ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Την τελευταία βδομάδα του Οκτωβρίου προβλέπεται να κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του φετινού προϋπολογισμού. Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων για την εκτέλεση του ο φετινός προϋπολογισμός θα εμφανίσει υστέρηση εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ και υπέρβαση δαπανών κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η μεγάλη υπέρβαση στο έλλειμμα οδηγεί σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους που θα κινηθεί προς το 120% του ΑΕΠ, φθάνοντας τα 300 δισ. ευρώ, σε μία χρονιά που η ελληνική οικονομία μετά από αρκετές δεκαετίες, θα βρεθεί σε ύφεση. Οι τελευταίες εκτιμήσεις βλέπουν να μειώνεται φέτος το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1,5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην προγραμματισμένη συνάντηση του ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Αλμούνια την ερχόμενη εβδομάδα, ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει το EcoFin για τις μεγάλες υπερβάσεις στο φετινό έλλειμμα (12% του ΑΕΠ.), ποσοστά διπλάσια από εκείνα που εκτιμούσε η Ν.Δ. όταν έστειλε τις προβλέψεις της στη Eurostat στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό τα νούμερα, για ανάπτυξη, έλλειμμα και χρέος, που θα παρουσιάσει η νέα Κυβέρνηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές μεγάλες αναθεωρήσεις που θα δημιουργούσαν σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας έναντι των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, αναμένεται να τεθεί κατ' αρχήν στόχος για μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 2 - 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα περίπου από το 12% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος, κάτω του 10% του ΑΕΠ, προσαρμογή που μεταφράζεται σε αύξηση εσόδων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Σχόλια