Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Το μαρτύριο της σταγόνας" με μικρότερες δόσεις - Ανακεφαλαιοποίηση τον Φεβρουάριο του '13

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της ηλεκτρονικής σελίδας Antinews, η πολυαναμενόμενη μεγάλη δόση μάλλον θα …σαλαμοποιηθεί  σε μικρότερες δόσεις!
Κάτι οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει στους κόλπους της τρόϊκα, κάτι οι δυσκολίες να συνταχθεί μια αξιόπιστη έκθεση, κάτι η πέραν του αναμενομένου ύφεση, κάτι οι νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό.
Έτσι, αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με το Antinews, έχει ως εξής:
Ή έκθεση της τρόϊκα θα είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να δημιουργεί προσδοκίες, αλλά παράλληλα να μετακυλύει στην Ελλάδα το βάρος της απόδειξης. Να πείθει, δηλαδή, διαρκώς οτι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται μόνο οι αναγκαίες εκταμιεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ενδεχομένως, και κάποιο μέρος για να καταβάλλει το κράτος τα οφειλόμενα στους ιδιώτες με την ελπίδα να κινηθεί η αγορά.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετατίθεται για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό γίνεται για δυο λόγους:
Πρώτον, για να εξαναγκαστούν οι τραπεζίτες να βρούν ιδιωτικά κεφάλαια για τις τράπεζες τους.

Π. Ρουμελιώτης: Είχα προειδοποιήσει Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου για το μνημόνιο

Το δραματικό χρονικό και το παρασκήνιο της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τα παιχνίδια που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο, η πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους, που έμεινε ανεκμετάλλευτη. Η περιγραφή της ελληνικής "τραγωδίας"...
...από έναν "αυτόπτη μάρτυρα", τον καθηγητή και πρώην υπουργό, Π. Ρουμελιώτη. Σε ένα βιβλίο 383 σελίδων περιγράφει το παρασκήνιο, που οδήγησε την Ελλάδα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και των Μνημονίων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, καθηγητής και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", στο βιβλίο του με τίτλο "Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο  ΔΝΤ - Πώς και γιατί φτάσαμε στο Μνημόνιο", ο κ. Ρουμελιώτης περιγράφει αναλυτικά τη λειτουργία του μηχανισμού του ΔΝΤ και των μηχανισμών που αποφάσισαν την εμπλοκή στην υπόθεση του ελληνικού χρέους, τον τιμωρητικό και εκδικητικό ρόλο που διαδραμάτισαν "εταίροι" όπως οι Γερμανοί και οι Φινλανδοί  και ανοίγει μεγάλη συζήτηση για τις ευθύνες της τότε πολιτικής ηγεσίας της χώρας, του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, που χειρίστηκαν την κρίση χρέους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόταση του Ντομινίκ Στρος Καν να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στο βιβλίο αναφέρονται  λεπτομέρειες και για την επιχειρηματολογία του Στρος Καν και για την επιμονή του σε αυτήν την πρόταση, αλλά και για την απόρριψή της από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν στόχο την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας και την προστασία των συμφερόντων των τραπεζών τους.

"Ρήτρα απόκλισης" απο την πραγματικότητα ...

Του Δημήτρη Μυ
 
Προφανώς τα μάθατε, η κυβέρνηση των... τριών συμφώνησε μετά του εαυτού της για το πόσα ακόμη θα βουτήξουν από μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαβιβαστούν ακαριαία στους εντιμότατους εταίρους τοκογλύφους και πιστωτές. Για την ακρίβεια, οι τρεις συμφώνησαν στην μόνιμη και με κάθε ευκαιρία αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων, των οποίων το ήδη πενιχρό εισόδημα τοποθετείται δια βίου στο σεντούκι των τοκογλύφων. Όποτε δε βγαίνουν τα νούμερα θα αδειάζουν οι τσέπες (μας).
Με απλά λόγια, αυτοί οι τρεις κέρδισαν ότι κέρδισαν στις εκλογές με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση και την υπόσχεση «κανένα νέο μέτρο σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων». Και έκτοτε κυβερνούν από κοινού και διαβουλεύονται μεταξύ τους για τα μάτια του κόσμου , προφανώς γιατί εκτιμούν ότι μπορούν να πουλάνε το παραμύθι επ άπειρον. Προφανώς, και για την ώρα τουλάχιστον, μπορούν βάσιμα να υποστηρίξουν ότι ο κόσμος «μασάει» την παραμύθα...
Ωστόσο, οι αξιότιμοι κύριοι που μας κυβερνούν, μάλλον έχουν αρκετό καιρό να συγχρωτιστούν με τους κοινούς θνητούς, αυτούς δηλαδή που πίστεψαν τις προεκλογικές τους παπάρες, και σήμερα αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να τους κορόιδεψε ακόμη και ο εντιμότατος κυρ Φώτης...
Καθώς λοιπόν η μπάντα των τριών παίζει το χορό του Ζαλόγγου για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχει την εντύπωση ότι το αρκούδι θα συνεχίσει να χορεύει όσο κρατά το άσμα.

Νέα μέτρα ... ο εμπαιγμός του Ελληνικού λαού συνεχίζεται ...

Δυστυχώς ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού δεν έχει τέλος. Αφού άφησαν στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" τις προεκλογικές δεσμεύεις τους, οι τρείς εταίροι της συγκυβέρνησης έρχονται με τις προσταγές της τρόικας, να ισοπεδώσουν - για ακόμη φόρα και σίγουρα όχι η τελευταία - τους πολίτες αυτής της χώρας με ένα και μοναδικό σκοπό να σώσουν την Ευρώπη (όπως αυτήν την οραματίζονται οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι αυτών...), θυσιάζοντας το παρών και το μέλλον αυτού του τόπου.
 
Σήμερα λοιπόν έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα πραγματικά μέτρα που όχι μόνο είναι οριζόντια άλλα ουσιαστικά οδηγούν σε αυτοκτονία τυπικά και ουσιαστικά το τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα αφορολόγητα για τα τέκνα των ελεύθερων επαγγελματιών καταργείται όπως όλα δείχνουν και το επιπλέον αφορολόγητο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι όμως έχουν να χάσουν ακόμη περισσότερα από την αλλαγή στις κλίμακες φόρου.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι για εισοδήματα από 5.000 ως και 12.000 ο φόρος μένει στο 10%. Για τα εισοδήματα μέχρι τις 16.000 ευρώ ο φόρος θα είναι στο 18%, όμως για τα εισοδήματα από τις 16.000 μέχρι και τις 26.000 ευρώ ο φόρος ανεβαίνει από το 25% στο 35%, κλέβοντας από την τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων, ουσιαστικά της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών μεγάλα ποσά.
Σε ότι αφορά στην παρακράτηση φόρου σημαντική θα είναι επίσης η επιβάρυνση, καθώς από το 20% πάει στο 25%, “κλέβοντας” έτσι ένα μεγάλο ποσό από την τσέπη του κάθε εργαζόμενου.

Οι βαρυπενθούντες και οι τεθλιμμένοι συγγενείς...

Γράφει ο ΔευκαλίωνΓια εμάς τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Η χώρα οδηγείται είτε στην κοινωνική έκρηξη και την χρεοκοπία από την αδιαλλαξία της τρόικας, είτε στην χρεοκοπία λόγω των τακτικών-γραφειοκρατικών ελιγμών της τρόικας.
Τι θέλουμε να πούμε;
Είτε η αποδοχή των άδικων και σκληρών μέτρων των 13,5 δις ευρώ θα προκαλέσουν μία τεράστια κοινωνική έκρηξη και κατά συνέπεια την χρεοκοπία. Είτε η έκθεση της τρόικας και κυρίως η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα καθυστερήσουν λόγω γραφειοκρατικών-τακτικών διαδικασιών μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δηλαδή δεν θα γίνει ποτέ η εκταμίευση και η χώρα θα πτωχεύσει.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Και όταν μιλάμε για καθυστέρηση εκταμίευσης μετά της αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το τονίζουμε διότι στα μέσα Νοεμβρίου η χώρα χρειάζεται 4 δις ευρώ για πληρωμή τοκοχρεολυσίων ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Ευρωπαϊκές Τράπεζες.
Θυμάστε εκείνα τα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI και για τα οποία φώναζε και ωρύονταν η στήλη, αλλά τότε ποιος την άκουγε αφού όλοι πανηγύριζαν για εκείνα που κουρεύονταν και όχι για εκείνα που έμεναν πίσω; Τελικά αυτά που έμειναν πίσω ήταν πιο πολλά και... τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας. Άσημε και ταπεινέ Δευκαλίωνα πάλι δικαιώθηκες.
Και όλο αυτό το εφιαλτικό κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό στήνεται με το πολιτικό σύστημα να απαξιώνεται έτι περαιτέρω λόγω της γνωστής υπόθεσης του σκανδάλου Μειμαράκη.
Ποια κυβέρνηση; Με ποιο κύρος; Είτε θα επιβάλει στον Ελληνικό λαό τα μέτρα των 13,5 δις ευρώ, είτε θα συγκρατήσει τον πεινασμένο ελληνικό λαό;

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Αναπτυξιακός σχεδιασμός 2014-20: Αδιέξοδα και προοπτική της αριστεράς

Της Δανάης Κολτσίδα*
 
 
Σίγουρα, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λέξη στον δημόσιο λόγο εσχάτως -μετά από μια πενταετία ύφεσης και με την ανεργία λίγο πριν το 30%- είναι η «ανάπτυξη». Ότι αυτή δεν αποτελεί αορίστως «μαγική συνταγή», ότι η κυβερνητική αναπτυξιακή στόχευση, ακόμα και αν θεωρηθεί ειλικρινής και όχι επικοινωνιακή, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ότι η ίδια λέξη χρησιμοποιείται με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο σε διαφορετικά πολιτικά «συμφραζόμενα», έχει αναλυθεί εκτενώς (1).
Το ζήτημα, ωστόσο, συζητιέται αρκετά στις περιφέρειες της χώρας, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), του «νέου ΕΣΠΑ» (Partnership Agreement). Αν και φαίνεται ζήτημα μακρινό χρονικά, «τεχνικό» και ίσως άσχετο με τις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες, στην πραγματικότητα δεν είναι.
Πρώτον, οι κατευθύνσεις και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα χορηγείται η κοινοτική χρηματοδότηση θα επηρεάσουν και τις δυνατότητες που θα έχει (ή δεν θα έχει) μια κυβέρνηση της Αριστεράς, να έρθει σε ρήξη με τα Μνημόνια και να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση.
Δεύτερον, ιδίως ενόψει της ασφυκτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική και η Ελλάδα, εάν δεν διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει -όπως έχει αναλυθεί (2) - μάλλον «φτωχές» προοπτικές.

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Σειρά δημοσιευμάτων του γερμανόφωνου τύπου, αναπαράγει η ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle για το ενδεχόμενο δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μετά το φετινό PSI λόγω της δεδομένης κάμψης της ελληνικής οικονομίας.
«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ. «Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει όλο και πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα και χρησιμεύει απλώς για την πληρωμή δανείων και τόκων» εξηγεί η εφημερίδα.
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα εξηγεί ότι το πρόσφατο PSI για τους ιδιώτες πιστωτές δεν απέφερε την αρχικά υπολογιζόμενη απομείωση χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, η τελική ελάφρυνση περιορίζεται στα 36 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο».

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΝΤ "ΚΑΡΦΩΝΕΙ" ΚΟΜΙΣΙΟΝ & ΕΚΤ

Η συνεργασία του ΔΝΤ με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ) για τη διάσωση κρατών της Ευρωζώνης σε πολλές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν κρίσιμες αποφάσεις, ενώ κάποιες φορές οδήγησε στον αποκλεισμό μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί, αποκαλύπτει εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ. Αν και η συνεργασία του ΔΝΤ με την Κομισιόν και την ΕΚΤ στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι χρήσιμη και έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάποιες φορές δυσχεραίνει τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των όρων που συνδέονται με τα δάνεια που χορηγούνται.
«Θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη ελαχιστοποίησαν περιστασιακά τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν εξετασθεί -κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους», ιδιαίτερα για τα τραπεζικά χρέη της Ιρλανδίας και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αναφέρει η έκθεση. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά προγράμματα του ΔΝΤ, η ύπαρξη αρκετών εμπλεκομένων κατέληγε συχνά «σε μακρύτερες συζητήσεις για τα προγράμματα και λιγότερο αποτελεσματικές αποφάσεις», αναφέρουν τα στελέχη του Ταμείου.
«Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε περίπλοκος στις περιπτώσεις όπου οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλό βάρος χρέους, απώλεια πρόσβασης στις αγορές, χαμηλή ανάπτυξη και ζητήματα ανταγωνιστικότητας και όπου οι περιορισμοί της Νομισματικής Ενωσης περιορίζουν τις επιλογές της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στο Δ.Σ. του Ταμείου. Σε άλλο σημείο της τονίζεται ότι «η βιωσιμότητα του χρέους και προβλήματα ανταγωνιστικότητας απαιτούν βαθιά και παρατεταμένη προσαρμογή της πολιτικής, σε συνδυασμό με μεγάλης κλίμακας επίσημη χρηματοδότηση».

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΙΚΟΝΙΚΗ "ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ"

Η κακή τρόικα και η καλή Μέρκελ" είναι ο τίτλος της νέας οπερέτας που τις τελευταίες μέρες παίζει ο κυβερνητικός θίασος. Υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο βελτίωσε την ελληνική θέση απομακρύνοντας το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Οι τροϊκανοί, όμως, δεν δείχνουν την ίδια κατανόηση. Γι' αυτό, αιφνιδιασμένοι, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θέτουν "κόκκινες γραμμές": όχι απολύσεις στο Δημόσιο, όχι διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Πρόκειται για εικονική "διαπραγμάτευση", που στόχο έχει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Οι τροϊκανοί λειτουργούν σε συνεννόηση με τη Μέρκελ και μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά προωθούν τους στόχους του Μνημονίου παράλληλα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Επ' αυτού η Μέρκελ ήταν σαφής, παρόντος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος κατάπιε τη γλώσσα του κάνοντας αυτοκριτική για το αντιμνημονιακό παρελθόν του.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή των πιστωτών. Βασική προϋπόθεση για την περιβόητη επιμήκυνση και το όποιο νέο "κούρεμα". Όσα θα δώσουν θέλουν να τα έχουν διασφαλίσει εμπραγμάτως. Γι' αυτό χθες ανακοινώθηκε η επίσπευση της πώλησης του ΟΠΑΠ μέσα στον Οκτώβριο. Έρχεται η σειρά των ΕΛΠΕ και του φυσικού αερίου. Πρόκειται για εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες και ιδιαιτέρως αυτές του ενεργειακού τομέα είναι στρατηγικής σημασίας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.
Η τρόικα εσωτερικού συμπράττει στο ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων στήνοντας παράσταση με πυροτεχνήματα, όπως οι αλλεπάλληλες συσκέψεις "αντίστασης" των πολιτικών αρχηγών, ώστε να παραπλανηθούν οι πολίτες και να πειστούν ότι η εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων συνιστά "ισοδύναμα μέτρα" προκειμένου να διασωθεί κάτι από τις συντάξεις.

Ο ΝΤ. ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, στην συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο «για την κατάσταση της ένωσης». 
Επέκρινε  τις προτάσεις της Κομισιόν για την αποκαλούμενη «ευελιξασφάλεια» όπως λέγεται στην κοινοτική διάλεκτο, δηλαδή την επιβολή ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με νομικές ρήτρες που παρέχουν σχετική ασφάλεια στον εργαζόμενο. Πάνω απ όλα η Ελλάδα χρειάζεται ειλικρίνεια, ανέφερε ο Γαλλογερμανός πολιτικός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν:
«Να είμαστε ειλικρινείς και σοβαροί. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε και περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Σήμερα μία Ελληνίδα που δουλεύει στο σούπερ-μάρκετ μπορεί να παίρνει μισθό 150 ευρώ, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η ακροδεξιά πηγαίνει στις οικογένειες πόρτα-πόρτα και μοιράζει λεφτά, σαν τους ισλαμιστές. Σε μία τέτοια κρίση η ΕΕ θα έπρεπε να ιδρύσει ένα κοινωνικό ταμείο, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να στραφούν και πάλι προς την Ευρώπη, γιατί αλλιώς θα δείτε στην Ελλάδα όλο και περισσότερο εξτρεμισμό, όλο και περισσότερο φασισμό».
Ακολούθησε ένας πρωτότυπος διάλογος, όταν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δέχθηκε ερώτηση σε έντονο ύφος από τον Κόμη του Ντάρτμουθ ή κατά κόσμο Ουίλιαμ Ντάρτμουθ, ευρωβουλευτή του βρετανικού «Κόμματος της Ανεξαρτησίας»:


50.000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ

Στο 44,2% το ποσοστό των επιπλέον ανέργων  μέσα σ' ένα χρόνο. Η ανεργία ανήλθε στο 23,6%  για το β' τρίμηνο του 2012, από 22,6% το α' τρίμηνο και 16,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Οι άνεργοι για το πρώτο τρίμηνο ήταν 1.120.097 άτομα, ενώ για το β' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 48.664 στα 1.168.761 άτομα.
Παράλληλα, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 44,2% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2011.
 
Ι. Χαρακτηριστικά της ανεργίας
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ (CREATIVE DESTRUCTION) ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!

Γράφει ο Δευκαλίων
 
 
 
Αναφερθήκαμε εχθές στην θεωρία της Δημιουργικής Καταστροφής (creative destruction) του πλούτου. Τι προβλέπει αυτή η θεωρία; Προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση από ένα καπιταλιστικό κύκλο σε ένα άλλο νέο απαιτείται η καταστροφή ενός μέρος του πλούτου που είχε παραχθεί κατά την διάρκεια του καπιταλιστικού κύκλου που βρίσκεται στο... τέλος του…
Με βάση αυτή την θεωρία και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση έχουμε μέχρι σήμερα τα εξής δεδομένα.
Αφού καταστράφηκε ο παγκόσμιος πλούτος που ήταν στηριγμένος πάνω στα στεγαστικά δάνεια (τραπεζικά και εταιρικά δομημένα ομόλογα που ήταν στηριγμένα πάνω σε στεγαστικά δάνεια καθώς και τράπεζες και επενδυτικές-ασφαλιστικές εταιρείες) τώρα ήρθε η σειρά του κοινωνικού κράτους να καταστραφεί. Η μετεξέλιξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε παγκόσμια κρίση κρατικού χρέους έχει σαν αποτέλεσμα την φαλκίδευση του κοινωνικού κράτους. Θα είναι τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε το κοινωνικό κράτος ως ουδέτερο μέγεθος. Είναι και αυτό αποτέλεσμα του πλούτου που παράχθηκε στο Δυτικό Ημισφαίριο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με το πρόσχημα των διαρθρωτικών αλλαγών κατεδαφίζονται κοινωνικές κατακτήσεις ετών. Το γνωστό σε όλους μας κοινωνικό κράτος. Το 8ωρο, τα κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, οι κρατικές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, η περίθαλψη, η Παιδεία είναι μερικά από τα προνόμια που απειλούνται ή έχουν ήδη καταργηθεί.

Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΚΛΗΡΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Με λόγο καθαρό, όπως πάντα, και γι' αυτό αιχμηρό για τα αίτια και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Ο κ. Αναστάσιος μιλώντας για «την ελευθερία του ανθρώπου που υπεχώρησε δίνοντας την έμφαση στην απόλυτη ελευθερία της αγοράς», δεν χαρίστηκε ούτε στην Εκκλησία και το πλήρωμά της, καταλογίζοντάς τους «ασυνεπή προς τις αρχές του Ευαγγελίου στάση, με τη μικρή ή μεγάλη συμμετοχή τους στην αδικία και την κοινωνική διαφθορά».
Μάλιστα αργότερα, όταν είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, στη «βροχή» ερωτήσεων των ξένων δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις εργασίες, δεν δίστασε να μιλήσει αναλυτικότερα και με μεγαλύτερη σαφήνεια γι' αυτές τις ευθύνες, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους, ούτε για όλες τις Εκκλησίες. Όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά «είναι διαφορετική η ευθύνη της Εκκλησίας σε χώρες που δανείζονται με επιτόκιο 1% και μετά δανείζουν με 6% και διαφορετική σε χώρες που έμαθαν να ζουν με δανεικά, ξεχνώντας τις αξίες τους».
Από το βήμα της συνέλευσης - η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου και είναι προπαρασκευστική της μεγάλης συνέλευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιών που θα γίνει το 2013 στην Κορέα - ο κ. Αναστάσιος μίλησε για εμπόρους του χρήματος, υπεύθυνους για την υποδούλωση ολόκληρων λαών.
Λαοί δούλοι ανωνύμων εμπόρων
«Από κοινωνία ελευθέρων προσώπων φθάσαμε στο σημείο ολόκληροι λαοί να γίνονται υποψήφιοι δούλοι απρόσωπων ομάδων, ανωνύμων εμπόρων του χρήματος πού ρυθμίζουν βασικά τις οικονομίες των λαών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστάσιος.

ΣΤΟ 24,4% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Η ανεργία στη χώρα μας συνεχίζει να καλπάζει ακάθεκτη...  Παρά την δραματική μείωση των μισθών, την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, και την ισοπέδωση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων, όχι μόνο δεν βλέπουμε αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά  καθημερινά βλέπουμε  ατην μείωση των θέσεων εργασίας  σε επίπεδα επικίνδυνα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το φαινόμενο όταν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας δεν έχει εργασία. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012 το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 24,4% από 17,2% τον Ιούνιο του 2011 και 23,5% το Μάιο του 2012, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.766.415 άτομα. 
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.372.097 άτομα. 
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 358.340 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (μείωση 8,7%) και κατά 34.337 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 0,9%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 358.334 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 41,8%) και κατά 50.666 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 4,3%).