10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ .......

Δέκα χρόνια πίσω γύρισε χθες η ελληνική οικονομία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης FITCH σε “ΒΒΒ+” από “Α-” μία ημέρα μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης που έλαβε από τη STANDARD & POOR’S και εν αναμονή της νέας βαθμολόγησης από τη MOODY’S.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση χαμηλότερη του ‘‘Α’’, επικαλούμενος επιδείνωση των δημοσιονομικών, για κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό να εκτιναχθεί έως και τις 230 μονάδες βάσης από 203 μονάδες τη Δευτέρα. Αναλυτές απέδιδαν την υποχώρηση του ευρώ στις διεθνείς αγορές και στην υποβάθμιση από τη FITCH.
Η υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη FITCH, τις ανησυχίες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα. Παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος χαρακτηρίζει «επιτεύξιμο» το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 3,6%ς, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές, ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση των αγορών προς την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα με διατηρήσιμο τρόπο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η υποβάθμιση οδήγησε σε υποχώρηση όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και προκάλεσε εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη και ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Σχόλια