Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαική Ένωση: Η μεγάλη απάτη

Του Nigel Farage*
 
 
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ψηφίζει νόμους και δεν ανακαλεί νόμους. Οι νόμοι, με την μορφή οδηγιών, κανονισμών κλπ., που ήδη έχουν φθάσει τους 30.000, (!) αποφασίζονται από... μη εκλεγμένους αξιωματούχους (οι οποίοι μαζί με τους υπαλλήλους φθάνουν τους 30.000 περίπου), με πλήρη μυστικότητα και αδιαφάνεια μετά από παρασκηνιακές πιέσεις και διαπραγματεύσεις, για τις οποίες κανείς δεν είναι υπόλογος.
Οι υπουργοί των χωρών-μελών υποχρεώνονται να αποδεχθούν τις προκανονισμένες αποφάσεις των μονίμων αντιπροσώπων, και πολλές φορές το «ανακοινωθέν» γίνεται δεκτό πριν (!). την «συζήτηση» των Υπουργών, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο για προσχηματικούς λόγους.
Οι Δημοσιογράφοι που επικρίνουν αυτήν την κατάσταση απομακρύνονται έντεχνα από τις Βρυξέλλες, και παραμένουν όσοι συμφωνούν με το σύστημα.
Όταν οι ευρωβουλευτές καλούνται να ψηφίσουν, πληροφορούνται στις 8 το πρωί για την ημερήσια διάταξη ψηφοφορίας επί εκατοντάδων θεμάτων, που διεξάγεται στις 12.00 με πατήματα κουμπιών "ναι", "όχι", "αποχή". Αλλά οι φάκελοι των θεμάτων έχουν χιλιάδες σελίδες στην Γαλλική γλώσσα, και κανείς Ευρωβουλευτής δεν προλαβαίνει να τους μελετήσει. Έτσι, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν από τα ευρωπαϊκά κόμματα, στα οποία ανήκουν, μια μεγάλη «λίστα» με το τι πρέπει να ψηφίσουν μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας!!!»
Δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μόνο μία μεγάλη φάρσα εξαπατήσεως των Ευρωπαϊκών λαών.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Οι μισθοί μειώνονται -και σε πολλές περιπτώσεις κατρακυλούν- αλλά οι τιμές εξακολουθούν "να τραβάν την ανηφόρα". Ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα μας είναι από τις πιο ακριβές της Ευρώπης; Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε χθεσινής  της ανακοίνωση, επισημαίνει τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν την ελληνική αγορά, στρεβλώσεις όπως η γραφειοκρατία, ο υψηλός ΦΠΑ, τα καρτέλ και οι ενδοομιλικές συναλλαγές που κρατούν τις τιμές στα ύψη, η απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών. Ακολουθούν τα δέκα σημεία, τα οποία σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αποτελούν τα αναχώματα για τη μείωση των τιμών:
 
1. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές άμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%). Η συνολική φορολογία των επιχειρήσεων είναι σήμερα 30% και θα αυξηθεί περίπου στο 40% όταν ο Μ.Ο. της Ε.Ε. είναι 26%.
2. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.

Munich Re: "Μεγάλο λάθος για την ευρωζώνη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"

Ενάντια σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τάσσονται οι αναλυτές της Munich Re, επισημαίνοντας ότι αυτή η κίνηση θα ήταν ένα μήνυμα προς τις αγορές αδυναμίας των πολιτικών να επιλύσουν την κρίση χρέους με φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής ασφαλιστικής, νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφευχθεί καθώς οι αγορές θα χάσουν κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις. Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους θα επιδεινωθεί, κι αυτό θα ήταν ένα ακόμη μεγάλο λάθος για την ευρωζώνη, αναφέρουν οι αναλυτές της Munich Re.
Το τελευταίο διάστημα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η αλλαγή του κανόνα -που ετέθη σχετικά αυθαίρετα- της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, η αποδοχή καλύτερων σεναρίων για την πορεία του ΑΕΠ και η εισροή περισσότερων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένα.
Επιπροσθέτως, υπάρχει η λύση της επιπλέον μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας από τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η εξεύρεση μιας φόρμουλας για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων της, ώστε να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές που έχουν σήμερα και να διαγράψει σημαντικό μέρος του χρέους της.

Πότε έχει ο λαός δίκαιο ... Όταν ψηφίζει ή όταν "μιλάει";

 
Παράλογοοοο ;;; μάλλον ... Αληθινό ;;; σίγουρα !!!
 
 
"ΕΘΝΟΣ" 29/10/2012

Η απομυθοποίηση του ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή

Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων σήμερα και προκαλούν σύγχυση, προσπαθεί να δώσει ο Θεόδωρος Κατσανέβας σε σχέση με το ευρώ και τη δραχμή, στο νέο του βιβλίο με τον τίτλο:  « Η απομυθοποίηση του ευρώ: 41 απαντήσεις για την επιστροφή στη δραχμή ».
Με απλά λόγια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Θ. Κατσανέβας εξηγεί την αρχιτεκτονική του ευρώ, την οικονομική κρίση ως συστημικό φαινόμενο και την εξέλιξή της στην περίπτωση της Ελλάδας. Επίσης, δίνει απαντήσεις στο ζήτημα μιας ενδεχόμενης επιστροφής στη δραχμή, αποφεύγοντας την καταστροφολογία. Αναφέρεται για παράδειγμα στο θέμα διαμόρφωσης των τιμών, στη συμπεριφορά του τραπεζικού τομέα, στις καταθέσεις των πολιτών και τις οφειλές δανείων.
 
Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα. Όλες τις απαντήσεις θα τις βρείτε στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Eκδόσεις Λιβάνη».
1. Η ένταξή μας στο ευρώ θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας. Γιατί τώρα να επιστρέψουμε στη δραχμή ;
Η ένταξη στην ευρωζώνη έγινε για να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Αντί για αυτό όμως, σήμερα ζούμε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει βιώσει η χώρα, εκτός από περιόδους πολέμων.
Μετά το 2002 που ενταχθήκαμε στο ευρώ, υπήρξε μια αρχική περίοδος πλαστής ευημερίας που στηρίχθηκε σε δανεισμό με χαμηλά επιτόκια. Αλλά αμέσως με την έλευση της οικονομικής κρίσης το 2008-9, η οικονομία της χώρας κατέρρευσε.
2. Υποστηρίζεται ότι η κατάρρευση μας οφείλεται στην κακοδιαχείριση, στις μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες, στην κατασπατάληση πόρων, στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά.
Είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών είναι υπόλογες για όλα αυτά. Και πρέπει να λογοδοτήσουν για το πάρτι της διαφθοράς, της κακοδιαχείρησης, της δημοσιονομικής ασυδοσίας. Γι' αυτό είμαστε και οι πρωταθλητές της κατάρρευσης που έχουν υποστεί όλες οι περιφερειακές χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη, τα λεγόμενα GIPSI ( Greece, Italy, Portugal, Spain, Ireland) {1}. Όμως, όπως αποδεικνύεται από πολλές διεθνείς και δικές μας μελέτες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, οι περισσότερες χώρες μέσα στην ευρωζώνη καταρρέουν με την έλευση της κρίσης του 2008-9, σε αντίθεση με τις χώρες έξω από την ευρωζώνη, ή και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Σόϊμπλε: Όχι στο κούρεμα, ναι στον έλεγχο

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο κούρεμα δηλώνει εκ νέου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σε συνέντευξή προς τη γερμανική ραδιοφωνία, χωρίς πάντως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΔΝΤ ή στο δημοσίευμα του SPIEGEL.
Ο Σόιμπλε δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση για κούρεμα κρατικών πιστωτών δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα της ευρωζώνης, ενώ πιο ρεαλιστικό θα ήταν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοπιστίας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι πειστική και να μην αποδειχθεί μη εφαρμόσιμη μετά από έξι μήνες.
Γι αυτό, κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χρειάζεται ένας μηχανισμός «ελέγχου και διορθώσεων», που θα διασφαλίζει πως ό,τι συμφωνείται θα γίνεται κιόλας. «Ίσως αυτός ο μηχανισμός να οικοδομήσει την αξιοπιστία που δεν έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα» τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
dw

150 νέα μέτρα και βλέπουμε ...

Τα μέτρα καλά κρατούν για την Ελλάδα. Το το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι η τρόικα προτείνει 150 νέα μέτρα για την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ ζητεί νέο κούρεμα χρέους,
Σύμφωνα με το περιοδικό, το ΔΝΤ έχει προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχουν οι πιστωτές του δημόσιου τομέα. Το ζήτημα λέγεται ότι έχει τεθεί από την περασμένη Πέμπτη σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στη διάρκεια προπαρασκευαστικών συζητήσεων για το Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα πάντως με το Spiegel η σχετική πρόταση προσκρούει στις αντιδράσεις πολλών χωρών- μεταξύ αυτών και της Γερμανίας-, οι οποίες τονίζουν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έδωσαν για να στηρίξουν την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο κούρεμα, γιατί το θεωρεί έμμεση κρατική χρηματοδότηση, η οποία δεν επιτρέπεται από το καταστατικό της. Ωστόσο φέρεται διατεθειμένη να αποποιηθεί τα κέρδη που θα εισέπραττε από τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική αξία τους και να συμβάλει κατ΄αυτόν τον τρόπο στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν από τις ενέργειες για τη στήριξη της ευρωζώνης. «Το αντίθετο συμβαίνει» δηλώνει ο Ντράγκι: «Μέχρι στιγμής από τις αγορές ομολόγων έχουμε αποκομίσει κέρδη, τα οποία και διαβιβάζουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών».

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Citi: Εκτός ευρώ η Ελλάδα ως το 2014

«Δεν γίνεται η Αθήνα να καταφέρει να μειώσει στο 120% το κρατικό χρέος μέχρι το 2020» σημειώνεται στην αναφορά του Ταμείου όπως παρουσιάστηκε στο χθεσινο Euro Working Group
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136% και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση» δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89» προσέθεσε.
Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5%, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.
Οι αναφορές αξιωματούχων στον ευρωπαϊκό οικονομικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες τοποθετούν το κόστος της επιμήκυνσης μεταξύ 13 και 30 δισ. ευρώ.
Ο αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters μετά το EWG της Πέμπτης υποστήριξε ότι «οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δισ. ευρώ».
Σε συνέχεια των παραπάνω, έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως το 2014 «βλέπει» η Citi σε νέα έκθεσή της για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Να αντιληφθούμε πώς και ποιοί… διασώζονται ... από το "πακέτο"

Του Δ. Μυ
 
 
 
Καθώς ακούσαμε την ωμή διατύπωση του εκβιασμού (αν δεν πάρουμε τη δόση θα πεινάσουμε), είδαμε το παιχνίδι των «διαφωνιών» για τα εργασιακά και την απέλπιδα προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι προκειμένου η τρικομματική κυβέρνηση ομοούσια και αδιαίρετη να ψηφίσει τα μέτρα, έφτασε η στιγμή να δούμε (κατάματα)  το πακέτο των μέτρων. Να αντιληφθούμε δηλαδή, πώς και ποιοι… διασώζονται.
Έχουμε και λέμε: Σύμφωνα με  τους Financial Times, η γερμανική κυβέρνηση ζητεί την... υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα να προσφερθεί στην Ελλάδα η διετής επιμήκυνση  στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εκτός από τους ξένους «ειδικούς» οι οποίοι θα στελεχώσουν την ελληνική διοίκηση και (προφανώς) θα έχουν στενότατη συνεργασία με τους Επόπτες της τρόικας οι οποίοι ήδη –επί της ουσίας—διοικούν τα ελληνικά Υπουργεία, το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει και κάποιες ακόμη «καινοτόμες» ιδέες:
αυτόματες περικοπές δαπανών σε όλο το φάσμα, αν η Ελλάδα «παρεκκλίνει» από τους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης.
•  Μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν ειδικό λογαριασμό υπό διεθνή έλεγχο, που θα χρησιμεύει  μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Επιμήκυνση με αστερίσκους

Μπορεί η διάθεση περισσότερου χρόνου στην Αθήνα να θεωρείται πλέον «σχεδόν ειλημμένη απόφαση», ωστόσο πολλοί είναι οι γερμανοί αναλυτές που συνεχίζουν να βάζουν αρκετούς αστερίσκους.
Καταρχήν περιμένουν με αγωνία να περάσει το νέο πακέτο περικοπών από την ελληνική βουλή, κάτι που, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις κυρίως εντός της ΔΗΜΑΡ, δεν πρέπει να θεωρείται πλέον αυτονόητο.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον κλείσει το θέμα από ελληνικής πλευράς, η Τρόικα θα μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει επιτέλους την έκθεσή της και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό όμως προϋποθέτει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των επομένων ημερών. Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα δεν διασφαλίζεται, οι περισσότερες λύσεις που ακούγονται, όπως μείωση επιτοκίων ή και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, συνεπάγονται απώλειες για τους δανειστές. Θα τις δεχθούν και σε ποιο βαθμό;
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί και το θέμα της επιμήκυνσης και ενδεχομένως ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από τη διάθεση περισσότερου χρόνου. Το νέο δάνειο όμως θα πρέπει να περάσει και το σκόπελο του γερμανικού κοινοβουλίου και, όπως σημειώνουν αναλυτές, δεν αποκλείεται ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού της Α. Μέρκελ.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012

Στάινμπρουκ στην Μέρκελ: “Επιτρέψατε σε στελέχη σας να εκφοβίζουν την Ελλάδα ...

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, κατηγόρησε σήμερα την Άγγελα Μέρκελ ότι επέτρεψε στους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται να εκφοβίζουν και να καθυβρίζουν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έναν τρόπο που οι προηγούμενοι Γερμανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του μέντορά της Χέλμουτ Κολ, δεν θα υποστήριζαν ποτέ, όπως εκτίμησε.
Σε μια υψηλών τόνων ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Στάινμπρουκ κατηγόρησε επίσης την Μέρκελ ότι απέτυχε να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για τα οφέλη της συμμετοχής στην ευρωζώνη κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους.
«Υπήρξε βαρύ σφάλμα το ότι επιτρέψατε στο συνασπισμό σας να εξαπολύσει μια εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Δεν κάνατε καμιά παρέμβαση, δεν μιλήσατε υπέρ της Ευρώπης, αμφιταλαντευτήκατε», είπε ο Στάινμπρουκ, χτυπώντας τη γροθιά του στο έπιπλο που βρίσκεται στο βήμα.
«Ούτε [ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος] Χέλμουτ Κολ ούτε ουδείς [άλλος] εκ των προκατόχων σας θα επέτρεπε ένας ευρωπαίους εταίρος να υφίσταται τέτοιες προσβολές για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες με τέτοιο τρόπο», συνέχισε ο Στάινμπρουκ.
Το καλοκαίρι, πολλά στελέχη του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ μιλούσαν ανοικτά περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με ορισμένους εξ αυτών να κάνουν ορειβατικές μεταφορές--η Γερμανία έπρεπε να κόψει το σχοινί ώστε να αποφύγει το να παρασυρθεί στην άβυσσο από έναν πιο αδύναμο εταίρο, έλεγαν.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Τα οριζόντια μέτρα

 
Τελικά τα πράγματα είναι πολύ απλά ...
Όλα λύνονται, αρκεί να τα βλέπεις από εκεί που "θέλεις" .... 
 

Από το ΕΘΝΟΣ

Μύθος ο ''τεμπέλης" Έλληνας

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ευρωπαίους πολίτες είναι οι Έλληνες.
Παρά τις απαιτήσεις της τρόικας για ακόμη πιο ελαστικά ωράρια εργασίας και εξαήμερη απασχόληση, τα στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες όπου οι πολίτες δουλεύουν περισσότερο τόσο στην πραγματικότητα, όσο και σύμφωνα με το θεσμοθετημένο εβδομαδιαίο ωράριο.
Από τα στοιχεία της Eurostat για το 2011 προκύπτει ότι οι Έλληνες εργάζονται 40,4 ώρες την εβδομάδα. Βρίσκονται δηλαδή στο μέσο όρο ωρών εργασίας στην Ευρώπη των «27», εντούτοις δουλεύουν περισσότερο σε σχέση με εργαζομένους αρκετών χωρών της ευρωζώνης.
Λιγότερες ώρες την εβδομάδα (40,3) εργάζονται οι Ισπανοί, οι Ιταλοί (38,8), οι Γάλλοι (39,5), οι Βέλγοι (39,3) οι Ολλανδοί (39), οι Φινλανδοί (39,1). Σχεδόν 3 ώρες λιγότερες (37,7) δουλεύουν εβδομαδιαίως οι Δανοί σε σχέση με τους Ελληνες.
Οπως αναφέρουν «Τα Νέα», στον αντίποδα περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα σε σύγκριση με τους Έλληνες πολίτες έχουν οι Γερμανοί, αλλά πολύ κοντά στα ελληνικά επίπεδα –δουλεύουν 40,7 ώρες την εβδομάδα. Οι Πορτογάλοι εργάζονται 41,1 ώρες, οι Αυστριακοί 41,8 ώρες και οι Βρετανοί 42,2 ώρες.

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Θέλουν όλη την Ελλάδα "Ενιαία Οικονομική Ζώνη"

Μέχρι που φτάνει το βασανιστήριο; Θα μπορούσε να είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι οι Έλληνες οι οποίοι βλέπουν τις καθημερινές απαιτήσεις της τρόικας που τις περισσότερες φορές γίνονται μέτρα. Και δε μιλάμε για τις γελοιότητες περί νησιών, αυτά είναι για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
Μιλάμε για τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την παρέμβαση της τρόικας στον ιδιωτικό τομέα και τις εργασιακές σχέσεις. Αφού εκθεμελίωσαν το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς σε μια μερίδα του Δημοσίου (διότι υπάρχουν και οι βολεμένοι που δεν αγγίχτηκαν καθόλου) τώρα βάζουν χέρι στον ιδιωτικό τομέα. Άσχετα αν οι μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους στα καταστήματα, τις εταιρείες, τα εργοστάσια, τις βιοτεχνίες, δεν επηρεάζουν τις δημόσιες δαπάνες. Αντιθέτως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα εισοδήματα των ιδιωτικών υπαλλήλων πηγαίνουν σε φόρους και στην κατανάλωση.
Κι όμως, η τρόικα αποφάσισε να διαλύσει τα πάντα και να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ενιαία Ειδική Οικονομική Ζώνη όπου θα δίνονται μισθοί Βουλγαρίας, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όσο θέλουν τα αφεντικά, το ελαστικό ωράριο θα θυμίζει γαλέρα και φυσικά ούτε λόγος για απεργίες και άλλα τέτοια αγωνιστικά.
Το κείμενο της τρόικας που ζητά καταργήσεις μισθολογικών ωριμάνσεων ελαστικά ωράρια, δηλαδή 6ήμερη εργασία, μείωση στο 50% των αποζημιώσεων κ.λπ. είναι ουσιαστικά ο Αρμαγεδδών του ιδιωτικού τομέα και η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Διότι αν κανείς πιστεύει ότι στον ιδιωτικό τομέα δίνονται «τρελοί» μισθοί, φυσικά απατάται. Ήδη ο κατώτερος βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ ενώ για τους νέους εργαζόμενους είναι κάτω κι από 450 ευρώ.
Τώρα λοιπόν οι τροικανοί ουσιαστικά ζητούν κατάργηση όλων όσων ξέραμε μέχρι σήμερα. Δε θα υπάρχουν επιδόματα γάμου, δε θα δίνονται τριετίες, οι αποζημιώσεις για απόλυση θα μειωθούν στους 12 μισθούς στο ανώτερο σκαλί.

Deutsche Bank: Σε ύφεση η Ελλάδα και το 2013

Ύφεση μέχρι και το 2013 (3% την επόμενη χρονιά και 6,4% φέτος) βλέπει η Deutsche Bank στην τελευταία ανάλυση της για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθεί το 2013, αντί για μείωση που προβλέπουν οι αναλυτές της Τρόικα.
Η Deutsche Bank προειδοποιεί πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ όπως σημειώνει, λόγω της καθυστέρησης της δημοσιοποίησης της έκθεσης της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της βοήθειας της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου.
Παράλληλα, κατά την Deutsche Bank, τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι πολλά και δεν περιορίζονται στα προβλήματα της Ελλάδας. "Αν και πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πραγματική πρόοδο των Ευρωπαίων, στο σκέλος αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είναι πασιφανές πως ο δρόμος για τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμη πολύ δύσκολος ", εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ισπανία και την Ιταλία.
 
imerisia.gr

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Νέα υποβάθμιση για την Ισπανία απο την S & P

Ενώ ο χρόνος πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η νέα υποβάθμιση από την Standard & Poor´s και η αύξηση της πίεσης του ΔΝΤ, οδηγούν τον Μ. Ραχόι σε αναζήτηση νέων «συμμάχων».
O διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard& Poor´s υποβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες (ΒΒΒ-) το αξιόχρεο της Ισπανίας, μία μόλις βαθμίδα πάνω από τον χαρακτηρισμό των ομολόγων που εκδίδει το ισπανικό δημόσιο ως «ομόλογα-σκουπίδια».
Και όχι μόνο: το ΔΝΤ πιέζει την Ισπανία να προσφύγει το γρηγορότερο δυνατό στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις στην Εκθεση του Ταμείου για την ισπανική οικονομία παρουσιάζονται δυσμενέστερες του αναμενομένου για το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο Τόκιο, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,3% για την ισπανική οικονομία, έναντι 0,5% που προβλέπεται στον ισπανικό προυπολογισμό του 2013.
Επίσης εκτιμάται ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος στο 4,5% για το 2013 καθώς αυτό θα ανέλθει σε 5,9% του ΑΕΠ της χώρας. Συν τοις άλλοις το έλλειμμα δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% πριν το 2017, την ίδια ώρα που η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει το 2014.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τέλος ένα δυσμενέστερο μακροοικονομικό σενάριο για την Ισπανία σε όλους τους τομείς. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μόλις ένα χρόνο το ίδιο το Ταμείο προέβλεπε για την Ισπανία ανάπτυξη 1,8%. Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες τις προβλέψεις αυτές και γι' αυτό το λόγο σημειώνει ότι «η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ακριβώς για να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές».

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα 11 Οκτωβρίου 2012 – Θεσμοθέτηση του φόρου στο Χάροντα

Γράφει η Θέτις
 
 
«Στην Ελληνική μυθολογία, ο Χάροντας ήταν ο πορθμέας του Άδη. Μετέφερε με τη βάρκα του, τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι' αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός το Χάροντα. Οι άποροι και όσοι δεν είχαν φίλους παρέμεναν για πάντα στην όχθη του ποταμού.
Αξιοσημείωτο δε είναι, ότι στο έργο του Λουκιανού, Νεκρικοί Διάλογοι, ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο - αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει).»
Δεν ξέρω αν η ερμηνευτική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου θα έχει αναδρομική ισχύ ή τι θα αναφέρει σχετικά με αυτούς που δεν θα έχουν να πληρώσουν τον «οβολό». Θα φτιάξουν πολλά νεκροτομεία, θα κάνουν εμπόριο οργάνων ή θα τους πουλάνε για πειράματα σε ευαγή Ιδρύματα;
Το σίγουρο όμως είναι ότι το φορολογικό σύστημα αντί να εκσυγχρονίζεται …οπισθοδρομεί. Αφού φορολόγησαν ότι κινητό και ακίνητο υπήρχε τώρα περνάνε στα άυλα: γάμοι, διαζύγια, κηδείες κ.λπ.

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Αλήθειες και Ψέματα για την επίσκεψη της Μέρκελ

Γράφει ο Επιμηθέας
 
 
Πολύ μελάνη θα χυθεί και αρκετές ιστοσελίδες θα γεμίσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα. Απλά θα μπορούσε να πει κανείς «πολύ κουβέντα για το τίποτα». Ουσιαστικά ήταν  μία «συμβολική» κίνηση, καθώς η κυρία Μέρκελ δεν προσκόμισε κάτι ουσιαστικό και χειροπιαστό στις συνομιλίες, που είχε με την ελληνική κυβέρνηση και τους έλληνες (;;;) επιχειρηματίες.
«Λεφτά» δεν έφερε, για την περιβόητη «ανάπτυξη» ελάχιστα ειπώθηκαν, «πολιτική στήριξη» δεν φάνηκε να δίνει και τέλος μάλλον έκλεισε παρά άνοιξε το «παράθυρο της ελπίδας» για τη χώρα. Και μετά έφυγε….  .
Η κ. Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:
Το «ελπίζω και εύχομαι… »  σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με το εάν βλέπει παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη προκάλεσε αμηχανία στον πρωθυπουργό… Το Μαξίμου περίμενε μία πιο «καθαρή» απάντηση επ αυτού. Το  «Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», με απλά λόγια μεταφράζεται, αν δεν κάνετε όλα όσα απαιτούμε από εσάς, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ήταν μία ευθεία απειλή.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί  ότι η κ. Μέρκελ διατύπωσε τη συγκεκριμένη απειλή παρεμβαίνοντας σε ερώτηση περί παραμονής στο ευρώ, η οποία απευθυνόταν στον Σαμαρά! Ήταν λοιπόν απολύτως συνειδητή ως δήλωση.  Το έκανε παρότι... δεν ρωτήθηκε και συνέχισε με μια δεύτερη απειλή λέγοντας: «Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί, αν δεν το πράξει τώρα, τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια». Αυτή η απειλή είχε προηγήθηκε της άλλης.
Η κυρία Μέρκελ πάντως, μπορεί να μην ικανοποίησε ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, αλλά σε πρώτη φάση πέτυχε τον δικό της στόχο. Ο πήχης των προσδοκιών είχε κατεβεί αισθητά πριν από την άφιξή της στην Αθήνα και η Καγκελάριος φρόντισε να μην τον ανεβάσει. Παρέμεινε δηλαδή, η γνωστή θιασώτης της λιτότητας, αλλά και, όπως σχολίαζε Γερμανός αναλυτής που παρακολουθούσε την συνέντευξη Τύπου, η κυρίαρχος του παιχνιδιού

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Α.Τσίπρας στην Guardian: Το ελληνικό μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ

Με τον τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ» η Guardian δημοσιεύει άρθρο του  Αλέξη Τσίπρα στην σημερινή της έκδοση.  Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε  αυτόν τον τρόπο για να στείλει το δικό του μήνυμα, στην Ανγκελα Μέρκελ αλλά και στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
«Την ώρα που Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα, θα βρει μια Ελλάδα στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά της ύφεσης…..» τονίζει ο Α.Τσίπρας και συνεχίζει: «αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό, ιδίως για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επιχειρηματίες, τις γυναίκες και φυσικά τους νέους. Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί  περισσότερο από 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 32% του εισοδήματός τους, ενώ η ανεργία έχει φτάσει σε ένα  άνευ προηγουμένου ποσοστό  24%, με την ανεργία των νέων στο 55%. Πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές στα επιδόματα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και  περαιτέρω επιδείνωση του περιορισμένου κράτους πρόνοιας που είχε επιζήσει απο την  νεοφιλελεύθερη επίθεση.»
«Η κυβέρνηση» αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υποστηρίζει ότι μόνο με την η ατζέντα της λιτότητας μπορεί να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και πάλι. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Πολιτικές λιτότητας εμποδίζουν την οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης και αύξηση του χρέους που με τη σειρά του οδηγεί την Ελλάδα και τους δανειστές της για καταστροφή».

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Στο 140% του ΑΕΠ το 2020;

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag προαναγγέλλει ότι έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος της το 2020 στο 140% του ΑΕΠ αντί 120% που είναι ο στόχος των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοιχτό το πώς θα διαχειριστούν η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση τις νέες προγνώσεις. Οι ιδέες που εξετάζονται είναι πολλές σημειώνει η Welt am Sonntag: «Από την μετάθεση των στόχων μέχρι ακόμη και την διαγραφή τους». Και οι δύο ιδέες αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δανειστών, ενώ οι Έλληνες ζητούν από τους «διασώστες» παραχωρήσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Επίσης το στέλεχος της ΕΚΤ Γιορτγκ Άσμουσεν δεν διακρίνει καμία δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα ου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Συνταγή καταστροφής τα νέα μέτρα

Του Γ. Νικολάου*
 
 
 
 Tο νέο πακέτο μέτρων σφραγίζει και εξηγεί τα καλά λόγια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τους πανηγυρισμούς για το κλίμα που «άλλαξε» στην Ευρώπη και τη φιλολογία για την ανάκτηση της «αξιοπιστίας» της χώρας. Οι δανειστές παίρνουν ό,τι ζήτησαν, ακόμα και στις πιο ακραίες απαιτήσεις τους.
 
Οι «απαράβατοι όροι» που ουδέποτε ετέθησαν, οι «κόκκινες γραμμές» που ουδέποτε εμφανίστηκαν, οι κλαυθμοί και οδυρμοί για τους χειμαζόμενους πολίτες και οι «διαφωνίες» ενώ έχει συμφωνηθεί το κύριο πακέτο των μέτρων, εκθέτουν τις πολιτικές δυνάμεις που συμπράττουν. Όσο κι αν το κρέας παρουσιαστεί ως ψάρι, η απόλυτη συμφωνία ως σκληρή διαπραγμάτευση, η εδραίωση αυτής της πολιτικής ως σταδιακή απαγκίστρωση, οι κυβερνώντες έχουν εξ αδιαιρέτου την ευθύνη.
Τα μέτρα, προφανώς, δεν θα είναι τα τελευταία. Η συνταγή δεν βγαίνει και η παρατεταμένη ύφεση που δημιουργεί θα οδηγεί συνεχώς στην ανάγκη πρόσθετων μέτρων. Ακόμα όμως κι αν αυτά τα μέτρα ήταν τα τελευταία, οι συνέπειές τους δεν θα είναι στιγμιαίες και παροδικές. Λειτουργούν αθροιστικά στα προηγούμενα και αλλάζουν τον κοινωνικό χάρτη της χώρας με επιπτώσεις μακροχρόνιες και δύσκολα αναστρέψιμες στην οικονομία και την κοινωνία.
Τα μέτρα δεν πρέπει να ψηφιστούν, πολύ περισσότερο να εφαρμοστούν.
Αποτυπώνουν την άδικη και αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό και αλλάζει το επίπεδο της ζωής του μέσου Έλληνα. Η εσωτερική υποτίμηση και η πολιτική που καταγράφεται στα διαδοχικά Μνημόνια δημιουργούν τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των εχόντων στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Financial Times: Το ελληνικό χρέος δεν "βγαίνει" ...

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που ο προϋπολογισμός της χώρας είναι εσφαλμένος. Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε αυτή την εβδομάδα την έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης. Η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της παραγωγής που καταγράφηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 179,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει πέντε ομάδες πιστωτών και δύσκολα θα μπορέσει να κηρύξει στάση πληρωμών σε οιανδήποτε εξ αυτών. Τουλάχιστον δύο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μία ομάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πρέπει να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, εάν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Ας δούμε για ποιους πιστωτές πρόκειται. Η Ελλάδα έσβησε τα τέσσερα πέμπτα του ελληνικού χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο. Είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνει κάτι τέτοιο για τα νέα ομόλογα που υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, καθώς διέπονται από αγγλικό Δίκαιο.
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το βάρος της νέας αναδιάρθρωσης θα πέσει κυρίως στους ώμους άλλων, καθώς οι αποδόσεις των νέων ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους το Μάρτιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 19,2% σε μεγάλη απόσταση από το 30% που είχε αγγίξει το Μάιο.

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Τα παιχνίδια της τρόικα & το δεύτερο "κούρεμα"

«Η έκθεση καθυστερεί για πολιτικούς λόγους» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος του άρθρου στη Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο ξεκινά σκωπτικά αναφέροντας πως οι άνθρωποι της τρόικας όταν κλείνουν εισιτήρια για την Ελλάδα κλείνουν με την ταρίφα «flex», δηλαδή θέλουν να είναι ευέλικτοι γιατί ποτέ δεν ξέρουν πότε ακριβώς θα φύγουν και πότε θα έρθουν. Όλοι πάντως περιμένουν την έκθεση της τρόικας. Η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, γράφει πως οι Eυρωπαίοι πολίτες δεν είναι πληροφορημένοι για το που πάνε τα λεφτά τους και ότι οι πολιτικοί δίνουν την εντύπωση πως η τρόικα ελέγχει αδιάλειπτα τα βιβλία των ελληνικών αρχών. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η έκθεση της τρόικας δεν είναι παρά ένα μεγάλο πολιτικό χαρτί. Και το άρθρο καταλήγει:
«Εάν πολιτικά έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό η Ελλάδα να παραμείνει, τουλάχιστον προσωρινά στο ευρώ, τότε η μεγάλη αναμονή για την έκθεση της τρόικας θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Είναι καιρός το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να πουν στους πολίτες ότι θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Αθήνα και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη μη δημοκρατικά νομιμοποιημένη τρόικα σαν άλλοθι για τις πολιτικές τους αποφάσεις».
Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel είναι πολυ πιθανό να υπάρξει και ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα  η εφημερίδα αναφέρει: «τα νέα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργούν διαρκώς νέα χρέη. Χωρίς ένα δεύτερο «κούρεμα» η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και κατά συνέπεια αυτό θα σήμαινε πλήρη καταστροφή για τους δανειστές».

Θάνατος για την Ελλάδα το διπλό νόμισμα

Του Λεωνίδα Βατικιώτη
 
 
Με προοπτική αναπόδραστη φαντάζει όσο περνάει ο καιρός η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Τα σχετικά δημοσιεύματα όπως κι οι παρεμβάσεις γερμανών αξιωματούχων πληθαίνουν, δείχνοντας ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από τις υστερικές, σε βαθμό γραφικότητας, κραυγές του γερμανο-βιετναμέζου αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την πολύ χαμηλή επιρροή του κόμματός του. Ακόμη όμως και τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση, την Κυριακή 29 Ιουλίου, είχαν την ιδιαίτερη σημασία τους.
Αντίθετα με το παρελθόν, δεν εμφάνισε την αποπομπή της Ελλάδας ως απειλή ή τιμωρία για την υποτιθέμενη απροθυμία της να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Ισχυρισμός, ο οποίος εντελώς άκριτα επαναλαμβάνεται και στο εσωτερικό της Ελλάδας προκειμένου να δημιουργήσει τις...
απαραίτητες ενοχές και την αναγκαία συναίνεση για την επιβολή της λιτότητας, που είναι πέρα για πέρα αβάσιμος κι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τρόικας. Αυτή τη φορά ο Ρέσλερ υποστήριξε ότι «η έξοδος της Ελλάδας δεν μας τρομάζει πια». Με άλλα λόγια, οι προετοιμασίες της γερμανικής κρατικής μηχανής έχουν ολοκληρωθεί, τα κόστη κι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν υπολογιστεί μέχρι κεραίας και δεν υφίσταται ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων συνεπειών που υπήρχε μέχρι πρόσφατα ή τουλάχιστον δεν υφίσταται στον ίδιο βαθμό.

Το μνημόνιο φτάνει στα όρια του

Του Γιώργου Σταθάκη*

 
“Δεν βγαίνει”. Οι περικοπές του 25% σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες, που έγιναν μεσοσταθμικά με το Μνημόνιο 1, ταυτόχρονα κατέστησαν το δημόσιο χρέος εξώφθαλμα μη διαχειρίσιμο, -παρά το PSI, και φυσικά αδυνατούν να καταστήσουν το ίδιο το δημόσιο έλλειμμα ελέγξιμο. Ένα νέο κύμα επιπρόσθετων περικοπών της τάξης του 20% είναι απλώς ανεφάρμοστες, έωλες και καταστροφικές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα μέτρα θα είναι ένας συνδυασμός 9,5 δισ. περικοπών και 3 δισ. αύξησης των εσόδων τη διετία 2013 και 2014. Αυτά αφορούν σε μια οικονομία πλέον που οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου είναι 52 δισ. Οι μισθοί του Δημοσίου είναι μόλις 14 δισ. και οι συντάξεις του Δημοσίου μόλις 6,5. Το μεγάλο κονδύλι είναι φυσικά η επιδότηση των ταμείων, που από κοινού με την πρόνοια και την περίθαλψη είναι περίπου 17 δισ. Τι απομένει; Τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι δημόσιες επενδύσεις και οι λειτουργικές δαπάνες, που όλα μαζί είναι άλλα 10 δισ.
Τα δημόσια έσοδα είναι περίπου 50 δισ., άρα το έλλειμμα είναι ήδη μικρό. Ο λόγος που δεν κλείνει είναι φυσικά οι τόκοι του δημόσιου χρέους, 16 δισ. τον χρόνο, άρα εγγράφεται ένα έλλειμμα κοντά στα 20 δισ. ετησίως, που τείνει να αποδειχθεί, αν δεν είναι ήδη, μη διαχειρίσιμο. Το χειρότερο είναι ότι το έλλειμμα των 20 δισ. (κοντά στο 10% του ΑΕΠ) είναι σταθερό παρά τα Μνημόνια 1 και 2. Η εικόνα συμπληρώνεται από το ασφαλιστικό μας σύστημα, το οποίο έχει άλλα 30 δισ. εισφορές τον χρόνο και δαπανά περίπου 40 δισ. Αυτές καλύπτει η δημόσια χρηματοδότηση.
Τα δημόσια έσοδα, από την άλλη, είναι 50 δισ., 30 από έμμεσους και 20 από άμεσους φόρους και, φυσικά, περίπου 30 δισ. είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Η φορολογική πολιτική του Μνημονίου 1 επεδίωξε να αυξήσει το φορολογικό βάρος με οριζόντια μέτρα, προκειμένου να καλύψει το κενό που προκαλούσε η ύφεση, η οποία αθροιστικά πλέον φθάνει στο 20% του ΑΕΠ του 2008. Σε αριθμούς, η συρρίκνωση του ΑΕΠ από 245 σε περίπου 200 δισ. μείωσε λογικά τα έσοδα κατά περίπου 10 δισ.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Π. Μπόφιγκερ: Λάθος η θεραπεία της τρόικα για την Ελλάδα

Εσφαλμένη χαρακτηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ τη «θεραπεία» που έχει επιλέξει η τρόικα για την Ελλάδα, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle. Μιλώντας στην εφημερίδα «Weser-Kurier», το μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθούν οι χώρες της ευρωζώνης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
«Η πολιτική που ασκείται στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα είναι η πολιτική του καγκελαρίου Μπρούνινγκ», τόνισε ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος, παραπέμποντας στη στρατηγική των περικοπών στο κοινωνικό κράτος, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του '30 οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και του πληθωρισμού.
Τέτοιου είδους περικοπές δεν έχουν κανένα νόημα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, επισήμανε ο κ. Μπόφινγκερ, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται μεταξύ άλλων στην "οικονομική θεραπεία σοκ“ που ακολουθείται». Σύμφωνα με το μέλος του «συμβουλίου των σοφών» της γερμανικής οικονομίας, «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν την τύχη της Ελλάδας».

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Citigroup: Απίθανη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Απίθανη συνεχίζει να θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ η Citigroup, ο οίκος που έχει εδώ και έχει τοποθετήσει στο 90% τις πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Όπως αναφέρει στην τελευταία 10σέλιδη έκθεσή του ο οίκος, με τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update - Germany gearing up for 2013 Election" και ημερομηνία 1 Οκτωβρίου, η συνεχιζόμενη συζήτηση επί ευρωπαϊκού εδάφους, περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αντανακλά το γεγονός πως οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Για την εκτίμησή της αυτή η Citigroup, επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Robert Fico, πως μια, ίσως και δύο χώρες της Ευρωζώνης θα εγκαταλείψουν το ευρώ. Μεταξύ των χωρών, φυσικά, ο Fico, συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα.
Σε άλλο σημείο της έκθεσή τους οι αναλυτές της Citigroup, δίδουν περιορισμένες πιθανότητες για ένα νέο - τρίτο - πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Για τη διατύπωση αυτή επικαλείται τη συνέντευξη του Γερμανού Norbert Barthle, εκπροσώπου επί των οικονομικών υποθέσεων των κομμάτων CDU/CSU. Υπενθυμίζεται πως ο Barthle έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή, υπέρ ενός νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Κατά τη Citigroup, μείζονος σημασίας ζήτημα θεωρείται η επιστροφή της τρόικας - σήμερα - στην Αθήνα, με αιχμή τις κρίσιμες συναντήσεις των εκπροσώπων της τριμερούς με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
"Υπάρχουν ακόμη φόβοι πως η τρόικα μπορεί να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου οι πιστωτές της Ελλάδας να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο, προκειμένου να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν το ελληνικό ζήτημα", προειδοποιεί ο οίκος.

Α. Τσίπρας: Η πολιτική της λιτότητας οδηγεί στην βαρβαρότητα

Στα πλαίσια της συνάντησης του με την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο την Παρασκευή το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως “αδιέξοδο” και καταστροφικό. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί το νέο πακέτο περικοπών, η Ελλάδα θα οδηγηθεί “σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα και η Ευρώπη σε νέους κινδύνους. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό “να αντιδράσει σε αυτό το πακέτο μέτρων και να διεκδικήσει μια συνολική, ευρωπαϊκή λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.”
Την ίδια επιχειρηματολογία, ότι δηλαδή το πρόβλημα των κρατικών χρεών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επόμενη ημέρα στο Αμβούργο. Το ίδρυμα της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit διοργάνωσε πενθήμερο εκδηλώσεων με θέμα τις ευκαιρίες που δίνει το διαδίκτυο για την συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά δρώμενα. Ο κ. Τσίπρας, που ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Γερμανία για την “ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη” που έδειξε προς τους έλληνες αντιστασιακούς στην περίοδο της χούντας.
Αυτή ήταν μια από τις λίγες στιγμές αβρότητας στην ομιλία του. Στην συνέχεια επέλεξε να μιλήσει σε μια σκληρή γλώσσα. Αναφερόμενος στο μνημόνιο το παρομοίωσε με την ταπεινωτική για τη Γερμανία Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ενώ την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με αυτήν του γερμανού καγκελαρίου Χάινριχ Μπρύνινγκ στις αρχές της δεκαετίας του '30. Η πολιτική της λιτότητας, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, εγκυμονεί τον κίνδυνο της επανάληψης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.