ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 15% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT


Αλλάζει τον σχεδιασμό της η κυβέρνηση μετά την πιθανή έως και βέβαιη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 που ανακοινώνεται κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου από την Eurostat. Η κυβέρνηση εκτιμούσε μέχρι χθες, ότι το έλλειμμα του 2009 θα κυμαινόταν γύρω στο 13,8%. Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από το υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται τελικά ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ξεπεράσει το 15% και πιθανόν να πλησιάσει το 15,4%. Η εκτίναξη του ελλείμματος στα επίπεδα του πάνω από το 15% ή και ακόμη ψηλότερα δημιουργεί στο υπουργείο Οικονομικών πρόσθετα προβλήματα και στην σύνταξη του προϋπολογισμού, μια και είναι πιθανό να χρειαστεί αλλάξουν σημαντικές ενότητες.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη να επεξεργάζεται το “Plan B” το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει στους ελεγκτές της τρόικας στην επόμενη επίσκεψη τους στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι η εξοικονόμηση από 2 δισ. ευρώ. Για το βρεθεί το συγκεκριμένο ποσό η μόνη παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει είναι στις δαπάνες. Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλες μειώσεις μισθών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να απορριφθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι φόροι ή αύξηση των έμμεσων φόρων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι το έσχατο μέτρο και κάτω από την ασφυκτική πίεση των ελεγκτών της τρόικας. Θεωρείται βέβαια απίθανο να το δούμε γιατί ουσιαστικά θα μιλάμε για την «χαριστική βολή» στην ελληνική οικονομία.
Τι απομένει λοιπόν; H μείωση των δημοσίων επενδύσεων και το 2011. Η μείωση ή και η αναβολή παραλαβής αμυντικών δαπανών. Φυσικά εκεί που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το κλείσιμο των «μαύρων τρυπών» των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων, των ΟΤΑ, του ΟΣΕ , των αστικών συγκοινωνιών κ.ά. Όλα αυτά συγκροτούν ένα δύσκολο Φθινόπωρο αλλά και ένα δυσκολότερο Χειμώνα για την Κυβέρνηση. Μένει να αποδείξει αν είναι ικανή να ανταπεξέλθει με επιτυχία….

Σχόλια