Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Σε θέλουμε γονατισμένο ...Με τον εύ-στοχο πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε θέλουμε γονατισμένο» κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου το «Ποντίκι» και αναλυτικό ρεπορτάζ για το όραμα των τριών της συγκυβέρνησης για την υποταγή της κοινωνίας και το νέο «δόγμα» σκάσε, πλήρωνε, πέθανε… αλλά πάντα πλήρωνε …

Το παραμύθι της «επιστροφής των καταθέσεων»

Του Γ. Δελαστίκ
 
 
 
Εκνευριστική έχει καταντήσει πλέον αυτή η ιστορία με τους αλλεπάλληλους ανά μήνα κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαβόητη «επιστροφή των καταθέσεων» στις ελληνικές τράπεζες. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της καλλιέργειας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας μήπως... στραβωθεί κανένας αφελής και καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα, αλλά δεν είναι ανάγκη να χειρίζεται τόσο προκλητικά το θέμα η κυβέρνηση σαν να απευθύνεται σε ηλιθίους. Κανένας λόγος αλαλαγμών δεν υπάρχει.
Το πολύ πολύ ένας στεναγμός ανακούφισης και «δυστυχούς παρηγορίας» που η μείωση -ναι, η μείωση!- των καταθέσεων κατά τη διάρκεια του 2012 δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο κατά τη διάρκεια του 2010 και του 2011! Τίποτα περισσότερο! Ας δούμε καλύτερα τους αριθμούς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Την 1η Ιανουαρίου του 2012 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν στα 168,96 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2012 οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 161,36 δισ. ευρώ. Μια απλή αφαίρεση μας δείχνει ότι μέσα στο 2012 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα 7,6 δισ. είναι πολύ μικρότερα από τα 40,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν μειωθεί οι καταθέσεις κατά το 2011 και τα 27,9 δισ. ευρώ που είχαν φύγει από τις τραπεζικές καταθέσεις μέσα στο 2010. Στα τέλη του 2009 δηλαδή οι καταθέσεις ήταν 237,53 δισ. ευρώ και στα τέλη του 2010 είχαν πέσει στα 209,6 δισεκατομμύρια. Αυτά σημαίνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 76,2 δισεκατομμύρια ευρώ (ποσοστό περίπου 32%) σε σχέση με τα τέλη του 2009. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια χάθηκε το ένα τρίτο των καταθέσεων.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Απόψεις ενός χρεοκοπημένου ...

«Άνθρωπο της χρονιάς» για το 2011, είχε ανακηρύξει πέρυσι τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, το αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό «Προφίλ», το οποίο, ένα χρόνο αργότερα, στο σημερινό του τεύχος και σε δημοσίευμα με τίτλο «Απόψεις ενός χρεοκοπημένου», αναφέρεται στο γεγονός πως ο ίδιος είναι περιζήτητος για διαλέξεις σε πανεπιστήμια.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκεντρώσει στο βιογραφικό του προσόντα που λίγοι διαθέτουν: ως πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011 ήταν ένας από αυτούς που «συνδιαμόρφωσαν» τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ κατά την άποψη ορισμένων, ήταν ένας από εκείνους που την συμπροκάλεσαν.
Κατά τη διαδικασία διάσωσης της χώρας κατάφερε να εκνευρίσει σχεδόν όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο τέλος, κατά την αποχώρησή του, να συμπαρασύρει, όπως αναφέρει, και το ΠΑΣΟΚ στην άβυσσο.
Σύμφωνα με το περιοδικό, επί δύο χρόνια, ο γόνος της -«ξοφλημένης» πλέον πολιτικά- δυναστείας, βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, έστω και αν κατάφερε να κερδίσει μόνον λίγους φίλους. Συνέλεξε όμως εμπειρίες, που κάποιος προτιμά να τις ακούει παρά να τις έχει ο ίδιος και ακριβώς για αυτό το λόγο, ο Παπανδρέου -τον οποίο το «Προφίλ» είχε ανακηρύξει εξαιτίας του κεντρικού του ρόλου στην κρίση του ευρώ, σε «Άνθρωπο της χρονιάς 2011»- είναι περιζήτητος τώρα.

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Προς τα που βαδίζει η χώρα;

Tου Nίκου Κοτζιά
 
 
 
Σήμερα είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης με τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση, είναι η προϊστορία της. Δηλαδή, η φάση στη διάρκεια της οποίας οι δυνάμεις και το Σύστημα Παρακμής μας έφεραν σε μια καταστροφική και αδιέξοδη κατάσταση. Και αυτό διότι κύριο στόχο είχαν να σωθούν οι ίδιες και ας καεί η χώρα. Στη δεύτερη φάση, μας οδήγησαν στα μνημόνια και στις δανειακές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, και αυτό θα αποτελεί την τρίτη φάση, που ήδη έχει ξεκινήσει, καταστρέφουν τον δρόμο μιας δημιουργικής εξόδου από την κρίση. Καταστρέφουν την προοπτική, έστω και μέσα από πολλαπλές δυσκολίες και ηράκλειες προσπάθειες, να αναβαθμιστεί η χώρα. Καταστρέφουν μαζί με το παρόν του τόπου και το αύριο του.
Η Ελλάδα σήμερα, πρώτον, δεν ειδικεύεται σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και ειδικευμένης εργατικής δύναμης. Μια προοπτική που θα της έδινε στο μέλλον μεγάλα εισοδήματα ως χώρα. Αντίθετα, με τα μνημόνια κτυπιούνται οι δαπάνες και η ποιότητα σπουδών, καταργείται ουσιαστικά η δημόσια έρευνα. Η έρευνα, δηλαδή, που αφορά τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης, οδηγεί σε υποβάθμιση της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες ως προς τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει μπερδέψει σκοπίμως, επενδύσεις ανάπτυξης με τις αποκρατικοποιήσεις (που συχνά είναι απλά μεταβίβαση τμημάτων του ελληνικού κράτους σε τρίτο, ξένο, κράτος). Όταν μιλά κανείς για επενδύσεις πρέπει να εννοεί και να στοχεύει στη δημιουργία νέας παραγωγικής βάσης, στην ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υποδομών, την εισαγωγή νέων μεθόδων οργάνωσης και πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Αντίθετα τρόικα και κυβέρνηση εννοούν με επενδύσεις την μεταβίβαση υπάρχοντος πλούτου σε τρίτους. Όμως, τέτοιες μεταβιβάσεις δεν προσθέτουν ουσία, ούτε μας πάνε στο μέλλον.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Το έγκλημα της παραχάραξης των στοιχείων

Του Γ. ΔελαστίκΠαγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας μας, για την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, ώστε να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων η απόφαση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ολέθριο μνημονιακό καθεστώς.
Το σχετικό ρεπορτάζ φιγουράριζε σε περίοπτη θέση στην τρίτη σελίδα της παγκόσμιας έκδοσης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», στη δεύτερη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.
Πανικός επικράτησε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, μόλις γνωστοποιήθηκε η άσκηση δίωξης από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. «Όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στον δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 παραμένουν στο απυρόβλητο» γράφει στην προσωπική του ανακοίνωση ο Γ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να διευρύνει τον κύκλο των ενόχων για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο. Επαναφέρει έτσι τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ στην κακόγουστη φάρσα της περυσινής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία είχε συγκροτηθεί για να αθωώσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επί δύο δεκαετίες υπάλληλο του ΔΝΤ Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίο ο πρώην «τσάρος» είχε διορίσει στην προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ με υπερεξουσίες πρωτοφανούς έκτασης.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Λάθος η βαθύτερη πολιτική ένωση της ΕΕ

Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε λάθος την πορεία προς μία βαθύτερη πολιτική ένωση της ΕΕ, διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση της χώρας του. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της χθεσινής του εξαγγελίας περί δημοψηφίσματος για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.
Όπως υπογράμμισε, «δεν γυρνάμε την πλάτη μας στην Ευρώπη – μάλλον το αντίθετο. Πρόκειται για το πώς θα καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πιο ανοιχτή και πιο ευέλικτη και πώς θα διασφαλίσουμε τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας εντός αυτής. Έτσι το βλέπω εγώ: Λίγο περισσότερες από τις μισές χώρες βρίσκονται στο ευρώ. Όταν έχεις ενιαίο νόμισμα, προχωράς ακάθεκτος προς μία τραπεζική ένωση, προς μορφές δημοσιονομικής ένωσης και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις σε χώρες όπως η Βρετανία που δεν βρίσκονται στο ευρώ και -ειλικρινά- δεν πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό. Το κλαμπ στο οποίο ανήκουμε αλλάζει, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και η συζήτηση για το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της διατήρησης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ο βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη έχει σήμερα υποσκελιστεί σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Μήπως να ξαναδούμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας;

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας από την  «μνημονιακή» Ιρλανδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle, προσπαθεί να αναλύσει τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας καθώς και να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι θα μπορούσε  να διδαχθεί η Ελλάδα από το ιρλανδικό παράδειγμα.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ιρλανδικής προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε την υπόσχεση ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2013, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία ξένων πολυεθνικών στην Ιρλανδία, που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «… ακόμα και το μνημονιακό 2012 οι ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 30%»  και συνέχισε λέγοντας ότι : «Τα τελευταία 40 χρόνια η Ένωση έχει αλλάξει, αλλά και η χώρα μας έχει αλλάξει λόγω συμμετοχής στην Ένωση. Το 1973 κάναμε κυρίως εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Βρετανία. Σήμερα εξάγουμε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο. Φιλοξενούμε πάνω από χίλιες ξένες επιχειρήσεις, κάτι που συμβάλλει στην προσπάθεια να ανακάμψουμε και να ενισχύσουμε την οικονομία μας».
Πολλοί πιστεύουν ότι το κλειδί για την ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν η διακομματική συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις. Άλλοι λένε ότι το κίνητρο των ξένων επενδυτών δεν είναι άλλο από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Κάποιοι μιλούν για φορολογικό ντάμπινγκ. Ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Γκέϊ Μίτσελ υποστηρίζει ότι αυτά λέγονται εκ του πονηρού: «Έχουμε εταιρικό φόρο 12,5%, ενώ ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective tax rate) είναι κάτι λιγότερο. Στη Γαλλία ο ονομαστικός συντελεστής είναι πάνω από 30%, αλλά αυτό είναι μία βιτρίνα, γιατί η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι μόλις 8%. Η Βουλγαρία έχει συντελεστή 10%. Θα αντιστρέψω λοιπόν την ερώτηση: γιατί να μην έχουν όλες οι χώρες συντελεστή 12,5%;» δηλώνει ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού συστήματος

«Οι Ελληνες έχουν απομείνει με τις συνέπειες της αφελούς αυταπάτης ότι θα ξέφευγαν από τη μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, επειδή απέφυγαν την ατυχία να κυβερνηθούν από «κομμουνιστές»»
 
Το άρθρο του Αιγύπτιου βετεράνου μαρξιστή οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δοκιμίου με τίτλο «Η κατάρρευση του ευρωπαϊκού συστήματος», στο οποίο εξετάζεται η δυνατότητα μετασχηματισμού της Ε.Ε. σε μια δημοκρατική ένωση, ερώτημα στο οποίο ο συγγραφέας δίνει μια αρνητική απάντηση. Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται αναρτημένο εδώ. O Σαμίρ Αμίν γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε στη Γαλλία, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου στο Ντακάρ. Εχει γράψει δεκάδες βιβλία, κάποια μεταφρασμένα και στα ελληνικά, και θεωρείται ειδικός στις θεωρίες της ανάπτυξης.
Επιμέλεια: Τάσος Τσακίρογλου
Η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι ότι αυτή διαθέτει τα μέσα για να καταστεί μια οικονομική και πολιτική δύναμη ανάλογη των ΗΠΑ, και συνεπώς, ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι εμφανές αν αθροίσει κανείς τους πληθυσμούς και το ΑΕΠ της ΕΕ. Προσωπικά, πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει τρία σημαντικά μειονεκτήματα που αποκλείουν μια τέτοια σύγκριση.
Πρώτον, το βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου (οι ΗΠΑ και, αυτό που εγώ αποκαλώ η εξωτερική της επαρχία, ο Καναδάς) είναι προικισμένο με ασύγκριτα περισσότερους φυσικούς πόρους από την περιοχή που καλύπτει η Ευρώπη δυτικά της Ρωσίας, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η εξάρτηση της από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους.


Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Παράδοση της χώρας ...

Γράφει ο Επιμηθέας
 
 
 
Το μπαράζ των επιθέσεων «αγνώστων» στην Αθήνα τις τρείς τελευταίες μέρες, καθώς και η σημερινή επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της ΝΔ, μόνο τυχαία δεν είναι. Για άλλη μία φορά η χρονική «σύμπτωση» προκαλεί σκέψεις και έντονους προβληματισμούς για επικίνδυνες σκοπιμότητες,  που βάζουν σε δοκιμασία τις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας.  Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά (μολότοφ, τούβλα γκαζάκια και σφαίρες …), γίνονται την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση ψηφίζει  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σκληρά μέτρα με  πράξεις νομοθετικού περιεχομένου βάζοντας την χώρα  σε δρόμο συνταγματικής εκτροπής.
Στη Βουλή ψηφίζονται σήμερα με πρωτοφανείς διαδικασίες,οι οποίες βαφτίστηκαν την τελευταία στιγμή νομοσχέδια, διατάξεις που ουσιαστικά παραδίδουν τη χώρα στους δανειστές μας,  με τη βούλα του Αγγλικού Δικαίου, όπως και παλαιότερα είχαμε επισημάνει.
Χαρακτηριστική είναι η διάταξη που περιλαμβάνει τη δανειακή σύμβαση για την επαναγορά ομολόγων, στην οποία αναφέρεται η παραίτηση της χώρας από την εθνική μας κυριαρχία. Συγκεκριμένα αναφέρει πως σε περίπτωση που η χώρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές, αφήνεται στην διακριτική ευκαιρία αυτών, τι θα πράξουν με τη δημόσια περιουσία. Με απλά λόγια η χώρα παραχωρεί κάθε δικαίωμα που απορρέει από την εθνική της κυριαρχία στη δημόσια περιουσία και το μεταβιβάζει, χωρίς ντροπή και «τσίπα»  στους ξένους.

ΣΥΡΙΖΑ, τα δυο πρόσωπα του Ιανού

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung δημοσιεύει σχόλιο με τον τίτλο « ΣΥΡΙΖΑ, τα δυο πρόσωπα του Ιανού ». Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: 
« Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές του καλοκαιριού του 2012 είχε φέρει προσωρινή αναστάτωση στην Ευρώπη. Θα προχωρούσε όντως ο έξυπνος, νεαρός πολιτικός σε περίπτωση νίκης, σε μονομερή καταγγελία των συμφωνηθέντων με τους διεθνείς πιστωτές, όπως περίτρανα διακήρυττε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεύτερη δύναμη. Από το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ακούει όμως κανείς ρηξικέλευθες ιδέες για το πώς μπορεί η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, αυτό όμως δεν ισχύει για τα όσα σκέφτεται το κόμμα για τη Γερμανία και τους πολιτικούς της ».
Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στο χαρακτηρισμό «κουτσός» που είχε χρησιμοποιήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τον περασμένο Νοέμβριο, για τον προϋπολογισμό. «Ούτε ψίθυρος ακούστηκε στη βουλή. Αυτό όμως δεν προκαλεί έκπληξη: την περασμένη χρονιά οι ακροδεξιοί διάβασαν ανενόχλητοι (σσ. απόσπασμα) από τα αντισημιτικά ‘Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών'. Εντέλει, κάποιος πρέπει να ενοχλήθηκε από την δήλωση Σταθά καθώς ο ίδιος και με μισή καρδιά ζήτησε αργότερα συγνώμη από όλους εκείνους που προσβλήθηκαν με το ‘λογοπαίγνιό’ του. Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιο προέρχεται από την επαρχία όπου δεν θεωρείται προσβολή αυτό.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Fitsch: Το 2013 μπορεί να είναι έτος καμπής για την Ευρωζώνη

Το 2013 μπορεί να είναι ένα καθοριστικό έτος για την έξοδο της Ευρωζώνης από τα προβλήματα δημόσιου χρέους, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του με τίτλο: «Κρίση χρέους της Ευρωζώνης: Το 2013 μπορεί να είναι έτος καμπής».
Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης να βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων, σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ότι «το εκλογικό ημερολόγιο παραμένει ένας βασικός παράγοντας για την εκτίμηση της μελλοντικής πορείας των πολιτικών καθώς και για την πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Ο οίκος αναφέρει ότι «οι κύριες εκλογές το 2012 στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ολλανδία οδήγησαν σε κυβερνήσεις οι οποίες είχαν μία συνολικά εποικοδομητική άποψη όσον αφορά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης», και προσθέτει: «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι και οι εκλογές που θεωρούμε πιο σημαντικές το 2013 --στην Ιταλία το Φεβρουάριο και στη Γερμανία και την Αυστρία το Φθινόπωρο-- θα οδηγήσουν αντίστοιχα στη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής».
Ο Fitch θεωρεί ότι το 2013 μπορεί να σημειώσει την αρχή για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη με βιώσιμο τρόπο την αστάθεια και τον κατακερματισμό των αγορών που την επηρέασαν τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί, προσθέτει ο οίκος, να είναι επίσης το έτος της επιστροφής ορισμένων από τις λεγόμενες «χώρες σε πρόγραμμα» --που έχουν δανεισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας--, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε πιο σημαντικές εκδόσεις (σ.σ.: ομολόγων) στις κεφαλαιαγορές.

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Θρησκευτικός όρκος

Του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου
 

Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκομωσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη...έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.
Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, "αναγκάζω" βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.
Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.
Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.
Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

Ρεν: Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 άτομα έως το 2015

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή, ο κ.Ρεν ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και την δέσμευση για άμεση μετάπτωση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2012.
Το κείμενο της απάντησης Ρεν στον Έλληνα ευρωβουλευτή:
Στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας τον Μάρτιο 2012, προβλέπεται συρρίκνωση του τομέα δημόσιας διοίκησης κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015 (σε σύγκριση με τα επίπεδα στο τέλος του 2010). Επιπλέον, προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία (όπως ήταν τότε γνωστή), ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν. Ο προσδιορισμός της διαδικασίας για τη μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μείωση προσωπικού πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια. Η μείωση αυτή θα βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις. Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, σύμφωνα με την αναλογία 1 διορισμού ανά 5 αποχωρήσεις, βάσει της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί συρρίκνωση της γενικής κυβέρνησης περίπου κατά 80.000 άτομα.


Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας κατέχει η Ελλάδα

Το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας κατέχει η Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία αναφέρεται ότι παρά τις δεκάδες φορολογικές αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο καιρό, η παραοικονομία στη χώρα φτάνει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή, περίπου 50 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό παραοικονομίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφεται στη γειτονική Βουλγαρία με 31,9%.
Ακολουθεί η Εσθονία με 29,3% η Ρουμανία με 29,1% και η Λετονία με 28,5% Λιθουανία με 26,1%, την Κύπρο με 25,6% και τη Μάλτα με 25,3%, ενώ στο μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι 15% και στην Ευρώπη των 27 στο 14,9%.
Πάντως, θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι από το 2005, ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτώση, ακολουθώντας το γενικό κανόνα που θέλει την παραοικονομία να αυξάνεται ανάμεσα στην τριετία 2008 - 2010 και στη συνέχεια να υποχωρεί τη διετία 2011 -2012, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που έφτασε στο αποκορύφωμά της.
Ωστόσο, ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της αδήλωτης εργασίας.
Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη από τις χώρες οι οποίες παρέχουν στοιχεία στην Ε.Ε. με ποσοστό επίσης 25% στους απασχολούμενους με δεύτερη τη Ρουμανία όπου το ποσοστό αδήλωτης εργασίας υπολογίζεται ανάμεσα στο 16 και το 21% των απασχολούμενων, ενώ στο μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 φτάνει ως ποσοστό 7,2% και στην Ευρωζώνη το 8%.

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Σταματήστε τις περικοπές των δαπανών

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ οι δραστικές περικοπές στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, δεν αποτελούν  πλέον τον κύριο παράγοντα για την προώθηση της ανάπτυξης, σε σχέση με την περίοδο όπου η οικονομική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ.  Πάρα ταύτα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τις δραστικές περικοπές δαπανών.
Η παραπάνω διαπίστωση έρχεται μετά την σκληρή κριτική που δέχθηκε το Ταμείο τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανακοίνωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας που πρότεινε, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αποδείχτηκαν περισσότερο δαπανηρά από το αναμενόμενο, δημιουργώντας οικονομική ζημία, τρεις φορές περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί.
Σε έκθεση που συνέταξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ και ο συνεργάτης του Ντάνιελ Λι, αναφέρεται ότι ο αντίκτυπος από τα συγκεκριμένα προγράμματα φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο πυροδότησε θύελλα επικρίσεων για τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό των ήδη επιβαρημένων ευρωπαϊκών οικονομιών, προτρέποντας το ΔΝΤ να μαλακώσει τις συστάσεις του περί μέτρων λιτότητας στην ευρωζώνη.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το να εξαναγκαστούν οι χώρες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, να μειώσουν απότομα τα ελλείμματά τους θα ήταν στην ουσία αντιπαραγωγικό.

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

2013: Χρονιά κλιμάκωσης της κρίσης της ελληνικής οικονομίας

Του Γιώργου Σταθάκη *
 
 
Η κυβέρνηση ζει σε κατάσταση τεχνητής ευφορίας. Η Ελλάδα σώθηκε. Απέφυγε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πήρε το σύνολο των προβλεπόμενων δόσεων για το 2012 και το 2013. Το χρέος "κουρεύτηκε" κατά 40 δισ. Το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προχωράει. Ξεπάγωσαν κάποια από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Το χρηματιστήριο ανέβηκε. Θα είναι μια καλή τουριστική χρονιά. Οι καλές ειδήσεις φαίνεται να ακολουθούν η μία την άλλη. Οι διαβεβαιώσεις των ξένων είναι πλέον υπερενθουσιώδεις. Αίφνης η Ελλάδα έγινε το υπόδειγμα χώρας για τους Γερμανούς αξιωματούχους, που βλέπουν πλέον σοβαρότητα, επιμονή και πειθαρχία από την ελληνική κυβέρνηση στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε. Και αφού η οικονομία είναι ψυχολογία, τί καλύτερο θα μπορούσε να είχε συμβεί;
Αυτά τα ευχάριστα νέα παρακάμπτουν τα δυσάρεστα. Που δεν είναι άλλα από τα συμφωνηθέντα. Το 2013 θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν σε δύο δόσεις. Οι περικοπές δαπανών κατά 10 σχεδόν δισ. ευρώ και η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια προσαρμογή μέχρι στιγμής εντός του Μνημονίου. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, όπως και η ανεργία, και η ύφεση θα φθάσει στο απόλυτο ρεκόρ της τελευταίας εξαετίας, το -6,5% του ΑΕΠ.
Τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που εκπορεύονται από το Μνημόνιο παραμένουν απολύτως ενεργά. Το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση παραμένει εύθραυστη λόγω της τεράστιας ύφεσης. Το τραπεζικό σύστημα δεν σταθεροποιείται οριστικά. Και η κατάρρευση της οικονομίας δεν διαφαίνεται πού και πώς θα σταματήσει.

Νέα επιδείνωση το 2013

Του Γ. Δελαστίκ
 
 
 
Χειρότερη χρονιά για όλους τους Ελληνες θα είναι το 2013 ακόμη και από αυτό το απαίσιο 2012, που επιτέλους τελειώνει. Η μαύρη δυστυχία της χρονιάς που πέρασε θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του νέου έτους σε ακόμη πιο ζοφερό φόντο, με όλους ανεξαιρέτως τους οικονομικούς δείκτες που αφορούν στο εισόδημα του πληθυσμού να επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. Είναι εντελώς αβάσιμες οι κωμικοτραγικές προσπάθειες της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να καλλιεργήσουν στον ελληνικό λαό την παραπλανητική εντύπωση ότι το 2013 θα βελτιωθεί δήθεν η ζωή του. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία απολύτως περίπτωση. Πρόκειται για συνειδητό ψέμα που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Οι αριθμοί είναι ανελέητοι.
Το ΑΕΠ θα μειωθεί πάλι - για έκτη (!) συνεχή χρονιά από το 2008, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε στους πολέμους. Από 208,5 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2011 καταβαραθρώθηκε στα 194,7 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και ο ίδιος ο κρατικός προϋπολο­γισμός προβλέπει νέα κατακρήμνισή του στα 183 δισ. ευρώ κατά το 2013. Μιλάμε για 50 δισ. πτώση από τα 231,6 δισεκατομμύρια του 2008 - μείωση πάνω από 20%!
Οι μισθοί καταποντίστηκαν στη διάρκεια του 2012. Μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 13%, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, και προβλέπεται ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 6% ακόμη μέσα στο 2013, ενώ μειώθηκαν περίπου κατά 10% και στη διάρκεια των ετών 2010 και 2011.

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Όχι στα εξιλαστήρια θύματα και τους αποδιοπομπαίους τράγους

Του Akenaton
 
 
 
Και ξαφνικά, όλες οι πυξίδες, όλα τα δάκτυλα, όλοι οι μισθοφόροι των «συγκροτημάτων» δείχνουν Παπακωνσταντίνου. Ιδού ο άνθρωπος! Ίδε ο αμνός του ΠΑΣΟΚ, ο αίρων την αμαρτία του Κινήματος. Το εξιλαστήριο θύμα έχει βγει γυμνό στην αρένα και τα «θηρία» δεν βλέπουν την ώρα να το κατασπαράξουν, μπας και ικανοποιηθεί το πόπολο και την γλιτώσουν οι ίδιοι. Η προτροπή να στήσουμε μερικούς στον τοίχο, δείχνει να ενσαρκώνεται στην «αγία τριάδα» των κολασμένων: τον (άλλοτε) «ωραίο Μπρούμελ», τον Λούα – Λούα και τον Παπάκ. Ας είναι και ένα τέταρτο της ντουζίνας, αρκεί να υπάρξει αίμα για ξεκάρφωμα. Φτάνουν όμως αυτοί για να θεωρήσουμε ότι ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας ή θα παίξουν τον ρόλο των εξιλαστήριων θυμάτων για να γλιτώσουν την δίκαιη τιμωρία οι άλλοι, οι πολλοί, επώνυμοι που παριστάνουν τώρα τους ανώνυμους;
Δεν συμπαθώ τον κ. Παπακωνσταντίνου (τουναντίον), σιχαίνομαι τις θεωρίες συνωμοσίας σαν τις αμαρτίες μου και είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ όποιους έβλαψαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την χώρα μου. Ας δεχτούμε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών «αμάρτησε» για τις ξαδέρφες του! Ας δεχτούμε ότι παρανόμησε τόσο απροκάλυπτα, για να καλύψει 1,22 εκατομμύρια δολάρια κατατεθειμένα σε τράπεζα του εξωτερικού προ του 2007!

Guardian: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απέχει πολύ από το τέλος της

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απέχει πολύ από το τέλος της, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Guardian, τονίζοντας ότι το 2013, θα είναι ένα κρίσιμο έτος κατά τη διάρκεια του οποίου θα φανεί αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στην Ευρωζώνη.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας.
Αν και, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες κατάφεραν να συμφωνήσουν για πρώτη φορά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, η ίδια, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, προειδοποίησε τους πολίτες της Ε.Ε. ότι απέχουν κατά πολύ από το τέλος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.
Έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης, ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωζώνης, γράφει ο Guardian, «μπαίνει στο 2013 με την ανεργία να αγγίζει το 26%, έναν στους τρεις πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και εν αναμονή πιο σκληρών μέτρων λιτότητας.
Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα και πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τελείως τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.
«Αντιμετωπίζουμε ακόμα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» ανέφερε ο Γ, Στουρνάρας στους Financial Times, τονίζοντας ότι το μέλλον της Αθήνας θα καθοριστεί από την ικανότητα της κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά να επιβιώσει, εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών.