Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 1978 Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΕΤΟΝΙΑ ...

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την «καταιγίδα» νέων φόρων, έχουν οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 1978-79, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα  «Τα Νέα»:
* Την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% εφέτος από 17,7% το 2011.
* Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Λετονία, Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.
* Από τον Μάιο του 2010 έως τον εφετινό Ιούνιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων - επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντι στοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ "ΜΗ ΥΦΕΣΙΑΚΑ" ... Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ

Μέτρα επί δικαίων και αδίκων αποφασίζονται σήμερα από την εσωτερική τρόικα. Σε μία νύχτα ξεχάστηκαν το Ζάππειο Ι .ΙΙ, ΙΙΙ ... προεκλογικά είχαμε βρει ισοδύναμα αλλά στην πορεία μάλλλον τα χάσαμε, και το κυριότερο τα φετινά μέτρα δεν είναι υφεσιακά ένω τα περσυνά ήταν. Βέβαια ακούσαμε και το αμίμητο "είναι τα τελευταία μέτρα", μάλλον θα εννοούν για το 2012.
Συγκεκριμένα καταργούν τα δώρα για να σώσουν συντάξεις (έτσι λένε) κάτω από 1.000 ευρώ, “κόβονται” μισθοί σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια, “παίζει” η εφεδρεία αλλά με άλλο όνομα νκαι αύξηση ορίων για σύνταξη κατά 1 ή 2 χρόνια και τέλος αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς.
Παγίδα στις συντάξεις του ΟΓΑ, δεν μειώνονται,αλλά μειώνονται αφου καταργούνται τα δώρα και το επίδομα αδείας και αυξάνονται οι εισφορές για την υγεία!
Την μάλλον τυπική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου θα πάρουν σήμερα τα μέτρα-σοκ, ενώ τη Δευτέρα όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες θα “κλειδώσουν” στη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.
Τα όρια αντοχής των Ελλήνων θα αγγίξουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και τα δώρα, ψαλίδι στις εφάπαξ αποζημιώσεις των αποστράτων, ενώ περικοπές αναμένονται και στα εποχικά επιδόματα, αλλά και τα αναπηρικά και τα οικογενειακά. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.  
Μονάχα οι περικοπές στο Δημόσιο θα αγγίξουν τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προέλθουν από το τσεκούρι 12% στα ειδικά μισθολόγια και την εξοικονόμηση 360 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 339 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το κέρδος του κράτους (και οι αντίστοιχες απώλειες των πολιτών) από την περικοπή των δώρων (13ος και 14ος μισθός).

Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: ΑΝΑΨΑΝ ΤΟ ΦΥΤΙΛΙ


"ΡΙΞΕ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΟΥ ΣΠΙΡΤΟ ΝΑ ΠΥΡΠΟΛΗΘΩ ..."
 

HANDELSBLATT: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τη στροφή στην πολιτική στρατηγική του Α. Σαμαρα (Die wundersame Wandlung des Herrn Samaras) σημειώνοντας ότι εμφανίζεται σήμερα –σε αντίθεση με την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση- ως μεταρρυθμιστής. «Με επιτυχία», επισημαίνει η εφημερίδα καθώς, όπως λέει, «οι πιθανότητες της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη αυξήθηκαν. (…) Μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν ξαφνικά έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά».
Η εξέλιξή του σε μεταρρυθμιστή, ενώ νωρίτερα έθετε εμπόδια, είναι «πραγματικά εντυπωσιακή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στη Handelsblatt, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε στην ικανότητά του να επιβάλλεται πολιτικά, κάτι που τον διαφοροποιεί, όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, από τον προκάτοχό του, Λουκά Παπαδήμο.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα  σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς ομαλοποίησε και πάλι το έδαφος –και στο Βερολίνο- Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό». Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο Σαμαράς ασφαλώς συνέβαλε με την πειθώ του στην αλλαγή των πολιτικών διαθέσεων. Ο πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς πως σκέφτεται να κλείσει την τρύπα των 11,5 δισ. στον προϋπολογισμό. Με τον κ. Γιούνκερ μίλησε, για παράδειγμα, για νέες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. (…) Ο Σαμαράς στρέφεται επιτέλους σοβαρά εναντίον των φοροφυγάδων -στην ανάγκη ακόμη και με αστυνομική βία».

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ...

Του Σ. Γιαννίση*
 
 
 
«Δεν αντέχω να βλέπω αυτή την εικόνα. Ακόμη και στους ΚΤΕ της προηγούμενης Βουλής είμασταν περισσότεροι απ´ όσοι είμαστε τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», μου είπε με φανερό τόνο απελπισίας στη φωνή του παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σε ακόμη πιό δραματικό ύφος πρόσθεσε: «Μετά τις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν αντέξουμε να φτάσουμε μέχρι εκεί ως ενιαίο κόμμα, πολύ φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε να συνεδριάζουμε στο καφενείο της Βουλής».
Θα μπορούσα να συμφωνήσω, ίσως, και να υπερθεματίσω ακόμη, όμως του είπα οτι βρίσκω τις ανησυχίες του υπερβολικές, καταφεύγοντας στο μάλλον κοινότοπο επιχείρημα «περί Κεντροαριστερού πόλου στον οποίο εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ έχει το πάνω χέρι κ.λ.π.» Εκείνος δεν φάνηκε να συμφωνεί ούτε με αυτό.
«Ποιό ηγετικό ρόλο στην Κεντροαριστερά μου λες, όταν το κόμμα είναι κομμάτια; Είδες τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ο Λοβέρδος πάλι μπουχός! Ο Χρυσοχοϊδης με τον Σκανδαλίδη μαλλιοκούβαρα! Ο Βαγγέλης (Βενιζέλος) προσπαθεί να μαζέψει αυτά που δεν μαζεύονται με τίποτα. Περίμενε να δεις και τι θα γίνει όταν κατέβουν και τα μέτρα στη Βουλή…»
Η κουβέντα με το συνομιλητή μου συνεχίστηκε στο ίδιο πνεύμα για λίγα ακόμη λεπτά, αντανακλώντας όχι μόνο το δικό του προβληματισμό αλλά και αρκετών άλλων στελεχών, είτε ακόμη και απλών ψηφοφόρων οι οποίοι (σε πείσμα των καιρών και της πολιτικής συγκυρίας) επέμειναν και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ακόμη και στις εκλογές του περασμένου Ιούνη.
Η αίσθηση του «ασθενούντος ΠΑΣΟΚ», είναι διάχυτη εδώ και αρκετό καιρό στην ελληνική κοινωνία και δεν υπάρχει μόνο σε εκείνους που ανήκουν ή ψηφίζουν άλλους πολιτικούς χώρους. Η αίσθηση αυτή είναι, επίσης, διάχυτη και μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΩΛΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Του Θόδωρου Κατσανέβα *
 
 
Καταιγισμό ομοβροντιών εξαπέλυσε το πολιτικοδημοσιογραφικό κατεστημένο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί είπε το αυτονόητο: ότι «η πτώχευση αποτελεί το όπλο των αδυνάτων». Σιγά μη βραχεί ο βρεγμένος. Λες και δεν έχουμε ήδη πτωχεύσει υπό τα πλήγματα του ολέθριου για την οικονομία μας και απάνθρωπου Μνημονίου που συνοδεύει το πονηρό ευρώ. Το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για την οικονομική τραγωδία που βιώνουμε, όταν τίθεται ότι με την ένταξή μας στη θεοποιημένη ευρωζώνη θα ζούσαμε καλύτερα απ’ ότι στην εποχή της δραχμής. Τη δραχμή που εξορκίζει ανιστόρητα το κατεστημένο, παραβλέποντας ότι ουδέποτε στο παρελθόν υπο το καθεστώς του εθνικού μας νομίσματος, ζήσαμε παρόμοια οικονομική τραγωδία.
Είναι τέτοια η δυναμική του συστήματος που δε διστάζει να πυροβολεί με έωλα επιχειρήματα για να υποστηρίξει το πανθολογούμενα από παντού καταρέων ευρώ. Αυτό το συγκεκαλυμένο μάρκο υπό την αιγίδα του οποίου οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία, γίνονται πλουσιότερες και οι φτωχές φτωχότερες. Ενώ υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συστάθηκε για το ακριβώς αντίθετο.
Οι νεοταξίτες συστημικοί εκπρόσωποι της «συμμορίας του Ευρώ», εξαπολύουν λυσσώδεις μύδρους και αστεία επιχειρήματα του τύπου ότι θα χρειαστούμε δύο ή τρία χρόνια για να… τυπώσουμε δραχμές!

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Η κρίση στην ευρωζώνη γεννήθηκε στην Ελλάδα. Περίπου τρία χρόνια από τότε και μετά από δύο πακέτα διάσωσης, η Ευρώπη έφτασε η ώρα να αποφασίσει ή να βοηθήσει τη χώρα ή να της κόψει τον ομφάλιο λώρο που την κρατά στη ζωή.
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη: Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη; Πόσο μεγάλο είναι το χρέος της; Θα είναι αρκετή η ανάπτυξη που μπορεί να πετύχει για να ξεπληρώσει τα χρέη της;
Όλα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Τρόικας, αναφέρουν οι αναλυτές. Εάν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η κομισιόν αποφασίσουν ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προοπτικές, τότε το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, παρά τα εμπόδια που θα υπάρξουν.
Εάν η Τρόικα διαγνώσει ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που πρέπει, και ότι δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης την επόμενη δεκαετία, τότε θα δούμε την Ευρώπη απλά να γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα.
Αν και είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα αποφασίσει η τρόικα, σε γενικές γραμμές η στάση τους είναι σαφής. Η αξιολόγηση θα εστιαστεί στο αν τα χρέη της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορούν να μειωθούν κάτω από το 120%, από περίπου 160% σήμερα.
Το ΔΝΤ έχει θέσει το 120% του ΑΕΠ ως το ανώτατο όριο για το χρέος, αναφέροντας ότι οτιδήποτε πάνω από αυτό το όριο δεν είναι βιώσιμο.
Όμως, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται σημαντικά την τελευταία τετραετία, η μείωση  του χρέους φαίνεται ως υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, αυτή η προοπτική, αφήνει ένα πιθανό παράθυρο για τους όρους διάσωσης στην Ελλάδα, καθώς η αρχική συμφωνία άφηνε περιθώριο για επαναξιολόγηση λόγω της ύφεσης, αν αυτή αποδειχθεί βαθύτερη από ό, τι αναμενόταν. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρήτρα αυτή δεν ήταν νομικά δεσμευτική.

ΣΥΜΒΑΣΗ SIEMENS ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΤΟΠΗΜΑ

Του Α. Μητρόπουλου*
 
 
 
Η γερμανική οικονομική ελίτ, -με το διαχρονικό μόρφωμα οικονομικής και πολιτικής ισχύος, τη Siemens, με δράση εδώ και 100 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και κυρίαρχη παρουσία τα τελευταία 50 χρόνια- επιβεβαίωσε με την πολλαπλώς επιζήμια σύμβαση εξώδικου συμβιβασμού τον νεο-αποικιακό της χαρακτήρα.
Αποτελεί πράγματι επένδυση «αυτοκρατορικού τύπου», που δεσμεύει τη χώρα για μεγάλη και αόριστη περίοδο στη δική της τεχνολογία και υλικά, κυρίως στις δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος, εκτοπίζοντας άλλωστε και τις άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες.
Καταργώντας δηλαδή στην πράξη και το πρόταγμα του νεοφιλελευθερισμού για θεμιτό ανταγωνισμό, όπως θεσπίζεται από τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ε.Ε.
Επικαθόρισε και μεγέθυνε την επικυριαρχία του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου με πλατφόρμα και το πρόγραμμα εξαγοράς των κυβερνήσεων του Νότου από τις χώρες του Βορρά, κάτι που διευκολύνθηκε την τελευταία δεκαετία με τον εύκολο δανεισμό στο σταθερό μεν, αλλά υπερτιμημένο για τους Έλληνες, ευρώ, που μετέφερε πλεονάσματα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Τώρα, με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, την οποία το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος και υπέρτερη ρήτρα δικαίου, επιβεβαιώθηκε ότι αυτό το πρόγραμμα εξαγοράς των κυβερνήσεων εξελίσσεται με την ανοχή (αν όχι τη σύμπραξη) των γερμανικών κυβερνήσεων, αφού είναι προφανές πλέον ότι το εσπευσμένο κλείσιμο της πολύπτυχης αυτής απόφασης, παρά τις πολλές ακόμη δικαστικές και διοικητικές εκκρεμότητες, έγινε ως «επίδειξη καλής θέλησης», ως «εισιτήριο» υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στην καγκελαρία.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

OBAMA ΠΡΟΣ ΕΕ: MHN ΠΑΡΕΤΕ "ΚΑΚΗ" ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η κυβέρνηση Obama φέρεται να ζητά από Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναβάλλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα της κάλπης στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αποφασίσουν (μετά το κρίσιμο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου) ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά ώστε να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και δεν δώσουν τη δόση του δανείου, ύψους 31 δισ. ευρώ, αυτό αυτομάτως θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι αυτοί έχουν ζητήσει από τις χώρες της ευρωζώνης να μην πάρουν κρίσιμες – αρνητικές – αποφάσεις πριν τις 6 Νοεμβρίου, καθώς φοβούνται ότι η αποσταθεροποίηση που θα προκληθεί στις αγορές ίσως πλήξει την προσπάθεια επανεκλογής του Barak Obama στην προεδρία των ΗΠΑ.

"ΑΙ ΧΑΣΟΥ" BILD ...


Όλοι γνωρίζαμε  το επίπεδο της λαϊκιστικής γερμανικής εφημερίδας Bild, άλλα ότι θα έφτανε σε τόσο χαμηλό  επίπεδο αυτό δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μόλις χθες γράφαμε για το ατόπημα  του Α. Σαμαρά να δώσει συνέντευξη σε μια τέτοιου είδους εφημερίδα. Δυστυχώς σήμερα δικαιωνόμαστε και  βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο "υποδέχονται" στην Γερμανία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μιας χώρας που βρίσκεται στην Ε.Ε. που υποτίθεται πως είμαστε εταίροι και θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα μας. Θα μου πείτε εκφράζει η Bild την σημερινή γερμανική πολιτική σκηνή, δυστυχώς γνωρίζοντας τα πράγματα και με "βαριά καρδιά" θα πούμε απερίφραστα "ναι".
Η εφημερίδα Bild σε μια προσπάθεια να εξευτελίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό έφτιαξε μια εγγυητική επιστολή με αρχαιοελληνική γραμματοσειρά και ζητάει από τον κ. Σαμαρά να την υπογράψει!
Αφού στην αρχή αναφέρει τα στοιχεία του Α. Σαμαρά καλεί τον Έλληνας πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι:
 - "Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου, δεν θα προκληθεί στο Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά"
- "Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών εάν είναι απαραίτητο"
- "Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει"

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, δηλαδή ένα πρόσωπο με κορυφαία θεσμική ιδιότητα, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλαδή ένα άλλο πρόσωπο με κορυφαία θεσμική ιδιότητα, ερωτηθείς τι λέει για την περιβόητη επιμήκυνση του Μνημονίου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της τρόικας και περιμένει την έκθεσή της.
Η τρόικα δεν έχει αυθύπαρκτη θεσμική οντότητα. Και οι συντάκτες της έκθεσης είναι υπάλληλοι, "μερικής απασχόλησης και υψηλής αμοιβής", όπως εύστοχα είχε περιγράψει στην Ευρωβουλή Άγγλος ευρωβουλευτής.
Αύριο ο κ. Σαμαράς θα πάει στη Μέρκελ και μετά στον Ολάντ. Οι ξένοι ηγέτες έχουν πολιτική νομιμοποίηση να εκπροσωπούν τη χώρα τους, δεν διαθέτουν όμως καμιά εξουσιοδότηση να υποκαθιστούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναβίωση του Διευθυντηρίου δεν λύνει, αντιθέτως επιδεινώνει τα προβλήματα συνοχής και επιβίωσης της Ευρωζώνης.
Η Ε.Ε. επί δεκαετίες λειτουργούσε, βεβαίως με βάση τους συσχετισμούς, ως χώρος διαπραγμάτευσης. Και τώρα συρρικνώνεται, μεταλλάσσεται σε ζώνη γερμανικής κυριαρχίας, σε χώρο επιβολής των πολιτικών που προωθούν οι επιθετικοί κύκλοι του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Σε μια διμερή συνάντηση με τη Μέρκελ, τι μπορεί να αξιώσει, να διαπραγματευτεί ή, έστω, να ψελλίσει ο Σαμαράς, ο οποίος μοιάζει ως λάφυρο στον ρωμαϊκό θρίαμβο, ως υποτελής της αυτοκρατορίας;

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ BILD ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ...

Ο Paul Ronzheimer δεν είναι μια τυπική περίπτωση γερμανού δημοσιογράφου. Αντίθετα με την πλειονότητα των συναδέλφων του, που δίνουν έμφαση στα δεδομένα και αναλύουν ότι γράφουν, ο δημοσιογράφος αυτός βγάζει το ψωμί του με άρθρα-λίβελους κατά της Ελλάδας. Και πήρε συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό, που διάβασαν χτες εκατομμύρια Γερμανοί…
Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Ronzheimer έχει χαρίσει στην Bild, την εφημερίδα με κυκλοφορία πάνω από 3.000.000 φύλλα ημερησίως, μερικά από τα πιο λαϊκίστικα άρθρα της. Όπως γράφει σε άρθρο της σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2010, όταν ο 24χρονος τότε Πάουλ εμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας μοιράζοντας χαρτονομίσματα σε δραχμές. Σαν επιστήμονας που αναλύει τα πειραματόζωά του, ο δημοσιογράφος έγραφε τότε στην Bild ότι οι Έλληνες δεν έλεγαν όχι στα χαρτονομίσματα φτάνοντας στο σημείο να μιλά για σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για επιστροφή στη δραχμή. «Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο για το ευρώ μας», κατέληγε.
Συνέχισε με δεκάδες «ανταποκρίσεις» από την Ελλάδα της κρίσης, κάθε φορά με πιο λαϊκίστικο θέμα. Τη μια παρουσίαζε μια συνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη με σύνταξη 3.500 ευρώ, την άλλη προσπαθούσε να πάρει αποδείξεις από ταξί και έφτασε να πάει στο Μοναστηράκι για να περιγράψει την κραιπάλη των χρεοκοπημένων Ελλήνων για να δείξει ότι δεν βάζουν μυαλό. Η χώρα «ζητά οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ», έγραφε αλλά οι Έλληνες «συνεχίζουν να γλεντάνε». Το ατόπημα ήταν ότι τα τραπέζια ήταν γεμάτα και οι θαμώνες έτρωγαν κρέας και έπιναν ούζο.

ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΕΘΑΝΕΙ ...

Ένας ακόμη γνωστός οικονομολόγος ο ιδρυτής της Strategy Economics Matthew Lynn με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι, η  ευρωζώνη βρίσκεται σε χάος και το ευρώ δεν είναι πλέον λειτουργικό,
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το ευρώ έχει ήδη πεθάνει. Πλέον δεν ανταποκρίνεται στα περισσότερα κριτήρια μίας λειτουργικής μορφής χρήματος» αναφέρει σε έκθεσή του. Θεωρεί ότι οι όποιες προσπάθειες από τους πολιτικούς της ευρωζώνης είναι άνευ σημασίας καθώς το ευρώ έχει ήδη μετατραπεί σε «νόμισμα ζόμπι».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του εξηγεί ότι χώρες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα για εισαγωγές, γεγονός που συνεπάγεται ότι πλέον το ευρώ δεν είναι λειτουργικό. «Υπάρχουν αναφορές ότι οι trader πετρελαίου δεν θέλουν να προμηθεύουν πελάτες τους στην Ελλάδα» αναφέρει ο Lynn και εξηγεί: «Γιατί όχι; Επειδή σε έξι μήνες όταν θα πρέπει να γίνει και η αποπληρωμή τους μπορεί να μην πληρωθούν στο νόμισμα με το οποίο έγινε η συμφωνία, αλλά με κάποιο άλλο που θα έχει σημαντικά χαμηλότερη αξία»

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Νέους δρόμους για την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης ανοίγει η κατάθεση του πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη σχετικά με τις δηλώσεις του,  
στους «Times» της Ν. Υόρκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:  «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία. Αποτέλεσμα της δήλωσης ήταν να προκληθεί αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.
Ο κ. Ρουμελιώτης πέντε ώρες κατέθετε στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και ακολούθως ο εισαγγελέας παρήγγειλε την αναζήτηση τυχόν ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου αλλά και εγκλημάτων σχετιζόμενων με την οικονομία.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι δυο εισαγγελείς θα συνεχίσουν την έρευνα και εάν, στο πλαίσιό της, ακουσθεί το όνομα του κ. Παπανδρέου ή άλλου μέλους της κυβέρνησης, τότε αυτομάτως η δικογραφία θα αποσταλεί στη Βουλή για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Σε μία τέτοια περίπτωση, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Βουλή να απορρίψει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο (θεωρείται σίγουρο ότι) θα υποβάλλει η αντιπολίτευση.

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG: "ΑΚΡΙΒΗ ΠΛΑΝΗ"


Με την επικείμενη επίσκεψη του Α. Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι και με την συζήτηση η οποία έχει "ανοίξει" σχετικά  την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ασχολείται στην σημερινή της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Ακριβή πλάνη» είναι ο τίτλος εκτενούς σχολίου της έγκριτης εφημερίδας που σημειώνει: «Η συζήτηση μονοπωλείται και πάλι από εκείνους που εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με τους Έλληνες και το ευρώ. Πολιτικοί των (γερμανών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) θέλουν να απαλλαγούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τους Έλληνες ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) απλά απορρίπτουν νέα βοήθεια. Όλα αυτά δημιουργούν μια ολέθρια εντύπωση στις αρχές μιας εβδομάδας όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι, την εντύπωση ότι όλες οι προσπάθειες είναι μάταιες και πως εκτός από τους Έλληνες κανένας άλλος δεν έχει να χάσει κάτι. Πρόκειται όμως για πλάνη. Για μια ακριβή πλάνη».
«Είναι γεγονός»,
συνεχίζει η εφημερίδα, «ότι όποιος ασχολείται με τις λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης απελπίζεται εύκολα. (…) Καλύτερα να είχε μείνει κλειστή η πύλη της νομισματικής ένωσης για μια τέτοια χώρα. Τώρα όμως είναι εντός, και έτσι το ερώτημα τίθεται διαφορετικά. Τα πιθανά κόστη ενδεχόμενης πρώτης εξόδου μιας χώρας μέλους από το ευρώ είναι τόσο μεγάλα, που αξίζουν ακόμη πολλές προσπάθειες για να παραμείνουν οι Έλληνες στην ΟΝΕ».

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

LA REBBUPLICA: Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑΜΠΟΥ

«Οι Κασσάνδρες, πλέον, μιλούν χωρίς να κρύβονται. Η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν αποτελεί, πιά, ταμπού», αναφέρει, σήμερα, η ιταλική εφημερίδα «La Rebbuplica».
«Ο πραγματικός κίνδυνος, όμως, είναι η μετάδοση της κρίσης. Αν μετά το Grexit, η κερδοσκοπία αρχίσει να ποντάρει στην έξοδο της Ιταλίας και της Ισπανίας από το Ευρώ, απογειώνοντας τα σπρεντ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί, θυμίζοντας πραγματικό Αρμαγεδώνα», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Η «La Rebbuplica» , υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια και μετά από τριάντα συμβούλια κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ασπίδα ικανή να προστατέψει το Ευρώ.
Και για τον λόγο αυτό, παρά τις όποιες δυσκολίες, πολλοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση παραμένει η διάσωση της Ελλάδας, όποιο και αν είναι το σχετικό κόστος».
Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ιταλική εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα σήμαινε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας μας κατά 20%, υποτίμηση του 50% του νομίσματος και πληθωρισμό που θα εκτιναχθεί, πάντα, περίπου στα ίδια επίπεδα. «Η Ευρώπη, για να έχει ήσυχη την συνείδηση της, μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος ταμείου αλληλεγγύης, που δεν θα χρησιμεύσει, όμως, και πολύ», προβλέπει ο Ιταλός αναλυτής Έττορε Λιβίνι.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

Με την  επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και τις συνομιλίες του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασχολείται στο σημερινό της άρθρο οι  Financial Times Deutschland. Συγκεκριμένα  ο τίτλος του άρθρου είναι:  «Μαθήματα για τον Σαμαρά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανός ο «κίνδυνο απόρριψης του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση από το  στο Βερολίνο».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η υποδοχή μπορεί να είναι εορταστική, ωστόσο η επίσκεψη δεν θα είναι ευχάριστη για τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί η Μέρκελ να τον υποδεχτεί με στρατιωτικές τιμές, ωστόσο το κλίμα στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν αναμένεται ψυχρό. Η καγκελάριος θα ακούσει καταρχήν τι έχει να της πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όπως είπε αυτή την εβδομάδα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ προσθέτοντας ότι το συμπεφωνημένο πρόγραμμα αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας. Αυτό όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δεν συνιστά επίδειξη συμβιβαστικής διάθεσης.
Το διακύβευμα της Μέρκελ
Για τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό οι επόμενες εβδομάδες θα είναι μια τεράστια δοκιμασία, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ευρωζώνης. Το σημαντικότερο πρόβλημα του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τους FTD, είναι η αξιολόγηση της Τρόικας, καθώς «το Βερολίνο συνδέει τη συνέχιση της βοήθειας με τη θετική έκθεση της τριμερούς.

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph  ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια υποστηρίζει πως: «Είναι θέμα χρόνου να φύγουν οι χώρες του Βορρά ή του Νότου από το κοινό νόμισμα» και τονίζει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».
Αναφορικά με το πότε προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ... μοιραίο: «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.
«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερη την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», κατέληξε ο Τουομιόγια.

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

LA REPUBBLICA: ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...

Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη Γερμανία ετοιμάζονται να πουν αντίο στην Αθήνα (. . .) οι μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικές παρατάξεις θεωρούν δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ».
Η έγκυρη εφημερίδα με  ανταπόκριση της  από το Βερολίνο, δίνει το πολιτικό στίγμα της γερμανικής Κυβέρνησης, σχετικά με οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα αναφέρει:  «ο γερμανικός πολιτικός χώρος αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί την Ελλάδα ήδη χαμένη και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπερασπισθεί το Ευρώ βάσει της άποψης της Bundesbank, όχι αγοράζοντας τα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών».
«Στα παρασκήνια οι μεγάλες τράπεζες τα έχουν ετοιμάσει όλα. Έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια για τους επόμενους δώδεκα ή και δεκαοκτώ μήνες», γράφει η Λα Ρεπούμπλικα, με αναφορά και σε γερμανικά δημοσιεύματα.
Η εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «η πολιτική που εύχονται τα γεράκια της Βαυαρίας, το να δοθεί με την περίπτωση της Ελλάδας, ένα μάθημα και να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, απειλεί, τώρα, να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη πραγματικότητα για όλους».

"ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΥΡΩ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Δύο «παράλληλα ευρώ» στην ευρωζώνη προτείνει ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μάρκους Κέρμπερ, ενώ για την Ελλάδα επισημαίνει ότι η δραχμή δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, ο καθηγητής Κέρμπερ δεν προτείνει την επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα (αντιθέτως μάλιστα, επισημαίνει ότι η δραχμή δεν θα έλυνε τα σημερινά προβλήματα), αλλά προτείνει στη Γερμανία να αποτολμήσει τη «φυγή προς τα εμπρός» και να εκδώσει ένα ισχυρό νόμισμα του Βορρά μαζί με άλλες τέσσερις χώρες που διαθέτουν ισχυρά πλεονάσματα και τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία: την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Το νόμισμα αυτό που θα προσανατολίζεται στο παλαιό γερμανικό μάρκο ή στο ολλανδικό φιορίνι, θα κυκλοφορεί παράλληλα με το σημερινό ευρώ, προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος, μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt».
Το πλεονέκτημα της υπόθεσης: ενώ σήμερα το ευρώ είναι υπερβολικά φτηνό για τη Γερμανία και υπερβολικά ακριβό για την Ισπανία, για παράδειγμα, η παράλληλη κυκλοφορία των δύο νομισμάτων θα ωφελούσε τους πάντες, υποστηρίζει ο καθηγητής Κέρμπερ.
Ίσως μάλιστα με αυτόν τον τρόπο βοηθηθεί εμμέσως και η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, καθώς: ναι μεν τα χρέη παραμένουν σε ευρώ, αλλά μέσω της καθιέρωσης ενός πιο ισχυρού νομίσματος θα είναι πιο εύκολο και πιο φτηνό για τη Γερμανία να προμηθευθεί ευρώ, άρα κατά κάποιον τρόπο, δια του πληθωρισμού, τα ευρώ των νοτίων χωρών συσσωρεύονται πιο εύκολα.

ΤΟ "ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Της  Ε. Τζερεζόλε


«Προσεχώς: Εν αναμονή των εξελίξεων του Σεπτεμβρίου». Αυτή θα μπορούσε να είναι μια... κινηματογραφική περιγραφή των τεκταινομένων στην Ευρωζώνη ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που αναμένονται για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και οι οποίες εν πολλοίς θα κρίνουν το μέλλον του ευρώ. Και μπορεί οι καλοκαιρινές επαναλήψεις ταινιών να είναι ευχάριστες, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Ευρωζώνη.
Το μόνιμο και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με τους σημερινούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης είναι η ψευδαίσθησή τους ότι «υπάρχει χρόνος» -κάτι που δεν ισχύει και τούτο είναι σαφές εδώ και πολλούς μήνες, καθώς το... «πλεκτό» ξηλώνεται καθημερινά, μέχρι του σημείου μάλιστα να απειλείται ακόμα και το περιβόητο τριπλό Α της γερμανικής οικονομίας.
Ήδη τα μαντάτα και για την πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι θετικά και δείχνουν ότι και αυτή με τη σειρά της επηρεάζεται από την κρίση. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρεται ότι «μετά την ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, το momentum έχει αποδυναμωθεί αισθητά λόγω της επιβράδυνσης του διεθνούς περιβάλλοντος». «Ως εκ τούτου οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία είναι επιφυλακτικές και φέρουν σημαντικούς κινδύνους»... Όταν δε αυτά διατυπώνεται από έγκριτα χείλη, αντιλαμβάνεται κανείς και το μέγεθος του προβλήματος.
Κλασικό παράδειγμα «πίσω - μπρος» ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος (για να μην έλθει σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο άραγε;), ενώ είχε προετοιμάσει την κοινή γνώμη για δραστικές αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, τελικά στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε... μελλοντικό ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (όπως η Ισπανία και η Ιταλία), ενώ την ίδια στιγμή οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των δύο χειμαζόμενων χωρών δεν έχουν υλοποιηθεί στέλνοντας το κόστος δανεισμού τους από τις αγορές στα... ύψη. 

ΜΕ 6,3% "ΤΡΕΧΕΙ" Η ΥΦΕΣΗ ΤΟ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012

Σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης παρέμεινε η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο του 2012, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να καταγράφει μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στο πρώτο εφετινό τρίμηνο είχε σημειωθεί ύφεση 6,5% σε ετήσια βάση.
Στο πρώτο εξάμηνο εφέτος η ύφεση κινείται στο επίπεδο του 6,3%, που δεν απέχει σημαντικά από το 6,9% που ήταν το ποσοστό της ετήσιας μείωσης του ΑΕΠ το 2011. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει συναγερμό για λήψη μέτρων ανάσχεσης της ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο β΄ τρίμηνο υποχώρησε στα 43,68 δισ. ευρώ, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005. Όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2005, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση 6,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011. Το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου του 2012 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και με νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών.
Από το 2009, όποτε και κλιμακώθηκε η κρίση στη χώρα μας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώνεται διαρκώς. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 η ελληνική οικονομία παρήγαγε εγχώριο προϊόν 97,6 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2005) και τρία χρόνια μετά το ποσό αυτό έχει υποχωρήσει σε 84,3 δισ. ή 13,3 δισ. χαμηλότερα. Σε τρέχουσες τιμές η εικόνα είναι ανάλογη: από τα 110,2 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2009 στα 98,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

ΠΙΘΑΝΟ "ΒΕΤΟ" ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Μίχαελ Φουκς, προειδοποίησε πως η Γερμανία θα ασκήσει το "βέτο" της σε μια νέα ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, αν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν προχωρήσουν αρκετά γρήγορα, σε μια συνέντευξη που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.
Αν η Γερμανία πεισθεί πως η Ελλάδα "δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμά μας του βέτο" είπε ο Φουκς, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών συντηρητικών (CDU και το βαυαρικό παρακλάδι του, CSU), στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η Γερμανία "έχει φθάσει στα όριά της" πρόσθεσε. Και συνέχισε: "ακόμα κι αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο (στο θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων), αυτό δεν αρκεί για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αποδεχθεί".
Η Γερμανία, πρώτη οικονομία στην Ευρώπη και εκείνη που εισφέρει τα περισσότερα στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, περιμένει όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της, στα μέσα Σεπτεμβρίου, την έκθεση των ειδικών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;


Με την  πρόταση για διάσπαση των τραπεζών, στον τομέα των επενδύσεων και στον τομέα των παραδοσιακών εργασιών ασχολείται σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle (DW) και διερωτάται αν αυτή η λύση θα έδινε απάντηση στην σημερινή οικονομική κρίση;
Όπως επισημαίνει  μετά την κατάρρευση της Lehman Bros. η πρόταση για διάσπαση των τραπεζών σε τομέα επενδύσεων και τομέα παραδοσιακών εργασιών, άρχισε να ξανακερδίζει υποστηρικτές. Η πρώτη διάσπαση, με την οποία απαγορευόταν σε τράπεζες με λογαριασμούς μικροκαταθετών, να εμπορεύονται αξιόγραφα και να κάνουν επισφαλείς τοποθετήσεις, αποφασίστηκε στις ΗΠΑ μετά το μεγάλο κραχ του 1929-1930.
Σε αντίθεση όμως με τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers καμία κυβερνητική απόφαση δεν έχει ληφθεί στην ουσία, λέει ο Γιόαχιμ Φοτ ιστορικός της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρε στη Βαρκελώνη: «Με σχεδόν εγκληματικό τρόπο δεν βγάλαμε κανένα συμπέρασμα από τη Lehman και δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις ρυθμίσεις. Πρόκειται και για ένα ζήτημα αντίληψης. Επειδή όλα όσα αφορούν τις τράπεζες μοιάζουν πολύπλοκα, εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις θέλουν να αποφύγουν ένα λάθος, συμβουλεύονται τους ειδικούς και στη συνέχεια δεν αλλάζουν τίποτα στους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών. Με αυτή την τακτική δεν θα αποφύγουμε την επόμενη κρίση».
Και συνεχίζει το άρθρο: «Γεγονός είναι ότι η συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ, αναφορικά με τα κανονιστικά πρότυπα για την επάρκεια και τη ρευστότητα των τραπεζών δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή. Στις ΗΠΑ οι προσπάθειες να απαγορευθεί η κερδοσκοπία των τραπεζών έχουν ανασταλεί, ενώ στη Βρετανία, όπου σχεδιάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, δεν αναμένεται σχετικός νόμος πριν από το καλοκαίρι του 2015».

ΤΗΕ ECONOMIST: Η ΜΕΡΚΕΛ "ΠΑΙΖΕΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Για μία ακόμα φορά το περιοδικό The Economist ασχολείται με τα προβλήματα της Ευρωζώνης και τις κακές επιλογές της Γερμανικής Κυβέρνησης και ιδιαιτέρα της κ. Μέρκελ.
Με ένα ευρηματικό και ιδιαίτερα εύστοχο εξώφυλλο το οποίο παρουσιάζει  (φωτομοντάζ) μία προβληματισμένη γερμανίδα καγκελάριο να  διαβάζει ένα βιβλίο με τίτλο «πώς να διαλυθεί το ευρώ», προσπαθεί να επισημάνει  τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η  καγκελάριος της Γερμανίας, σχετικά με την επίλυση της οικονομικής κρίσης στα κράτη της Ευρωζώνης.
«Συντεταγμένη διάλυση της Ευρωζώνης θα ήταν γεμάτη ρίσκα και πανάκριβη, όπως και το να περιμένει κανείς να εμφανιστεί μία λύση» γράφει το βρετανικό περιοδικό. Η οδός που προτείνει ο Economist είναι μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη με δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης και αμοιβαιοποίηση μέρους του υφιστάμενου χρέους -δηλαδή, καταλήγει, «περίπου αυτό που σκέφτεται η κυρία Μέρκελ, αλλά το θέμα είναι να εφαρμοστεί».
Μετά τις ευρωπαϊκές διαμάχες, τα σχέδια διασώσεων «που έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή», γράφει ο Economist, η Άνγκελα Μέρκελ «πρέπει να έχει κουραστεί να της επιρρίπτουν αδυναμία στη Γερμανία και να την λένε Ναζί στις χώρες που προσπαθεί να διασωθούν». Την στιγμή που ψάχνει μία λύση, συνεχίζει το περιοδικό, «σίγουρα το επιτελείο της είναι αναγκασμένο να προετοιμάζεται για το χειρότερο».
Η καγκελάριος, γράφει το περιοδικό, είναι πρακτική γυναίκα και υπάρχει «ο πρακτικός λόγος να ξεκινήσει σχέδια ετοιμότητας για μία διάλυση: το ότι φαίνεται όλο και πιο πιθανή». Μία χαοτική διάλυση θα ήταν καταστροφική και το κόστος της τώρα θα ήταν μεγαλύτερο από το να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, αλλά «εάν η Ευρώπη συνεχίσει τις διαμάχες, οι υπολογισμοί μπορεί να αλλάξουν».

REUTERS: ΣΤΟ 6,6% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2012

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters μεταξύ 64 οικονομολόγων, οι 45, δηλαδή ποσοστό περίπου 70% εκτίμησαν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για ποσοστό αισθητά αυξημένο σε σχέση με το 55% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου.
«Θα περιμέναμε ότι η Ευρωζώνη θα πασχίσει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ όσο η χώρα προχωρεί με τις μεταρρυθμίσεις» εκτίμησε αναλυτής της Merrill Lynch, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχει κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου εάν διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Στην ίδια έρευνα, πάντως, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την ύφεση φέτος την οποία εκτιμούν στο 6,6% ενώ μείωση του ΑΕΠ κατά 2% αναμένουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τον επόμενο χρόνο ενώ «βλέπουν» έλλειμμα στο 8% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου 7,3%.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ;

Αναφορά της Ιαπωνίας για πιθανή διαρροή πυρηνικού καυσίμου στο έδαφος
Μπορεί να νομίζουμε ότι, επειδή δεν ασχολούνται πλέον τα μέσα ενημέρωσης με τη Φουκουσίμα, η πυρηνική κρίση έχει τελειώσει, τα νέα όμως που φτάνουν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Αυστραλιανού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ιαπωνικές αρχές παραδέχονται ότι η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να είναι κάτι πολύ χειρότερο από την τήξη της καρδιάς του αντιδραστήρα.
Συγκεκριμένα σε επίσημο έγγραφο, που αποστέλλεται σε Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, η Ιαπωνία αναφέρει ότι το πυρηνικό καύσιμο στους 3 αντιδραστήρες πιθανότατα έχει διαπεράσει τις δεξαμενές πίεσης και έχει διαρρεύσει στο έδαφος κάτω από τα κτίρια που στεγάζουν τούς αντιδραστήρες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι η χειρότερη κατάληξη ενός πυρηνικού ατυχήματος, καθώς δημιουργούνται τελείως ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από την ιαπωνική κυβέρνηση το κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου κάτω και από το φως των νέων εξελίξεων τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αφυπνισθούν οι Κυβερνήσεις και να απαιτήσουν τη ματαίωση όλων των νέων πυρηνικών προγραμμάτων, όπως αποφάσισαν ήδη η Γερμανία η Ελβετία και τέλος η Ιταλία μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα που έγινε στη γειτονική χώρα.

BLOOMBERG: Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΕΣΩΖΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

Κάντε το όπως οι ΗΠΑ, συστήνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Την άποψη ότι ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης θα μπορούσε να διασώσει το ευρώ με κόστος πολύ μικρότερο από ό,τι εκτιμούν (ή φοβούνται) πολλοί, μεταξύ τους και η Γερμανία, διατυπώνει σε άρθρο του το Bloomberg.
Σε άρθρο το πρακτορείο αρχικά επισημαίνει ότι τα σχέδια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προσκρούουν στη διατυπωμένη άρνηση πολλών χωρών να υποστηρίξουν η μία το χρέος της άλλης. Αυτή η μεταφορά πόρων (αντί του δανεισμού) βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη Γερμανία.
Οι ανησυχίες του Βερολίνου είναι κατανοητές, παρατηρεί το Bloomberg, και επισημαίνει ότι στο πιο επιτυχημένο παράδειγμα πιστωτικής ένωσης, αυτό των ΗΠΑ, οι εύπορες πολιτείες σηκώνουν τα υπέρμετρα βάρη των χρεοκοπημένων χάρη στην αναδιανομή πόρων από τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ένας παρόμοιος μηχανισμός στην Ευρώπη δεν θα ήταν τόσο ακριβός για τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ κάποιες πολιτείες, όπως το Κονέκτικατ, φτάνουν να δίνουν ακόμα και το 8% του ΑΕΠ τους προς τις χρεωμένες που παίρνουν μέχρι και το 40% του χαμένου εισοδήματος.
Αρχικά πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος μηχανισμός μεταφοράς πόρων: η εξίσωση του επιπέδου των εισοδημάτων δεν είναι απαραίτητα ο στόχος, «το εμπόριο και οι επενδύσεις μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο» λέει το Bloomberg. Στη συνέχεια κάνει μία υπόθεση εργασίας με ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας όπου θα συνεισφέρουν οι χώρες με αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% υπέρ των χωρών σε ύφεση. Οι τελευταίες θα εισπράττουν κονδύλια μέχρι το 40% του χαμένου ΑΕΠ, «ένα μαξιλάρι τόσο γενναιόδωρο όσο αυτό στις ΗΠΑ».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Του Μ. Οικονομίδη


Τον Σεπτέμβριο του 2013, οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες, για να ανανεώσουν ή να… παζαρέψουν την εμπιστοσύνη τους προς την Άνγκελα Μέρκελ. Η Καγκελάριος που ουσιαστικά… παίζει με το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης, γνωρίζει ότι στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, που θα διεξαχθούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, θα κριθεί η στρατηγική την οποία ακολουθεί, επιχειρώντας να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε… Γερμανική. Απευθυνόμενη στο θυμικό και την ψυχοσύνθεση των συμπολιτών της.
Μετά ωστόσο από δυο θητείες στην Καγκελαρία, αρχικά ως επικεφαλής του Μεγάλου Συνασπισμού CDU-SPD και στη συνέχεια της κυβέρνησης συνεργασίας CDU με τους… Βεστερβέλε και Ρέσλερ, η Άνγκελα Μέρκελ υφίσταται την αυτονόητη κόπωση και φθορά που προκαλεί η άσκηση της εξουσίας.
Έτσι, και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Γερμανοί συμφωνούν με την πολιτική της, και η πλειοψηφία θα της δώσει το προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών, όπως προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να αποφύγει την επανάληψη της συγκατοίκησης με το SPD στην εξουσία. Την επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική ασυλία που απολαμβάνει μέχρι σήμερα, και η προχωρημένη ευχέρεια κινήσεων και πρωτοβουλιών που την χαρακτηρίζουν, δύσκολα θα… ξαναείναι μαζί μας και στο μέλλον. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα απαιτήσουν συμβιβασμούς στην πολιτική στρατηγική του Βερολίνου, για να δεχθούν να παραχωρήσουν στην Άνγκελα Μέρκελ το προνόμιο να συνεχίσει εκείνη να ηγείται της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ! ΟΡΑΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;

Του Κώστα Ροδινού


 
Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό που έχει κουράσει τον μέσο Έλληνα και τον οδηγεί στα όρια της απόγνωσης, είναι η διαρκής συζήτηση για μέτρα και …χιλιόμετρα που πρέπει να ληφθούν. Ακούει τα …δις που καθημερινά αναζητούνται και αναρωτιέται: πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτός ο εφιάλτης; Υπάρχει κάποιο φώς ελπίδας στην άκρη του τούνελ ή και τα νέα μέτρα θα πέσουν στον καιάδα που χάθηκαν  και τα προηγούμενα;
Η οικονομική πολιτική δεν είναι μια, έστω πολύπλοκη, μαθηματική εξίσωση που λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου. Αφορά σε ανθρώπους. Σε νοικοκυριά, που έχουν ανάγκες, προτεραιότητες και υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν. Αν εξετάζεις μόνο τη μια πλευρά της εξίσωσης, τότε η προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο γιατί θα δημιουργήσει, αντί  να λύσει  προβλήματα.
Γιατί είναι εύκολο να λές θα κόψω μισθούς και συντάξεις για να εκπληρώσω τους στόχους του προγράμματος. Όμως, αναρωτιέται κανένας πως θα τα βγάλουν πέρα, εκείνοι των οποίων οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται;
Γιατί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία έχουμε το εξής …θανατηφόρο μείγμα: κόβουμε μισθούς και συντάξεις, επιβάλουμε φόρους, αυξάνουμε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν! Αυτός ο συνδυασμός  με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στη φτώχεια! Και σ’ ένα αδιέξοδο φαύλο κύκλο.
Όμως, καμία πολιτική δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, αν δεν τύχει τουλάχιστον της ανοχής του λαού. Η κυβέρνηση, λοιπόν, διατρέχει τον κίνδυνο να εφαρμόσει την πολιτική της  σ’ ένα λαό που είναι ήδη εξαντλημένος από τα μέτρα των προηγουμένων ετών.  Και αν ο λαός είναι εξαντλημένος, καμιά πολιτική δεν έχει ελπίδα. Ακόμα και αν  αυτή είναι ορθή!

ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ...

Του Μ. Ιγνατίου.


 
Δεν ήταν έκπληξη ούτε προκάλεσαν σοκ, σε όσους καλύπτουμε καθημερινά τις δραστηριότητες του ΔΝΤ, οι δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην εφημερίδα «New York Times».
Ηταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν πως το λεγόμενο «Ελληνικό Πρόγραμμα» ήταν μη εφαρμόσιμο και θα οδηγούσε σε περιπέτειες και ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την τότε ελληνική κυβέρνηση.
Το βασικό λάθος που έγινε από την πρώτη στιγμή ήταν ότι οι μανδαρίνοι του υπουργείου Οικονομικών απεδείχθησαν ανίκανοι να… καταλήξουν σε ένα κείμενο με υλοποιήσιμες προτάσεις και αφέθηκαν στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι -για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του ΔΝΤ- έδωσαν οι ίδιοι τις κατευθυντήριες γραμμές.
Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό λάθος ήταν η ανικανότητα υλοποίησης των άπειρων υποσχέσεων που έδωσαν ο τότε πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών. Μέχρι να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους οι κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, ήταν γνωστό σε όσους ασχολούνταν με το «Ελληνικό Πρόγραμμα» πως η οικονομία οδηγούνταν στην απόλυτη καταστροφή. Αλλωστε, ποια μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται κανείς για την παντελή αποτυχία εφαρμογής, όταν χρειάστηκε δεύτερο Μνημόνιο, και σε λίγους μήνες -εάν δεν χρεοκοπήσει η Ελλάδα- θα απαιτηθεί και τρίτο. Ο κ. Ρουμελιώτης είχε συμβουλέψει σωστά τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, διότι γνώριζε όλο το παρασκήνιο -λόγω της φιλίας του με τον Ντομινίκ Στρος-Καν.

ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ... ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ...

Το ελληνικό δημόσιο έχει φθάσει οικονομικά στα όριά του. Δίκαια αναρωτιέται κανείς αν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία επαρκούν για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τους επόμενους μήνες. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας του outlook της Ελλάδας σε negative από stable από τους Standard & Poor's.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θεωρεί την επένδυση σε ελληνικά χρεόγραφα εξαιρετικά επισφαλή. «Ύστερα από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής ενοποίησης αλλά και λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ζητήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για το 2012 από την τρόικα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.
Η Standard & Poor's διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο επίπεδο CCC, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω υποβάθμιση στη βαθμίδα D, η οποία ισοδυναμεί με υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας. Επιπλέον ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 11-12% στη διάρκεια της περιόδου 2012-2013.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurgroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου WDR, για το κατά πόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της ευρωζώνης, υποστηρίζει  ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί το κόστος εξόδου της Ελλάδας από αυτήν, αλλά σαφέστατα δεν είναι κάτι το επιθυμητό.

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΦΩΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στην πρόβλεψη ότι τα μέτρα είναι δύσκολο να βγουν προχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας. Ο κ. Βενιζέλος επικεντρώθηκε στην ύφεση που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα και εξέφρασε την άποψη πως γι’ αυτό το λόγο, πιθανώς να χρειαστούν περισσότερα από 11,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως οι υπεύθυνοι της διαπραγμάτευσης δεν αναλαμβάνουν το στοιχειώδες ρίσκο και έτσι ελπίζουμε περισσότερο στις φιλικές διαθέσεις των εταίρων μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πρέπει να  πιέσει προς την Ευρώπη για  ελάφρυνση των υποχρεώσεων της  χώρας.
Παράλληλα, στενοί του  συνεργάτες, μετά το τέλος της  εν λόγω συνεδρίασης, σημείωναν  πως με τα συγκεκριμένα μέτρα  η ύφεση στην Ελλάδα θα διαρκέσει  μέχρι το 2016 και ως εκ τούτου  η κυβέρνηση, ακόμα και στην  περίπτωση που αντέξει ολόκληρη  την τετραετία, θα είναι υφεσιακή.
Άφησε δε να εννοηθεί πως έχει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία που κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Βενιζέλος  αντιπρότεινε το γνωστό πακέτο που  προωθεί αντιμετώπισης της κρίσης, που περιλαμβάνει τρεις άξονες: παράταση του δημοσιονομικού προγράμματος, αντιμετώπιση της ύφεσης και έμφαση στον τραπεζικό  τομέα.
Αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές της Γερμανίας, οι οποίες ενδεχομένως να βάλουν περεταίρω εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά «αντισυμβατική».

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η ΘΡΑΚΗ

Με αφορμή την αψυχολόγητη και χωρίς να γνωρίζουν τις πιθανές πολιτικές αλλά και εθνικές προεκτάσεις απόφαση της κυβέρνησης και, προσωπικά του Πρωθυπουργού, να μεταφέρουν  από το κέντρο της Αθήνας στη Θράκη εκατοντάδες λαθρομετανάστες κάνοντας ουσιαστικά την Θράκη αποθήκη μεταναστών ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
"Προς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Επαρχίας μας.
Αγαπητοί μου, αδελφοί και αδελφές ἐν Χριστῷ
Απευθύνομαι σε όλους σας σήμερα με βαρειά θλίψη στην καρδιά μου, όχι για να σας πανικοβάλω αλλά ....
για να σας ενημερώσω, προκειμένου να συμπαραταχθούμε σε αγώνες για την αποτροπή ενός μοιραίου λάθους το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά της ιδιαίτερης Πατρίδος μας, της Θράκης.
Πριν από λίγες ώρες 35 λεωφορεία μετέφεραν λαθρομετανάστες από την Αθήνα και τους «αποθήκευσαν» στις εγκαταστάσεις των Αστυνομικών Σχολών Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης. Οι Αστυνομικές Σχολές των 3 θρακικών πόλεων κλείνουν οριστικά και τα κτίρια πλέον θα φιλοξενούν λαθρομετανάστες.
Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια της Κυβερνήσεώς μας κατά της Θράκης, στην προσπάθειά της να «καθαρίσει» την Πρωτεύουσα από αυτούς τους ανθρώπους.
Κατ’ αρχήν, δεν συμφωνώ με την υποτίμηση των λαθρομεταναστών, είναι άνθρωποι, εικόνες του Θεού, ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσης και τη θρησκεία τους. Οφείλουμε να τους συμπεριφερόμαστε σαν αδελφούς.
Όμως, ο τρόπος τον οποίο επέλεξε η Κυβέρνηση να στοιβάξει αυτούς τους ανθρώπους στη Θράκη είναι αισχρός. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «σκούπα». Άρα θεωρεί τους ανθρώπους αυτούς «σκουπίδια» και τη Θράκη«σκουπιδοντενεκέ».

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

MORGAN STANLEY: ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

ΤΕΣΣΕΡΑ σενάρια για το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη παρουσιάζει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις χώρες της περιφέρειας.
Σενάριο 1: Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ελλάδας είναι ολέθριος. Οι επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ είναι περιορισμένες, ενώ στις χώρες της περιφέρειας η έξοδος της Ελλάδας έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες. Η νομισματική ένωση παραμένει άθικτη, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ΔΝΤ, ενίσχυση του ESM και διάσωση μερικών τραπεζών. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται στο 35%.
Σενάριο 2: Ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ελλάδας είναι ολέθριος. Αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ ενώ υπάρχει ισχυρή μετάσταση στην περιφέρεια αλλά και στις πιο αδύναμες χώρες του πυρήνα. Δραστικά έκτακτα μέτρα για την σταθεροποίηση του ευρωσυστήματος, έκδοση ευρωομολόγου και λήψη μέτρων προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται στο 40%.
Σενάριο 3: Η Ιταλία και η Ισπανία εγκαταλείπουν το ευρώ. Λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς στην Ευρωζώνη, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η ύφεση είναι βαθιά σε όλη την Ευρώπη και επηρεάζει σημαντικά όλες τις χώρες. Μεγάλες απομειώσεις στις χώρες του πυρήνα που παραμένουν στο ευρώ. Η πιθανότητα πραγματοποίησης του σεναρίου βρίσκεται 20%.

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Του Γ. Κουτσούκου*


Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το να παρακολουθεί κανείς τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών και στυλοβατών του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, οι οποίοι όσο πιο ψηλά στην "ιεραρχία" βρίσκονται τόσο πιο πολιτικά εκφράζονται. Ένας εξ αυτών είναι σίγουρα ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός μεγιστάνας - κερδοσκόπος, οι προβλέψεις του οποίου συνήθως επαληθεύονται. Κι αυτό φυσικά δεν συμβαίνει επειδή είναι "μάντης", αλλά επειδή διαθέτει -με έμμεσο ή άμεσο τρόπο - "εσωτερική" πληροφόρηση, όντας επιφανές μέλος των διεθνών κέντρων εξουσίας.
Στην τελευταία του συνέντευξη στο περιοδικό "Spiegel", στις 26 Ιουνίου λέει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
Spiegel: "Θα μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο (σωτηρίας της Ευρωζώνης) να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει εντός Ευρωζώνης;".
Σόρος: "Απίθανο. Η σωτηρία της Ελλάδας θα απαιτούσε πολύ μεγάλη γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία. Η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ άσχημη. Πιστεύω ότι η Άνγκελα Μέρκελ με το να είναι πολύ αυστηρή στη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και με το να μην κάνει καμία υποχώρηση θα καταφέρει να βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη να είναι πιο γενναιόδωρη απέναντι στα υπόλοιπα κράτη, κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα στους 'καλούς' και στους 'κακούς' της Ευρώπης".
Προκύπτει λοιπόν, (και) από τα λεγόμενα του Σόρος, ότι το σχέδιο για τη σωτηρία της Ευρωζώνης (όποια μορφή και αν λάβει, π.χ. με απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, με παρεμβάσεις των μηχανισμών στήριξης στις αγορές ομολόγων κ.λπ.) ενδέχεται να έχει ως συστατικό του στοιχείο την απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στην Ελλάδα και τη συνεπαγόμενη αποπομπή - αποχώρηση της χώρας μας από την Ευρωζώνη!

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

KAI O P. KRUGMAN ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Ένας ακόμη επιφανής οικονομολόγος ο P. Krugman προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μάλιστα εντός του 2012, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD), ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Draghi, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ».
Όπως ανέφερε ο P. Krugman, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά. «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι», ανέφερε ερωτηθείς ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ.
Ο P. Krugman  χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία και υποστήριξε πως η χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012.
«Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας», πρόσθεσε.