Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Οργισμένη αντίδραση Έλληνα τραπεζίτη για την επαναγορά ομολόγων

Οργισμένος και σε δραματικούς τόνους έλληνας τραπεζίτης σχολιάζει στη Wall Street Journal και στο πρακτορείο Dow Jones Newswires το σχέδιο μείωσης του χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τελείως σκα… .Κάνουν νέο κούρεμα χρέους πάνω μας γιατί τα σκά...ωσαν την πρώτη φορά και τώρα τα ξανασκα...ώνουν».
Αιτία της έκρηξης του τραπεζίτη είναι πως με το σχέδιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη, ενώ βουλιάζουν οι μετοχές τους στο Χρηματιστήριο.
Οι ακριβείς δηλώσεις του στα αγγλικά είναι: "This is totally screwed up. They are doing another debt restructuring on us because they screwed up the first time and now they are screwing us up a second time".
Ο λόγος της πρωτόγνωρης για τραπεζίτη αντίδραση είναι η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά πως η κυβέρνηση θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να δώσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα συρτάρια τους σε χαμηλές τιμές, που σημαίνει δηλαδή πως πρακτικά θα παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη.
Δηλαδή να διαθέσουν τώρα τα ομόλογα τους με μία μέση τιμή εως 34 cents στο ευρώ που θα σημάνει πολύ μικρά κέρδη για τις τράπεζες που τα έχουν αγοράσει λίγο πιο φθηνά, και που ήλπιζαν να τα πουλήσουν σε πολύ πιο υψηλές τιμές όταν θα σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και επιστρέψει σε ανάπτυξη.

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Ελλάδα και Ευρώπη στο "παρά πέντε"

Γράφει ο ΕπιμηθέαςΕικόνα διάλυσης εμφανίζει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα τόσο η Στατιστική Αρχή όσο και η Εθνικής Τράπεζας. Το σημαντικότερο είναι, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, ότι η πραγματική οικονομία πλήττετε βαρύτατα από τη βίαιη και σε μικρό χρονικό διάστημα δημοσιονομική προσαρμογή. Ειδικότερα οι επενδύσεις μειώθηκαν πάνω από 20% το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μέσα σε έναν χρόνο. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 5,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μέσης μείωσης των αποδοχών κατά 15,1%, των κοινωνικών παροχών κατά 9,5% και της αύξησης της φορολογίας στο εισόδημα και την περιουσία κατά 34,1%.
Στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας σημειώνεται ότι μέσα σε μια τριετία το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες, με τις συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας να υπερβαίνουν τις 750 χιλιάδες, ήτοι περισσότερο από το 17% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτιναχθεί στο 33% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, έχουμε από την άλλη μεριά μια Ευρώπη που πολιτικά και οικονομικά να παραπαίει. Τα προβλήματα που είχε εξαρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με κυριότερο αυτό της νομισματικής σύγκλισης, η οποία ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ, ιδιαίτερα για τις χώρες του νότου, δημιουργούν προβλήματα που δύσκολα μπορούν να λυθούν.
Το χειρότερο όμως είναι, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, ότι  δεν υπάρχουν πλέον  ηγέτες στη σημερινή Ευρώπη με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχουν εκείνοι οι πολιτικοί που θα υψώσουν το ανάστημα τους, θα πάνε κόντρα στο ρεύμα γερμανικού λαϊκισμού, που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις στην γηραιά ήπειρο.  

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

Μετά την οικονομική και η εθνική κατάρρευση;

Με μια συγκλονιστική, αλλά και ταυτόχρονα εθνικά  επικίνδυνη αποκάλυψη, για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Θράκη, κυκλοφορούν σήμερα  Πέμπτη 22 Νοεμβρίου τα «Επίκαιρα».
Συγκεκριμέν,α αποκαλύπτουν πως οι Γερμανοί ζητούν την επαναχορήγηση ιθαγένειας σε 50.000 απελαθέντες μουσουλμάνους της Θράκης με σκοπό  να απασχοληθούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό στην Ειδική Οικονομική Ζώνη που  προωθούν στην περιοχή.
Και συνεχίζει το έγκυρο περιοδικό αναφέροντας πως πίσω από τα απαράδεκτα, ούτως ή άλλως οικονομικά επιχειρήματα, κρύβονται γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Τo παραπάνω  γερμανικό «σχέδιo» φαίνεται πως είναι  σε πλήρη συμφωνία με την Άγκυρα .
Τέλος αναφέρει ότι και οι Αμερικανοί παρακολουθούν και δραστηριοποιούνται στη Θράκη στέλνοντας μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ουάσινγκτον για “σεμινάρια” και ίδρυση γυναικείων ΜΚΟ … καθως και ότι ακραία στοιχεία της μειονότητας εκπαιδεύονται σε ορεινές περιοχές υπό την επίβλεψη του προξενείου…
Αν οι αποκαλύψεις του περιοδικού είναι αληθινές τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο που μοναδικό σκοπό έχει την «κοσσοβοποίηση» της Θράκης, και ας αφήσουν κατά μέρος τις δήθεν αναπτυξιακές κορώνες, που μάλιστα της ασπάζονται αφελώς και τοπικοί  παράγοντες της Θράκης.
 
 

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Αδυνατούν να καταλάβουν τη Γερμανία ή απλά παραδίδονται αμαχητί;

Του Ν. Κοτζιά
 
 
 
Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ελλάδα, εργολάβοι της διαπλοκής και τραπεζική Ολιγαρχία, τα έδωσαν όλα. Ρουσφέτια, τεχνικές λύσεις για δευτερεύοντα ζητήματα, παράδοση της χώρας, κατάργηση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου όλα σωρηδόν ψηφίστηκαν σε ένα άρθρο. Ένας αχταρμάς αντίστοιχος με την ποιότητα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που διαφεντεύουν αυτό τον τόπο. Παρόλα αυτά, το Βερολίνο ανακοινώνει καθυστερήσεις, εκβιασμούς, νέες απαιτήσεις.
Ζαλισμένη η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Αντί να αξιοποιεί τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στην Ουάσινγκτον/ΔΝΤ και τα δύο μέλη της τρόικα που εκπροσωπούν θεσμούς της ΕΕ (καθόλου συμπτωματικά ότι είναι και οι δύο γερμανοί) τρέχει να προλάβει ανύπαρκτες ημερομηνίες, θυμίζοντας παλαιοημερολογίτη. Η κυβέρνηση, επιπλέον, δεν κατανοεί ούτε τις ειδικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι αντί να αναπτύξει ένα μέτωπο με τον «υπερδανεισμένο νότο», υποτάχτηκε και άλλο στη Μέρκελ.
Αδιάβαστη η Ελληνική Κυβέρνηση, έτοιμη να παραδοθεί σε κάθε κέλευσμα του Βερολίνου, μπερδεύεται -παρόλο που εκχωρεί όσα της ζήτησαν- όταν αντί να πάρει χείρα βοηθείας όπως περιμένει την σπρώχνουν πιο βαθιά στην αστάθεια, ενώ της ζητάνε και άλλα.
Δεν κατανοεί ότι η Γερμανία προβάλλει σήμερα ουσιαστικά ένα και μόνο δίλημμα προς την ελληνική πλευρά: ή εκχωρείται τη συνολική οικονομική διακυβέρνηση της χώρας ή φεύγετε από την ευρωζώνη.

Νέος «ανεξάρτητος» οίκος αξιολόγησης

Σκληρό ανταγωνισμό αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch, που ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Αρχές του 2008, της χρονιάς της κρίσης, οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδιναν ακόμη άριστα σε τοξικά αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και σε υπό κατάρρευση τράπεζες. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch έβαλαν με αυτόν τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στο ξέσπασμα της κρίσης.
Οι τρεις «μεγάλοι» δέχονται έκτοτε εντονότατη κριτική, μεταξύ άλλων και για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen Μάνφρεντ Γκέρτνερ: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αξιολογήθηκαν όντως τα τελευταία 10 χρόνια πολύ χειρότερα από όσο θα επέτρεπαν τα οικονομικά τους και η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση».
Παρόλα αυτά όμως, χωρίς τους τρεις αυτούς οίκους αξιολόγησης δεν κινείται τίποτα στις αγορές. Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch μοιράζονται σήμερα το 95 % της αγοράς των αξιολογήσεων.
Σινο-αμερικανο-ρωσική συμμαχία
Σύντομα όμως μπορεί να αποκτήσουν σκληρό ανταγωνισμό, προερχόμενο μάλιστα από την Κίνα. Τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμαχήσει με την ρωσική RusRating και την αμερικανική Egan-Jones Ratings για να σχηματίσουν «έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης» και να «συμβάλουν στην μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης».

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Η Ελλάδα στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης

Και σήμερα ο γερμανικός τύπος ασχολείται με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα, όπως αυτά αναπαράγονται στην ηλεκτρονική σελίδα της "Deutsche Welle", αναφέρονται στην ήττα της γερμανικής πολιτικής, στην απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση, στη ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και στη πιθανότητα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ήττα της γερμανικής κυβέρνησης
Ό,τι απέρριπταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα γίνει τελικά πράξη, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup. «Πρόκειται για ηχηρή ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι τελικά βαρέλι χωρίς πάτο; Όχι και πάλι όχι! Είναι σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Και είναι επίσης σωστό να υιοθετεί πλέον αυτό το στόχο το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε αυτόματα το ερώτημα “ποια χώρα θα είναι η επόμενη“; Το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρο το ευρώ. Οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Ας μη ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση παραμένει ιδίως για τη Γερμανία -παρά τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα- η εγγύηση για ευημερία και ανάπτυξη».

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Der Standard: Κίνδυνος αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος

«Οι κίνδυνοι στα προγράμματα παραμένουν πολύ υψηλοί», συμπεραίνουν στην έκθεσή τους για την Ελλάδα, οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", η οποία ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της το κείμενο της προσωρινής έκθεσης, αποτελούμενο από 130 σελίδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελεγκτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση συνασπισμού της Αθήνας είναι εύθραυστη και αναφέρουν πως αν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε δεν θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2014.
Αναλυτικά, η έκθεση φέρεται να διαπιστώνει: Από την παροχή της πρώτης διμερούς δανειακής χρηματοδότησης, το 2009, η Ελλάδα κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού της, όμως από τον Μάρτιο του 2012 υπήρξαν (εξαιτίας των προεκλογικών αγώνων και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο) ουσιαστικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων.
Για παράδειγμα, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 2009 κατά 9% του ΑΕΠ, αλλά πολλές υποχρεώσεις υλοποιήθηκαν μόνον εν μέρει. Από το καλοκαίρι και μετά, η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει σοβαρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων στον κοινωνικό και φορολογικό τομέα, όμως, λόγω της ανασφάλειας, πολλά μέτρα έχουν υστερήσει, πολλά βρίσκονται σε επεξεργασία.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Α. Τσίπρας στο CNN: Mόνη λύση η συνολική διαγραφή χρεών

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνολική ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν αντίστοιχο με το ελληνικό πρόβλημα επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στοτηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Συγκεκριμένα υπεραμύνθεικε της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη για το χρέος και συνολική ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα.
«Μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο για αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» εξήγησε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να συνοδευτεί«με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές».
Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει, γι αυτό,συνέχισε, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. «Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα», η οποία σήμερα «μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».

Σόιμπλε: Οι λύσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν τη διαγραφή του χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε χαρακτήρισε εξαιρετικά  φιλόδοξο τον στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας το 2020 και πρόσθεσε ότι οι πιστωτές πρέπει να επικεντρωθούν σε λύσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τη διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα.
Και όλα αυτά ενώ παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ Ε.Ε. - ΔΝΤ για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, με τους ευρωπαίους εταίρους να υποστηρίζουν πως πρέπει να μετατεθεί κατά δύο χρόνια ο στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να επιμένει στη διατήρηση του στόχου για το 2020.
Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί νέο κούρεμα από τον επίσημο τομέα, ενώ η Ε.Ε. φέρεται να εξετάζει άλλους τρόπους για τη μείωσή του, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της χρονικής περιόδου των δανείων.
O γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα έως τις 20 Νοεμβρίου, ώστε έως τα τέλη του μήνα να είναι δυνατή η εκταμιεύσει της η δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Γονυπετείς... ξεροσταλιάζουν

Του Σ. Χριστακόπουλου
 
 
 
Η Ευρώπη ζητάει όλο και περισσότερες δεσμεύσεις σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας για να δώσει χρηματοδοτικές ανάσες στην Ελλάδα και επιμένει στην επιμήκυνση. Το ΔΝΤ δεν αποδέχεται την επιμήκυνση ως λύση και ζητάει καθαρή λύση με κούρεμα εις βάρος των κρατών - δανειστών. Η κυβέρνηση, στον κόσμο της, μιλάει για ανάπτυξη...
Το χάος όμως που επικρατεί γύρω από το ελληνικό θέμα μεταξύ των δανειστών και της τρόικας αφορά κυρίως την πολιτική σφαίρα. Εκεί απλώς αποτυπώνεται η δυστοκία εξεύρεσης μιας μόνιμης ή, έστω, σχετικά μακροπρόθεσμης λύσης στο ζήτημα του χρέους.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η αδυναμία διαχείρισης του χρέους ήταν αυτή που, επισήμως, μας οδήγησε στην τρόικα – και σήμερα αυτό το κεντρικό πρόβλημα, εξ αιτίας της τρόικας και της διαχείρισης των τριών αλλεπάλληλων μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι πιο οξύ παρά ποτέ. Όλα τα τραγικά που ζούμε έγιναν στο όνομα της μείωσης ενός χρέους που συνεχώς αυξάνεται.
Και τώρα, με την κατάσταση στην Ελλάδα να βρίσκεται στο μη περαιτέρω, όλη η συζήτηση και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι περιορίζεται στην καταβολή μιας δόσης για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και σε μια επιμήκυνση της λιτότητας και του μαρτυρίου του ελληνικού λαού.
Τα βάρη της επιμήκυνσης
Όμως η επιμήκυνση, όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί, από τη μια κοστίζει και από την άλλη δεν προσφέρει ούτε καν ανάσες.
Ήδη άλλωστε η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αποκαλύπτει ένα τεράστιο κενό, μεγάλο μέρος του οποίου θα οφείλεται στην... επιμήκυνση. Ας δούμε τι λέει επ’ αυτού η Κομισιόν:

Περισσότερος χρόνος, αλλά όχι χρήματα

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Deutsche Welle , δύο χρόνια επιπλέον θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η   απόφαση για τη δόση αναβλήθηκε ωστόσο για την επόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου.
Δεν ήταν πολλά εκείνα που είχε να δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργά χθες τη νύχτα. Όπως αναμένονταν, δεν υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισ. στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια το γερμανικό πρακτορείο αναπαράγει  τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στους δημοσιογράφους, για  το  αποτέλεσμα του Eurogroup: «Το Eurogroup κατέληξε στο ότι οι επεξεργασμένοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η ενδεδειγμένη προσαρμογή στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Με άλλα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν την πρόταση της τρόικας για χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα μέχρι το 2016 για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα. Την επόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει τις προϋποθέσεις εκταμίευσης της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Ζήτημα στο οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Η τελευταία ζωντανή κατσίκα


Πολύ επίκαιρο το άρθρο  της Ρ. Βαγιάννη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 10/11/2012 στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ». Αποτυπώνει με πολύ γλαφυρό αλλά συγχρόνως και πραγματικό τρόπο τον κοινωνικό αυτοματισμό που επιδιώκει το σημερινό πολιτικό  σύστημα.
Δυστυχώς, ώς ενα μεγάλο βαθμό, έχουν καταφέρει να στρέψουν την μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης.
Απλά το παραθέτουμε … αξίζει

"Δίγλωσση χώρα. Όλοι -αλλά μόνο ανεπισήμως- παραδεχόμαστε το χούι μας «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Στα δύσκολα, στην πίεση, η πρώτη μας τάση είναι να τρώει ο ένας τον άλλον. Διδαχθήκαμε σχεδόν από τα γεννοφάσκια μας την εθνική κατάρα της διχόνοιας: Τη διδαχτήκαμε, αλλά δεν τη μάθαμε.
Να ψοφήσει, λοιπόν, η κατσίκα του βουλευτή με τον προκλητικά υψηλό μισθό. Και γιατί η δική μου; Λέει ο βουλευτής. Ας ψοφήσει καλύτερα η κατσίκα του δημοσιογράφου! Ορέ, αφήστε το ζωντανό μου κάτω, ωρύεται ο κονδυλοφόρος, το σωστό είναι να ψοφήσει η κατσίκα του νταλικέρη. Όπα, πετάγεται ο φορτηγατζής. Κάτω τα χέρια από την ασπρούλα μου, δεν κοιτάτε καλύτερα την κατσίκα του φαρμακοποιού;

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε με ποιο σενάριο κατέληξαν στα νέα μέτρα;

Του Κώστα Ροδινού

 
Εδώ και καιρό διαβάζω ό,τι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μελών της Τρόϊκα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  Ένα χρέος το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ (ας συμφωνήσουμε σ΄ αυτό γιατί με τις αλχημείες που έγιναν κανένας δεν ξέρει το πραγματικό αριθμό) και αισίως το έφτασαν στο 180%  σε τρία χρόνια. Μεσολάβησε και ένα κούρεμα, για να μη ξεχνιόμαστε! Μα έτσι μπορούσαμε να το ….καταφέρουμε και μόνοι μας! Δεν χρειάζεται κανένα…ταλέντο!
Μας λένε, λοιπόν, τώρα, πως παρά τα δυο μνημόνια και τις  επώδυνες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, τελικά το 2020 το χρέος μας δεν θα πέσει στο 120% , άρα δεν θα είναι βιώσιμο!
Εγείρεται, επομένως, ζήτημα μείζονος σημασίας. Το ΔΝΤ, ως εκ του καταστατικού του, δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες με μη  βιώσιμο χρέος.
Και  πώς θα ξεπεραστεί το καταστατικό κώλυμα;
Οι λύσεις είναι περιορισμένες:
1. -νέο «κούρεμα» με τη συμμετοχή και του δημοσίου τομέα (το λεγόμενο OSI)
2. -εξαγορά ελληνικού χρέους  από τη δευτερογενή αγορά
3. -ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM
4.-νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού (κάποιοι μιλάνε για 80 μονάδες βάσης)
Εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες.
Η Γερμανία δεν θέλει το OSI.

Financial Times: Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει

Αντιμέτωπη με έναν νέο γύρο παρακινδυνευμένων πολιτικών για το δανειακό πακέτο της Ελλάδας βρίσκεται η Ευρωζώνη, αφότου οι διεθνείς πιστωτές απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τον τρόπο μείωσης των επιπέδων του ελληνικού χρέους, ωθώντας τη χώρα επικίνδυνα προς τη χρεοκοπία, γράφουν σήμερα οι Financial Times.
Αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα ολοκληρωνόταν το νέο πρόγραμμα, που δίνει στην Ελλάδα επιμήκυνση της διάσωσης για δύο ακόμη χρόνια, ως το 2016 και θα γινόταν η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισ. που αναζητά απεγνωσμένα η Αθήνα θα καθυστερήσει, προσθέτει το δημοσίευμα.
Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στις διαπραγματεύσεις, οι διεθνείς δανειστές απέχουν ακόμη κατά πολύ από το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται ακόμη η Ελλάδα, καθώς επίσης και το ποιος θα επωμιστεί τις απώλειες από τις μειωμένες αποπληρωμές.
«Είναι απολύτως εμφανές ότι θα χρειαστεί ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων μετά από αυτές της Δευτέρας. Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων που ακόμη πρέπει να λυθούν», δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές ισχυρίστηκαν ότι γεφυρώνουν τις διαφορές τους, ο χρόνος τελειώνει.

The Economist: Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διαφορετικά δεν έχει ελπίδες να γλυτώσει από το "μαρτύριο της σταγόνας", εκτιμά ο Economist, παροτρύνοντας τους δανειστές της χώρας να διδαχθούν από την ιστορία των υπερχρεωμένων αναπτυσσόμενων χωρών.
Το έγκριτο οικονομικό περιοδικό, επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στη χώρα, θυμίζει έντονα την εμπειρία των υπερχρεωμένων χωρών της Λ. Αμερικής και της Αφρικής τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι σκηνές από βίαιες συμπλοκές και εξαγριωμένους διαδηλωτές πρωταγωνιστούν σε καθημερινή βάση στα δελτία ειδήσεων.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τη δεκαετία του 1980 και του 1990 οι υπερχρεωμένες χώρες της Λ. Αμερικής και της Αφρικής.
Οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών και το ΔΝΤ προσπαθούσαν για χρόνια να τις βοηθήσουν με βραχυπρόθεσμα δάνεια διάσωσης. Αλλά η ανάκαμψη ήλθε μόνο όταν μειώθηκαν τα χρέη τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν λάβει από τον "επίσημο" τομέα.
Όπως σημειώνει ο Economist, η οικονομία της Ελλάδας δεν θα ανακάμψει αν δεν επέλθει μια νέα συμφωνία για επιπρόσθετη ανακούφιση από το βάρος του χρέους.
Η ανακούφιση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, να υπάρξει μια συμφωνία για μείωση του χρέους εφόσον ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Στη συνέχεια, το χρέος πρέπει να "κοπεί" σταδιακά κατά την επόμενη δεκαετία.
Το επικίνδυνο παιχνίδι της Ευρώπης
Αυτή τη στιγμή περισσότερο από το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του ΔΝΤ.

Ανάπτυξη με φόρους και "χαράτσια" δεν γίνεται ...

Χωρίς τέλος είναι οι επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό, που  φέρνει το νέο πακέτο μέτρων, την ώρα που η ύφεση και η ανεργία χτυπούν «κόκκινο». Οι φόροι και τα «χαράτσια» έχουν οδηγήσει σε δραματική κατάσταση εκατοντάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.  Το πρόβλημα επιδεινώθηκε δραματικά μετά την έλευση των εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέσω των οποίων ζητούνται από τους φορολογούμενους 6,5 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος.
Προσπαθήσαμε στην συνέχεια να κωδικοποιήσουμε τα «χαράτσια» των νέων μέτρων. Συγκεκριμένα αυτά είναι:
·         Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν και φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καταβάλλουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που δεν έχει εισπραχθεί για το 2010 και το 2011. Πιο συγκεκριμένα ο «λογαριασμός» θα είναι αρκετά «φουσκωμένος» καθώς αυξάνονται οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές.
·         Παραμένει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα.
·         Νέες επιβαρύνσεις κρύβουν η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και η επέκταση των τεκμηρίων φορολόγησης με βάσει τις δαπάνες διαβίωσης.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Ο γερμανικός τύπος για την ψήφιση των νέων μέτρων

Τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σήμερα στην ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επί του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
«Η Βουλή αποφασίζει νέο πρόγραμμα περικοπών», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς μια νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών. Στη σκιά οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων, το κοινοβούλιο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το νέο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης».
To περιοδικό Stern σημειώνει στην ιστοσελίδα του: «Μειώσεις συντάξεων, μείωση κοινωνικών παροχών, φορολογικές αυξήσεις – το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει καταρχήν αποσοβηθεί».
Για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής
Η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Κατά την ψηφοφορία στη βουλή, η κυβέρνηση απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία, εκπληρώνοντας έτσι έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».
«(…) Στη Γερμανία η απόφαση για τη συνέχιση της βοήθειας αναμένεται να καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Ελάχιστη η μείωση του χρέους από το "κούρεμα"

Του Μ. Δρεττάκη*
 
 
 
Το δυσθεώρητο ύψος στο οποίο είχε φτάσει το δημόσιο χρέος το 2009 συνόψισε την καταστροφική πολιτική του δανεισμού χωρίς παραγωγικές επενδύσεις, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα 35 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Αντί, όμως, οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων χρόνων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση, κατέφυγαν στην τρόικα των δανειστών και εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την καταστροφικότερη πολιτική των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:
Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2012 (Π.12) αναφερόταν ότι το δημόσιο χρέος -μετά την ολοκλήρωση του πολυδιαφημισμένου «κουρέματος»- στα τέλη του 2012 θα ανερχόταν σε 309,3 δισ. ευρώ ή στο 145,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Στην εισηγητική, όμως, έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013 (Π.13) που κατατέθηκε στη Βουλή στις 31.10.12 (και θα ψηφιστεί με απαράδεκτα συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών μας) αναφέρεται ότι το 2012 το δημόσιο χρέος, μετά το «κούρεμα», θα ανέλθει σε 340,6 δισ. ή στο 175,6% (!) του ΑΕΠ. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο δεδομένου ότι το 2013 προβλέπεται παραπέρα αύξηση του δημόσιου χρέους τόσο σε ευρώ όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η πολύ δυσοίωνη αυτή εξέλιξη και προοπτική για την ελληνική οικονομία απεικονίζεται στον Πίνακα που ακολουθεί και ο οποίος στηρίζεται στις Εισηγητικές εκθέσεις των προϋπολογισμών των ετών 2010-2013.

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Δ. Χιόνης: Οποιαδήποτε οικονομική πρόταση έχει θετικά και αρνητικά

«Η επιστροφή στην δραχμή δεν σημαίνει ότι μπορεί να ακυρωθεί ο στόχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τουναντίον, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού θα είναι πιο επιτακτική σαν ανάγκη μια και θα επιβάλλεται πλέον από τις αγορές. Το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων θα απεικονίζεται κάθε μήνα στην αναπροσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής. Επομένως ένα είδος άτυπου μνημονίου θα επιβληθεί από την οικονομική συγκυρία». Αυτό επισημαίνει σε παρέμβασή του ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης.
Ο κ. Χιόνης υποστηρίζει ότι χρειάζεται για άλλη μια φορά να επαναληφθεί ότι το νόμισμα αποτελεί τον καθρέπτη της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής κατάστασης μιας οικονομίας. «Η αλλαγή καθρέπτη δεν σημαίνει ότι μεταβάλλει και το είδωλο. Έτσι, όπως εσφαλμένα πιστέψαμε πριν δέκα χρόνια ότι η ένταξή μας στην ΟΝΕ και η κυκλοφορία του ευρώ θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εσφαλμένα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση για το νόμισμα από μόνη της θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην έξοδο από την κρίση».
Προσθέτει ακόμα ότι «στο σημείο, που έχει φτάσει η ελληνική οικονομία, η επανακυκλοφορία της εγχώριας νομισματικής μονάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, ακόμα και η επιστροφή στην δραχμή πρέπει να γίνει με ένα συντονισμένο τρόπο γνωρίζοντας τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν αυτή την αλλαγή.

Α. Αλαβάνος: Δημοψήφισμα για επιστροφή στη δραχμή

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΝ κ. Αλαβάνος με χθεσινές του δηλώσεις επαναφέρει την πρόταση του για επιστροφή της Ελλάδας  σε εθνικό νόμισμα και συγχρόνως προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με πολλούς χώρους για μια πλατιά επιτροπή για το δημοψήφισμα. Και ετοιμαζόμαστε για τη συλλογή υπογραφών».
Στην ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και καταγγελία του μνημονίου, τονίζει πως «… δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα. Η ευρωζώνη είναι μνημόνιο».
Ο κ. Αλαβάνος σημειώνει ότι η Αριστερά οφείλει «να είναι δίπλα στον κόσμο. Να βιώνει τον πόνο του. Να του συμπαρίσταται πρακτικά. Όχι να αφήνει ανοικτό το πεδίο για τους ναζιστές » και συνεχίζει: «η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για να ρίξουμε και τα τείχη της Βαστίλλης που έχει υψώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει την Ελλάδα αποθήκη εξαθλιωμένων, ξένων και ελλήνων».

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Deutsche Bank: Δεν βγαίνει το ελληνικό πρόγραμμα

«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας» αναφέρει ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τhomas Mayer .
Ο κ. Mayer υποστηρίζει ότι «για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη θα χρειαστεί να γίνει μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του ευρώ». Στη συνέχεια ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη και της καταλογίζει αφερεγγυότητα και καλεί τους Ευρωπαΐους αξιωματούχους να δράσουν. «Θα πρέπει να παράσχουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κυβερνητική κατάρρευση αλλά και τραπεζική κατάρρευση και το ερώτημα είναι πως μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί πολιτικά.»
Προκειμένου να σωθεί η χώρα, θα δούμε ένα μίγμα λύσεων, σύμφωνα με τον κ. Mayer. Λίγο από νέα κεφάλαια, λίγο από κρυμμένη αναδιάρθρωση του χρέους κι ένα άρωμα επέκτασης του χρόνου λήξεως των ομολόγων και ενδεχομένως μείωση των επιτοκίων αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως OSI.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Το Ποντίκι" δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά  3 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Συγκεκριμένα η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ  23% έναντι 20% της ΝΔ.
Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι η Χρυσή Αυγή με 11,5%, ενώ στην τέταρτη θέση  με 6,5%, βρίσκονται μαζί το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η ΔΗΜΑΡ με 4%. Το ποσοστό των  αναποφάσιστων ανέρχεται στο 8,5%.
Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει το προβάδισμα του καθώς συγκεντρώνει 25,5% έναντι 22% της ΝΔ.
Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή είναι τα εξής:
Χρυσή Αυγή 13%, ΠΑΣΟΚ 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, ΚΚΕ 5,5%, ΔΗΜΑΡ 4,5%.
Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία εξακολουθεί να προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς