Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Τα 7 ψέμματα του Τσίπρα

Στην κόψη του μαχαιριού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία δημοσκόπηση που δίνει ελαφρό προβάδισμα στη ΝΔ εκτιμούν αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου.
Ήττα του Αλέξη Τσίπρα προβλέπει στις εκλογές και το περιοδικό Focus που απαριθμεί τα 7 ψέματα που καταποντίζουν τη δημοτικότητά του. Σύμφωνα με το περιοδικό οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του και ο Τσίπρας θα πληρώσει το τίμημα στις 20 Σεπτεμβρίου.

O Tσίπρας στις προηγούμενες εκλογές υποσχέθηκε από τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες, αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και μειώσεις φόρων: Για παράδειγμα, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, επαναφορά δώρου Χριστουγέννων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αφορολόγητο στα 12 χιλιάδες ετησίως και είπε πως θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, είναι το δεύτερο ψέμα που σύμφωνα με το Focus διατυμπάνιζε ο Τσίπρας και εδώ σημειώνεται πως μπορεί η τρόικα να μετονομάστηκε σε θεσμούς, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έφερε το νέο πακέτο διάσωσης.
Το τρίτο ψέμα που σημειώνει το Focus αφορά την πάταξη της διαφθοράς, που δυναμικά είχε προαναγγείλει ο Τσίπρας.Υποσχέθηκε πως οι πλούσιοι θα πληρώσουν και πως τα σκάνδαλα θα τερματιστούν, αλλά αυτό δεν έγινε.
Το μεγαλύτερο ψέμα του Τσίπρα ήταν το δημοψήφισμα σχολιάζει το Focus. Και υπενθυμίζει την καμπάνια που έκανε υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι με το ΟΧΙ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο πακέτο από την πρόταση Γιούνκερ. Παρά το συντριπτικό 61,7% και τα 28,7 εκ. ευρώ για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, λίγες ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες δίνει τη συγκατάθεσή του για ένα τρίτο πακέτο που δεν διαφέρει καθόλου από αυτό του Γιούνκερ.
Το δημοψήφισμα καταλήγει σε φάρσα. Στις 18 Ιουνίου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει θέμα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, παρά τις προειδοποιήσεις της προέδρου Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκας Κατσέλη και ενώ βοούσαν όλες οι εφημερίδες. Δέκα μέρες αργότερα έκλεισαν όλες οι τράπεζες και ο Τσίπρας με τηλεοπτικό διάγγελμα διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι θα διαρκούσαν λίγες μέρες, καλώντας τους Έλληνες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τους καταθέτες.
Μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση διέψευδε το ίδιο κατηγορηματικά φήμες περί πρόωρων εκλογών. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης «και μετά βλέπουμε». Λίγες μέρες αργότερα ο Τσίπρας ανακοίνωνε από την τηλεόραση την παραίτησή του και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Για έκτακτο συνέδριο ούτε λόγος.
Και το τελευταίο ψέμα αφορά τα προεδρικά διατάγματα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν ότι θα τηρούσε κατά γράμμα το Σύνταγμα και δεν θα κυβερνούσε με προεδρικά διατάγματα. Τα πράγματα όμως ήρθαν αλλιώς, γράφει το Focus, ακόμη τα capital control επιβλήθηκαν με ΠΔ και όχι με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας το κόμμα του να φυλλοροεί και να φεύγουν ακόμη και στενοί συνεργάτες και φίλοι του.

Πηγή: Deutsche Welle
ηγή

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: οι προϋποθέσεις της εθνικής υπέρβασης ... " Αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, τι θα είχε συμβεί στη χώρα;

Άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου στο "Books' Journal, τεύχος 58 "


Είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι θα ολοκληρωνόταν η τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος που έληγε στις 31/12/2014 και είχε παραταθεί ως τις 28/2/2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να εισηγηθεί και η προηγούμενη Βουλή να ψηφίσει μια δέσμη μέτρων, ο δημοσιονομικός στόχος των οποίων θα βρισκόταν κοντά στο  περιβόητο «μέιλ Χαρδούβελη».
Θα υπήρχαν βεβαίως τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί και πάλι για υποχωρητικότητα, προδοσία και δωσιλογισμό, παρ’ ότι μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου κατηγορήθηκε γιατί δεν συνήψε τη συμφωνία πριν από τις εκλογές!
Η υιοθέτηση των μέτρων αυτών θα οδηγούσε στην καταβολή των εκκρεμών τελευταίων δόσεων του δεύτερου ευρωπαϊκού δανείου που είχε χορηγηθεί το 2012 από το EFSF με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις του δικού του δανείου που ίσχυε ώς τα τέλη Μαρτίου 2016 και στην ΕΚΤ, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της ευρωζώνης, να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα χαρτοφυλάκια τους ελληνικών ομολόγων.

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μας γέμισαν ψέματα και χρέη

Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Τσίπρας στα Χανιά (από το in.gr)
"Από τον τόπο μας λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι παλιοί πολιτικοί μας έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του."
Απολύτως σωστό! Τον εαυτό του πού τον βάζει όμως;
Ο κ. Τσίπρας, σε επτά μήνες μας φόρτωσε:
1. €64 δισ χρέους - €86 δισ το Μνημόνιο του μείον τα €22 δισ του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018
2. €7 δισ σε δημόσια έσοδα τη διετία που η ανάπτυξη γυρίζει σε ύφεση και το πλεόνασμα σε έλλειμμα. [Η επίδραση στο ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερη - αναφορά στα έσοδα από φόρους και εισφορές]
3. €2.8 δισ το μήνα ιδιωτικής ζημίας (ιδιωτικό χρέος τελικά) από τα capital controls. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από €6 δισ. Μέχρι τις εκλογές €8.5 δισ.
Αυτά είναι τα αδιαμφισβητήτως αδιαμφισβήτητα, από το Μνημόνιο του και την έκθεση δημόσιου φορέα.
Σύνολο, μέχρι τις εκλογές, μόλις €79.5 δισ!!! Αδιαμφισβήτητα! Για να ισοσταθμίσει εν μέρει (πόσα πια να πληρώνουν και οι κουτόφραγκοι) πουλάει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ €37.5 δισ (50 μείον 12.5 της ανάπτυξης) δημόσιας περιουσίας.
Ο ίδιος, λοιπόν, μας γέμισε με χρέη ή όχι; Από το βάθος του χαντακιού που ο ίδιος μας έσπρωξε, ποιος θα μας βγάλει; Ο ίσιος; Γιατί μας έσπρωξε τότε;
Το εγκληματικό είναι η άνεση με την οποία δημόσιο χρήμα πετιέται από το παράθυρο. Τα παρακάτω συμπεριλαμβάνονται στα ποσά της δανειακής σύμβασης - ακριβέστερα: η δανειακή σύμβαση είναι τόσο ψηλά γιατί αυτά τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών πετάχθηκαν από το παράθυρο:
1. €12.7 δισ της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.
2. €3.5 δισ ήδη κατανεμηθέντα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες από την επιστροφή κερδών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα.
3. €9 δισ από τις μελλοντικές επιστροφές των ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα.
Μόλις €25.2 δισ, επίσης αδιαμφισβήτητα, που η επτάμηνη πολιτική του τα πέταξε στα σκουπίδια!

Όντως από τον τόπο "λείπει το αίσθημα δικαιοσύνης".