ΑΠΛΑ... ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.....


Πριν από μερικές μέρες η εφημερίδα «Ημερησία» αναδημοσίευσε μέρος από μια μελέτη του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών με τίτλο «Φορολογικό καθεστώς, παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα». Η παραπάνω μελέτη παρ’ όλο που συντάχθηκε πριν από 17 χρόνια, δυστυχώς παραμένει πάντα επίκαιρη. Έγραφε συγκεκριμένα: «… Η φοροδιαφυγή είναι σήμερα στην Ελλάδα η πιο μαζική και η περισσότερο ανεκτή εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς και παράβασης νόμων, καθώς και η πλέον έκδηλη απόδειξη της κακής λειτουργίας και ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης. Από καθαρά μακροοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά η φοροδιαφυγή ¨ευθύνεται¨ για το ήμισυ σχεδόν του ελλείμματος του δημόσιου τομέα, καθώς και για τις επακόλουθες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής (και της εισφοροδιαφυγής των ασφαλιστικών οργανισμών) θα ήταν αρκετός για να μηδενιστεί το πρωτογενές έλλειμμα του δημόσιου τομέα και να μειωθεί βαθμιαία ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ…».
Διαβάζοντας το κείμενο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα, και ας έχουν περάσει 17 χρόνια. Τα χρόνια πέρασαν αλλά το χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, τα ελλείμματα παραμένουν το κυρίαρχο πρόβλημα της οικονομίας μας και οι «μαύρες τρύπες» των ταμείων είναι έτοιμες να καταβροχθίσουν τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλούστατα όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά και σε βάθος με την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Δεν έκαναν ούτε τα αυτονόητα να περιορίσουν την σπατάλη του Δημοσίου τομέα, να πληρώνουν όλοι φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό.
Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι τώρα έρχονται οι μεν να εμφανίζονται έκπληκτοι ότι δεν γνώριζαν τίποτε για τα κακώς κείμενα στην ελληνική επικράτεια λες και δεν κυβερνούσαν οι ίδιοι πριν από 5 ή 10 χρόνια και οι άλλοι ως μαθητευόμενοι μάγοι να λένε ότι τώρα μπορούν να εξαφανίσουν το δημόσιο χρέος σε 1 χρόνο, άλλα δεν μας λένε γιατί αυτήν την συνταγή δεν την εφήρμοσαν πριν ένα χρόνο όταν αυτοί οι ίδιοι ήταν στην εξουσία.
Η απάντηση βρίσκεται στο κείμενο που παραθέσαμε. Δυστυχώς αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα γιατί δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά των φοροφυγάδων, την παράβαση των νόμων, την κακή λειτουργία και ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης.
Σήμερα γίνεται μια πραγματική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Οι σκληρές ποινές που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν. Η Ελλάδα δεν υπολείπετε από νόμους έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Απλά εδώ δεν εφαρμόζονται. Ίσως είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας και μοναδικός νόμος…, αυτός που θα λέει ότι «πρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζονται οι νόμοι…».

Σχόλια