Economist: Δημιουργία εντυπώσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα



Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα δεν είχε κανένα άλλο αποτέλεσμα από την ικανοποίηση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας και την δημιουργία εντυπώσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκτιμά σε άρθρο του ο Economist.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Μόσχα σε αναζήτηση οικονομικής στήριξης. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, είπε ξεκάθαρα στον Γιώργο Παπανδρέου να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια.
Πριν φύγει από την Αθήνα για την Μόσχα ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως δεν θα ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν χρήματα, μολονότι τα οικονομικά της χώρας του είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι το 2010.
Τελικά η συνάντηση των δύο ηγετών δεν παρήγαγε πολλά περισσότερα από μια ζεστή ατμόσφαιρα και υποσχέσεις για επανέναρξη και τόνωση των σχέσεων, σημειώνει ο Economist.
Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρόταση για το ρωσικό αγωγό που θα διέρχεται από την Ελλάδα και άσκησε κριτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα για να διχάσει την Ε.Ε.
Για ορισμένους παρατηρητές στην Αθήνα το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Μόσχα ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικοινωνιακής πολιτικής που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει υψηλά τα ποσοστά αποδοχής ενώ η ανεργία αυξάνεται, οι τράπεζες παγώνουν τον δανεισμό και η Ελλάδα διολισθαίνει στην ύφεση.
Μάλιστα έγινε την ώρα που Έλληνες και Ρώσοι γιόρταζαν την μεγάλη εβδομάδα του ορθόδοξου Πάσχα, σημειώνει ο Economist.
Για τον Bλ. Πούτιν η επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα αφορά κυρίως το φυσικό αέριο. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000», ανέφερε στο βρετανικό περιοδικό πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του Ρώσου ηγέτη να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου αν υπέγραφε το σχέδιο για τον αγωγό South Stream.
Tώρα η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στον Turkish Stream, ο οποίος θα διασχίζει την Τουρκία προτού περάσει από την Ελλάδα, την Μακεδονία, την Σερβία και την Ουγγαρία.
Κρατικές ρωσικές εταιρείες μεταφορών θέλουν να εξαγοράσουν τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ σε μια συνολική συμφωνία. Αλλά η πρόταση τους απορρίφθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το ταξίδι του κ. Τσίπρα μπορεί να ικανοποιήσει την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά η προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι να φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές και καθώς τα χρήματα της κυβέρνησης στερεύουν τα όνειρα για ρωσικές επενδύσεις θα ξεθωριάσουν και αυτά, τονίζει το περιοδικό.

Economist/Euro2day

Σχόλια