε θα καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα με τη μορφή που έχει σήμερα.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκεται πλέον το δημόσιο, αφού παρά την μικρή αύξηση των εσόδων εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζουν τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΟΤΑ), το συνολικό έλλειμμα -μετά και τις πληρωμές τόκων από παλαιά και νέα δάνεια- διευρύνθηκε, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για νέες, μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν χθες, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης έφτασαν τα 25,9 δισ. ευρώ -αυξημένα από τα 24,2 δισ. ευρώ πέρυσι- και οι δαπάνες, πλην τόκων, στα 23,62 δισ. ευρώ, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι (23,69 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, οι τόκοι ανήλθαν σε 7,0 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ πέρυσι. Έτσι, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 4,743 δισ. ευρώ έναντι 2,811 δισ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 12,84 δισ. ευρώ (έναντι 11,732 δισ. ευρώ πέρυσι) και οι δαπάνες χωρίς τόκους σε 13,173 δισ. ευρώ (έναντι 13,279 δισ. ευρώ). Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε έτσι στα 0,333 δισ. ευρώ, έναντι 1,547 δισ. ευρώ περυσι.
Με τόκους 6,945 δισ. ευρώ (έναντι 3,234 δισ. ευρώ πέρυσι) το ισοζύγιο του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 6,218 δισ. ευρώ.

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Ν. ΚΟΝ ΜΠΕΤΙΤ: ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο βελγικό περιοδικό "Moustique" ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δηλώνει: «Η λιτότητα που οι Ταλιμπάν της ΕΕ επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι φάρμακο που θα σκοτώσει τον άρρωστο. Οι Έλληνες έχουν λίγες πιθανότητες να τα βγάλουν πέρα». Η συνέντευξη του Ντανιέλ Κον Μπεντίντ δημοσιεύεται στο πλαίσιο ρεπορτάζ του περιοδικού υπό τον τιτλο «Εδώ και δύο χρόνια, οι Έλληνες ζουν στον ρυθμό ακραίων προγραμμάτων λιτότητας. Στην Αθήνα, κάποιοι σκύβουν το κεφάλι ή επαναστατούν. Πορτραίτο μίας Αθήνας στα πρόθυρα της έκρηξης».
Ταλιμπάν όπως διευκρινίζει ο ίδος αποκαλεί τους ακραίους υπέρ-φιλελεύθερους «που επιβάλλουν μέτρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στους κατοίκους» και συνεχίζει «… τους χαρακτήρισα Ταλιμπάν, διότι έχουν μεγάλη δόση αναισθησίας».
Πάντως, πιστεύει πως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα δεν προμηνύει αυτό που θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη: «Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς ένα πρόγραμμα ανάκαμψης. Ο υπέρ-φιλελευθερισμός δεν θα νικήσει».
Στηυν ερώτηση, αν αυτή η ανάκαμψη είναι τελείως απούσα από την Ελλάδα, απαντά: «Προς το παρόν, ναι. Αλλά κάτι αρχίζει. Υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη για να εξισορροπηθεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Υπάρχουν 25 με 30 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την ανάκαμψη, ένα είδος σχεδίου Μarshalll, σε συνεργασία με τους Έλληνες. Η διαδικασία θα είναι αρκετά αργή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων σε αυτήν. Πάντως, πολύ περισσότερο από ό,τι με τη λιτότητα, που τους επιβάλλεται τυφλά».

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

ΤΖ. ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ"

Σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς αναφέρεται... στη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Παράλληλα προειδοποιεί με εκτενείς αναφορές ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση γιατί τα προβλήματα των αγορών δεν έχουν λυθεί ακόμα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα, των Ελλήνων τα χέρια είναι δεμένα και οι ίδιοι εξαρτώνται από το αν θα επενδύσει στη χώρα τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ πρέπει να ελπίζουν πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Ελλάδα» επισημαίνει στο εβδομαδιαίο περιοδικό.
Όπως σημειώνει «μπορεί η Ελλάδα να ήταν μικρή, όμως αν προκύψει πρόβλημα για την Ισπανία ή την Ιταλία, τότε ο σεισμός θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στις αγορές».
Σε σχέση με το προωθούμενο από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί φρένο χρέους, ο ΓΚΙθεωρεί πως είναι απολύτως λανθασμένη πορεία και ότι αυτά που προωθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι η συνταγή για την εξόντωση του Ευρώ και με αυτή την πολιτική της λιτότητας «η Ευρώπη αυτοκτονεί».
Προσθέτει δε, πως δεν υπάρχει το παραμικρό παράδειγμα, που μια μεγάλη εθνική οικονομία να είχε επιτυχία με προγράμματα λιτότητας, καθώς, όπως σημειώνει, δεν είναι το ίδιο το χρέος που βγάζει από την ισορροπία τους προϋπολογισμούς, αλλά η έλλειψη ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι το σημαντικότερο είναι η δημιουργία ανάπτυξης.

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΩΣ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Κάλεσμα για ψήφο που θα δώσει τη δυνατότητα να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα δώσει τη μάχη για τη σωτηρία της κοινωνίας, ξεκινώντας από την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των Μνημονίων απήυθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο την Κυριακή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο τόνισε την ιστορικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη να μπει φρένο στην καταστροφή της κοινωνίας, ανέδειξε την ευθύνη της Αριστεράς να συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, αλλά και την πανευρωπαϊκή διάσταση που θα έχει η ανατροπή των συσχετισμών στην Ελλάδα. Επιτέθηκε στους συνεταίρους Βενιζέλο - Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι κατεβαίνουν στις εκλογές με κοινό πρόγραμμα, το Μνημόνιο ΙΙ.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η πρότασή του απευθύνεται στις δυνάμεις της Αριστεράς, δήλωσε αισιόδοξος από τα μηνύματα που στέλνει η κοινωνία. “Απευθυνθήκαμε" είπε, "από την πρώτη στιγμή στο πολιτικό φάσμα από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της Αριστεράς, από τους αγωνιστές που δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε ένα ΠΑΣΟΚ μεταλλαγμένο σε ένα νεοφιλελεύθερο μνημονιακό κόμμα, έως τις δυνάμεις της “εξωκοινοβουλευτικής” αριστεράς". Η εναλλακτική πρόταση συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς γίνεται μια ιδέα πλειοψηφική, κερδίζει στη συνείδηση του λαού" είπε και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της διαπλοκής και οι συνέταιροι του Μνημονίου που “πανικόβλητοι” και “τρομοκρατημένοι” συντονίζουν τις δυνάμεις τους και “συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν, λοιδορούν, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου αυτό το όνειρο για το λαό αλλά εφιάλτης για τους ίδιους, να μην γίνει πραγματικότητα”.