Ο Αναλώσιμος ....



Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Κάθεσαι σε μια διαπραγμάτευση. Αποτυγχάνεις παταγωδώς με καταστροφικές συνέπειες για αυτούς που εκπροσωπείς. Όταν σούρχεται ο (ατομικός για την ώρα) λογαριασμός, "φταίνε οι άλλοι που δεν έχουν μπέσα".
Η διαπραγμάτευση δεν είναι παρτίδα σκάκι που παίζεις μόνος σου - ένας από τους δύο εαυτούς θα κερδίσει!
Έχει και φοβερή πλάκα, να μιλάει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και να μη βλέπει το πραγματικό πρόβλημα. Ας συγκρίνει ο πρώην διαπραγματευτής το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε 11/2 με αυτό που υπέγραψε 20/2. Για τις σαχλαμάρες της ονοματολογίας της τρόικας έθαψε τη ΔΙΚΗ του πολιτική. Πέταξαν τα λεφτά του ΤΧΣ, παγιώθηκε παγκοσμίως η αφερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αποδέχθηκε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το θάψιμο της δικής του πολιτικής είναι ευτύχημα για τους Έλληνες. Η συνέχιση επί δύο μήνες χωρίς ΚΑΜΙΑ πολιτική είναι έγκλημα.
Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα δύο Eurogroup είχαμε την απόφαση Ντράγκι για τα έντοκα. Υποτίθεται πως καθησύχασαν τον Βαρουφάκη οι μη έχοντες μπέσα εταίροι για την αναστροφή της απόφασης. Πιθανόν, γιατί ξαναέγινε τον Αύγουστο 2012. Όμως τότε πρώτα έγινε η εφ' όλης της ύλης συμφωνία με τον Σαμαρά - ο οποίος δημόσια άδειασε του λιμούς Βενιζέλο και Κουβέλη. Αν ανέμεναν οι εταίροι φερεγγυότητα στο τι υπογράφουν οι τσιπροκαμμένοι, καλά να πάθουν. 
Η λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη της 23/2 ήταν απόδειξη πως η ελληνική πλευρά δεν είχε καμιά πρόθεση να τιμήσει τη συμφωνία της 20/2. Τόσο ο Ντράγκι όσο και η Λαγκάρντ εξέφρασαν αμέςως γραπτώς και δημοσίως την απαρέσκεια και διαφωνία με τη λίστα.
Ας το πάρουν απόφαση. Η διαπραγμάτευση ήταν μια σκέτη αποτυχία. Δεν αφορά κανένα το αν ο Βαρουφάκης αισθάνεται ριγμένος ή όχι. Ας κόψει το λαιμό του, ας κλαψουρίζει όσο θέλει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι τι γίνεται από σήμερα και μετά.
Ο Βαρουφάκης δεν ήταν παρά ένα χρήσιμο επικοινωνιακό εργαλείο. Τίποτε άλλο. Όταν έπαυσε να είναι χρήσιμος μπορεί να πάει να πίνει μπύρες με τους φίλους του. Στα παλιά μας τα παπούτσια.

Σχόλια