Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Κάνουμε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ... χωρίς να μεταρρυθμίσουμε ποτέ τίποτα

Του Γρηγόρη Ψαριανού*

Παρακολουθώ για μια ακόμα φορά στην Επιτροπή Μορφωτικών να συζητάμε για την παιδεία. Όλα τα χρόνια που είμαι στη Βουλή, από το 2007, έχω αλλάξει πέντε κυβερνήσεις, είμαι διαρκώς στην Επιτροπή Μορφωτικών, έχω δει αρκετές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλές συζητήσεις για την εκπαίδευση και σπανιότατα για την παιδεία. Λυπάμαι που έχουν φύγει αρκετοί συνάδερφοι που θα ‘θελα να τα ακούσουν αυτά, από όλες τις πτέρυγες. Σπανίως μιλάμε για την παιδεία. Μιλάμε για εκπαίδευση. Μιλάμε για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια. Μπορώ να σας πω πολύ «φρέσκα» νέα για την κατάσταση της παιδείας στη χώρα μας. Γιατί, όσα χρόνια είμαι στη Βουλή, παρακολουθώ την κόρη μου. Από την πρώτη δημοτικού έως την δευτέρα λυκείου που είναι τώρα. Δηλαδή έχω περάσει και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Κι επειδή έχουμε και τα πανεπιστήμια που τα βλέπουμε και τα ζούμε, ξέρουμε πάρα πολύ καλά όλοι τι έχουμε κάνει στη χώρα μας. Τι καταστροφή έχουμε προκαλέσει στη χώρα μας. Ο κύριος Φίλης είναι απαράδεκτος, ο κύριος Μπαλτάς απαράδεκτος, η κυρία Σία απαράδεκτη, η κυρία Διαμαντοπούλου είναι χάλι μαύρο, ο κύριος Άρης Σπηλιωτόπουλος είναι…. Είναι όλοι, πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, δεν φταίνε οι πολιτικές, φταίει η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας στην παιδεία. Σε όλες τις βαθμίδες.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Βενιζέλος: Τι απαντά για Βγενόπουλο, Σηφουνάκη και Παπαγγελόπουλο


Ολόκληρη η απάντηση  του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:
«Στο περιοδικό «Επίκαιρα» του εκδότη κ. Λιβάνη δημοσιεύεται επιστολή του κ. Ν. Σηφουνάκη προς την κα Φώφη Γεννηματά με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ  και μεταξύ αυτών ο  Ευάγγελος Βενιζέλος ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με αφορμή μηνυτήρια αναφορά εισαγγελέως εφετών που καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς κατά την εκτέλεση των δικαστικών της καθηκόντων.
Η άποψη του κ. Σηφουνάκη είναι ότι όταν μια υπόθεση αφορά τον κ. Βγενόπουλο (με τον οποίο είχε ο ίδιος αντιδικία) ή  κάποιον για τον οποίο έχουμε κακή γνώμη  ή αντιπαθούμε δεν έχουν καμία σημασία οι καταγγελίες της αρμόδιας εισαγγελέως εφετών και ο κ. Παπαγγελόπουλος  μπορεί να κάνει ότι θέλει. Η άσκηση ελέγχου επί της κυβέρνησης για προσβολή της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου συνιστά «ουσιαστική στήριξη στο Βγενόπουλο». Αυτό το θεσμικά ανατριχιαστικό λέει ο κ. Σηφουνάκης. Ο,τι ακριβώς λέει ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης και τα γνωστά φερέφωνά του.

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Νέοι φόροι ... σε ότι κινείται και σε ότι δεν κινείται...

Καθημερινά νέα σενάρια εισπρακτικού χαρακτήρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω διαρροών από την  διαπραγματευτική ομάδα του οικονομικού επιτελείου.
Σε μια ύστατη  προσπάθεια για  να πληρωθεί ο λογαριασμός των 1,7 δισ. ευρώ από  νέα μέτρα, μπαίνει στο φορολογικό στόχαστρο ότι κινείται και ότι δεν κινείται.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων που έχει συζητηθεί με τους θεσμούς περιλαμβάνει:

-Tην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά, υπάρχει περιθώριο αύξησης των λιανικών τιμών των καυσίμων καθώς έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει, ωστόσο, ένας προβληματισμός για την αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης καθώς θα επηρεάσει άμεσα αρνητικά την παραγωγική δραστηριότητα (μεταφορές, βιομηχανία κλπ) αλλά δεν φαίνεται ότι αυτός ο προβληματισμός μπορεί να αποτρέψει την αύξηση και στο ολοένα αυξανόμενα σε δημοφιλία καύσιμο (τα περισσότερα νέα οχήματα είναι πετρελαιοκίνητα). Από την αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ πρόκειται να παρασυρθεί προς τα πάνω και ο φόρος στο υγραέριο κίνησης.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

«Μαύρη μέρα» για το Βέλγιο

Σε πένθος έχει βυθίσει το Βέλγιο το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού η βελγική πρωτεύουσα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα στα ευρωπαϊκά όργανα.
Το διπλό τρομοκρατικό σημερινό χτύπημα στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών έχει βυθίσει σε πένθος το Βέλγιο με τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αστικών συγκοινωνιών των Βρυξελλών (STIB) από την έκρηξη που έγινε σε βαγόνι του μετρό στη στάση Μάαλμπεκ, δίπλα στο κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή υπάρχουν 15 νεκροί, 10 σοβαρά και 45 ελαφρά τραυματίες.
Αναφορικά με τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο, η εισαγγελία Βρυξελλών κάνει λόγο επισήμως 11 νεκρούς, ωστόσο σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ο αριθμός ξεπερνάει τους 20 νεκρούς. Η μια από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο προέρχεται από καμικάζι, ενώ η δεύτερη φαίνεται ότι ήταν βόμβα χωρίς να επιβεβαιώνεται. 
Το βέβαιο είναι πως ήταν μεγάλης ισχύος γιατί κατέστρεψε τα αλεξίσφαιρα τζάμια στην αίθουσα που έγινε η έκρηξη.


ΠΗΓΗ: DW

H τρομοκρατική επίθεση στο μετρό των Βρυξελλών (Video)

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον δεύτερο συρμό, ο οποίος όταν έγινε η έκρηξη βρισκόταν ακόμα μπροστά από την πλατφόρμα. Ο οδηγός του τρένου σταμάτησε αμέσως και εκκένωσε τους υπόλοιπους συρμούς. 
Δείτε το σπαρακτικό βίντεο, με ανθρώπους να ουρλιάζουν, να φωνάζουν μέσα στο σκοτάδι και να κατεβαίνουν στις ράγεςΤα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών καταγράφονται σε ένα νέο βίντεο, το οποίο είχε το κουράγιο να τραβήξει ένας εκ των επιβατών.

Πεσμένος στο έδαφος καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις. Άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος, καλύπτουν ο ένας τον άλλο. Κάποιοι έχουν τρέξει να σωθούν, αφήνοντας πίσω τις βαλίτσες τους, αφού εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στη σειρά για να περάσουν από το check-in.Σοκ στις Βρυξέλλες ...

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών έκλεισε σήμερα το πρωί μετά από δύο ισχυρές εκρήξεις στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου. Βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Νέα έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται εκ νέου σε συναγερμό. Σήμερα το πρωί, γύρω στις 8.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης, σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις εντός του αεροδρομίου οδηγώντας στο κλείσιμο του μεγαλύτερου βελγικού αεροδρομίου. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου , ενώ μια δεύτερη έκρηξη φαίνεται να σημειώθηκε στο γκισέ check-in των αμερικανικών αερογραμμών American Airlines, σύμφωνα με όσα αναφέρουν προς το παρόν ατυτόπτες μάρτυρες.
Mέχρι στιγμής η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου σε μία πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι υπάρχει ένας νεκρός και περισσότεροι τραυματίες. Πολλά ΜΜΕ από την πλευρά τους, όπως το φλαμανδικό κανάλι VPM και η βελγική κρατική τηλεόραση RTBF κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς και για πάνω από 30 τραυματίες.
Στο μεταξύ λίγο πριν τις 9.00 π.μ. σημειώθηκε νέα έκρηξη, αυτή τη φορά στο μετρό των Βρυξελλών, στη στάση Maelbeek, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα κτίρια των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Αυτή τη στιγμή το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας βρίσκεται κλειστό, ενώ και η Κομισιόν εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση προς τους εργαζομένους να παραμείνουν σήμερα στα σπίτια τους.
Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Σοσιαλδημοκρατική αμηχανία

Της Άννας Διαμαντοπούλου*


Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα αλλάζουν το πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε. Οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία επιβεβαίωσαν, για μία ακόμη φορά την τελευταία περίοδο, ότι ο λαϊκισμός είναι ανερχόμενη δύναμη απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης. Ταυτίζεται με τις επιθυμίες του πλήθους, παίζει με το συναίσθημα και τον φόβο, καταγγέλλει τις ελίτ, χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της δημαγωγίας. Παίρνει μορφή αριστεράς και δεξιάς.
Ο αριστερός λαϊκισμός υπερασπίζεται τους φτωχούς με «εχθρό» τον νεοφιλελευθερισμό και ο δεξιός λαϊκισμός υπερασπίζεται την εθνική ταυτότητα με «εχθρό» τον ισλαμισμό ή την ξενοφοβία. Κοινό στοιχείο το μίσος προς τους αντιπάλους.
Τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Ευρώπης χάνουν δυνάμεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, μην μπορώντας να διατηρήσουν την προηγούμενη ισόρροπη πολυσυλλεκτικότητα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις που οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων έκλεισαν το μάτι και χάιδεψαν δημαγωγούς και λαϊκιστές, τους ενδυνάμωσαν, χάνοντας οι ίδιες.
Στον δυτικό κόσμο βιώνουμε την αρχή μιας νέας περιόδου λειτουργίας της δημοκρατίας με νέα διακυβεύματα, νέες διαχωριστικές γραμμές και νέα αφηγήματα, απέναντι στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας και των νέων τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

Άν πέσει ο Τσίπρας ... θα χάσετε τις θέσεις σας ...

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που διανεμήθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα στελέχη του κόμματος και ειδικά σε εκείνα της Ενωτικής Κίνησης που θεωρούνται ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών - Η γραμμή που δόθηκε μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις άξονες: «Θα χάσετε τις θέσεις σας, θα διωχθείτε όπως μετά τον Εμφύλιο και εάν χάσει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ θα φταίτε εσείς»
Καμπανάκι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους επιδεικνύουν διαχειριστική αδυναμία, δυσκολία να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τους ρυθμούς της διακυβέρνησης, αλλά και σε εκείνους που εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά στον... κόσμο τους χτυπά η ηγεσία του κόμματος, αντιλαμβανόμενη τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα που προκαλούν προσκόμματα και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αποστείλει την περασμένη Τετάρτη στα στελέχη της προεδρικής φρουράς ένα πύρινο άρθρο (από την ιστοσελίδα tvxs.gr του ευρωβουλευτή του κόμματος Στέλιου Κούλογλου) με τίτλο «Αν πέσει ο Τσίπρας». Ουσιαστικά το άρθρο περιγράφει εικόνες από ένα ζοφερό, για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέλλον, αφού αναφέρει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης ήττας του κόμματος και απομάκρυνσης από την εξουσία. Δείχνει σαν να επιδιώκει να ξυπνήσει μνήμες από τα πέτρινα χρόνια της Αριστεράς και τον κίνδυνο επιστροφής στην άγονη γραμμή του πολιτικού σκηνικού, φέρνοντας το κάθε στέλεχος μπροστά σε μια τέτοια μελανή προοπτική και στην ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες του.

Νέα σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης

Νέα  σενάρια για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο σενάριο οδηγεί σε επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 18.000 ευρώ και μικρές ελαφρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 18.000, ενώ παραμένει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Η νέα πρόταση για την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης έρχεται σε συνέχεια της νέας πρότασης για την βασική φορολογική κλίμακα και οδηγεί ουσιαστικά σε μονιμοποίηση των φορολογικών εσόδων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τελικά περιλαμβάνει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από 220.000 ευρώ (και όχι πάνω από τις 500.000 που προέβλεπε η αρχική πρόταση).
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι συμφωνία για το φορολογικό σκέλος της συμφωνίας δεν υπάρχει ακόμη, καθώς υπάρχει απόσταση μεταξύ αυτών που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτών που προτείνει η ελληνική πλευρά. Όλες οι προτάσεις, τόσο για τη φορολογική κλίμακα όσο και για την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης πρόκειται να επανεξεταστούν στο πλαίσιο τη συνέχισης της διαπραγμάτευσης από τις αρχές Απριλίου και μετά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νέο σενάριο για την κλίμακα της εισφοράς έχει ως εξής:

Μετά το Πάσχα η επιστροφή των θεσμών ...

Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών ολοκλήρωσαν, καταρχήν χωρίς αποτέλεσμα, την αξιολόγηση της προόδου του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Αθήνα. Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα ανέφερε χθες Κυριακή προς το dpa ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών «θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα». Διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφωνίες, αναφέρουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Εντούτοις, όπως αναφέρει και η σημερινή Frankfurter Rundschau, η Κομισιόν προχωρά σε μια τελείως διαφορετική εκτίμηση. «Υπήρξε σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος επί σημαντικών πτυχών της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  προς εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke, «στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου».