Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Απολαμβάνω Βενιζέλο

Του Κώστα Γιαννακίδη*

 
Μπορεί να θέλεις να το πεις, αλλά κάτι κρατάει τη γλώσσα μέσα στο στόμα. Ίσως φοβάσαι μη φας δούλεμα ή καμιά παντόφλα στο κεφάλι. Ε, δεν πάει στο διάολο, θα το πω εγώ. Ο Βενιζέλος είναι, μακράν, ο καλύτερος κοινοβουλευτικός που έχει να επιδείξει η παρούσα σύνθεση. Και όχι μόνο αυτή.
Ειδικά ως αντιπολίτευση, έχει εκτυπώσει (δεν μιλάει, απλώς, ο Βενιζέλος) τόσο άρτιες ομιλίες που διεκδικούν θέση κειμένου ιστορικής ανάλυσης. Όποιος θυμάται την ομιλία του κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως Τσίπρα, θα συμφωνήσει μαζί μου. Αλλά και στις κοκορομαχίες της προηγούμενης περιόδου, οι από βήματος αναλύσεις του ήταν εκνευριστικά σωστές, συχνά ασύμβατες με τον  βίο του ως κυβερνήτη.
Αναμενόμενο. Η παιδεία, η ρητορική ικανότητα, αλλά και το σύνδρομο ανωτερότητας που εκδηλώνει, με αστική αγένεια, έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, δημιουργούν ένα μείγμα βρετανικού ύφους. Διότι, αγαπητοί μου, ο Βενιζέλος συμπληρώνει από την αρχή μέχρι το τέλος όλα τα κουτάκια για το προφίλ του ιδανικού κοινοβουλευτικού άνδρα. Ξεχάστε οτιδήποτε εκτός Βουλής, τα πάντα. Λες και δεν έχει υπάρξει Βενιζέλος εκτός Βουλής.

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Η κοστολογημένη λίστα

Το περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων διέρρευσε, μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικών. Τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση διέρρευσαν στη συνδρομητική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων, macropolis.gr.
Στο κείμενο καταγράφονται κοστολογημένα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προσδοκώντας καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,7 δισ.
Αναλυτικά τα πιο σημαντικά από αυτά:
725 εκ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
350 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
350 εκ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
600 εκ. ευρώ  από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
300 εκ. ευρώ από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
270 εκ. ευρώ από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
250 εκ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
225 εκ ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
200 εκ. ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα 

Η λίστα των ελπίδων

Η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και η διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης Tύπου.
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Εντέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι χωρίς την επιείκεια και τη βοήθεια των ευρω-γραφειοκρατών - εναντίον των οποίων ο ίδιος τόσο έβαλε προηγουμένως- η κυβέρνησή του θα έπρεπε να κηρύξει πτώχευση ήδη τον Απρίλιο. Γι΄ αυτό και βιάστηκαν τόσο πολύ ο Τσίπρας και ο υπουργός του επί των Οικονομικών με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτό όμως είναι το μόνο το οποίο μπορεί να επαινέσει κανείς στη νέα λίστα ιδεών. Και αυτό γιατί περιέχει κυρίως ελπίδες.
Την ελπίδα ότι ένα νέα τυχερό παιγνίδι θα αποφέρει περί το μισό δις ευρώ, αν και οι ειδικοί αναμένουν μόλις το 1/10.
(Την ελπίδα) να επαναφέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους από το εξωτερικό, αν φορολογηθούν άπαξ με έναν φόρο 12 έως 15 %.
(Την ελπίδα) να πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπου έχουν σημαντικό λόγο έλληνες εφοπλιστές, για άδειες, παρότι δεν πλήρωναν επί 26 χρόνια. Το τελευταίο ο Τσίπρας το πουλάει ως αγώνα κατά των ολιγαρχών.
Εντούτοις θα ήταν πιο αξιόπιστος εάν δεν βοηθούσε πρόσφατα μια γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα -που είναι σε θέση να ασκήσει πολιτικές πιέσεις- να μειώσει δραστικά τα χρέη της έναντι του κράτους. Και άλλοι το έκαναν αυτό πριν τον Τσίπρα. Η Αριστερά όμως ήταν εκείνη που ήθελε να τα κάνει όλα διαφορετικά».

 

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Die Welt : Δεν διαβάζουν καν τα έγγραφα που διαπραγματεύονται..Για κακή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει των διαπραγματεύσεων κάνει λόγο και η εφημερίδα Welt. «Ειδικοί των δημοσίων πιστωτών ισχυρίζονται ότι οι έλληνες συνομιλητές προσέρχονται στα ραντεβού χωρίς να έχουν διαβάσει καν τα έγγραφα τα οποία πρόκειται να διαπραγματευτούν. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση …».
Αναφερόμενη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η εφημερίδα σχολιάζει ότι «οι δράσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν διόλου με τη ρητορική του Ρομπέν των Δασών που έχει υιοθετήσει». 
«... Η μερική αμνηστία αναμένεται να επεκταθεί και σε εκείνους τους 6.000 Έλληνες οι οποίοι χρωστούν μαζί περί τα 60 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους αναμένεται να διαγραφεί εάν εμβάσουν, σε αντάλλαγμα, άμεσα στο υπ. Οικονομικών μέρος των υποχρεώσεών τους. Είναι σαν να κόβεις ένα δέντρο για να φτάσεις πιο γρήγορα και εύκολα στα φρούτα του. Όποιος δρα με αυτό τον τρόπο είναι ανόητος, κυνικός ή σε απόγνωση. Ή και όλα μαζί.»
Τα σχόλια δικά σας ...

dw.de

Ράμφος: Την Ευρώπη τη θέλουμε με τη βολή μαςΔεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη αλλά κινούμαστε προς τα εκεί, τόνισε ο γνωστός συγγραφέας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες. Η διπλή φύση του Έλληνα, η άρνηση της πραγματικότητας και η επικράτηση του εθνικολαϊκισμού.
Για τον διπλό εαυτό του Έλληνα, που καλείται να συμφιλιώσει το αίσθημα της Ανατολής με τους κανόνες της Δύσης, έκανε λόγο ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής μίλησε για πολιτισμικό πρόβλημα των Ελλήνων από αιώνες που τους εμποδίζει την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος της πραγματικότητας οδηγεί στη σημερινή εθνικοποίηση των φαντασιώσεων, υπογράμμισε τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο εθνικολαϊκισμός.
Αναφερόμενος στη σημειολογία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σημείωσε ότι «αυτό γινόταν πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις αντιπαλότητες αυτού του τύπου πάντοτε στο βάθος υπάρχουν οι δικές μας αντιπαλότητες και οι πιεστές».
Δυστυχώς, υπογράμμισε, δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες. Το πρόβλημά μας είναι να μην αναλάβουμε ευθύνες και υπό αυτή την έννοια πρέπει να φταίει κάποιος άλλος.
Σχολιάζοντας τις θυσίες και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι πολίτες στα χρόνια της κρίσης, υπογράμμισε: «Οι πολίτες κάνουν ό,τι κάνουν επειδή πρέπει να το κάνουν, αλλά η συνείδησή τους είναι θολή. Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές.
Τη στιγμή που μιλάμε για μια 'λιτή ζωή με αξιοπρέπεια', την ίδια στιγμή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Εχουμε πάρει στραβά την έννοια της αξιοπρέπειας. Αξιοπρέπεια δεν είναι η περηφάνεια, αλλά ο αυτοσεβασμός. Αξιοπρεπής δεν είναι κάποιος που ζητάει να τον φιλεύουν και να μην του ζητάνε λογαριασμό. Πόσο αξιοπρεπής είσαι όταν προκειμένου να περάσεις καλά αφήνεις να απολυθούν 1,5 εκατ. ιδιωτικοί υπάλληλοι για να μη θιγεί το Δημόσιο;».

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Μαύρη κωμωδία

Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα σχετικά με τη ρήξη, λέει η κυβέρνηση. Μα ο ουάου Γιάνης τόσκασε το παραμύθι στα Χανιά προχτές και ο τριαλαρά-τριαλαρό Ευκλείδης το είπε όσο πιο καθαρά γίνεται στο STAR σήμερα!
Εάν δεν είναι ζουρλοί, τι είναι; Είναι τζαμπαμάγκες του καφενείου και κοτούλες!
Τι έγινε, λοιπόν; Μόλις γίνονται γνωστές οι δηλώσεις του Τσακαλώτου, στέλνει ο αποδεδειγμένα φίλος μας Γιουνκέρ τους γνωστούς αξιωματούχους των Βρυξελλών με τη θέση της κοινότητας:
Η «απάντηση» δεν άργησε να έρθει από «ανώνυμους» αξιωματούχους της Ευρωζώνης που διακινούν σενάρια για «παράλληλο» νόμισμα (IOU).
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις στο εσωτερικό αν δεν εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους, ανέφεραν αξιωματούχοι στην ευρωζώνη.
«Κάποια στιγμή όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να αρχίσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοι τους θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ποσό Χ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Ο κ. Τσίπρας θα αθετήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ...Μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) ο διευθυντής έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός, θεωρεί ότι o κ. Tσίπρας θα αθετήσει πολλές προεκλογικές του υποσχέσεις και είναι πεπεισμένος ότι το τρίτο πακέτο στήριξης είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Κρητικός αναφέρει: «Θα περίμενα κάτι περισσότερο. Στο προοίμιο, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του άφησαν να διαφανεί ότι δρομολογούν μια ή δύο μεταρρυθμίσεις. Φοβάμαι ωστόσο ότι απουσιάζει η αναγκαία στόχευση για πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ο κ Τσίπρας μίλησε για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας. Στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με μια κρίση χρέους και όχι με οικονομική κρίση. Γι' αυτό δεν ακούμε τίποτα για το πως θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση».
Κατά την άποψη του ελληνικής καταγωγής καθηγητή, τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι μηδαμινά. «Θα είναι η πρώτη από πολλές προεκλογικές υποσχέσεις που θα αθετήσει η νέα κυβέρνηση. Στην ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει περάσει ακόμα ότι χώρα οδεύει προς ένα δραματικό πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 είναι επομένως ο πρώτος σημαντικός στόχος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσουν και άλλες προεκλογικές υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν, για να βγει η χώρα από την κρίση».

Financial Times: «Η Ελλάδα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα»«Η Ελλάδα ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα», αναφέρει ο τίτλος των Financial Times (FT) που κάνει μια ανάλυση για την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει κεφάλαια να πληρώσει τις δόσεις αλλά και για το τελευταίο χτύπημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που απαγορεύει την έκδοση εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα πέραν του ορίου των 15 δις ευρώ. Στο σημερινό τους άρθρο οι FT αποκαλύπτουν ότι στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται για capital control, δηλαδή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σε περίπτωση που δημιουργηθεί πανικός στις τράπεζες λόγω κάποιου πιστωτικού γεγονότος.
Το σενάριο αυτό προκαλεί τρόμο καθώς θα καταστήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Προφανώς και η διαρροή ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί ένα ακόμη μέσο πίεσης στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Αναλυτικά το άρθρο των FT αναφέρει: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «επιδρομή» στα ταμεία των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και του μετρό της Αθήνας, καθώς διευρύνει το κυνήγι κεφαλαίων με στόχο να διατηρηθεί η ίδια στη ζωή αλλά και να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη στο τέλος του μήνα με ένα «λογαριασμό» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και κατόπιν στις 9 Απρίλη με μια πληρωμή 450 εκατ. προς το ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Αθήνα δεν έχει τα κεφάλαια ώστε να καλύψει και τα δυο. Επιπροσθέτως η ΕΚΤ αποφάσισε να σφίξει τα λουριά σε ό,τι αφορά την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Στροφή στον ρεαλισμό .... ή υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα

Γράφει ο Επιμηθέας


Πόσο άραγε απέχει το ότι «θα σκίσουμε τα μνημόνια» ή «θα διαγράψουμε το 60% του χρέους», την προηγουμένη των εκλογών, από την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού, μετά την συνάντηση του με την κα Μερκελ ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής». Ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν, όταν έψεξε την προηγούμενη Κυβέρνηση, επειδή όπως είπε «δεν ολοκλήρωσε την προγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί»!
Ουσιαστικά για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας με τα ίδια του τα λόγια αναιρεί τα όσα έλεγε προεκλογικά για «μνημονιακή καταστροφή» και  επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική  προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία, γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και  ζήτησε αλλαγή μίγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στη γραμμή «πρώτα τα μέτρα και μετά το ρευστό», παρέπεμψε για τα περαιτέρω στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα) τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης  γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Από τη δική του πλευρά ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε - και ευτυχώς - την βαθιά επικίνδυνη θέση της επιστολής του της 15ης Μαρτίου προς την κα Μέρκελ, πως αν βρεθεί σε δίλημμα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή να εκπληρωθούν υποχρεώσεις έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα κάνει το πρώτο.

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

H μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή σε 10 βήματα ...To εφιαλτικό σενάριο της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, περιγράφει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή". Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από διεθνή ΜΜΕ και κυρίως από το Βερολίνο ως μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, πολλοί φοβούνται το «ατύχημα». Για το λόγο αυτό ξένες και ελληνικές τράπεζες έχουν πάντα σενάρια εξόδου και σχέδια για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη κρίση.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν πρόκειται να γίνει ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Θα συμβεί ως «ατύχημα», το οποίο, όμως, όλοι θα βλέπουν να έρχεται και θα προετοιμάζονται». Συγκεκριμένα η εφημερίδα  μίλησε με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν «τρέξει» αρκετές φορές τα σενάρια ενός Grexit έως σήμερα και τα οποία προσαρμόζουν στις νέες συνθήκες".
Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις μιας εξόδου στη δραχμή με αυτές των μνημονίων από το 2010 έως σήμερα, προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, το μνημόνιο αύξησε την ανεργία στην Ελλάδα ακριβώς στο επίπεδο που είχαν προβλέψει τα σενάρια εξόδου στη δραχμή.
Δεύτερον, η μείωση του εισοδήματος (αγοραστική δύναμη) είναι η μισή απ' ό,τι θα είχε συμβεί με τη δραχμή.
Τρίτον, η αβεβαιότητα, το τελευταίο διάστημα, έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των 10ετών στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά που προβλέπονται στην περίπτωση της δραχμής. Πριν, π.χ. το φθινόπωρο, οι αποδόσεις ήταν στο μισό από εκείνες της δραχμής.

Η Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι τις 8 Απριλίου !!!Σε αποκλειστικό της άρθρο η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfruter Allgemeine Zeitung (FAZ), υποστηρίζει ότι η  Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 8 Απριλίου, περιλαμβανομένων και των αποθεμάτων από ταμεία ή κρατικές επιχειρήσεις,
H γερμανική εφημερίδα επικαλείται εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα όποια αναφέρονται σε υπολογισμούς αξιωματούχων με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη της από την Αθήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κομισιόν θεωρεί «κρίσιμη» την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από τις 9 Απριλίου, οπότε εκκρεμεί η αποπληρωμή νέα δόσης 467 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Επιπλέον, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ.
Γι αυτό, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει την πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ ήδη από αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν αναμένει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να εργάζονται και πάλι στην Αθήνα, έχοντας πρόσβαση για τον έλεγχο στοιχείων στα αρμόδια υπουργεία. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η δημοσιονομική στενότητα ήταν ο λόγος για τη σύγκληση της έκτακτης μίνι-συνόδου για την Ελλάδα στο περιθώριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Deutsche Bank: Πιθανό δημοψήφισμα στην ΕλλάδαΠιθανό δημοψήφισμα βλέπει η Deutsche Bank, σε έκθεσή της για την κρίση στην Ελλάδα.
Αν και η έκθεση βλέπει ακόμα το ενδεχόμενο της συμφωνίας, εν τούτοις, δεν αποκλείει τη σύγκρουση με τους εταίρους, κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης.
Με βάση το σκεπτικό της Deutsche Bank προκύπτουν τρία σενάρια για το μέλλον της χώρας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Σενάριο 1
Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και αυτό έχει ως συνέπεια το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, θα στερέψει την αγορά, και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
Σενάριο 2
Ύπαρξη πλήρους συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και ψήφισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ένα σενάριο που μοιάζει το πλέον επιθυμητό αλλά οι εσωκομματικές συγκρούσεις είτε δε θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο, είτε δε θα γίνει αναίμακτα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Η εξίσωση Ευρώ - ΔολαρίουΓράφει ο Επιμηθέας


Θέμα χρόνου είναι η εξίσωση ευρώ - δολαρίου. Ένα εξασθενημένο ευρώ είναι ότι καλύτερο σήμερα, καθώς ενισχύει τις εξαγωγές και κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο φθηνά και φυσικά πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, ένα «φθηνό» ευρώ μπορεί να «τονώσει» τον πληθωρισμό και να βάλει τέρμα στις αποπληθωριστικές τάσεις. Όταν όμως ένα από τα σημαντικότερα εισαγόμενα προϊόντα, το πετρέλαιο, γίνεται και αυτό φθηνότερο, τότε η ευνοϊκή επίδραση της εξασθένησης του ευρώ περιορίζεται.
Τον Οκτώβριο του 2000 ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς το ευρώ ισοδυναμούσε με 82 σεντ του δολαρίου. Τότε είχαν εκφρασθεί φόβοι πως το εξασθενημένο ευρώ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Στη συνέχεια όμως, μετά την ομαλή έναρξη της κυκλοφορίας του, το κοινό νόμισμα άρχισε και πάλι να παίρνει την ανιούσα. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ευρώ εισήχθη ως κοινό νόμισμα το 1999 ως άυλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο για λογιστικούς σκοπούς (πχ ηλεκτρονικές πληρωμές). Το 2008 έφθασε στο υψηλότερο σημείο του με την ισοτιμία να ανέρχεται σε 1,6038 δολάρια ανά ευρώ.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Σενάρια για Grexit

Στην Ελλάδα αφιερώνει το κύριο άρθρο του το περιοδικό Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο «τελικός» για το αν θα γίνει το Grexit. Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι, σε αντίθεση με τοv υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται ακόμη, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν αναλυτικά εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται, εάν πιθανώς χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη «προειδοποιητική βολή».
Στην «αντιπαράθεση» Αθήνας και Βερολίνου, η οποία προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «δεν είναι ο πιο σημαντικός εταίρος» αλλά θα ήθελε ναβοηθήσει, ώστε «να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα κρατήσει όλα τα κράτη-μέλη στην κοινότητα».

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Το "wording" για τα "τρία κακά παιδιά" ...Το νήμα των διαπραγματεύσεων από εκεί που το άφησαν πριν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πήραν και πάλι από την Τετάρτη στα χέρια τους οι εκπρόσωποι των Brusssels Group-«θεσμών» με στόχο να καταγραφεί σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της χώρας. Για τη γερμανική πλευρά πρόκειται ακριβώς για την ίδια αποστολή που είχε αναλάβει η πρώην τρόικα.
«Εάν το wording βοηθάει, το κάνω ευχαρίστως» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, στη συνέντευξη τύπου μετά το Ecofin αναφερόμενος στην πρώην τρόικα. «Αλλά το περιεχόμενο δεν αλλάζει. Θα πρέπει να ελέγξει, εάν η κυβέρνηση υλοποιεί το Μνημόνιο του 2012». Με ή χωρίς wordling οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν - τελευταία με μεγαλύτερη έμφαση - στη συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστές της και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δεδομένου ότι υπάρχει εμφανής κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της μέχρι τέλος Απριλίου. 
Γερμανοί δημοσιογράφοι εκφράζουν την άποψη ότι η δεινή δημοσιονομική κατάσταση έκανε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να δεχθεί την επιστροφή τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, όχι όμως υπό την παλαιά μορφή.
«Η τρόικα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική πολιτική τάξη, γιατί οι έλληνες πολιτικοί χρέωσαν στα τρία κακά παιδιά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πραγματικό επίπεδο της οικονομίας, που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με μια πρώτη ματιά αποτελεί πολιτική ήττα του Α. Τσίπρα, το ότι η τρόικα ξαναρχίζει να εργάζεται στην Αθήνα. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί μια νέα σειρά από αποδιοπομπαίους τράγους για να αποπροσανατολίσει από τη δύσκολη κατάσταση της χώρας».

dw.de

WSJ: Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει και οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφήΓράφει ο Ρεπόρτερ


Για ακόμη φορά ο αρθρογράφος της The Wall Street Journal (WSJ) Simon Nixon, επιτίθεται έντονα στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως τρεις μήνες από την ημέρα που ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και έξι εβδομάδες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, διέκοψε την ανάκαμψη, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι τράπεζες άδειασαν από καταθέσεις (πάνω από 20 δις ευρώ), τα όρια δανεισμού ανέβηκαν και οι επενδύσεις «πάγωσαν» και από στιγμή σε στιγμή η χώρα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα, τονίζει.
Όπως σχολιάζει, «κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συμβεί αυτό, καθώς η Αθήνα αρνείται να επιτρέψει στους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να μελετήσουν τα βιβλία της. Κάποιοι λένε πως ούτε ο Βαρουφάκης γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα. Πλέον η Ευρωζώνη ελάχιστα εμπιστεύεται τα λόγια του, καθώς έχει φθαρεί η αξιοπιστία του». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσφατα εμφανίστηκε ανήσυχος επειδή έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος. Η λίστα Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις έγινε δεκτή με γέλια –και ειδικά το σημείο που είχε να κάνει με τους ιδιώτες εφοριακούς. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια να ανέλθει στην εξουσία και είχε ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής και το να διώξει τους ολιγάρχες. Η λίστα της κυβέρνησης δείχνει πως δεν έχει βάθος και ότι έχει ξεμείνει από ιδέες. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα φαίνεται να έχει μόνο μια επιτακτική ιδέα: να αναγκάσει την Ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα μετρητά άνευ όρων.

Οι κοινωνικές εμμονές οδηγούν σε Γολγοθά


Του Α. Ανδριανόπουλου


Το πρόβλημα παραμένει πάντα το ίδιο. Ατολμία στο να εξηγηθεί στον λαό η αλήθεια οδηγεί σε αδιέξοδο και τελικά σε αυτογελοιοποίηση. Ο κυβερνητικός Γολγοθάς συνεχίζεται με τον Υπουργό των Οικονομικών να πασχίζει με συνεντεύξεις δεξιά - αριστερά  να εξηγήσει τα δυσεξήγητα. Η Αντιπολίτευση από την άλλη μεριά στροβιλίζεται σε ένα κυκεώνα πολιτικής σύγχυσης και αδυναμίας να συνειδητοποιήσει την ουσία των εξελίξεων.  Η κοινωνία  κολλημένη στις εμμονές ενός αδιέξοδου κρατισμού ψάχνει για ήρωες έτοιμους να εξολοθρεύσουν τους δράκους του διεθνούς καπιταλισμού (δανειστές και Γερμανούς) προσφέροντας την άκοπη λύτρωση. Η σκληρή πραγματικότητα μιας χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού εξευτελισμού διαφεύγει από όλους.
Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Και με σχετικά εύκολο τρόπο. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τις ανόητες πολιτικές των προκατόχων της και να φέρει την χώρα σχετικά σύντομα σε ήρεμα νερά. Αρκούσε να επιλέξουν την σύγκρουση με κάποια ολιγαρχικά ειδικά συμφέροντα και τον δραματικό περιορισμό του δημόσιου τομέα της οικονομίας και των σχετικών μεγάλων κρατικών δαπανών. Να κάνουμε τα πράγματα απλά. Αγνοώντας μνημόνιο και δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει απόλυτα τους δανειστές αν, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημαντικά μείωνε πολλές φορολογικές επιβαρύνσεις (λχ τον ΕΜΦΙΑ αλλά και πολλούς άλλους φόρους), αποκαθιστούσε εισοδηματικές απώλειες από μισθούς και συντάξεις και άφηνε ανέγγιχτες για την ώρα τις συντάξεις.

Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Συμφωνία με αυστηρές προειδοποιήσεις και καθόλου χρήματα


Γράφει ο Ρεπόρτερ


Συμφωνία, με αυστηρές προειδοποιήσεις και καθόλου χρήματα. Έτσι το ερμηνεύουν οικονομικοί αναλυτές το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην κάνει μονομερείς ενέργειες και να μην υπαναχωρήσει από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ, τεχνικά κλιμάκια θα μεταβούν και στην Αθήνα για να βοηθήσουν στη διαδικασία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα ούτε η μια προκαταβολή αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνολικού πακέτου.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν προκαταβολές αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και εφαρμογή. Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Εχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, αναδείχτηκαν δύο επίσης σημαντικά ζητήματα.
Το πρώτο είναι ότι οι δανειστές ουσιαστικά απέρριψαν τις ελληνικές προτάσεις ως γενικόλογες. Συνεχίζουν  να επιμένουν σε πιο συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα και ήθελαν  να ακούσουν από τον Βαρουφάκη για συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότηταΣχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Βλέπεις τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί-Ρέγκλινγκ και σε πιάνει το στομάχι σου.
Είναι δυνατόν η χώρα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και να χάνονται δύο εβδομάδες σε Μ@@@@; Η ελληνική διαπραγμάτευση ήταν η απόλυτη καταστροφή. Γελοίοι άνθρωποι με γελοία ρητορική.
Η επαναστατική εθνοσωτήριος κυβέρνηση κατάφερε να έχει χωθεί από μόνη της στο βαθύτερο λάκκο. Το κόστος ανεβαίνει ραγδαία και επιστρέφει όλο στην ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχει φως πουθενά!
Λεφτά θα υπάρξουν μόνο με τη συνολική συμφωνία και την εφαρμογή - άντε, ίσως υπάρξει κάποια προκαταβολή αφού υπάρξει πλήρης συμφωνία επί του συνόλου.
Σε πιάνει πόνος στο στομάχι για την ανευθυνότητα. 
Όλοι ήξεραν - το είπε καθαρά ο Ντάισελμπλουμ - πως αντικείμενο είναι τα δημοσιονομικά. 
Ούτε λέξη στα γράμματα Βαρουφάκη!
Αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούν (;) πρέπει να καταλάβουν πως παίζουν με τις ζωές μας και το μέλλον μας. 
Απαιτείται μια ελάχιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Η "Κυβέρνηση της αριστεράς" και τo δίλημμα
Γράφει ο Επιμηθέας


Τον τελευταίο καιρό τείνουμε να γίνουμε κουραστικοί, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο και να θέλουν μερικοί να την αποσιωπήσουν με κάθε λογής επικοινωνιακά παιχνίδια. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα άδεια κρατικά ταμεία που προκαλούν φόβους είτε για πιστωτικό γεγονός είτε για αδυναμία πληρωμής μισθών ή συντάξεων.
Γράφει ο Σ. Μάνος: «Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναθέσει σε ένα συνεργάτη του να καταγράφει σε καθημερινή βάση ορισμένα στοιχεία και να τα απεικονίζει σε γραφήματα για να τα βλέπει κάθε μέρα. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να αρχίσουν αναδρομικά από την 1.1.2015. Τι θα περιλάμβαναν τα στοιχεία; Ενδεικτικά αναφέρω: Το σύνολο των καταθέσεων. Τον αριθμό των ανέργων. Τον αριθμό των απολύσεων. Την αξία των εξαγωγών. Τα ταμιακά έσοδα του Δημοσίου. Την αξία της μετοχής της ΕΤΕ. Την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων. Και άλλα.»
Προσπαθούμε πραγματικά να καταλάβουμε τι νομίζει ότι μπορεί να πετύχει  η κυβέρνηση  μέσω της σκληρής γραμμής, (η οποία θα μας επιτρέψετε  να πούμε ότι περισσότερο απευθύνεται στο εσωτερικό της χωράς και λιγότερο στους ευρωπαίους εταίρους, γιατί πολύ απλά μας έχουν «καταλάβει»). Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει, καλό θα είναι να το κάνουν όσο είναι καιρός. Το «ατύχημα» είναι μπροστά μας. Τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα όσο δεν φαντάζομαστε. Η χώρα δεν κινδυνεύει με ένα πιστωτικό γεγονός σε δέκα ημέρες ή σε ένα μήνα, γιατί πολύ απλά αν δεν δρομολογηθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας στο επόμενο Eurogroup, δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί.

Βαρέλι χωρίς πάτο οι ελληνικές τράπεζεςΠοία είναι η διαφορά μεταξύ ενός έλληνα πελάτη τράπεζας και της ΕΚΤ; διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Βαρέλι χωρίς πάτο οι ελληνικές τράπεζες». 
Και παραθέτει την απάντηση στο ερώτημα: «Ο Έλληνας πελάτης δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες της χώρας του γι αυτό και προχώρησε σε αναλήψεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο δίμηνο. Σε αντίθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμπιστεύεται τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως δήλωσε στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Λευκωσία οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και τα ίδια κεφάλαια πληρούν τις προϋποθέσεις. Την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών εγγυάται ως γνωστόν η ΕΚΤ με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ELA. Στην πραγματικότητα όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα συρτάρια τους μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων και απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου, με τις οποίες εμφανίζονται ενισχυμένα τα ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση χρεοκοπίας του κράτους, οι απαιτήσεις δεν θα έχουν πια καμία αξία».
Σε άλλο άρθρο η γερμανική εφημερίδα σημειώνει αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους: 

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Το καλό σενάριο ...Του Γ. Προκοπάκη


Αν έχετε καταλάβει, τα καυτά ζητήματα του προγράμματος σωτηρίας για να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Απρίλιο είναι:
1. Ο προϋπολογισμός 2015. Θυμίζω πως οι Σαμαράς-Βενιζέλος, στα αντιμνημονιακά ντουζένια τους κατέθεσαν προϋπολογισμό χωρίς τη συμφωνία της θεσμόικας.
2. Το δημοσιονομικό κενό. Η θεσμόικα το εκτιμούσε σε €2.6 δις, με το e-mail Χαρδούβελη αναγνωριζόταν εμμέσως κενό €980 εκατ. Εν τω μεταξύ, με την κατάρρευση των εσόδων, το κενό έχει εκτιναχθεί τουλάχιστον στα €5 δις, πιθανότατα στα €7 δις - κάποιοι μέσα από την κυβέρνηση λένε €11 δις.
3. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου. Ανέρχονται σε €30 δις - οι πραγματικά πιεστικές είναι €15 δις, τα υπόλοιπα με τον ένα ή άλλο τρόπο καλύπτονται από έντοκα.
Τα άλλα θέματα, αναμόρφωσης του ασφαλιστικού και εργασιακών είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πραγματική έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είναι κατεπείγοντα. Το ζήτημα της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος είναι πρόβλημα δευτερογενές.
Η χαλάρωση της απαίτησης πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% σε 1.5% ελαφρύνει τις ανάγκες κατά €3 δις περίπου.
Με στοιχειώδη γνώση αριθμητικής (πρόσθεση και αφαίρεση μόνον), χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών με παρεμβάσεις τύπου Θεσσαλονίκης, στο τέλος της διαπραγμάτευσης πρέπει:

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Ψάχνουμε για 16 δις μέχρι τον Ιούνιο ....και 26 δις έως τον Αύγουστο

Γράφει ο ΕπιμηθέαςΤι ακριβώς χρωστάει η Ελλάδα; Ποιές είναι οι συνολικές υποχρεώσεις της εντός του 2015, σε ποιούς και πότε ακριβώς καλείται να τις αποπληρώσει; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έρχονται στο μυαλό του κάθε Έλληνα σε αυτήν την στιγμή που η Ελλάδα διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο ρευστότητας και επιδιώκει να βρει τρόπο αποπληρωμής των πιστωτών της, και εν όψη  της συνεδρίασης της Δευτερας στο Eurogroup .
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Δ.Ν.Τ και την Ε.Ε. στις 19/2/15, αναλύονται τα ποσά, που χρωστά και καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2015, καθώς επίσης και πως ακριβώς εμφανίζεται ετησίως, μέχρι το 2054, το συνολικό  δημόσιο χρέος της Ελλάδας το οποίο  ανερχεται στο ποσό των 315,5 δις ευρώ. Αναλυτικά: Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Δ.Ν.Τ (IMF): € 24 δισ., στους κατόχους εντόκων γραμματίων δημοσίου (Treasury bill): €15 δισ., στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΕΚΤ (ECB): € 27 δισ., στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - ETΕΠ (EIB): €20,5 δις.,  στους Ιδιώτες επενδυτές: € 34 δισ., στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης: € 53 δισ., και τέλος στο  Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΕΤΧΣ (EFSF): € 142 δισ..
Ας δούμε στη συνέχεια τις ημερομηνίες-ορόσημα της ελληνικής οικονομίας που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, έως το τέλος του 2015, με βάση τις οφειλές προς τους δανειστές.
Ηδη το ελληνικό κράτος κατέβαλε την πρώτη δόση του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, ύψους 310 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποπληρώσει στο Ταμείο περίπου 1,5 δισ. Στις 13 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 336 εκατ. ευρώ, στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ, ενώ στις 20 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, άλλα 336 εκατ. ευρώ.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα ... των μεταρρυθμίσεωνΓράφει ο Επιμηθέας


Η κυβέρνηση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή του Βαρουφάκη προς τον Πρόεδρο του Eurogroup και το επικαιροποιημένο σημείωμα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα. O Βαρουφάκης ουσιαστικά ξαναστέλνει τις ίδιες μεταρρυθμίσεις - που είχε στείλει την προηγούμενη βδομάδα - προσθέτοντας ότι η χώρα θα εισπράξει έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα πείσει ή καλύτερα θα κοροϊδέψει τους βλάκες Ευρωπαίους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση μέρους των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να  θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, τις υπερήφανες δηλώσεις του  στην αρχή  ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες αυτές δόσεις, αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων και ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.
Τι μας λέει μια πρόχειρη ανάγνωση των δήθεν μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη:
1. Προτείνει οι «επαφές»  (αξιολόγηση) με τους «θεσμούς» (τρόικα) να γίνονται  στις Βρυξέλλες.

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Οι μεταρρυθμίσεις .......Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Economist: Ο Τσίπρας να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ...

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε την εκστρατεία της κυβέρνησής του προς τις Βρυξέλλες, με σκοπό να λάβει την 4μηνη παράταση από τους δανειστές, ελάχιστη αίσθηση κρίσης υπήρχε στην Αθήνα.
Οι καφετέριες ήταν γεμάτες και οι δρόμοι πηγμένοι από κίνηση και αυτοκίνητα. Ως συνήθως, η αίσθηση ήταν απατηλή.
Ο Economist, στο τελευταίο άρθρο του για την Ελλάδα, κάνει μια μικρή αναδρομή στα τελευταία κεφάλαια του ελληνικού δράματος και προσπαθεί να διαγνώσει τα σημάδια που ενδεχόμενα θα καταφέρουν να αναστρέψουν την πορεία της Ελλάδας προς ένα αβέβαιο μέλλον. Αναφέρει: «Μπορεί η νέα κυβέρνηση να έκανε πίσω από μια επικείμενη ρήξη με τους πιστωτές της, αλλά η προθυμία της να φτάσει στα άκρα πλήγωσε την οικονομία και έφερε το κράτος στα πρόθυρα της πτώχευσης. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη ζημιά, κατά την άνοιξη, αφού τίποτα δεν έχει διευθετηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Η συγκεκριμενοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής είναι βέβαιο πως θα περάσει από μια αγωνιώδη διαδικασία».

Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι στην κυβέρνηση ΤσίπραΓράφει ο Επιμηθέας


Ένα ηχηρό μήνυμα έστειλε χθες ο Ντράγκι στην κυβέρνηση Τσίπρα σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο "λαιμό" της Ελλάδας. Όχι μόνο μας απέκλεισε από το πρόγραμμα ύψους άνω του 1 τρισ. αλλά ταυτόχρονα δεν αύξησε το πλαφόν για έκδοση εντόκων πάνω από 15 δισ. ευρώ, ενώ άφησε μεν ανοικτή τη γραμμή του ELA, αλλά την αύξησε μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα ζητούσε 2 δισ. ευρώ. 
Παρά το γεγονός ότι από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πέφτουν στην ευρωπαϊκή αγορά 60 δισ. ευρώ το μήνα για αγορά κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα εξαιρείται, μέχρις ότου η κυβέρνηση αποφασίσει τις "μεταρρυθμίσεις" που θα προτείνει  στην ΕΕ . 
Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ξεκάθαρο πολιτικό εκβιασμό σε βάρος της Ελλάδας, την ευθύνη, όμως, την έχει η κυβέρνηση της αριστεράς  εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών στις περιβόητες διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες».
Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

FAZ: «Ο Βαρουφάκης συμπεριφέρεται σαν να αμφισβητεί τη συμφωνία»Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται  στη δυσαρέσκεια των εταίρων μας απέναντι στο Γιάνη Βαρουφάκη εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.
«Το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς. Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις Βρυξέλλες, να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους παρά τις εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες. Όμως ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία».
Ο αρθρογράφος επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη αλλά απευθείας με τον Τσίπρα. Μάλιστα την αποφασιστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν συνάντησε καν τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τηλεφωνούσε στον Αλέξη Τσίπρα. 

Der Spiegel: «Η παράνοια της ελληνικής κυβέρνησης: ίντριγκες, ίντριγκες παντού»Το περιοδικό Spiegel χαρακτηρίζει την ελληνική κυβέρνηση «παρανοϊκή». Στο άρθρο, με τίτλο «Η παράνοια της ελληνικής κυβέρνησης: ίντριγκες, ίντριγκες παντού», το περιοδικό τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα βλέπει παντού συνωμοσίες, οι οποίες δεν αποσκοπούν παρά μόνο στο να καλύψουν την ανεπάρκειά του. 
Υποψιάζεται παντού δολιοφθορά, θεωρεί τους Ισπανούς, την αντιπολίτευση και το Βερολίνο "ύποπτους" και τους κατηγορεί ότι θέλουν την πτώση της. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της αδυναμίες.
Στην συνέχεια το έγκριτο περιοδικό αναφέρεται στο χάος που προκλήθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες με αφορμή το ζήτημα των κέντρων κράτησης, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια δικαιολογία εντός και εκτός της χώρας. 
«Οι εχθροί της αριστερής κυβέρνησης βρίσκονται παντού. Στο εξωτερικό την τελευταία βδομάδα ήταν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, έλεγε ο πρωθυπουργός, ενώ στο εσωτερικό είναι τα ασφαλιστικά ταμεία που αρνούνται να διαθέσουν τα αποθεματικά τους», σημειώνει ο αρθρογράφος. 
Ακόμα και τα επικριτικά άρθρα θεωρούνται μέρος της ευρύτερης συνωμοσίας. «Το πιο απλό πράγμα από όλα είναι να ψάχνεις έναν αποδιοπομπαίο τράγο» γράφει.

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Τραπεζικό σύστημα και διαπραγμάτευση - Amber Alert

Του Γ. Προκοπάκη
 
 
Βγήκαν τα στοιχεία 31/12. Οι ελληνικές τράπεζες απελάμβαναν ρευστότητα €84.5 δισ από την ΕΚΤ και ΤτΕ - εξ αυτών €5.6 δισ ο ELA. Είχαν και πρόσθετη ρευστότητα €9 δισ από τη διατραπεζική. Σύνολο €94.5 δισ.
Σήμερα έχει τελειώσει η διατραπεζική, έχει τελειώσει η ΕΚΤ και έχουν μείνει οι τράπεζες με το όριο των €68 δισ του ELA. Μείωση ρευστότητας €26.5 δισ (ίσως κάτι λιγότερο αν είχε καμιά από τις τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό της γερμανικά ή αγγλικά ομόλογα). Η θέση δε είναι δεινή, δεδομένου ότι έχουν φύγει (από τα €23 δισ συνολικά) €18-€20 δισ καταθέσεων μετά την πρωτοχρονιά.
Γι' αυτό καίγεται η Ελλάδα για το περίφημο waiver στα ελληνικά ομόλογα. Οι τράπεζες έχουν κάπου €9 δισ ελληνικά χαρτιά, τα οποία δεν δέχεται πια η ΕΚΤ. Με το waiver θα τα δέχεται ξανά, οπότε ανοίγει χώρος στον ELA. Η "υποχρεωτική" συμμετοχή δημοσίων φορέων αφαιρεί ρευστότητα από τις εμπορικές τράπεζες. Γι" αυτό σκιζόταν χτες η κυβέρνηση για πρόσθετο ELA, παρά το ότι οι εκροές έχουν σταματήσει. Πήρε μόνο μισό δισ, αντί για δύο που περίμενε/ήθελε.
Στην πρέσσα λοιπόν! Το ζήτημα έχει μπει καθαρά από τους εταίρους:
Ή πραγματικές και μετρήσιμες μεταρρυθμίσεις ή βράστε στο ζουμί σας.
Εάν πραγματικά οι Έλληνες πολίτες στέκονται δίπλα στην διαπραγμάτευση α λα Τσίπρα-Καμμένο, θα αναγνωρίσουν το λάθος τους και θα τρέξουν να ρίξουν ξανά στις τράπεζες τα λεφτά από τους απορροφητήρες, τα ψυγεία, τους κήπους. Διαφορετικά, κάθε σαββατοκύριακο το επόμενο δίμηνο θα είναι σαββατοκύριακο του τρόμου.

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Δημιουργική ασάφεια ... ή απόλυτο μπάχαλο ...Γράφει ο Επιμηθέας


Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από την αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση είναι το λιγότερο για γέλια. Τέτοια κατάντια η  χώρα δεν έχει βιώσει  από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Δυστυχώς παίζουν με το μέλλον της χώρας και νομίζουν ότι κυβερνούν. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδι αλλά για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τη σωτηρία της πατρίδας και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ακόμη κι αν η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κακή,  που ήταν, μπροστά σ' αυτούς μας κυβερνούν σήμερα φαντάζει με Παράδεισο. Μόλις ένα μηνά και κάτι μέρες από τότε που ορκίστηκε η πρώτη «αριστερή» Κυβέρνηση και τα πάντα μοιάζουν σα να έχουν περάσει χρόνια. Υπουργοί βγαίνουν και λέει ο καθένας ότι του γουστάρει. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αμφισβητείται από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός μονίμως απών. Αφήνουν τον Βαρουφάκη να εκτίθεται, αφήνουν τη χώρα να διαλύεται και το μόνο που κάνουν είναι να εφευρίσκουν  σενάρια συνωμοσίας και να κατηγορούν  πρωθυπουργούς άλλων χωρών, δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα.
Αυτοί που έλεγαν ότι «η ελπίδα έρχεται» έχουν καταφέρει να την σκοτώσουν μέσα σεσε λίγες μέρες. Και η Ελλάδα ζει το απόλυτο μπάχαλο. Αυτό που ο Βαρουφάκης λέει κομψά «δημιουργική ασάφεια» είναι ουσιαστικά το χάος.
Δεν είναι ότι ο υπουργός δίνει δεκάδες συνεντεύξεις. Είναι ότι έχει παρουσιάσει τόσα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία που κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Πότε λέει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ αλλά όχι στα βασικά προϊόντα, αλλά σε ένα που δεν θα έχει σημασία. Λίγο μετά λέει ότι θα αυξομειωθούν οι συντελεστές ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, ενιαίος στο 15%-16%. Και προκαλεί απανωτά εγκεφαλικά στην κοινωνία και την οικονομία ενώ μέσα από την κυβέρνηση λένε ότι δεν ξέρει τι λέει.

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Όταν ο Γιάνης πετά τα "ν" που δεν βολεύουν ...Όταν ο Γιάνης πετά τα "ν" που δεν βολεύουν ...

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δραχμέςΓιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει δραχμές, είναι ο τίτλος νέας ανάλυσης της Goldman Sachs
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι εν τω μέσω μιας επιδεινούμενης μακροοικονομικής κατάστασης για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος παραμένουν. Τονίζει ακόμη τους λόγους για τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ένα βιώσιμο νέο νόμισμα, καθώς και ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους.
Επίσης τονίζει πως όταν υπάρχει ένα senior μεγάλο εξωτερικό χρέος, ένα νέο νόμισμα θα μπορούσε απλώς να λειτουργήσει ως μέσο κάποιων εσωτερικών πληρωμών, και θα οδηγούσε σε αποστράγγιση της ρευστότητας της οικονομίας, εσωτερικής και εξωτερικής.
Όπως εκτιμά η Goldman Sachs, το κόστος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές (αλλά κυρίως και ιδιαίτερα, για την Ελλάδα).
Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία για τις αρχές ενός νέου ελληνικού προγράμματος που επιτεύχθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αποκάλυψε την αντίδραση των ελληνικών αρχών, εν όψει ενός κρίσιμου διλήμματος.
Πρακτικά, η ελληνική κυβέρνηση είτε θα πρέπει να συμφωνήσει στους όρους του προγράμματος  που θα επιτρέψει το κράτος να παραμείνουν φερέγγυο ή να διακινδυνεύσει μια στάση πληρωμών που θα οδηγούσε σε ένα πλαφόν της παροχής ρευστότητας από τον ELA στις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα της τελευταίας επιλογής θα είναι η διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

H πρώτη μεγάλη «μεταρρύθμιση» ... οι αυξήσεις στους μισθούς της ΔΕΗΓράφει ο Επιμηθέας


H πρώτη… μεγάλη «μεταρρύθμιση» της αριστερής κυβέρνησης είναι γεγονός, και δεν είναι άλλη από την η νέα συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ. Και βέβαια αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους εργαζόμενους που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχαν μια τόσο καλή συμφωνία. Για να δούμε τη περιλαμβάνει η σύμβαση :
1. Τη χορήγηση τροφείου ύψους 6 ευρώ την ημέρα για κάθε μέρα πραγματικής εργασίας (φυσικής εργασίας) στη ΔΕΗ, με σκοπό όπως αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης «την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας». Τα 150 ευρώ μηνιαίως αντιστοιχούν σε αύξηση 8 έως 10% για το μέσο μισθό της ΔΕΗ

2. Διασφαλίζεται ότι δε γίνεται καμία απολύτως μείωση στους μισθούς.

3. Η ΔΕΗ δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση εργαζομένου για οικονομοτεχνικούς λόγους.

4. Η ΔΕΗ είναι πλέον υποχρεωμένη (μέχρι τώρα κατέβαλε από ελευθεριότητα) να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τη μισθολογική του εξέλιξη, θα λαμβάνει υποχρεωτικά μισό κλιμάκιο.

5. Καθιερώνεται ειδική άδεια 4 ημερών ετησίως για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εξυπηρέτηση πελατών (front office) της επιχείρησης.

Για το ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός

Του Γ. Προκοπάκη
 
 
Απειλεί, λέει, ο Σόιμπλε με πιστωτικό γεγονός σχολιάζοντας σε γερμανικό κανάλι τις δηλώσεις Βαρουφάκη πως τα ομόλογα της ΕΚΤ είναι διαφορετικό χρέος από του ΔΝΤ και θα αντιμετωπισθεί διαφορετικά σε συνεννόηση με τους εταίρους.
Δεν απειλεί ο Σόιμπλε! Μεταφέρει το αυτονόητο. Το πιστωτικό γεγονός, θα το ξαναπώ, δεν είναι το ξεφώνημα ενός φεσωμένου εναντίον ενός μπαταχτσή, οπότε εάν αυτοί ψιλοαγαπιούνται δεν θα ξεφωνίσει ο φεσωμένος και με ένα "έλα μωρέ τώρα" καθαρίζει ο μπαταχτσής. Το πιστωτικό γεγονός το επισημαίνουν και το ξεφωνίζουν τρίτοι, των οποίων η δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να ενημερώνουν την επενδυτική κοινότητα για το αξιόχρεο κρατών, τραπεζών, εταρειών. Οι περιώνυμοι οίκοι αξιολόγησης.
Μπορεί να λέει όποιος γουστάρει, ό,τι γουστάρει για τους οίκους, ας θυμηθεί όμως και τον Ιούνιο 2011 που η εφαρμογή της λεγόμενης γαλλικής φόρμουλας απετράπη με μόνη την ανακοίνωση της Moody's πως θα το θεωρήσει πιστωτικό γεγονός. Κι ας σκύλιαζε η Μέρκελ.

Σαφή μηνύματα από τον Β. ΣόιμπλεΓράφει ο Επιμηθέας


Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση  υπέβαλε έναν κατάλογο «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζει να εφαρμόσει ως τα τέλη του Ιουνίου στο Eurogroup, που τον ενέκρινε, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σε συνέντευξή του o Β. Σόιμπλε στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή Bericht aus Berlin, εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της με τη ρητορική της, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που έχει εντέλει σημασία είναι μόνον η συμφωνία του Eurogroup που αποτέλεσε και τη βάση για τη συγκατάθεση της γερμανικής βουλής. Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο στήριξης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε λακωνικά, λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει ένα τρίτο πακέτο, συνεπώς δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζω εγώ».
Σχολιάζοντας δε την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι αφενός ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί εγκαίρως και στο ακέραιο στις υποχρεώσεις της και πως αφετέρου ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και καθηγητής οικονομίας γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αν δεν το πράξει, δηλαδή πιστωτικό γεγονός (default).