ΣΤΟ 5,1% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Στο 5,1% του ΑΕΠ αυξήθηκε το ταμειακό έλλειμμα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και διαμορφώθηκε 12,764 δισ. ευρώ. Μάλιστα από τα τέλη Απριλίου ως τα τέλη Μαΐου, δηλαδή σε μόλις ένα μήνα το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις από μήνα σε μήνα που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2008 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 2,1% του ΑΕΠ (5,07 δισ. ευρώ).
Η έκρηξη του ελλείμματος οφείλεται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και κυρίως, στη μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ, αλλά και στις αυξήσεις δαπανών ιδιαίτερα την περίοδο προ των Ευρωεκλογών.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στην Κυβέρνηση για την έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά και προβληματισμό, μήπως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δεν επαρκούν. Οικονομικές πηγές αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό το φθινόπωρο για την κάλυψη του ελλείμματος καθώς και στην επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων.

Σχόλια