Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα προς τις αγορές έστειλε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης MOODY’S, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή η ανακοπή της αυξητικής τάσης του δημοσίου χρέους νωρίτερα από το 2013 που προβλέπει το μνημόνιο. Προϋπόθεση βέβαια είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τότε το χρέος μπορεί να φτάσει στο ανώτερο σημείο (περίπου 150% του ΑΕΠ) και να αρχίσει μετά να υποχωρεί ακόμα και πριν από το 2013, σημείωσε σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η έκθεση της MOODY’S αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο θετικό σχόλιο των τελευταίων δύο μηνών, καθώς ο ίδιος ο οίκος ήταν αυτός που τον Ιούνιο «βύθισε» την ελληνική αγορά ομολόγων υποβαθμίζοντας την Ελλάδα στην κατηγορία των “σκουπιδιών” junk. Το βασικό σενάριο με το οποίο υποβάθμισε τον Ιούνιο την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου κατά τέσσερις βαθμίδες, στο Ba1 από A3, είναι ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2013 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια.
Σήμερα λοιπόν έρχεται και αναθεωρεί εν μέρει την εκτίμηση της και υπογραμμίζει πως το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανόν να μην συμβεί, καθώς η σταθεροποίηση του χρέους θα μπορούσε να προκύψει νωρίτερα από το 2013. Σημειώνει δε ότι «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει μόνο ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή, όπως προβλέπεται σταθερά σε τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά επίσης και ένα πλήρες πακέτο σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν πλήρως είναι πιθανόν να βελτιώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και επομένως την αναπτυξιακή δυναμική μεσοπρόθεσμα».
Στους επόμενους μήνες, τόσο η MOODY’S όσο και άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (FITCH και STANDARD & POOR’S) αναμένεται να ελέγξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας για να επαναξιολογήσουν τη στάση τους έναντι της χώρας. Η Προσοχή τους θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων υψηλού πολιτικού κόστους. Με την οικονομία να βρίσκεται στη βαθύτερη ύφεση μετά τη Μεταπολίτευση η προώθηση των μεταρρυθμίσεων θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την ανάκαμψη τον συντομότερο δυνατό.
Από τις εκθέσεις των οίκων αυτών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει να αποπληρώνει τα δυσθεώρητα χρέη της, με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο οι αγορές αγνόησαν το παραπάνω μήνυμα, με αποτέλεσμα το spread των 10ετών ομολόγων να διευρυνθεί έως τις 896 μονάδες βάσης. Άλλωστε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MOODY’S το χρέος θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, πριν αρχίσει να υποχωρεί, γεγονός που διατηρεί τις επιφυλάξεις των επενδυτών έναντι της χώρας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου