"Άλλες" ειδήσεις


Τρίτη, 4 Αυγούστου  2014

Τύποι λευκού ξηρού κρασιού για το καλοκαίρι

White wine poured in a glass over white background

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, το ξηρό λευκό κρασί έχει την τιμητική του! Οι λάτρεις του κρασιού το προτιμούν για την ιδιότητα που έχει να συνδυάζεται εύκολα με τα φαγητά του καλοκαιριού αλλά και για την δροσερή και τραγανή γεύση του. Διάσημα λευκά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο, η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο στην Ελλάδα και το Sauvignon Blanc, το Pinot Grigio και το Riesling καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως πολλές και διάφορες ενδιαφέρουσες ποικιλίες, που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Πότε το κρασί θεωρείται ξηρό;

Τα σταφύλια έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σακχάρων ανάλογα με την ποικιλία τους, το πόσο αργά έχουν τρυγηθεί και το πόσο συμπυκνωμένος είναι ο χυμός τους. Κατά την διαδικασία της ζύμωσης, η ζύμη μετατρέπει τα σάκχαρα του σταφυλοχυμού σε αλκοόλ. Όταν η πλειοψηφία των σακχάρων έχει μετατραπεί σε αλκοόλ και έχουν μείνει λιγότερο από 1% υπολειμματικά σάκχαρα το κρασί θεωρείται ξηρό (περιέχει δηλαδή >4 γρ. σακχάρων ανά λίτρο) . Υπάρχουν επίσης κρασιά που χαρακτηρίζονται medium dry, ημίξηρα, αν περιέχουν υπολειμματικά σάκχαρα >12 γρ./λ. Τα κρασιά που έχουν ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα θεωρούνται medium ή γλυκά.

Τα γλυκά και τα φρουτώδη κρασιά είναι δυο όροι που συχνά μπερδεύουμε. Ένα φρουτώδες κρασί δεν είναι απαραίτητα γλυκό. Ακόμα και το πιο ξηρό κρασί μπορεί να έχει φρουτώδη γεύση. Το πόσο φρουτώδες είναι το κρασί δεν σχετίζεται με την γλυκύτητά του αλλά με άλλα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, το Riesling μπορεί να έχει νότες μήλου ή το Sauvignon Blanc να έχει γεύση φραγκοστάφυλου.

Sauvignon Blanc
Aυτή η ποικιλία δίνει ένα από τα πιο ξηρά και πιο τραγανά κρασιά. Το απλό και καθαρό Sauvignon Blanc έχει συνήθως βοτανική γεύση με καλά ισορροπημένη οξύτητα και στο βάθος έρχονται τα φρούτα. Μπορεί να βρει κανείς Sauvignon Blanc σε όλο τον κόσμο. Οι κυριότερες περιοχές που το παράγουν είναι το Μπορντό, η Νέα Ζηλανδία, η Loire Valley, η Νότια Αφρική, η Καλιφόρνια και η πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Albarino
Αυτό το ξηρό ισπανικό λευκό έχει φωτεινή οξύτητα και γεύσεις εσπεριδοειδών. Ταιριάζει άψογα με θαλασσινά, που κυριαρχούν στη μεσογειακή κουζίνα. Οι Πορτογάλοι το ονομάζουν Alvarinho.

Chardonnay
Η περιοχή της Βουργουνδίας φημίζεται για τα εξαιρετικά κρασιά Chardonnay. Το γαλλικό Chablis φτιάχνεται αποκλειστικά από αυτό το σταφύλι. Τα κρασιά της Βουργουνδίας έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών και πυριτόλιθου και σε θερμότερες περιοχές μπανάνας & ανανάκαι . Η νεοκοσμίτικη εκδοχή από την Καλιφόρνια και τις ΗΠΑ ωριμάζουν σε βελανιδιά και έχουν γεύση ψημένη με νότες βανίλιας.

Muscadet
Αυτό το ελαφρύ κρασί είναι εξαιρετικά ξηρό. Είναι επίσης αιχμηρό, πικάντικο και πεντανόστιμο. Αυτό το κρασί προέρχεται από την Loire Valley.

Ημίξηρα λευκά
Τα κρασιά αυτά μπορούν να έχουν μέχρι 12 γρ. ανά λίτρο υπολειμματικά σάκχαρα.

Pinot Blanc
Το κρασί αυτό είναι ένα λευκό που έχει παρόμοια γεύση με το Chardonnay αλλά λιγότερη πολυπλοκότητα και προέρχεται από οινοπαραγωγικές περιοχές όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Αλσατία, η Γαλλία.

Pinot Grigio/Pinot Gris
Στην Ιταλία, το ονομάζουν Pinot Grigio. Οπουδήποτε αλλού, κυρίως στο Όρεγκον και τη Γαλλία το κρασί από αυτό το σταφύλι το ονομάζουν Pinot Gris. Τα κρασιά αυτά είναι ελαφριά, τραγανά και φρουτώδη.

Viognier
To Viognier είναι ένα πολύ εύθραυστο σταφύλι. Μάλιστα στα κρασιά Côte-Rôtie της Γαλλίας, οι οινοποιοί αναμιγνύουν λίγο Viognier με Syrah για να δώσουν ένα πιο ελκυστικό άρωμα με μύτη κίτρου. Μπορεί επίσης κανείς να βρει Viognier στο Condrieu και την Καλιφόρνια.

Grüner Veltliner
Η Αυστρία ειδικεύεται σε αυτό το κρασί με γεύση βερίκοκο και νότες πιπεριού και μπαχαρικών.

Gewürtztraminer
Η Γερμανία και η Αλσατία ειδικεύονται σε αυτό το πικάντικο, αρωματικό κρασί. Μπορεί κανείς να βρει εξίσου καλά παραδείγματα από τη Νέα Ζηλανδία, το Όρεγκον και τη Καλιφόρνια. Δεν είναι όλα τα Gewürtztraminer ξηρά. Αυτό το σταφύλι είναι επίσης γνωστό για την πιο γλυκιά εκδοχή του, όπου το κρασί γίνεται με σταφύλια τελευταίου τρύγου. Αν ψάχνετε για ένα ξηρό κρασί, ψάξτε για ένα γερμανικό trocken ή halbtrocken (ξηρό και ημίξηρο αντίστοιχα στα γερμανικά).

Riesling
Άλλη μια ποικιλία σταφυλιού που θριασμβεύει στο ψυχρό κλίμα της Γερμανίας και στην Αλσατία. Το Riesling μπορεί να δώσει ξηρά ή γλυκά κρασιά. Τα όξινα κρασιά έχουν γεύσεις μεταλλικές, μήλου και πυρηνόκαρπου. Μπορεί κανείς να βρει ξηρά Riesling και στην Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και την Καλιφόρνια.

Σαμπάνια
Η σαμπάνια ( και τα αφρώδη κρασιά σε όλο τον κόσμο) είναι ένα ακόμα είδος λευκού κρασιού. Ενώ πολλές σαμπάνιες είναι ξηρές, η περιοχή της Καμπανίας έχει την δική της μέτρηση γλυκύτητας:
• Brut Zero 0-2 gr/lt
• Extra Brut 0-6 gr/lt
• Brut 0-15 gr/lt ( Οι περισσότερες σαμπάνιες)
• Extra sec/ Extra dry 12-20 gr/lt
• Sec/ Dry 17-35 gr/lt
• Demi sec 33-50 gr/lt
• Doux/Sweet/dolce πάνω από 50 gr/lt.

Με ποια φαγητά ταιριάζει το ξηρό κρασί
Αν και δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες για το ταίριασμα κρασιού και φαγητού, σας δίνουμε κάποιους βασικούς κανόνες που λειτουργούν σχεδόν πάντα.
Τα τραγανά κρασιά όπως το Sauvignon Blanc ταιριάζει καλά με ελαφριά φαγητά όπως λαυράκι με λεμόνι.
Τα κρασιά που είναι περασμένα από βαρέλι και έχουν μια πιο ψημένη γεύση όπως το Chardonnay, ταιριάζουν ωραία με πλούσια λιπαρά φαγητά, όπως αστακός με σάλτσα βουτύρου ή φετουτσίνι Αλφρέντο.
Τα πικάντικα λευκά όπως το Riesling ή το Gewürtztraminer ταιριάζουν ωραία με πικάντικα φαγητά, όπως για παράδειγμα τα ασιατικά πιάτα.
Η σαμπάνια και τα άλλα λευκά αφρώδη συνδυάζονται με πιάτα που έχουν αλμυρή ή umami γεύση.
Tα φρουτώδη λευκά, όπως το Pinot Grigio ταιριάζουν με ντελικάτα πιάτα, π.χ. τα οστρακοειδή.


Τα ξηρά κρασιά είναι πολύ νόστιμα ειδικά όταν σερβίρονται στη σωστή θερμοκρασία και συνδυάζονται με φαγητά που αναδεικνύουν τις γεύσεις και τα αρώματά τους.

KRASIAGR.COM
--------------------------------- Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου  2012

1910: Καθιερώνεται η Κυριακή ως αργία

Πάνε 103 χρόνια από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα η κυριακάτικη αργία και, παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν, φαίνεται το θέμα της κατάργησής της έχει έλθει και πάλι στην επικαιρότητα…
Οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι πολλές και ποικίλες και προέρχονται κυρίως από τους μεσαίους και μικρούς εμπόρους, αλλά και από τους εργαζόμενους, αφού βλέπουν οι μεν να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες θέσεις εργασίας ή υπερωρίες για τη λειτουργία αυτή και όλοι μαζί ότι καταργείται προς δόξαν του φιλελευθερισμού η κυριακάτικη αργία…
Παρά τα όσα συχνά πυκνά γράφονται, η ιστορία της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας είναι πλούσια και δεν έχει καταγραφεί, αφού ακόμη και η ημερομηνία εφαρμογής της αναπαράγεται λανθασμένα.
Εκείνη την εποχή οι περισσότεροι – και ιδιαίτερα το πολιτικό σύστημα – ασχολήθηκαν με τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς παράγοντες, που διαμαρτύρονταν για την απόφαση αυτή. Κανείς, κυρίως από τις εφημερίδες, δεν αποτύπωσε τι συνέβη με τις περισσότερο ωφελημένες τάξεις των συμπαθών εργαζομένων, όπως τα «μπακαλόπαιδα» ή «μπακαλόγατους» – όπως τους έλεγαν τότε –, τους μικρούς «γαυριάδες» και τους «μικροϋπαλλήλους», αφού είχε έλθει επιτέλους η ώρα και γι’ αυτούς που μία ημέρα θα αναπαύονταν ή θα διασκέδαζαν με τον υπόλοιπο κόσμο!
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας… Ήταν, βεβαίως, μια απόφαση, αποτέλεσμα πολύχρονων συζητήσεων, διεργασιών, αντιρρήσεων, αντιδράσεων και αντιθέσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απόφαση αυτή δεν ελήφθη μέσω του Εμπορικού Συλλόγου, όπως αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια, ούτε εφαρμόστηκε το 1908.
Η καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας οφείλεται στην κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που ψήφισε ειδικό νόμο, ο οποίος δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1909 και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του νέου χρόνου, στις 4 Ιανουαρίου 1910. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη.
Ως συνήθως το ζήτημα – όπως πολλά στην Ελλάδα – οδηγήθηκε στην πόλωση, με ορισμένους μάλιστα βουλευτές να υποστηρίζουν στη Βουλή πως η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλούσε «μακελειό»!
Η αλήθεια είναι ότι διαψεύστηκαν παταγωδώς… Όσοι αργούσαν πανηγύρισαν και με το παραπάνω την καθιέρωση της αργίας. Το πρωί της Κυριακής γέμισαν τις εκκλησίες, τα αμάξια διαρκώς πηγαινοέρχονταν, τα τραμ ήταν πλημμυρισμένα μέχρι τη νύχτα και πολλοί ξεχύθηκαν στις εξοχές, παρά τη βροχή και την παγωνιά, για να πραγματοποιήσουν την πολυπόθητη εκδρομή, την οποία δύσκολα μπορούσαν να κάνουν, όχι μόνο γιατί δεν υπήρχαν τότε τα μέσα μεταφοράς, αλλά και γιατί δεν είχαν χρόνο, αφού κάθε μέρα δούλευαν. Όσα καταστήματα εξαιρέθηκαν τότε από την εφαρμογή του νόμου (καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καπνοπωλεία, κινηματογράφοι) έκαναν χρυσές δουλειές, όπως και τα οινοπωλεία στις γειτονιές. Εκεί, ένα μωσαϊκό ανθρώπων της καθημερινής βιοπάλης εγκατέλειπε τα υγρά υπόγεια και απολάμβανε τον νέο θεσμό με αισθήματα ανακούφισης.
Εκείνη τη χρονιά μάλιστα εφαρμόσθηκε – για πρώτη φορά – και ο θεσμός των εφημερευόντων φαρμακείων, ενώ το πρόστιμο για όσους θα άνοιγαν τις επιχειρήσεις ανερχόταν σε 500 δραχμές, ενώ για τους ενδεείς κράτηση μέχρι 30 ημέρες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από την εφαρμογή του νόμου εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έπρεπε να εργαστούν κανονικά!
Τι θα γίνει σήμερα, 103 χρόνια μετά; Πού θα οδηγηθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει πάση θυσία να ανοίξει τα μαγαζιά για να λειτουργήσει, λέει, ο ανταγωνισμός!!! Κυρίως οι εργαζόμενοι είναι καχύποπτοι, αφού βλέπουν τις εργασιακές σχέσεις να κατεδαφίζονται και το κοινωνικό κράτος να καταρρέει… Δικαιολογημένα φοβούνται όχι μόνο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και για την κατάργηση του πενθήμερου.

Η «Θεία Λένα» στο ραδιόφωνο
Ποιος από τις παλαιότερες γενιές δεν θυμάται τη Θεία Λένα και τα παραμύθια της από το κρατικό ραδιόφωνο… Για 30 ολόκληρα χρόνια η γλυκιά φωνή της Αντιγόνης Μεταξά συντρόφευε εκατοντάδες χιλιάδες παιδικές ψυχές, για πολλές γενιές, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Όλα άρχισαν το 1942, στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, όταν η Αντιγόνη Μεταξά, που ήταν τακτική συνεργάτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, αναλαμβάνει να διευθύνει την καθημερινή εκπομπή «Ώρα του Παιδιού».
Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Θεία Λένα» για 30 ολόκληρα χρόνια θα προσφέρει ψυχαγωγία και χαρά σε παιδιά και γονείς, σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η χαρακτηριστική μουσική τής εκπομπής της υπήρξε το δημοφιλέστερο παιδικό άκουσμα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Η Αντιγόνη Μεταξά, η οποία υπήρξε σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, ήταν η ψυχή της εκπομπής, αφού η ίδια την έφτιαχνε και την εκτελούσε, χρησιμοποιώντας πάντα ευρηματικούς τρόπους παρουσίασης.
Ένα από τα δημοφιλή πρόσωπα της εκπομπής ήταν και η «Ελενίτσα», που απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις και λάνσαρε τα τραγούδια της «Θείας Λένας». Ελάχιστοι γνώριζαν πως πίσω από τη φωνή της «Ελενίτσας» κρυβόταν η ενήλικη Ρηνούλα Μενάνδρου.
Επίσης, άγνωστο ήταν στο ευρύ κοινό πως το περίφημο «Καλημέρα, παιδιά. Πέστε και σεις καλημέρα», όπως και η εκπομπή από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ήταν ηχογραφημένα. Η ηχογράφηση θεωρούνταν τότε ένα από τα σημαντικότερα «ατού» της Ραδιοφωνίας, της οποίας τα στούντιο φιλοξενούνταν ακόμη στο Ζάππειο Μέγαρο.

http://topontiki.gr/

---------------------------------------------------

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Εξερευνώντας τα "μονοπάτια" του κρασιού

Απαραίτητο συνοδευτικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πρωτεύοντα ρόλο σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση και οικογενειακή γιορτή και εξέχουσα θέση στον Χριστιανισμό (μέσω της Θείας Κοινωνίας), διαθέτει ποικίλους συμβολικούς χαρακτήρες. Τοδημοφιλές αυτό αλκοολούχο ποτό, προϊόν ζύμωσης των σταφυλιών, έχει καταφέρει να περάσει ανέπαφο μέσα από πολιτιστικά, θρησκευτικά και εμπορικά σύνορα, ξεδιπλώνοντας το μεθυστικό άρωμα και την πλούσια γεύση που κρύβει μέσα του. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι τα πρώτα αμπέλια εμφανίστηκαν στις πολικές περιοχές (Ισλανδία) και εν συνεχεία στις θερμότερες ζώνες (Μεσοποταμία), ενώ οι πρώτοι αμπελουργοί θεωρούνται οι Πέρσες. Ο "δρόμος" του κρασιού άνοιξε νωρίς και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Το καλό κρασί σίγουρα αξίζει!
"Τι συμβαίνει, όμως, με το παλαιωμένο κρασί; Τι αξία έχει η διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσής του;
Είναι "ζωντανός" οργανισμός και αν ναι, πότε "ενηλικιώνεται" και πότε "παίρνει σύνταξη"; Είναι, τελικά, "φίλος" με τον χρόνο;". Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με το κρασί. Στη συνέχεια θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισής τους, ενώ συνάμα θα αναφερθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού με ιδιαίτερη μνεία σε αυτά που έχουν παλαιωθεί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κρασί γίνεται καλύτερο και βελτιώνει το χαρακτήρα του όσο παλαιώνει. Βέβαια, όλα τα είδη κρασιού δεν έχουν την ίδια διάρκεια ζωής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κάθε τύπος κρασιού να είναι απολαύσιμος σε διαφορετική ηλικία καθώς εξελίσσεται δυναμικά μέσα στον χρόνο μέσα από διαφορετικές συνεχείς και πολύπλοκες χημικές διαδικασίες.
Προτεραιότητα δίνεται, λοιπόν, στην εξασφάλιση της αργής αλλά και ελεγχόμενης οξείδωσής του. Έτσι, για κάθε κρασί υπάρχει μια χρονική στιγμή που παρουσιάζει την καλύτερη οργανοληπτική του εικόνα: είναι η ιδανική για κατανάλωση! Η χρονική διάρκεια ωρίμανσης ποικίλει και συνήθως κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Ελάχιστα κρασιά έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 ή 100 χρόνων, καθώς τα περισσότερα φθάνουν στην ποιοτική τους κορύφωση εντός μερικών ετών.
Υπάρχει τέλος και η περίπτωση "γήρανσης" του κρασιού, η οποία δυστυχώς το καθιστά ακατάλληλο για κατανάλωση. Το αν κάποιο κρασί μπορεί να "εξυψώσει" τις ιδιότητές του με την παλαίωση εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού, το χρώμα του, την περιοχή καλλιέργειάς του, το έτος παραγωγής του και τη διαδικασία της οινοποίησης του.
Πρέπει, επίσης, να διαθέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά: υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, υψηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η συμπύκνωση του φρούτου και των αρωμάτων του κρασιού παίζει καθοριστικό ρόλο για να μαλακώσει το κρασί, να γίνει πιο γευστικό και απολαυστικό. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτά η ακριβότερη και η εκλεκτότερη πρώτη ύλη, ενώ οι διαδικασίες της αμπελουργίας και της οινοποίησης αγγίζουν το άριστο.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για την ωρίμανση χρησιμοποιούνται δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225 lt, που το ξύλο τους προέρχεται από τα δάση της κεντρικής Γαλλίας (κατασκευάζονται στο Bordeaux), καθώς θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι το κρασί ωριμάζει (οξειδωτική παλαίωση, παρουσία οξυγόνου) στο βαρέλι και παλαιώνει (αναγωγική παλαίωση, απουσία οξυγόνου) στο μπουκάλι!
Η πλειονότητα των κρασιών που παλαιώνονται είναι κόκκινα, επειδή περιέχουν τις τανίνες, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να ξεδιπλώσουν τις ιδιότητές τους και να γίνει το κρασί πιο απολαυστικό και αρωματικό, προστατεύοντάς το, παράλληλα, από την οξείδωση (επαφή με το οξυγόνο η οποία σταδιακά "γερνάει" το κρασί και το καταστρέφει). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παλαίωση γίνεται και στα λευκά κρασιά (κυρίως γλυκά), τα οποία περιέχουν υψηλή αλκοόλη (Sauvignon-Blanc) και υψηλή συγκέντρωση σακχάρων (όπως το κρασί της Σάμου).

Υγεία και ευεξία
Πρώτος ο Ιπποκράτης αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία, χρησιμοποιώντας το ως θεραπευτικό μέσο, ως φάρμακο. Προσοχή όμως γιατί η ευεργετική επίδραση του κρασιού στην υγεία αναδεικνύεται μόνο όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό και με μέτρο: δηλαδή 1-2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες. Αυτή η ισορροπημένη κατανάλωση μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 - 60%, τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του άνω πεπτικού συστήματος, βελτιώνει την στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, βοηθά στη γονιμότητα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη.
Ακόμη, προκαλεί ευεξία, καλή ποιότητα ζωής, μακροζωία και μικρότερη συχνότητα θανάτου κατά 10 - 20%.

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης
Ονομαστά κρασιά, σύμφωνα με την ποικιλία των σταφυλιών είναι αυτά από την Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τον τόπο παραγωγής γνωστά είναι τα Γαλλικά, τα Ελληνικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά κρασιά.
Στη χώρα μας οι κύριες περιοχές που παράγουν κρασί είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε και μερικά εξαιρετικά αλλά σπάνια παλαιωμένα κρασιά: ‘Beaune Greves Vigne de l’Enfant Jesus’ της Βουργουνδίας, ‘Sauternes’ του Chateau d’Yquem, και το ‘Haut-Brion’ του Μπορντό. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να αναμειγνύουν το κρασί με νερό σε αναλογία 1 προς 3, ενώ είχαν βρει τρόπους ανάμειξης, ψύξης αλλά και παλαίωσής του. Επιτύγχαναν την παλαίωση τοποθετώντας το κρασί σε θαμμένα πιθάρια σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Το κρασί γενικά έχει τρεις εχθρούς: το φως, τη θερμότητα και το οξυγόνο. Επομένως, αν θελήσετε να παλαιώσετε ένα μπουκάλι κρασί, πρέπει να φροντίσετε για τις συνθήκες φύλαξης σε ένα σωστά διαμορφωμένο κελάρι.
Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία (10-15 ο C) και υγρασία (70 – 75%) στο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χαμηλός φωτισμός, απουσία έντονων μυρωδιών, κραδασμών, θορύβων και εντόμων, ενώ οι φιάλες θα πρέπει να είναι πλαγιασμένες σε ειδικές ξύλινες θήκες, για καλύτερη προστασία του φελλού.

Οι λόγοι που αξίζει να παλαιώσετε ένα καλό κρασί είναι δύο:
• Μερικά κρασιά είναι καλύτερα γευστικά όταν καταναλώνονται μετά από μερικά χρόνια και όχι όταν είναι φρέσκα. Ο χρόνος απαλύνει την τονισμένη οξύτητά τους καθώς εξευγενίζει τις ‘επιθετικές’ τανίνες. Το κρασί εξελίσσεται με το χρόνο και γίνεται πιο φιλικό, πιο κομψό και πιο ευπροσάρμοστο στη συνδυαστικότητά του με άλλα τρόφιμα.
• Για να κρατήσουμε στην κάβα μας δείγμα από μια καλή σοδειά κρασιού, για ιδία κατανάλωση ή για μελλοντική εμπορική χρήση.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Σημαντικό ρόλο στην απόλαυση ενός καλού κρασιού παίζει και η αίσθηση της όσφρησης. Η κυκλική κίνηση στο ποτήρι με το κρασί, απελευθερώνει καλύτερα τα αρώματα του κρασιού, κυρίως λόγω της επαφής του με το οξυγόνο. Όσο περνάει η ώρα, βελτιώνεται και η γεύση του κρασιού, καθώς η επαφή του με τον αέρα αναδεικνύει τη γευστική του δυναμική. Αν ανοίξουμε τέλος ένα ‘καλό’ κρασί και δεν το καταναλώσουμε άμεσα μπορούμε να το διατηρήσουμε με το φελλό του για τις επόμενες 5 μέρες. Μετά το κρασί αρχίζει να έχει σαφή δείγματα της παρέμβασης του οξυγόνου. Ανακεφαλαιώνοντας, το κρασί πρέπει να πίνεται πάντα με σύνεση και μέτρο, ενταγμένο στη Μεσογειακή διατροφή για να αποτελέσει πραγματικά μια μοναδική εμπειρία γεύσης και απόλαυσης...

http://motnews.gr

--------------------------------------


Παρασκευή, 11 Μαίου 2012

Στην Σαμοθράκη το Χρυσό Βραβείο Ακτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών



Την προηγούμενη χρονιά ο Δήμος Σαμοθράκης πήρε το χάλκινο βραβείο βασικής ποιότητας ακτών 2011-2012 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) και επιλέχθηκε στους 50 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης.

Στην συνέχεια συμμετείχε στην επίσημη διαδικασία διαγωνισμού για το Χρυσό Βραβείο για την περίοδο 2012-2013 και σας ενημερώνουμε ότι έχει κερδίσει το Χρυσό Βραβείο...
Η ανακοίνωση της βράβευσης θα γίνει στην Πορτογαλία στο Torres Vedras στην τελετή απονομής των βραβείων στις 18 και 19 Μαΐου 2012. Το συγκεκριμένο βραβείο δίνει προοπτική στη Σαμοθράκη να αποτελέσει τον επόμενο προορισμό που θα γίνει η εκδήλωση απονομής των βραβείων καθώς είθισται να επιλέγεται μια από τις βραβευμένες περιοχές ως τόπος διοργάνωσης της απονομής των βραβείων της επόμενης περιόδου.
Εκπρόσωπος του Δήμου για την παραλαβή του Χρυσού Βραβείου είναι ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Χανός Γεώργιος και αν δεν μπορεί να παραστεί ο ίδιος τότε τον αναπληρώνει ο Αντιδήμαρχος κ. Βίτσας Αθανάσιος.
Πηγή: www.samothrakinews.com

----------------------------------
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Το «δόγμα» της γερμανικής μπύρας


Η μπύρα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο ποτό των Γερμανών. Το 2007 η κατανάλωση μπύρας ανά άτομο έφτασε τα 116 λίτρα. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από χίλια είδη μπύρας και η ζυθοποιία συνιστά μια από τις παλαιότερες γερμανικές παραδόσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται με την κήρυξη της 23ης Απριλίου ως «Ημέρας της Γερμανικής Μπύρας». Πρόκειται για την επέτειο της έκδοσης του βασιλικού διατάγματος του 1516 στη Βαυαρία, με την οποία οριζόταν επακριβώς ο τρόπος ζυθοποιίας και τα συστατικά της μπύρας. Έμεινε στην ιστορία ως η «Επιταγή καθαρότητας του ζύθου» (Deutsches Reinheitsgebot) και θεωρείται ο πρώτος γερμανικός νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων
Deutsche Welle
-----------------------------------
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Ολλανδικό μονοπώλιο μπύρας στην Ελλάδα


Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι υπηρέτης των συμφερόντων της Ολλανδικής Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Καταγγελίες επώνυμες υπάρχουν. Δημοσιεύσεις στις εφημερίδες υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως διάθεση από το κράτος να λυθεί το θέμα.
Περιμένουμε μόνο την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν το 85% της Ελληνικής αγοράς μπύρας. Την τελευταία 10ετια έχουν κέρδη στην Ελλάδα 9 δις ευρώ. Οι Ολλανδοί με τα λεφτά του μέσου Έλληνα που κερδίζουν εξαγοράζουν άλλα εργοστάσια μπύρας στην Ευρώπη. Μόνο ψίχουλα από αυτά τα κέρδη επανα-επενδύονται στην Ελλάδα.
Η Ηeineken πουλιέται στα Ελληνικά Σούπερ Μάρκετς 60% υπερτιμημένη από τα αντίστοιχα Oλλανδικά!!! Και όλα αυτά με τις ευλογίες και την ανοχή του Ελληνικού Κράτους. Το Ολλανδικό μονοπώλιο μπύρας είναι παρακράτος. Εκβιάζει, πιέζει, υποβάλλει κανόνες, μπλοκάρει τον ανταγωνισμό.
Στα σούπερ μάρκετ, πρατήρια, κάβες, χονδρεμπόρους, εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα. καφενεία, μπαρ, ψιλικατζίδικα, φαστ φουντάδικα, πιτσαρίες κτλ, δεν βρίσκει κανείς άλλες μπύρες παρά μόνο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Κάνουν παράνομα ιδιωτικά συμβόλαια για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων τους.
Γέμισαν την αγορά με ΔΩΡΕΑΝ ψυγεία, όπου υπάρχει χώρος μόνο για τα προϊόντα τους. Μας εκμεταλλεύονται, εξάγουν τα κέρδη τους οι φιλέλληνες Ολλανδοί. Έλληνα καταναλωτή, πολέμησε το μονοπώλιο της μπύρας.
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/

------------------------------
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μπίρα
Τα μυστικά του δροσιστικού ποτού


Για χάρη της γίνονται ετήσιες γιορτές σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην την έχει πιει έστω και μια φορά στη ζωή του. Είναι το αγαπημένο ποτό των περισσοτέρων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έχει την τιμητική της.
Ο λόγος για την μπίρα η οποία έχει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες καθεμιά από τις οποίες έχει το δικό της γευστικό μυστικό.
Ο πιο γνωστός τρόπος διαχωρισμού γίνεται από το χρώμα της μπίρας και έτσι έχουμε:
Μελαχρινές ή μαύρες μπίρες: Το μυστικό του σκούρου χρώματος βρίσκεται στο βυνοποιημένο κριθάρι το οποίο καβουρδίζεται πριν προχωρήσει στη ζυθοποίηση. Όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα τόσο πιο έντονη γεύση έχει.
Άσπρες ή ξανθές: Είναι οι πιο δημοφιλείς και συχνά πιο ελαφριές. Ζυθοποιούνται συνήθως με βύνη που προέρχεται από σιτάρι.
Κόκκινες μπίρες: Είναι πιο πικρές λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λυκίσκο, ενώ το χρώμα της το οφείλει στη βύνη Vienna της Βιέννης. Βέβαια ανάλογα με το είδος της ζύμης ή της μαγιάς η κόκκινη μπίρα διακρίνεται σε δύο τύπους.
Lager: Είναι οι πιο διαδεδομένες και στα ελληνικά λέγονται και βυθοζύμωτες επειδή η μαγιά κατά τη ζύμωση κάθεται στο βυθό του μούστου. Ωστόσο η συγκεκριμένη μπίρα χρειάζεται να καθίσει αρκετούς μήνες για να «ωριμάσει», φυλάσσεται σε αποθήκες. Επειδή στα γερμανικά η αποθήκη είναι lager πήρε το όνομά της από αυτόν τον όρο.
Ale: Στα ελληνικά λέγεται και αφροζύμωτη, γιατί η μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ανεβαίνει στην επιφάνεια του μούστου. Σε αυτήν την μπίρα η μεταζύμωση διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια μυστικά της μπίρας που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα γνωρίζουν.
-Η μπίρα δεν μπαίνει στην κατάψυξη γιατί αλλοιώνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά της και όταν την ανοίξετε θα υπερχειλίσει.
-Πρέπει να σερβίρεται στους 6º C. Επίσης η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να είναι 2-4º C.
-Η κατάλληλη θερμοκρασία του ποτηριού είναι 2-5º C.
-Δεν πίνεται ποτέ από το μπουκάλι. Έτσι βλέπουμε τι πίνουμε και πετυχαίνουμε καλύτερο αφρό.
-Τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να έχουν ίχνη από άλατα και θα πρέπει να πλένονται με ειδικό απορρυπαντικό.
-Πρέπει να καταναλώνεται πάντα φρέσκια. Έτσι αναδεικνύει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της.
-Ο κατάλληλος χώρος για τη φύλαξή της πρέπει να είναι σκοτεινός, στενός και καθαρός.
Εκτός από την απόλαυση που χαρίζει η παγωμένη μπίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό για τα μαλλιά καθώς χαρίζει ενυδάτωση, όγκο και λάμψη.
Για δυνατά και λαμπερά μαλλιά ανακατέψτε μισή κούπα μπίρα με μισή κούπα ζεστό νερό. Στη συνέχεια βρέξτε με το μείγμα αυτό τα μαλλιά σας και αφήστε το για 15 λεπτά να δράσει. Ξεβγάλετε με άφθονο νερό χωρίς σαμπουάν. Η μπίρα θα αφαιρέσει από τις ρίζες τα υπολείμματα του σαμπουάν και άλλων προϊόντων. Το αποτέλεσμα θα είναι λαμπερό!

---------------------------
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2011

"Με έβαλαν σε απόσυρση από τη δισκογραφία"


«Ξέρεις ποιο είναι το αστείο; Εγώ εδώ στο χωριό κοιμάμαι από τις δέκα το βράδυ και σηκώνομαι στις πέντε το πρωί. Οι παλιοί μου φίλοι έχουν μια κακή συνήθεια: όποτε πάνε στα μπουζούκια και ακούνε το «Μία είναι η ουσία» με παίρνουν τηλέφωνο κατά τις τρεις το ξημέρωμα που το λένε στα μαγαζιά και μου λένε άκου τι ακούω. Τους λέω ρε, πάτε καλά; Εγώ σε δύο ώρες θα ξυπνήσω. Ευτύχησα να ακούω τα τραγούδια μου από πολύ κόσμο».


Ο Λευτέρης Χαψιάδης, ποντιακής καταγωγής, ζει στη γενέτειρά του μόνος του. Σε ένα απομονωμένο χωριό του Έβρου παρέα με άλλους έξι κατοίκους δηλώνει ευτυχισμένος. Μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» κατόπιν μεγάλων πιέσεων από την πλευρά μας, αφού τα τελευταία χρόνια δεν τον ενδιαφέρει η δημοσιότητα και δεν θέλει να του χαλάει κανένας την ηρεμία στον παράδεισό του. Έχει γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι Ζωή» και ένα νέο βιβλίο «‘Ένας αλήτης άγγελος» που περιγράφει με χιουμοριστικό τρόπο τις εμπειρίες του από το ελληνικό τραγούδι και του ανθρώπους που γνώρισε μέσα από τις συνεργασίες του.
Το 1983 κυκλοφόρησε το πρώτο του τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία και έκανε τότε τον -άγνωστο- Πασχάλη Τερζή γνωστό, το «Φαντασία μου πλανεύτρα». Το «Μία είναι η ουσία» με τη Χαρούλα Αλεξίου το θεωρεί οικόσημό του και από τα πιο λατρεμένα «παιδιά» του. Αγαπάει το «Κάποια, κάπου, κάποτε» του Νταλάρα, το «Χαθήκαμε» με τη Γλυκερία και τον Τερζή, το «Πήγα σε μάγισσες» με τη Γλυκερία, το «Ευτυχώς στη ζωή που υπάρχεις και εσύ» με τον Γιάννη Πάριο, το «Ακροβατώ» με τον Βαλάντη .......
espressonews.gr 12/6/2011

-------------------------------

Τρίτη, 17 Μαίου 2011

Αυτό είναι το καλύτερο εξώφυλλο όλων των εποχών.......
και ανήκει στους Pink Floyd

Το εξώφυλλο του κλασσικού album των Pink Floyd “Dark Side Of The Moon”, από το 1973 ήρθε πρώτο στο poll αφήνοντας στις επόμενες θέσεις τους Nirvana και το “Nevermind”, το “Sergeant Pepper” των Beatles, το “London Calling” των Clash και το “Rage Against”The Machine των Rage Against The Machine.
Μάλιστα ο editor του Music Radar, Will Grooves δήλωσε: «Το “Dark Side Of The Moon” μας θυμίζει μια εποχή που τα εξώφυλλα των albums είχαν αξία και δεν ήταν μια jpeg εικόνα μέσα σε ένα mp3 φάκελο.»
Πηγή: mtvgreece

 --------------------------------
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Πράσινες Ειδήσεις: Σπιρουλίνα–Η τροφή του Μέλλοντος με τις 100 ουσίες

Του Χρήστου Κ. Γκιουμουσίδη

Την αποκάλεσαν "τροφή του μέλλοντος" και "ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα".
Σε κάθε περίπτωση, η σπιρουλίνα (Spirulina), αυτό το μικροσκοπικό πρασινομπλέ φύκι, περιέχει τόσα πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και έχει τέτοιες εξαιρετικές και σπάνιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, που αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια, που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.
Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά με το έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα της. Αποτελεί φυσική πηγή βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και 30 χρόνια.
H σπιρουλίνα, το μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή λεπτά και συχνά σπειροειδή νημάτια, έχει χαρακτηριστεί «τροφή του μέλλοντος»(NASA), «τροφή των αστροναυτών» και «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»(ΟΗΕ), έχοντας προσελκύσει την προσοχή ακόμη και της NASA. Τη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Αζτέκοι. Είναι από τις πληρέστερες τροφές, που μπορεί να συναντήσει κανείς ανά την Υφήλιο.
Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι' αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Πιστεύεται ότι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των αστροναυτών στο μέλλον θα είναι η πιο πρωτότυπη από τις 11 "διαστημικές σπεσιαλιτέ" ,που επινόησαν οι γάλλοι σεφ, τα νιόκι με σπιρουλίνα. Αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη "πράσινη τροφή", με περιεκτικότητα 55-70%.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης. Επίσης καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα το ήπαρ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. Πολύ σημαντική στην σημερινή εποχή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο-μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλων μορφών ζωής.

--------------------------------
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Το πιο καυτό καλοκαίρι των τελευταίων 500 χρόνων ήταν το 2010

Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου της Λισαβόνας που δημοσιοποιήθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «SCIENCE», το καλοκαίρι του 2010 καταγράφηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 500 χρόνων, των οποίων οι τιμές δεν θα ξεπεραστούν μέχρι το 2050. Το κύμα καύσωνα που έπληξε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι ήταν όχι μόνο πιο ισχυρό αλλά και πιο εκτεταμένο από εκείνο του 2003  και προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων ατόμων.
Μόνο στη Ρωσία, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το κύμα καύσωνα έφθασε στις 55.000 άτομα, σημειώθηκαν πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων, καταγράφηκαν απώλειες του 25% στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων και προκλήθηκε μείωση μιας εκατοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ της χώρας αυτής. Οι ερευνητές με τον καθηγητή Δαβίδ Μπαρριοπέδρο που πραγματοποίησαν τη μελέτη πρόβαλαν σε όρους διάρκειας, χωροταξική έκταση και τιμές θερμοκρασίας τον καύσωνα του 2010 σε σύγκριση με άλλες ανωμαλίες της θερμοκρασίας στις ιστορικές καταγραφές από το 1871.
Οι επιστήμονες έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το επεισόδιο αυτό ήταν δριμύτερο εκείνου του 2003 και ανακάλυψαν ότι δύο, τουλάχιστον, καλοκαίρια της δεκαετίας 2000-2010 ήταν τα πιο θερμά των τελευταίων 510 χρόνων στην Ευρώπη. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των κλιματικών μοντέλων, σύμφωνα με τη μελέτη, δείχνει ότι τα μεγάλα κύματα καύσωνα ίσως αναδειχτούν 5 ως 10 φορές πιο πιθανά τα επόμενα 40 χρόνια, άνκαι ένα επεισόδιο ανάλογο αυτού του 2010 δεν είναι πιθανό να σημειωθεί πριν το 2050.
Πηγή: El Mundo
 
 --------------------------------
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τούρκος καθηγητής ιερατικής σχολής προκαλεί

Έντονη συζήτηση έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι απόψεις του Ορχάν Τσεκέρ, καθηγητής σε ιερατική σχολή, σχετικά με τις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χαμπέρτουρκ υποστήριξε ότι σε κάθε βιασμό η γυναίκα ευθύνεται σε ποσοστό 50%.
«Ποιος υπάρχει στο επίκεντρο του προβλήματος; Η γυναίκα. Εάν εσύ φορέσεις ντεκολτέ, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν αντιμετωπίσεις τέτοιες εκπλήξεις. Δεν είναι λογικό να παραπονιέσαι για το αποτέλεσμα αφού προηγουμένως προκάλεσες.
Μη θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι τους εγκληματίες. Αναμφισβήτητα είναι χυδαία πράξη. Ωστόσο είναι μεγάλος ο ρόλος του ντεκολτέ και των γυναικών που ντύνονται προκλητικά στο έγκλημα αυτό. Σίγουρα στην περίπτωση αυτή ένοχος είναι ο άντρας, αλλά αν παραβλεφθεί η ενοχή και της γυναίκας, η λύση που θα βρεθεί θα είναι λανθασμένη. Στην προκειμένη περίπτωση ένοχοι είναι και οι δύο».

---------------------------------
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 

Ελληνική αγορά μπύρας : Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το έτος 2005, χωρίς όμως καμιά γνωμοδότηση μέχρι σήμερα.

  
Του  Λεωνίδα Κουμάκη*  Kb@kbanalysis.com

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική αγορά μπύρας εμφάνιζε τις τελευταίες δεκαετίες έντονα συμπτώματα μονοπωλίου τα οποία βρίσκονται εδώ και (τουλάχιστον) μια πενταετία στο στόχαστρο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η σταδιακή εμφάνιση και άλλων σημάτων στην ελληνική αγορά και η επανακυκλοφορία της ιστορικής Fix Hellas την άνοιξη του 2010 τάραξε τα σχετικά «ήρεμα» νερά της ελληνικής αγοράς μπύρας η οποία όμως διατηρεί μέχρι σήμερα τα βασικά χαρακτηριστικά της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:  
Μέχρι την δεκαετία του 1960 η Ελληνική αγορά μπύρας αποτελούσε μονοπώλιο της ιστορικής μπύρας Φιξ. Το μονοπώλιο αυτό σταδιακά υποκαταστάθηκε από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» (ιδρύθηκε το 1963 και κυκλοφόρησε την μπύρα Amstel δύο χρόνια αργότερα) ιδίως μετά την κατάρρευση και το κλείσιμο της εταιρίας Φιξ το 1982 με συσσωρεμένα χρέη 6 δις δραχμών.
Οργανωμένες προσπάθειες για πετυχημένη είσοδο στην Ελληνική αγορά μπύρας έγιναν αρκετές, χωρίς όμως σημαντική επιτυχία:
Το 1968 η Γερμανική Henninger ίδρυσε στην Ελλάδα την «Henninger Hellas Α.Ε.» η οποία έκανε μεγάλες προσπάθειες να καθιερωθεί στην Ελληνική αγορά, χωρίς αξιόλογη επιτυχία. Το 1992 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μπουτάρη ο οποίος δεν μπόρεσε να αποτρέψει την «μη βιώσιμη» πορεία του σήματος. Έτσι, το 1997 κυκλοφόρησε την μπύρα «Μύθος» η οποία σημείωσε ανέλπιστη επιτυχία για τους γνωρίζοντες την αγορά μπύρας στην Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή οδήγησε  στην μετονομασία της σε «Μύθος Ζυθοποιία» και στην ένταξή της, το 2006, στον Όμιλο Scottish & Newcastle, ο οποίος με την σειρά του, εξαγοράστηκε το 2008 από την Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited των Ευρωπαϊκών γιγάντων Heineken & Calsberg – η «Μύθος Ζυθοποιία» έγινε μέλος του Ομίλου  Carlsberg. Έτσι σήμερα, οι εταιρίες που συγκροτούσαν στην Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited  ελέγχουν ένα συντριπτικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς («Αθηναϊκή Ζυθοποιία» - Heineken και «Μύθος Ζυθοποιία» -Calsberg).
Άλλη μια οργανωμένη προσπάθεια παραγωγής μιας νέας μπύρας με στόχο την Ελληνική αγορά έγινε το 1988 όταν η γερμανική Lowenbrau ίδρυσε στην Ελλάδα την θυγατρική Lowenbrau Hellas S.A., αναλαμβάνοντας η ίδια την ανάπτυξη του σήματός της (το οποίο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από το 1980 με σύμβαση παραχώρησης). Η προσπάθεια δεν σημείωσε επιτυχία γιατί προσέκρουσε «σε δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και αγοράς». Μετονομάστηκε σε «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης Α.Ε. – ΕΖΑ» μέχρι την εξαγορά των μετοχών της Γερμανικής εταιρίας από την οικογένεια Συριανού το 2003.
Το 1996 ιδρύθηκε στην Θράκη η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» δημιουργώντας την μπύρα Βεργίνα αλλά, σύμφωνα με καταγγελίες της, αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα στην είσοδο της στην Ελληνική αγορά από την «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της θυγατρικής της ολλανδικής Ηeineken, Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ, η οποία εκμεταλλευόμενη το ισχυρότατο μερίδιό της στην αγορά (80-90%) απαγόρευε στο εμπορικό δίκτυο τη συνεργασία με την νέα  εταιρεία» (Βλπ. ΤΑ ΝΕΑ 27/9/2008 Ο πόλεμος της μπύρας δεν έχει κανόνες – περισσότερα για την μπύρα Βεργίνα στο άρθρο μας 20/3/2010 Μπύρα Βεργίνα: Αυθεντικά ελληνική μπύρα από την Θράκη, που μας κερδίζει με την ποιότητά της). 

Η συνέχεια της υπόθεσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα:

Το έτος 2003 η «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.» προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού την οποία ενημέρωσε για την κατάσταση της αγοράς της μπίρας στην Ελλάδα και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Το 2005 έγινε η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στον κλάδο της ζυθοποιίας με ζητούμενο την τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ», μετά από σχετική προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το 2006, όταν η «Μύθος Ζυθοποιία» εντάχτηκε στον Όμιλο Scottish & Newcastle κατατέθηκε, ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η υπ΄ αριθμ. 8461/29.12.2006 καταγγελία της «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» κατά της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ» για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε». 
Το 2008, ο Όμιλος Scottish & Newcastle, εξαγοράστηκε από την Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited των Ευρωπαϊκών γιγάντων Heineken & Calsberg – η «Μύθος Ζυθοποιία» έγινε μέλος του Ομίλου  Carlsberg.  
Το 2009 εξετάστηκε αίτημα που αφορούσε την από κοινού εξέταση της υπ΄ αριθμ. 8461/29.12.2006 καταγγελίας της «ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε» κατά της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε» και της αυτεπάγγελτης έρευνας για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε» της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων αλλά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» αντέδρασε προσφεύγοντας στο (ανώτερο) Διοικητικό Δικαστήριο από όπου εξασφάλισε την «προσωρινή αναστολή» της απόφασης συνεκδίκασης που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το 2010 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση «προσωρινής αναστολής» ανοίγοντας τον δρόμο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει το όλο θέμα «επί της ουσίας».
Εν τω μεταξύ, την άνοιξη του 2010 κυκλοφόρησε και πάλι στην ελληνική αγορά η ιστορική Μπύρα Φιξ, δέκα χρόνια μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια λανσαρίσματος στην ελληνική αγορά από την οικογένεια Κουρτάκη (σχετικό άρθρο μας 9/2/2009 Μπύρα Fix: Άλλαξαν χέρια τα σήματα της ιστορικής ελληνικής μπύρας).
Το 2010 η συνολική «πίτα» της Ελληνικής αγοράς μπύρας επηρεάστηκε αρνητικά με μια μείωση της τάξεως του 10% περίπου. Σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, το σύνολό της υπολογίζεται σε 3,9 εκατ. εκατόλιτρα. Από αυτά τα 2,8 εκ. εκατομμύρια εκατόλιτρα (περίπου) υπολογίζεται ότι ανήκουν στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», 520 χιλ. εκατόλιτρα στην «Μύθος», 200 χιλ. εκατόλιτρα στην «ΕΖΑ» - ένα μέρος εμφιαλώνεται για λογαριασμό της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», 180 χιλ. εκατόλιτρα στην «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης», 120 χιλ. εκατόλιτρα στην εξαιρετική «πρεμιέρα» της Μπύρας Φιξ («Ολυμπιακή Ζυθοποιία») και το υπόλοιπο στις διάφορες μικροζυθοποιίες ανά την Ελλάδα. Οι εξαγωγές της ελληνικής μπύρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (300 χιλ. εκατόλιτρα, συνολικής αξίας 18,3 εκ. Ευρώ το 2009 – σχετικό άρθρο μας 15/9/2010 Εξαγωγές ελληνικής μπύρας: Περιορισμένες επιδόσεις αλλά και σημαντικές προοπτικές).
  
Συμπεράσματα:

Ο «φάκελος της μπύρας» σκονίζεται χρόνια ολόκληρα στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού χωρίς να υπάρχει κανένα πόρισμα, καμιά εισήγηση, καμιά απόφαση.
Το γεγονός  αυτό οδηγεί την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» στην διατύπωση της άποψης πως «αφού κοντεύει να κλείσει δεκαετία από την πρώτη στιγμή που η Επιτροπή ξεκίνησε να ελέγχει την αγορά μπύρας και εισήγηση ή πόρισμα δεν έχει υπάρξει, αυτό ενισχύει την άποψη ότι δεν υφίσταται ζήτημα μη ανταγωνισμού στην αγορά».
Οι πολέμιοι του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρούν πως «στην ελληνική εκδοχή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένα υπεργραφειοκρατικό άβουλο σχήμα, ελεγχόμενο από τα καρτέλ και την πολιτική, που συνήθως δεσμεύεται με χρηματοδοτήσεις από τις ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις εγχώριες και ξένες» και ότι «Η μέχρι τώρα παρέμβασή της είναι ανύπαρκτη, τα καρτέλ δεν έχουν θιγεί, οι ελεγχόμενες υποθέσεις καρκινοβατούν, η αγορά προσδιορίζεται από τα ισχυρά δίκτυα διανομής των πολυεθνικών» (περισσότερα εδώ).

Αξίζει να δούμε τις θέσεις που διατυπώνουν σήμερα οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην «υπόθεση της μπύρας»:
Η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ» εστιάζει όλη της την προσπάθεια στην νομική αντιμετώπιση της απόφασης που αφορά την «συνεκδίκαση» της καταγγελίας του έτους 2006 της «Μύθος Ζυθοποιία» μαζί με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ξεκίνησε «επίσημα» από το 2005. «Η εταιρεία θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Διοικητικού Δικαστηρίου για  συνεκδίκαση της υπόθεσης με την Μύθος» (Δεκέμβριος 2010, Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων).
Για τις απόψεις της «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» παραθέτουμε δύο δηλώσεις που επιλέξαμε, των τελευταίων Δ. Συμβούλων της:
«Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά και αν λειτουργούσε ελεύθερα, θα άλλαζε ο χάρτης της αγοράς σε μεγάλο βαθμό» (Απρίλιος 2009, τ. Διευθύνων Σύμβουλος Τζων Καμβυσέλης). «Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας θα διευκολυνθεί όταν εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού». (Δεκέμβριος 2009, Σόρεν Μπρινκ νέος Διευθύνων Σύμβουλος).
Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.», έκανε το εξής σχόλιο όσον αφορά την σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολυετή «εκκρεμότητα» που υπάρχει στον «φάκελο της μπύρας» ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού:
«Είναι απορίας άξιο πως οι δύο μεγαλύτερες Ζυθοποιίες στην Ελλάδα, οι οποίες ανήκαν στην Κοινοπραξία Sunrise Acquisitions Limited και οι οποίες ελέγχουν περισσότερο από το 80% της ελληνικής αγοράς μπύρας, έχουνε επιδοθεί σε μια νομική αντιδικία με αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης πορίσματος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία όπως είναι γνωστό, διεξάγει από το 2005 έρευνα για την αγορά μπύρας στην Ελλάδα».
Η «κυριαρχία» της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην Ελληνική αγορά μπύρας και το 2010, με μειωμένα ποσοστά σε μερίδια συνολικής αγοράς, είναι πράγματι εντυπωσιακή.  Το μερίδιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» στην συνολική αγορά (παραγωγή + εισαγωγές) υπολογίζεται για το 2010 στα επίπεδα του 70%, ενώ η «Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ» στο επίπεδο του 13%. Αν εξαιρέσει κανείς τις «ιδιωτικές ετικέτες» των αλυσίδων λιανικής που αναπτύσσονται ραγδαία (ήδη καλύπτουν περισσότερο από το 8% της συνολικής αγοράς με αυξητικές τάσεις), το μερίδιο όλων των υπόλοιπων «παικτών» είναι ασφυκτικά μικρό.
Σε μια ελεύθερη αγορά, ο καταναλωτής επιλέγει και «επιβραβεύει» με την προτίμησή του κάποια προϊόντα, «χαρίζοντας» ακόμα και την κυριαρχία τους. Αν όμως η αγορά δεν είναι πραγματικά ελεύθερη και το δίκτυο της διανομής της ή τα διάφορα σημεία πώλησης ελέγχονται ασφυκτικά ή αθέμιτα, τότε η «κυριαρχία» αυτή δεν είναι μόνο τεχνητή αλλά και απαγορευμένη σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αρκεί οι θεσμοί που έχουν οριστεί για τον έλεγχο της αγοράς, να λειτουργούν ομαλά.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένο, η εξέταση του «φακέλου της μπύρας» και η έκδοση μιας απόφασης φυσικά και απαλλακτικής, αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες- να μην καθυστερήσουν (εντός ή εκτός εισαγωγικών) για μερικά ακόμα χρόνια, γιατί είναι βέβαιο πως μια εισήγηση ή μια γνωμοδότηση ή (ακόμα καλύτερα) μια απόφαση θα προστατέψει όχι μόνο το κύρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και την ομαλότητα της αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται (επενδύσεις, απασχόληση, εμπιστοσύνη, σεβασμός των θεσμών κ.ο.κ.ε.).

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).    


---------------------------------
Δευτέρα  27 Δεκεμβρίου 2010
 

Έφυγε η μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί

Πέθανε στα 97 της η ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί, η οποία αφιέρωσε όλη της τη ζωή στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Υπερασπίστηκε με σθένος τις ιδέες της και θεωρούσε ότι η κρίση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μπορεί να ξεπερασθεί, μέσα από τον πνευματικό ορίζοντα των Ελλήνων.
H Ζακλίν ντε Ρομιγί γεννήθηκε στη Σαρτρ στις 26 Μαρτίου του 1913. Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ (1949-1957), της Σορβόνης (1957-1973) και στο Collège de France (1973-1984).
Όντας η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, η Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών κ.ά. Ήταν δόκτωρ honoris causa των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.
Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.
Είχε τιμηθεί με το βραβείο Ambatiélos de l’ Académie des inscriptions et belles-lettres (1948), το βραβείο Croiset de l’Institut de France (1969), το βραβείο Langlois de l’Académie francaise (1974), το Grand Prix d’Académie της Académie francaise (1984), το βραβείο Ωνάσης (Αθήνα, 1995).
Στις 24 Νοεμβρίου του 1988 εξελέγη μέλος της Académie francaise στη θέση του Αντρέ Ρουσέν.
Μεταφράστρια των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία
ελληνική γραμματεία και ιστορία.

-----------------------------------
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Βρετανική πολιτιστική κληρονομιά η διάβαση πεζών της Abbey Road που είχαν διασχίσει οι Beatles

πΜία διάβαση πεζών στο Λονδίνο, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν οι Beatles φωτογραφήθηκαν να την διασχίζουν για το εξώφυλλο του άλμπουμ τους «Abbey Road», προστέθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Η διάβαση αυτή σαράντα χρόνια μετά συνεχίζει να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι την διασχίζουν, προσπαθώντας να μιμηθούν τη στάση του συγκροτήματος στο εξώφυλλο του Abbey Road», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τζον Πένροουζ.

Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 1969, ο Τζον Λένον, ο Ρίνγκο Σταρ, ο Πολ Μακάρτνι και ο Τζόρτζ Χάρισον διασχίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο την Abbey Road (οδό Άμπεϊ), η οποία βρίσκεται κοντά στο στούντιο όπου ηχογράφησαν το ομώνυμο άλμπουμ.
«Είναι μία μεγάλη χρονιά για εμένα, μία απίστευτη χρονιά για τους Beatles, και το να μάθω ότι η διάβαση πεζών στην Abbey Road θα διατηρηθεί είναι το κερασάκι στην τούρτα» δήλωσε ο Πολ Μακάρτνι.
Από τον Νοέμβριο, τα τραγούδια των θρυλικών Σκαθαριών βρίσκονται στο iTunes της Apple, όπου το
άλμπουμ τους Abbey Road έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

-----------------------------------
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Τα ρεκόρ του φετικού Oktoberfest

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στο κόσμο, το θρυλικό Oktoberfest του Μονάχου γιόρτασε φέτος τα 200 χρόνια του. Έπειτα από 17 ημέρες ξέφρενου γλεντιού και τρελής ζυθοποσίας σημειώθηκαν δύο μεγάλα ρεκόρ.

Οι 6,4 εκατ. επισκέπτες κατανάλωσαν συνολικά 7 εκατ. λίτρα μπίρας και χάθηκαν από τους επισκέπτες συνολικά 2.746 αντικείμενα και 37 παιδιά τα οποία βέβαια ύστερα από άμεση κινητοποίηση των υπευθύνων βρέθηκαν. Τα αντικείμενα ήταν : 770 ταυτότητες, 420 πορτοφόλια, 366 κλειδιά,330 τσάντες και 90 φωτογραφικές μηχανές.




--------------------------------
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

«Βραβείο Χειρότερου Σεξ» για Τόνι Μπλερ

Πιθανότατα δεν είναι αυτό, που θα επιθυμούσε ως συγγραφέας, αλλά και ως άνθρωπος και άνδρας ο κ. Τόνι Μπλερ, αλλά το βιβλίο του «Το ταξίδι», όπου αφηγείται την ιστορία και όχι μόνο την πολιτική της ζωής του, είναι από τα φαβορί για το «Βραβείο του Χειρότερου Σεξ». Αν και η κριτική επιτροπή συνήθως επιφυλάσσει μια τέτοια τιμή για τους λογοτέχνες, αυτή τη φορά είπε να κάνει την αλλαγή επ’ αφορμή μιας ερωτικής ανάμνησης του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού με τη σύζυγό του Σέρι. «Εκείνο το βράδυ με είχε πάρει στην αγκαλιά της και με καθησύχαζε», γράφει. «Εκείνο το βράδυ της 12ης Μαΐου 1994 είχα πραγματικά ανάγκη την αγάπη, που μου έδινε η Σέρι. Την καταβρόχθισα για να αντλήσω δύναμη. Ημουν ένα ζώο που ακολουθούσε το ένστικτό του...». Η επίσημη λίστα υποψηφιοτήτων θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, αλλά άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα από μέσα διαβεβαιώνει ότι η υποψηφιότητα Μπλερ βρίσκεται στην κορυφή. Γι’ αυτό υπομονή...
Από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 16/10/2010

----------------------------------
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Βιομηχανία Ποτών: Στο 7,2% η πτώση της παραγωγής στο οκτάμηνο

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η βιομηχανία ποτών στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καταγράφεται πτώση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, στην παραγωγή, κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο το 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τον Αύγουστο, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αυξήθηκε οριακά κατά 0,3% η παραγωγή του υποκλάδου των μεταλλικών και αεριούχων εμφιαλωμένων νερών.
Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή των αναψυκτικών και συναφών μη αλκοολούχων ποτών κατά 12,6% και των αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών (ούζο, τσίπουρο, μπράντι, λικέρ) κατά 0,9%. Επίσης, μειώθηκαν κατά 6,1% η παραγωγή μπίρας και κατά 3,7% η παραγωγή οίνων. Στην ευρύτερη κατηγορία των αλκοολούχων ποτών καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, σε αξία, της τάξης του 1,3%. Φθίνουσα είναι η τροχιά που ακολουθεί η κατηγορία του ουίσκι, με τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ να καταγράφουν σημαντική μείωση περί τα 9% σε αξία, καθώς διαμορφώνονται στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ισχυρό πλήγμα φαίνεται ότι δέχεται και η κατηγορία κρασιού το εξεταζόμενο διάστημα καθώς βάσει αξίας, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ υποχώρησαν κατά 7% και διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ έναντι 45,5 εκατ. ευρώ.
------------------------------
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Bloomberg - Die Welt: Η γραφειοκρατία το εμπόδιο πώλησης ελληνικών νησιών

Στα νέα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών αναφέρθηκε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. "Για να θέσει υπό τον έλεγχό της τα άθλια δημοσιονομικά, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ορισμένων νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν ήδη πολλοί: από δισεκατομμυριούχους στο Καζακστάν μέχρι επενδυτές από το Μονακό. Τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν ωστόσο δυνητικοί επενδυτές θυμίζουν τα πάθη του Σίσυφου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο παράδειγμα ου 63χρονου Αντουάν Μααλούφ που ενδιαφέρθηκε ήδη από την άνοιξη του 2008 να αγοράσει αντί 120 εκατομμυρίων ευρώ τη βραχονησίδα «Πάτροκλος» («Γαϊδουρονήσι») στο Σαρωνικό προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας. Είχε επισκεφθεί μάλιστα τότε την υπουργό Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ρίχνοντας στο τραπέζι 15 δις ευρώ, εν είδει εγγυήσεων εκ μέρους ορισμένων εκ των μεγαλύτερων οικονομικών ομίλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα σχέδια προέβλεπαν μεταξύ άλλων την κατασκευή καζίνο, γηπέδων γκολφ και 5άστερων ξενοδοχείων δυναμικότητας 50.000 επισκεπτών που θα απασχολούσαν περί τους 8.000 εργαζόμενους". "Η υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τα σχέδιά του και πως έχει τις ευλογίες της. Ο ίδιος ζήτησε τότε μια έγγραφη διαβεβαίωση για να απαντήσει η κ. Πάλλη Πετραλιά: ‘Πώς είπατε; Μα δεν εμπιστεύεστε την ελληνική κυβέρνηση’; Η επιβεβαίωση δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να θαφτεί. Πρόκειται μόνον για ένα από τα θύματα της παράλυσης του γραφειοκρατικού μηχανισμού και της θεσμοθετημένης διαφθοράς που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παρότι ο Παπανδρέου στηρίζει τα σχέδια αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει αποτέλεσμα.
-------------------------------
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Εκδήλωση για τα 115 χρόνια της εταιρείας «Μαλαματίνα»

«Δεν περικόπτουμε θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Κ. Μαλαματίνας.
Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 115 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ Κ ΥΙΟΣ Α.Ε αλλά και με την έναρξη του τρύγου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της εταιρείας ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, κ. Κ. Μαλαματίνας τόνισε ότι «Στόχος της εταιρείας μας είναι η ανάπτυξη ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση. Γι' αυτό όχι μόνο δεν περικόπτουμε θέσεις εργασίας αλλά αντίθετα επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας» .
Ο κ. Μαλαματίνας ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία ενισχύει την ήδη προηγμένη τεχνολογία της και ότι φέτος απορρόφησε 35 εκατομμύρια κιλά σταφυλιών, δίνοντας εισόδημα σε δέκα χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 300 συνεργάτες της εταιρείας απ' όλη την Ελλάδα οι οποίοι ξεναγήθηκαν από στελέχη της εταιρείας στα οινοποιεία της ενώ μυήθηκαν και στην γευσιγνωσία. Επίσης, στο τέλος της βραδιάς παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση με τον τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα και το συγκρότημά του.
Στην ίδια εκδήλωση χαιρέτησαν οι κυρίες Καρολίνα και Στεφανία Μαλαματίνα, η πέμπτη γενεά της οικογένειας και της εταιρείας, οι οποίες αναφέρθηκαν στην δύναμη του ονόματος ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και ευχαρίστησαν για την συνεργασία όλους τους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας.
«Πορευόμαστε όλοι μαζί στον δρόμο της ανάπτυξης, παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και η παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Μαλαματίνας. «Πιστεύουμε ότι θα βγούμε ακόμη δυνατότεροι και σαν εταιρεία αλλά και σαν χώρα» .
Εδώ και 115 χρόνια, η οινοποιεία Ε. ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ & ΥΙΟΣ Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού κρασιού με συνεχείς επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη, κερδίζοντας έτσι πρωταγωνιστική θέση στην ελληνική αγορά και στις προτιμήσεις πολλών γενεών καταναλωτών.
Επιτυχώς κινούνται στην αγορά και τα νέα κρασιά της, το λευκό, το ροζέ, το κόκκινο και το ημίγλυκο με το Brand Name «Μάλαμα», σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.
Η ιστορία της ρετσίνας Μαλαματίνα ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη και στα αμπέλια της Τενέδου. Σήμερα η έδρα και το εμφιαλωτήριο της εταιρείας βρίσκονται στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, αφού έχει ικανότητα εμφιάλωσης 40.000 φιαλών την ώρα. Επίσης η εταιρεία διαθέτει άλλα πέντε οινοποιεία στην Ασωπία του νομού Βοιωτίας, το Φάρο, τη Ριτσώνα, τα Φύλλα και την Αυλίδα του νομού Ευβοίας. Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της Ρετσίνας είναι της ποικιλίας Σαββατιανό.

*Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/10/2010