ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;;


Έντεκα μεγάλες συμφωνίες και δύο διακρατικά μνημόνια στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών Ελλάδος - Κίνας και ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο κινέζος πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει σε νέες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον. Σημειώνουμε ότι το Πεκίνο έχει ήδη στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα. Η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί ένα επιπλέον δυνατό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να επανακτήσει η χώρα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών. Επίσης γνωστοποίησε ακόμη πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στα άμεσα σχέδια της Κίνα είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 εκατ. Παράλληλα προανήγγειλε την ίδρυση ελληνο-κινεζικού αναπτυξιακού ταμείου με 5 δισ. δολάρια για να προσφέρει χρηματοοικονομική υποστήριξη στους Έλληνες εφοπλιστές που κατασκευάζουν τα καράβια τους στην Κίνα. Τέλος ο Κινέζος πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης, κάτι που ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού είναι ότι η Ελλάδα αποκτά ως χώρα μια συνεργασία, την οποία αν αξιοποιήσουμε σωστά χωρίς προκαταλήψεις θα δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που σήμερα φαίνονται άλυτα. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αντίθετα έχουμε να κερδίσουμε πολλά από αυτή την συνεργασία. Αυτό που προέχει είναι να μην χάσουμε το δάσος για το δένδρο. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις δίπλα σου την ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη του πλανήτη

Σχόλια