Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Ένας υπουργός για κλάματα ...Γράφει ο Επιμηθέας


Ο ελληνικός λαός πριν από ένα μήνα επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μας κυβερνήσει. O κόσμος θεώρησε ικανό τον Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί της χώρας. Όμως, οι επιλογές που κάνει είναι αυτές που θα τον κρίνουν στο τέλος. Δεν έχουμε τίποτε με τον οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη, όμως, ο άνθρωπος είτε είναι άσχετος είτε τον έχουν βάλει για να καταστρέψει τη χώρα.
Δεν είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών δίνει δεκάδες συνεντεύξεις και λέει απίστευτα πράγματα. Είναι ότι έχει κάνει τραγικά λάθη στη διαπραγμάτευση που του τα επισημαίνουν και οι ίδιοι οι σύντροφοί του, βλέπε Μηλιός.
Από τις εξαγγελίες για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, έχουμε οδηγηθεί στην παράταση του υπάρχοντος μνημονίου, αλλάζοντας απλώς ονομασίες. Η υπόθεση του χρέους έχει φύγει από το τραπέζι των συζητήσεων.
Υπάρχουν όμως κι άλλα τραγικά λάθη. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του σήμερα εκλιπαρεί τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι δεν θα μας αφήσει η ΕΚΤ να χρεοκοπήσουμε τον επόμενο μήνα. 

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Fitch: «Βλέπει»πρόωρες εκλογές

Τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές εξετάζει νέα αναφορά του οίκου αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να επαναστατήσουν». Όπως αναφέρει, μπορεί η συμφωνία να μειώνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο να υπάρξει ρήξη της Ελλάδας με τους πιστωτές, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες στο θέμα του χρέους της χώρας, της χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα, αλλά και την επιτυχία των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον Fitch, η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στις αγορές πριν από το καλοκαίρι. Επισημαίνει μάλιστα ότι υπάρχουν φόβοι ακόμη και για συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου του προγράμματος. Το Eurogroup έχει δηλώσει ότι καμία εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων του τρέχοντος προγράμματος ή μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων δεν θα γίνει, πριν οι Θεσμοί (Κομισιόν,ΕΚΤ, ΔΝΤ) ολοκληρώσουν την επανεξέταση της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, τονίζει η έκθεση.

Έβλαψε ή ωφέλησε την Πορτογαλία το μνημόνιο;

Στην Πορτογαλία δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την αποτίμηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής. Από τη μια πλευρά η πορτογαλική κυβέρνηση και πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Από την άλλη, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για ανθρωπιστική κρίση, η οποία επιδεινώνεται.
Η κυβέρνηση επαναφέρει κάθε τόσο στο δημόσιο διάλογο το επιχείρημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και το σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται στο 14%. Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αριθμών, εκτιμά ο Ζοάο ντε Σόουζα από την ανθρωπιστική οργάνωση ΑΜΙ. Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει χαμηλό λόγω των σύντομων και εν πολλοίς άσκοπων προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, ενώ πολλοί είναι οι άνεργοι που δεν είναι δηλωμένοι στο ταμείο ανεργίας. Έτσι, σύμφωνα με υπολογισμούς της CGTP, της μεγαλύτερης πορτογαλικής Ένωσης Εργαζομένων, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 25%.

Φτωχή χώρα, φτωχότεροι πολίτες
Αλλά και όλοι όσοι εργάζονται δεν έχουν πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξοι. Ο κατώτερος μισθός στην Πορτογαλία έχει πέσει στα 430 ευρώ και από εξαίρεση τείνει να γίνει κανόνας. Από τις μειώσεις στους μισθούς πλήττονται κυρίως οι χαμηλόμισθοι στην κλωστοϋφαντουργία και υποδηματοποιία, οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες της πορτογαλικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

Η Αθήνα "καίγεται" τώρα για ρευστό ....

Του Peter Spiegel


Οι πολιτικές αντιδράσεις στη συμφωνία, το πρόβλημα της χρηματοδότησης και το μπλόκο στα έντοκα. Αναπόφευκτη η διαπραγμάτευση για τρίτο πρόγραμμα, με αρνητικό πλέον κλίμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Η συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα στο παρά πέντε για να παρατείνει την στήριξη των 172 δισ. ευρώ κατά τέσσερις μήνες έφερε ανάσες ανακούφισης στην ευρωζώνη.
Η συμφωνία έγινε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση που κράτησε μερικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται από τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προκάτοχοί της, ενώ η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές απαιτούσαν να το κάνει προτού συζητήσουν οιαδήποτε παράταση.
Ο συμβιβασμός μπορεί να έσωσε την Αθήνα από τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων – ακόμη και χρεοκοπίας – αλλά εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.
Βραχυπρόθεσμος κίνδυνος: Η πολιτική
Αν και η τετράμηνη παράταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και των 19 κρατών-μελών την Τρίτη, τώρα πρέπει να επικυρωθεί από αρκετά εθνικά κοινοβούλια και κυρίως από τη Γερμανία και (σ.σ. πιθανότατα) την Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, οι πολιτικοί επιμένουν πως η κοινοβουλευτική επικύρωση είναι δεδομένη, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί τελικά δύσκολη.
Η πιο σκληρή μάχη μπορεί να δοθεί στην Ελλάδα, όπου τα μέλη της ακροαριστεράς του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να παραπονούνται επειδή εγκαταλείφθηκαν οι υποσχέσεις περί οριστικής κατάργησης του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερις ώρες σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών όπου υπερασπίστηκε τη συμφωνία παράτασης, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις από τη δική του κυβέρνηση.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Μια διαπραγμάτευση δρόμος ...


Του Γ. Προκοπάκη
 
 
Ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους εάν το αίτημα παράτασης κατατίθετο 27/1 αντί 19/2; Ποια θα ήταν η διαφορά για τους Έλληνες;
Το μόνο απτό θετικό της "νέας σχέσης" είναι η χαλάρωση της απαίτησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015. Τίποτε άλλο!
Η χαλάρωση αυτή δεν προσφέρει τίποτε στους πολίτες. Απλώς "κεφαλαιοποιεί" τη ζημία της πεθαμένης δημόσιας διοίκησης και της ακίνητης επί τρεις εβδομάδες οικονομίας - κάνει τη ζημία χρέος.
Η ελληνική διαπραγμάτευση θα είναι εσαεί υπόδειγμα "περίπτωσης προς αποφυγήν". Ο στραγγαλισμός της οικονομίας και κυρίως ο στραγγαλισμός του τραπεζικού συστήματος ήταν παραπάνω από βέβαιοι. Η συμφωνία έκλεισε με το φάσμα των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων να είναι πρακτικώς βεβαιότητα. Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση οδήγησε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεμένη χειροπόδαρα.
Οι εναλλακτικές την 20/2 ήταν τρεις:
1. Έξοδος από την Ευρωζώνη.
2. Χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης.
3. Άτακτη υποχώρηση σε ακραιφνώς μνημονιακές υποχρεώσεις.

Τρίτο πακέτο;


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Rheinische Post, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα στον τίτλο του άρθρου της "Koalition rechnet mit drittem Hilfsprogramm im Sommer" επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δις ευρώ.  «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας «Ποτέ μη λες ποτέ».
Στη συνεδρίαση αυτή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη χθες ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες.
Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Παίζουν με την φωτιά ...Γράφει ο Επιμηθέας


Αντίθετα με ότι  διαλαλούσε ως τώρα, η ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε να αποδεχθεί τους όρους της τρόικα. Σκληρό μάθημα για τους λαϊκιστές. Όπως ακριβώς το είχαμε γράψει σε προηγούμενες παρεμβάσεις μας. Χθες η κυβέρνηση έστειλε μια πρώτη λίστα με «μεταρρυθμίσεις» που προτείνει στην τρόικα η οποία είναι φυσικά ακοστολόγητη, ασαφής, μια ακόμη έκθεση ιδεών του Βαρουφάκη.
Ουσιαστικά έστειλαν κάτι από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τις γενικόλογες αναφορές για το πώς θα πολεμήσουν τη διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την ανθρωπιστική κρίση. Το προσχέδιο αποτελείται από έξι σελίδες και υπάρχουν 12 τομείς μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αυτές τις σελίδες δεν υπάρχουν ούτε ποσά ούτε κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
Στο τομέα της φοροδιαφυγής, υπάρχει η δέσμευση για αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η επιβολή μέτρων, που θα προβλέπουν ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα.
Άμεση προτεραιότητα είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 100 δόσεις, κάτι όμως που θα βρει σθεναρή αντίσταση από τους γερμανούς, οι οποιοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους μέσω του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ότι μία τέτοια ενέργεια αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν πρόκειται να τη δεχθούν.
Γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και το τέλος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στο επίπεδο των εργασιακών αλλαγών γίνεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Το Βερολίνο περιμένει τις τελικές προτάσειςΤα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το μεσημέρι της Κυριακής ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στους θεσμούς ήδη έναν προσωρινό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, με  επίκεντρο την πάταξη της διαφθοράς, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τυχόν διορθώσεις, πριν καταθέσει τις τελικές της προτάσεις αύριο Δευτέρα.
Στο θέμα αναφέρεται διεξοδικά στην ιστοσελίδα της και η γερμανική Bild. Στο γνώριμο ανθελληνικό ύφος της και υπό τον τίτλο "αλίμονο αν οι Έλληνες κάνουν πάλι κόλπα" η εφημερίδα σημειώνει ότι το κείμενο που εστάλη αριθμεί (3) τρεις σελίδες και πως ο κατάλογος των μέτρων αφορά κυρίως: την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων καθώς και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως σχολιάζει η λαϊκή εφημερίδα, «δεν είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα πείσουν τον Β. Σόιμπλε και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του».
Σύμφωνα με το Spiegel και ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ προαναγγέλλει έναν λεπτομερή έλεγχο του ελληνικού αιτήματος. Προϋπόθεση για την έγκριση εκ μέρους της γερμανικής βουλής, όπως είπε σήμερα, «είναι να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα εξυγίανσης και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε γενικώς η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να τα έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικά». Μόλις αυτό γίνει, θα διαβιβαστούν σε όλους τους γερμανούς βουλευτές. «Πάνω σε αυτή τη βάση και έπειτα από έναν άμεσο αλλά ενδελεχή έλεγχο», όπως είπε, η γερμανική βουλή θα λάβει την απόφασή της.

Για τα €11 δις του ΤΧΣ .....όχι πιά!!!


Του Γ. Προκοπάκη


Τα €11 δις είναι το ποσό που περίσεψε από το δάνειο των €50 δις που έχουν στις πλάτες τους οι Έλληνες πολίτες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Είναι δάνειο, το οποίο προσμετράται στο δημόσιο χρέος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το λόγο που δόθηκε. Όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, την ανάκαμψη, κλπ διαθέσιμα είναι τα υπόλοιπα €190 δις των τροϊκανών δανείων.
Σύμφωνα με την απόφαση Eurogroup της 27/11/2012 (ρητή αναφορά ως πλαίσιο αναφοράς στη χθεσινή απόφαση) το ποσόν που δεν θα χρησιμοποιηθεί για ανακεφαλαιοποίηση θα επιστραφεί για να μειώσει το βουνό του χρέους - μαζί και το κεφάλαιο που θα ανακτηθεί από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Η ειδική αναφορά και κυρίως η ανάθεση θεματοφυλακής στον ESM υπό την εποπτεία/διαχείριση του SSM (της ΕΚΤ δηλαδή) καθιστά απολύτως σαφές πως το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η συμφωνία είναι το αλήστου μνήμης Μνημόνιο.
Η αλλαγή θεματοφυλακής υποδηλοί πως δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε σχετικά με τις τράπεζες, το οποίο δεν θα βρίσκει απολύτως σύμφωνη την ΕΚΤ. Τι θα μπορούσε να γίνει; Ας πούμε, σε περίπτωση στραβής, η εξυγίανση μιας τράπεζας δεν μπορεί να γίνει με το δημόσιο να σπεύδει, αλλά καθίσταται βέβαιο πως θα τηρηθεί η σειρά των υφισταμένων τη ζημία, πριν μπει δημόσιο χρήμα.

Η "νέα σελίδα" που είναι δεν είναι "νέα" ...Για να μας φύγουν και οι τελευταίες αυταπάτες για τη "νέα σελίδα" που γυρίζει η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραθέτω σχόλιο της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάσως Κιντή σχετικά με το κείμενο συμφωνίας.

Διαβάζοντας το κείμενο της συμφωνίας, αυτό που βλέπω είναι ότι μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Η όποια αντικατάσταση μέτρων της παρούσης διευθέτησης (existing or current arrangement- δηλαδή του παρόντος προγράμματος), δεδομένης της ευελιξίας, όχι μόνο δεν πρέπει να θίγει τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη κλπ, αλλά το κατά πόσον τους θίγει θα κρίνεται από τους θεσμούς (as assessed by the institutions). Η δε ευελιξία για την αντικατάσταση μέτρων του παρόντος προγράμματος θα αντιμετωπίζεται από κοινού με τους θεσμούς. Και μόνον όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την αξιολόγηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος Απριλίου μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα.
Κατά τα άλλα δεν ρώτησε κανένας δημοσιογράφος τον Bαρουφάκη τι είναι το current arrangement. Το λέω επειδή είπε ότι πρόκειται για νέα συμφωνία που τη συν-συγγράφουμε και ότι δεν υπάρχει μνημόνιο ενώ το κείμενο μιλάει για extension of the MFAFA which is underpinned by a set of commitments (δηλαδή από το Μνημόνιο) "in the framework of the existing arrangement" (δηλαδή στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος). Ότι στόχος της επέκτασης είναι "the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement" (η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης επι τη βάσει των όρων του παρόντος προγράμματος) και ότι η λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Δευτέρας θα βασίζεται στο παρόν πρόγραμμα (current arrangement). Ευτυχώς που ο Βαρουφάκης μάς διαβεβαίωσε ότι θα είναι ειλικρινής.
Να σημειώσουμε δε ότι το Eurogroup σημειώνει πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη εφαρμογή του παρόντος προγράμματος (better implementation of the current arrangement)

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει χαθεί η λογική.Γράφει ο Επιμηθέας


Μετά τους πανηγυρισμούς του απίθανου κ. Βαφουράκη για την "επιτυχία" των συζητήσεων στο Eurogroup, καλό θα ήταν να δούμε και την «λυπητερή». Τι περιμένει τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς η πραγματικότητα θα είναι πολύ σκληρή. Η κατάρρευση της οικονομίας και των εσόδων τους  δύο  τελευταίους μήνες θα έχει τεράστιο κόστος στους Έλληνες πολίτες.
Συγκεκριμένα η χώρα γύρισε πίσω σχεδόν μια πενταετία όταν βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Το μνημόνιο που θα υπογράψει η νέα «αριστερή» κυβέρνηση με τη λήξη της παράτασης θα είναι πολύ βαρύτερο από τα προηγούμενα. Υποχρεωτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 και 2015 (όσο και να μην θέλουν να μας το πούνε) αλλά και θα προβλέπει σειρά δεσμεύσεων οι οποίες θα κάνουν την προηγούμενη συμφωνία να μοιάζει… θεά μπροστά σε αυτά που έρχονται.
Ας αφήσουν εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και διαπλεκόμενοι  την προπαγάνδα της Αριστεράς και ας δούμε την πραγματικότητα. Γιατί όσοι τολμάμε να κάνουμε κριτική για την κατάντια της σημερινής κυβέρνησης είμαστε  σχεδόν… προδότες της πατρίδας.
Έχουμε λοιπόν μια συμφωνία που θα πρέπει να εγκριθεί εφόσον οι «αριστεροί κυβερνώντες» καταθέσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιμένουν οι Ευρωπαίοι. Δεν αποκλείεται να απορρίψουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Μαξίμου διαρρέει  ότι θα είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν θα έχουν «ποσοτικοποίηση», άρα θα είναι μία ακόμη έκθεση ιδεών σαν κι αυτές που παρουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης στην ΕΕ και τον φέρνουν όλο πιο κοντά στην γραφικότητα.

Το στοίχημα είναι χαμένο απο χέρι ....Του Γ. Προκοπάκη


Όπως και νάχει το ζήτημα, το συναίσθημα είναι ανακούφιση από την τοποθέτηση, έστω και την τελευταία στιγμή, της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με τη μεριά των πολιτών και την προστασία όποιων επιτευγμάτων των Ελλήνων τα τελευταία εξήντα χρόνια. Προς ώρας τουλάχιστον.
Οι δύο συνεντεύξεις τύπου (Ντάισελμπλουμ et al και Βαρουφάκη) φαινόταν να αναφέρονται σε διαφορετικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Το ανακοινωθέν είναι ο "διαιτητής". Σύμφωνα με αυτό, υπάρχουμε για τέσσερις μήνες, τα πάντα υπόκεινται στις προβλέψεις του τρέχοντος προγράμματος, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου χωρίς καμιά αμφισβήτηση αποδέχεται το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 27/11/2012. Δεν χωρά αμφιβολία πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ξέχασε κάθε λέξη της αντιμνημονιακής ρητορικής πέντε χρόνων. Ευτυχώς!
Οι προβλέψεις της απόφασης όπως καταγράφηκαν στο ανακοινωθέν δεν αποσαφηνίζουν τις προθέσεις. Η κατά γράμμα ανάγνωση ορίζει ένα περιβάλλον κόλασης για το τετράμηνο της παράτασης. Δεν προβλέπεται από πουθενά χρηματοδότηση μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Μοιάζει με αποδοχή από τους εταίρους ενός αιτήματος "αφήστε μας τέσσερις μήνες, χωρίς κόστος για τους θεσμούς (sic), και θα δείτε τι θα κάνουμε". Το εάν η απόφαση είναι "βράστε στο ζουμί σας" ή όχι, θα φανεί από το μοναδικό μπαλαντέρ στην τράπουλα, την ΕΚΤ. Απάλυνση της κόλασης μπορεί να έλθει μόνο με παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ ή/και λασκάρισμα κανόνων της. Ίσως και μέχρι 4/3 να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τη σημερινή απόφαση.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Παράταση "δανειακής σύμβασης" το λέμε τώρα ...Με έναν ελιγμό την τελευταία στιγμή η Αθήνα προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα του χθεσινού Eurogroup. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει αύριο  Τετάρτη την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις έως έξι μήνες. 
Την είδηση μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία αλλά και πηγές από τις Βρυξέλλες Ο Γ. Ντάισελμπλουμ καλείται να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει Eurogroup. Κριτήριο θα είναι οι όροι που θα επικαλείται η ελληνική πλευρά και ένα ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση και στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό για την προώθηση νομοσχεδίων που αφορούν τις 100 δόσεις, το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και ρυθμίσεις στα εργασιακά. 
Για διαχωρισμό δανειακής σύμβασης-μνημονίου μιλούν κύκλοι του Μαξίμου. Όπως αναφέρουν, το αίτημα θα αφορά παράταση της σύμβασης και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο Μοσκοβισί ενώ οι όροι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Συμφωνά με πληροφορίες μας  η Κυβέρνηση της Αθήνας από την πρόταση που είχε καταθέσει ο Μοσκοβισί δέχεται τα εξής σημεία: 
Η ελληνική κυβέρνηση  ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμαΤα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων δίνουν την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πλήρως στην ευρωζώνη και εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την αποτυχία του χθεσινού Γιούρογκρουπ.
Συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung αναφέρει «Η Ελλάδα ζητεί χρήματα χωρίς αντάλλαγμα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα τουλάχιστον δύο πράγματα: να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Τσίπρα την υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που έχουν ήδη εκταμιευθεί και να δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε ανταπόδοση, το Γιούρογκρουπ θα μπορούσε να αποδεχθεί την αντικατάσταση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από άλλες». «Σχεδόν ξεδιάντροπη» χαρακτηρίζει η εφημερίδα του Μονάχου την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους. Και τη σχολιάζει ως εξής: «Και γιατί να εγγυηθούν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια χωρίς αντάλλαγμα, όταν η Αθήνα δεν αναγνωρίζει ούτε καν την υποχρέωση να αποπληρώσει τα δάνεια που ήδη έλαβε; Με το σχέδιο περί μορατόριουμ ο Βαρουφάκης έχει απολέσει το κύρος του σοβαρού διαπραγματευτή για τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών».

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Financial Times: Το"συμφωνηθέν" ανακοινωθέν Ευρωπαίων-Ελλάδας


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που υπογράφει ο Peter Spiegel, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία, προτού ένα τελευταίο τηλεφώνημα του Γιάννη Βαρουφάκη τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Όπως γράφουν οι Financial Times:
«Οι συνομιλίες την Τετάρτη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους 18 υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή και ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες -ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε- δεν γνώριζαν τι συνέβαινε καθώς είχαν ήδη φύγει από το κτίριο. Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που πήραν μέρος στη συζήτηση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση η οποία μάλιστα είχε ήδη υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνεδρίαση.
Μόλις την ενέκρινε, το Eurogroup τελείωσε και ο Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του έφυγαν. Αλλά αξιωματούχοι έλεγαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε ένα τελευταίο τηλέφωνο για να ενημερώσει για όσα είχαν συμφωνηθεί.
Εμείς στις Βρυξέλλες πήραμε στα χέρια μας τη σχετική δήλωση που αναρτάται παρακάτω. Έδινε ένα μικρό κομμάτι στον καθένα. Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι πιέζουν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας των 172 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, άφηνε ανοιχτή την επιλογή ‘να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης’ του προγράμματος.
Για τον Βαρουφάκη, υπήρχε επίσης η λέξη ‘γέφυρα’ που αναφερόταν στο τελευταίο εδάφιο -αν και όχι στο πνεύμα που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς θα ήθελε (για την ακρίβεια υπήρχε το ρήμα ‘γεφυρώνω’).

Χωρίς συμμαχίες η Ελλάδα


Το κλίμα στο Eurogroup, όπως το περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, ήταν από πολύ συγκρατημένο μέχρι και εχθρικό για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών επέμεναν ότι υπάρχουν συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τέλους. Χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς - Γιεργκ Σέλινγκ υπογράμμισε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να ακυρώσει υπάρχουσες συμφωνίες, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Βερολίνου, δηλαδή διαπραγμάτευση εντός του συμφωνημένου πλαισίου λέγοντας ότι «κάθε χώρα είναι εντελώς ελεύθερη να κάνει αυτό που θέλει, αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα ή θα το φέρουμε μέχρι τέλους σε πέρας ή δεν θα υπάρχει πρόγραμμα».
Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών συντάχθηκε με τη γερμανική θέση, που είναι η τήρηση των συμφωνιών ως απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της βοήθειας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά δεν διαθέτει καλά χαρτιά σε αυτήν τη διαπραγμάτευση. Διότι καταρχήν χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση ήδη από τον επόμενο μήνα για να μην χρεοκοπήσει, με απαγορευτικό το ενδεχόμενο δανεισμού από τις αγορές, ενώ οι αναφορές που έγιναν από την Ελλάδα για δανεισμό από χώρες εκτός ευρωζώνης δεν φαίνεται να βρήκαν την ανταπόκριση των χωρών αυτών. Η Ελλάδα χρειάζεται και χρήματα και χρόνο. Και τα δύο δεν τα έχει.

Γενικόλογη παρουσίαση

Όπως μεταδίδουν οι γερμανοί ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μέχρι σε ένα χρονικό σημείο αργά το βράδυ φαινόταν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είχε πάρει θετική κατεύθυνση, υπήρχαν σημάδια προόδου και ότι μετά την έκθεση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων θα έβγαινε ένα κοινό ανακοινωθέν. 
Το κοινό ανακοινωθέν θα περιελάμβανε δύο βασικά σημεία: ότι η Ελλάδα και η ΕΕ επιθυμούν να συνεργαστούν και ότι μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από τους δανειστές και την Ελλάδα, θα προχωρούσε σε μια λεγόμενη «τεχνική διαπραγμάτευση» για το επόμενο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Σύμφωνα με τη γερμανική εκδοχή τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε για το Βερολίνο με την πεποίθηση ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ωστόσο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κάνει πίσω και να ανακαλεί. 
Οι γερμανοί ανταποκριτές επικαλούνται πηγές από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, που αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν γενικόλογος στις θέσεις του, ότι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έφερε το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει εναλλακτικές κοστολογημένες προτάσεις. Εκείνο που παραξένεψε μέχρι και ενόχλησε τους ομολόγους του κ. Βαρουφάκη ήταν ότι δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις του, αλλά ότι τις εξέθεσε μόνο προφορικά.

DW, SPIEGEL ONLINE, Süddeutsche, dpa, reuters

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Η δίμηνη παράτασηΓράφει ο Γ. Προκοπάκης


Υποτίθεται πως εγείρεται σοβαρό θέμα με την αποκάλυψη πως η δίμηνη παράταση ήταν επιλογή των Σαμαρά-Βενιζέλου οι οποίοι απέρριψαν την προσφορά εξάμηνης από τους εταίρους.
Πρόκειται για ζήτημα που ήταν γνωστό και στα ποντίκια των υπονόμων των Βρυξελλών. Την 8/12/2014 στο Eurogroup ετέθη το ζήτημα και προτάθηκε μεγάλη παράταση, έξι αλλά και ως δεκαπέντε μήνες. Ο κ. Χαρδούβελης είχε εντολή για δίμηνη. Το έγραψαν όλες οι εφημερίδες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα δε, από κυβερνητικούς κύκλους διέρρευσε πως η Ελλάδα υπεχώρησε από τη θέση της για μηνιαία παράταση. Θυμίζω πως σε λιγότερο από τέσσερις ώρες μετά την απόφαση περί δίμηνης παράτασης, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προχώρησε στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής ΠτΔ.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα πράγματα, είμαι ο πρώτος (και μέχρι την τελευταία προεκλογική εβδομάδα νομίζω ο μόνος) ο οποίος έθεσε, εδώ, στην Επένδυση και στο the books' journal το ζήτημα της ανεύθυνης, εις βάρος των πολιτών, και κυνικής επιλογής των Σαμαρά-Βενιζέλου να προδιαγράψουν μια "παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ", φέρνοντας τα πράγματα έτσι ώστε οι επιλογές να περιορίζονται σε πλήρη αναστροφή ή σε μονομερή ενέργεια.

Η ελληνική πρόταση στο Eurogroup και άλλες "ιστορίες"...Ένα κείμενο που θα μοιάζει σαν να κατατέθηκε από ένα «δικηγόρο πτώχευσης» της Νέας Υόρκης θα δώσει η Αθήνα. Πρόγραμμα-γέφυρα ως το Σεπτέμβρη, πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, διαπραγμάτευση για το χρέος, αξιοποίηση των 11 δισ. για τα κόκκινα δάνεια. Δέκα μεταρρυθμίσεις έκπληξη.
Σε τέσσερα μέρη διακρίνεται η πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Τετάρτης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου έως την 1η Σεπτεμβρίου, χρονικό ορίζοντα στον οποίο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να οικοδομηθεί το νέο συμβόλαιο με τους εταίρους.
Περιγράφοντας αυτούς τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν σήμερα ότι αφορούν:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.
3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.
4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Τα αδιέξοδα ...Γράφει ο ΕπιμηθέαςΑν θα ήθελε κάποιος να σταθεί σε κάτι στην χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, σίγουρα δεν θα ήταν η συγκίνηση και το πιθανό δάκρυ του στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων του, αλλά στο ότι φάνηκε ιδιαίτερα εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που δύσκολα θα ξεπεράσει.
Το σύνολο των διεθνών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι την Τετάρτη στο Eurogroup  ο κ. Βαρουφάκης θα περάσει πολύ δύσκολα και η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στο καναβάτσο. Μπορεί να «ξανάγραψε» το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η άρνησή της Κυβέρνησης να κάνει αίτηση για παράταση του μνημονίου ουσιαστικά πολώνει επικίνδυνα  την κατάσταση και βάζει απέναντι στους δανειστές, οι οποίοι εκτός από το να πάρει πίσω βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες, θα απαιτήσουν και νέο πρόγραμμα και βέβαια δεν εννοούν πρόγραμμα – γέφυρα αλλά κανονικό. Με μέτρα, δεσμεύσεις, έσοδα, περικοπές …
Ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή του εμφάνιση έδειξε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύντροφοί του, είναι εγκλωβισμένοι στις ψεύτικες και ανεδαφικές υποσχέσεις που έδωσαν στον ελληνικό λαό για να κερδίσουν την εξουσία. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Με μοναδικούς συνοδοιπόρους σε αυτήν τη σκληρή στάση, αυτών των συντρόφων του της αριστερής πλατφόρμας.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ΚυβέρνησηςΟι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης κυριαρχούν στις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. (…) Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κινητοποιείται για μάχη κατά της διαφθοράς». Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κινούνται αυτήν την ώρα ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κλίμα εντός Ελλάδας είναι αισθητά βελτιωμένο, με τους πολίτες «να αντλούν και πάλι ελπίδα».
Αντίθετα, επισημαίνει, στο εξωτερικό «οι ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «σύγχυση, αντιστάσεις και φιλικά εκφρασμένη σκληρότητα». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες (…) δεν έχουν ούτε καν λίγους μήνες. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία 'εκμάθησης' σε λίγες μόνο μέρες – και αυτό όσο το δυνατόν χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ και να ωθήσει την ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού». Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς αρκετές δυνατότητες συμβιβασμού. «Για παράδειγμα ο έλεγχος (σ.σ. εφαρμογής) των μεταρρυθμιστικών όρων. Αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά όχι αναγκαστικά, από την τρόικα. Στόχος πρέπει να είναι μία αποτελεσματική επιτήρηση, την οποία να μπορούν οι Έλληνες να αποδεχθούν ευκολότερα. Και στο πεδίο της παράτασης της εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να προκύψει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές», σημειώνει η SZ.

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

67%

 
Από την "Καθημερινή"

Μα και συ ρε Βαρουφάκη ..... χάθηκαν τόσο άλλοι αριθμοί 66% ... 68%  .... 69%, τον αριθμό που σημάδευσε στρατιές συνταξιούχων στην Ελλάδα χρησιμοποίησες ......

Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Σουλτς: «Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να αποβάλει τον προεκλογικό του ρόλο»Λίγο πριν την συνάντηση του κρίσιμου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ o πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση  στην Αθήνα να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα: «Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε οι δανειστές θα την στηρίξουν. Αν μια πλευρά αθετήσει τις συμφωνίες θα το πράξει και η άλλη. Και αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλει η Ελλάδα στην παρούσα φάση».  
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς λέει χαρακτηριστικά: «είναι λογικός άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του, και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρει  ότι έχει κατανόηση για την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα: «Κατά κάποιο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί, είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Υποσχέθηκε πράγματα που θέλει να εφαρμόσει βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει γιατί πάγωσε το πρόγραμμα προσαρμογής».

Στο "σκόπευτρο" των οίκων αξιολόγησης η ΕλλάδαΗ Ελλάδα μπαίνει στο «σκόπευτρο» των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, λίγα μόλις 24ωρα πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης.
Μετά την Standard & Poor’s, που υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (σε B- από "Β" προηγουμένως), διατηρώντας μάλιστα το αρνητικό outlook και άρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, ακολούθησε η «προειδοποιητική βολή» της Moody΄s, η οποία έθεσε υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση την αξιολόγηση (Caa1) αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η μεν S&P σχολιάζει πως «τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές στενεύουν για την ελληνική κυβέρνηση λόγω της ολοένα συρρικνούμενης ρευστότητας», και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι περαιτέρω καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα επιφέρει επιπλέον πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Moody’s κάνουν λόγο για υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-πιστωτών, σχετικά με τους όρους του προγράμματος στήριξης της χώρας, και αναδεικνύουν επίσης το ζήτημα της ρευστότητας, σχολιάζοντας πως το αποτέλεσμα (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) θα μπορούσε πιθανώς να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ρευστότητας αλλά και στην πιθανότητα αθέτησης πληρωμών σε διαπραγματεύσιμους τίτλους.

Το "πείραμα" Τσίπρα ... και ποιός θα το πληρώσει ...Γράφει ο Επιμηθέας


Μέσα σε λιγότερες από 2 βδομάδες η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε το ακατόρθωτο! Όχι! Δεν άλλαξε την Ευρώπη. Βλέπετε, για να αλλάξει η Ευρώπη δεν αρκεί να το θέλει ο Στρατούλης, ο Σκουρλέτης και  ο Βούτσης, πρέπει να το θέλουν πρώτα απ όλους, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Καταφέραμε όμως να στρέψουμε τους πάντες εναντίον μας.
Δυστυχώς δεν έχουν  καθόλου πλάκα όλα αυτά που ζούμε. Από τη μια έχουμε τους κακούς δανειστές -που κακώς μας δάνεισαν- οι οποίοι μας οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη κι από την άλλη έχουμε τους «μαθητευόμενους μάγους» που κυβερνάνε λες και βρίσκονται στο δεκαπενταμελές. Πριν ακόμη κάνουν προγραμματικές δηλώσεις μοιάζουν λες και έχουν κυβερνήσει χρόνια. Λόγια χωρίς αντίκρισμα, φρούδες ελπίδες, γκάφες, ανόητες κουβέντες, ερασιτεχνικές κινήσεις, διπλωματία της πλάκας και η χώρα έτοιμη για τα βράχια.
Αυτό λέγεται υπερήφανη εθνική πολιτική μαγκιά! Περιττό να πούμε ότι όσες φορές συνέβη αυτό στο παρελθόν η χώρα απομονώθηκε πολιτικά και διπλωματικά και φυσικά το πλήρωσε ακριβά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κατάσταση στο εξωτερικό είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη που σας περιγράφουν τα ΜΜΕ  των ελλήνων ολιγαρχών στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα  την Πέμπτη  η ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο euro working group ένιωσε υπερβολική πίεση όταν διαπίστωσε ότι είχε απέναντί της όλους τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Στην κυριολεξία! Ο «άνθρωπος» που μας μετέφερε το γεγονός, μας ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εξεπλάγην ότι οι Ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά καλά διαβασμένοι. Ήξεραν πολλές λεπτομέρειες από την ελληνική πραγματικότητα και είχαν κοστολογήσει όλες τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.