Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

0 Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου», τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για τη διάλυση της ευρωζώνης και τάσσεται για μια ακόμα φορά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να ξεκαθαρίσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν ότι είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την δημοσιονομική σταθερότητα και την νομισματική ένωση».
Την ίδια στιγμή ο κ. Γιούνκερ επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης και η ΕΚΤ προετοιμάζονται, αν χρειαστεί, να αγοράσουν ομολόγα ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μάλιστα: «Μένει να αποφασίσουμε, τι θα κάνουμε πότε». Αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις των επομένων ημερών και από την ταχύτητα, με την οποία θα πρέπει να δράσουμε».
Όσον αφορά την Ελλάδα ο κύριος Γιούνκερ δηλώνει: «Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου. Γνωρίζω ότι στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιδιώκουν εύκολες λύσεις, διότι αυτό τους εξασφαλίζει εύνοια. Όμως πέφτουν σε θεμελιώδη πλάνη. Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης θα λυθούν με τον αποκλεισμό ή τον τερματισμό της βοήθειας προς την Ελλάδα, δεν έχει αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης».

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη του που παραχώρησε στην citypress.gr και στον δημοσιογράφο Ν. Παπαδημητρίου η Ελλάδα έχει πτωχεύσει, οι τράπεζές της επίσης. Κατά την άποψή του έγκριτου καθηγητή των οικονομικών, η λύση βρίσκεται στην άρνηση αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου, ενώ για την περίφημη επιμήκυνση εκτιμά ότι καθιστά την πτώχευση πιο σίγουρη. Αναλύει πώς η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει από την κρίση και επιμένει ότι «το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα», μόλις η πρώτη χώρα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Είναι έντονα επικριτικός απέναντι στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου, ενώ λέει πολλά και για την υπόθεση Σάλλα.
Εκτιμάτε, κ. Βαρουφάκη, ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό των επερχόμενων γερμανικών εκλογών;
Εκτιμώ ότι η Ευρωζώνη θυσιάζεται στο βωμό της άρνησης του γεγονότος ότι δομήθηκε με τρόπο που δεν μπορούσε να αντέξει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κατάρρευση όπως εκείνη του 2008. Ιδίως οι πλεονασματικές χώρες εντός της Ευρωζώνης, και όχι μόνο η Γερμανία, πίστεψαν ότι ήταν δυνατόν να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα από την εξαφάνιση των συναλλαγματικών αυξομειώσεων με την περιφέρεια χωρίς να δημιουργηθεί, παράλληλα, ένας ικανός μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων. Τώρα που αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και ότι ο μηχανισμός ανακύκλωσης των πλεονασμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιβίωση της Ευρωζώνης, δεν είναι διατεθειμένοι να τον δημιουργήσουν, προτιμώντας σε τελική ανάλυση τη διάλυσή της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορίζοντας που δημιουργούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Γερμανία αποτρέπει την κ. Μέρκελ από το να αποδεχτεί τα ελάχιστα που απαιτεί η διάσωση της Ευρωζώνης και, κατ’ επέκταση, της Ε.Ε.
Υπάρχει, ωστόσο, οδός διαφυγής για την Ευρώπη;
Και βέβαια. Με τρία απλά βήματα: Πρώτον, επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον EFSF, με παράλληλη υπαγωγή τους στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία να μπορεί να τις κλείνει όταν κρίνονται μη βιώσιμες. Δεύτερον, ενοποίηση του κατά Μάαστριχτ νόμιμου χρέους όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τρίτον, ένα επενδυτικό New Deal για την Ευρώπη το οποίο θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το οποίο θα χρηματοδοτήσουν από κοινού η ΕΤΕπ και η ΕΚΤ με εκδόσεις ομολόγων έργων (τα οποία θα αποπληρώνονται από τα έσοδα των έργων).

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Η ΧΩΡΑ, ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Του Δημήτρη Μπίρμπα


Η πιο πολύ χρησιμοποιημένη λέξη στην ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια είναι η «μεταρρύθμιση». Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις ,για την «σωτηρία της χώρας» βέβαια, έχουν εξαγγελθεί, υλοποιηθεί ή ακυρωθεί κακήν κακώς, Διοικητικές, Εκπαιδευτικές, Φορολογικές, Συνταγματικές, Οικονομικές και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Τις περισσότερες φορές δε ,στην τελευταία εικοσιπενταετία, η χρήση της έννοιας  «μεταρρύθμιση» αποτέλεσε την  ιδεολογική κάλυψη της νεοφιλελεύθερης αντεπανάστασης στα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
Ο αστικός μύθος λέει, ότι πάντα απέναντι τους είχαν την Αριστερά και προφανώς όπως (σχεδόν) όλοι είναι ψευδής. Από το Οικογενειακό Δίκαιο ως τις ταυτότητες και  τον Καποδίστρια, από την καθιέρωση του ΕΣΥ, τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τον ΑΣΕΠ, δεκάδες μεταρρυθμίσεις, νομοθετήματα, υπερψηφίσθηκαν με τροποποιήσεις και επιφυλάξεις, που παρ΄ότι τις περισσότερες φορές δεν έγιναν δεκτές, σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώθηκαν στην συνέχεια.
Παρ΄όλα αυτά υπήρξε ,πολλές φορές, υποτίμηση της υποστήριξης  τους από την μεριά της Αριστεράς σε καθημερινή βάση, μιας που κατά τεκμήριο δεν «ανέτρεπαν» το σύστημα. Γεγονός που τις καθιστούσε   ευάλωτες στην «από τα αριστερά» κριτική στην εσωκομματική πάλη αλλά και τον μανιχαιστικό αντι-λόγο του ΚΚΕ.
Οδηγούσαμε έτσι τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις μας στην κομματική λήθη και την ανυπαρξία συλλογικής εμβάθυνσής τους.
Αυτές πήραν  βέβαια πανηγυρικά την «εκδίκηση» τους όταν, τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές, στην απρόσμενη διεκδίκηση σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, ελάχιστα στελέχη τις γνώριζαν, τα περισσότερα αυτοσχεδίαζαν ή σιωπούσαν, παρά την σοβαρή προσπάθεια της επιτροπής τεκμηρίωσης.

"ΡΑΝΤΕΒΟΥ" ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ...

Μόνο ως τραγέλαφος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της Ελλάδος.
Δεσμεύτηκε στο Eurogroup ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο για να μπορέσει να το επαναδιαπραγματευθεί στο μέλλον.
Η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά για την Ελλάδα.
Η επαναδιαπραγμάτευση ο βασικός ίσως ο μοναδικός πυλώνας ελπίδας για την κοινωνία βρίσκεται στον αέρα.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας στο μαραθώνιο Eurogroup  έδωσε το στίγμα ότι εκκινεί όλες τις διαδικασίες που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδος, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε σε ορίζοντα διμήνου να έχει την ευκαιρία να ζητήσει παράταση εφαρμογής των στόχων.
Το χθεσινό Eurogroup, ανανέωσε το "ραντεβού" του για τις 20 Ιουλίου, όπου θα έχει στα χέρια του ολόκληρη την έκθεση των εκπροσώπων της Τρόικας με την ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος J. C. Juncker, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για 2,5 χρόνια, ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η Τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για διετή χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, ενώ επισήμανε ότι σχετικές συζητήσεις, θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Ακόμη, σε ότι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.